Filter :


KERKEN - Sint Jacobiparochie - AGENDA

25-07-18

Santiago aan ’t Wad , aankomst pelgrimsestafette Camino der lage Landen

Tijdstip: aankomst vanaf 13.00 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Woensdag 25 juli 2018,

Santiago aan ’t Wad, aankomst pelgrimsestafette Camino der Lage Landen

Zaterdag 3 februari is de Camino der Lage Landen van start gegaan vanuit het Limburgse Eijsden, Galder in Brabant en Sluis in Zeeland op weg gegaan naar Sint-Jacobiparochie De aankomst vanaf 13.00 uur is bij de Groate Kerk te Sint-Jacobiparochie op 25 juli. De naamdag van Sint Jacobus. Die middag is er een Jacobsfestival met muziek, de première van de documentaire over pelgrimeren en de Friese landschappen, een pelgrimsmaaltijd en er is een vesper, een pelgrimsdienst georganiseerd door de Protestantse Gemeente.

http://www.santiagoaanhetwad.nl/
Website: http://www.groatekerk.nl


28-07-18

Peter de Grote Festival in Groate Kerk Sint Jacobiparochie

Tijdstip: 20.15 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: € 24,-
1918 – 2018: CLAUDE DEBUSSY 2

C. Debussy - Pianotrio in G
C. Debussy - Proses lyriques
C. Debussy - Nocturne en Scherzo voor cello en piano
C. Debussy - Danse sacrée en Danse profane
C. Debussy - Vioolsonate in g


Juan Zurutuza (piano), Veselina Manikova (viool), Amparo Lacruz (cello), Klaartje van Veldhoven (sopraan), Paul Komen (piano), Yoram Ish-Hurwitz (piano), Manja Smits (harp), Moshe Hammer (viool), Chris Duindam (viool), Christophe Weidmann (altviool), Corine ’t Hoen (cello), Finne van der Maar (contrabas), Jacobien Rozemond (viool), Nata Tsvereli (piano)

Debussy schreef zijn charmante en lyrische pianotrio toen hij 17 jaar oud was en te gast bij Nadezjda von Meck, de beschermvrouwe van Tsjaikovski. In de liederencyclus Proses lyriques gebruikte hij zijn eigen, door de Symbolisten geïnspireerde gedichten die een prachtige symbiose aangaan met zijn muziek. Tot slot van dit programma hoort u zijn laatste werk, de Vioolsonate, die hij in 1917 schreef. Het is een heftig maar kort werk. De première vond plaats op 5 mei 1917 met Debussy aan de piano. Het was zijn laatste publieke optreden.

Voorafgaand aan het concert vindt een wandeling plaats rondom Sint Jacobiparochie en de dijk met aansluitend een diner bij restaurant De Zwarte Haan. Dit arrangement begint om 16.00 uur bij De Groate Kerk.

Prijs concert € 24,-
Prijs concert incl. arrangement € 57,-

Aanvang concert 20.15 uur
Meer informatie kunt u vinden op www.peterdegrotefestival.nl
Reserveren kan via www.peterdegrotefestival.nl - 050-5951306 of h.a.de.vries@pl.hanze.nl


Opgave: Reserveren kan vanaf ca 1 mei via: www.peterdegrotefestival.nl , 050-5951306 of h.a.de.vries@pl.hanze.nl
Website: http://www.groatekerk.nl


30-09-18

Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Groate Kerk Sint Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: € 10,00 voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra m.m.v. Tryntsje Vogel (saxofoon)

Eeuwe Zijlstra is organist en allround musicus. Er zijn weinig mensen die zoveel passie voor orgels en muziek hebben als hij. Eeuwe leeft voor muzieken legt de lat hoog voor zichzelf. En dat is te horen. Diegenen die ooit een orgelconcert van Eeuwe hebben meegemaakt, les van hem hebben gehad of aan een excursie of workshop hebben deelgenomen ervaren dat hier een rasorganist aan het werk is. ’ Never a dull moment ’ zullen mensen zeggen die Eeuwe kennen. Eeuwe ziet zichzelf als ambassadeur van orgels en orgelmuziek. En dat komt op vele manieren tot uitdrukking.

Tryntsje Vogel speelt saxofoon bij de fanfare van CMV 'Oranje' Minnertsga. Daarnaast heeft zij al een aantal keren meegewerkt als solist bij orgel concerten, en heeft andere orkesten geholpen tijdens optredens en concoursen.
Opgave: Aan de zaal of reserveren via E reserveringen@groatekerk.nl of T 0519-491792

Website: http://www.groatekerk.nl


14-10-18

Dockumer Skotsploech in Groate Kerk Sint Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: € 10,00 voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis
We zijn een Folkloristische dansgroep en dansen al ruim 26 jaar.

Het Friese Kostuum dat wij dragen is gemaakt naar de mode van rond 1850-1860. Ook de meeste dansen komen uit die tijd en soms uit een wat latere periode.

De boeren verdienden goed, o.a., met de boterhandel naar Engeland. Er was dus wel geld en dat kwam tot uitdrukking in de kleding en vooral in het oorijzer en de sieraden.

Wij dansen o.a. polka’s, walsen en mazurka’s. Tijdens een optreden wordt uitleg gegeven over het kostuum en de sieraden.

De groep treedt op in heel Nederland, maar er zijn ook heel wat buitenlandse reisjes gemaakt, o.a. naar Duitsland, Denemarken, Zweden, Frankrijk en Zwitserland.

Meerdere buitenlandse groepen brachten een tegenbezoek aan Dokkum.


Opgave: Aan de zaal of reserveren via E reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792
Website: http://www.groatekerk.nl


03-11-18

Lustrumconcert Het Cantoor in Groate Kerk Sint Jacobiparochie

Tijdstip: 20.00 uur zaal open 19.30 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: € 12,50
Jubileumconcert ‘Het Cantoor’ op 3 november 2018 in de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie.
Aanvang 20.00 uur. Entree € 12,50.

‘Het Cantoor’ bestaat 5 jaar. Dat gaan we vieren op 3 november a.s. op een mooie locatie, de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie.
Voor deze gelegenheid hebben we een aantal uitdagende, voor ons nieuwe, zangstukken uitgezocht. Wat te denken van de door Johan Bijhold voor koor bewerkte opera ‘De Jonkerboer’ van de Friese componist Paulus Folkertsma. Of van ‘Jabberwocky’ van Sam Pottle? De tekst van Lewis Carroll is hierbij overigens een eigen Nederlandse ‘vertaling’: De Blaubilgruwel! Of van het wonderschone ‘Drömmarna’ van Jean Sibelius?
Natuurlijk is een jubileum ook een mooi moment om (muzikaal) terug te kijken. Wij voeren dus ook een aantal grote successen van eerdere concerten uit. Van Hanns Eisler kunt u ‘Litanei vom Hauch’ en ‘Lied einer deutschen Mutter’ horen. Maar ook ‘Libera’ van de Hongaar Lajos Bárdos, ‘Sleep’ van de Amerikaan Eric Whitacre en ‘Die Nacht’ van de Oostenrijker Franz Schubert. Natuurlijk ontbreekt ook onze ‘eigen’ Jetse Bremer niet. Uit zijn omvangrijke lijst met werken deze keer ‘Het meisje van kantoor’. U ziet het: ook dit concert van ‘Het Cantoor’ is weer heel divers wat betreft genres, spreiding in de tijd en herkomst van de componisten.
We komen niet alleen! Celliste/lame sonorespeelster Annette Scholten en pianiste Nanke Flach gaan ons bij enkele stukken begeleiden. Bovendien gaan ze enkele mooie intermezzi spelen. Met Annette hebben wij enkele jaren geleden al een aantal concerten gedaan. Aan deze uitvoeringen denken wij nog steeds vol blijdschap terug. Annette speelde toen o.a. ‘Angelo’ op de lame sonore (zingende zaag). Dit werk is speciaal voor haar geschreven door onze eigen dirigent, Tjalling Wijnstra. Uiteraard is dit prachtige stuk muziek ook nu te horen. En misschien weer een nieuw werk van dezelfde componist???
Kom met ons genieten op 3 november. U bent van harte welkom.


Opgave: Kaartverkoop: www.hetcantoor.nl
Website: http://www.groatekerk.nl


25-11-18

Fries Kamerorkest in Groate Kerk Sint Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: € 10,00 voor volwassenen,kinderen tot 16 jaar gratis
Het Fries Kamer Orkest treedt overal in de provincie Friesland op met aansprekende programma’s voor een breed publiek. Regelmatig krijgt een jonge solist de mogelijkheid om met het orkest op te treden.Maar ook koorbegeleidingen worden door het orkest uitgevoerd.

Het Fries Kamer Orkest is in 1962 opgericht door Jan Masséus, destijds als orkest van de Leeuwarder Muziekschool. In de meer dan 55 jaar van zijn bestaan heeft het orkest een breed symfonisch repertoire opgebouwd. De gespeelde muziek beslaat een tijdvak van de Weense Klassieken tot eigentijds repertoire: Van Mozart en Haydn tot en met de speciale opdrachtcompositie door Tjalling Wijnstra ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum in 2012 en in 2017 de wereldpremière van de Symfonie MH17 van componiste Renilde Duif.

Het orkest verzorgt minimaal twee concertseries per jaar, maar verleent ook medewerking aan bijzondere festivals en gelegenheidsconcerten.

Het orkest bestaat uit ca. 40 spelende leden en staat sinds 2016 onder leiding van dirigent Ronald Slager.

Meer informatie over het Fries Kamer Orkest vindt u op www.frieskamerorkest.nl

Opgave: Aan de zaal of reserveren via E reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792

Website: http://www.groatekerk.nl


16-12-18

Kerstconcert Martini Jongenskoor in Groate Kerk Sint Jacobiparochie

Tijdstip: 16.00 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: € 10,00 voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis
Opgave: Aan de zaal of reserveren via E reserveringen@groatekerk.nl od T 0518-491792

Website: http://www.groatekerk.nl


24-12-18

Kerstnachtdienst in Groate Kerk Sint Jacobiparochie

Tijdstip: 22.00 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie

Website: http://www.groatekerk.nl


Zomertentoonstelling "Pelgrimeren in 't licht van de Melkweg"

Tijdstip: 13.00 tot 16.00 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: gratis
Pelgrimeren in 't licht van de Melkweg

zomertentoonstelling 7 juli tot en met 1 september (alleen op zaterdagen)
De Groate Kerk St-Jacobiparochie

Pelgrimage in foto’s beelden en gedichten
Dick en Sidon Wesselius nemen u mee op hun tocht naar Santiago de Compostela.

stempels / heraldische afbeeldingen ontworpen door Jelle Terluin naar een idee van pastoor Jan Romkes van der Wal. Het Jabikspaad loopt langs oude heerwegen. Voor de dorpen die liggen aan het Jabikspaad zijn aan de hand van hun geschiedenis stempels gemaakt.

labyrinth / het labyrinth van Jan Romkes van der Wal. Hoe vind je je wegop hetpelgrimspad. In 12 “stappen” langs de pelgrimsweg.

in de vitrines / materiaal over pelgrimeren door Janneke Schievink en Gerlof Katuin.

foto’s van Marty Slager laten De Groate Kerk en Zwarte Haan zien. Wadvissen boven (voormalig) het Bildt was flink aanpakken. Roel de Weerd laat in beeld en materiaal het vissen uit het verleden zien.

wierookvat, speciaal voor deze zomer geplaatst in de kerk in Sint-Jacobiparochie.

informatie: www.groatekerk.nl

Opgave: n.v.t.
Website: http://www.groatekerk.nl