Adres

De Buorren 8
9155 AN Raard


Toegang

Gratis
Betaald
Minder validen


Contact


Sleuteladres

L. Kooistra
De Buorren 29
9155 AN Raard
0519-297851

KERKEN - Kerk - INFORMATIE

De kerk van Raard staat op een hoge terp. Het is een typische Romaanse kerk, te zien aan de dikke muren en de kleine ramen.

PLAATSELIJKE COMMISSIE

De Plaatselijke Commissie van Raard kunt u bereiken door contact op te nemen met het contactadres wat u links op deze pagina vindt.

360° foto's


Bouwstijl

Romaans

Ligging

De terp met daarop het oude dorp is deels afgegraven en dit kan men aan de noordkant heel duidelijk zien. Op het overgebleven deel van de terp staat de Kerk.

Datering

13e eeuw

Restauratie

1988

Exterieur

Kenmerkend zijn de dikke muren en de kleine (rond)boogvensters, de bouwstijl uit de 10e tot 13e eeuw. De kerk is opgetrokken uit een groot formaat baksteen. Het gebouw heeft geen westingang. De kerk van Raard was oorspronkelijk eigendom van het klooster Klaarkamp.

Interieur

De kerk heeft een eikenhouten preekstoel uit 1650. De kuip heeft gegroefde Ionische balusters waartussen gesneden panelen. De kerkruimte en inrichting zijn eenvoudig.
Beeldend kunstenares Irene Verbeek (zie 'huidig gebruik') heeft de vrije hand gekregen om het interieur van de kerk in Raard een eigen gezicht te geven. De muren zijn opnieuw witgekalkt en de balken en planken vloeren zijn in rode en gele okers, aardse kleuren, geverfd.
Het tongewelf is in blauwe kleuren geschilderd met een gouden streep in het midden die een kier naar de hemel symboliseert. Een tegen de muur geplaatst reliëf met de naam ‘Zo zonder meer’ laat een afbeelding van een vrouwenlichaam zien, met los wapperend haar. In het koor ligt op de vloer een betonreliëf met de afdruk van een lichaam in foetushouding.

Toren

De toren, eigendom van de gemeente Dongeradeel, stamt uit 1787. De klokken in de toren zijn van 1523 en 1620.

AGENDA