Home

Actueel

Kerken

Over ons

Word donateur

Webwinkel

Contact

Filter :

UITAGENDA

26-04-18

Opening 'Refugio's in Friese kerken'

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Tsjerke Swichum
Entree: gratis
Afgelopen jaar heeft het pelgrimsproject Santiago aan het Wad alle kerken van St. Alde Fryske Tsjerken uitgenodigd mee te doen in aanbieden van ‘refugio’s’(eenvoudige overnachtingsplaatsen) aan pelgrims/ lange afstand wandelaars en fietsers onderweg. Elf kerken hebben positief gereageerd en starten binnenkort met hun refugio-aanbod. Op 26 april a.s. is in de kerk van Swichum (Ayttawei 4) vanaf 15.00 uur, deofficiële start van dit nieuwe toeristisch-recreatief initiatief in Fryslân.

Bent u geïnteresseerd dit initiatief te volgen, dan bent u van harte welkom bij dit openingsprogramma, waarbij provinciaal gedeputeerde Michiel Schrier de officiële openingshandeling verricht.

Programma opening Refugio in Friese kerken

15.00 uur Presentatie van Jan Doede Niemeijer, bestuurslid Stichting Alde Fryske Tsjerken
15.15 uur Hans de Jong, voorzitter Stichting Santiago aan het Wad. Recente interieurfoto's van de refugio's in kerken worden hierbij getoond.
15.40 – 15.50 uur Officiële openingshandeling door gedeputeerde Michiel Schrier, oa. portefeuillehouder voor Fiets- en Wandelroutes in Provincie Fryslân
16.30 uur Afsluiting


Opgave: Niet nodig
Website: www.santiagoaanhetwad.nl


27-04-18

Holwerter Kunstmaand met route langs vijf locaties

Tijdstip: 14.00 uur - 17.00 uur
Locatie: Holwerd
Entree: gratis
In het kader van “Culturele Hoofdstad van Europa Fryslân” stelt Holwerd in de maand april zijn deuren open voor mensen die willen genieten van kunst.

In de Willibrorduskerk en de Doopsgezinde kerk aan de Stasjonswei zal werk tentoongesteld worden van de Amelander en voormalig Amelander kunstenaars Tom Beijl en Bea van Twillert (schilderijen) en Margreet Halma (sculptuur).

Op 3 andere locaties in het dorp wordt werk geëxposeerd van plaatselijke kunstenaars: Tonnie Weehuizen, Henk de Vries en Olga Baggelaar.

Er is een kunstroute samengesteld, die begint bij de Willibrorduskerk. De folder van de route is begin april verkrijgbaar bij alle expositielocaties.

Verder zullen in de Doopsgezinde kerk de resultaten te zien zijn van de fotowedstrijd “Bjusterbaarlik Noard-East Fryslân”. Zij dingen mee naar de publieks- en juryprijzen. De uitslag van de prijzen wordt feestelijk bekend gemaakt op zaterdagmiddag 21 april om 15.00 uurin de Doopsgezinde kerk.

Openingstijden expositieruimtes:

Van 7 t/m 29 april, op de vrijdagen, zaterdagen en zondagen van 14.00-17.00 uur.01-05-18

Under de Toer: Sint Vitus Passie in Sint Vituskerk Wetsens

Tijdstip: Wordt nog bekend gemaakt, evenals de data van de voorstellingen
Locatie: Wetsens
Op een zondagochtend in 1842 staat predikster Vitalis op de preekstoel in de Sint Vituskerk te Wetsens. Ze preekt over Simson, richter van het volk van Israël in het jaar 1000 voor Christus. In de tempel van Dagon staat hij, temidden van de menigte. Getekend door mishandeling, blind en aangeslagen. Zijn handen tasten naar de pilaren, schijnbaar om steun te vinden. In werkelijkheid trekt hij, in een laatste krachtsinspanning, de pilaren om, zodat de tempel van de Filistijnen instort. Nog tijdens de preek stort ook de toren van Wetsens onder luid geraas in… Was het de bliksem? De wraak fan Vitus? Simson? Of toch..?

De getuigen trekken in processie naar de plek waar eens de toren stond. Daar klinkt het slotkoraal.

Componist: Anne E. de Bruijn, tekst: Ina Sijtsma, met: diverse solisten, bewoners Wetsens, Vocaalensemble Promovocale en koorleden uit Niawier en Dokkum.
Website: http://www.promovocaal.nl/


12-05-18

'Tsjerkepaad' en exposities vanaf 12 mei in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 13.30 tot 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: Gratis
Van 12 mei tot en met 6 oktober 2018 is de Dorpskerk Huizum op de zatermiddagen weer open voor 'Tsjerkepaad'. In die periode bent u als bezoeker van onze oude - maar zeer fraaie - kerk van harte welkom tussen 13.30 en 17.00 uur.
Het Van Dam-orgel zal regelmatig worden bespeeld. Onze vrijwilligers zullen u graag een kopje koffie of thee aanbieden.

In de maand juni 2018 is ook de expositie 'Duurzaamheid en Kunst' van Aukje Boonstra uit Tasmanië (Australië). De opening hiervan is op 2 juni om 13.00 uur. Daarna is de expositie nog te bezichtigen tot en mei 30 juni 2018, elke zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.

Vanaf 4 augustus is tijdens 'Tsjerkepaad' de expositie van Slauerhoff 'In Memoriam Patris' te bezichtigen.

Opgave:

Website: https://www.facebook.com/cultureelpodiumdorpskerkhuizum


12-05-18

Opening expositie Jeppemastate en de kerk van Westernijtsjerk

Tijdstip: 13.30 uur
Locatie: Westernijtsjerk (bij Marrum)
Entree: gratis
De kerk van Westernijtsjerk is waarschijnlijk gesticht vanuit het adellijke huis Jeppema. De kerk staat op de zuidelijke hoek van het voormalige stinsterrrein. Over de historie van Jeppemastate en de kerk van Westernijtsjerk is een expositie ingericht, die op deze dag geopend wordt. Er zal onder andere een maquette van de state en de kerk te zien zijn, gemaakt door studenten bouwkunde van de NHL. Illustrator Skelte Braaksma heeft aan de hand van een aantal historische verhalen tekeningen in gewassen inkt voor de expositie gemaakt. De state is eigendom geweest van o.a. Jeppema's, Unema's, Roorda's en Grovestinsen, en werd enkele jaren na het overlijden van de ongetrouwde 83-jarige freule Eduarda van Grovestins in 1764 afgebroken.

In 2018 is de expositie verder geopend tijdens Tsjerkepaad (raadpleeg voor de exacte data de website van Tsjerkepaad).Na 2018 wordt de expositie ondergebracht in de voormalige opbaarruimte in de kerk.

Website: http://marrumonline.nl/agenda/316-opening-expositie-jeppemastate-en-de-kerk-van-westernijtsjerk


13-05-18

Janneke en Lise-Marije

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Terband
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje. Vvk.: posthuistheater.nl

Opgave: Janneke en Lise-Marije vormen samen een duo met Fryske en Engelse singer-songwriter muziek.

We zijn begonnen in een band Chosen, waarbij Janneke de lead zangeres en Lise-Marije de pianist/bassist en 3e zangeres is. Chosen, opgericht in Feanwalden, is een christelijk pop/rock band die door heel Friesland optredens en diensten muzikaal verzorgd.

Hier kwamen we erachter dat er een grote match was met onze stemmen en we beide op zoek waren naar iets nieuws/anders. Bestaande liedjes werden vertaald naar het Frysk, waaronder 'mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij naar 'mei ik dan by dy'. Het lied van Adele 'Hiding my heart' werd vertaald naar 'Myn hert'. We kregen de smaak te pakken en het talent begon zich te ontwikkelen naar het schrijven van eigen nummers, waarbij Janneke de teksten schrijft en Lise-Marije de muziek. Met ons eerste nummer 'Myn leafde foar dy' deden we mee aan de zangwedstrijd 'Liet' en wonnen we de publieksprijs.

Nu een jaar verder presenteren we met trots onze eerste Fryske EP genaamd 'Leafd''

Website: http://


18-05-18

Blaaskwintet 'Blaasvaak' in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
Concert van Blaaskwintet 'Blaasvaak'
in de serie 'Muziek+' van Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
vrijdag 18 mei 2018 van 17.00 – 18.00 uur.

Blaaskwintet 'Blaasvaak' is in 2004 ontstaan uit een initiatief van enkele houtblazers uit het Fries Kamer Orkest die graag ook eens in kleinere bezetting wilden spelen. Spelen in een symfonieorkest is leuk, maar als blazer wil je niet altijd tachtig maten rust uittellen. We wilden meer blazen: Vandaar de naam. Sinds een 2009 speelt het kwintet in de huidige samenstelling: Anna Andela, fluit, Herman Leusman, hobo, Alrik Voolstra, klarinet, Richard Kop, hoorn en Jan Kuipers, fagot.

Blaaskwintetten vormen een klassieke ensemble-samenstelling. Veel componisten schreven sinds eind 18e eeuw regelmatig voor deze samenstelling: fluit, hobo, klarinet, hoorn en fagot. Natuurlijk zijn er ook veel arrangementen voor blaaskwintetten geschreven die een waardevolle aanvulling vormen op het repertoire.

Blaasvaak heeft inmiddels een breed repertoire opgebouwd, variërend van klassiekers in het genre, zoals het blaaskwintet opus 79 van August Klughardt, Sciarada Spagnuola van Jurriaan Andriessen, Trois pièces brêves van Jacques Ibert tot aan Rossini’s ouverture L’Italiana in Algeri of jawel, variaties over Happy Birthday.
Opgave:

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum en http://www.houtkwintetblaasvaak.nl .


21-05-18

"De Weg" - Ekaterina Levental

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 15,00
“De Weg”, het dramatische verhaal van Ekaterina Levental

“Ik ben zó niets op deze aarde……..”

In een aangrijpende voorstelling neemt zangeres en harpiste Ekaterina Levental het publiek mee op “De Weg” die zij als tiener aflegde. “De Weg”, die begon in Tasjkent en die leidde van land naar land, toen zij en haar familie na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie Oezbekistan moesten verlaten.

In een regie van Chris Koolmees vertelt en zingt Ekaterina over het vallen en opstaan tijdens de vlucht, over verlies van vriendschappen en vervreemding, maar ook over hoop voor de toekomst. “De Weg” toont de onuitputtelijke veerkracht van een kind in dramatische omstandigheden. Een tiener, vastberaden haar sprookje te vinden, vasthoudend aan haar verbeelding.

Een bijzonder en persoonlijk verhaal, dat tegelijkertijd zo herkenbaar is, geïllustreerd door prachtige muziek.

Ekaterina Levental studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en harp aan de Conservatoria van Enschede, Detmold (Dld) en Rotterdam. Ze werkt als maker en performer met diverse theater-, opera- en dansgezelschappen in binnen- en buitenland. Daarnaast maakt ze deel uit van Duo Bilitis, dat diverse internationale prijzen won. “De Weg” is haar vierde productie in samenwerking met Chris Koolmees. Hun vijfde productie is een vervolg op “De Weg”. In dat stuk, “De Grens”, vertelt Ekaterina hoe het verder ging, na aankomst in Nederland.

Ook met “De Grens” doet Ekaterina later in het jaar de Ioannis Teatertsjerke aan, en wel op 14 oktober 2018.Ekaterina Levental - “De Weg”

Maandag 21 mei 2018 om 15:00 uur

Ioannis Teatertsjerke, Lautawei 5a, Wier

Entree € 15,00

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of telefonisch op 0518-471123

Opgave:
Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of telefonisch op 0518-471123
Website: http://


26-05-18

Keunstrûte Littenseradiel

Tijdstip: 11.00-17.00 uur
Locatie: Jorwert
Entree: Gratis
Keunstrûte Littenseradiel 26 en 27 mei 2018

In de ‘Greidhoeke’ in de voormalige gemeente Littenseradiel wonen en werken veel kunstenaars. Om hun werk meer bekendheid te geven stellen zij een weekend lang hun ateliers open.

De negende editie van deze Keunstrûte vindt plaats op zaterdag 26 en zondag 27 mei van 11:00 tot 17:00 uur. Er zijn zo’n 30 locaties te bezichtigen waar zeer gevarieerd werk is te zien. Meer dan 50 kunstenaars stellen hun ateliers en werkplaatsen gratis open voor het publiek, geven workshops of demonstraties en exposeren hun werk thuis of in kerken en dorpshuizen. Naast schilderijen en beelden zijn er foto's, keramiek, sieraden, viltkunst, naald- en meubelkunstwerken te bekijken en poëzie en muziek te beluisteren van professionele kunstenaars en enthousiaste talentvolle amateurs.

Website: http://www.friesekunstroute.nl


27-05-18

Keunstrûte Littenseradiel

Tijdstip: 11.00-17.00 uur
Locatie: Jorwert
Entree: Gratis
Keunstrûte Littenseradiel 26 en 27 mei 2018

In de ‘Greidhoeke’ in de voormalige gemeente Littenseradiel wonen en werken veel kunstenaars. Om hun werk meer bekendheid te geven stellen zij een weekend lang hun ateliers open.

De negende editie van deze Keunstrûte vindt plaats op zaterdag 26 en zondag 27 mei van 11:00 tot 17:00 uur. Er zijn zo’n 30 locaties te bezichtigen waar zeer gevarieerd werk is te zien. Meer dan 50 kunstenaars stellen hun ateliers en werkplaatsen gratis open voor het publiek, geven workshops of demonstraties en exposeren hun werk thuis of in kerken en dorpshuizen. Naast schilderijen en beelden zijn er foto's, keramiek, sieraden, viltkunst, naald- en meubelkunstwerken te bekijken en poëzie en muziek te beluisteren van professionele kunstenaars en enthousiaste talentvolle amateurs.


Website: http://www.friesekunstroute.nl


01-06-18

Under de Toer: De klok en het meisje in Thomaskerkje Katlijk

Tijdstip: Wordt nog bekend gemaakt, evenals de data van de voorstellingen
Locatie: Katlijk
Opeens was zij daar, het meisje van de klok. De dorpsbewoners kijken er inmiddels niet meer van op. Zij vindt het fijn om bij de klokkenstoel te zitten. Soms lijkt ze hele gesprekken te voeren…

Het publiek zit op een tribune in het weiland en kijkt uit op het prachtige Thomaskerkje met daarnaast de klokkenstoel. Via het meisje gaan zij een merkwaardig spel aan met de tijd. Die blijkt niet chronologisch of überhaupt enige logica te bevatten. Net als in een droom lopen verhalen door elkaar, parallel aan elkaar en bestaan naast elkaar. Zo kan het gebeuren dat zij met de marechaussee uit 1930 zit opgesloten in de kerk, terwijl de onderduikers uit 1942 langslopen. Het meisje is als een venster met uitzicht op de voorbije eeuwen, het heden en mogelijk zelfs de toekomst. Net als de klok is zij de stille getuige.

M.m.v. Toneelvereniging De Twa Doarpen, Thijs (Ties) Huisman en Gerard Thijssen, leerlingen van Bornego College en OSG Sevenwolden, een koor, en Yoram Ish-Hurwitz, Oranjewoud Festival. Regie, tekst, compositie en vormgeving: Kameroperahuis.

Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/de-klok-en-het-meisje/


02-06-18

Expositie 'Duurzaamheid en Kunst' van Aukje Boonstra uit Tasmanië (Australië) in juni 2018

Tijdstip: Elke zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: Gratis
De opening van de Expositie 'Duurzaamheid en Kunst' van Aukje Boonstra uit Tasmanië (Australië) is zaterdag 2 juni 2018, 13.00 uur.
Daarna is de expositie nog te bezichtigen tot en met 30 juni 2018, elke zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

Aukje Boonstra gaat als textielkunstenares in de Dorpskerk Huizum werk exposeren met behulp van materialen die uit Friesland afkomstig zijn. Op deze geheel eigen autonome wijze wil zij de band tussen Australië en Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa benadrukken en tegelijk geeft zij daarmee de essentie van haar werkvorm: ze hergebruikt doorgaans bestaande (textiele) materialen om daarmee iets totaal nieuws te maken.
Zij verft tweedehandskleding bijvoorbeeld opnieuw en maakt daar unieke trendy outfits van.
'Remake, Reuse en Recycle' behoren tot haar kernwoorden om daaraan vervolgens een kunstzinnige dimensie aan toe te voegen.

Vanwege LF 2018 komt Aukje dit jaar apart over naar Friesland. Als bekende kunstenares geeft Aukje in heel Australië ook workshops voor steeds weer wisselende groepen.
Zij is in 1981 naar Australië geëmigreerd.

Nadere informatie over deze expositie is op te vragen bij Betty de Graaf, tel. 058-21995950.
Op https://www.ausrags.com.au kunt u veel meer informatie vinden over deze kunstenares.

De toegang is gratis. U bent van harte welkom!

Opgave:

Website: https://www.facebook.com/cultureelpodiumdorpskerkhuizum en https://www.ausrags.com.au


02-06-18

Kom mar del yn Top en Twel

Tijdstip: 11.00 - 16.00 uur
Locatie: Uitwellingerga
Entree: geen
2 juni 2018 Kom mar del yn Top en Twel - in de HermesTjerke

Ook de HermesTjerke doet mee met de activiteit van de Ondernemers Vereniging Top en Twel (OVTT)! U bent welkom tussen 11 en 16 uur in de HermesTjerke voor een bezoek, bezichtiging, advies en/of doneren aan de Stichting Alde Fryske Tjerken en om mee te praten over het werk van de Stichting. De Stichting zet zich in voor het behoud van een prachtig Fries cultuurbezit wat we graag in stand willen houden: de karakteristieke Friese kerken.

We zijn onderdeel van het Programma waar al meer dan 60 Top-en-Twelse ondernemers aan meedoen. zie ook de aankondigingen op www.TopenTwelOnline.nl.
Website: http://www.topentwelonline.nl/Hermes-Tjerke/


03-06-18

L'Homme Armé

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Boksum
Entree: € 10,-
Optreden vocaal ensemble Viva Vox met Spaanse en Nederlandse muziek van rond de 80-jarige oorlog
Website: http://www.vivavox.nl


09-06-18

Optreden “Sânman & Sikke” in Nicolaaskerk Koarnjum

Tijdstip: 20.30
Locatie: Koarnjum
Entree: 15
Op deze avond zal door samenwerking van het huiskamertheater ‘De Wier’ en de plaatselijke commissie van de Nicolaaskerk in Koarnjum een eerste concert gaan plaatsvinden.
Deze avond zal het Friese vocaal ensemble “Sânman &Sikke” de spits afbijten en een uitvoering geven.

“Sânman &Sikke” is een fantastische mannengroep die van hun optredens een geweldige voorstelling maakt.

Een optreden gaat veel verder dan alleen zingen. De mannen zullen u echt vermaken op deze zaterdagavond in de Nicolaaskerk.
De groep is ontstaan in 1994 in Workum en nu dus ruim 20 jaar actief en heeft met zijn samenstelling en repertoirekeuze geleidelijk een unieke plaats in het Friese muziekleven weten te verwerven. De groep staat vanaf het begin onder leiding van Siebren Kramer.
Sânman & Sikke is weliswaar op lichte muziek georiënteerd, maar schuwt ook klassieke elementen niet en is daarom lastig in een hokje te plaatsen. In de loop van de jaren heeft de groep 5 cd’s opgenomen, die in eigen beheer zijn uitgebracht.
Het repertoire mag gerust breed genoemd worden; de diversiteit aan stijlen, van barbershop tot Beatles en van gospel tot Westcoast, zorgt ervoor dat het publiek zich geen moment hoeft te vervelen. Ook de eigen Friestalige nummers en de informele en prikkelende presentatie dragen in belangrijke mate bij aan de identiteit en uitstraling van de groep. Uit de vele reacties tijdens optredens in de provincie (maar ook daarbuiten) in dorpshuizen, kerkjes en theaters, is wel gebleken dat de sound van Sânman & Sikke bij een breed publiek in de smaak valt.
De aanvang is om 20.30 uur en de kerkdeur is open vanaf 20.00 uur. Bij binnenkomst wordt u getrakteerd op een kopje koffie of thee. Na afloop is het mogelijk om nog wat te drinken en met de muzikanten gezellig na te praten.

Voor meer informatie en luistervoorbeelden, kijk op www.sanmanensikke.nl


Opgave: bobdeboer@pinupsanddowns.com of 06-54763154
Website: http://www.pinupsanddowns.com


12-06-18

Seniorenacademie bezoekt oude Friese kerken

Tijdstip: 09.00 - 16.00 uur
Locatie: Dorpskerk Huizum
Entree: 120,00
Leeuwarden is nu culturele hoofdstad en de hele provincie viert dat mee! In de provincie staan zeer bijzondere kerken, maar die zijn niet altijd gemakkelijk toegankelijk. De Stichting Alde Fryske Tsjerken organiseert in samenwerking met de Seniorenacademie een excursie langs een paar van haar juwelen.

Op deze dagexcursie krijgt u vier kerken te zien die elk iets anders bijzonders of karakteristieks van Friesland laten zien. In Marsum valt de rijkdom aan herenbanken in het protestantse interieur op. Het lijkt alsof de lokale adel met elkaar streed om de mooiste dan wel grootste bank in de kerk. Met dit zichtbare interieurstuk manifesteerde men de eigen invloed en macht in de kerk.

Huizum heeft een kansel van vóór de Reformatie. Dergelijke stukken zijn maar weinig bewaard, omdat ze meestal te klein werden bevonden. De protestantse preek kreeg letterlijk meer aanzien. Ook van vóór de Reformatie zijn de passiesymbolen in het houten gewelf.

Hegebeintum hangt vol met monumentale rouwborden die duidelijk laten zien wie de belangrijkste kerkbezoekers destijds waren. Hier brengt u uiteraard ook een bezoek aan het centrum over de terp waarop deze kerk staat.

In Aldtsjerk treft u een van de meest klassieke protestantse interieurs van Friesland én Nederland. De samenhang tussen kansel, banken, rouwborden, orgel en zerken is zeer bijzonder.

In elke kerk wordt u ontvangen met een lezing die de betreffende kerk met zijn opvallende elementen in een breder kader plaatst. Genoemde kerken zijn onder voorbehoud ivm rouw- en trouwdiensten.

Programma
Opstapplek: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Lunch is in het Bezoekerscentrum Hegebeintum, Pypkedyk 4, 9173 GC Hegebeintum.

Website: http://www.hovoseniorenacademie.nl/index.php?id=327&tx_seminars_pi1%5BshowUid%5D=846


17-06-18

Kerkdienst Protestantse Gemeente Britsum-Koarnjum-Jelsum

Tijdstip: 9.30 uur
Locatie: Britsum
Entree: gratis

Website: http://


06-07-18

Jiddische zanggroep "Samoosara"

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Britsum
Entree: € 7,50
Mazzel en Broge
Met het programma Mazzel & Broge (geluk en zegen) vertolkt Samoosara ‘de lach met de traan’. Expressieve klezmermelodieën, die zowel opgewekt als tegelijk melancholisch of weemoedig kunnen klinken. De muziek raakt je ziel. Samoosara brengt de Jiddische cultuur op levendige wijze, maar blijft trouw aan haar Friese roots.

Een aantal van deze muziekstukken is vertaald vanuit het Jiddisch en Hebreeuws naar de Fryske taal.Opgave: via mail: rinasijtsma@gmail.nl

Website: http://www.samoosara.nl


07-07-18

Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Britsum
Entree: gratis
Speciale quilten van Suzanne ter Berg, In de kerken van Jelsum en Koarnjum zijn quilts te bezichtigen van Quilt groepen uit Britsum en Leeuwarden.

Website: http://


07-07-18

Gerard Dijkstra en Sietse van der Sluis exposeren

Tijdstip: 13:30 tot 17:00
Locatie: Kortehemmen
Entree: vrij
Tijdens 'Tsjerkepaad 2018', vanaf zaterdag 7 juli t/m open monumentendag 8 september exposeren Gerard Dijkstra (beelden uit kienhout) en Sietse van der Sluis (schilderijen) een deel van hun werk in het monumentale, dertiende-eeuwse voorheen kloosterkerkje te Kortehemmen aan de Boerestreek 13 te Kortehemmen. Het kerkje en de tentoonstelling is de moeite van een bezoek zeker waard en tijdens Tsjerkepaad 2018 op de zaterdagmiddagen vanaf 13:30 tot 17:00 u. vrij -dus gratis- toegankelijk voor het publiek

Opgave: Opgave niet nodig
Website: http://


07-07-18

TjerkePaad, elke zaterdag vanaf 7 juli tot 8 september 2018

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Locatie: Uitwellingerga
Entree: geen
Tsjerkepaad 2018 wordt op de zaterdagmiddagen gehouden van 13.30 uur-17.00 uur in de periode 7 juli t/m 8 sept. 2018
Dit jaar zijn de deuren van onze mooie HermesTjerke geopend voor bezichtiging en voor het bekijken van de kunstwerken van Jan Huitema.

"De natuur is mijn grote inspiratiebron. Mijn schilderijen en foto’s geven mijn verwondering weer en mijn bewondering voor de scheppende krachten in de natuur. De natuur laat een voortdurende ontwikkeling zien van tot bloei komen en vergaan. Ook de vergankelijkheid heeft zijn schoonheid. Dat laat ik in mijn foto’s zien. Ik ervaar de schepping als een kosmisch gebeuren, waarin de microwereld een weerspiegeling is van de macrowereld.

Ik word geraakt door details die ik “toevallig” tegen kom. Het is een kort en hevig genieten van vormen, structuren, kleur en licht. Ik probeer de betovering in close-up foto’s te vangen.
Al schilderend beleef ik de natuur op een andere manier. Mijn schilderijen zorgen voor een innerlijke verwerking. Het schilderen heeft zich ontwikkeld in de laatste twintig jaar van een “buiten schilderen” op een impressionistische manier naar een intuitief innerlijk schilderen nu. De relatie met de natuur is er nog steeds.
Het ontstaan van het schilderij is een natuurlijk proces.
Zoals in de natuur het toeval, het onverwachte een grote rol speelt, zo geldt dat ook voor mijn schilderproces. Bij het schilderen met acryl- of aquarelverf gebruik ik veel water. Het gaat zijn eigen weg en bepaalt mede de ontwikkeling van het schilderij.
Door een expressieve schilderwijze uit ik mijn bewondering voor de enorme energie die de natuur ons in stilte geeft."

Website: http://www.topentwelonline.nl/Hermes-Tjerke/


08-07-18

Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.00-17.00 uur
Locatie: Britsum
Entree: gratis
Speciale quilten van Suzanne ter Berg, In de kerken van Jelsum en Koarnjum zijn quilts te bezichtigen van Quilt groepen uit Britsum en Leeuwarden.

Website: http://


08-07-18

Opening Tinco's Tsjerkepaad zomerexpositie

Tijdstip: 15:30 - 17 uur
Locatie: Olterterp
Tinco, de eik op het familiewapen van Lycklama à Nijeholt (nieuw hout), foto’s en tekstobjecten. Expositie van auteur en beeldend kunstenaar Gerhild van Rooij. In de kerk in Olterterp hangen rouwborden van de familie Lycklama à Nijeholt, waartoe Jhr. Tinco behoort. Bovenop de eikenstam met wortels, ontspruiten drie eikels: Nijeholt – nieuw hout. In de kunstwerken staat die eik symbool voor groei, trouw, rijkdom, vergankelijkheid. De expositie sluit aan bij de Tinco Tentoonstelling in Beetsterzwaag.
Zondag 8 juli t/m zondag 2 september, Open op zaterdag en zondag van 13-17 uur.

Website: http://www.historischbeetsterzwaag.nl


14-07-18

Tinco's Tsjerkepaad zomerexpositie

Tijdstip: 13 - 17 uur
Locatie: Olterterp
Entree: 1 euro
Tinco, de eik op het familiewapen van Lycklama à Nijeholt (nieuw hout), foto’s en tekstobjecten. Expositie van auteur en beeldend kunstenaar Gerhild van Rooij. In de kerk in Olterterp hangen rouwborden van de familie Lycklama à Nijeholt, waartoe Jhr. Tinco behoort. Bovenop de eikenstam met wortels, ontspruiten drie eikels: Nijeholt – nieuw hout. In de kunstwerken staat die eik symbool voor groei, trouw, rijkdom, vergankelijkheid. De expositie sluit aan bij de Tinco Tentoonstelling in Beetsterzwaag.
Zondag 8 juli t/m zondag 2 september, Open op zaterdag en zondag van 13-17 uur.


Website: http://www.historischbeetsterzwaag.nl


15-07-18

Open kerk

Tijdstip: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Britsum
Entree: gratis
Speciale quilten van Suzanne ter Berg, In de kerken van Jelsum en Koarnjum zijn quilts te bezichtigen van Quilt groepen uit Britsum en Leeuwarden.

Website: http://


15-07-18

Tinco's Tsjerkepaad zomerexpositie

Tijdstip: 13 - 17 uur
Locatie: Olterterp
Entree: 1 euro
Tinco, de eik op het familiewapen van Lycklama à Nijeholt (nieuw hout), foto’s en tekstobjecten. Expositie van auteur en beeldend kunstenaar Gerhild van Rooij. In de kerk in Olterterp hangen rouwborden van de familie Lycklama à Nijeholt, waartoe Jhr. Tinco behoort. Bovenop de eikenstam met wortels, ontspruiten drie eikels: Nijeholt – nieuw hout. In de kunstwerken staat die eik symbool voor groei, trouw, rijkdom, vergankelijkheid. De expositie sluit aan bij de Tinco Tentoonstelling in Beetsterzwaag.
Zondag 8 juli t/m zondag 2 september, Open op zaterdag en zondag van 13-17 uur.

Website: http://www.historischbeetsterzwaag.nl


21-07-18

Tinco's Tsjerkepaad zomerexpositie

Tijdstip: 13 - 17 uur
Locatie: Olterterp
Entree: 1 euro
Tinco, de eik op het familiewapen van Lycklama à Nijeholt (nieuw hout), foto’s en tekstobjecten. Expositie van auteur en beeldend kunstenaar Gerhild van Rooij. In de kerk in Olterterp hangen rouwborden van de familie Lycklama à Nijeholt, waartoe Jhr. Tinco behoort. Bovenop de eikenstam met wortels, ontspruiten drie eikels: Nijeholt – nieuw hout. In de kunstwerken staat die eik symbool voor groei, trouw, rijkdom, vergankelijkheid. De expositie sluit aan bij de Tinco Tentoonstelling in Beetsterzwaag.
Zondag 8 juli t/m zondag 2 september, Open op zaterdag en zondag van 13-17 uur.

Website: http://www.historischbeetsterzwaag.nl


22-07-18

Open kerk

Tijdstip: 13.00-.17.00 uur
Locatie: Britsum
Entree: gratis
Speciale quilten van Suzanne ter Berg, In de kerken van Jelsum en Koarnjum zijn quilts te bezichtigen van Quilt groepen uit Britsum en Leeuwarden.

Website: http://


22-07-18

Kerkdienst Protestantse Gemeente Britsum-Koarnjum-Jelsum

Tijdstip: 09.30 uur
Locatie: Britsum
Entree: gratis

Website: http://


22-07-18

Tinco's Tsjerkepaad zomerexpositie

Tijdstip: 13 - 17 uur
Locatie: Olterterp
Entree: 1 euro
Tinco, de eik op het familiewapen van Lycklama à Nijeholt (nieuw hout), foto’s en tekstobjecten. Expositie van auteur en beeldend kunstenaar Gerhild van Rooij. In de kerk in Olterterp hangen rouwborden van de familie Lycklama à Nijeholt, waartoe Jhr. Tinco behoort. Bovenop de eikenstam met wortels, ontspruiten drie eikels: Nijeholt – nieuw hout. In de kunstwerken staat die eik symbool voor groei, trouw, rijkdom, vergankelijkheid. De expositie sluit aan bij de Tinco Tentoonstelling in Beetsterzwaag.
Zondag 8 juli t/m zondag 2 september, Open op zaterdag en zondag van 13-17 uur.

Website: http://www.historischbeetsterzwaag.nl


25-07-18

Santiago aan ’t Wad , aankomst pelgrimsestafette Camino der lage Landen

Tijdstip: aankomst vanaf 13.00 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Woensdag 25 juli 2018,

Santiago aan ’t Wad, aankomst pelgrimsestafette Camino der Lage Landen

Zaterdag 3 februari is de Camino der Lage Landen van start gegaan vanuit het Limburgse Eijsden, Galder in Brabant en Sluis in Zeeland op weg gegaan naar Sint-Jacobiparochie De aankomst vanaf 13.00 uur is bij de Groate Kerk te Sint-Jacobiparochie op 25 juli. De naamdag van Sint Jacobus. Die middag is er een Jacobsfestival met muziek, de première van de documentaire over pelgrimeren en de Friese landschappen, een pelgrimsmaaltijd en er is een vesper, een pelgrimsdienst georganiseerd door de Protestantse Gemeente.

http://www.santiagoaanhetwad.nl/
Website: http://www.groatekerk.nl


28-07-18

Peter de Grote Festival

Tijdstip: 20.15 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: € 24,-
Kamermuziekfestival
Opgave: Reserveren kan vanaf ca 1 mei via: www.peterdegrotefestival.nl , 050-5951306 of h.a.de.vries@pl.hanze.nl
Website: http://www.groatekerk.nl


28-07-18

Tinco's Tsjerkepaad zomerexpositie

Tijdstip: 13 - 17 uur
Locatie: Olterterp
Entree: 1 euro
Tinco, de eik op het familiewapen van Lycklama à Nijeholt (nieuw hout), foto’s en tekstobjecten. Expositie van auteur en beeldend kunstenaar Gerhild van Rooij. In de kerk in Olterterp hangen rouwborden van de familie Lycklama à Nijeholt, waartoe Jhr. Tinco behoort. Bovenop de eikenstam met wortels, ontspruiten drie eikels: Nijeholt – nieuw hout. In de kunstwerken staat die eik symbool voor groei, trouw, rijkdom, vergankelijkheid. De expositie sluit aan bij de Tinco Tentoonstelling in Beetsterzwaag.
Zondag 8 juli t/m zondag 2 september, Open op zaterdag en zondag van 13-17 uur.

Website: http://www.historischbeetsterzwaag.nl


29-07-18

Open kerk

Tijdstip: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Britsum
Entree: gratis
Speciale quilten van Suzanne ter Berg, In de kerken van Jelsum en Koarnjum zijn quilts te bezichtigen van Quilt groepen uit Britsum en Leeuwarden.

Website: http://


29-07-18

Tinco's Tsjerkepaad zomerexpositie

Tijdstip: 13 - 17 uur
Locatie: Olterterp
Entree: 1 euro
Tinco, de eik op het familiewapen van Lycklama à Nijeholt (nieuw hout), foto’s en tekstobjecten. Expositie van auteur en beeldend kunstenaar Gerhild van Rooij. In de kerk in Olterterp hangen rouwborden van de familie Lycklama à Nijeholt, waartoe Jhr. Tinco behoort. Bovenop de eikenstam met wortels, ontspruiten drie eikels: Nijeholt – nieuw hout. In de kunstwerken staat die eik symbool voor groei, trouw, rijkdom, vergankelijkheid. De expositie sluit aan bij de Tinco Tentoonstelling in Beetsterzwaag.
Zondag 8 juli t/m zondag 2 september, Open op zaterdag en zondag van 13-17 uur.

Website: http://www.historischbeetsterzwaag.nl


04-08-18

Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.00-17.00 uur
Locatie: Britsum
Entree: gratis
Grietje van der Reijnst-Brak uit Joure is in het dagelijks leven werkzaam als freelance fotograaf voor diverse lokale kranten, particulieren en bedrijven.
Eén van haar andere grote passies is schilderen en ze exposeert en staat regelmatig op diverse kunstmarkten methaar schilderijen.
Vaak zijn haar foto’s het uitgangspunt van de schilderijen en met name haar warme kleurgebruik en losse schildertechniek vallen op.
Door haar beroep als fotograaf kijkt Grietje op een hele andere manier naar het onderwerpdat is dan ook vaak aan de composities in haar schilderijen terug te zien, welke veelal verrassend zijn.
Je kunt haar schilderwerken volgen op Facebook @Grietsschilderkunst en de foto's op www.hetstaaterop.nl

Ellen Feijen
uit Drachten is in september 2012 gestopt met haar werk als docent Textiele Werkvormen/Beeldende Vakken in het voortgezet onderwijs. Ellen is in oktober van dat jaar schilderlessen gaan nemen, niet wetend dat ze daar zoveel plezier aan zou beleven.
Fotografie ook een hobby is van haar en ze gebruiktvaak haar foto’s als inspiratiebron voor de schilderijen.
De beeldaspecten kleur en vorm, vallen direct op bij haar werk. Het in lagen opbrengen van de verf en het gegeven dat je niet realistisch hoeft te werken, biedt een scala van mogelijkheden. U kunt dat zien in de verscheidenheid van Ellen’s werk.
De naam EvA die op haar schilderijen staat, is afkomstig vande initialen van haar meisjesnaam, www.evaschilderijen.nl


Website: http://


04-08-18

Under de Toer: Slauerhoff - 'In Memoriam Patris', expositie in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 13.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: Gratis
De opening van de expositie Slauerhoff: 'In Memoriam Patris' is zaterdag van 4 augustus 2018, om 13.00 uur met vanaf 14.00 uur een veelzijdig programma met sprekers, muziek en poëzie.
Zondag 5 augustus is de expositie ook vanaf 13.00 uur open en is om 15.00 uur de lezing door Slauerhoffkenner Rob Leemans. Hij inspireert reeds vele jaren mensen met zijn lezingen over zowel het leven als het werk van Slauerhoff.
De expositie is daarna nog te bezichtigen van 11 augustus t/m 6 oktober, elke zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.
Tien kunstenaars uit Friesland en uit Ost-Friesland hebben zich laten inspireren door Slauerhoff en zijn gedicht 'In Memoriam Patris'.

Jan Jacob Slauerhoff (1898-1936), één van Nederlands grootste dichters, kwam uit Leeuwarden. Zijn werk werd in 26 talen vertaald. Deze altijd rusteloze, flamboyante en melancholische man, bevoer alle wereldzeeën. Zijn langste gedicht, met maar liefst 34 strofen, is 'In Memoriam Patris'. Het gaat over zijn vader en diens begrafenis in Huizum.
In 2018 keert de internationaal gelauwerde Slauerhoff weer terug naar zijn geboortestad en naar het oudste monument van Leeuwarden (12e eeuw): de Dorpskerk Huizum. De ‘verloren zoon’ zoekt er zijn vader. Het antwoord op de bijzondere zoektocht van deze unieke Nederlander krijgt u via een expositie en een theatervoorstelling in en rond dit bezienswaardige monument.
Naast deze twee hoofdevenementen komt er ook een Slauerhoff-route in de stad en isd het gedicht 'In Memoriam Patris' in (tenminste) tien talen vertaald: een uniek initiatief.

Artistiek leider en regisseur: Gooitsen Eenling, auteur Gerrit Jan Zwier. M.m.v een vijftal koren, tientallen vrijwilligers van de Dorpskerk, wijkorganisatie Huizum-Oost en vele anderen.


Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/slauerhof-in-memoriam-patris/ en www.slauerhoff-2018.nl


04-08-18

Tinco's Tsjerkepaad zomerexpositie

Tijdstip: 13 - 17 uur
Locatie: Olterterp
Entree: 1 euro
Tinco, de eik op het familiewapen van Lycklama à Nijeholt (nieuw hout), foto’s en tekstobjecten. Expositie van auteur en beeldend kunstenaar Gerhild van Rooij. In de kerk in Olterterp hangen rouwborden van de familie Lycklama à Nijeholt, waartoe Jhr. Tinco behoort. Bovenop de eikenstam met wortels, ontspruiten drie eikels: Nijeholt – nieuw hout. In de kunstwerken staat die eik symbool voor groei, trouw, rijkdom, vergankelijkheid. De expositie sluit aan bij de Tinco Tentoonstelling in Beetsterzwaag.
Zondag 8 juli t/m zondag 2 september, Open op zaterdag en zondag van 13-17 uur.

Website: http://www.historischbeetsterzwaag.nl


05-08-18

Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.00-17.00 uur
Locatie: Britsum
Entree: gratis
Grietje van der Reijnst-Brak uit Joure is in het dagelijks leven werkzaam als freelance fotograaf voor diverse lokale kranten, particulieren en bedrijven.
Eén van haar andere grote passies is schilderen en ze exposeert en staat regelmatig op diverse kunstmarkten methaar schilderijen.
Vaak zijn haar foto’s het uitgangspunt van de schilderijen en met name haar warme kleurgebruik en losse schildertechniek vallen op.
Door haar beroep als fotograaf kijkt Grietje op een hele andere manier naar het onderwerpdat is dan ook vaak aan de composities in haar schilderijen terug te zien, welke veelal verrassend zijn.
Je kunt haar schilderwerken volgen op Facebook @Grietsschilderkunst en de foto's op www.hetstaaterop.nl

Ellen Feijen
uit Drachten is in september 2012 gestopt met haar werk als docent Textiele Werkvormen/Beeldende Vakken in het voortgezet onderwijs. Ellen is in oktober van dat jaar schilderlessen gaan nemen, niet wetend dat ze daar zoveel plezier aan zou beleven.
Fotografie ook een hobby is van haar en ze gebruiktvaak haar foto’s als inspiratiebron voor de schilderijen.
De beeldaspecten kleur en vorm, vallen direct op bij haar werk. Het in lagen opbrengen van de verf en het gegeven dat je niet realistisch hoeft te werken, biedt een scala van mogelijkheden. U kunt dat zien in de verscheidenheid van Ellen’s werk.
De naam EvA die op haar schilderijen staat, is afkomstig vande initialen van haar meisjesnaam, www.evaschilderijen.nl

Website: http://


05-08-18

Tinco's Tsjerkepaad zomerexpositie

Tijdstip: 13 - 17 uur
Locatie: Olterterp
Entree: 1 euro
Tinco, de eik op het familiewapen van Lycklama à Nijeholt (nieuw hout), foto’s en tekstobjecten. Expositie van auteur en beeldend kunstenaar Gerhild van Rooij. In de kerk in Olterterp hangen rouwborden van de familie Lycklama à Nijeholt, waartoe Jhr. Tinco behoort. Bovenop de eikenstam met wortels, ontspruiten drie eikels: Nijeholt – nieuw hout. In de kunstwerken staat die eik symbool voor groei, trouw, rijkdom, vergankelijkheid. De expositie sluit aan bij de Tinco Tentoonstelling in Beetsterzwaag.
Zondag 8 juli t/m zondag 2 september, Open op zaterdag en zondag van 13-17 uur.

Website: http://www.historischbeetsterzwaag.nl


11-08-18

Tinco's Tsjerkepaad zomerexpositie

Tijdstip: 13 - 17 uur
Locatie: Olterterp
Entree: 1 euro
Tinco, de eik op het familiewapen van Lycklama à Nijeholt (nieuw hout), foto’s en tekstobjecten. Expositie van auteur en beeldend kunstenaar Gerhild van Rooij. In de kerk in Olterterp hangen rouwborden van de familie Lycklama à Nijeholt, waartoe Jhr. Tinco behoort. Bovenop de eikenstam met wortels, ontspruiten drie eikels: Nijeholt – nieuw hout. In de kunstwerken staat die eik symbool voor groei, trouw, rijkdom, vergankelijkheid. De expositie sluit aan bij de Tinco Tentoonstelling in Beetsterzwaag.
Zondag 8 juli t/m zondag 2 september, Open op zaterdag en zondag van 13-17 uur.

Website: http://www.historischbeetsterzwaag.nl


12-08-18

Open kerk

Tijdstip: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Britsum
Entree: gratis
Grietje van der Reijnst-Brak uit Joure is in het dagelijks leven werkzaam als freelance fotograaf voor diverse lokale kranten, particulieren en bedrijven.
Eén van haar andere grote passies is schilderen en ze exposeert en staat regelmatig op diverse kunstmarkten methaar schilderijen.
Vaak zijn haar foto’s het uitgangspunt van de schilderijen en met name haar warme kleurgebruik en losse schildertechniek vallen op.
Door haar beroep als fotograaf kijkt Grietje op een hele andere manier naar het onderwerpdat is dan ook vaak aan de composities in haar schilderijen terug te zien, welke veelal verrassend zijn.
Je kunt haar schilderwerken volgen op Facebook @Grietsschilderkunst en de foto's op www.hetstaaterop.nl

Ellen Feijen
uit Drachten is in september 2012 gestopt met haar werk als docent Textiele Werkvormen/Beeldende Vakken in het voortgezet onderwijs. Ellen is in oktober van dat jaar schilderlessen gaan nemen, niet wetend dat ze daar zoveel plezier aan zou beleven.
Fotografie ook een hobby is van haar en ze gebruiktvaak haar foto’s als inspiratiebron voor de schilderijen.
De beeldaspecten kleur en vorm, vallen direct op bij haar werk. Het in lagen opbrengen van de verf en het gegeven dat je niet realistisch hoeft te werken, biedt een scala van mogelijkheden. U kunt dat zien in de verscheidenheid van Ellen’s werk.
De naam EvA die op haar schilderijen staat, is afkomstig vande initialen van haar meisjesnaam, www.evaschilderijen.nl

Website: http://


12-08-18

Tinco's Tsjerkepaad zomerexpositie

Tijdstip: 13 - 17 uur
Locatie: Olterterp
Entree: 1 euro
Tinco, de eik op het familiewapen van Lycklama à Nijeholt (nieuw hout), foto’s en tekstobjecten. Expositie van auteur en beeldend kunstenaar Gerhild van Rooij. In de kerk in Olterterp hangen rouwborden van de familie Lycklama à Nijeholt, waartoe Jhr. Tinco behoort. Bovenop de eikenstam met wortels, ontspruiten drie eikels: Nijeholt – nieuw hout. In de kunstwerken staat die eik symbool voor groei, trouw, rijkdom, vergankelijkheid. De expositie sluit aan bij de Tinco Tentoonstelling in Beetsterzwaag.
Zondag 8 juli t/m zondag 2 september, Open op zaterdag en zondag van 13-17 uur.

Website: http://www.historischbeetsterzwaag.nl


18-08-18

Tinco's Tsjerkepaad zomerexpositie

Tijdstip: 13 - 17 uur
Locatie: Olterterp
Entree: 1 euro
Tinco, de eik op het familiewapen van Lycklama à Nijeholt (nieuw hout), foto’s en tekstobjecten. Expositie van auteur en beeldend kunstenaar Gerhild van Rooij. In de kerk in Olterterp hangen rouwborden van de familie Lycklama à Nijeholt, waartoe Jhr. Tinco behoort. Bovenop de eikenstam met wortels, ontspruiten drie eikels: Nijeholt – nieuw hout. In de kunstwerken staat die eik symbool voor groei, trouw, rijkdom, vergankelijkheid. De expositie sluit aan bij de Tinco Tentoonstelling in Beetsterzwaag.
Zondag 8 juli t/m zondag 2 september, Open op zaterdag en zondag van 13-17 uur.

Website: http://www.historischbeetsterzwaag.nl


19-08-18

Open kerk

Tijdstip: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Britsum
Entree: gratis
Grietje van der Reijnst-Brak uit Joure is in het dagelijks leven werkzaam als freelance fotograaf voor diverse lokale kranten, particulieren en bedrijven.
Eén van haar andere grote passies is schilderen en ze exposeert en staat regelmatig op diverse kunstmarkten methaar schilderijen.
Vaak zijn haar foto’s het uitgangspunt van de schilderijen en met name haar warme kleurgebruik en losse schildertechniek vallen op.
Door haar beroep als fotograaf kijkt Grietje op een hele andere manier naar het onderwerpdat is dan ook vaak aan de composities in haar schilderijen terug te zien, welke veelal verrassend zijn.
Je kunt haar schilderwerken volgen op Facebook @Grietsschilderkunst en de foto's op www.hetstaaterop.nl

Ellen Feijen
uit Drachten is in september 2012 gestopt met haar werk als docent Textiele Werkvormen/Beeldende Vakken in het voortgezet onderwijs. Ellen is in oktober van dat jaar schilderlessen gaan nemen, niet wetend dat ze daar zoveel plezier aan zou beleven.
Fotografie ook een hobby is van haar en ze gebruiktvaak haar foto’s als inspiratiebron voor de schilderijen.
De beeldaspecten kleur en vorm, vallen direct op bij haar werk. Het in lagen opbrengen van de verf en het gegeven dat je niet realistisch hoeft te werken, biedt een scala van mogelijkheden. U kunt dat zien in de verscheidenheid van Ellen’s werk.
De naam EvA die op haar schilderijen staat, is afkomstig vande initialen van haar meisjesnaam, www.evaschilderijen.nl

Website: http://


19-08-18

Tinco's Tsjerkepaad zomerexpositie

Tijdstip: 13 - 17 uur
Locatie: Olterterp
Entree: 1 euro
Tinco, de eik op het familiewapen van Lycklama à Nijeholt (nieuw hout), foto’s en tekstobjecten. Expositie van auteur en beeldend kunstenaar Gerhild van Rooij. In de kerk in Olterterp hangen rouwborden van de familie Lycklama à Nijeholt, waartoe Jhr. Tinco behoort. Bovenop de eikenstam met wortels, ontspruiten drie eikels: Nijeholt – nieuw hout. In de kunstwerken staat die eik symbool voor groei, trouw, rijkdom, vergankelijkheid. De expositie sluit aan bij de Tinco Tentoonstelling in Beetsterzwaag.
Zondag 8 juli t/m zondag 2 september, Open op zaterdag en zondag van 13-17 uur.

Website: http://www.historischbeetsterzwaag.nl


25-08-18

Tinco's Tsjerkepaad zomerexpositie

Tijdstip: 13 - 17 uur
Locatie: Olterterp
Entree: 1 euro
Tinco, de eik op het familiewapen van Lycklama à Nijeholt (nieuw hout), foto’s en tekstobjecten. Expositie van auteur en beeldend kunstenaar Gerhild van Rooij. In de kerk in Olterterp hangen rouwborden van de familie Lycklama à Nijeholt, waartoe Jhr. Tinco behoort. Bovenop de eikenstam met wortels, ontspruiten drie eikels: Nijeholt – nieuw hout. In de kunstwerken staat die eik symbool voor groei, trouw, rijkdom, vergankelijkheid. De expositie sluit aan bij de Tinco Tentoonstelling in Beetsterzwaag.
Zondag 8 juli t/m zondag 2 september, Open op zaterdag en zondag van 13-17 uur.

Website: http://www.historischbeetsterzwaag.nl


26-08-18

Open kerk

Tijdstip: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Britsum
Entree: gratis
Grietje van der Reijnst-Brak uit Joure is in het dagelijks leven werkzaam als freelance fotograaf voor diverse lokale kranten, particulieren en bedrijven.
Eén van haar andere grote passies is schilderen en ze exposeert en staat regelmatig op diverse kunstmarkten methaar schilderijen.
Vaak zijn haar foto’s het uitgangspunt van de schilderijen en met name haar warme kleurgebruik en losse schildertechniek vallen op.
Door haar beroep als fotograaf kijkt Grietje op een hele andere manier naar het onderwerpdat is dan ook vaak aan de composities in haar schilderijen terug te zien, welke veelal verrassend zijn.
Je kunt haar schilderwerken volgen op Facebook @Grietsschilderkunst en de foto's op www.hetstaaterop.nl

Ellen Feijen
uit Drachten is in september 2012 gestopt met haar werk als docent Textiele Werkvormen/Beeldende Vakken in het voortgezet onderwijs. Ellen is in oktober van dat jaar schilderlessen gaan nemen, niet wetend dat ze daar zoveel plezier aan zou beleven.
Fotografie ook een hobby is van haar en ze gebruiktvaak haar foto’s als inspiratiebron voor de schilderijen.
De beeldaspecten kleur en vorm, vallen direct op bij haar werk. Het in lagen opbrengen van de verf en het gegeven dat je niet realistisch hoeft te werken, biedt een scala van mogelijkheden. U kunt dat zien in de verscheidenheid van Ellen’s werk.
De naam EvA die op haar schilderijen staat, is afkomstig vande initialen van haar meisjesnaam, www.evaschilderijen.nl

Website: http://


26-08-18

Kerkdienst Protestantse Gemeente Britsum-Koarnjum-Jelsum

Tijdstip: 09.30 uur
Locatie: Britsum
Entree: gratis

Website: http://


26-08-18

Tinco's Tsjerkepaad zomerexpositie

Tijdstip: 13 - 17 uur
Locatie: Olterterp
Entree: 1 euro
Tinco, de eik op het familiewapen van Lycklama à Nijeholt (nieuw hout), foto’s en tekstobjecten. Expositie van auteur en beeldend kunstenaar Gerhild van Rooij. In de kerk in Olterterp hangen rouwborden van de familie Lycklama à Nijeholt, waartoe Jhr. Tinco behoort. Bovenop de eikenstam met wortels, ontspruiten drie eikels: Nijeholt – nieuw hout. In de kunstwerken staat die eik symbool voor groei, trouw, rijkdom, vergankelijkheid. De expositie sluit aan bij de Tinco Tentoonstelling in Beetsterzwaag.
Zondag 8 juli t/m zondag 2 september, Open op zaterdag en zondag van 13-17 uur.

Website: http://www.historischbeetsterzwaag.nl


01-09-18

Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.00-17.00 uur
Locatie: Britsum
Entree: gratis

Website: http://


01-09-18

Under de Toer: Dodo fan Haska in De Kapelle van Haskerdijken

Tijdstip: Wordt nog bekend gemaakt, evenals de data van de voorstellingen
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Het stuk brengt ons terug naar de 13e eeuw, toen de hoofdpersoon zich vestigde in de Haskerlanden. Dodo was een geestelijke, een man met een missie. Hij stond bekend om zijn grote pastorale gaven. Hij hielp mee om het land te bewerken en bij de aanleg van dijken. Dodo was ook gewoon een mens, meer dan hem lief was. Om tegen zijn aanvechtingen te strijden zocht hij zijn heil in ascese. Uitgerekend in het huis van God krijgt hij bezoek van de Duivel…

M.m.v. o.a. bewoners, acteurs, muzikanten en zangers uit Haskerdijken e.o. Libretto: Eppie Dam, compositie: Gerben van der Veen, regie: Romke Gabe Draaijer.

Meer informatie verkrijgbaar via: dodofanhaska@gmail.com


Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/dodo-fan-haska/


01-09-18

Tinco's Tsjerkepaad zomerexpositie

Tijdstip: 13 - 17 uur
Locatie: Olterterp
Entree: 1 euro
Tinco, de eik op het familiewapen van Lycklama à Nijeholt (nieuw hout), foto’s en tekstobjecten. Expositie van auteur en beeldend kunstenaar Gerhild van Rooij. In de kerk in Olterterp hangen rouwborden van de familie Lycklama à Nijeholt, waartoe Jhr. Tinco behoort. Bovenop de eikenstam met wortels, ontspruiten drie eikels: Nijeholt – nieuw hout. In de kunstwerken staat die eik symbool voor groei, trouw, rijkdom, vergankelijkheid. De expositie sluit aan bij de Tinco Tentoonstelling in Beetsterzwaag.
Zondag 8 juli t/m zondag 2 september, Open op zaterdag en zondag van 13-17 uur.

Website: http://www.historischbeetsterzwaag.nl


02-09-18

Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.00-17.00 uur
Locatie: Britsum
Entree: gratis

Website: http://


02-09-18

Tinco's Tsjerkepaad zomerexpositie

Tijdstip: 13 - 17 uur
Locatie: Olterterp
Entree: 1 euro
Tinco, de eik op het familiewapen van Lycklama à Nijeholt (nieuw hout), foto’s en tekstobjecten. Expositie van auteur en beeldend kunstenaar Gerhild van Rooij. In de kerk in Olterterp hangen rouwborden van de familie Lycklama à Nijeholt, waartoe Jhr. Tinco behoort. Bovenop de eikenstam met wortels, ontspruiten drie eikels: Nijeholt – nieuw hout. In de kunstwerken staat die eik symbool voor groei, trouw, rijkdom, vergankelijkheid. De expositie sluit aan bij de Tinco Tentoonstelling in Beetsterzwaag.
Zondag 8 juli t/m zondag 2 september, Open op zaterdag en zondag van 13-17 uur.

Website: http://www.historischbeetsterzwaag.nl


02-09-18

Trio Bauke van der Woude - Teare Ferskes

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
Trio Bauke van der Woude - Teare Ferskes

Een nieuw programma van Bauke van der Woude, Campbell Forbes & Daan Schaaf.

Bauke en Campbell zijn beide de vijfenzestig gepasseerd. Daan is nog piepjong, maar ze delen alle drie de liefde voor Teare Ferskes.
Het was Campbell die Bauke ooit meegaf dat je het leven misschien wel het mooist leeft wanneer je vrede hebt met het leven zelf en met alles wat dat met zich mee brengt. Dat inzicht van Campbell leverde de nodige Teare Ferskes op.

Hun jonge muziekvriend Daan moedigde Bauke aan hier een programma over te maken. Daan: “Naast feest zoeken mensen ook altijd naar troost. Je mag verwachten dat dit in het feestjaar Culturele Hoofdstad 2018 niet anders is.”

Ouderen moeten ook naar jongeren luisteren en zo ging Bauke ging aan de slag met: Teare Ferskes.

Zelfgemaakte herkenbare liedjes in het Fries en Stadsfries. Bestaand repertoire maar ook veel nieuwe liedjes. Ze bezingen de thema’s hoop, liefde, verlangen en troost.

De middag of avond wordt door Bauke op aangename wijze aan elkaar gepraat.

U komt beslist niet droevig thuis. Elk lied heeft zijn oorsprong en daar krijgt de luisteraar wat van mee. Zo beluistert u een programma tussen het leven en de dood, dat troost biedt en moed geeft voor de toekomst.

Een aangenaam programma, geschikt voor iedere kleine locatie, als er maar even geluisterd kan worden.

Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
Website: http://


07-09-18

Boekpresentatie van het boek 'Slauerhoffs In Memoriam Patris' in tien talen.

Tijdstip: 14.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: Gratis
Op vrijdag 7 september, om 14.00 uur, is de presentatie van het boek 'Slauerhoffs In Memoriam Patris' in tien talen. De primeur van de vertaling van Slauerhoffs langste gedicht.
Een internationale meeting vol met theater, poëzie, muziek etc..
Tevens de presentatie van de nieuwe Slauerhoff-biografie door dr. Wim Hazeu en verzameld poëtisch werk van Slauerhoff.


Website: https://www.facebook.com/cultureelpodiumdorpskerkhuizum en www.slauerhoff-2018.nl


08-09-18

Open Monumentenweekend

Tijdstip: 13.00-17.00 uur
Locatie: Britsum
Entree: gratis

Website: http://


09-09-18

Open Monumentenweekend

Tijdstip: 13.00-17.00 uur
Locatie: Britsum
Entree: gratis

Website: http://


14-09-18

Under de Toer: Slauerhoff - 'In Memoriam Patris', theatervoorstellingen in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 20.30 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 15,00 (incl. consumptie)
Vrijdag 14 september 2018, om 20.30 uur, is de première van de theatervoorstelling 'Slauerhoff: In Memoriam Patris'. Daarna is de voorstelling op 15, 16, 21, 22 en 23 september, altijd om 20.30 uur. Deze bijzondere voorstelling met theater, muziek en poëzie handelt over het dramatische gedicht 'In Memoriam Patris'.

Jan Jacob Slauerhoff (1898-1936), één van Nederlands grootste dichters, kwam uit Leeuwarden. Zijn werk werd in 26 talen vertaald. Deze altijd rusteloze, flamboyante en melancholische man, bevoer alle wereldzeeën. Zijn langste gedicht, met maar liefst 34 strofen, is 'In Memoriam Patris'. Het gaat over zijn vader en diens begrafenis in Huizum.
In 2018 keert de internationaal gelauwerde Slauerhoff weer terug naar zijn geboortestad en naar het oudste monument van Leeuwarden (12e eeuw): de Dorpskerk Huizum. De ‘verloren zoon’ zoekt er zijn vader. Het antwoord op de bijzondere zoektocht van deze unieke Nederlander krijgt u via een expositie en een theatervoorstelling in en rond dit bezienswaardige monument.
Naast deze twee hoofdevenementen komt er ook een Slauerhoff-route in de stad en wordt het gedicht In Memoriam Patris in (tenminste) tien talen vertaald: een uniek initiatief.

Artistiek leider en regisseur: Gooitsen Eenling, auteur Gerrit Jan Zwier. M.m.v een vijftal koren, tientallen vrijwilligers van de Dorpskerk, wijkorganisatie Huizum-Oost en vele anderen.

Opgave:

Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/slauerhof-in-memoriam-patris/ en www.slauerhoff-2018.nl


16-09-18

Kerkdienst Protestantse Gemeente Britsum-Koarnjum-Jelsum

Tijdstip: 09.30 uur
Locatie: Britsum
Entree: gratis

Website: http://


27-09-18

Wim Anker, strafrecht advocaat, theater college van een nuchter strafrechtadvocaat

Tijdstip: 20 uur
Locatie: Uitwellingerga
Entree: 10 EURO
Wim Anker, bekend van Anker&Anker Strafrechtadvocaten.


En bekend van zijn theatertour waarin hij tekst en uitleg geeft over zijn boeiende praktijk en put uit zijn lange historie van geruchtmakende strafzaken die door zijn bureau zijn gevoerd. Zijn colleges zijn alom in de pers geroemd en speciaal voor TopenTwel en omstreken komt Wim Anker naar de HermesTjerke om daar voor ons, interactief, zijn boeiende verhaal te doen.


Dit wilt u niet missen!

Dit schrijft men over WIm Anker en zijn theatercollege:
Wim Anker werd in januari 2015 door zijn collega’s uitgeroepen tot meest gewaardeerde advocaat van Nederland. De Friese advocaat wordt gezien als een uitmuntend strafpleiter. Hij werd door de jury getypeerd als een ‘nuchtere Fries die oog heeft voor de praktijk en een pure advocaat met het hart op de juiste plaats’.

Wim Anker is partner bij Anker & Anker, een advocatenkantoor in Leeuwarden dat zich gespecialiseerd heeft in strafrecht en met name in strafzaken, waarin tbs en cassatie een belangrijke rol spelen. Samen met zijn broer Hans is hij al meer dan 35 jaar actief als advocaat. Hans Anker leidt het kantoor, Wim Anker doet de PR. De eeneiige tweelingbroers doen veel pro-deozaken. Wim Anker ziet zichzelf niet alleen als advocaat, maar soms ook als sociaal werker.

Hij is misschien wel de meest meedogenloze en tegelijkertijd de meest emotionele strafpleiter van ons land. Ferdi E., Martha U. en Jan Veerman zijn een greep uit een reeks geruchtmakende strafzaken die op zijn naam staan. De verdediging van Ferdi E., de ontvoerder en moordenaar van Gerrit Jan Heijn, was voor Anker & Anker het verschil tussen een regionaal kantoor en een landelijke praktijk. Toen Wim Anker de verdediging op zich nam van Robert M. leverde het hem veel onbegrip, woede en zelfs doodsbedreigingen op.

De compensatie van dit harde leven zoekt hij samen met zijn broer in het leven in hun ouderlijke dorp, het zingen in cafés waar de jenever en de Beerenburg hen inspireert tot het aanheffen van menig levenslied, hun vakanties naar het zuidelijkste puntje van Zuid-Limburg en op de tribune bij Heerenveen.

Wim Anker spreekt klare taal. Hij won de Duidelijketaalprijs 2012 van het Taalcentrum van de Vrije Universiteit omdat hij zijn woorden goed afstemt op een breed publiek en zijn manier van spreken aanzet tot luisteren. Bovendien houdt de strafrechtadvocaat zich verre van juridisch jargon, maakt hij bondige zinnen en spreekt hij beeldend.

Wij zijn er niet voor de waarheidsvinding is een van zijn bekende uitspraken. Er is immers maar één belang en dat is het belang van de verdachte. De principes van Wim Anker passeren in dit college de revue. Zo nemen ze nooit contact op met verdachten (ze worden gebeld), geld speelt geen rol en ze houden te allen tijde de regie. Wim Anker zorgt ervoor dat u op het puntje van uw stoel zit.

Opgave: entree te voldoen bij de entree van de HermesTjerke
Website: http://www.topentwelonline.nl/Hermes-Tjerke/


30-09-18

Orgelconcert Eeuwe Zijlstra m.m.v. Tryntsje Vogel saxofoon

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: € 10,00 voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis
Ik ben Tryntsje Vogel, 36 jaar wonende te Joure, opgegroeid in Minnertsga.

Ik ben op mijn 9e begonnen met saxofoon spelen, de diploma's A t/m D behaald bij Muziekschool Het Bildt. Deze hobby is uitgegroeid tot mijn grote passie, het heeft veel oefening en discipline gekost om te komen waar ik nu ben.

Ik speel bij de fanfare van CMV 'Oranje' Minnertsga. Daarnaast heb ik al een aantal keren meegewerkt als solist bij orgel concerten, en heb andere orkesten geholpen tijdens optredens en concoursen.

Ik word nog steeds uitgedaagd door moeilijke solo's en het samen spelen met professionele muzikanten. Hierdoor blijf ik mezelf ontwikkelen.

Ik werk als intensive care verpleegkundige bij het MCL in Leeuwarden, daarnaast ben ik moeder van een zoon van 4 en een dochter van 2.


Opgave: Aan de zaal of reserveren via E reserveringen@groatekerk.nl of T 0519-491792
Website: http://www.groatekerk.nl


01-10-18

Under de Toer: De klok moat werom! in Mariakerkje Kortezwaag te Gorredijk

Tijdstip: Wordt nog bekend gemaakt, evenals de data van de voorstellingen
Locatie: Gorredijk-Kortezwaag
In 1797 werd de huidige Mariakerk gebouwd, zonder toren. In 1896 besloot het toenmalige kerkbestuur om er alsnog een toren op te zetten. Maar wie zou dat betalen? Besloten werd een van de klokken uit de klokkenstoel naast de kerk te verkopen. Daar was de kerkvoogd het absoluut niet mee eens: woedend verliet Tjalle Tamme de vergadering: ‘As ik dea gean, wol ik troch twá klokken bebongele wurde!’, en met deze woorden sprak hij zijn vloek uit over het dorp. Het is hoog tijd dat de klok terugkomt, om Tjalle Tamme’s vloek eindelijk op te heffen.

In De Klok moat werom! zult u zien of dit gaat lukken. Er wordt ook een kinderboek gemaakt met dit verhaal. Een theatervoorstelling van Eijer Producties en de bewoners van Gorredijk e.o., met dans, muziek en film.

Regie en choreografie: Janna Eijer, Eijer Producties en de commissie Mariakerk Kortezwaag, schrijfster boek: Janny van der Molen. M.m.v. zangkoor Nim it sa’t it is, Frysksjongkoor, Koor De Reade Hoeke.

Meer informatie verkrijgbaar via: info@eijerproducties.nl


Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/de-klok-moat-werom/


04-10-18

Slauerhoff - Lezing door Arne Zuidhoek in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 5,00
De Slauerhoff Lezing wordt verzorgd door de internationaal vermaarde maritiem beeldend kunstenaar en schrijver Arne Zuidhoek.
Medewerking wordt verleend door de singer/songwriter Jankobus Seunninga.


Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/slauerhof-in-memoriam-patris/ en www.slauerhoff-2018.nl


05-10-18

Frânsk-Fryske Sang en Muzyk - 'tusken Mediterannee en Waad', in 'Muziek+' van Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 - 18.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
Frânsk-Fryske Sang en Muzyk - 'tusken Mediterannee en Waad',
in de serie 'Muziek+' van Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
vrijdag 5 oktober 2018 van 17.00 – 18.00 uur.

U ontmoet een bont gezelschap van Friese en Franse zangers en Blaaskwintet 'Blaasvaak', onder directie van Johan Postma (1988).
Het idee ontstond bij een promotie in Marseille in december 2016 en werd serieus opgepakt: we gaan samen muziek maken, over de grenzen heen! Dat gebeurde in december 2017 in Marseille. Een aantal gevarieerde optredens en een enthousiast publiek.
Het plezier om samen muziek te maken was zo groot dat het direct duidelijk was: in 2018 doen we dit in Fryslân! Opnieuw is een gevarieerd programma samengesteld en opnieuw hebben 2 halve koren, de ene helft in Fryslân, de andere helft in Marseille en 2 individuele zangers in Duitsland hun huiswerk gedaan. Na aankomst een generale repetitie en vervolgens 3 optredens, waarvan de eerste in de Dorpskerk Huizum.

'Blaasvaak' neemt ons mee in een bewerking van een oud Nederlands lied en in de wereld van de Tango. Het koor zingt, begeleid door 'Blaasvaak' en a-capella, een keur aan liederen.
U hoort Frans, Fries, Latijn, Engels en zelfs Ests. Oude -, Lichte -, Klassieke - en Volkse muziek Laat u verrassen!

De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!


Opgave:

Website: https://www.facebook.com/cultureelpodiumdorpskerkhuizum


05-10-18

Under de Toer: De tael van et hatte in Ter Idzard

Tijdstip: 5 en 6 oktober 2018
Locatie: Ter Idzard
De pelgrims uit de Stellingwerven, die in 1579 nadat ze naar Santiago de Compostela zijn gelopen thuiskomen en feestelijk worden onthaald, schrikken zich een hoedje. De raadsheer Baerte van Idzarda heeft uit naam van Friesland de Unie van Utrecht ondertekend. Daardoor is de Spaanse overheersing nu weliswaar voorbij, maar wat stelt de vrijheid die ze gekregen hebben nu eigenlijk voor? Wat betekent dat voor de identiteit van de Stellingwervers, hun taal en geloofsovertuiging? Hoeveel lijken de Stellingwervers van meer dan 400 jaar geleden op die van vandaag de dag? Kijk in de spiegel die ons wordt voorgehouden! Een tocht met muziek, theater en beeldende kunst.

M.m.v. de inwoners uit de drie dorpen Oldeholtwolde, Nijeholtwolde en Ter Idzard, Bonifatiuskerk er Idzard, toneelclub De Vriendenkring, koor 4Klank, Gelegenheidskoor, theater ’t Darreltien. Artistieke medewerking: Sigrid Hamelink (beeldende kunst), Johan Veenstra (tekst), Mirjam Cornelisse (muziek) en Gooitsen Eenling (regie).


Website: http://www.detaelvanethatte.nl/


14-10-18

Dockumer Skotsploech, Folkloristische dansgroep

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: € 10,00 voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis
We zijn een Folkloristische dansgroep en dansen al ruim 26 jaar.

Het Friese Kostuum dat wij dragen is gemaakt naar de mode van rond 1850-1860. Ook de meeste dansen komen uit die tijd en soms uit een wat latere periode.

De boeren verdienden goed, o.a., met de boterhandel naar Engeland. Er was dus wel geld en dat kwam tot uitdrukking in de kleding en vooral in het oorijzer en de sieraden.

Wij dansen o.a. polka’s, walsen en mazurka’s. Tijdens een optreden wordt uitleg gegeven over het kostuum en de sieraden.

De groep treedt op in heel Nederland, maar er zijn ook heel wat buitenlandse reisjes gemaakt, o.a. naar Duitsland, Denemarken, Zweden, Frankrijk en Zwitserland.

Meerdere buitenlandse groepen brachten een tegenbezoek aan Dokkum.


Opgave: Aan de zaal of reserveren via E reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792
Website: http://www.groatekerk.nl


14-10-18

Duo Elise Besemer (viool) en Laurens de Man (piano) in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 10,- (inclusief koffie/thee)
Elise Besemer (viool) en Laurens de Man (piano) spelen sinds 2014 samen. Op het vioolconcours Oskar Back viel hun samenspel op. Inmiddels hebben ze al vele malen op de mooiste locaties opgetreden en een prachtig repertoire opgebouwd.
Elise Besemer was een van de drie genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs 2017, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een jonge musicus die uitblinkt in zijn/haar vakgebied en is opgevallen door een uitzonderlijke prestatie. Laurens de Man is in 2016 cum laude afgestudeerd voor piano en orgel. Op hun repertoire staan onder meer sonates van Beethoven en Franck.

Inlichtingen/reserveringen: h.lansen@chello.nl

Website: http://


19-10-18

Under de Toer: De slach by Boxum rondom de Sint Margrietkerk Boksum

Tijdstip: 20:00 uur
Locatie: Boksum
Entree: €15,-
Multimediaal theater met videomapping op de Sint Margrietkerk

Meer informatie verkrijgbaar via: info@deslachbyboxum.frl

Opgave: Kaarten zijn te bestellen via de website
Website: http://www.deslachbyboxum.frl/


20-10-18

Under de Toer: De slach by Boxum rondom de Sint Margrietkerk Boksum

Tijdstip: 20.00 uur en 22.00 uur
Locatie: Boksum
Entree: € 15.-
Multimediaal theater met videomapping op de Sint Margrietkerk

Meer informatie verkrijgbaar via: info@deslachbyboxum.frl


Opgave: Kaarten zijn te bestellen via de website
Website: http://www.deslachbyboxum.frl/


20-10-18

The Lasses & Kathryn Claire in 't Kerkje in Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Ter Idzard
Entree: 10 euro
Geweldige samenzang, intieme liedjes en karrenvol speelplezier, dat kenmerkt een optreden van The Lasses en hun Amerikaanse vriendin Kathryn Claire. Naast eigen werk spelen ze de mooiste traditionals uit het Ierse, Schotse en Amerikaanse folkrepertoire. Met drie heel verschillende stemmen en de klanken van viool, bodhrán en akoestische gitaar is een concert van The Lasses en Kathryn Claire toegankelijk én uniek. (tekstbron: allevents.in)

Opgave: cultuur@ter-idzard.nl

Website: https://thelasses.wordpress.com


26-10-18

Under de Toer: De slach by Boxum rondom de Sint Margrietkerk Boksum

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Boksum
Entree: € 15.-
Multimediaal theater met videomapping op de Sint Margrietkerk

Meer informatie verkrijgbaar via: info@deslachbyboxum.frl

Opgave: Kaarten zijn te bestellen via de website
Website: http://www.deslachbyboxum.frl/


27-10-18

Under de Toer: De slach by Boxum rondom de Sint Margrietkerk Boksum

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Boksum
Entree: € 15.-
Multimediaal theater met videomapping op de Sint Margrietkerk

Meer informatie verkrijgbaar via: info@deslachbyboxum.frl

Opgave: Kaarten zijn te bestellen via de website
Website: http://www.deslachbyboxum.frl/


03-11-18

Het Cantoor, gemengd koor, eerste lustrumconcert

Tijdstip: 20.00 uur zaal open 19.30 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: € 12,50
Jubileumconcert ‘Het Cantoor’ op 3 november 2018 in de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie.
Aanvang 20.00 uur. Entree
€ 12,50.

‘Het Cantoor’ bestaat 5 jaar. Dat gaan we vieren op 3 november a.s. op een mooie locatie, de Groate Kerk van Sint-Jacobiparochie.
Voor deze gelegenheid hebben we een aantal uitdagende, voor ons nieuwe, zangstukken uitgezocht. Wat te denken van de door Johan Bijhold voor koor bewerkte opera ‘De Jonkerboer’ van de Friese componist Paulus Folkertsma. Of van ‘Jabberwocky’ van Sam Pottle? De tekst van Lewis Carroll is hierbij overigens een eigen Nederlandse ‘vertaling’: De Blaubilgruwel! Of van het wonderschone ‘Drömmarna’ van Jean Sibelius?
Natuurlijk is een jubileum ook een mooi moment om (muzikaal) terug te kijken. Wij voeren dus ook een aantal grote successen van eerdere concerten uit. Van Hanns Eisler kunt u ‘Litanei vom Hauch’ en ‘Lied einer deutschen Mutter’ horen. Maar ook ‘Libera’ van de Hongaar Lajos Bárdos, ‘Sleep’ van de Amerikaan Eric Whitacre en ‘Die Nacht’ van de Oostenrijker Franz Schubert. Natuurlijk ontbreekt ook onze ‘eigen’ Jetse Bremer niet. Uit zijn omvangrijke lijst met werken deze keer ‘Het meisje van kantoor’. U ziet het: ook dit concert van ‘Het Cantoor’ is weer heel divers wat betreft genres, spreiding in de tijd en herkomst van de componisten.
We komen niet alleen! Celliste/lame sonorespeelster Annette Scholten en pianiste Nanke Flach gaan ons bij enkele stukken begeleiden. Bovendien gaan ze enkele mooie intermezzi spelen. Met Annette hebben wij enkele jaren geleden al een aantal concerten gedaan. Aan deze uitvoeringen denken wij nog steeds vol blijdschap terug. Annette speelde toen o.a. ‘Angelo’ op de lame sonore (zingende zaag). Dit werk is speciaal voor haar geschreven door onze eigen dirigent, Tjalling Wijnstra. Uiteraard is dit prachtige stuk muziek ook nu te horen. En misschien weer een nieuw werk van dezelfde componist???
Kom met ons genieten op 3 november. U bent van harte welkom.


Opgave: Kaartverkoop: www.hetcantoor.nl
Website: http://www.groatekerk.nl


04-11-18

De Oldehovekapel, Böhmische en Egerländer muziek

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: € 10,00 voor volwassenen,kinderen tot 16 jaar gratis


DE OLDEHOVEKAPELDe Oldehovekapel speelt Egerländer en Böhmische muziek in de stijl van Ernst Mosch und seine Original Egerländer Musikanten. Na de dood van Mosch hield ook zijn originele orkest op te bestaan, maar de muziek leeft voort bij vele liefhebbers van deze prachtige blaasmuziek, waarbij ook wordt gezongen. De Oldehovekapel bestaat inmiddels 30 jaar en is in het Noorden uitgegroeid tot een toonaangevend orkest in Egerländer blaasmuziek.

Dit concert met Böhmische en Egerländer muziek heeft z'n eigen sprankelende sfeer. Romantische walsen en pittige polka's, zowel instrumentaal als met zang, vormen het gevarieerde programma. Uw komst zien we graag tegemoet.
Meer informatie via: www.oldehovekapel.nl

Opgave: Aan de zaal of reserveren via E reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792
Website: http://www.groatekerk.nl


04-11-18

Piet Kok (zanger/gitarist) en Roelof Reineman (gitarist) in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 10,-
Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Piet Kok zijn eerste optreden als zanger/gitarist deed en dat gaat gevierd worden met een speciale jubileumshow. Samen met (slide)gitarist Roelof Reineman heeft hij een repertoire samengesteld, bestaande uit songs van zijn lp's One way street en Rambling Round en de cd Solo. Dit aangevuld met composities van hun muzikale helden, zoals o.a. Bob Dylan, Leonard Cohen, Johnny Cash, Buddy Holly en Ferre Grignard. Ook staat een aantal traditionele folk- en bluessongs op het programma, alsmede eigen composities.
Roelof Reineman is ook bekend als gitarist van The Hangouts en van de muziek bij een documentaire van Rob Pieters over de kunstschilder Hendrik Elings.
Piet en Roelof spelen al vele jaren samen, aanvankelijk in de Plok Blues Band, maar de laatste jaren als duo met een Bob Dylan Tribute.
(Foto Johan Kok)

Inlichtingen/reserveringen: h.lansen@chello.nl

Website: http://


09-11-18

Orgelconcert 'It lûd fan Van Dam' door Jaap de Kok in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 - 18.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De orgelconcerten in de serie 'It lûd fan Van Dam' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage voor de organist wordt zeer op prijs gesteld.
Orgelconcert 'It lûd fan Van Dam' door Jaap de Kok,
orgelklanken in de Dorpskerk Huizum,
vrijdag 9 november 2018 van 17.00 – 18.00 uur.

Na de restauratie van het orgel in de Dorpskerk Huizum, eind 2015, zijn we gestart met een serie orgelbespelingen, één keer per maand, op een vrijdagnamiddag van 5 tot 6 uur.
Dit bleek een groot succes. Daarom krijgt het dit jaar een vervolg.
Op vrijdag 9 november 2018 is Jaap de Kok de organist die u de prachtige klanken van ons fraai gerestaureerde Van Dam orgel opnieuw wil laten horen.

U bent van harte welkom voor een uur 'Van Dam-klanken', onder het genot van een kop koffie of thee.

De orgelconcerten in de serie 'It lûd fan Van Dam' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage voor de organist wordt zeer op prijs gesteld.
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!
Koffie/thee € 1,50.


Opgave:

Website: https://www.facebook.com/cultureelpodiumdorpskerkhuizum


16-11-18

'Winterreise' door bariton Palle Fuhr Jørgensen en pianist Roel Praas, in 'Muziek+' van Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 - 18.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
De beroemde liederencyclus 'Winterreise' van Franz Schubert, uitgevoerd door de bekende Deense bariton Palle Fuhr Jørgensen en de pianist Roel Praas,
in de serie 'Muziek+' van Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
vrijdag 16 november 2018 van 17.00 – 18.00 uur.

'Winterreise' (1827) is een cyclus van 24 door Franz Schubert getoonzette gedichten van Wilhelm Müller voor zangstem en piano. Het verhaal lijkt betrekkelijk eenvoudig: een jonge man wordt afgewezen en gaat op reis. In het 24ste lied ontmoet hij de Leierman, de speelman met de draailier, een verpersoonlijking van de dood.
Palle Fuhr Jørgensen (1955), de in Nederland wonende Deense bariton, ontving zijn zangopleiding aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij vervolgde zijn opera-opleiding in Antwerpen en volgde masterclasses. Zijn huidige coach is de internationaal bekende Vlaamse alt-mezzo Lucienne van Deijck. Hij is vast aangesteld als zanger bij het Groot Omroepkoor. Zijn repertoire bevat zowel oratorium, lied, opera en barok als hedendaagse muziek en hij treedt vaak op met pianist Roel Praas.
Roel Praas (1953) studeerde piano aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle bij Thom Bollen, waar hij ook zijn solistendiploma behaalde. Daarna vervolgde hij zijn studie bij Alwin Bär in Amsterdam en Geoffrey Madge in Den Haag. Hij volgde cursussen in Frankrijk en in Oostenrijk. Hij is een veel gevraagd pianist voor pianorecitals en geniet bekendheid als begeleider van koren, zangers en instrumentalisten.
Als docent is hij verbonden aan de Muziekschool Twente.

De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!


Opgave:

Website: https://www.facebook.com/cultureelpodiumdorpskerkhuizum


18-11-18

Meezingconcert en High Tea, met medewerking van Combo Fleur, in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 10,00 (incl. consumptie)
Meezingconcert en High Tea, met medewerking van Combo Fleur,
in de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
zondag 18 november 2018, 15.00 uur

Wie kent ze niet: de Wâldsang, it Heitelân, it Feintsje fan Menaemof de Hollandse deunen het Kleine Café aan de Haven, de Zuiderzee Ballade, Brandend Zand.U kunt ze meezingen onder begeleiding van de accordeonisten en blazers van Combo Fleur.
Elke bezoeker ontvangt alle liedteksten zodat iedereen uit volle borst kan meezingen.
Het programma omvat een medley van meezingers .

In de pauze is er de ‘Huizumer Hightea’ met een kop koffie of thee. De vrijwilligers van de Dorpskerk Huizum trakteren u daarbij op een rijke keus uit hun eigengebakken taarten.

Combo Fleur is opgericht in 2006 en is gestart met tien dames o.l.v. dirigent Bert Otten.
Door heel Friesland en daarbuiten heeft het combo optredens: van koffieconcert tot kerkdienst en van receptie tot een middag- of avondvullend programma.
Het combo speelt (folk)traditionals uit vele landen, oude en nieuwe popsongs en filmmuziek.


Opgave:

Website: https://www.facebook.com/cultureelpodiumdorpskerkhuizum en http://www.combofleur.nl


18-11-18

Cohda Blokfluitkwartet (Anneke Hoekman, Marit Darlang, Stephan Esmeijer en Lies van der Grient) in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 10,- (inclusief koffie/thee)
Dingen die Swingen! - vier eeuwen (blokfluit)muziek.
Jazz-, klassieke- en wereldmuziek allemaal in één concert. Luister naar muziek van o.a. William Byrd, T. Merula, J.S. Bach, A. Vivaldi, G.P. Telemann en Karel van Steenhoven.
Lies van der Grient, Marit Darlang, Stephan Esmeijer en Anneke Hoekman bespelen ruim 20 verschillende blokfluiten: van de kleinste sopraan van 30 centimeter tot één van de grootste: de contrabasblokfluit van bijna 2 meter! Eén ding hebben alle stukken gemeen: het zijn 'Dingen die Swingen', ieder op hun eigen manier!

Inlichtingen/reserveringen: h.lansen@chello.nlWebsite: http://


24-11-18

Gloed in 't Kerkje in Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Ter Idzard
Entree: 10 euro
De verhalende Nederlandstalige kleinkunstliedjes van Gloed spreken tot de verbeelding. De 'alles-spelers' laten het publiek lachen, wegdromen en zorgen voor een feest der herkenning.
Balancerend tussen melancholie en kinderlijke speelsheid, ontroering en opperste vrolijkheid. Ingetogen tot zeer dynamisch. Met tussen de liedjes door ervaringen en anekdotes die te maken hebben met het ontstaan of de oorsprong van een lied. (tekstbron gloed.nu)


Opgave: cultuur@ter-idzard.nl


Website: https://www.gloed.nu


25-11-18

Preek van de leek en onthulling klokkenstoelkunstwerk door Commissaris, drs.A.A.M.Brok, in Mariakerkje Kortezwaag te Gorredijk

Tijdstip: 10.30 uur: inloop met koffie/thee; 11.00 uur: start preek
Locatie: Gorredijk-Kortezwaag
Entree: gratis (collecte aan het eind van de preek)
Nadere mededelingen volgen nog over de inhoud van de preek van de Commissaris.

Website: http://


09-12-18

Adventsconcert Vocaal Ensemble Cantando m.m.v. Four Flutes Plus in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 10,-
Het Vocaal Ensemble Cantando is sinds 2006 uitgegroeid tot een kamerkoor met 24 enthousiaste zangers o.l.v. Marnix Verkamman. Het accent van haar repertoire ligt op klassieke à capella muziek uit verschillende stijlperioden.
Op deze zondag geeft Cantando een adventsconcert m.m.v. Four Flutes Plus, een enthousiaste groep fluitisten, die alle vijf beroepsmusici zijn. Uitgevoerd worden werken van o.a. Bach, Rutter, Reinhardt, Hammersmith en Chilcott, aangevuld met enkele traditionele Christmas Carols.
Sinds april van dit jaar repeteert Cantando wekelijks in dit mooie kerkje op donderdagavond van 20.00-22.00 uur. Een repetitie bijwonen is altijd mogelijk en ook projectzangers voor dit concert zijn van harte welkom.
(Foto Klaas Blom)

Inlichtingen/reserveringen: cantandodrachten@gmail.com

Website: http://


14-12-18

Orgelconcert 'It lûd fan Van Dam' door Theo Jellema in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 - 18.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De orgelconcerten in de serie 'It lûd fan Van Dam' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage voor de organist wordt zeer op prijs gesteld.
Orgelconcert 'It lûd fan Van Dam' door Theo Jellema,
orgelklanken in de Dorpskerk Huizum,
vrijdag 14 december 2018 van 17.00 – 18.00 uur.

Na de restauratie van het orgel in de Dorpskerk Huizum, eind 2015, zijn we gestart met een serie orgelbespelingen, één keer per maand op een vrijdagnamiddag van 5 tot 6 uur.
Dit bleek een groot succes. Daarom krijgt het dit jaar een vervolg.
Op vrijdag 14 december 2018 is Theo Jellema de organist die u de prachtige klanken van ons fraai gerestaureerde Van Dam orgel opnieuw wil laten horen.

U bent van harte welkom voor een uur 'Van Dam-klanken', onder het genot van een kop koffie of thee.

De orgelconcerten in de serie 'It lûd fan Van Dam' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage voor de organist wordt zeer op prijs gesteld.
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!
Koffie/thee € 1,50.


Opgave:

Website: https://www.facebook.com/cultureelpodiumdorpskerkhuizum


21-12-18

'Canto Ostinato' - Winter-concert door de pianisten Wiebe Kaspers en Johannes Hibma in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 10,00 (incl. consumptie)
'Canto Ostinato' door de pianisten Wiebe Kaspers en Johannes Hibma,
Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
vrijdag 21 december 2018, 20.00 uur.

Cultureel Podium Dorpskerk Huizum organiseert in samenwerking met pianist Wiebe Kaspers een uitvoering van de 'Canto Ostinato' van de Nederlandse componist Simeon ten Holt (1923 - 2012). Dit stuk werd werd gecomponeerd in de jaren '70 onder de naam 'Perpetuum', maar een paar maanden voor de eerste uitvoering werd de titel 'Canto Ostinato' gekozen. Het wordt uitgevoerd op twee vleugels.
Canto verwijst naar de melodie of een kort muzikaal motief; Ostinato verwijst naar herhaling. Het stuk lijkt steeds opnieuw geboren te worden. De kaders liggen vast maar door het voortdurende oog- en oorcontact van de pianisten Wiebe Kaspers en Johannes Hibma ontstaat het stuk in Huizum als het ware opnieuw.
'De Canto' gaat door en is eigenlijk nooit af. Laat u meenemen door de betoverende en meditatieve klanken. Die klanken vormen bijna een oase van rust.
We gaan samen op weg naar de winter, die bijna aanbreekt wanneer het concert na zo'n twee uren voorbij is.
Cultureel Podium Dorpskerk Huizum biedt een indrukwekkende en intrigerende concertervaring voor zowel het publiek als de pianisten.

(De foto van Johannes Hibma en Wiebe Kaspers is gemaakt door Guus van de Sande)Website: https://www.facebook.com/cultureelpodiumdorpskerkhuizum


23-12-18

Kerstconcert door het kwartet “Krystreizgers”.

Tijdstip: 15.00
Locatie: Koarnjum
Entree: 12,50
Een pracht van een muzikaal kerstprogramma mag in deze decembermaand natuurlijk niet ontbreken in deze kerk: een sfeervolle middag met oorstrelende muziekklanken.

Door samenwerking van het huiskamertheater ‘De Wier’ en de plaatselijke commissie van de Nicolaaskerk in Koarnjum gaat een muzikaal kerstconcert plaatsvinden door het kwartet Krystreizgers.

Dit kerstgezelschap bestaat uit vier muziekliefhebbers die elkaar in deze combinatie tegenkwamen en besloten om een fraai kerstoptreden in elkaar te zetten. Dat gebeurde voor het eerst in 2017 en bleek uiterst succesvol te zijn.

Frederike Kleefstra, Marijke Rodenburg, Klaas de Vries en Jan van Erp werkten aan een mooi en divers klankrijk programma waarin kerstliederen in het Fries, Nederlands, Engels en Frans centraal staan, naast mooie popsongs en korte verhaaltjes tussendoor.

Jan is de veelzijdige begeleider (o.a. Andries Kobus) die alles kan spelen op de piano en ook nog graag zingt, Klaas die één van de zangers is van Sânman & Sikke, maar ook eerder zong in MOOIWEL samen met Marijke Rodenburg, de sopraan die ook dirigente is en natuurlijk Frederike, bekend om haar prachtige stem en haar bijzondere liedjes. Een unieke samenstelling van muzikanten die voor het eerst optreedt in deze kerk.

De aanvang is om 15.00 uur en de kerkdeur is open vanaf 14.30 uur. Bij binnenkomst wordt u getrakteerd op een kopje koffie of thee.
Na afloop is het mogelijk om in kerstsfeer nog wat te drinken en met de muzikanten gezellig na te praten

U bent van harte welkom!

Opgave: bobdeboer@pinupsanddowns.com of 06-54763154
Website: http://http://www.pinupsanddowns.com


23-12-18

Trio Garmoniya

Tijdstip: 15:00
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
Russische en Oekraïnse volksliederen en licht klassieke nummers

Opgave: Simy Sevenster 0518-471123 of s.sevenster@hetnet.nl
Website: http://


20-01-19

Vocaal Ensemble Koarbizznizz

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 10,- (inclusief koffie/thee)
(Foto Jan Vledder)

Inlichtingen/reserveringen: h.lansen@chello.nl

Website: http://


26-01-19

Artvark Saxophone Quartet in 't Kerkje in Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Ter Idzard
Entree: 10 euro
Met veel trots ontvangen wij Artvark in ’t Kerkje in Ter Idzard!
Al eerder hebben zij een memorabel optreden gegeven op deze plek en met veel plezier keren zij terug om ons allen opnieuw te trakteren op hun virtuoze spel!
‘Een saxofoonkwartet waar het stof vanaf geklopt is. Weg met de stoeltjes! Weg met de lessenaars! Artvark beweegt! Artvark meandert door muzikale tradities en beweegt zich over het podium volgens een geïmproviseerde choreografie. Artvark staat voor vernieuwende eigen composities, eigenzinnige solisten en de avontuurlijke groove van vier saxofoons. Artvark ontroert, stinkt, gromt en suist.

Rolf Delfos (alt sax), Bart Wirtz (alt sax), Mete Erker (tenor sax) en Peter Broekhuizen (bariton sax) mengen hun verschillende achtergronden tot een eensgezind, creatief en origineel geluid: de sound van Artvark!’
Opgave: cultuur@ter-idzard.nl
Website: http://http://www.artvarksq.com


10-02-19

Het Saxofoonorkest o.l.v. Karl Veen in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 10,- (inclusief koffie/thee)
Dit unieke 14 leden tellend saxofoonorkest o.l.v. initiatiefnemer en dirigent Karl Veen is een ensemble waar alle typen saxofoons in vertegenwoordigd zijn. Het orkest had een promotiefunctie voor het Centrum voor Kunstzinnige Vorming 'De Meldij' uit Drachten en is rond 1990 opgericht. In het jaar 2000 is het orkest zelfstandig doorgegaan. Het repertoire loopt van Bach tot Queen, van middeleeuwen tot modern met werken van rond de wereld.
(Foto Mirjam Blaakmeer)

Inlichtingen/reserveringen: h.lansen@chello.nl

Website: http://


02-03-19

Muzikaal Verteltheater in 't Kerkje in Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Ter Idzard
Entree: 10 euro
Actrice Thea Rijsewijk brengt met haar Muzikale VertelTheater een bewerking van het verhaal 'Arjen', het gelijknamige boek van Cor Bruijn. Het verhaal wordt spannend verteld en ondersteund door prachtige live-vioolmuziek.

Opgave: cultuur@ter-idzard.nl
Website: http://www.muzikaalverteltheater.nl


30-03-19

't Kerkje in Ter Idzard geeft Jong Muzikaal Talent een podium

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Ter Idzard
Entree: 10 euro
Cultuur in Ter Idzard wil jong talent van ArtEZ Conservatorium Zwolle een podium bieden! Stuk voor stuk zijn het musici die we van harte steunen op hun weg naar een mooie muzikale toekomst.

Op deze avond ontvangen we Trio Porteña.
Een cello, een accordeon en een viool, wat een prachtige combinatie. We hebben deze drie mensen horen spelen en verheugen ons zeer op hun komst! En op die van u.

Opgave: cultuur@ter-idzard.nl


31-03-19

Tobias Borsboom (piano) in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 10,- (inclusief koffie/thee)
Tobias Borsboom is een van Nederlands bekendste jonge pianisten van dit moment. Bekendheid verwierf hij met een dubbele nominatie voor de Dutch Classical Talent Award, die hem in 2015 werd uitgereikt. Tobias is een veelgevraagd pianist op velerlei podia en festivals als het Storioni Festival, het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, het Wonderfeel Festival, My First Festival en The International Holland Music Sessions. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek.
Tobias Borsboom speel o.a. werken van Liszt, Debussy, Swerts, Godowski en Nasapoulou.
(Foto Marco Borggreve)

Inlichtingen/reserveringen: h.lansen@chello.nl

Website: http://


Under de Toer: Dodo fan Haska in De Kapelle van Haskerdijken

Tijdstip: 20.15
Locatie: Haskerdijken
Entree: Kaarten € 18,50 per persoon (incl. pauzedrankje). Vroegboekkorting (vóór 1 juni 2018) kaarten € 16,- per persoon (incl. pauzedrankje). Rolstoelplaatsen aanwezig.
Het stuk brengt ons terug naar de 13e eeuw, toen de hoofdpersoon zich vestigde in de Haskerlanden. Dodo was een geestelijke, een man met een missie. Hij stond bekend om zijn grote pastorale gaven. Hij hielp mee om het land te bewerken en bij de aanleg van dijken. Dodo was ook gewoon een mens, meer dan hem lief was. Om tegen zijn aanvechtingen te strijden zocht hij zijn heil in ascese. Uitgerekend in het huis van God krijgt hij bezoek van de Duivel…

M.m.v. o.a. bewoners, acteurs, muzikanten en zangers uit Haskerdijken e.o. Libretto: Eppie Dam, compositie: Gerben van der Veen, regie: Romke Gabe Draaijer.

Meer informatie verkrijgbaar via: dodofanhaska@gmail.com


Opgave: Via het Posthuistheater Heerenveen https://www.posthuistheater.nl/#modal=/voorstellin...
Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/dodo-fan-haska/ https://www.facebook.com/DodofanHaska/


Zomertentoonstelling "Pelgrimeren in het licht van de Melkweg"

Tijdstip: 13.00 tot 16.00 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: gratis
Opgave: n.v.t.

Website: http://www.groatekerk.nl