Adres

Harstawei 7
9174 GB Ginnum


Toegang

Gratis
Betaald
Minder validen


Verhuur

50 personen
50 zitplaatsen
Slapen
Burgerlijk huwelijk
Kerkelijk huwelijk
Bruilofsfeest
Parkeerplekken
Podium
Water
Toilet
Verwarming
Kleedruimte
Keuken
Verhuur informatie


Contact

Mevr. Janke Douma
Reinder Brolsmawei 14
9176 GG Lichtaard
0519-571699
janke-douma@hetnet.nl


Sleuteladres

Dhr. B. Folkertsma
Harstawei 11
9174GB Ginnum
0519-339247

Kerk - Atelierkerk - informatie

De kerk van Ginnum stamt uit de twaalfde eeuw. Het gebouw dient nu als atelier voor beeldende kunstenaars. Daartoe is het oorspronkelijke meubilair weggehaald. In het koor is een roodokeren muurschildering te zien.

Huidig gebruik

De kerk doet al vele jaren dienst als atelier van beeldende kunstenaars. Preekstoel en banken zijn verwijderd, zodat zij alle ruimte hebben om te werken. 
Het gebouw wordt verhuurd via de Plaatselijke Commissie van Lichtaard-Ginnum. Bij hen kan ook informatie verkregen worden over Bed & Breakfasts in de buurt.
In de kerk zijn wel een keuken en toilet aanwezig, maar er is op dit moment geen verwarming.

PLAATSELIJKE COMMISSIE

De Plaatselijke Commissie van Ginnum kunt u bereiken door contact op te nemen met het contactadres wat u links op deze pagina vindt.

360° foto's


Bouwstijl

Romaans

Ligging

De kerk ligt middenin het dorp op een terprest, die dateert uit de IJzertijd. Ten noorden en oosten van de kerk is nog een deel van de ringweg te zien.

Datering

12e eeuw

Restauratie

1973

Exterieur

De 12e eeuwse tufstenen noordmuur zegt ons dat in Ginnum al heel vroeg een stenen kerk stond. Het gebouw laat talrijke wijzigingen zien, zowel binnen als buiten. Aan het eind van de 13e eeuw is de kerk vergroot en verbouwd met rode baksteen. Buiten aan de noordkant verraadt een dichtgemetselde boog dat daar vroeger een uitbouw heeft gezeten,  een sacristie waarin het gewijde vaatwerk en de priestergewaden bewaard werden. 

Interieur

Een grote grafsteen in het midden van de kerk meldt het overlijden van ‘Sybe van Roorda en is gebleven tot Boxum’. De Roorda’s waren hier eeuwenlang de adellijke familie.
In het koor is links een roodokeren muurschildering te zien: Maltezer kruizen, aangebracht bij de inwijding van het koor en een Turkse knoop. Die knoop laat geen begin of einde zien en is daar mee een symbool voor de oneindigheid van God.
Er is een aantal nissen aanwezig; naar betekenis en functie kan men slechts raden. Zo zou (van links naar rechts) een opbergnis te zien zijn, daarnaast in de zuidmuur een kleine nis voor de ampullen, vervolgens onder het raam de piscina met zijn afvoer naar buiten en dan een grote nis, waarin mogelijk de priesterzetel stond.
Het doopvont uit 1540 wordt in het Fries Museum bewaard. De kerk heeft nooit de beschikking gehad over een orgel. De gemeente zong zonder begeleiding, a capella, waarbij ingezet werd door de voorzanger.

Toren

De latere zadeldaktoren bestaat uit rode baksteen. In de toren hangen twee klokken. De oudste, kleine klok is van 1344, gegoten door ene Stephanus (Stephanus Me Fecit), de grootste is van 1490 (gieter onbekend) en in 1996 geheel gerestaureerd.Het uurwerk dateert uit 1564 en is daarmee het oudste, in Fryslân voorkomende gietijzeren torenuurwerk.

Documenten

KB Ginnum1972.pdf

AGENDA

    - geen agenda -