Home

Actueel

Kerken

Over ons

Word donateur

Webwinkel

Contact

Filter :

UITAGENDA

26-01-19

Artvark Saxophone Quartet in 't Kerkje in Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Ter Idzard
Entree: 10 euro
Met veel trots ontvangen wij Artvark in ’t Kerkje in Ter Idzard!
Al eerder hebben zij een memorabel optreden gegeven op deze plek en met veel plezier keren zij terug om ons allen opnieuw te trakteren op hun virtuoze spel!
‘Een saxofoonkwartet waar het stof vanaf geklopt is. Weg met de stoeltjes! Weg met de lessenaars! Artvark beweegt! Artvark meandert door muzikale tradities en beweegt zich over het podium volgens een geïmproviseerde choreografie. Artvark staat voor vernieuwende eigen composities, eigenzinnige solisten en de avontuurlijke groove van vier saxofoons. Artvark ontroert, stinkt, gromt en suist.

Rolf Delfos (alt sax), Bart Wirtz (alt sax), Mete Erker (tenor sax) en Peter Broekhuizen (bariton sax) mengen hun verschillende achtergronden tot een eensgezind, creatief en origineel geluid: de sound van Artvark!’
Opgave: cultuur@ter-idzard.nl
Website: http://http://www.artvarksq.com


27-01-19

Lezing over walvisvaarders door Anne-Goaitske Breteler

Tijdstip: 15.00
Locatie: Bears
Entree: 7,50

Opgave: Op 14 juni 2018 heeft Anne-Goaitske Breteler( dochter van Gerrit Breteler en Anke Bijlsma ) haar debuut 'De traanjagers, herinneringen van naoorlogse walvisvaarders' uitgebracht bij de Amsterdam University Press. In het boek beschrijft zij op fraaie wijze de herinneringen van oud-walvisvaarders die allemaal, net na de Tweede Wereldoorlog, mee zijn gegaan op de reizen richting de Zuidpool. De sfeer aan boord en de avonturen in de havens passeren de revue evenals de walvisjacht zelf, maar ook de twijfel en ambivalentie die tot op de dag van vandaag als een schaduw over deze herinneringen hangen.

Nu het boek verschenen is, geeft Anne-Goaitske door heel Nederland lezingen over dit onderwerp. In haar lezing bespreekt zij niet alleen deze vergeten geschiedenis aan de hand van de reisverhalen van de mannen die ze sprak, maar ze laat het tevens zien met originele foto's en film-fragmenten.

De recensies over haar tot nu toe gehouden lezingen zijn lovend.
Website: http://


27-01-19

Lenny Kuhr "Het lied gaat door"

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: € 15,00 voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis
Zondag 27 januari  2019, 15.30 uur

Lenny Kuhr “Het lied gaat door”

‘Gekust door de eeuwigheid’ verglijdt na twee seizoenen op natuurlijke wijze naar de titel van mijn nieuwe programma ‘Het lied gaat door’.

Hierin sta ik stil bij de duizenden dingen die voorbijgaan en bij dat wat nooit voorbijgaat. Het lied is hierbij de metafoor.

De mens en de zanger vergaan maar zoals de geest van de mens eeuwig is, is het lied dat ook. Het is namelijk de ziel van de mens en zonder ziel is er geen leven dus ook geen muziek.

Het besef dat alle dingen komen en gaan binnen het tijdloze gegeven dat wij zijn, stemt tot weemoed en tot vreugde en tot alle muziek die in dit programma te horen zal zijn. Met Reinier Voet op gitaar en Mischa Kool op basgitaar laten wij de snaren en stemmen klinken, omdat ze klinken willen om de snaar in jou te vinden.

 

Entree € 15,00 voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis
Opgave: Aan de zaal of reserveren via reserveringen@groatekerk.nl of
T 0518-491792
Website: http://www.groatekerk.nl


27-01-19

Mieke Zijlstra & Rob Mackaay

Tijdstip: 14:00 tot 16:00
Locatie: Kortehemmen
Entree: € 5,00 per persoon, te voldoen aan de deur van de kerk.
Gevarieerd programma met muziek en zang; van Jazz naar Pop, Yiddisch en Latin, Nederlands, naar het Fries vertaalde- en eigen geschreven nummers met een knipoog naar klassiek repertoire.

Annemiek Zijlstra is onder meer bekend van het ‘Frisian Mainstream  Combo en Miek&Timeless.
Rob Mackaay heeft zich toegelegd op klassieke muziek, opera, operette en kerkmuziek en was jarenlang op diverse locaties in Den Haag vaste kerkorganist. De laatste jaren legt Rob zich, naast uitvoerend musiceren, ook toe op componeren.

Tijdens 'inloop' tot aanvang uitvoering en in de pauze wordt -ad €1,50 per consumptie- een eenvoudige catering verzorgd.
Voor mensen die met de auto komen; er is ruime en gratis parkeergelegenheid langs de oprijlaan naar de tsjerke

Opgave: Opgave vooraf kan via e-mail aan j.p.gehem@gmail.com maar is niet noodzakelijk.
Bezoekers kunnen ook zonder opgave vooraf vanaf 13:30 u. tot aanvang uitvoering (14:00 u.) vrijelijk bij de tsjerke binnenlopen.

Website: http://


27-01-19

Preek van de leek door Tamara Schoppert in Mariakerkje van het vroegere Kortezwaag, thans Gorredijk,

Tijdstip: inloop 10.30 uur met koffie/thee; aanvang preek 11.00 uur
Locatie: Gorredijk-Kortezwaag
Entree: gratis (collecte aan het eind van de preek)
Thema: "Zie de clowns".

Over verwondering en niet weten!

Website: http://


27-01-19

Ferhalenferteller Mindert Wijnstra

Tijdstip: 14.30
Locatie: Schurega
Entree: 5,00
Opgave: Verhalenvertellen is de kunst om het publiek mee te nemen in de wereld van de verbeelding.

Mindert Wijnstra verstaat die kunst als geen ander en vertelt verhalen aan jong en oud, binnen of buiten, bij een kampvuur, op een boot of tijdens een wandeling door het bos.

Een goed verhaal vermaakt de mensen niet alleen, het verbindt ze ook, brengt mensen dichter bij elkaar. Verteller en publiek delen samen een bijzondere ervaring.

Website: http://


27-01-19

Winterwandeling vanuit kerkje in Schurega

Tijdstip: 11.00 uur
Locatie: Schurega
Entree: 5,00
Winterwandeling naar het Jobbegaester fjild o.l.v. Staatsbosbeheer

IJs en weder dienende02-02-19

Koren en Korpsen

Tijdstip: 15.00-18.00 uur en 19.00-22.00 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: Gratis entree
Koren en Korpsen presenteren zich ook weer in 2019.
Entree gratis.
U bent van harte uitgenodigd!

Opgave: Aan de zaal of reserveren via reserveringen@groatekerk.nl of
T 0518-491792
Website: http://www.groatekerk.nl


03-02-19

Lezing door Anne-Goaitske Breteler over na-oorlogse walvisvaarders

Tijdstip: 14.30 uur in Dorpskerk Gaast
Locatie: Gaast
Entree: 7,50
Op 14 juni 2018 heeft Anne-Goaitske Breteler( dochter van Gerrit Breteler en Anke Bijlsma ) haar debuut 'De traanjagers, herinneringen van naoorlogse walvisvaarders' uitgebracht bij de Amsterdam University Press. In het boek beschrijft zij op fraaie wijze de herinneringen van oud-walvisvaarders die allemaal, net na de Tweede Wereldoorlog, mee zijn gegaan op de reizen richting de Zuidpool. De sfeer aan boord en de avonturen in de havens passeren de revue evenals de walvisjacht zelf, maar ook de twijfel en ambivalentie die tot op de dag van vandaag als een schaduw over deze herinneringen hangen.

Nu het boek verschenen is, geeft Anne-Goaitske door heel Nederland lezingen over dit onderwerp. In haar lezing bespreekt zij niet alleen deze vergeten geschiedenis aan de hand van de reisverhalen van de mannen die ze sprak, maar ze laat het tevens zien met originele foto's en film-fragmenten.

De recensies over haar tot nu toe gehouden lezingen zijn lovend.

Website: http://


03-02-19

Warnser Bach Ensemble

Tijdstip: 11.30 uur
Locatie: Jorwert

Het Warnser Bach Ensemble is opgericht in het jaar 2000. Al vanaf de oprichting staat het Ensemble onder de bezielende leiding van initiatiefneemster en dirigente Pauli Yap. Het WBE bestaat uit een gezelschap van zangers en instrumentalisten dat een periode per jaar bij elkaar komt om een reeks van drie concerten in verschillende sfeervolle Friese kerken voor te bereiden.
Het ‘vaste’ projectkoor bestaat uit zo’n 25 vergevorderde zangers, waaruit ook de solisten gerekruteerd worden. De professionele instrumentale bezetting is wisselend en afkomstig uit barokorkest Concerto d’ Amsterdam. Zij spelen op authentieke instrumenten.

In Jorwert wordt op 3 februari 2019 Fux en Bach uitgevoerd met het “Kaiserrequiem” van Fux en “Der Geist hilft unser Schwachheit auf” van Bach.

Fux Kaiserrequiem
Johann Joseph Fux (1660-1741) was een Oostenrijkse componist, muziektheoreticus en pedagoog uit het late baroktijdperk. Hij is het meest bekend als de auteur van Gradus ad Parnassum, een verhandeling over contrapunt, dat het meest invloedrijke boek is geworden over de Palestrina-stijl van renaissancepolyfonie.
Het Kaiserrequiem schreef hij in 1720 voor de begrafenisplechtigheid van Eleonora, weduwe van Leopold I. Het werk werd in de daaropvolgende 23 jaar nog negen maal uitgevoerd, onder meer op het feest van Allerheiligen en op de begrafenis van keizer Karel VI, waaraan het werk de naam Kaiserrequiem te danken had.
In dit werk gaat Fux zich te buiten aan alle barokke stijlen die hij beheerst. Tekstuitbeelding paste hij daar waar mogelijk was veelvuldig toe. Richting het eind van dit Requiem gaat de polyfone stijl overheersen.
Het Requiem is geschreven voor 5-stemmig koor, solisten, 5 strijkers en orgel.
Der Geist hilft unsrer Schwachheit auf

Het concertprogramma wordt aangevuld met Bachs motet Der Geist hilft unser Schwachheit auf (De geest geeft onze zwakheid), 1729, BWV 226.
Het is een motet gecomponeerd voor de begrafenis van Johann Heinrich Ernesti in Leipzig.
Het geheel staat o.l.v. Pauli Yap.

Website: http://www.podiumfrysklassiek.nl


03-02-19

Marjolein Meijers - 40 Jaar muziek!

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
. Marjolein Meijers maakt muziek

Marjolein Meijers maakt muziek, al bijna een leven lang. Want nu al 40 jaar leeft Marjolein Meijers van en voor muziek. Met bandjes, De Berini's, Jan Rot en solo met haar twee vaste muzikanten Walter en Onno Kuipers.

En 40 jaar muziek maken, dat is toch wel een goede reden voor een feestelijke voorstelling! Dus is er nu een nieuw programma, met de alleszeggende titel ‘40 JAAR MUZIEK!’, een waardig opvolger van het programma ‘Muziek!’

Net als in Muziek! maakt Marjolein met haar vaste begeleiders Walter en Onno Kuipers ook nu mooie uitstapjes naar verre oorden. Met Ierse roots en pure folk, Americana, Balkan… je kunt het zo gek niet verzinnen of zij spelen het.
Maar alle teksten komen recht uit het hart, want het is een persoonlijke muzikale reis door het leven van Marjolein Meijers met haar vaste muzikanten Walter en Onno Kuipers. De voorstelling staat niet alleen bol van prachtige muziek, maar zit ook vol vrolijke en ontroerende verhalen. Het programma bruist, zindert, lacht en ontroert.

Marjolein neemt zoals gewoonlijk de zang voor haar rekening en speelt daarbij ook bas, gitaar en banjo. Walter is goed voor viool, mandoline, bouzouki en doedelzak, terwijl Onno de accordeon, trekzak en gitaar bespeelt.

Het publiek reageert steeds dolenthousiast: "Mevrouw Meijers, u heeft geen idee hoe gelukkig u ons maakt met uw muziek!" en "Nooit stoppen met zulke mooie liedjes maken!"
En dat laatste is Marjolein Meijers ook na 40 jaar zeker nog niet van plan! Ze zal nog lang haar passie blijven volgen.


De foto is van Kees Tabak


Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123

Website: http://


07-02-19

Epo van Douma Lezing door 'klimaatprofessor' Pier Vellinga in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 5,00
De Epo van Douma Lezing door 'klimaatprofessor' Pier Vellinga.
Titel: 'Onze Toekomst'.
Tevens onthulling van bronzen sculptuur Slauerhoff in de Dorpskerk Huizum.

Donderdag 7 februari a.s. om 20.00 uur verzorgt de internationaal bekende ‘klimaatprofessor’ Pier Vellinga de jaarlijkse Epo van Douma Lezing in de Dorpskerk Huizum te Leeuwarden.
De lezing luidt ‘Onze Toekomst’. Prof. Vellinga behandelt even actuele als acute vragen zoals:
-Kunnen we hier blijven wonen als de zeespiegel meerdere meters stijgt?
-Kunnen we voedsel blijven produceren als wormen en insecten uit het landschap verdwijnen?
Prof. Vellinga gaat deze avond verkennen wat er qua klimaat, energie, water, enz. allemaal op ons afkomt en hoe we met die veranderingen als individu en als groep (dorp, stad, bedrijf, provincie, land, Europa) kunnen omgaan. Hij gaat niet alleen in op bedreigingen maar ook op kansen.
Het mooie is dat hij zijn lezing illustreert met vele voorbeelden die vooral gericht zijn op Friesland. Voorbeelden die niet alleen van belang zijn voor de bezoekers zelf maar niet minder voor hun (klein)kinderen.

Tussen de lezing en de pauze in zal theatermaker en Slauerhoffkenner Peter Vermaat een bronzen sculptuur van de dichter Slauerhoff onthullen. Deze is gemaakt door Ben van der Geest en krijgt een vaste plek in het waardevolle interieur van de Dorpskerk, het oudste (12e eeuw) monument van de stad Leeuwarden.

Pier Vellinga (1950) is hoogleraar Klimaatverandering en maatschappelijke implicaties aan de V.U. in Amsterdam waarvan hij 6 jaar vice-rector was en is ook verbonden aan Wageningen University.
In deeltijd is hij Directeur Water en Klimaat aan de Wadden Academie in Leeuwarden. Ook is hij o.a. voorzitter van het bestuur van Urgenda, organisatie voor innovatie en duurzaamheid. Vanwege zijn baanbrekende inzichten en publicaties wordt hij als pionier-wetenschapper internationaal bewonderd: hij trad o.a. op bij BBC, ABC, CNN en Discovery. Tot zijn vele internationale functies behoorde het mede oprichten van the International Panel on Climate Change (IPCC) dat in 2007 zelfs de Nobelprijs voor de Vrede ontving. De Dorpskerk Huizum is dan ook vereerd dat Vellinga bereid is de Epo van Douma Lezing te houden.

Epo van Douma was een belangrijke edele (1542-1602) in Huizum die vanwege zijn geloof naar Emden vluchtte. Hij schonk een van de kerkklokken aan de Dorpskerk en hij ligt daar begraven.

De entree voor de lezing bedraagt € 5,00. Kaarten zijn uitsluitend bij de ingang verkrijgbaar.
Kom op tijd want zeker in dit geval geldt: vol is vol.
Gratis parkeren tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Nadere inlichtingen: Peter de Haan, tel. 06-11592427.
Voor meer informatie over de Dorpskerk Huizum: https://www.dorpskerkhuizum.nl.

Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


10-02-19

Ferwerda Academie

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: € 10,00 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis
Zondag 10 februari 2019, 15.30 uur

Ferwerda Academie

De Ferwerda Academie met vestigingsplaats Drachten is een onderwijsinstelling waarin muziekonderwijs op ambachtelijk en artistiek niveau wordt gegeven.Mogelijk ook ter voorbereiding op een muziekvakstudie.Talrijke leerlingen leverden op regionale en landelijke concoursen opvallend goede prestaties.

Op het concert op 10 februari kunnen we getuige zijn van jonge muziektalenten op de instrumenten piano,viool,fluit, hobo,hoorn en trompet.De piano-begeleiding is in handen van Rein Albert Ferwerda.

 

Entree € 10,00 voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis
Opgave: Aan de zaal of reserveren via reserveringen@groatekerk.nl of
T 0518-491792
Website: http://www.groatekerk.nl


10-02-19

Het Saxofoonorkest o.l.v. Karl Veen in Doarpstsjerke Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 10,- (inclusief koffie/thee)
Dit unieke 14 leden tellend saxofoonorkest o.l.v. initiatiefnemer en dirigent Karl Veen is een ensemble waar alle typen saxofoons in vertegenwoordigd zijn. Het orkest had een promotiefunctie voor het Centrum voor Kunstzinnige Vorming 'De Meldij' uit Drachten en is rond 1990 opgericht. In het jaar 2000 is het orkest zelfstandig doorgegaan. Het repertoire loopt van Bach tot Queen, van middeleeuwen tot modern met werken van rond de wereld.
(Foto Mirjam Blaakmeer)

Inlichtingen/reserveringen: h.lansen@chello.nl

Website: http://


10-02-19

Joint String Friends spelen van folk tot klezmer in Kloosterkapel Sibrandahûs

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sibrandahûs
Entree: €7,50

Vier bevriende multi-instrumentalisten uit verschillende generaties brengen een keur aan muzikale stijlen. De nadruk ligt op Keltische folksongs en -tunes, maar de Joint String Friends brengen ook intense Oost-Europese dansmuziek, americana en akoestische pop.

 

Website: http://www.kloosterkapel-sijbrandahuis.nl


10-02-19

Concert Regina Forte in Terbantster Tsjerke

Tijdstip: 15:30 uur
Locatie: Terband
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje

Regina Forte is een strijkkwartet bestaande uit vier dames, Ina, Anna, Inge en Andrea. Met een repertoire uit alle muzikale periodes zoals de barok, de klassieke periode, de romantiek, de 20e en zelfs de 21e eeuw. Genieten van muzikale schoonheid in zijn zuiverste vorm met muziek van onder meer Händel, Mozart, Schubert, Tsjaikovski en Pärt.

Regina Forte speelde o.a. op City Proms, in het Fries Museum, op Lauswolt, tijdens de dodenherdenking in Dokkum en ter gelegenheid van de uitreiking van de Gysbert Japicxpriis. Het kwartet was ook te gast bij  Noardewyn Live en Podium On tour.

Ze volgden masterclasses bij Johannes Leertouwer, Kees Dekker, Douw Fonda, het Ruysdael kwartet en het Bennewitz quartet.


Opgave:

Voorverkoop via het Posthuis Theater in Heerenveen, tel. 0513 61 94 94


Website: https://www.posthuistheater.nl/voorstellingen/724/_locatie_Terbantster_Tsjerke_/Regina_Forte_strijkkwartet/


15-02-19

Concert van het Goedhoutensemble in 'Muziek+' van de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
Concert van het Goedhoutensemble
in samenwerking met violiste Josine Camminga,
in de serie 'Muziek+' van Cultureel Podium Dorpskerk Huizum,
vrijdag 15 februari 2019 van 17.00 – 18.00 uur.

Het ensemble bestaat uit 18 blokfluitisten en 1 cellist. Stella Boggia - van Maris is de dirigent.
Onder haar inspirerende leiding worden sinds 2010 gevarieerde programma's gespeeld, vaak op basis van een thema of een bepaald uitgangspunt.
Voor dit concert is dat "Het ervaren van de grote diversiteit aan klankkleuren van de blokfluit".
De blokfluit is een van de oudste instrumenten en ontwikkelde zich tot een instrument dat zich door zijn veelzijdigheid naadloos voegde in alle muziekstijlen en periodes.
Zij nemen u daarom mee op een muzikale reis in beeld en muziek door de eeuwen heen: van middeleeuwse koormuziek tot aan een eigentijdse impressie van het Noordelijke Friese landschap.
In deze reis richten ze zich vooral op het laten ervaren van de unieke diversiteit en combinaties van de klankkleuren van de blokfluiten, waarbij de ondersteuning van de cello en het vioolspel van Josine Camminga die klankkleuren versterken.
Tijdens het concert presenteren zij hun instrumenten: de hele blokfluitfamilie van de piepkleine sopranino tot de manshoge contrabassen.
Het ensemble wil een podium bieden voor jong talent, zoals hun gast, de 14-jarige violiste Josine Camminga. Zij zal ook een aantal solostukken spelen, op de piano begeleid door Stella Boggia - van Maris.

Achtergrondinformatie over de serie 'Muziek +':
De drukke werkweek is achter de rug, het weekend kan beginnen. Om de overgang te vergemakkelijken kunt u eens per maand een uur mentaal bijkomen in de Dorpskerk Huizum.
Elke 3e vrijdag van de maand bent u hier van harte welkom van 5 tot 6 uur ’s middags.
Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl, https://goedhoutensemble.jouwweb.nl


17-02-19

Quatre Forte in kerk Britswert

Tijdstip: 15:00
Entree: €10,- incl. koffie/thee
In de Sint Joriskerk in Britswert concert van Quatre Forte, een saxofoonkwartet, bestaande uit een sopraan-, alt-, tenor- en bassaxofoon.

Website: http://www.quatreforte.nl/


17-02-19

Stanzamuzyk in Ioannis Teatertsjerke Wier

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
Info volgt

Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123


22-02-19

Orgelconcert door Matthew Schembri in de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden

Tijdstip: 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De orgelconcerten in de serie 'It lûd fan Van Dam' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage voor de organist wordt zeer op prijs gesteld.
Orgelconcert 'It lûd fan Van Dam' door Matthew Schembri,
orgelklanken in de Dorpskerk Huizum,
vrijdag 22 februari 2019 van 17.00 – 18.00 uur.

Na de restauratie van het orgel in de Dorpskerk Huizum, eind 2015, zijn we gestart met een serie orgelbespelingen, één keer per maand op een vrijdagnamiddag van 5 tot 6 uur.
Dit bleek een groot succes. Daarom krijgt het ook dit jaar een vervolg.
Op vrijdag 22 februari 2019 is Matthew Schembri de organist die u de prachtige klanken van ons fraai gerestaureerde Van Dam orgel opnieuw wil laten horen.
Meestal kunt u het orgel alleen horen. Bij deze concerten kunt u de organist ook volgen in zijn spel.

U bent van harte welkom voor een uur 'Van Dam-klanken', onder het genot van een kop koffie of thee.

De orgelconcerten in de serie 'It lûd fan Van Dam' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage voor de organist wordt zeer op prijs gesteld.
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!
Koffie/thee € 1,50.


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


24-02-19

Gevarieerd concert van Miek & Timeless in de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 10,00 (incl. consumptie in de pauze).
Gevarieerd concert van 'Miek & Timeless',
in de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
zondag 24 februari 2019 om 15.00 uur.


Annemiek Zijlstra is een gediplomeerde Jazzdans docente en choreografe. In de groep 'Miek & Timeless' is zij de zangeres en zij speelt piano. De andere bandleden zijn Dicky Meijer, bas en Sybe Krol, drums.
Het repertoire van de groep bestaat uit Blues, Jazz, Latin en popklassiekers van The Doors, Adele, Nina Simone, Astrud Gilberto, Sting. Van alles wat. In het Frans, Fries en Engels.
Veel variatie qua muziekkeuze en zang.
Ze vliegen als het ware door de tijd. Van 1940 naar 2000 met nummers van Billy Holiday naar Sting, duet van Frank en Nancy Sinatra, Adele, Paul Simon, Michael Jackson, Peggy Lee, enz.. Leuke luister en meezingnummers.

De toegangsprijs is €10,00 (incl. consumptie in de pauze).
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


24-02-19

Piter Wilkens, Marcel Smit en Gurbe Douwstra, liedjesprogramma "Frisicana ll"

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: € 15,00 voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis
Zondag 24 februari 2019, 15.30 uur

Piter Wilkens, Marcel Smit en Gurbe Douwstra, liedjesprogramma

“ Frisicana II”

Na het succes van de gezamenlijke liedjesvoorstelling ‘Frisicana’ zijn Piter Wilkens, Marcel Smit en Gurbe Douwstra opnieuw in hun persoonlijke muzikale archieven gedoken. Met ‘Frisicana II, brengen de drie heren een geheel nieuwe avondvullende voorstelling. Ook nu is er een selectie gemaakt van de mooiste liedjes uit het eigen repertoire van Douwstra, Smit en Wilkens, aangevuld met werk van artiesten die hen hebben geïnspireerd. Zo zijn er liedjes te horen van folk- en countrylegendes als Woody Guthrie, Hank Williams en Johnny Cash en van grootheden als Elvis Presley en Sam Cooke. Het programma bevat derhalve een mooie mix van Friestalige en Engelstalige liedjes. Piter, Marcel en Gurbe begeleiden elkaar op gitaar, banjo, mandoline en bas en zingen afwisselend solo en meerstemmig. In een passend decor brengen drie van Fryslân’s bekendste singer/songwriters een keur aan pakkende eigen liedjes, deels nieuw geschreven voor deze voorstelling, afgewisseld met vertaalde en originele klassiekers uit het internationale repertoire. 

 

Entree € 15,00 voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis
Opgave: Aan de zaal of reserveren via reserveringen@groatekerk.nl of
T 0518-491792

Website: http://www.groatekerk.nl


24-02-19

Preek van de leek door Gerben Bouma in Mariakerkje van Gorredijk (voorheen Kortezwaag)

Tijdstip: inloop met koffie/thee 10.30 uur; aanvang preek 11.00 uur
Locatie: Gorredijk-Kortezwaag
Entree: gratis (collecte aan het eind van de preek)
Tekst komt nog.

Website: http://


02-03-19

Muzikaal Verteltheater in 't Kerkje in Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Ter Idzard
Entree: 10 euro
Actrice Thea Rijsewijk brengt met haar Muzikale VertelTheater een bewerking van het verhaal 'Arjen', het gelijknamige boek van Cor Bruijn. Het verhaal wordt spannend verteld en ondersteund door prachtige live-vioolmuziek.

Opgave: cultuur@ter-idzard.nl
Website: http://www.muzikaalverteltheater.nl


03-03-19

Lezing door Anne-Goaitske Breteler over na-oorlogse walvisvaarders

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sint Annaparochie
Entree: 7,50

Opgave: Op 14 juni 2018 heeft Anne-Goaitske Breteler( dochter van Gerrit Breteler en Anke Bijlsma ) haar debuut 'De traanjagers, herinneringen van naoorlogse walvisvaarders' uitgebracht bij de Amsterdam University Press. In het boek beschrijft zij op fraaie wijze de herinneringen van oud-walvisvaarders die allemaal, net na de Tweede Wereldoorlog, mee zijn gegaan op de reizen richting de Zuidpool. De sfeer aan boord en de avonturen in de havens passeren de revue evenals de walvisjacht zelf, maar ook de twijfel en ambivalentie die tot op de dag van vandaag als een schaduw over deze herinneringen hangen.

Nu het boek verschenen is, geeft Anne-Goaitske door heel Nederland lezingen over dit onderwerp. In haar lezing bespreekt zij niet alleen deze vergeten geschiedenis aan de hand van de reisverhalen van de mannen die ze sprak, maar ze laat het tevens zien met originele foto's en film-fragmenten.

De recensies over haar tot nu toe gehouden lezingen zijn lovend.
Website: http://


03-03-19

Soloconcert van Piter Wilkens in Kloosterkapel Sibrandahûs

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sibrandahûs
Entree: €7,50

Zonder twijfel is zanger-gitarist Piter Wilkens een van de populairste vertolkers van ‘it Fryske liet’. Composities als ‘Knoopkes’, ‘Oeral Thús’, ‘Dykskiep’ of ‘Greideroas’, wie kent ze niet?  Piter staat inmiddels al ruim 30 jaar als soloartiest op de planken en heeft ‘it paad werom’ gevonden naar Sibrandahûs. Een must voor iedere fan.

Website: http://www.kloosterkapel-sijbrandahuis.nl


03-03-19

Liederenconcert Bariton Jørgensen en pianist Praas

Tijdstip: 15.30 u
Locatie: Wetsens
Entree: gratis toegang & collecte bij de uitgang


Gevarieerd programma met o.a.opera-aria’s van Mozart, bekende liederen van Schubert, Röntgen. Na de pauze werken van o.a. Fauré, Quilter en afgewisseld met piano-intermezzi van o.a. Tsjaikovsky en Rachmaninoff/ Prokofjef!

Bariton Palle Fuhr Jørgensen en pianist Roel Praas vormen al ruim 15 jaar een duo en hebben een zeer uitgebreid repertoire.

o Roel Praas is een veel gevraagd pianist voor pianorecitals en geniet bekendheid als begeleider van koren, zangers en instrumentalisten.

o Palle Fuhr Jørgensen werkte bij diverse platen-en radio-opnamen werkte hij met vele bekende dirigenten, o.a. Edo de Waart, Ed Spanjaard, Reinbert de Leeuw en Kenneth Montgomery.


Website: http://www.vitus-wetsens.frl/activiteiten


03-03-19

Inez Timmer - 5 Minuten voor aanvang - in Teatertsjerke Wier

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
Nieuw programma van Inez Timmer.
Meer info volgt.

Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
Website: http://


10-03-19

De Traanjagers. Herinneringen van naoorlogse walvisvaarders door Anne-Goaitske Breteler.

Tijdstip: 15.30 uur. Kerk open om 14.30 uur
Locatie: Blessum
Entree: 7.50. Kaarten zijn 10 maart vanaf 14.30 uur verkrijgbaar in de Mariakerk Blessum.

Website: http://


10-03-19

Koperguod, "schilderijententoonstelling", muzikale verbeelding van koper ensemble

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: € 10,00 voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis
 

Zondag 10 maart 2019, 15.30 uur

Koperguod, “schilderijententoonstelling”, muzikale verbeelding van

koper ensemble

Enkele enthousiaste muzikanten uit de regio zuidwest Friesland namen in 2004 het initiatief tot het formeren van een groot koper ensemble onder de naam "Aerariae Fauces" en is in 2007 omgedoopt tot "Koperguod".

De standaardbezetting; 4 trompetten, 4 trombones, 2 hoorns en tuba is uitgebreid met percussie. Muzikaal leider is Andries Kramer.
Het genre wat Koperguod brengt loopt uiteen van bewerkingen van klassieke muziek, traditionals en populaire muziek tot oorspronkelijk voor deze bezetting gecomponeerde werken. 

Modest Mussorgsky werd bij het componeren van zijn beroemde "Schilderijententoonstelling" geïnspireerd door schetsen van zijn overleden vriend Victor Alexandrovich. Deze afbeeldingen van een dwerg, een oud kasteel, het ballet van kuikens in hun schalen, de hut op kippenpoten van de heks Baba-Yaga etc. werden door Mussorgsky muzikaal verbeeld. 

 

 Entree € 10,00 voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis
Opgave: Aan de zaal of reserveren via reserveringen@groatekerk.nl
of T0518-491792
Website: http://www.groatekerk.nl


10-03-19

Koarbizznizzin Ioannis Teatertsjerke Wier

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
Info volgt.

Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123


13-03-19

Walvisvaarders met Anne-Goaitske Breteler

Tijdstip: 20.00
Locatie: Swichum
Entree: € 7,50
Anne-Goaitske Breteler spreekt over de walvisvaart en veel randverschijnselen die nochal wat impact hebben. Haar zojuist geschreven boek is de inspiratie en aanleiding voor deze lezing.

Opgave: ww.kerkjevanswichum of 06-37383408
Website: http://www.kerkjevanswichum.nl


15-03-19

Concert van het Her & Der Koor in 'Muziek+' van de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
Concert van het Her & Der Koor
in de serie 'Muziek+' van Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
vrijdag 15 maart 2019 van 17.00 – 18.00 uur.

Het Her & Der Koor uit Leeuwarden zingt meerstemmige liederen uit de hele wereld en muziek van de 16e eeuw tot deze eeuw: van Mozart tot A. Sullivan.
Het koor oefent om de week op vrijdagavond in de Dorpskerk Huizum o.l.v. Jan Verbogt en het bestaat ongeveer 30 jaar.

De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!


Website: https://dorpskerkhuizum.nl


17-03-19

Optreden Folkgroep Frjemd Folk

Tijdstip: 15:00 tot 17:00
Locatie: Kortehemmen
Entree: €7,50 per persoon, te voldoen aan de deur van de tsjerke

Vocaal-meerstemmig uitgevoerde- en instrumentaal begeleidde Keltische en Ierse volksmuziek. Een feestje om naar te luisteren…

De zang en muziekgroep Frjemd Folk bestaat uit twaalf zangers die worden begeleid door drie instrumentalisten die resp. viool, gitaar, mandoline, plukbas en consertina  bespelen.

Het repertoire is even divers als het landschap van het Keltische gebied; van het ruwe en weerbarstige van de rotskusten van Ierland zoals in het strijdlied ‘Follow me up Carlow’ tot aan het lieflijke en bijna melancholische Bretonse gebied in het lied ‘Fields of Gold’.

Opgave: Vrij binnenlopen. Opgave vooraf is niet nodig.  De ervaring leert, dat er altijd veel belangstelling is, dus kom op tijd want vol = vol.
Voor mensen die met de auto komen; er is ruime- en gratis parkeergelegenheid langs de oprijlaan naar de kerk.
Website: http://


17-03-19

Lammy Bruyns Combo in kerkje Schurega

Tijdstip: 14.30 uur
Locatie: Schurega
Entree: 10,00
Musette, Swing en Chansons

Sfeervolle Franse muziek, met accordeon in de hoofdrol, die in de jaren '30/'40 in Parijs grote bekendheid kreeg. Prachtige walsjes, swing-nummers en chansons. De soliste wordt begeleid door akoustische gitaar en bas.

Opgave: Reserveren via em-mail: p.jong37@chello.nl of telefonisch 06-81146929


17-03-19

Tous les oiseaux d’Europe in Terbantster Tsjerke

Tijdstip: 15:30 uur
Locatie: Terband
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje

Vocal Group Tous les Oiseaux d’Europe uit Groningen, met twintig leden onder leiding van Hans Kaldeway, onderscheidt zich door de verrassende repertoirekeuze. Door een combinatie van eigenzinnig repertoire, spannende arrangementen en af en toe onverwachte instrumenten brengen ze vertrouwde kwaliteit én vernieuwing.

Het koor deed meerdere keren mee in de topklasse van het landelijk festival voor Vocal Groups, en werd in 2015, in Rotterdam, 2e in zijn categorie.  Ook tijdens het jaarlijkse muziekfestival op Schiermonnikoog viel de groep bij alle drie deelnames in de prijzen.


Opgave:

Voorverkoop via het Posthuis Theater in Heerenveen, tel. 0513 61 94 94


Website: https://www.posthuistheater.nl/voorstellingen/814/_locatie_Terbantster_Tsjerke_/Tous_les_oiseaux_d'Europe_vocal_group/


22-03-19

Orgelconcert door Ulbe Tjallingii met zang van Vroni de Vreeze in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De orgelconcerten in de serie 'It lûd fan Van Dam' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage voor de organist wordt zeer op prijs gesteld.
Orgelconcert 'It lûd fan Van Dam' door Ulbe Tjallingii
met zang van Vroni de Vreeze, sopraan,
in de Dorpskerk Huizum,
vrijdag 22 maart 2019 van 17.00 – 18.00 uur.

Na de restauratie van het orgel in de Dorpskerk Huizum, eind 2015, zijn we gestart met een serie orgelbespelingen, één keer per maand op een vrijdagnamiddag van 5 tot 6 uur.
Dit bleek een groot succes. Daarom krijgt het ook dit jaar een vervolg.
Op vrijdag 22 februari 2019 is Ulbe Tjallingii de organist die u de prachtige klanken van ons fraai gerestaureerde Van Dam orgel opnieuw wil laten horen.
Aan dit concert wordt meegewerkt door Vronie de Vreeze, sopraan.
Meestal kunt u het orgel alleen horen. Bij deze concerten kunt u de organist ook volgen in zijn spel.

U bent van harte welkom voor een uur 'Van Dam-klanken', onder het genot van een kop koffie of thee.

De orgelconcerten in de serie 'It lûd fan Van Dam' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage voor de organist wordt zeer op prijs gesteld.
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!
Koffie/thee € 1,50.


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


22-03-19

Prins Claus Conservatorium. voorjaarsconcert

Tijdstip: 20.15 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: € 10,00 voor volwassenen,kinderen tot 16 jaar gratis
Zaterdag 23 maart 2019,  20.15 uur

Prins Claus Conservatorium, voorjaarsconcert

Tijdens dit concert kunt u luisteren naar twee ensembles; een strijkorkest en een koperensemble. Beide ensembles bestaan uit studenten van de opleiding klassieke muziek. Het belooft een mooi concert te worden met een gevarieerd en toegankelijk programma.

 

Entree € 10,00 voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis  

Reserveren via: prinsclausconservatorium@org.hanze.nl Opgave: Reserveren via: prinsclausconservatorium@org.hanze.nl

Website: http://www.groatekerk.nl


24-03-19

Celliste Wilma Pistorius in kerk Britswert

Tijdstip: 15:00
Entree: €10,- incl. koffie/thee
In de Sint Joriskerk in Britswert solo optreden van celliste Wilma Pistorius.

Website: https://wilmapistorius.wordpress.com


24-03-19

'Huzum, 't Doarp, 't Skûtsje', concert rondom het skûtsje in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 10,00 (incl. consumptie in de pauze).
'Huzum, 't Doarp, 't Skûtsje',
concert rondom het skûtsje met het 'Orkest voor Zieken en Zeevarenden',
Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
zondag 24 maart 2019, 15.00 uur.

Ook al doet de naam anders vermoeden, het Orkest voor Zieken en Zeevarenden is best wel genegen hun smartlappen aan anderen ten gehore te brengen.
De Leading Lady van het orkest is zangeres Trienke Hoogenberg. Zij wordt bijgestaan door de broers Harm en Klaas Kasma, accordeonist Jan Smidstra.
Hoewel zieke moedertjes en verdronken zeelieden veelvuldig in hun liedjes voorkomen, draaien ze hun hand ook niet om voor oude eenzame lieden, jochies met gescheurde broekjes, overleden konijnen, onschuldige dansmeisjes bij rode lampjes en wat al niet meer.

De toegangsprijs is €10,00 (incl. consumptie in de pauze).
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


24-03-19

'Sisteract' van Femke en Elske DeWall in Kloosterkapel Sibrandahûs

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sibrandahûs
Entree: €7,50
De Feanwâldster zussen Elske DeWall en Femke de Walle geven samen een uniek concert in de Kloosterkapel. Ooit vormden ze het duo FeEl. Inmiddels is Elske een nationaal beroemde zangeres. Maar Femke is nog steeds haar trouwste (muzikale) steun en toeverlaat in de begeleidingsband. Een programma met liedjes van Elske en favoriete covers van beide dames in een intieme setting met piano en gitaar.

Website: http://www.kloosterkapel-sijbrandahuis.nl


24-03-19

Great Lake Music in Ioannis Teatertsjerke Wier

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
Info volgt.

Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123


30-03-19

't Kerkje in Ter Idzard geeft Jong Muzikaal Talent een podium

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Ter Idzard
Entree: 10 euro
Cultuur in Ter Idzard wil jong talent van ArtEZ Conservatorium Zwolle een podium bieden! Stuk voor stuk zijn het musici die we van harte steunen op hun weg naar een mooie muzikale toekomst.

Op deze avond ontvangen we Trio Porteña.
Een cello, een accordeon en een viool, wat een prachtige combinatie. We hebben deze drie mensen horen spelen en verheugen ons zeer op hun komst! En op die van u.

Opgave: cultuur@ter-idzard.nl


31-03-19

Tobias Borsboom (piano) in Doarpstsjerke Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 10,- (inclusief koffie/thee)
Tobias Borsboom is een van Nederlands bekendste jonge pianisten van dit moment. Bekendheid verwierf hij met een dubbele nominatie voor de Dutch Classical Talent Award, die hem in 2015 werd uitgereikt. Tobias is een veelgevraagd pianist op velerlei podia en festivals als het Storioni Festival, het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, het Wonderfeel Festival, My First Festival en The International Holland Music Sessions. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek.
Tobias Borsboom speelt o.a. werken van Liszt, Debussy, Swerts, Godowski en Nasapoulou.
(Foto Marco Borggreve)

Inlichtingen/reserveringen: h.lansen@chello.nl

Website: http://


06-04-19

"De Traanjagers", Herinneringen van naoorlogse walvisvaarders. Lezing door ANNE-GOAITSKE BRETELER>

Tijdstip: 20.00
Locatie: Jelsum
Entree: €7,50
Als scholier werkte Anne-Goaitske Breteler, dochter van Gerrit Breteler en Anke Bijlsma, in café De Bûnte Bok in Lioessens, voorheen een walvisvaarderscafé. Door het café en de sterke verhalen van de stamgasten raakte ze gefascineerd door het walvisvaartverleden. Een verleden, net na de tweede wereldoorlog, waaraan wij tegenwoordig niet graag meer denken, terwijl de walvisvaart in de tijd van de wederopbouw een trotse bijdrage leverde aan de Nederlandse economie en identiteit.
Ze heeft deze herinneringen beschreven in haar boek “De traanjagers” wat 14 juni 2018 uitgebracht is bij de Amsterdam University Press.
In het boek beschrijft zij hoe ze aan tafel zit bij oud-walvisvaarders die allemaal, net na de tweede wereldoorlog, mee zijn gegaan op de reizen richting de Zuidpool.

Ze beschrijft de herinneringen die zij nog op hoge leeftijd hebben. De sfeer aan boord, de achtergronden en motieven van de vaarders en de avonturen in de havens passeren de revue, evenals de walvisjacht zelf. Talrijke foto’s uit die tijd illustreren haar verhaal.
Anne-Goaitske schrijft of ze erbij was. Het is of je mee bladert in het geheugen van de jongens die zich, net uit de Friese klei getrokken, opeens aan de Zuidpool bevonden, op schepen vol blubber, in zeeën van walvisbloed. Zo ver weg en toch nog zo dichtbij.

Nu het boek verschenen is, geeft Anne-Goaitske door heel Nederland lezingen over dit onderwerp. Daarin bespreekt zij niet alleen deze vergeten geschiedenis aan de hand van de reisverhalen van de mannen die ze sprak, maar ze laat het tevens zien met originele foto's en fragmenten uit een polygoon-film.  
Een groot deel van de oud-walvisvaarders is afkomstig uit Friesland.

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/de-laatste-generatie-walvisvaarders-uit-nederland-spreekt/

Opgave: Y. Tamminga, mail:   PCKoarnjumJelsum@gmail.com   of   06 3300 5299
Website: http://detraanjagers.wordpress.com/


07-04-19

Ferhalen rûnom de tsjerke door Bert Looper in Schurega

Tijdstip: 14.30
Locatie: Schurega
Entree: 5,0007-04-19

Tûzen Triennen in Ioannis Teatertsjerke Wier

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
Jankfoddekoar Tûzen Triennen!

Mei selsskreane Fryske teksten, trochspekt mei is soad
humor en selsspot stiet Tûzen Triennen al sûnt 1997 garant
foar ferrassende optredens.
Teksten gean oer alle saken wêr`t froulju mei te krijen ha
en dat is in lange list!
Mei harren akts op en foar it poadium, bekinde melodyen
en ynteraktive presintaasje witte sy de seal
te boeien en te reitsjen!

Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123


14-04-19

Ierse muziek van 'Fling' in de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 10,00 (incl. consumptie in de pauze)
Ierse muziek van 'Fling',
Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
zondag 14 april 2019, om 15.00 uur.

Fling speelt op briljante wijze Ierse traditionele muziek.
Diep geworteld in de traditie ontworstelen zowel de gebrachte traditionals als de eigen composities de platgetreden paden door de zeer eigenzinnige aanpak.
De laatste acht jaar heeft Fling met vier verschillende muziekprogramma’s gereisd langs de theaters van Nederland. Van Delfzijl tot Heerlen en met zeer veel succes.
Na de jaren van theaterzalen komt Fling nu met een nieuw intiem programma, speciaal op maat gemaakt voor de kleinere podia.

Fling werd in 1996 opgericht en bestaat sinds 2004 uit Evertjan 't Hart (uilleann pipes, whistles en bouzouki), Annemarie de Bie (zang, dwarsfluit en bodhrán), Siard de Jong (viool, whistles, bouzouki and zang) en Philip Masure (gitaar, zang).
Dit viertal staat garant voor een buitengewoon en magisch programma vol sterke verhalen gevat in een stormvloed van wilde melodieën, zacht klagende airs en ontroerende ballades.

In de huidige bezetting zijn er twee cd’s uitgebracht, achtereenvolgens “Lost in Dunkineely” en “A Ditch near Cree”. Over de laatste cd schrijft de Leeuwarder Courant: 'De zang van Annemarie de Bie, kraakhelder en expressief, tilt de liedjes mooi boven zichzelf uit.
Fling is geen groep waarbij de laarzen stampen en de Guinness in het rond spettert.
De groep speelt zeer verzorgd en zo klinkt deze cd ook weer. Vakwerk, maar ook weer niet zo steriel dat het bier erbij doodslaat.'

De toegangsprijs is €10,00 (incl. consumptie in de pauze).
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!

De foto is van Henk Bruyns.


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


14-04-19

Leafdesbrieven, Inez Timmer en Tseard Nauta

Tijdstip: 14:00 tot 16:30 u.
Locatie: Kortehemmen
Entree: 12,50 pp.
Inez Timmer en Tseard Nauta met Leafdesbrieven; 
een aangrijpend literair hoorspel, vertelt het verhaal van Andrew Makepeace III en Melissa Gardner. Een uit het Amerikaanse ‘Love letters’ naar het Fries vertaalde toneelklassieker.

Sûnt har bernejierren binne Andrew en Melissa dikke freonen en hoewol’t se gek op mekoar binne rint it libben lykas it rint. Beide trouwen mei in oarenien, krije in eigen libben, in eigen wrald.
Andrew kriget sukses yn de polityk; Melissa yn de kuenst, mar rekket fertize yn ûgelokkige affaires en drank.  Wat harren bynt is in briefwiksel dy’t se in libben lang folhâlde.
Yn dy brieven skriuwe se mekoar alles wat se yn it echte libben net tsjin mekoar sizze kinne of wolle. De toan wikselet tusken humor, wanhoop, langstme en kleare erotyk

Opgave: Aanmelding deelname kan -via e-mail info@ineztimmer.de- maar is niet noodzakelijk. Bezoekers kunnen vanaf 13:30 u. tot aanvang uitvoering om 14:00 u. ook zonder opgave vooraf vrijelijk bij de stjerke binnenlopen.

Tijdens 'inloop' en na afloop van de uitvoering wordt een eenvoudige catering -ad €1,50 per consumptie- verzorgd. Na afloop van de uitvoering is er gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje na te praten.
Voor mensen die met de auto komen; er is ruime gratis parkeergelegenheid langs de oprijlaan van de tsjerke.

Website: http://


14-04-19

Lezing door Anne-Goaitske Breteler over na-oorlogse walvisvaarders

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Olterterp
Entree: 7,50

Opgave: Op 14 juni 2018 heeft Anne-Goaitske Breteler( dochter van Gerrit Breteler en Anke Bijlsma ) haar debuut 'De traanjagers, herinneringen van naoorlogse walvisvaarders' uitgebracht bij de Amsterdam University Press. In het boek beschrijft zij op fraaie wijze de herinneringen van oud-walvisvaarders die allemaal, net na de Tweede Wereldoorlog, mee zijn gegaan op de reizen richting de Zuidpool. De sfeer aan boord en de avonturen in de havens passeren de revue evenals de walvisjacht zelf, maar ook de twijfel en ambivalentie die tot op de dag van vandaag als een schaduw over deze herinneringen hangen.

Nu het boek verschenen is, geeft Anne-Goaitske door heel Nederland lezingen over dit onderwerp. In haar lezing bespreekt zij niet alleen deze vergeten geschiedenis aan de hand van de reisverhalen van de mannen die ze sprak, maar ze laat het tevens zien met originele foto's en film-fragmenten.

De recensies over haar tot nu toe gehouden lezingen zijn lovend.
Website: http://


14-04-19

Surpriseconcert ter afsluiting jubileumseizoen Kloosterkapel Sibrandahûs

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sibrandahûs
Entree: €7,50
Het culturele programma van Kloosterkapel Sibrandahûs beleeft dit seizoen haar 25ste editie. Dit zilveren jubileumjaar wordt afgesloten met een verrassingsconcert.
Nadere informatie over dit speciale concert volgt nog.

Website: http://


14-04-19

Koarbizznizz in Terbantster Tsjerke

Tijdstip: 15:30 uur
Locatie: Terband
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje

Vocaal ensemble Koarbizznizz is in 2006 opgericht door dirigent Siebren Kramer. Het ensemble bestaat uit 12 geoefende amateurzangers en –zangeressen uit diverse Friese windstreken. Koarbizznizz onderscheidt zich met name van andere ensembles door te kiezen voor een mix van verschillende muziekperioden  en -stijlen. De oorsprong van de muziek rond een concert-thema varieert in alle gevallen van renaissance tot hedendaagse close harmony en poparrangementen. Koarbizznizz heeft inmiddels een breed a capella repertoire: van Bach tot Bremer en van Noël tot Joel. De muziekstukken worden gekoppeld aan een thema dat tussen de diverse muziekstukken met de nodige kwinkslagen wordt toegelicht.


Opgave:

Voorverkoop via het Posthuis Theater in Heerenveen, tel. 0513 61 94 94


Website: https://www.posthuistheater.nl/voorstellingen/730/_locatie_Terbantster_Tsjerke_/Koarbizznizz_vocal_group/


21-04-19

Ralph en Ewa in Ioannis Teatertsjerke Wier

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
Info volgt

Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123


05-05-19

De 'Vijf Mei Rede' door 'geluksprofessor' Ruut Veenhoven in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 16.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: Gratis
De 'Vijf Mei Rede' door 'geluksprofessor' Ruut Veenhoven in de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden, zondag 5 mei 2019, 16.00 uur.

Elk jaar wordt door een prominente Nederlander de Vijf Mei Rede gehouden.
Dit jaar wordt de lezing verzorgd door prof.dr. Ruut Veenhoven. Hij is socioloog, pionier en wereldautoriteit in de wetenschappelijke studie van geluk in de zin van subjectief genieten van het leven.
De titel van de lezing luidt: 'Vrijheid & Geluk'.

Gratis entree. Kom op tijd want vol is vol.
Gratis parkeren is mogelijk op het terrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: Peter de Haan, tel. 06-11592427.
E-mail: dorpskerkhuizum@gmail.com .
Ook informatie op https://www.dorpskerkhuizum.nl .


Opgave:

Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


12-05-19

Orgelconcert door Theo Jellema

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Britsum
Entree: ?
Concert om de heringebruikname van het gerestaureerde Hardorff-orgel te vieren.
Meer info volgt

Opgave: ?
Website: http://


12-05-19

Solo-musical 'Mademoiselle Chanel' van Inez Timmer in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 10,00 (incl. consumptie in de pauze).
Solo-musical 'Mademoiselle Chanel' van Inez Timmer,
Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
zondag 12 mei 2019, 15.00 uur.

Coco Chanel (Inez Timmer) doet verbazingwekkende onthullingen over haar duistere zijde als geniale modeontwerpster, die alles wist te overwinnen behalve haar besmuikte verleden. Liefdeloze jeugd, grenzeloze ambitie en peilloze eenzaamheid.
Gabrielle‚ 'Coco' Chanel was de eerste vrouwelijke modeontwerper die met stijl, tijdloze elegantie, maar ook gewetenloos en met ijzeren discipline een wereldimperium creëerde. Ze wist precies wat ze wilde: het vrouwelijke lichaam haar vrijheid teruggeven, korte metten maken met korsetten en ouderwetse vlechten. Ze creëerde een parfum dat de wereld veroverde, kleedde wereldsterren en presidentsvrouwen. Allemaal vanuit het diepste verlangen erbij te horen en erkend te worden. Haar eenvoudige komaf haalde haar telkens weer in en zo bleef ze gevangen in eindeloze eenzaamheid, die de triomf van haar werk overschaduwde.
Een opwindende en bruisende voorstelling vol prachtige Franse chansons.
Inez Timer is een internationale musicalactrice, theatermaaksteren zangeres.
Ze speelde in Duitsland, Oostenrijk en Nederland in meer dan dertig musicals. In Straatsburg trad ze op met het Metropolo orkest en met de musical 'De klokkenluider van de Notre Dame' werkte ze in New York.

De toegangsprijs is €10,00 (incl. consumptie in de pauze).
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl, https://www.theaterineziatief.nl/producties/mademoiselle-chanel/


12-05-19

Cabaretier Henk Boogaard in Ioannis Teatertsjerke Wiern

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
'Ínterne beslommeringen'

In zijn cabaretprogramma 'Ínterne beslommeringen' vertelt Henk Boogaard, dat alles wat men zegt en alles wat hij leest, letterlijk bij hem binnen komt. Waardoor hij o.a. veel moeite ondervindt met de gebruikelijke clichés in onze dagelijkse communicatie.
'Hoe gaat het?', 'Hoe is het?', 'Alles goed?' en 'Zo!?...leef jij nog?', noemt Henk daarom ook Clichématige Contact Constructies (CCC's).
Daarentegen deelt hij 'Fijne dag!', 'Succes!', 'Hou je haaks!' en 'Rij voorzichtig!' weer in bij de MGGG's, of te wel het Mee Geef Gewens Gedoe.
Het beleefde jongentje in hem speelt um danig parten, hij moet altijd maar eerlijk zijn van zichzelf zijn.
De omgang met anderen is het telkens weer een hele worsteling. Op humoristische wijze doet Henk hiervan haarfijn verslag.

Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
Website: http://


17-05-19

Concert van Vocaal Ensemble 'Lijn 12' in 'Muziek+' van de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
Concert van Vocaal Ensemble 'Lijn 12',
in de serie 'Muziek+' van Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
vrijdag 17 mei 2019 van 17.00 – 18.00 uur.

'Lijn 12' is een tienkoppig, eigenwijs vocaal ensemble.
Onder leiding van Sjoek Nutma zingt de groep deels a capella en deels met pianobegeleiding van Tinelies Beetsma.
'Lijn 12' heeft als standplaats Leeuwarden maar de zangers zijn afkomstig uit alle windhoeken van Friesland.
Zij hebben ieder op eigen wijze een brede zangervaring opgedaan en dat vinden luisteraars terug in de bijzondere klank van deze groep.
'Lijn 12' brengt muziek uit alle werelddelen ten gehore en past regelmatig subtiele choreografie toe.
Door de afwisseling in muziekstijlen zult u zich tijdens het optreden geen moment vervelen.


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl, http://www.lijn12.com


19-05-19

Walfiskfangst - lêzing Anne-Goaitske Breteler in kerk Wier

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 7,50
Walfiskfangst - Lêzing troch Anne-Goaitske Breteler
Meer info volgt

Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
Website: http://


24-05-19

Orgelconcert door Ana Buzón Calderón in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De orgelconcerten in de serie 'It lûd fan Van Dam' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage voor de organist wordt zeer op prijs gesteld.
Orgelconcert 'It lûd fan Van Dam' door Ana Buzón Calderón,
orgelklanken in de Dorpskerk Huizum,
vrijdag 24 mei 2019 van 17.00 – 18.00 uur.

Na de restauratie van het orgel in de Dorpskerk Huizum, eind 2015, zijn we gestart met een serie orgelbespelingen, één keer per maand op een vrijdagnamiddag van 5 tot 6 uur.
Dit bleek een groot succes. Daarom krijgt het ook dit jaar een vervolg.
Op vrijdag 24 mei is Ana Buzón Calderón de organist die u de prachtige klanken van ons fraai gerestaureerde Van Dam orgel opnieuw wil laten horen.
Meestal kunt u het orgel alleen horen. Bij deze concerten kunt u de organist ook volgen in zijn of haar spel.

U bent van harte welkom voor een uur 'Van Dam-klanken', onder het genot van een kop koffie of thee.

De orgelconcerten in de serie 'It lûd fan Van Dam' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage voor de organist wordt zeer op prijs gesteld.
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!
Koffie/thee € 1,50.


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


27-06-19

Optreden Roon Staal

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Britsum
Entree: ?
Singer-songwriter
Meer info volgt.

Website: http://


15-09-19

Concert Fryska Flute Ensemble

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Britsum
Entree: ?
Opgave: ?

Website: http://


13-10-19

Ketevan Sharumashvili (piano) in Doarpstsjerke Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 10,- (inclusief koffie/thee)
Ketevan Sharumashvili (33) is een Georgische concertpianiste van hoog internationaal niveau. Ze onderscheidt zich door haar heerlijk eigenzinnige stijl. Hoewel ze pas op haar twaalfde naar het Muziekgymnasium voor hoog getalenteerde kinderen in Tbilisi ging, won ze op haar veertiende al de eerste prijs bij de Rubinstein Competitie in Parijs. Later studeerde ze o.a. bij Naum Gruber en Jan Wijn. Ze behaalde het hoogst haalbare diploma voor concertpianiste in de Hamburg Hochschule en volgde masterclasses bij o.a. Boris Berman en Paul Badura-Skoda. Ketevan heeft zich inmiddels definitief in Nederland gevestigd en werkt hard en gedreven aan haar carrière. Ze won recent zeer overtuigend pianoconcoursen in Vught, Geertruidenberg en Den Bosch.

Inlichtingen/reserveringen: h.lansen@chello.nl

Website: http://


17-11-19

'Winterreise' van Schubert door Palle Fuhr Jørgensen (bariton) en Roel Praas (piano) in Doarpstsjerke Rottevballe

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 10,- (inclusief koffie/thee)
Palle Fuhr Jørgensen, een in Nederland wonende Deense bariton, ontving zijn zangopleiding aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waarna hij zijn opera-opleiding in Antwerpen vervolgde. Hij volgde ook masterclasses. Palle heeft solistische medewerking verleend aan vele concerten en opera's in binnen- en buitenland. Zijn repertoire bevat zowel oratorium, lied, opera en barok als hedendaagse muziek en hij treedt vaak op met pianist Roel Praas.
Roel Praas studeerde piano aan het Stedelijk Conservatorium in Zwolle bij Thom Bollen, waar hij ook zijn solistendiploma behaalde. Daarna vervolgde hij zijn studie bij Alwin Bär in Amsterdam en Geoffrey Madge in Den Haag. Hij volgde cursussen in Frankrijk en Oostenrijk. Roel is een veelgevraagd pianist voor pianorecitals en geniet bekendheid als begeleider van koren, zangers en instrumentalisten. Als docent is hij verbonden aan de Muziekschool Twente.
'Winterreise' (1827) is een cyclus van 24 door Franz Schubert getoonzette gedichten van Wilhelm Müller voor zangstem en piano. Het verhaal lijkt betrekkelijk eenvoudig: een jonge man wordt afgewezen en gaat op reis. In het laatste lied ontmoet hij de Leierman, de speelman met de draailier, een verpersoonlijking van de dood.

Inlichtingen/reserveringen: h.lansen@chello.nl

Website: http://


Zomertentoonstelling "Pelgrimeren in 't licht van de Melkweg"

Tijdstip: 13.00 tot 16.00 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: gratis
Pelgrimeren in 't licht van de Melkweg

zomertentoonstelling 7 juli tot en met 1 september (alleen op zaterdagen)
De Groate Kerk St-Jacobiparochie

Pelgrimage in foto’s beelden en gedichten
Dick en Sidon Wesselius nemen u mee op hun tocht naar Santiago de Compostela.

stempels / heraldische afbeeldingen ontworpen door Jelle Terluin naar een idee van pastoor Jan Romkes van der Wal. Het Jabikspaad loopt langs oude heerwegen. Voor de dorpen die liggen aan het Jabikspaad zijn aan de hand van hun geschiedenis stempels gemaakt.

labyrinth / het labyrinth van Jan Romkes van der Wal. Hoe vind je je wegop hetpelgrimspad. In 12 “stappen” langs de pelgrimsweg.

in de vitrines / materiaal over pelgrimeren door Janneke Schievink en Gerlof Katuin.

foto’s van Marty Slager laten De Groate Kerk en Zwarte Haan zien. Wadvissen boven (voormalig) het Bildt was flink aanpakken. Roel de Weerd laat in beeld en materiaal het vissen uit het verleden zien.

wierookvat, speciaal voor deze zomer geplaatst in de kerk in Sint-Jacobiparochie.

informatie: www.groatekerk.nl

Opgave: n.v.t.
Website: http://www.groatekerk.nl