Home

Actueel

Kerken

Over ons

Word donateur

Webwinkel

Contact

Filter :

UITAGENDA

26-05-17

Opening zomerseizoen Open Deur Commissie Van Harenskerk

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Sint Annaparochie
De Commissie Open Deuren van de Van Harenskerk verzorgt de openstelling van de kerk op zaterdag van 27 mei tot en met 30 september. Dit jaar is er een tentoonstelling te zien van foto's die tijdens de restauratie gemaakt zijn.
De opening van het zomerseizoen is op vrijdagavond 26 mei met een feestelijke avond voor vrijwilligers. De SOS-band zorgt voor een muzikale omlijsting.

Website: http://www.vanharenskerk.nl/Welkom


27-05-17

Fietsen en wandelen langs acht kerken en kunst

Tijdstip: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Boksum
Entree: vrije bijdrage
Een aantal bekende Bijbelverhalen inspireerden beeldend kunstenaar Harry Miedema uit Amsterdam tot acht monumentale pasteltekeningen rond het thema ‘Liefde en dood’. In het weekend van 20 en 21 mei, op Hemelvaartsdag (25 mei) en in het weekend van 27 en 28 mei zijn ze te zien in acht oude Friese dorpskerken in het weidegebied direct ten zuidwesten van Leeuwarden. De kerken van Blessum, Leons, Boksum, Baard, Winsum, Easterlittens en Mantgum staan open van 13.00 – 18.00 uur..

Met zijn eigen specifieke beeldtaal waarin mensen en fantastische dieren wonderlijke contacten met elkaar aangaan, slaagt Miedema erin oude verhalen op een nieuwe en indringende manier te verbeelden. In elke kerk hangt één tekening. Doorgaans op de meest centrale plaats: in het koor boven de avondmaalstafel. Zo ontstaat een unieke wisselwerking tussen kerkgebouw en kunstwerk.

U kunt met de fiets of de auto van de ene kerk naar de andere rijden en onderweg genieten van het weidse landschap van de Friese Greidhoeke. Er zijn ook twee mooie wandelroutes uitgezet. Routebeschrijvingen vindt u op de website van de Stichting Kunst in Oude Kerken onder de knop fiets - wandelroute.

Groepswandeling
Ook op zaterdag 27 mei kunt u meedoen aan een groepswandeling o.l.v. Adri Terlouw en Hinke Post – Knol. Op 27 mei voert de tocht langs de kerken van Baard, Winsum, Easterlittens en Mantgum. Vertrek: 10. 00 uur.
Op 27 mei vertrekken we vanaf de Sint Gertrudiskerk in Baard. De tocht is ruim 15 kilometer lang. De aankomst ligt rond 17.00 uur. Opgave tot uiterlijk 12.00 uur op de vrijdag daarvoor via: terlouwadri@gmail.com. Kosten inclusief koffie en thee onderweg, lunch en programmaboekje € 22,50 per persoon. Minimum aantal deelnemers: 10 per tocht; maximum aantal deelnemers: 25.

Website: http://www.zevenkerken.nl


27-05-17

Opening installatie Hein van Delft in Bornwird

Tijdstip: 12.00 uur
Locatie: Bornwird
Zaterdag 27 mei vindt rond het middaguur de opening plaats van de expositie 'Voor altijd' van Hein van Delft in de kerk van Bornwird. Het programma vangt aan met een wandeling met een korte of langere variant naar keuze. Op de terp aangekomen volgt een ontvangst en een bezoek aan de installatie. Om de natuur, het landschap, de stilte en het werk in alle rust te ervaren is een gedoseerd bezoek onderdeel van het project. Opgave voor deelname is noodzakelijk zodat een verdere aangepaste tijdsindeling kan worden gemaakt. Opgave kan via het contactformulier op de website van Hein van Delft. Na opgave ontvangt u verdere informatie per email. Het aantal deelnemers is beperkt.

VOOR ALTIJD
Installatie - mens en natuur in Friesland

In het dertiende-eeuwse kerkje van Bornwird wordt in in de maanden juni, juli en augustus 2017 een installatie met beelden tentoongesteld. De installatie zal worden gemaakt door landschapsarchitect en beeldend kunstenaar Hein van Delft. Hij is liefhebber en kenner van het Friese landschap en de Friese oude kerken. Eerder heeft hij in Friesland geëxposeerd met materieschilderijen en sculpturen die geïnspireerd zijn op het Friese landschap en waarin hij materialen heeft verwerkt die hij in dat landschap verzameld heeft.

De natuur- en cultuurhistorie vormen het uitgangspunt voor de installatie in Bornwird. Deze verwijst naar een hernieuwde samenwerking tussen mens en natuur en naar een mentale houding die aan deze samenwerking kan bijdragen. Met de eerste van drie beelden laat de kunstenaar zowel de toenemende verarming van de ecologische kwaliteit van Friesland zien als de enorme potentie en herstelkracht van de natuur. Vervolgens confronteert hij de bezoeker met een monument voor al het natuurlijk leven dat door deze verarming niet geboren heeft kunnen worden. Met het beeld 'Voor Altijd' tenslotte, laat de kunstenaar de schoonheid en het belang zien van het cyclisch proces van wederzijdse beïnvloeding van mens en natuur. Het landschap, de middeleeuwse kerk en de Friese cultuurgeschiedenis vormen de inspiratiebron voor de beelden. Hij maakt gebruik van materialen uit het landschap, de grafcultuur en van bouwkundige elementen en het interieur van de Friese kerken.

Hij zegt erover: 'Nu we in het tijdperk leven waarin de mens meer dan de natuur onze aarde beïnvloedt zullen wij maximaal verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze planeet en daarmee voor de mensheid'. Hij constateert ook dat wij mensen in verwarring zijn gebracht. Enerzijds zijn we ons voortdurend bewust van allerlei vormen van slecht beheer en zelfs vernietiging van de aarde. Anderzijds komen we dikwijls niet werkelijk tot initiatieven wat veroorzaakt wordt door angst, door teleurstelling, ontmoediging, schuldgevoel, ontkenning en kortetermijnbelang. In de installatie refereert de kunstenaar aan de aloude traditie van de contemplatie. Juist oude kerken zoals in Bornwird stonden in deze traditie en boden het gereedschap om in stilte en concentratie werkelijk inzichten te verwerven die kunnen leiden tot het zetten van stappen.

In direct contact met het door mens en natuur ontstane landschap, met de voelbare cultuurhistorie van de locatie, het middeleeuwse kerkje en met de gepresenteerde beelden, krijgt de bezoeker de ruimte om in stilte de haast onbenoembare essentie van de samenwerking tussen mens en natuur op zich in te laten werken.

De installatie is te zien op alle zaterdagen van 27 mei t/m 26 augustus 2017 van 11.00 tot 17.00 uur. Aanmelding vooraf is gewenst via het contactformulier op de website van Hein van Delft.

Voor informatie en contact:

HEIN VAN DELFT
landschapsarchitect - beeldend kunstenaar
heinvandelft.nl - 0204194125 - hein@heinvandelft.nl


Opgave: Via het contactformulier op de website van Hein van Delft, graag vóór 13 mei
Website: http://www.heinvandelft.nl


27-05-17

Lezing Jelle Arjaans over terpafgravingen in Friesland

Tijdstip: 14.30 uur
Locatie: Hegebeintum
Op zaterdag 27 mei, de eerste terpendag van het seizoen in Hegebeintum, komt drs. J. Arjaans een lezing houden over het onderwerp 'Terpafgravingen in Fryslân'.

De heer Arjaans, oud-directeur Dockinga College te Ferwert, is historisch geograaf en heeft in het kader van zijn studie aan de V.U. in Amsterdam onderzoek gedaan naar de terpafgravingen in Fryslân in de periode 1840-1945.

Bent u nieuwsgierig wat er allemaal in de terpen is gevonden en de manier van leven van onze voorouders kom dan naar Hegebeintum.

Website: https://www.facebook.com/events/287669051643810/?acontext=%7B%22ref%22%3A%2229%22%2C%22ref_notif_type%22%3A%22event_calendar_create%22%2C%22action_history%22%3A%22null%22%7D¬if_t=event_calendar_create¬if_id=1495578732284167


27-05-17

Concert WIEBE in Radboudkerk Jorwert

Tijdstip: 20.30 uur
Locatie: Jorwert
Entree: Voorverkoop: €10,- Aan de kassa: €15,-
De drie mannen van de band WIEBE gingen in de afgelopen maanden met hun nieuwe popalbum ∆ELTA op tournee, van grote zalen tot intieme muziekpodia. Op zaterdag 27 mei om 20.30 uur spelen zij in het geboortedorp van Wiebe Kaspers voor de allerlaatste keer het theaterconcert waarin ze laten horen wat ze muzikaal in hun macht hebben, met sfeerrijke popballads en energieke uptempo songs. Ze brengen verschillende nummers van hun nieuwe album ten horen, waaronder nummers die zij hebben opgenomen met Elske de Wall en Syb van der Ploeg. Na dit concert gaat de band op mini-tour door Engeland en zullen zij de podia van festivals betreden.
Vorig jaar was het met meer dan honderd bezoekers en een mooie lichtshow een prachtig concert. Omdat dit het laatste theaterconcert zal zijn, beloven de mannen van WIEBE er weer iets bijzonders van te maken.

Bekijk hier een opname van het slotconcert van 2016 in Jorwert.

Tickets voor het slotconcert zijn verkrijgbaar via: info@wiebe.nu (voorverkoop: €10,-, en aan de kassa: €15,-)

Opgave: Voorverkoop via info@wiebe.nl
Website: http://wiebe.nu/agenda/


28-05-17

Concert Sjoukje van der Land in kerk Augsbuurt

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Augsbuurt
Zondag 28 mei treedt Sjoukje van der Lan op in het kerkje van Augsbuurt. Begeleid door gitarist Johan Keus uit Balk en cellist Nabiel Neaimi uit Makkum presenteert zij het programma ‘Stim fan it Hert'.

Sjoukje van der Land schrijft sinds 2015 haar eigen Friese liedjes. Ze streeft naar muziek waarin vrijheid de boventoon voert. Vrijheid van stem, eigenheid en verbinding. Verbinding door middel van muziek. Het gitaarspel van Johan Keus en de celloklanken van Nabiel Neaimi sluiten naadloos aan bij de levendige stem van Sjoukje van der Land. Het belooft een bijzonder concert te worden.

Reserveren van kaarten kan op www.praktijkstim.nl
Opgave: Reserveren van kaarten kan op www.praktijkstim.nl
Website: http://www.praktijkstim.nl/agenda.html


28-05-17

Concert “De Nije Knipers” in Mariakerk Boer

Tijdstip: 15:00 - 17:00 uur
Locatie: Boer
Entree: €7,50
Dit veelzijdige muziekgroepje is een graag gezien en gehoord gezelschap bij veel gelegenheden. Al zo’n 10 jaar treden zij op in heel Friesland. Daarbij toveren zij een glimlach op de gezichten van jong en oud. Herkenning en herinneringen gaan hand in hand. Ook door verenigingen en voor straatoptredens worden ze gevraagd.
Met een breed repertoire, dat ruimte biedt aan meerdere muziekstijlen uit verschillende perioden, nemen De Nije Knipers de toehoorders mee langs vele landen met o.a. dansmuziek, luisterliedjes, Zuid-Amerikaanse nummers en meezingers. Daarnaast spelen ze oude successen uit grootmoeders tijd en gaan ze een jazzy repertoire niet uit de weg.
De bezetting van de band is:
  • Cor van Croonenburg:gitaar
  • Dries Dalstra:accordeon
  • Pieter Plantenga:slagwerk
  • Ben Scheepstra:zang
Na het geslaagde concert in 2016, in het kerkje in Wier, wordt nu de stap gezet naar een tweede concert. Dit zal plaats vinden in de Maria Kerk in Boer. Deze kerk, waar vaker kleine concerten worden gegeven, leent zich bij uitstek voor een tweede muzikaal avontuur. De Nije Knipers zullen u met een gevarieerd programma meenemen in een muzikale reis om de wereld waarbij vele landen worden aangedaan.

Hartelijk welkom bij De Nije Knipers in Boer!

Opgave: Opgave via: 06-22197506 (bellen na 19.00 uur) of mariakerkboer8809@hotmail.com28-05-17

Fietsen en wandelen langs acht kerken en kunst

Tijdstip: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Boksum
Entree: vrije bijdrage
Een aantal bekende Bijbelverhalen inspireerden beeldend kunstenaar Harry Miedema uit Amsterdam tot acht monumentale pasteltekeningen rond het thema ‘Liefde en dood’. In het weekend van 20 en 21 mei, op Hemelvaartsdag (25 mei) en in het weekend van 27 en 28 mei zijn ze te zien in acht oude Friese dorpskerken in het weidegebied direct ten zuidwesten van Leeuwarden. De kerken van Blessum, Leons, Boksum, Baard, Winsum, Easterlittens en Mantgum staan open van 13.00 – 18.00 uur..

Met zijn eigen specifieke beeldtaal waarin mensen en fantastische dieren wonderlijke contacten met elkaar aangaan, slaagt Miedema erin oude verhalen op een nieuwe en indringende manier te verbeelden. In elke kerk hangt één tekening. Doorgaans op de meest centrale plaats: in het koor boven de avondmaalstafel. Zo ontstaat een unieke wisselwerking tussen kerkgebouw en kunstwerk.

U kunt met de fiets of de auto van de ene kerk naar de andere rijden en onderweg genieten van het weidse landschap van de Friese Greidhoeke. Er zijn ook twee mooie wandelroutes uitgezet. Routebeschrijvingen vindt u op de website van de Stichting Kunst in Oude Kerken onder de knop fiets - wandelroute.

Website: http://www.zevenkerken.nl


28-05-17

Hiske Oosterwijk & Rudmer v.d. Meer in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 7,50
Het concert van Hiske Oosterwijk (zang en piano) en Rudmer van der Meer (gitaar) is zeer afwisselend: van swingy jazz en pop tot Franse chanson.
Hiske en Rudmer hebben elkaar leren kennen via de muziekscene in Groningen. Zij spelen inmiddels al vele jaren samen in verschillende projecten waaronder in De Hiske Oosterwijk Band. Naast de gezamelijke projecten zijn ze los van elkaar ook zeer actief in de muziekwereld. Hiske Oosterwijk heeft onder andere getourd in Rusland, Azië, Brazilië, Italië, Duitsland, Litouwen. Daarnaast heeft ze aan meerdere albums meegewerkt, waaronder haar eigen album met EVA, ´Embrasser Vivre Aimer´ (Omarmen, Leven, Liefhebben).
Op 19 maart jl. won Hiske de finale van het 33e Concours de la Chanson van de Alliance Francaise des Pays-Bas, in het Haagse theater Diligentia. De 'Grand Prix Alliance Francaise' werd aan haar uitgereikt door de Franse ambassadeur, monsieur Philippe Lalliot.
De zeven deelnemende chansonnières en chansonniers kwamen uit binnen- en buitenland.

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum


02-06-17

Orgelconcert Jaap de Kok in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: Gratis (collecte bij uitgang)
Na de restauratie van het orgel in de Dorpskerk Huizum zijn we vorig jaar gestart met een proefserie orgelbespelingen op de eerste vrijdag van de maand, in de namiddag van 5 tot 6 uur. Dit bleek een groot succes.
We prijzen ons zeer gelukkig dat we weer een aantal enthousiaste musici hebben kunnen vinden die u de prachtige klanken van ons fraai gerestaureerde Van Dam orgel willen laten horen.
In het voorjaar van 2017 wordt het orgel bespeeld door vier studenten van Theo Jellema, meester-organist aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Op vrijdag 2 juni 2017 is Jaap de Kok de organist.
U bent van harte welkom voor een uur 'Van Dam-klanken', onder het genot van een kop koffie of thee.

De orgelconcerten in de serie 'It Lûd fan Van Dam' zijn gratis toegankelijk.
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!
Een vrijwillige bijdrage voor de musici wordt zeer op prijs gesteld.
Koffie/thee € 1,50.


Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum


03-06-17

'Voor altijd' - installatie Hein van Delft in Bornwird

Tijdstip: 11.00-17.00 uur
Locatie: Bornwird
Entree: Vrijwillige bijdrage
VOOR ALTIJD
Installatie - mens en natuur in Friesland

In het dertiende-eeuwse kerkje van Bornwird wordt in in de maanden juni, juli en augustus 2017 een installatie met beelden tentoongesteld. De installatie zal worden gemaakt door landschapsarchitect en beeldend kunstenaar Hein van Delft. Hij is liefhebber en kenner van het Friese landschap en de Friese oude kerken. Eerder heeft hij in Friesland geëxposeerd met materieschilderijen en sculpturen die geïnspireerd zijn op het Friese landschap en waarin hij materialen heeft verwerkt die hij in dat landschap verzameld heeft.

De natuur- en cultuurhistorie vormen het uitgangspunt voor de installatie in Bornwird. Deze verwijst naar een hernieuwde samenwerking tussen mens en natuur en naar een mentale houding die aan deze samenwerking kan bijdragen. Met de eerste van drie beelden laat de kunstenaar zowel de toenemende verarming van de ecologische kwaliteit van Friesland zien als de enorme potentie en herstelkracht van de natuur. Vervolgens confronteert hij de bezoeker met een monument voor al het natuurlijk leven dat door deze verarming niet geboren heeft kunnen worden. Met het beeld 'Voor Altijd' tenslotte, laat de kunstenaar de schoonheid en het belang zien van het cyclisch proces van wederzijdse beïnvloeding van mens en natuur. Het landschap, de middeleeuwse kerk en de Friese cultuurgeschiedenis vormen de inspiratiebron voor de beelden. Hij maakt gebruik van materialen uit het landschap, de grafcultuur en van bouwkundige elementen en het interieur van de Friese kerken.

Hij zegt erover: 'Nu we in het tijdperk leven waarin de mens meer dan de natuur onze aarde beïnvloedt zullen wij maximaal verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze planeet en daarmee voor de mensheid'. Hij constateert ook dat wij mensen in verwarring zijn gebracht. Enerzijds zijn we ons voortdurend bewust van allerlei vormen van slecht beheer en zelfs vernietiging van de aarde. Anderzijds komen we dikwijls niet werkelijk tot initiatieven wat veroorzaakt wordt door angst, door teleurstelling, ontmoediging, schuldgevoel, ontkenning en kortetermijnbelang. In de installatie refereert de kunstenaar aan de aloude traditie van de contemplatie. Juist oude kerken zoals in Bornwird stonden in deze traditie en boden het gereedschap om in stilte en concentratie werkelijk inzichten te verwerven die kunnen leiden tot het zetten van stappen.

In direct contact met het door mens en natuur ontstane landschap, met de voelbare cultuurhistorie van de locatie, het middeleeuwse kerkje en met de gepresenteerde beelden, krijgt de bezoeker de ruimte om in stilte de haast onbenoembare essentie van de samenwerking tussen mens en natuur op zich in te laten werken.

De installatie is te zien op alle zaterdagen van 27 mei t/m 26 augustus 2017 van 11.00 tot 17.00 uur. Aanmelding vooraf is gewenst via het contactformulier op de website van Hein van Delft.

Voor informatie en contact:

HEIN VAN DELFT
landschapsarchitect - beeldend kunstenaar
heinvandelft.nl - 0204194125 - hein@heinvandelft.nl

Opgave: Aanmelden kan via contactformulier op website Hein van Delft
Website: http://www.heinvandelft.nl


04-06-17

Pinksterviering in Kapelle Haskerdijken

Tijdstip: 19.30 uur
Locatie: Haskerdijken
Voorganger da. A-M Kobes-Gerritsen10-06-17

'Voor altijd' - installatie Hein van Delft in Bornwird

Tijdstip: 11.00-17.00 uur
Locatie: Bornwird
Entree: vrijwilliger bijdrage
VOOR ALTIJD
Installatie - mens en natuur in Friesland

In het dertiende-eeuwse kerkje van Bornwird wordt in in de maanden juni, juli en augustus 2017 een installatie met beelden tentoongesteld. De installatie zal worden gemaakt door landschapsarchitect en beeldend kunstenaar Hein van Delft. Hij is liefhebber en kenner van het Friese landschap en de Friese oude kerken. Eerder heeft hij in Friesland geëxposeerd met materieschilderijen en sculpturen die geïnspireerd zijn op het Friese landschap en waarin hij materialen heeft verwerkt die hij in dat landschap verzameld heeft.

De natuur- en cultuurhistorie vormen het uitgangspunt voor de installatie in Bornwird. Deze verwijst naar een hernieuwde samenwerking tussen mens en natuur en naar een mentale houding die aan deze samenwerking kan bijdragen. Met de eerste van drie beelden laat de kunstenaar zowel de toenemende verarming van de ecologische kwaliteit van Friesland zien als de enorme potentie en herstelkracht van de natuur. Vervolgens confronteert hij de bezoeker met een monument voor al het natuurlijk leven dat door deze verarming niet geboren heeft kunnen worden. Met het beeld 'Voor Altijd' tenslotte, laat de kunstenaar de schoonheid en het belang zien van het cyclisch proces van wederzijdse beïnvloeding van mens en natuur. Het landschap, de middeleeuwse kerk en de Friese cultuurgeschiedenis vormen de inspiratiebron voor de beelden. Hij maakt gebruik van materialen uit het landschap, de grafcultuur en van bouwkundige elementen en het interieur van de Friese kerken.

Hij zegt erover: 'Nu we in het tijdperk leven waarin de mens meer dan de natuur onze aarde beïnvloedt zullen wij maximaal verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze planeet en daarmee voor de mensheid'. Hij constateert ook dat wij mensen in verwarring zijn gebracht. Enerzijds zijn we ons voortdurend bewust van allerlei vormen van slecht beheer en zelfs vernietiging van de aarde. Anderzijds komen we dikwijls niet werkelijk tot initiatieven wat veroorzaakt wordt door angst, door teleurstelling, ontmoediging, schuldgevoel, ontkenning en kortetermijnbelang. In de installatie refereert de kunstenaar aan de aloude traditie van de contemplatie. Juist oude kerken zoals in Bornwird stonden in deze traditie en boden het gereedschap om in stilte en concentratie werkelijk inzichten te verwerven die kunnen leiden tot het zetten van stappen.

In direct contact met het door mens en natuur ontstane landschap, met de voelbare cultuurhistorie van de locatie, het middeleeuwse kerkje en met de gepresenteerde beelden, krijgt de bezoeker de ruimte om in stilte de haast onbenoembare essentie van de samenwerking tussen mens en natuur op zich in te laten werken.

De installatie is te zien op alle zaterdagen van 27 mei t/m 26 augustus 2017 van 11.00 tot 17.00 uur. Aanmelding vooraf is gewenst via het contactformulier op de website van Hein van Delft.

Voor informatie en contact:

HEIN VAN DELFT
landschapsarchitect - beeldend kunstenaar
heinvandelft.nl - 0204194125 - hein@heinvandelft.nl

Opgave: aanmelden via contactformulier op website Hein van Delft
Website: http://www.heinvandelft.nl


10-06-17

Orgelconcert Jaap Sake Heeringa in Holwerd

Tijdstip: 19.30 uur
Locatie: Holwerd
Entree: gratis, bij de uitgang is er een collecte
Na een succesvol “tournee” over het Bijbelse scheppingsverhaal wat inmiddels meer dan 25 keer in verschillende kerken ten gehore is gebracht, is er nu een nieuw concert van organist Jaap Sake Heeringa over het leven van Jezus. Het concept is gelijk gebleven: orgelimprovisaties ondersteund door de beamer en met samenzang.

Verschillende periodes uit het leven van Jezus zijn door Jaap Sake Heeringa weer fantastisch op muziek gezet. Van de geboorte van Jezus, zijn leven en werken op aarde, zijn dood en opstanding en Hemelvaart en Pinksteren.

We zijn ons bewust van het feit dat niet alle bekende bijbelverhalen over Jezus belicht worden, maar we hebben keuzes moeten maken vanwege de tijdsduur van het concert.

Website: https://www.facebook.com/events/1713072955659493/


10-06-17

Boekemerke in tsjerkje Schurega

Tijdstip: 14.00
Locatie: Schurega
Entree: gratis10-06-17

Vituskerk in Wetsens houdt open dag

Tijdstip: 11.00 16.00
Locatie: Wetsens
Entree: vrije toegang
Verschillende activiteiten door kunstenaars uit de omgeving.
In ieder geval treedt dichter Mark Spijkers op
en is er een expositie van schilderes Hanneke Hiddema

Opgave: vrije inloop


11-06-17

Code Rood door VOCASA in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 15.00 tot 17.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 5,-
VOCASA is een dubbelkwartet uit Drachten en omgeving en uit het Westerkwartier. We vinden het leuk om in een kleine groep te zingen en muzikale uitdagingen aan te gaan. We zingen veel a capella, soms met pianobegeleiding. We zijn dus 'klein' in geluid, maar ook in het innemen van ruimte.
We laten ons regelmatig coachen door zangpedagogen. Zo blijft onze stem goed op peil en kunnen we de puntjes op de i zetten voor een uitvoering.
Ons repertoire is veelzijdig met hier en daar een vleugje theater. We zoeken steeds weer naar nieuwe thema's. Vorig jaar hebben we gezongen rond het thema 'geloof, hoop en liefde'. Op dit moment werken we aan ons nieuwe thema 'Code Rood'.
Dus u bent gewaarschuwd..... 11 juni geldt CODE ROOD in Rottevalle!!!
Inlichtingen en reserveringen: oostenytie@live.nl11-06-17

Trio Oeremis treedt op in kerk Wier

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
Drio Oerémis zoekt de liefde in Wier

Drio Oerémis (nee, niet Trio Oerémis, maar daarover later meer) brengt op zondag 11 juni in de Ioannis Teatertsjerke het programma ‘Een muzikale zoektocht naar verloren liefdes.’

Op het repertoire staan luisterliedjes, waarbij de groep kan putten uit veel eigen nummers. DeFriese teksten verhalen over -de naam van het programma verraadt het al- verloren liefdes, heimwee naar vroeger en stil verdriet.

De begeleiding van de Friese liederen is divers door de vele instrumenten die ze met zijn drieën bespelen. Nummers met alleen pianobegeleiding, met accordeon of saxofoon, gitaar of percussie. Door de steeds wisselende begeleiding ontstaat een heel gevarieerd programma.

Al meer dan twintig jaar treden ze regelmatig samen op. Jarenlang vormden ze met nog een vierde bandlid de groep Oerémis. Vanaf eind 2011 gingen Zwaanette Dijkstra (zang, piano, accordeon en altsaxofoon), Wim Douma (zang en gitaar) en Erie Dam (percussie) als trio verder. De eerste letter van hun achternamen was de aanleiding om dat te doen als Drio Oerémis in plaats van als Trio Oerémis.

De vier CD’s die sinds 1999 zijn uitgebracht laten horen wat het publiek van Drio Oerémis kan verwachten: prachtige muziek en mooie ballades in een bijzonder en inspirerend concert.

Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of telefonisch op 0518-471123 of 0518-461506
16-06-17

Ensembles uit Fries Kamer Orkest in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: Gratis (collecte bij uitgang)
De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum


17-06-17

'Voor altijd' - installatie Hein van Delft in Bornwird

Tijdstip: 11.00-17.00 uur
Locatie: Bornwird
Entree: vrijwillige bijdrage
VOOR ALTIJD
Installatie - mens en natuur in Friesland

In het dertiende-eeuwse kerkje van Bornwird wordt in in de maanden juni, juli en augustus 2017 een installatie met beelden tentoongesteld. De installatie zal worden gemaakt door landschapsarchitect en beeldend kunstenaar Hein van Delft. Hij is liefhebber en kenner van het Friese landschap en de Friese oude kerken. Eerder heeft hij in Friesland geëxposeerd met materieschilderijen en sculpturen die geïnspireerd zijn op het Friese landschap en waarin hij materialen heeft verwerkt die hij in dat landschap verzameld heeft.

De natuur- en cultuurhistorie vormen het uitgangspunt voor de installatie in Bornwird. Deze verwijst naar een hernieuwde samenwerking tussen mens en natuur en naar een mentale houding die aan deze samenwerking kan bijdragen. Met de eerste van drie beelden laat de kunstenaar zowel de toenemende verarming van de ecologische kwaliteit van Friesland zien als de enorme potentie en herstelkracht van de natuur. Vervolgens confronteert hij de bezoeker met een monument voor al het natuurlijk leven dat door deze verarming niet geboren heeft kunnen worden. Met het beeld 'Voor Altijd' tenslotte, laat de kunstenaar de schoonheid en het belang zien van het cyclisch proces van wederzijdse beïnvloeding van mens en natuur. Het landschap, de middeleeuwse kerk en de Friese cultuurgeschiedenis vormen de inspiratiebron voor de beelden. Hij maakt gebruik van materialen uit het landschap, de grafcultuur en van bouwkundige elementen en het interieur van de Friese kerken.

Hij zegt erover: 'Nu we in het tijdperk leven waarin de mens meer dan de natuur onze aarde beïnvloedt zullen wij maximaal verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze planeet en daarmee voor de mensheid'. Hij constateert ook dat wij mensen in verwarring zijn gebracht. Enerzijds zijn we ons voortdurend bewust van allerlei vormen van slecht beheer en zelfs vernietiging van de aarde. Anderzijds komen we dikwijls niet werkelijk tot initiatieven wat veroorzaakt wordt door angst, door teleurstelling, ontmoediging, schuldgevoel, ontkenning en kortetermijnbelang. In de installatie refereert de kunstenaar aan de aloude traditie van de contemplatie. Juist oude kerken zoals in Bornwird stonden in deze traditie en boden het gereedschap om in stilte en concentratie werkelijk inzichten te verwerven die kunnen leiden tot het zetten van stappen.

In direct contact met het door mens en natuur ontstane landschap, met de voelbare cultuurhistorie van de locatie, het middeleeuwse kerkje en met de gepresenteerde beelden, krijgt de bezoeker de ruimte om in stilte de haast onbenoembare essentie van de samenwerking tussen mens en natuur op zich in te laten werken.

De installatie is te zien op alle zaterdagen van 27 mei t/m 26 augustus 2017 van 11.00 tot 17.00 uur. Aanmelding vooraf is gewenst via het contactformulier op de website van Hein van Delft.

Voor informatie en contact:

HEIN VAN DELFT
landschapsarchitect - beeldend kunstenaar
heinvandelft.nl - 0204194125 - hein@heinvandelft.nl

Opgave: via contactformulier op website Hein van Delft
Website: http://www.heinvandelft.nl


21-06-17

Canto Ostinato m.m.v. Wiebe Kaspers en Johannes Hibma

Tijdstip: 21.00
Locatie: Jorwert
Entree: € 21,00
Betoverend. Meditatief. Transformerend.

Nijkleaster organiseert in samenwerking met pianist Wiebe Kaspers een uitvoering van de Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt. Dit stuk werd geschreven in de jaren ’70, maar lijkt steeds opnieuw geboren te worden; de kaders liggen vast, maar door het voortdurende oog- en oorcontact van de pianisten Wiebe Kaspers en Johannes Hibma ontstaat het stuk in Jorwert opnieuw. ‘De Canto’ gaat door en is eigenlijk nooit af.

Laat je meenemen door de betoverende en meditatieve klanken. Die klanken vormen bijna een oase van rust. We gaan samen op weg naar de zomer, die aanbreekt wanneer het concert na zo’n twee uren voorbij is.

De kerk van Jorwert is naast huis voor deze klanken ook thuis voor Nijkleaster: een kloosterplek in ontwikkeling met ruimte voor stilte, bezinning en verbinding. Muziek en meditatie passen daar bij uitstek bij. Een indrukwekkende en intrigerende avondvullende concertervaring voor zowel publiek als pianisten.

“Het mogen uitvoeren van de Canto Ostinato wilde ik in chique bewoordingen vatten. Tevergeefs. Ik vind het oneindig cool.”

“Dit concert is als een treinreis. Na 120 minuten stap je uit. Strontgelukkig.”


Opgave: reserveren@nijkleaster.frl
Website: http://www.nijkleaster.frl


21-06-17

Arm en rijk in Smallingerland

Tijdstip: 20:00
Locatie: Kortehemmen
Entree: € 4,00 p.p.
Lezing door de heer Johan Frieswijk over arm en rijk in de gemeente Smallingerland.
21 juni 2017, Kleastertsjerke Koartehimmen, boerestreek 13 Kortehemmen
Inloop met koffie vanaf 19:30 u. Aanvang lezing 20:00 u.

Opgave: Geen opgave vooraf nodig
Website: http://www.smelneserfskip.nl


23-06-17

Lezing over Tjallingaweeshuis in Westernijtsjerk

Tijdstip: 20.00 uur (ontvangst vanaf 19.30 uur)
Locatie: Westernijtsjerk (bij Marrum)
Entree: € 5 inclusief koffie/thee
Meer dan 300 jaar zijn er wezen opgevangen op de boerderij Tjallingastate in Westernijtsjerk bij Marrum. Op 2 april 1541, dus vorig jaar 475 jaar geleden, legde het kinderloze echtpaar Sjoerd van Andla en Kinsck van Ropta in een donatiebrief de stichting van het weeshuis vast. Het echtpaar woonde op Papingastate bij Weidum; Kinsck van Ropta was afkomstig van Roptastate in Metslawier. Tot de vele bezittingen van Sjoerd en Kinsck hoorde ook het aanzienlijke Tjallinga-goed in Westernijkerk. Voor de stichting van het weeshuis stonden Sjoerd en Kinsck Tjallingastate af “tot onderholdinge der armen en elendigen weesen en fondlinge”.

De pachters van Tjallingastate werden belast met de zorg voor de wezen. Tot 1887 verbleven er wezen op Tjallingastate, in sommige perioden meer dan 12 tegelijk. Van 1887 tot 1938 werden de wezen in een tehuis in Huizum opgevangen. Daarna ondersteunde de stichting op een andere manier (half)wezen, wat zich later ontwikkelde tot de huidige praktijk dat de stichting Tjallinga Weeshuis projecten steunt die tot doel hebben het leven te verbeteren van jongeren die het maatschappelijk en/of economisch moeilijk hebben. Dit wordt gefinancierd met o.a. de inkomsten uit de verpachte boerderij Tjallinga State.

In de lezing wordt met name ingegaan op de periode van 1541 tot 1887 waarin de wezen in Westernijtsjerk verbleven. Het wel en wee van de oprichters, de wezen, de pachters (binnenvaders en -moeders), en de bestuurders (administratoren) wordt toegelicht tegen de achtergrond van de historische ontwikkelingen, die hun weerslag hadden op het weeshuis. Een aantal bijzondere verhalen en anekdotes komt aan bod, zoals over gebeurtenissen in de 18e eeuw waardoor het voortbestaan van het weeshuis aan een zijden draadje hing, of over hoe bestuurder Bernardus Buma in 1875 de bijnaam'God van Marrum' kreeg.

Ook kan deze avond de kanonskogel worden bekeken die in de gracht van Tjallingastate gevonden is. Mogelijk is deze afkomstig van de belegering van de Tjallingastins door Saksische soldaten omstreeks 1500.
De lezing wordt verzorgd door Titia Jippes-de Boer uit Marrum, die veel onderzoek naar plaatselijke geschiedenis heeft gedaan.

Vanaf 19.30 uur en na afloop is er gelegenheid om de kerk, waarvan het interieur in het najaar van 2016 is opgeknapt, te bekijken. Daarbij is onder andere een bijzondere grafzerk van omstreeks 1500 gevonden.

Meer informatie: jippes@planet.nl (Titia Jippes-de Boer) of gerezenwit@planet.nl (Lolkje van der Kooi, secretaris Plaatselijke Commissie Alde Fryske Tsjerken).
Adres kerk: Jepmaloane 2a, 9073 TS Marrum


Website: http://marrumonline.nl/agenda/258-het-tjallingaweeshuis-in-westernijtsjerk


24-06-17

Open kerk Boksum op woensdagmiddag

Tijdstip: 14.00 tot 17.00 uur
Locatie: Boksum
Entree: gratis
Van 24 juni t/m 16 september is de kerk elke woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur open voor bezichtiging en / of een moment van bezinning.24-06-17

'Voor altijd' - installatie Hein van Delft in Bornwird

Tijdstip: 11.00-17.00 uur
Locatie: Bornwird
Entree: vrijwillige bijdrage
VOOR ALTIJD
Installatie - mens en natuur in Friesland

In het dertiende-eeuwse kerkje van Bornwird wordt in in de maanden juni, juli en augustus 2017 een installatie met beelden tentoongesteld. De installatie zal worden gemaakt door landschapsarchitect en beeldend kunstenaar Hein van Delft. Hij is liefhebber en kenner van het Friese landschap en de Friese oude kerken. Eerder heeft hij in Friesland geëxposeerd met materieschilderijen en sculpturen die geïnspireerd zijn op het Friese landschap en waarin hij materialen heeft verwerkt die hij in dat landschap verzameld heeft.

De natuur- en cultuurhistorie vormen het uitgangspunt voor de installatie in Bornwird. Deze verwijst naar een hernieuwde samenwerking tussen mens en natuur en naar een mentale houding die aan deze samenwerking kan bijdragen. Met de eerste van drie beelden laat de kunstenaar zowel de toenemende verarming van de ecologische kwaliteit van Friesland zien als de enorme potentie en herstelkracht van de natuur. Vervolgens confronteert hij de bezoeker met een monument voor al het natuurlijk leven dat door deze verarming niet geboren heeft kunnen worden. Met het beeld 'Voor Altijd' tenslotte, laat de kunstenaar de schoonheid en het belang zien van het cyclisch proces van wederzijdse beïnvloeding van mens en natuur. Het landschap, de middeleeuwse kerk en de Friese cultuurgeschiedenis vormen de inspiratiebron voor de beelden. Hij maakt gebruik van materialen uit het landschap, de grafcultuur en van bouwkundige elementen en het interieur van de Friese kerken.

Hij zegt erover: 'Nu we in het tijdperk leven waarin de mens meer dan de natuur onze aarde beïnvloedt zullen wij maximaal verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze planeet en daarmee voor de mensheid'. Hij constateert ook dat wij mensen in verwarring zijn gebracht. Enerzijds zijn we ons voortdurend bewust van allerlei vormen van slecht beheer en zelfs vernietiging van de aarde. Anderzijds komen we dikwijls niet werkelijk tot initiatieven wat veroorzaakt wordt door angst, door teleurstelling, ontmoediging, schuldgevoel, ontkenning en kortetermijnbelang. In de installatie refereert de kunstenaar aan de aloude traditie van de contemplatie. Juist oude kerken zoals in Bornwird stonden in deze traditie en boden het gereedschap om in stilte en concentratie werkelijk inzichten te verwerven die kunnen leiden tot het zetten van stappen.

In direct contact met het door mens en natuur ontstane landschap, met de voelbare cultuurhistorie van de locatie, het middeleeuwse kerkje en met de gepresenteerde beelden, krijgt de bezoeker de ruimte om in stilte de haast onbenoembare essentie van de samenwerking tussen mens en natuur op zich in te laten werken.

De installatie is te zien op alle zaterdagen van 27 mei t/m 26 augustus 2017 van 11.00 tot 17.00 uur. Aanmelding vooraf is gewenst via het contactformulier op de website van Hein van Delft.

Voor informatie en contact:

HEIN VAN DELFT
landschapsarchitect - beeldend kunstenaar
heinvandelft.nl - 0204194125 - hein@heinvandelft.nl

Opgave: via contactformulier op website Hein van Delft
Website: http://www.heinvandelft.nl


24-06-17

Kerk Uitwellingerga doet mee aan Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.30 - 17.00
Locatie: Uitwellingerga
Entree: gratis
De Hermestsjerke van Uitwellingerga doet mee aan Tsjerkepaad en is iedere zaterdag van 24 juni tot 9 september geopend van 13.30 tot 17.00 uur.25-06-17

Vesper in De Kapelle van Haskerdijken

Tijdstip: 19.30 uur
Locatie: Haskerdijken
Voorganger ds. P. de Buck25-06-17

Cleo en Lex - muziektheater in kerk Wier

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 15,00 incl. consumptie
Het afscheidsconcert van Cleo & Lex in Ioannis Teatertsjerke?

Kan het waar zijn? Superster Cleo bij Lex thuis op de bank? Cleo is zijn idool, hij heeft al haar platen in zijn collectie en nu zit zij bij hem in de huiskamer. Ja, echt waar. Lex trof haar verlaten en natgeregend aan langs de weg. Hij gaf haar een lift en nam haar in huis. Hij doet er alles aan om ervoor te zorgen dat zij haar leven weer op de rit krijgt. Want Lex, die zelf muzikant is, droomt er van haar nog één keer te laten schitteren. Maar wel samen met hem. Zodat hij haar voor één keer kan begeleiden op zijn saxofoon. En Cleo laat zich verleiden om samen een intiem huiskamerconcert te geven voor genodigden. Als het zover is, terwijl het publiek al binnen komt, laat Cleo het toch nog afweten. Beide hoofdpersonen spelen, vechten, zingen en musiceren. Maar terwijl de avond vordert, houdt Cleo nog altijd voet bij stuk…

Cleo & Lex is een muziektheaterproductie van Blau Hynder, speciaal geschreven voor huiskamers of andere kleine locaties. Cleo, gespeeld door Julia van de Graaff (Zeeuwse Vrouwen en Restaurant Amore) neemt het publiek moeiteloos mee van de ene emotie naar de andere, van verleidelijk manipulatief naar hysterisch, van pruilend kindvrouwtje tot ongetemde feeks. Anne Zwaga(Hurt like Hell en Ghost Track) neemt de rol van Lex voor zijn rekening. Met zijn prachtige saxofoonspel, soms weemoedig, huilend, en dan weer woest, geeft hij een extra muzikale dimensie aan deze indringende voorstelling. Het publiek zit letterlijk op de lip bij de Cleo en Lex, je kunt ze bijna aanraken. Het kraken van de elpees en de warme noten uit de tenorsax van Lex voelen daardoor als een privéconcert en ondertussen zie je de make-up van Cleo steeds verder uitlopen. Zang, jazz, pop en moderne muziek wisselen elkaar af en je kunt je eigenlijk goed voorstellen hoe het gedroomde concert had kunnen klinken.

Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
Website: www.ioannistheatertsjerkewier.nl


30-06-17

Vocal Group Stim in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 10,-
De schatkamer van het Nederlandse luisterlied ligt vol met prachtige liedjes. Mooie melodieën en fraaie teksten: van ontroerend en troostend tot hilarisch en ironisch.
Vocal Group Stim maakte een eigenwijze selectie en stelde een programma samen met nummers van onder andere Stef Bos, Klein Orkest, Herman van Veen en Daniel Lohues. Het resultaat is een mooie avond met Nederlandse luisterliedjes, die speciaal zijn gearrangeerd voor close harmony en a capella.
Op vrijdag 30 juni gaat het programma in première in de Dorpskerk in Rottevalle.
Foto: Elze Postma

Website: http://


01-07-17

'Voor altijd' - installatie Hein van Delft in Bornwird

Tijdstip: 11.00-17.00 uur
Locatie: Bornwird
Entree: vrijwillige bijdrage
VOOR ALTIJD
Installatie - mens en natuur in Friesland

In het dertiende-eeuwse kerkje van Bornwird wordt in in de maanden juni, juli en augustus 2017 een installatie met beelden tentoongesteld. De installatie zal worden gemaakt door landschapsarchitect en beeldend kunstenaar Hein van Delft. Hij is liefhebber en kenner van het Friese landschap en de Friese oude kerken. Eerder heeft hij in Friesland geëxposeerd met materieschilderijen en sculpturen die geïnspireerd zijn op het Friese landschap en waarin hij materialen heeft verwerkt die hij in dat landschap verzameld heeft.

De natuur- en cultuurhistorie vormen het uitgangspunt voor de installatie in Bornwird. Deze verwijst naar een hernieuwde samenwerking tussen mens en natuur en naar een mentale houding die aan deze samenwerking kan bijdragen. Met de eerste van drie beelden laat de kunstenaar zowel de toenemende verarming van de ecologische kwaliteit van Friesland zien als de enorme potentie en herstelkracht van de natuur. Vervolgens confronteert hij de bezoeker met een monument voor al het natuurlijk leven dat door deze verarming niet geboren heeft kunnen worden. Met het beeld 'Voor Altijd' tenslotte, laat de kunstenaar de schoonheid en het belang zien van het cyclisch proces van wederzijdse beïnvloeding van mens en natuur. Het landschap, de middeleeuwse kerk en de Friese cultuurgeschiedenis vormen de inspiratiebron voor de beelden. Hij maakt gebruik van materialen uit het landschap, de grafcultuur en van bouwkundige elementen en het interieur van de Friese kerken.

Hij zegt erover: 'Nu we in het tijdperk leven waarin de mens meer dan de natuur onze aarde beïnvloedt zullen wij maximaal verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze planeet en daarmee voor de mensheid'. Hij constateert ook dat wij mensen in verwarring zijn gebracht. Enerzijds zijn we ons voortdurend bewust van allerlei vormen van slecht beheer en zelfs vernietiging van de aarde. Anderzijds komen we dikwijls niet werkelijk tot initiatieven wat veroorzaakt wordt door angst, door teleurstelling, ontmoediging, schuldgevoel, ontkenning en kortetermijnbelang. In de installatie refereert de kunstenaar aan de aloude traditie van de contemplatie. Juist oude kerken zoals in Bornwird stonden in deze traditie en boden het gereedschap om in stilte en concentratie werkelijk inzichten te verwerven die kunnen leiden tot het zetten van stappen.

In direct contact met het door mens en natuur ontstane landschap, met de voelbare cultuurhistorie van de locatie, het middeleeuwse kerkje en met de gepresenteerde beelden, krijgt de bezoeker de ruimte om in stilte de haast onbenoembare essentie van de samenwerking tussen mens en natuur op zich in te laten werken.

De installatie is te zien op alle zaterdagen van 27 mei t/m 26 augustus 2017 van 11.00 tot 17.00 uur. Aanmelding vooraf is gewenst via het contactformulier op de website van Hein van Delft.

Voor informatie en contact:

HEIN VAN DELFT
landschapsarchitect - beeldend kunstenaar
heinvandelft.nl - 0204194125 - hein@heinvandelft.nl

Opgave: via contactformulier op website Hein van Delft
Website: http://www.heinvandelft.nl


01-07-17

Kerk Britsum doet mee aan Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.00 uur-17.00 uur
Locatie: Britsum
Entree: gratis
De Johanneskerk van Britsum is op zaterdag 1 juli en zondag 2 juli 's middags geopend in het kader van Tsjerkepaad.01-07-17

Kapelle in Haskerdijken doet mee aan Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.30-17.00 uur
Locatie: Haskerdijken
Tussen 1 juli en 9 september 2017 opent De Kapelle weer haar deuren gedurende Tsjerkepaad. Elke zaterdagmiddag tussen 13.30 – 17.00 uur bent u van harte welkom. Onze vrijwilligers verwelkomen u graag en uiteraard staat er een kopje koffie of thee voor u klaar.

De kunstenares verteld:

EACH FOAR DY
OOG VOOR JOU

Dat is de titel die ik aan deze tentoonstelling wil geven.

De mens staat centraal bij mijn kunstwerken. Ieder mens is uniek, om dat vast te leggen, probeer ik niet alleen de buitenkant weer te geven, het liefst kruip ik dichterbij. De kwetsbaarheid van de mens, de emotie die in de ogen te lezen is.

Kijk en kom de mens tegen die je wilt ontmoeten.

Even voorstellen:

Ik ben Aafje Terlaak Poot – Haitsma, geboren in het schilderachtige Workum (1966) en sinds 1996 woonachtig in Joure.

Als klein meisje zat ik veel samen met mijn oudere zus bij de keukentafel te tekenen. Soms was ik een beetje jaloers op haar, want zij won zo nu en dan kleurwedstrijden. Zij kon gewoon beter binnen de lijntjes kleuren.
Mijn bewondering voor de meester op de basisschool die schilderde, was groot. Wat genoot ik van zijn schilderijen die tentoongesteld werden in het stadhuis. Zowel op de middelbare school als bij mijn vervolgopleiding, de pedagogische academie, genoot ik van de tekenlessen. Wilde er goed in zijn en deed enorm m’n best.
Toen we met ons gezin halverwege de jaren negentig in Joure kwamen wonen ben ik naar schilderles gegaan. Heel trouw iedere maandagavond. Jaar in jaar uit, niet uit gewoonte maar uit passie. Het gevoel niet zonder te kunnen.
In de loop der jaren heb ik een eigen stijl ontwikkeld in mijn eigen handschrift, vaak niet binnen de lijntjes. Ik heb me gespecialiseerd in portretschilderen.

Kenmerkend zijn de krachtige penseelstreek. Ik tracht de emotie van de geportretteerde weer te geven. Ik schilder veelal met grove droge penselen met acrylverf op board en probeer een schilderij niet dicht te schilderen. Belangrijk voor mij is niet zozeer of een portret lijkt, maar meer de sfeer die het werk bij de kijker oproept.

Vorig jaar heb ik de stap genomen om me meer te professionaliseren binnen de kunst. Ik volg de kunstacademie en geef nu wekelijks schilderles. In het verzetsmuseum, onderdeel van het Fries museum hangt een mooi portret van mijn hand, als ode aan de verzetsstrijders.

Deze zomer kunt u een deel van mijn schilderijen bewonderen in de Kapelle van Haskerdijken. Welkom!


01-07-17

Expositie aardappels tijdens Tsjerkepaad in Holwerd

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Locatie: Holwerd
Entree: gratis
Expositie Aardappelteelt en Poterbewaarplaatsen. Periode 1925 - 1965 uit de regio


01-07-17

Expositie 'Terug naar Huizum' van Henk Krist

Tijdstip: 13.30 tot 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: Gratis
Expositie schilderwerken 'Terug naar Huizum' van beeldend kunstenaar Henk Krist
tijdens 'Tsjerkepaad': 1 juli t/m. 9 september 2017, zaterdagmiddagen van 13.30 – 17.00 uur.

Beeldend kunstenaar Henk Krist (1952) groeide op in Huizum, in een gereformeerd gezin.
Hij ontwikkelde z’n kunstenaarschap, naast zijn werk als psychiatrisch verpleegkundige in het midden van het land. Ook volgde hij een muziekopleiding. Nu is hij terug in Huizum, waar hij veel herinneringen heeft liggen. Hij woont en werkt hier weer en vindt het heel bijzonder te kunnen exposeren in deze sfeervolle kerk in het dorp van zijn jeugd.
Als onderwerp voor zijn schilderijen kiest Henk Krist meestalde mens en diens bezigheden in eigen omgeving. Hij schildert deze op een merkwaardige manier: houterig , ietwat naïef, tragikomisch en persoonlijk.
De laatste jaren schildert hij ook meer landschappen. In een interviewzegt hij: “Die nieuwe oriëntatie op het landschap hangt samen met het feit dat ik de laatste jaren regelmatig in Noord-Groningen vertoef. De tijd lijkt er stil gezet, de verwoesting van het landschap is er minder groot dan in Friesland. Ik hou van dat noordelijke landschap, inclusief dat van de kust en de zee. De zichtbare horizon geeft er een heilig soort leegte. Ik probeer die ruimte zo elementair mogelijk vorm te geven.”

Henk Krist exposeerde als beeldend kunstenaar in binnen- en buitenland en zijn werk is aangekocht door verzamelaars, musea en particulieren. Hij ziet zichzelf als autodidact hoewel hij de kunstacademie volgde en noemt zich amateur van beroep.
Hij treedt ook nog op met een piano en soms op kerkorgel, nu echter met zelf gecomponeerde werken:ergens tussen psalmen en smartlappen/blues gemengd met minimal music. Hij maakte de cd ”Krist speelt Krist” en bracht het boek uit: ”wat te doen op aarde”. Bij de opening van de expositie in de Dorpskerk Huizum verzorgt hij zelf de muziek.

De opening van de Expositie 'Terug naar Huizum' is tegelijk de start van Tsjerkepaad 2017.

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum en www.henkkrist.com


01-07-17

Dorpskerk Huizum geopend tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: Gratis
Van 1 juli tot en met 9 september 2017 is de Dorpskerk Huizum op de zatermiddagen weer open voor 'Tsjerkepaad'.
In die periode bent u als bezoeker van onze oude - maar zeer fraaie - kerk van harte welkom tussen 13.30 – 17.00 uur.
Onze vrijwilligers zullen u graag een kopje koffie of thee aanbieden.


Opgave:

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum


01-07-17

Expositie Kleastertsjerke Kortehemmen Tserkepaad

Tijdstip: 13.00-17.00 uur
Locatie: Kortehemmen
Entree: gratis
De 'Kleastertsjerke', Boerestreek 17 Koartehimmen doet ook dit jaar weer mee aan Tsjerkepaad. Vanaf 1 juli tot en met Open monumentendag, 10 september is de tsjerke elke zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 opengesteld voor het publiek. De toegang is gratis. Voor een eenvoudige catering wordt gezorgd, waarvoor een vrijwillige bijdrage op prijs wordt gesteld.

Expositie
Vanaf 1 juli heeft deze dertiende-eeuwse kerk-met-hof en klokkenstoel een heel bijzondere expositie in huis. Atke (Buorterguod, poppen, poppenhuis en borduurwerk) en Popke Bethlehem (Iconen en gedetailleerd met Bijbelse afbeeldingen beschilderd huisraad) willen u in verwondering genieten van een mooie, gevarieerde selectie uit hun werk. Een tentoonstelling waarvan er geen tweede is of zal komen en eentje die u niet gemist zou willen hebben.
De twee volkskunstenaars heten u van harte welkom tijdens de openingstijden van 'Kleastertsjerke Koartehimmen zoals in de aanhef van dit bericht zijn vermeld.

Pelgrimage 30 juli
In het kader van het Peter de Grote festival kunt u op 30 juli kunt u meelopen met een 'pelgrimage' die vanaf de kerk in Beetsterzwaag via Olterterp naar de 'Kleastertsjerke' gaat. In elk van de kerken wordt wordt er een muziekuitvoering verzorgd.

01-07-17

Mariakerkje Kortezwaag te Gorredijk open tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.30 tot 17.00 uur
Locatie: Gorredijk-Kortezwaag
Entree: gratis

Website: http://


01-07-17

Kerk Wier geopend tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13:30 - 17:00
Locatie: Wier
Entree: Toegang gratis

Website: www.ioannistheatertsjerkewier.nl


08-07-17

'Voor altijd'- installatie Hein van Delft in Bornwird

Tijdstip: 11.00-17.00 uur
Locatie: Bornwird
Entree: vrijwillige bijdrage
VOOR ALTIJD
Installatie - mens en natuur in Friesland

In het dertiende-eeuwse kerkje van Bornwird wordt in in de maanden juni, juli en augustus 2017 een installatie met beelden tentoongesteld. De installatie zal worden gemaakt door landschapsarchitect en beeldend kunstenaar Hein van Delft. Hij is liefhebber en kenner van het Friese landschap en de Friese oude kerken. Eerder heeft hij in Friesland geëxposeerd met materieschilderijen en sculpturen die geïnspireerd zijn op het Friese landschap en waarin hij materialen heeft verwerkt die hij in dat landschap verzameld heeft.

De natuur- en cultuurhistorie vormen het uitgangspunt voor de installatie in Bornwird. Deze verwijst naar een hernieuwde samenwerking tussen mens en natuur en naar een mentale houding die aan deze samenwerking kan bijdragen. Met de eerste van drie beelden laat de kunstenaar zowel de toenemende verarming van de ecologische kwaliteit van Friesland zien als de enorme potentie en herstelkracht van de natuur. Vervolgens confronteert hij de bezoeker met een monument voor al het natuurlijk leven dat door deze verarming niet geboren heeft kunnen worden. Met het beeld 'Voor Altijd' tenslotte, laat de kunstenaar de schoonheid en het belang zien van het cyclisch proces van wederzijdse beïnvloeding van mens en natuur. Het landschap, de middeleeuwse kerk en de Friese cultuurgeschiedenis vormen de inspiratiebron voor de beelden. Hij maakt gebruik van materialen uit het landschap, de grafcultuur en van bouwkundige elementen en het interieur van de Friese kerken.

Hij zegt erover: 'Nu we in het tijdperk leven waarin de mens meer dan de natuur onze aarde beïnvloedt zullen wij maximaal verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze planeet en daarmee voor de mensheid'. Hij constateert ook dat wij mensen in verwarring zijn gebracht. Enerzijds zijn we ons voortdurend bewust van allerlei vormen van slecht beheer en zelfs vernietiging van de aarde. Anderzijds komen we dikwijls niet werkelijk tot initiatieven wat veroorzaakt wordt door angst, door teleurstelling, ontmoediging, schuldgevoel, ontkenning en kortetermijnbelang. In de installatie refereert de kunstenaar aan de aloude traditie van de contemplatie. Juist oude kerken zoals in Bornwird stonden in deze traditie en boden het gereedschap om in stilte en concentratie werkelijk inzichten te verwerven die kunnen leiden tot het zetten van stappen.

In direct contact met het door mens en natuur ontstane landschap, met de voelbare cultuurhistorie van de locatie, het middeleeuwse kerkje en met de gepresenteerde beelden, krijgt de bezoeker de ruimte om in stilte de haast onbenoembare essentie van de samenwerking tussen mens en natuur op zich in te laten werken.

De installatie is te zien op alle zaterdagen van 27 mei t/m 26 augustus 2017 van 11.00 tot 17.00 uur. Aanmelding vooraf is gewenst via het contactformulier op de website van Hein van Delft.

Voor informatie en contact:

HEIN VAN DELFT
landschapsarchitect - beeldend kunstenaar
heinvandelft.nl - 0204194125 - hein@heinvandelft.nl

Opgave: via contactformulier op website Hein van Delft
Website: http://www.heinvandelft.nl


08-07-17

Expositie aardappels tijdens Tsjerkepaad in Holwerd

Tijdstip: 13.30 - 17.00
Locatie: Holwerd
Entree: gratis
Expositie Aardappelteelt en Poterbewaarplaatsen periode 1925-1965 uit de regio


08-07-17

Zomerexpositie "Fan alles... wad" in Sint Jacobiparochie

Tijdstip: 13.00 tot 16.00 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: gratis
Van 8 juli tot en met 9 september is de Groate Kerk van Sint Jacobiparochie iedere zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur geopend voor de zomertentoonstelling van Marty Slager en Roel de Weert, getiteld “Fan alles …..Wad". U bent van harte uitgenodigd! De toegang is gratis.08-07-17

Mariakerkje Kortezwaag te Gorredijk open tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.30 tot 17.00 uur
Locatie: Gorredijk-Kortezwaag
Entree: gratis

Website: http://


08-07-17

Kerk Westernijtsjerk open tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.30-17.00 uur
Locatie: Westernijtsjerk (bij Marrum)
Entree: gratis
Tijdens Tsjerkepaed zijn in de kerk van Westernijkerk foto's te zien van de renovatie (afgelopen winter), de daarbij gedane vondsten en natuurlijk het resultaat van de renovatie zelf.08-07-17

Kerk Wier geopend tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13:30 - 17:00
Locatie: Wier
Entree: Toegang gratis14-07-17

Lezing Marlies Stoter over kanselbijbel Britsum

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Britsum
Entree: Gratis, collecte bij de uitgang voor de restauratie van het orgel
Op 14 juli verzorgt Marlies Stoter, conservator oude en toegepaste kunst bij het Fries Museum, een lezing over de verbintenis tussen de Friese kerken en de adellijke families die hun state in het dorp hadden. Dit naar aanleiding van de vorig jaar teruggevonden kanselbijbel.
De lezing wordt omlijst met orgelmuziek door Anne Minnema, en wordt georganiseerd als start van de spaaractie voor de orgelrestauratie.15-07-17

'Voor altijd' - installatie Hein van Delft in Bornwird

Tijdstip: 11.00-17.00 uur
Locatie: Bornwird
Entree: vrijwillige bijdrage
VOOR ALTIJD
Installatie - mens en natuur in Friesland

In het dertiende-eeuwse kerkje van Bornwird wordt in in de maanden juni, juli en augustus 2017 een installatie met beelden tentoongesteld. De installatie zal worden gemaakt door landschapsarchitect en beeldend kunstenaar Hein van Delft. Hij is liefhebber en kenner van het Friese landschap en de Friese oude kerken. Eerder heeft hij in Friesland geëxposeerd met materieschilderijen en sculpturen die geïnspireerd zijn op het Friese landschap en waarin hij materialen heeft verwerkt die hij in dat landschap verzameld heeft.

De natuur- en cultuurhistorie vormen het uitgangspunt voor de installatie in Bornwird. Deze verwijst naar een hernieuwde samenwerking tussen mens en natuur en naar een mentale houding die aan deze samenwerking kan bijdragen. Met de eerste van drie beelden laat de kunstenaar zowel de toenemende verarming van de ecologische kwaliteit van Friesland zien als de enorme potentie en herstelkracht van de natuur. Vervolgens confronteert hij de bezoeker met een monument voor al het natuurlijk leven dat door deze verarming niet geboren heeft kunnen worden. Met het beeld 'Voor Altijd' tenslotte, laat de kunstenaar de schoonheid en het belang zien van het cyclisch proces van wederzijdse beïnvloeding van mens en natuur. Het landschap, de middeleeuwse kerk en de Friese cultuurgeschiedenis vormen de inspiratiebron voor de beelden. Hij maakt gebruik van materialen uit het landschap, de grafcultuur en van bouwkundige elementen en het interieur van de Friese kerken.

Hij zegt erover: 'Nu we in het tijdperk leven waarin de mens meer dan de natuur onze aarde beïnvloedt zullen wij maximaal verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze planeet en daarmee voor de mensheid'. Hij constateert ook dat wij mensen in verwarring zijn gebracht. Enerzijds zijn we ons voortdurend bewust van allerlei vormen van slecht beheer en zelfs vernietiging van de aarde. Anderzijds komen we dikwijls niet werkelijk tot initiatieven wat veroorzaakt wordt door angst, door teleurstelling, ontmoediging, schuldgevoel, ontkenning en kortetermijnbelang. In de installatie refereert de kunstenaar aan de aloude traditie van de contemplatie. Juist oude kerken zoals in Bornwird stonden in deze traditie en boden het gereedschap om in stilte en concentratie werkelijk inzichten te verwerven die kunnen leiden tot het zetten van stappen.

In direct contact met het door mens en natuur ontstane landschap, met de voelbare cultuurhistorie van de locatie, het middeleeuwse kerkje en met de gepresenteerde beelden, krijgt de bezoeker de ruimte om in stilte de haast onbenoembare essentie van de samenwerking tussen mens en natuur op zich in te laten werken.

De installatie is te zien op alle zaterdagen van 27 mei t/m 26 augustus 2017 van 11.00 tot 17.00 uur. Aanmelding vooraf is gewenst via het contactformulier op de website van Hein van Delft.

Voor informatie en contact:

HEIN VAN DELFT
landschapsarchitect - beeldend kunstenaar
heinvandelft.nl - 0204194125 - hein@heinvandelft.nl

Opgave: via contactformulier op website Hein van Delft
Website: http://www.heinvandelft.nl


15-07-17

'Voor altijd' - installatie Hein van Delft in Bornwird

Tijdstip: 11.00-17.00 uur
Locatie: Bornwird
Entree: vrijwillige bijdrage
VOOR ALTIJD
Installatie - mens en natuur in Friesland

In het dertiende-eeuwse kerkje van Bornwird wordt in in de maanden juni, juli en augustus 2017 een installatie met beelden tentoongesteld. De installatie zal worden gemaakt door landschapsarchitect en beeldend kunstenaar Hein van Delft. Hij is liefhebber en kenner van het Friese landschap en de Friese oude kerken. Eerder heeft hij in Friesland geëxposeerd met materieschilderijen en sculpturen die geïnspireerd zijn op het Friese landschap en waarin hij materialen heeft verwerkt die hij in dat landschap verzameld heeft.

De natuur- en cultuurhistorie vormen het uitgangspunt voor de installatie in Bornwird. Deze verwijst naar een hernieuwde samenwerking tussen mens en natuur en naar een mentale houding die aan deze samenwerking kan bijdragen. Met de eerste van drie beelden laat de kunstenaar zowel de toenemende verarming van de ecologische kwaliteit van Friesland zien als de enorme potentie en herstelkracht van de natuur. Vervolgens confronteert hij de bezoeker met een monument voor al het natuurlijk leven dat door deze verarming niet geboren heeft kunnen worden. Met het beeld 'Voor Altijd' tenslotte, laat de kunstenaar de schoonheid en het belang zien van het cyclisch proces van wederzijdse beïnvloeding van mens en natuur. Het landschap, de middeleeuwse kerk en de Friese cultuurgeschiedenis vormen de inspiratiebron voor de beelden. Hij maakt gebruik van materialen uit het landschap, de grafcultuur en van bouwkundige elementen en het interieur van de Friese kerken.

Hij zegt erover: 'Nu we in het tijdperk leven waarin de mens meer dan de natuur onze aarde beïnvloedt zullen wij maximaal verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze planeet en daarmee voor de mensheid'. Hij constateert ook dat wij mensen in verwarring zijn gebracht. Enerzijds zijn we ons voortdurend bewust van allerlei vormen van slecht beheer en zelfs vernietiging van de aarde. Anderzijds komen we dikwijls niet werkelijk tot initiatieven wat veroorzaakt wordt door angst, door teleurstelling, ontmoediging, schuldgevoel, ontkenning en kortetermijnbelang. In de installatie refereert de kunstenaar aan de aloude traditie van de contemplatie. Juist oude kerken zoals in Bornwird stonden in deze traditie en boden het gereedschap om in stilte en concentratie werkelijk inzichten te verwerven die kunnen leiden tot het zetten van stappen.

In direct contact met het door mens en natuur ontstane landschap, met de voelbare cultuurhistorie van de locatie, het middeleeuwse kerkje en met de gepresenteerde beelden, krijgt de bezoeker de ruimte om in stilte de haast onbenoembare essentie van de samenwerking tussen mens en natuur op zich in te laten werken.

De installatie is te zien op alle zaterdagen van 27 mei t/m 26 augustus 2017 van 11.00 tot 17.00 uur. Aanmelding vooraf is gewenst via het contactformulier op de website van Hein van Delft.

Voor informatie en contact:

HEIN VAN DELFT
landschapsarchitect - beeldend kunstenaar
heinvandelft.nl - 0204194125 - hein@heinvandelft.nl

Opgave: via contactformulier op website Hein van Delft
Website: http://www.heinvandelft.nl


15-07-17

Expositie aardappels tijdens Tsjerkepaad in Holwerd

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Locatie: Holwerd
Entree: gratis
Expositie Aardappelteelt en Poterbewaarplaatsen. Periode 1925-1965 uit de regio


15-07-17

Mariakerkje Kortezwaag te Gorredijk open tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.30 tot 17.00 uur
Locatie: Gorredijk-Kortezwaag
Entree: gratis

Website: http://


15-07-17

Kerk Wier geopend tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13:30 - 17:00
Locatie: Wier
Entree: Toegang gratis22-07-17

Expositie aardappels tijdens Tsjerkepaad in Holwerd

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Locatie: Holwerd
Entree: gratis
Expositie Aardappelteelt en Poterbewaarplaatsen. Periode 1925-1965 uit de regio


22-07-17

Mariakerkje Kortezwaag te Gorredijk open tijdens Tsjerkepaad.

Tijdstip: 13.30 tot 17.00 uur
Locatie: Gorredijk-Kortezwaag
Entree: gratis

Website: http://


22-07-17

Kerk Westernijtsjerk open tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.30-17.00 uur
Locatie: Westernijtsjerk (bij Marrum)
Entree: gratis
Tijdens Tsjerkepaad zijn in de kerk van Westernijkerk foto's te zien van de renovatie (afgelopen winter), de daarbij gedane vondsten en natuurlijk het resultaat van de renovatie zelf.22-07-17

Kerk Wier geopend tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13:30 - 17:00
Locatie: Wier
Entree: Toegang gratis29-07-17

Expositie aardappels tijdens Tsjerkepaad in Holwerd

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Locatie: Holwerd
Entree: gratis
Expositie Aardappelteelt en Poterbewaarplaatsen. Periode 1925-1965 uit de regio


29-07-17

Mariakerkje Kortezwaag te Gorredijk open tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.30 tot 17.00 uur
Locatie: Gorredijk-Kortezwaag
Entree: gratis

Website: http://


29-07-17

Kerk Wier geopend tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13:30 - 17:00
Locatie: Wier
Entree: Toegang gratis05-08-17

Kerk Britsum doet mee aan Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.00 uur - 17.00 uur
Locatie: Britsum
Entree: gratis
De Johanneskerk van Britsum is op 5 en 6 augustus 's middags geopend in het kader van Tsjerkepaad.05-08-17

Expositie aardappels tijdens Tsjerkepaad in Holwerd

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Locatie: Holwerd
Entree: gratis
Expositie Aardappelteelt en Poterbewaarplaatsen. Periode 1925-1965 uit de regio


05-08-17

Mariakerkje Kortezwaag te Gorredijk open tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.30 tot 17.00 uur
Locatie: Gorredijk-Kortezwaag
Entree: gratis

Website: http://


05-08-17

Kerk Schurega geopend tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 14.00
Locatie: Schurega
Entree: gratis
De kerk van Schurega is geopend tijdens Tsjerkepaad op zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.05-08-17

Kerk Westernijtsjerk open tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.30-17.00 uur
Locatie: Westernijtsjerk (bij Marrum)
Entree: gratis
Opgave: Tijdens Tsjerkepaad zijn in de kerk van Westernijkerk foto's te zien van de renovatie (afgelopen winter), de daarbij gedane vondsten en natuurlijk het resultaat van de renovatie zelf.

Website: http://


05-08-17

Kerk Wier geopend tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13:30 - 17:00
Locatie: Wier
Entree: Toegang gratis12-08-17

expositie aardappels tijdens Tsjerkepaad in Holwerd

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Locatie: Holwerd
Entree: gratis
Expositie Aardappelteelt en Poterbewaarplaatsen. Periode 1925-1965 uit de regio


12-08-17

Mariakerkje Kortezwaag te Gorredijk open tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.30 tot 17.00 uur
Locatie: Gorredijk-Kortezwaag
Entree: gratis

Website: http://


12-08-17

Kerk Wier geopend tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13:30 - 17:00
Locatie: Wier
Entree: Toegang gratis19-08-17

Expositie aardappels tijdens Tsjerkepaad in Holwerd

Tijdstip: 13.30- 17.00 uur
Locatie: Holwerd
Entree: gratis
Expositie Aardappelteelt en Poterbewaarplaatsen. Periode 1925-1965 uit de regio


19-08-17

Mariakerkje Kortezwaag te Gorredijk open tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.30 tot 17.00 uur
Locatie: Gorredijk-Kortezwaag
Entree: gratis

Website: http://


19-08-17

Kerk Westernijtsjerk open tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.30-17.00 uur
Locatie: Westernijtsjerk (bij Marrum)
Entree: gratis
Tijdens Tsjerkepaad zijn in de kerk van Westernijkerk foto's te zien van de renovatie (afgelopen winter), de daarbij gedane vondsten en natuurlijk het resultaat van de renovatie zelf.19-08-17

Kerk Wier geopend tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13:30 - 17:00
Locatie: Wier
Entree: Toegang gratis26-08-17

Expositie aardappels tijdens Tsjerkepaad in Holwerd

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Locatie: Holwerd
Entree: gratis
Expositie Aardappelteelt en Poterbewaarplaatsen Periode 1925-1965 uit de regio


26-08-17

Mariakerkje Kortezwaag te Gorredijk open tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.30 tot 17.00 uur
Locatie: Gorredijk-Kortezwaag
Entree: gratis

Website: http://


26-08-17

Kerk Wier geopend tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13:30 - 17:00
Locatie: Wier
Entree: Toegang gratis01-09-17

Expositie schilderijen Loekie Bijlsma in kerk Britsum

Tijdstip: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Britsum
Entree: Gratis
In de hele maand september is er in het weekeind een expositie van schilderijen van Loekie Bijlsma te zien in de Johanneskerk van Britsum.


02-09-17

Expositie aardappels tijdens Tsjerkepaad in Holwerd

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Locatie: Holwerd
Entree: gratis
Expositie Aardappelteelt en Poterbewaarplaatsen Periode 1925-1965 uit de regio


02-09-17

Mariakerkje Kortezwaag te Gorredijk open tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.30 tot 17.00 uur
Locatie: Gorredijk-Kortezwaag
Entree: gratis

Website: http://


02-09-17

Kerk Westernijtsjerk open tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.30-17.00 uur
Locatie: Westernijtsjerk (bij Marrum)
Entree: gratis
Opgave: Tijdens Tsjerkepaad zijn in de kerk van Westernijkerk foto's te zien van de renovatie (afgelopen winter), de daarbij gedane vondsten en natuurlijk het resultaat van de renovatie zelf.

Website: http://


02-09-17

Kerk Wier geopend tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 13:30 - 17:00
Locatie: Wier
Entree: Toegang gratis03-09-17

Evensong in De Kapelle van Haskerdijken

Tijdstip: 19.30 uur
Locatie: Haskerdijken
Voorganger ds. P. Nijssen09-09-17

Kerk Britsum doet mee aan Open Monumenten Weekend

Tijdstip: 13.00 uur - 17.00 uur
Locatie: Britsum
Entree: Gratis
De Johanneskerk van Britsum doet mee aan het Open Monumenten Weekend. De kerk wordt op 9 en 10 september 's middags opengesteld van 13 tot 17 uur.09-09-17

Expositie aardappels tijdens Tsjerkepaad in Holwerd

Tijdstip: 13.30 uur tot 17.00 uur
Locatie: Holwerd
Entree: gratis
Expositie Aardappelteelt en Poterbewaarplaatsen periode 1925-1965 uit de regio Noord-Oost Friesland Opgave:
09-09-17

Mariakerkje Kortezwaag te Gorredijk open tijdens Tsjerkepaad.

Tijdstip: 13.30 to 17.00 uur
Locatie: Gorredijk-Kortezwaag
Entree: gratis

Website: http://


09-09-17

Harpconcert Merel Naomi en Cantorij Joure

Tijdstip: 15.30
Locatie: Uitwellingerga
Entree: 10 in de voorverkoop 12 aan de zaal
Merel Naomi verzorgt op 9 september een harpconcert in samenwerking met de Cantorij Joure.09-09-17

Kerk Westernijtsjerk open tijdens Tsjerkepaad

Tijdstip: 10.00-17.00 uur
Locatie: Westernijtsjerk (bij Marrum)
Entree: gratis
Tijdens Tsjerkepaad zijn in de kerk van Westernijkerk foto's te zien van de renovatie (afgelopen winter), de daarbij gedane vondsten en natuurlijk het resultaat van de renovatie zelf.Tijdens Open Monumentendag is de kerk de hele dag open.

Opgave:15-09-17

Choral Evensong in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 - 18.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
Het is inmiddels traditie geworden dat het seizoen van de Muziek+ -concerten opent met een Engelse Choral Evensong, gezongen door de Schola Liturgica.
De Evensong wordt door de bezoekers van de Dorpskerk zeer gewaardeerd en klinkt hier subliem.
De Choral Evensong is een gezongen avonddienst, zoals ze dagelijks in de Anglicaanse kathedralen klinkt. In de loop der eeuwen is er heel veel muziek voor deze Engelse koortraditie geschreven. Hierdoor klinkt de vaste orde van dienst elke keer weer anders; van gregoriaans tot hypermodern.
De muziek van de Choral Evensong klinkt soms a capella, soms met orgelbegeleiding.


Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum en http://www.zingeninengeland.nl


17-09-17

Arie Vuyk en Rima Kawuwunge - Cabaret in kerk Wier

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
Dubbelvoorstelling van Rima Kawuwuh en Arie Vuyk

Arie Vuyk is een fantastische spraakwaterval, die bovendien goede imitaties weg kan geven.

Kan iemand van vijftig een jong talent zijn? Ja, maar dan moet je wel Rima Kawuwung heten!

Rima is net een kleine rode peper, een pittige en authentieke sensatie op het podium!Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
Website: http://


01-10-17

Friese band Kapriol'! in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 8,-
Kapriol'! brengt fantasierijke muziek, zowel uit de Friese traditie als van eigen hand. Opvallend zijn daarbij de krachtige meerstemmige zang, de verrassende arrangementen en niet-alledaagse instrumenten.
Bij de op Friese bronnen gebaseerde muziek wordt gebruik gemaakt van oude liedboeken, zoals 'Friesche Rymlerye' van Gysbert Japicx (1668). Heel speciaal is één van de elf Friestalige villanellen uit 1602 van Jaques Vredeman. Deze villanellen zijn de oudste Friestalige liederen waarvan niet alleen de tekst, maar ook de muziek nog bewaard is gebleven en Kapriol'! was de eerste die dit lied op cd heeft vastgelegd. Ook wordt gebruik gemaakt van materiaal uit oude Friese speelmanshandschriften, zoals die van Wieger Visser (1819) en Andries Kiers (1864).

Website: http://


01-10-17

Gurbe Douwstra treedt op in Terbantster Tsjerke

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Terband
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje
De Drachtster sjonger en lietskriuwer Gurbe Douwstra is mei entûsjasme yngien op de útnûging foar in optreden yn de Terbantster Tsjerke. It is net foar it earst dat dizze Fryske trûbadoer nei dit altyd wer sfearfolle poadium fan Terbant komt te spyljen. Diskear is hy wer ris hielendal allinnich. In solo-optreden mei in kar út de moaiste lietsjes út syn repertoire. Bekende ferskes, mar ek nije lietsjes, dêr’t hjoed de dei geregeld wat nostalgy en mankelikens yn troch klinkt. Mar dat sil grif wat mei de leeftiid te krijen ha, sa seit er sels, mei in glimpke om ‘e lippen. It wurdt grif in moaie middei.

De Drachtster singer/songwriter Gurbe Douwstra heeft met enthousiasme gereageerd op de uitnodiging voor een optreden in de Terbantster Kerk in Terbant. Het is niet de eerste keer dat deze Friese troubadour naar dit altijd weer sfeervolle podium van de Terbantster tsjerke komt te spelen. Deze is hij weer eens helemaal alleen. Een solo-optreden met een ruime keus uit de mooiste liedjes uit zijn repertoire. Bekende liedjes, maar ook nieuw werk, waar vandaag de dag toch ook met regelmaat nostalgie en melancholie in doorklinkt. Maar dat heeft vast wat met de leeftijd te maken, zo zegt hij zelf, met een glimlach om de lippen. Het wordt ongetwijfeld een mooie middag.

Opgave: voorverkoop via www.posthuistheater.nl
Website: http://www.terbantstertsjerke.nl


03-10-17

De moker en de pook

Tijdstip: 20:00
Locatie: Kortehemmen
Entree: €4.00
Lezing over het werk van een smid in de periode rond 19:00.
Kleastertsjerke Koartehimmen, boerestreek 13 Kortehemmen
Inloop met eenvoudige catering vanaf 19:30 u. Aanvang lezing 20:00 u.

Opgave: geen opgave vooraf nodig
Website: http://www.smelneserfskip.nl


05-10-17

Slauerhoff Lezing door Gerrit Jan Zwier in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 20:00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Slauerhoff Lezing door auteur Gerrit Jan Zwier en presentatie van zijn boek 'Alleen voor Friesland heb ik nog een zwak'. Het koor Illumina zingt Slauerhoffliederen.

Opgave: Kaartjes bij de ingang
Website: https://www.facebookcom/dorpskerkhuizum


06-10-17

Orgelconcert Johan Zijlstra in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 - 18.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: Gratis toegankelijk; een vrijwillige bijdrage voor de musici wordt zeer op prijs gesteld.
Na de restauratie van het orgel in de Dorpskerk Huizum zijn we vorig jaar gestart met een proefserie orgelbespelingen op de eerste vrijdag van de maand, in de namiddag van 5 tot 6 uur. Dit bleek een groot succes.
We prijzen ons zeer gelukkig dat we ook voor dit najaar weer enthousiaste musici hebben kunnen vinden die u de prachtige klanken van ons fraai gerestaureerde Van Dam orgel willen laten horen.
Op vrijdag 6 oktober 2017 is Johan Zijlstra de organist.
U bent van harte welkom voor een uur 'Van Dam-klanken', onder het genot van een kop koffie of thee.

De orgelconcerten in de serie 'It Lûd fan Van Dam' zijn gratis toegankelijk.
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!
Een vrijwillige bijdrage voor de musici wordt zeer op prijs gesteld.
Koffie/thee € 1,50.


Opgave:

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum


07-10-17

Arno van der Heyden speelt Heksenjacht in kerk Wier

Tijdstip: 20:00
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
Arno van der Heyden - Heksenjacht

Er gonst iets in de straten…
Arno van der Heyden komt met zijn filmcrew naar Wier om een heuse Musical Movie te draaien. Lokale helden spelen de hoofdrol in de reconstructie van de waargebeurde en mysterieuze geschiedenis van ‘De Heks van Wier, op de mooiste locaties van deze prachtige plaats en haar omgeving. In het vrijwel vergeten verhaal wil de woedende bevolking de heks op de brandstapel gooien. Op dat moment verschijnt echter de held ten tonele… en dat blijkt Arno te zijn.
Dit vurige verhaal wordt met hart en ziel verteld en omlijst met passievolle liedjes.
U bent getuige én onderdeel van de productie van de trailer van ‘Heksenjacht -The Musical’. Met camerawerk van de Russische Pjotr Wiese, composities van de hand van de Drentse Bas Mulder en onder de meedogenloze regie van art-director en hoofdrolspeler Arno van der Heyden. Cut!

Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
Website: www.ioannistheatertsjerkewier.nl


08-10-17

Fred Piek & Sido Martens in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 10,00 (incl. consumptie)
In dit concert zullen Fred Piek en Sido Martens, zowel solo als gezamenlijk optreden.Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum, www.fredpiek.nl en www.sidomartens.nl


08-10-17

Concert Marcel de Groot op in Kloosterkapel Sibrandahûs

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sibrandahûs
Entree: 7,50 euro
Nadere informatie volgt.

Opgave: Kaartverkoop aan de deur. Geen voorverkoop.
Website: http://www.kloosterkapel-sijbrandahuis.nl


14-10-17

Strijkorkest Divertimento in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 10,-
Strijkorkest Divertimento is eind 2008 opgericht door Anneke Volbeda vanuit de Doesburg vioolschool.
Divertimento speelt muziek uit verschillende stijlperiodes. Het repertoire bevat werken van o.a. Bach, Haydn en Mozart, maar ook Andriessen.
Anneke Volbeda studeerde viool aan het Conservatorium te Groningen bij Bouw Lemkes en Jeanne Lemkes-Vos en later ook nog bij Jan Willem de Vriend en in 2003 altviool bij Cees Dekkers. Al tijdens haar studie begon ze met het geven van vioollessen. Tegenwoordig is zij naast het geven van concerten met o.a. Trio Concordante (pianotrio) en het Badalian Kwartet (strijkkwartet) nog steeds actief als viool- en altviooldocente.

Website: http://


15-10-17

Herdenking 100ste sterfdag Mata Hari in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 6:15 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 12,50
Op 15 oktober 1917 werd Mata Hari, de tot legende geworden wereldberoemde vrouw uit Leeuwarden, met 12 geweerschoten geëxecuteerd om 6:15 's ochtends. Exact 100 jaar later vindt er in de Dorpskerk Huizum een herdenking rond haar plaats met Mata Hari-liederen van de vermaarde sopraan Claron McFadden, een herdenkingsrede door Gerk Koopmans, poëzie, een lied van Gerard Rinsma, prachtige Mata Hari-aria's door de Kleine Opera uit Haarlem, een lezing door Jessica Voeten en Angela Dekker en last but not least een eendaagse expositie, een gezamenlijk gezongen herdenkingslied en een heerlijk zondagochtendontbijt (ontbijt zit bij de prijs in). Dit hoogst afwisselende programma duurt tot 9:30 uur. Parkeren bij Intratuin aan de Tijnjedijk (1 minuut lopen). VOL IS VOL.

Opgave: Voor info over kaartverkoop bel 058-2887388
Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum


15-10-17

Muzikaal Combo De Nije Knipers in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 15.00-17.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 7,50
Muzikaal Combo De Nije Knipers uit Franeker/Makkum gaat terug in de tijd met nostalgische muziek uit de vorige eeuw. Met zang, begeleid door elektrische gitaar, accordeon en slagwerk, brengen ze 'gouwe ouwen' met een eigen Kniper-sausje. Een muzikale reis om de wereld met een programma waarin luisterliedjes onder andere in het Engels, Spaans, Frans, maar ook in het Nederlands en Fries, worden afgewisseld door dansmuziek in meerdere ritmes.

Website: http://


15-10-17

Roon Staal treedt op in Terbantster Tsjerke

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Terband
Entree: 15 euro
Op 15 oktober, 2017, geeft pianist en zanger Roon Staal een concert in de Terbantster Tsjerke te Terband. Eén van de 15 concerten van de inmiddels 5e Oktober Tour welke van 29 september t/m 29 oktober plaats zal hebben.
Roon Staal zingt en begeleidt zichzelf op de piano. Zijn muziek laat zich omschrijven als warm, integer en levensbeschouwelijk en staat garant voor warme sfeervolle concerten.
Tijdens eerdere concerten werden niet alleen mooie covers als Stay With Me Till The Morning van Vicki Brown, Bridge Over Troubled Water van Simon & Garfunkel en Sailing van Rod Stewart ten gehore gebracht, maar ook prachtige eigen composities als In de Harten van De Wereld en Als je Mij zoekt van de cd "In The Hearts Of The World" alsmede songs van eerder uitgebrachte cd's als Morgen Komt Eraan en Weet Waarom Je Leeft.

Opgave: reserveren via www.roonstaal.com of tel.nr. 0630025992.


20-10-17

Martijn van Dongen en Tom de Vries in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 - 18.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: Gratis toegankelijk; een vrijwillige bijdrage voor de musici wordt zeer op prijs gesteld.
De blokfluittisten Martijn van Dongen en Tom de Vries spelen met aandacht voor het ‘Telemannjaar 2017’.


Opgave:

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum


22-10-17

Vesper in De Kapelle van Haskerdijken

Tijdstip: 19.30 uur
Locatie: Haskerdijken
Voorganger pastor Charles Aba22-10-17

Preek van de leek van Gerk Jan Rinsma, directeur Rinsma Fashion te Gorredijk in Kortezwaagkerkje te Gorredijk

Tijdstip: 10.30 uur: inloop met koffie/thee; 11.00 uur begin preek.
Locatie: Gorredijk-Kortezwaag
Entree: gratis (collecte aan het eind van de preek)
Nadere gegevens over preek volgen.

Website: http://


22-10-17

Lili Marleen in kerkje van Schurega

Tijdstip: 14.30 uur
Locatie: Schurega
Entree: 7,50
Inez Timmer speelt de voorstelling Lili Marleen in het kerkje van Schurega22-10-17

Grytz en Grize treden op in kerk Wier

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
Grytz & Grize mei Carel van Leeuwen en Vincent van Dam – It skip yn

Grytz & Grize zitten bepaald niet stil. Na hun ‘Tsjerketoer’ met optredens in kleine kerkjes op het Friese platteland en hun ‘11stedentocht’ langs huiskamers gaan Grytsje Melchers en Douwe van der Werff nu het schip in. Samen met violist Vincent van Dam en cellist Carel van Leeuwen hebben zij een boeiend en gevarieerd programma samengesteld. De basis wordt gevormd door de eigen Friese liedjes van het duo en een aantal Engelstalige covers. Daarnaast spelen zij verschillende instrumentale nummers met folk- en Balkan invloeden.

Carel van Leeuwen, onder meer bekend van Souldada en RemoliNo, heeft in het verleden al vaker met het duo gewerkt. Vincent van Dam is sinds kort vanuit Amsterdam naar Friesland verhuisd en heeft een voorliefde voor Balkan- en zigeunermuziek.

Juist door de verschillende smaken van de vier muzikanten ontstaat er een grote verscheidenheid aan stijlen. “Het is geweldig om met deze muzikanten een nieuw programma te maken”, aldus Douwe. “De invulling die Carel en Vincent aan onze nummers geven is steeds verrassend en heeft geleid tot een zeer gevarieerd programma. Onze bestaande nummers als Bliuw by my en Sei Age hebben een nieuwe invulling gekregen en er zijn bijzondere instrumentale arrangementen ontstaan”.

Het gebruik van minder gangbare instrumenten als dobro en monochord draagt bij aan de unieke sfeer. Door middel van persoonlijke verhalen en een enkel gedicht krijgt het programma een fraaie theatrale invulling waarbij de achtergronden van de vier muzikanten aan bod komen.

Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
Website: www.ioannistheatertsjerkewier.nl


03-11-17

Orgelbespeling 'It lûd fan Van Dam' in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 - 18.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: Gratis toegankelijk; een vrijwillige bijdrage voor de musici wordt zeer op prijs gesteld.
Na de restauratie van het orgel in de Dorpskerk Huizum zijn we vorig jaar gestart met een proefserie orgelbespelingen op de eerste vrijdag van de maand, in de namiddag van 5 tot 6 uur. Dit bleek een groot succes.
We prijzen ons zeer gelukkig dat we ook voor dit najaar weer enthousiaste musici hebben kunnen vinden die u de prachtige klanken van ons fraai gerestaureerde Van Dam orgel willen laten horen.
U bent van harte welkom voor een uur 'Van Dam-klanken', onder het genot van een kop koffie of thee.

De orgelconcerten in de serie 'It Lûd fan Van Dam' zijn gratis toegankelijk.
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!
Een vrijwillige bijdrage voor de musici wordt zeer op prijs gesteld.
Koffie/thee € 1,50.


Opgave:

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum


05-11-17

Troubadour Adri de Boer in Kloosterkapel Sibrandahûs

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sibrandahûs
Entree: 7,50 euro
Een troubadour ten voeten uit. De hartverwarmende luisterliedjes van singer-songwriter Adri de Boer raken een gevoelige snaar. Tien keer stond de Friestalige zanger met zijn liedjes in de finale van het Friese songfestival ‘Liet’. Twee keer won hij met zijn melodieuze vertolking van een eigen lied. Zijn Friestalige programma omvat prachtige luisterliedjes door hem begeleid op gitaar en of piano. Ingetogen en dan weer uitbundig. Altijd uit het hart.

Website: http://


05-11-17

Nanne en Ankie treden op in kerk Wier

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
Nanne en Ankie - Vuur op de Zuidpunt

Onder hun voornamen Nanne en Ankie is het gelijknamige duo al ruim 35 jaar te zien en te beluisteren in binnen- en buitenland. Ze zingen graag over kleine voorvalletjes uit het dagelijkse leven, voegen er een vleugje humor aan toe en sluiten, als het even kan, aan bij de situatie ter plaatse. Bard Nanne en zijn muze Ankie begeleiden hun tweestemmigheid op instrumenten als gitaar, mandoline, concertina en schalmei.

Al sinds 1980 spelen Ankie en Nanne samen. In het begin in Irolt, later in de groepen Kat yn ’t Seil, Liereliet en Kajto. Met deze groepen – en ook samen – zingend in het Fries, het Nederlands, het Esperanto en soms nog andere talen, brachten ze zo’n veertig albums uit op LP en CD en maakten ze (en maken ze) regelmatig concert-tournees in het buitenland, niet alleen in Europa maar ook in Noord Amerika en Australië. Ook in de zomer van 2016 waren ze weer in Amerika voor een toernee van ruim 9 weken.

Wat de teksten van hun liedjes betreft, Nanne en Ankie beperken zich niet en zingen over alle soorten onderwerpen. Maritieme en historische thema’s spelen bij hun een grote rol, maar even makkelijk bezingen ze komische voorvallen uit het dagelijkse leven. Ook houden ze ervan om poëzie op muziek te zetten en verzorgen ze in Friesland regelmatig de muziek bij openluchtspelen.

In binnen- en buitenland, op grote en kleine podia, in concertzalen, kerken en kroegen, op boten en op straat, op festivals, koffie-concerten en culturele avonden, in de ‘liedjes-workshops’ die ze verzorgen of waar dan ook maar: overal en altijd brengen Ankie en Nanne met humor een programma, toegesneden op de situatie. Bij elk concert wordt het publiek wel een aantal keren uitgenodigd om mee te zingen. Ze begeleiden zichzelf op instrumenten als gitaar, mandoline, concertina en schalmei.

Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
Website: www.ioannistheatertsjerkewier.nl


09-11-17

Willem Anker doet zijn zegje in kerk Uitwelingerga

Tijdstip: 19.30
Locatie: Uitwellingerga
Advocaat mr. Wim Anker verzorgt op 9 november een lezing in de Hermestsjerke van Uitwelingerga.12-11-17

Smelnes Erfskip (Middagconsert)

Tijdstip: 14,00 tot 16:00
Locatie: Kortehemmen
Entree: Nog onbekend (waarschijnlijk €4,00 p.p.
Door Smelne's Erfskip wordt er op zondagmiddag 12 november een concert georganiseerd in de Kleastertsjerke Koartehimmen.
inloop vanaf 13:30 u met eenvoudige catering -koffie, thee met wat lekkers daarbij- Aanvang van het concert is om 14:00 u en het duurt tot omstreeks 16:00 u.Nadere informatie, o.m. over de uitvoerende artiesten volgt nog en wordt t.z.t. in deze agenda aangevuld

Opgave: Geen opgave vooraf nodig
Website: http://www.smelneserfskip.nl


12-11-17

Basson Continuo in Terbantster Tsjerke

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Terband
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje, vvk: www.posthuistheater.nl
Marjolein Wielinga, fagot en Pieter Rynja, orgel/clavecimbel, vormen samen het duo Basson Continuo. Zij brengen een prachtig en afwisselend programma met muziek uit de renaissance tot en met hedendaagse muziek. Orgel en fagot is een unieke combinatie, beide klankkleuren passen perfect bij elkaar. Marjolein zal kort iets vertellen over het ontstaan van de fagot en daarbij iets laten horen op de renaissance fagot, de barokfagot en de moderne fagot. Pieter begeleidt haar op het orgel en het clavecimbel.

Marjolein Wielinga behaalde in 2012 haar diploma fagot aan het Conservatorium Zwole, ze studeerde bij Peter Gaasterland. Daarnaast volgde zij masterclasses bij Brian Pollard, Bram van Sambeek en Sergio Azzolini
Peter Rynja(1954) studeerde orgel bij Simon C. Jansen en haalde het bachelor orgel bij Hans van Nieuwkoop, Bachelor klavecimbel bij Jaap Spigt en het master klavecimbel aan het Brabants Conservatorium. Volgde vervolgens cursussen en masterclasses bij Monika Henking, Jukka Tiensu en Mireille Lagacé.
Is daarnaast componist, uiteraard zal deze middag een door hem gecomponeerd werk niet ontbreken.

Gespeeld worden werken van: Vivaldi,Bach, Rynja, Kodaly, Mozart, Saint Saens e.a.

Website: http://www.terbantstertsjerke.nl


17-11-17

Thijs Kevenaar, klassiek gitaar, in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 - 18.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
Thijs Kevenaar speelt voortreffelijk klassiek gitaar.

Opgave:

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum


19-11-17

Concert Ina Bosscher (sopraan) en Erik Nijzink (orgel) in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 8,-
Ina Bosscher uit Hardenberg is op 6-jarige leeftijd begonnen met zingen en heeft in diverse koren gezongen. Nu zingt ze bij Oratoriumvereniging Zanglust in Hardenberg, uitvaartkoor Dolorosa in Zwolle en vrouwenkoor Sarabande in Ommen. Ook treedt ze als solist op bij concerten en kerkdiensten. Op haar repertoire staan onder andere de Missa Brevis van Mozart, de Kleine orgelmis van Haydn, het Gloria van Vivaldi en het Stabat Mater van Pergolesi. Ze heeft zangles gehad van Dora van den Boogaard en Mathijs Kraan en op dit moment volgt ze lessen bij Bert van de Wetering.
Erik Nijzink ontving zijn eerste orgellessen op 14-jarige leeftijd. Hij volgde lessen bij Frank Kaman, Gijs van Schoonhoven en Sietze de Vries. Erik is organist van de PKN-kerken in Oosterhesselen, Aalden en Hardenberg. Ook zingt hij bij het interkerkelijk koor Zevenmaal in Hardenberg. Dit koor begeleidt hij ook regelmatig op orgel. Samen met Ina verleent Erik medewerking aan kerkdiensten en concerten.
Op het voorlopige programma staan werken van Bach, Haydn, Händel, Vierne en Mendelssohn.

Website: http://


19-11-17

Sânman & Sikke treden op in kerkje Schurega

Tijdstip: 14.30
Locatie: Schurega
Entree: 10,00
Sânman & Sikke treden op in kerkje Schurega26-11-17

Meezingconcert en High Tea in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 15.00 tot 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 10,00 (incl. consumptie)
Combo Fleur is opgericht in 2006 en is gestart met tien dames o.l.v. dirigent Bert Otten.
Het combo heeft een eigen kenmerkende stijl ontwikkeld. Door heel Friesland en daarbuiten heeft het combo optredens: van koffieconcert tot kerkdienst en van receptie tot een middag- of avondvullend programma.
Het combo speelt (folk)traditionals uit vele landen, oude en nieuwe popsongs en filmmuziek. Het programma omvat verder een medley van meezingers .
Wie kent ze niet: de Wâldsang, it Heitelân, it Feintsje fan Menaem of de Hollandse deunen het Kleine Café aan de Haven, de Zuiderzee Ballade, Brandend Zand. U kunt ze meezingen onder begeleiding van de accordeonisten en blazers van Combo Fleur.
Elke bezoeker ontvangt alle liedteksten zodat iedereen uit volle borst kan meezingen.

In de pauze is er de ‘Huizumer Hightea’ met een kop koffie of thee. De vrijwilligers van de Dorpskerk Huizum trakteren u daarbij op een rijke keus uit hun eigengebakken taarten.
Opgave:

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum


26-11-17

Preek van de leek in Kortezwaagkerkje te Gorredijk.

Tijdstip: 10.30 uur: inloop met koffie/thee; 11.00 uur begin preek.
Locatie: Gorredijk-Kortezwaag
Entree: gratis (collecte aan het eind van de preek)
Nadere gegevens volgen.

Website: http://


26-11-17

Byzantijns Mannenkoor in Terbantster Tsjerke

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Terband
Het Byzantijns Mannenkoor Friesland, kortweg BMF, is opgericht in 2004 en telt op dit moment 27 enthousiaste leden. De leden zijn afkomstig uit de 3 noordelijke provincies.
Het repertoire van dit koor bestaat hoofdzakelijk uit Russisch orthodoxe kerkmuziek. Daarnaast worden ook volksliederen uit Oost Europese landen uitgevoerd. Voor een groot deel is het repertoire uniek door de keuze van de dirigente, Nana Tchikhinashvili. Zij is geboren en getogen in Tbilisi (Georgië) en heeft haar cultuur meegenomen en aan het koor overgebracht.
BMF is een a-capellakoor. In de Byzantijnse traditie geldt de opvatting dat alleen de menselijke stem in staat is God te loven. Voor de volksliederen geldt dat natuurlijk niet maar die worden ook zonder begeleiding van muziekinstrumenten gezongen.
Bezoekers worden getroffen door de diepe mannenstemmen en de unieke klankkleur van de melodieën. Eens werd dit uitgedrukt als een emotie van klank, taal en boodschap. Vaak horen we over beleefde kippenvelmomenten.

De taal waarin gezongen wordt is voor de religieuze liederen vaak Oud-Russisch of Kerk-Slavisch, een oude taal. De volksliederen worden in een Oost-Europese taal gezongen. Bezoekers krijgen een programma met een vrije vertaling van de gezongen liederen.

Iets over Byzantijns
Het koor noemt zich Byzantijns omdat het muziek zingt zoals dat in de Russich orthodoxe kerk gezongen wordt. Byzantijns heeft alleen betrekking op de vorm (ritus) van de eredienst. Deze is ontstaan in Byzantium, later Constantinopel, nu Istanbul. Deze aanduiding heeft nu geen enkele aardrijkskundige betekenis meer. Deze ritus heeft zich vanuit Byzantium over grote delen van vooral Oost Europa verspreid. Tot het 2e Vaticaans concilie kende de katholieke kerk alleen het Latijn (kerklatijn) als liturgische taal (Latijnse ritus). De Byzantijnse ritus wordt echter in de landstaal gevierd. De taal waarin gezongen wordt wijkt hiervan af en is vaak onveranderd sinds eeuwen. Het is Oud-Kerk-Slavisch, soms ook Oud-Bulgaars genoemd, dus niet het moderne Russisch.01-12-17

Orgelbespeling 'It lûd fan Van Dam' in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 - 18.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: Gratis; een vrijwillige bijdrage voor de musici wordt zeer op prijs gesteld.
Na de restauratie van het orgel in de Dorpskerk Huizum zijn we vorig jaar gestart met een proefserie orgelbespelingen op de eerste vrijdag van de maand, in de namiddag van 5 tot 6 uur. Dit bleek een groot succes.
We prijzen ons zeer gelukkig dat we ook voor dit najaar weer enthousiaste musici hebben kunnen vinden die u de prachtige klanken van ons fraai gerestaureerde Van Dam orgel willen laten horen.
U bent van harte welkom voor een uur 'Van Dam-klanken', onder het genot van een kop koffie of thee.

De orgelconcerten in de serie 'It Lûd fan Van Dam' zijn gratis toegankelijk.
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!
Een vrijwillige bijdrage voor de musici wordt zeer op prijs gesteld.
Koffie/thee € 1,50.


Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum en http://www.zingeninengeland.nl


15-12-17

Festival of Lessons & Carols in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 - 18.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De concerten/optredens in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
Festival of Lessons and Carols door Schola Liturgica o.l.v. Geke en Sjouke Bruining
in de serie 'MUZIEK+' van de Dorpskerk Huizum.
Een Festival of Lessons and Carols naar het voorbeeld van de Engelse festivals.
De dienst is vooral bekend geworden door het koor van King’s College in Cambridge, maar in heel Engeland worden in de adventstijd dergelijke festivaldiensten gehouden in kathedralen of kerken.
In Engeland is het meer regel dan uitzondering dat koren een belangrijk onderdeel van de dienst voor hun rekening nemen. In de afwisseling van gebeden, lezingen, samenzang en koorzang mag iedereen in de kerk zijn of haar bijdrage leveren.
De Stichting Schola Liturgica is gespecialiseerd in Anglicaanse kerkmuziek en verzorgt in heel Nederland diensten in de Engelse traditie.
Artistiek leiders van Schola Liturgica zijn Geke Bruining-Visser en Sjouke Bruining.

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum en http://www.zingeninengeland.nl .


15-12-17

Roon Staal en "Zang en Vriendschap" in kerk Schurega

Tijdstip: 20,00
Locatie: Schurega
Entree: 10,00
Winteravond concert met Roon Staal en " Zang en Vriendschap" in het kerkje van Schurega.22-12-17

Kerstconcert Sânman & Sikke in Huizum

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 10,00 (incl. consumptie)
De vocale mannengroep Sânman & Sikke, ontstaan in 1994 in Workum en nu dus ruim 20 jaar actief, heeft met zijn samenstelling en repertoirekeuze geleidelijk een unieke plaats in het Friese muziekleven weten te verwerven. De groep staat vanaf het begin onder leiding van Siebren Kramer. Sânman & Sikke is weliswaar op lichte muziek georiënteerd, maar schuwt ook klassieke elementen niet en is daarom lastig in een hokje te plaatsen. In de loop van de jaren heeft de groep 5 cd’s opgenomen, die in eigen beheer zijn uitgebracht.
Het repertoire mag gerust breed genoemd worden; de diversiteit aan stijlen, van barbershop tot Beatles en van gospel tot Westcoast, zorgt ervoor dat het publiek zich geen moment hoeft te vervelen. Ook de eigen Friestalige nummers en de informele en prikkelende presentatie dragen in belangrijke mate bij aan de identiteit en uitstraling van de groep. Uit de vele reacties tijdens optredens in de provincie (maar ook daarbuiten) in dorpshuizen, kerkjes en theaters, is wel gebleken dat de sound van Sânman & Sikke bij een breed publiek in de smaak valt.
De mannen worden echter ook regelmatig gevraagd voor andere muzikale uitstapjes. Zo hebben ze bijvoorbeeld aan theatervoorstellingen meegewerkt, de achtergrondzang verzorgd bij de film ‘De hel van ‘63’ en het bijbehorende nummer ‘De hel foarby’ van De Kast en meegewerkt aan een nieuwjaarsrevue van Rients Gratama.
De kerstconcerten van Sânman & Sikke (meestal om het jaar) blijken keer op keer bijzondere publiekstrekkers te zijn.

Voor meer informatie en luistervoorbeelden, kijk op https://www.sanmanensikke.nl.

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum en https://www.sanmanensikke.nl


23-12-17

De Jûn foar de Krystnacht - Johan Juckers en muzikale vrienden (o.a. Gerard & Compagnie)

Tijdstip: 20.30 uur aanvangstijd.
Locatie: Sibrandahûs
Entree: 10,00 euro
Het jaarlijkse benefietcooncert t.b.v. Make -A-Wish wordt dit jaar verzorgd door Johan Juckers (ex-Irish Stew) en tal van muzikale vrienden. Ook Gerard (Nijborg) & Compagnie zijn onder meer van de partij. Nadere info volgt.

Website: http://


24-12-17

Krystnacht Yn De Kapelle Haskerdijken

Tijdstip: 19.30 en 21.30 uur
Locatie: Haskerdijken

Opgave: Opgave noodzakelijk


28-01-18

Seunnenga en Vestdijk zetten gedichten op muziek

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sibrandahûs
Entree: 7,50 euro
Jankobus Seunnenga (zang, gitaar) en Dick Vestdijk (zang, gitaar) brengen op muziek gezette Nederlandstalige gedichten van dichters met Friese roots op de planken. Werk van o.a. J.J. Slauerhoff, Pieter Jelles Troelstra en Simon Vestdijk passeert de revue. Ndere info volgt.

Website: http://


18-02-18

Concert Iris 'The Voice' Kroes in Kloosterkapel Sibrandahûs

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sibrandahûs
Entree: 7,50 euro
De zangeres/harpiste Iris Kroes geeft een intiem concert in de Kloosterkapel van Sibrandahûs. De uit Drachten afkomstige winnares van The Voice of Holland 2012 wordt muzikaal ondersteund door een pianist. Nadere info volgt.

Website: http://


11-03-18

Fluitkwartet Four Flutes in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 8,-
Vanaf 2007 speelt Four Flutes samen. Leontien, Simone en Janine eerst met Betty en in verband met de verhuizing van Betty sinds de zomer van 2016 met Marlies.
Het repertoire is veelzijdig: van klassiek tot filmmuziek en alles wat daar tussen zit. Bij diverse muziekstukken maken ze, naast de 4 c-fluiten, gebruik van de alt- en de basfluit.In 2016 heeft Four Flutes de eerste prijs van het Benelux Fluitconcours voor Ensembles gewonnen. De jury was lovend over hun enthousiaste podiumprestatie en uitstekende uitvoering.

Website: http://


18-03-18

Inez Timmer brengt 'Tusken Heimat & Heitelân' in Sibrandahûs

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sibrandahûs
Entree: 7,50 euro
Tusken Heimat & Heitelân’ is een persoonlijk Friestalig theaterprogramma met veel muziek. Inez Timmer verraadt vanuit de luwte van een koe in Paesens/Moddergat hoe de eenhoorn uitgestorven is en waarom Màxima in Duitsland zo populair is. Inez kan het weten want zij woont al jaren in Duitsland, waar ze furore heeft gemaakt als musicalster. Ze kreeg heimwee naar de Friese taal en het Friese landschap en dat bracht haar terug naar de Friese podia. Nader info volgt...

Website: http://


22-04-18

Concert van Moke-drummer Rob Klerkx & The Secret in Kloosterkapel

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sibrandahûs
Entree: 7,50 euro
Rob Klerkx is bekend als drummer van de band Moke, maar momenteel vooral actief als liedjesschrijver en zanger van zijn eigen band Rob Klerkx & The Secret.
Volgens de band zelf liggen de roots van hun 'explosieve Americana' in straight pop, psychedelische rock, southern rock en soft Americana. Nadere info volgt...

Website: http://