Filter :


KERKEN - Leeuwarden-Huizum - AGENDA

04-08-18

Expositie 'Slauerhoff: In Memoriam Patris' in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 13.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: Gratis
De Dorpskerk Huizum neemt deel aan het hoofdprogramma van LF2018, project 'Under de Toer' met o.a. een expositie en theatervoorstellingen in september 2018, dit alles geïnspireerd door het beroemde Slauerhoff-gedicht 'In Memoriam Patris'. In dit gedicht staat Slauerhoff stil bij zijn geboortestad, zijn vader en diens begrafenis in Huizum.

De opening van de Expositie 'Slauerhoff: In Memoriam Patris' is zaterdag 4 augustus 2018, om 14.00 uur (zaal open vanaf 13.00 uur).
Aan de expositie werken de volgende kunstenaars uit Friesland en Ost-Friesland mee:
Ton Aartsen, Marije Bouman, Gerrit Cnossen, Douwe Idema, Brigitte Frehsee, Sjouke Iedema, Bartle Laverman, Wim Reimert, Baukje Scheppink, Gert Jan Slotboom en J.M.G. van Welie.
De kunstenaars worden bij de opening door Sjoerd Munniks geïnterviewd over de relatie tussen hun kunstwerk en het gedicht en over hun werk in het algemeen. De interviews worden afgewisseld met muzikale / poëtische intermezzi door de Leeuwarder muzikant Piet Kok, die Slauerhoffgedichten op muziek heeft gezet. Daarna wordt de expositie onder het genot van een glaasje feestelijk geopend.

Zondag 5 augustus 2018 is de expositie open van 13.00 tot 17.00 uur met om 15.00 uur de lezing door Slauerhoffkenner Rob Leemans, die zelf ook scheepsarts is geweest. In deze presentatie zijn 17 gedichten opgenomen die zullen worden voorgedragen door Neerlandicus Cees van Dam. Ook wordt e.e.a. muzikaal aangekleed.
Daarna is de expositie in de periode 11 augustus t/m 6 oktober 2018, elke zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur te bezichtigen.
Op diverse dagen gaat dit gepaard met extra evenementen:
Op de zaterdagen van 25 augustus, 15 en 22 september worden meerdere keren - op verschillende tijdstippen - door Slauerhoff geïnspireerde gedichten vertolkt door de dichter Rienk Kruiderink en de Friese vertaling daarvan door Margje Visser en Klaas de Jong.
Op zaterdag 25 augustus wordt er om 15.00 uur ook een rondleiding langs de graven van bekende Friezen op de begraafplaats gegeven.
De toegang van alle activiteiten is gratis.


Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/slauerhof-in-memoriam-patris/ en www.slauerhoff-2018.nl


05-08-18

Lezing Rob Leemans over Slauerhoff in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
De expositie Slauerhoff: 'In Memoriam Patris' in de Dorpskerk van Huizum wordt zaterdag 4 augustus 2018 geopend.
Zondag 5 augustus 2018 is de expositie open van 13.00 tot 17.00 uur met om 15.00 uur de lezing door Slauerhoffkenner Rob Leemans, die zelf ook scheepsarts is geweest. In deze presentatie zijn 17 gedichten opgenomen die zullen worden voorgedragen door Neerlandicus Cees van Dam. Ook wordt e.e.a. muzikaal aangekleed.

De expositie is daarna nog te bezichtigen van 11 augustus t/m 6 oktober, elke zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.
Tien kunstenaars uit Friesland en uit Ost-Friesland hebben zich laten inspireren door Slauerhoff en zijn gedicht 'In Memoriam Patris'.

Jan Jacob Slauerhoff (1898-1936), één van Nederlands grootste dichters, kwam uit Leeuwarden. Zijn werk werd in 26 talen vertaald. Deze altijd rusteloze, flamboyante en melancholische man, bevoer alle wereldzeeën. Zijn langste gedicht, met maar liefst 34 strofen, is 'In Memoriam Patris'. Het gaat over zijn vader en diens begrafenis in Huizum.
In 2018 keert de internationaal gelauwerde Slauerhoff weer terug naar zijn geboortestad en naar het oudste monument van Leeuwarden (12e eeuw): de Dorpskerk Huizum. De ‘verloren zoon’ zoekt er zijn vader. Het antwoord op de bijzondere zoektocht van deze unieke Nederlander krijgt u via een expositie en een theatervoorstelling in en rond dit bezienswaardige monument.
Naast deze twee hoofdevenementen komt er ook een Slauerhoff-route in de stad en is het gedicht 'In Memoriam Patris' in (tenminste) tien talen vertaald: een uniek initiatief.

Website: http://www.slauerhoff-2018.nl/


01-09-18

Under de Toer: Dodo fan Haska in De Kapelle van Haskerdijken

Tijdstip: Wordt nog bekend gemaakt, evenals de data van de voorstellingen
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Het stuk brengt ons terug naar de 13e eeuw, toen de hoofdpersoon zich vestigde in de Haskerlanden. Dodo was een geestelijke, een man met een missie. Hij stond bekend om zijn grote pastorale gaven. Hij hielp mee om het land te bewerken en bij de aanleg van dijken. Dodo was ook gewoon een mens, meer dan hem lief was. Om tegen zijn aanvechtingen te strijden zocht hij zijn heil in ascese. Uitgerekend in het huis van God krijgt hij bezoek van de Duivel…

M.m.v. o.a. bewoners, acteurs, muzikanten en zangers uit Haskerdijken e.o. Libretto: Eppie Dam, compositie: Gerben van der Veen, regie: Romke Gabe Draaijer.

Meer informatie verkrijgbaar via: dodofanhaska@gmail.com


Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/dodo-fan-haska/


07-09-18

Presentatie van drie boeken over Slauerhoff in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 14.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: Gratis
De Dorpskerk Huizum neemt deel aan het hoofdprogramma van LF2018, project 'Under de Toer' met een expositie, theatervoorstellingen en een boekpresentatie in september 2018, dit alles geïnspireerd door het beroemde Slauerhoff-gedicht 'In Memoriam Patris'.

Vrijdag 7 september 2018 (14.00 uur) is de presentatie van drie bijzondere boeken over Slauerhoff.
Dit in aanwezigheid van landelijke prominenten. Naast het boek ‘Tienmaal In Memoriam Patris’ ook de geheel herziene Slauerhoffbiografie van Wim Hazeu, één van Nederlands meest bekende biografen en een geheel nieuwe en uitgebreidere uitgave van de Verzamelde Gedichten onder redactie van Hein Aalders.
Deze internationaal gekleurde bijeenkomst met voordrachten, poëzie en muziek staat onder leiding van literatuurkenner Rudi Wester, die ook heeft bijgedragen aan het winnende bidbook-traject. Voor deze manifestatie bestaat nu reeds landelijke belangstelling.

Het boek 'Tienmaal In Memoriam Patris' bevat naast de Nederlandse versie vertalingen in het Fries, Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees, Italiaans, Russisch en Chinees (met uitvoerig nawoord van Peter de Haan). Het gedicht is straks voor meer dan de helft van de wereldbevolking toegankelijk. Naast het verzoek aan een dichter en aan beeldende kunstenaars, om zich door het gedicht te laten inspireren, leek het ons een mooi idee om het gedicht ook nog op muziek te laten zetten. Daarmee doen we bij dit culturele project een beroep op vrijwel alle kunstdisciplines. Singer-songwriter Jankobus Seunnenga bleek daartoe bereid. Bij wijze van primeur brengt hij dit lied op 7 september tijdens de hiervoor vermelde manifestatie.
Het eerste exemplaar van het boek 'Tienmaal In Memoriam Patris' wordt aangeboden aan Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer en familie van Slauerhoff.


Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum en www.slauerhoff-2018.nl


14-09-18

Theatervoorstelling 'Slauerhoff: In Memoriam Patris' in en bij de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 20.30 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 15,00 (incl. consumptie)
De Dorpskerk Huizum neemt deel aan het hoofdprogramma van LF2018, project 'Under de Toer' met o.a. een achttal theatervoorstellingen in de maand september 2018, geïnspireerd door het beroemde Slauerhoff-gedicht 'In Memoriam Patris'. Slauerhoff staat daarin stil bij zijn geboortestad, zijn vader en diens begrafenis in Huizum.
De première van de Theatervoorstelling 'Slauerhoff: In Memoriam Patris' is vrijdag 14 september 2018, om 20.30 uur.
Daarna is de voorstelling nog op 15, 16, 21, 22 en 23 september, altijd om 20.30 uur.
NB: De voorstelling op 21 september is al uitverkocht en die op 23 september is, gezien het thema van het gedicht, alleen bedoeld voor vaders en zonen.
Deze bijzondere voorstelling met theater, muziek (eigen composities) en poëzie handelt over het dramatische gedicht 'In Memoriam Patris' dat maar liefst 34 strofen (oftewel ‘verhalen’) bevat.
De voorstelling speelt zich af zowel op de begraafplaats als in de Dorpskerk.
Artistiek leider is Gooitsen Eenling. Script: Gerrit Jan Zwier.
Van tevoren graag aanmelden bij de Voorhof (Huizum Dorp 73). U kunt gratis parkeren tegenover Intratuin.
Meer informatie, o.a. over Slauerhoffs relatie met Huizum en over de voorstellingen, vindt u op de website http://www.slauerhoff-2018.nl .
Daar kunt u ook toegangskaarten bestellen voor de Slauerhoff-voorstellingen. De entree is € 15,00, inclusief consumptie.

LF2018-voorstellingen zijn gauw uitverkocht. Wees er dan ook snel bij als u deze bijzondere voorstelling op de begraafplaats en in de Dorpskerk Huizum niet wilt missen!





Opgave:

Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/slauerhof-in-memoriam-patris/ en www.slauerhoff-2018.nl


04-10-18

Slauerhoff-lezing Arne Zuidhoek in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 5,00
De Slauerhoff Lezing wordt verzorgd door de internationaal vermaarde maritiem beeldend kunstenaar en schrijver Arne Zuidhoek.
Medewerking wordt verleend door de singer/songwriter Jankobus Seunninga.


Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/slauerhof-in-memoriam-patris/ en www.slauerhoff-2018.nl


05-10-18

Frânsk-Fryske Sang en Muzyk in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 - 18.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
Frânsk-Fryske Sang en Muzyk - 'tusken Mediterannee en Waad', in de serie 'Muziek+' van Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden, vrijdag 5 oktober 2018 van 17.00 – 18.00 uur.

U ontmoet een bont gezelschap van Friese en Franse zangers en Blaaskwintet 'Blaasvaak', onder directie van Johan Postma (1988).
Het idee ontstond bij een promotie in Marseille in december 2016 en werd serieus opgepakt: we gaan samen muziek maken, over de grenzen heen! Dat gebeurde in december 2017 in Marseille. Een aantal gevarieerde optredens en een enthousiast publiek.
Het plezier om samen muziek te maken was zo groot dat het direct duidelijk was: in 2018 doen we dit in Fryslân! Opnieuw is een gevarieerd programma samengesteld en opnieuw hebben 2 halve koren, de ene helft in Fryslân, de andere helft in Marseille en 2 individuele zangers in Duitsland hun huiswerk gedaan. Na aankomst een generale repetitie en vervolgens 3 optredens, waarvan de eerste in de Dorpskerk Huizum.

'Blaasvaak' neemt ons mee in een bewerking van een oud Nederlands lied en in de wereld van de Tango. Het koor zingt, begeleid door 'Blaasvaak' en a-capella, een keur aan liederen.
U hoort Frans, Fries, Latijn, Engels en zelfs Ests. Oude -, Lichte -, Klassieke - en Volkse muziek Laat u verrassen!

De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!


Opgave:

Website: https://www.facebook.com/cultureelpodiumdorpskerkhuizum


09-11-18

Orgelconcert Jaap de Kok in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 - 18.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De orgelconcerten in de serie 'It lûd fan Van Dam' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage voor de organist wordt zeer op prijs gesteld.
Orgelconcert 'It lûd fan Van Dam' door Jaap de Kok, orgelklanken in de Dorpskerk Huizum, vrijdag 9 november 2018 van 17.00 – 18.00 uur.

Na de restauratie van het orgel in de Dorpskerk Huizum, eind 2015, zijn we gestart met een serie orgelbespelingen, één keer per maand, op een vrijdagnamiddag van 5 tot 6 uur. Dit bleek een groot succes. Daarom krijgt het dit jaar een vervolg. Op vrijdag 9 november 2018 is Jaap de Kok de organist die u de prachtige klanken van ons fraai gerestaureerde Van Dam orgel opnieuw wil laten horen.

U bent van harte welkom voor een uur 'Van Dam-klanken', onder het genot van een kop koffie of thee.

De orgelconcerten in de serie 'It lûd fan Van Dam' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage voor de organist wordt zeer op prijs gesteld.
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!
Koffie/thee € 1,50.

Opgave:

Website: https://www.facebook.com/cultureelpodiumdorpskerkhuizum


16-11-18

'Winterreise' van Palle Fuhr Jørgensen en Roel Praas in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 - 18.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
De beroemde liederencyclus 'Winterreise' van Franz Schubert, uitgevoerd door de bekende Deense bariton Palle Fuhr Jørgensen en de pianist Roel Praas, in de serie 'Muziek+' van Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden, vrijdag 16 november 2018 van 17.00 – 18.00 uur.

'Winterreise' (1827) is een cyclus van 24 door Franz Schubert getoonzette gedichten van Wilhelm Müller voor zangstem en piano. Het verhaal lijkt betrekkelijk eenvoudig: een jonge man wordt afgewezen en gaat op reis. In het 24ste lied ontmoet hij de Leierman, de speelman met de draailier, een verpersoonlijking van de dood.
Palle Fuhr Jørgensen (1955), de in Nederland wonende Deense bariton, ontving zijn zangopleiding aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij vervolgde zijn opera-opleiding in Antwerpen en volgde masterclasses. Zijn huidige coach is de internationaal bekende Vlaamse alt-mezzo Lucienne van Deijck. Hij is vast aangesteld als zanger bij het Groot Omroepkoor. Zijn repertoire bevat zowel oratorium, lied, opera en barok als hedendaagse muziek en hij treedt vaak op met pianist Roel Praas.
Roel Praas (1953) studeerde piano aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle bij Thom Bollen, waar hij ook zijn solistendiploma behaalde. Daarna vervolgde hij zijn studie bij Alwin Bär in Amsterdam en Geoffrey Madge in Den Haag. Hij volgde cursussen in Frankrijk en in Oostenrijk. Hij is een veel gevraagd pianist voor pianorecitals en geniet bekendheid als begeleider van koren, zangers en instrumentalisten.
Als docent is hij verbonden aan de Muziekschool Twente.

De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!


Opgave:

Website: https://www.facebook.com/cultureelpodiumdorpskerkhuizum


18-11-18

Meezingconcert en hight tea met Combo Fleur in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 10,00 (incl. consumptie)
Meezingconcert en High Tea, met medewerking van Combo Fleur, in de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden, zondag 18 november 2018, 15.00 uur.

Wie kent ze niet: de Wâldsang, it Heitelân, it Feintsje fan Menaemof de Hollandse deunen het Kleine Café aan de Haven, de Zuiderzee Ballade, Brandend Zand.U kunt ze meezingen onder begeleiding van de accordeonisten en blazers van Combo Fleur.
Elke bezoeker ontvangt alle liedteksten zodat iedereen uit volle borst kan meezingen.
Het programma omvat een medley van meezingers .

In de pauze is er de ‘Huizumer Hightea’ met een kop koffie of thee. De vrijwilligers van de Dorpskerk Huizum trakteren u daarbij op een rijke keus uit hun eigengebakken taarten.

Combo Fleur is opgericht in 2006 en is gestart met tien dames o.l.v. dirigent Bert Otten.
Door heel Friesland en daarbuiten heeft het combo optredens: van koffieconcert tot kerkdienst en van receptie tot een middag- of avondvullend programma.
Het combo speelt (folk)traditionals uit vele landen, oude en nieuwe popsongs en filmmuziek.


Opgave:

Website: https://www.facebook.com/cultureelpodiumdorpskerkhuizum en http://www.combofleur.nl


14-12-18

Orgelconcert Theo Jellema in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 - 18.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De orgelconcerten in de serie 'It lûd fan Van Dam' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage voor de organist wordt zeer op prijs gesteld.
Orgelconcert 'It lûd fan Van Dam' door Theo Jellema, orgelklanken in de Dorpskerk Huizum, vrijdag 14 december 2018 van 17.00 – 18.00 uur.

Na de restauratie van het orgel in de Dorpskerk Huizum, eind 2015, zijn we gestart met een serie orgelbespelingen, één keer per maand op een vrijdagnamiddag van 5 tot 6 uur.
Dit bleek een groot succes. Daarom krijgt het dit jaar een vervolg.
Op vrijdag 14 december 2018 is Theo Jellema de organist die u de prachtige klanken van ons fraai gerestaureerde Van Dam orgel opnieuw wil laten horen.

U bent van harte welkom voor een uur 'Van Dam-klanken', onder het genot van een kop koffie of thee.

De orgelconcerten in de serie 'It lûd fan Van Dam' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage voor de organist wordt zeer op prijs gesteld.
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!
Koffie/thee € 1,50.


Opgave:

Website: https://www.facebook.com/cultureelpodiumdorpskerkhuizum


21-12-18

Uitvoering 'Canto Ostinato' in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 10,00 (incl. consumptie)
'Canto Ostinato' door de pianisten Wiebe Kaspers en Johannes Hibma, Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden, vrijdag 21 december 2018, 20.00 uur.

Cultureel Podium Dorpskerk Huizum organiseert in samenwerking met pianist Wiebe Kaspers een uitvoering van de 'Canto Ostinato' van de Nederlandse componist Simeon ten Holt (1923 - 2012). Dit stuk werd werd gecomponeerd in de jaren '70 onder de naam 'Perpetuum', maar een paar maanden voor de eerste uitvoering werd de titel 'Canto Ostinato' gekozen. Het wordt uitgevoerd op twee vleugels.
Canto verwijst naar de melodie of een kort muzikaal motief; Ostinato verwijst naar herhaling. Het stuk lijkt steeds opnieuw geboren te worden. De kaders liggen vast maar door het voortdurende oog- en oorcontact van de pianisten Wiebe Kaspers en Johannes Hibma ontstaat het stuk in Huizum als het ware opnieuw.
'De Canto' gaat door en is eigenlijk nooit af. Laat u meenemen door de betoverende en meditatieve klanken. Die klanken vormen bijna een oase van rust.
We gaan samen op weg naar de winter, die bijna aanbreekt wanneer het concert na zo'n twee uren voorbij is.
Cultureel Podium Dorpskerk Huizum biedt een indrukwekkende en intrigerende concertervaring voor zowel het publiek als de pianisten.

Foto: Guus van de Sande

Website: https://www.facebook.com/cultureelpodiumdorpskerkhuizum