Home

Actueel

Kerken

Over ons

Word donateur

Webwinkel

Contact

Filter :

UITAGENDA

01-04-17

Expositie, lezing en wandeling in en bij Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 14.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: Gratis
Foto-expositie, lezing en natuurwandeling "Stinzeblomkes it jier troch"

De lente is in aantocht! In de Dorpskerk Huizum vieren we dat met een kleurrijke fototentoonstelling van stinzenflora in Fryslân. Zaterdag 1 april is de Dorpskerk om 13.30 uur open en kan het baarhuisje en het graf van dr.J.Botke worden bezichtigd. Aansluitend is om 14.00 uur de opening van de tentoonstelling met een lezing, omlijst met prachtige lichtbeelden van stinzenplanten, door Willem van Riemsdijk (Stinze Stiens).
'Stinzeblomkes' groeien en bloeien in Fryslân vooral rond oude aanzienlijke huizen (stinzen) in dorpen en op landgoederen. Soms ook op oude kerkhoven.
Door de tentoonstelling en lezing ontdekt u dat deze interessante planten ook in de rest van het jaar kunt zien. De term 'stinsplanten' werd voor het eerst gebruikt door dr. Jacob Botke wiens graf naast het Baarhuisje bij de Dorpskerk ligt.
Liefhebbers kunnen deze middag, aansluitend op de tentoonstelling, om 15.00 uur met IVN-gids Betty Kooistra op pad voor een natuurwandeling rondom de Dorpskerk en langs de Potmarge. Er wordt niet alleen naar stinzenplanten in de directe omgeving van de kerk gezocht, maar naar alles wat het beginnende voorjaar te bieden heeft.
Graag even aanmelden bij dorpskerkhuizum@gmail.com .

Zaterdag 1 april, maar ook op zaterdag 8 en 15 april, van 13.30 - 17.00 uur, zijn in de Dorpskerk Huizum kleurrijke foto's te zien van stinzenflora in Fryslân. De foto's zijn beschikbaar gesteld door Willem van Riemsdijk en Trudy van Riemsdijk-Zandee uit Stiens (Doktershûs), die ook recent met de Stinzenplanten-monitor zijn gestart: www.stinze-stiens.nl/stinzenflora-monitor .

Opgave: dorpskerkhuizum@gmail.com
Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum


02-04-17

Sânman en Sikke treedt op in Kapelle Haskerdijken

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Haskerdijken
Entree: €10,-
De vocale mannengroep Sânman & Sikke is al vele jaren actief in het Friese muziekwereldje met een gevarieerde mix van stijlen. Van barbershop tot Beatles, van gospel tot Westcoast.

Opgave: Reserveren: suzannedonker@home.nl of Attie Mulder tel. 0513-67133202-04-17

Haydn Jeugd Strijkorkest in kerk Sint Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: € 10,00 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis
Het Haydn Jeugd Strijkorkest, opgericht in 1989, is een jeugdstrijkorkest in Noord-Nederland met de ambitie om een hoog muzikaal niveau te bereiken. Het orkest staat onder leiding van Jan-Ype Nota en is samengesteld uit violen, altviolen, celli en contrabassen. De stichting Haydn Jeugd Strijkorkest stelt zich ten doel het opsporen en begeleiden van extra getalenteerde jonge strijkers in de leeftijd van 9 t/m 19 jaar. Toelating tot het Haydn Jeugd Strijkorkest is mogelijk na een auditie. Het Haydn Jeugd Strijkorkest biedt het jong talent training in samenspel en begeleidt de leden zo mogelijk tot het niveau van de muziekvakopleiding.
De leden van het orkest zijn afkomstig uit Noord-Nederland. Het orkest repeteert in de stad Groningen. Veel leden zijn tevens toegelaten tot de Jong Talent Klas van het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Het Haydn Jeugd Strijkorkest biedt jonge strijkers de mogelijkheid om hun muzikale ontwikkeling te verbreden naar de specifieke strijkersklank en speeltechniek in ensembleverband, tijdens repetities, studieweekenden, Cd-opnamen en concerten. Per seizoen worden ongeveer 20 concerten gegeven, deels in Nederland en deels in het buitenland tijdens de jaarlijkse concertreis in de zomer. Deze reis is in vele opzichten de climax van het seizoen. Het orkest maakte eerder meer dan twintig concertreizen naar vrijwel alle landen van Europa, naar de Verenigde Staten van Amerika, de Nederlandse Antillen en afgelopen zomer naar Suriname.
Het orkest laat de jonge musici kennismaken met alle facetten van het repertoire door naast traditionele klassieke en romantische werken ook barokmuziek, hedendaags repertoire en cross-overs te programmeren. De programma’s van het Haydn Jeugd Strijkorkest zijn altijd avontuurlijk, zowel voor de orkestleden als voor het publiek. In het verleden werd bij het orkest gesoleerd door op dat moment nog onbekende jonge musici zoals de violisten Janine Jansen, Sonja van Beek, Simone Lamsma, Marlene Hemmer, Nadia Wijzenbeek, Birthe Blom, Lisa Jacobs en vele anderen.
Het Haydn Jeugd Strijkorkest dankt haar succes mede aan een uitgekristalliseerde succesformule. Ieder jaar wordt het orkest verjongd met nieuwe leden die niet willen onderdoen voor het zittende team. Dat is hard werken, maar het lukt. Al meer dan 25 jaar!

Bezoek ook even de website van het Haydn Jeugd Strijkorkest: www.hjso.nl

Opgave: Reserveren via reserveringen@groatekerk.nl of 0518-491792
Website: http://www.groatekerk.nl


02-04-17

Trekzakkers uit Ureterp treden op in kerkje Schurega

Tijdstip: 14.30
Locatie: Schurega02-04-17

De Stroatklinkers in Terbantster Tsjerke

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Terband
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje
De Stroatklinkers spelen voornamelijk bluegrass muziek. Dit is akoestische countrymuziek waarin doorgaans gitaar, banjo, mandoline, viool en contrabas een hoofdrol spelen, maar bij de Stroatklinkers is de accordeon eraan toegevoegd. Mede hierdoor en door de Groningstalige teksten, naast het Nederlandse en Engelse repertoire, heeft de groep een "eigen" stijl ontwikkeld. Tijdens live optredens staan er naast de traditionele bluegrass muziek ook folk songs en o.a. liedjes van Ede Staal en van Johnny Cash op het repertoire.
De groep (bestaande uit Bob, Bert, Adrian, Henk en Harry) heeft tijdens de optredens gekozen voor een opstelling met één centrale microfoon. Hiermee ging de statische podiumact overboord en zijn de optredens leuker en levendiger geworden. En dat allemaal zonder concessies te doen aan de uitstekende geluidskwaliteit.

Opgave: voorverkoop via www.posthuistheater.nl


06-04-17

Lezing Rudolf Nammensma over Matthäus Passion in Van Harenskerk

Tijdstip: 19.30 uur
Locatie: Sint Annaparochie
Entree: 5,00 euro

Website: http://www.vanharenskerk.nl/


06-04-17

Lezing Alex Brenninkmeijer in Dorpskerk Huizum, Leeuwarden

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 5,00
De lezing van de voormalige Nationale Ombodsman Alex Brenninkmeijer heeft als thema: 'De toekomst van onze rechtsstaat'.

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum


07-04-17

Orgelbespeling 'It Lûd fan Van Dam' in Dorpskerk Huizum, Leeuwarden

Tijdstip: 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: Gratis (collecte bij uitgang)
Na de restauratie van het orgel in de Dorpskerk Huizum zijn we vorig jaar gestart met een proefserie orgelbespelingen op de eerste vrijdag van de maand, in de namiddag van 5 tot 6 uur. Dit bleek een groot succes.
We prijzen ons zeer gelukkig dat we weer een aantal enthousiaste musici hebben kunnen vinden die u de prachtige klanken van ons fraai gerestaureerde Van Dam orgel willen laten horen.
In het voorjaar van 2017 wordt het orgel bespeeld door vier studenten van Theo Jellema, meester-organist aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen.
Op vrijdag 7 april 2017 is Harm Woltjer de organist.
U bent van harte welkom voor een uur 'Van Dam-klanken', onder het genot van een kop koffie of thee.

De orgelconcerten in de serie 'It Lûd fan Van Dam' zijn gratis toegankelijk.
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!
Een vrijwillige bijdrage voor de musici wordt zeer op prijs gesteld.
Koffie/thee € 1,50.


Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum


08-04-17

Foto-expositie 'Stinzeblomkes it jier troch' in de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden

Tijdstip: 13.30 tot 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: Gratis
Na de opening op 1 april jl. is op zaterdag 8 april 2017 (en zaterdag 15 april 2017), tussen 13.30 en 17.00 uur, de tentoonstelling met kleurrijke foto's van de stinzenflora in Fryslân weer te zien.
De foto's zijn beschikbaar gesteld door Willem van Riemsdijk en Trudy van Riemsdijk-Zandee uit Stiens (Doktershûs), die ook recent met de Stinzenplanten-monitor zijn gestart: www.stinze-stiens.nl/stinzenflora-monitor .
'Stinzeblomkes' groeien en bloeien in Fryslân vooral rond oude aanzienlijke huizen (stinzen) in dorpen en op landgoederen. Soms ook op oude kerkhoven.
Door de tentoonstelling ontdekt u dat deze interessante planten ook in de rest van het jaar kunt zien. De term 'stinsplanten' werd voor het eerst gebruikt door dr. Jacob Botke wiens graf naast het Baarhuisje bij de Dorpskerk ligt.

De toegang is gratis.

Inlichtingen:
dorpskerkhuizum@gmail.com; https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum .

Afbeeldingen: 1 foto Piramidevogelmelk©Stinze Stiens en 1 foto Gele bostulp©Stinze Stiens

Opgave:

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum


09-04-17

Tsjirmerij en Sytse van der Werf in Willibrorduskerk Holwerd

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Holwerd
Entree: vrije bijdrage
“Pilgrimaazje” is een Friestalige voorstelling waarin Sytse van der Werf zijn reiservaringen vorm geeft in een serie prachtige liederen, gedichten en verhalen. Zijn teksten worden gekenmerkt door beeldend woordgebruik en een sterk invoelend vermogen. Deze pelgrimstocht is een tocht door de tijd van het menselijk bestaan en vertolkt alle emoties: lief en leed, humor en zelfreflectie, melancholie en uitbundigheid. Dat alles verpakt in de speelse, gevarieerde en inlevende begeleiding van Tsjirmerij. Friesch Dagblad schrijft: “een boeiend en uniek concept.09-04-17

Dina Popma treedt op in Hermestsjerke Uitwellingerga

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Uitwellingerga
Entree: € 7,50
Zangeres DINA Popma treedt voor het eerst op in haar geboortedorp en brengt samen met vader Herre Popma (bluesgitarist en zanger) en basgitarist Benson Itoe haar recente werk ten gehore. Niet alleen in haar eigen stijl maar ook beïnvloed door de bluesinvloeden van haar vader en de melodische baslijnen van de Kameroener.

Website DINA

Website: http://www.topentwelonline.nl/site/index.php?sp=130


09-04-17

Ella & her man in Ioannis Theatertsjerke Wier

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
Ella & her man, een ideaal muzikaal paar

Het zeer muzikale duo “Ella & her man” brengt pop in pakkende eigen composities met zowel jazzy als klassieke invloeden, gezongen in het Nederlands, Fries en Engels. Het zijn twee muzikale zielen die elkaar versterken zodra de eerste toon wordt ingezet. Dat is niet onopgemerkt gebleven. Samen wonnen zij de singer-songwriters prijs van Friesland in 2015. Het lovende juryrapport vermeldt onder meer teksten als “Veel emotie in het spel, swingt lekker” en “Staat als een huis, zowel tekstueel als muzikaal”.

Op zondag 9 april staan zij op het podium van de Ioannis Teatertsjerke in Wier.

Multitalent Ella de Jong is zangeres, bespeelt diverse instrumenten, is songwriter en ook componist. Ella heeft een karakteristieke omfloerste stem. Het is een feest om Ella te zien spelen en zingen op het podium. Zowel met haar ingetogen spel/zang als met haar andere kant, Crooner bij Big Band Friesland, is zij een genot voor oor en oog. In 2015 won ze de solistenprijs van de Internationale Big Band Competitie in Hoofddorp. Ella zingt en speelt ook in de soulformatie Yanesh!, waarmee ze o.a. op North Sea Round Town en op Oerol optrad.

En wie is dan die man van haar?

Dat is niemand minder dan gitarist en liedjesschrijver Herman Woltman, die in zangeres en trompettiste Ella de perfecte muzikale partner lijkt te hebben gevonden.

Herman speelt klassiek gitaar met latin en bossa invloeden. Zijn beheersing en expressie van zijn instrument heeft hij met diverse artiesten kunnen delen. Zo is hij bekend van zijn samenwerking met Nynke Laverman, Fay Lovski en Izaline Calister. En natuurlijk als bandleider en drijvende kracht van de Friese wereldfusieband Souldada, de groep met wie hij tussen 2005 en 2017 prachtige muzikale projecten deed, met als hoogtepunt concerten in Zuid Afrika en op Oerol.

Op hun eerste album “Stay for a while” staat een aantal mooie luisterliedjes, met als rode draad de liefde, waar we, ondanks ingewikkelde relaties of onbegrepen liefde, niet zonder kunnen. De spannende teksten en composities zijn allemaal van hun eigen hand.Ella & her man

Zondag 9 april 2017 om 15:00 uur

Ioannis Teatertsjerke, Lautawei 5a, Wier

Entree € 10,00

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123

www.ioannistheatertsjerkewier.nl

Opgave: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
Website: www.ioannistheatertsjerkewier.nl


15-04-17

Foto-expositie 'Stinzeblomkes it jier troch' in de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden

Tijdstip: 13.30 tot 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: Gratis
Op zaterdag 15 april 2017, tussen 13.30 en 17.00 uur, is de tentoonstelling met kleurrijke foto's van de stinzenflora in Fryslân weer te zien.
De foto's zijn beschikbaar gesteld door Willem van Riemsdijk en Trudy van Riemsdijk-Zandee uit Stiens (Doktershûs), die ook recent met de Stinzenplanten-monitor zijn gestart: www.stinze-stiens.nl/stinzenflora-monitor .
'Stinzeblomkes' groeien en bloeien in Fryslân vooral rond oude aanzienlijke huizen (stinzen) in dorpen en op landgoederen. Soms ook op oude kerkhoven.
Door de tentoonstelling ontdekt u dat deze interessante planten ook in de rest van het jaar kunt zien. De term 'stinsplanten' werd voor het eerst gebruikt door dr. Jacob Botke wiens graf naast het Baarhuisje bij de Dorpskerk ligt.

De toegang is gratis.

Inlichtingen: dorpskerkhuizum@gmail.com; https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum .

Afbeeldingen: 1 foto Gele bostulp©Stinze Stiens en 1 foto Piramidevogelmelk©Stinze StiensWebsite: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum


21-04-17

Concert van blokfluitensemble Merula in Dorpskerk Huizum, Leeuwarden

Tijdstip: 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: Gratis (collecte bij uitgang)
Concert van Blokfluitensemble Merula in de serie 'Muziek+' van de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden, op vrijdag 21 april 2017 van 17.00 – 18.00 uur.

Merula betekent in het Latijn 'merel', een vogel die prachtige, kleurrijke melodieën fluit. Het blokfluitensemble Merula bestaat uit Stien Pol, Joke de Jager en Annemarie Bax. Zij komen alle drie uit een muzikaal nest, zij hebben van jongs af aan affiniteit met de blokfluit en ze houden ook van zingen.
Na in diverse ensembles te hebben gespeeld musiceren deze drie vrouwen sinds 2009 in deze samenstelling. Hun repertoire bestaat voornamelijk uit barok- en renaissancemuziek, maar ook moderne werken komen op de lessenaar.
De stukken worden uitgevoerd op fluiten van verschillend formaat.
Merula verzorgt geregeld de muzikale omlijsting bij kerkdiensten en speelt onder andere bij lezingen en vernissages.

De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk.
Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!


Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum


21-04-17

Prins Claus Conservatorium in Groate Kerk Sint Jacobiparochie

Tijdstip: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: € 10,00 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis
Het Prins Claus Conservatorium, onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen, presenteert zich met een gevarieerd programma waarbij jong talent centraal staat. Het concert zal worden verzorgd door een strijkorkest en een koperensemble.

Opgave: reserveren via prinsclausconservatorium@org.hanze.nl


23-04-17

Koor Bútsoekers treedt op in Groate Kerk Sint Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: € 10,00 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis
Het koor “De Bútsoekers“ is inmiddels 13 jaren jong en begon ooit als shantykoor en had dus ook een daarbij passend repertoire. Hun eerste CD met als titel: “Met `e kop yn`e wyn” bevatte dan ook vrijwel alleen shanty en sea songs. Op hun CD nummer 2 getiteld “Nybút”, staan al een aantal andere nummers en zo werd de koers langzamerhand bijgesteld en heeft het koor dan ook de aanhef shantykoor laten varen. Hun hedendaagse repertoire bevat Engelse en Ierse ballads, maar ook nummers van artiesten zoals John Denver, Udo Jurgens, Elvis Presley, Everly Brothers, Louis Amstrong, Jim Reeves, The Cats en vele anderen.
De nieuwe naam: “De Bútsoekers, een koor vol muziek“ dekt dan ook veel beter de muzikale lading van vandaag de dag.

Opgave: reserveren via : reserveringen@groatekerk.nl of telefoonnr. 0518-491792


23-04-17

De Stroatklinkers in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 10,-
De Stroatklinkers zijn in 1990 ontstaan als een gelegenheidsbandje voor een optreden in het toenmalige Groningstalige radioprogramma van RTV Noord. Bijzonder is dat de Stroatklinkers gekozen hebben voor het Groningse dialect in combinatie met zgn. bluegrass-muziek. Dit is een muziekstijl ontstaan uit Ierse en Schotse muziek, vermengd met muziek uit de slavenarbeid. Inmiddels spelen de Stroatklinkers ook een flink aantal Engelstalige nummers.

Website: http://


23-04-17

Twarres treedt op in Kloosterkapel Sibrandahûs

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sibrandahûs
Entree: 7,50 euro
Een paar jaar na de megahit 'Wér bisto?' hield het duo Twarres er in 2004 mee op. Mirjam Timmer (zang & gitaar) ging op de solotoer als MIR. Maar Twarres is sedert eind 2015 terug, nu als meerstemmig trio. Mirjam timmert nu met de broers Kristian (percussie) en Julian Dijkstra (gitaar) geducht aan de weg. Maart 2016 verscheen hun eerste single 'Fugelfrij' en november van datzelfde jaar beleefde 'Twarres nieuwe stijl' in Neushoorn Leeuwarden haar première op het podium.

Opgave: Kaartverkoop aan de deur. Geen voorverkoop.
Website: http://www.kloosterkapel-sijbrandahuis.nl


23-04-17

Oer Schubert - Henk Zwart en Herman Peenstra in Wier

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
Nei twa súksesfolle seizoenen 'Lytse Fryske Winterreis' bringe Henk Zwart en Herman Peenstra it nije muzykteaterprogramma 'Oer Schubert.'

Wa wie eins Franz Schubert? Wêr helle hy syn ynspiraasje wei? Hoe stie hy yn it libben? Wat fûn hy fan oare komponisten? Wa wiene syn grutte foarbylden? Wat betsjutte hy yn syn tiid foar oaren? Der binne boekekasten fol skreaun oer Franz Schubert: oer syn muzyk, syn libben, syn (ûngelokkige) leafdes... mar wat is wier?
Yn 'Oer Schubert' kriget Franz Schubert (spile troch Henk Zwart) de gelegenheid om in oantal misferstânnen rûnom syn persoan de wrâld ut te helpen. It ferhaal oer de ferneamde komponist wurdt muzikaal lardeard en yllustreard mei bekende en minder bekende Schubert–lieten , dy ’t foar dit programma oersetten binne yn it Frysk. Herman Peenstra sil neist syn fertroude akkordeon ek de piano bespylje .

'Oer Schubert' is in ûnderhâldend, ynformatyf en tragysk/komysk ferhaal oer in grut komponist wêr ’t wy net folle seker fan witte.

Opgave: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
Website: www.ioannistheatertsjerkewier.nl


30-04-17

Vesper in De Kapelle van Haskerdijken

Tijdstip: 19.30 uur
Locatie: Haskerdijken
Voorganger da. A-M Kobes-Gerritsen30-04-17

Keatling folkmuziek in kerkje Schurega

Tijdstip: 14.30
Locatie: Schurega
Entree: 7.5030-04-17

Pot, Baumgarten & Friends in Terbantster Tsjerke

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Terband
Entree: 13 euro, inclusief pauzedrankje
De muziek van Pot, Baumgarten & Friends is een cross-over van volksmuziek, funk, pop, wereldmuziek en jazz, waarbij het publiek op het puntje van de stoel zit om te genieten van pittige improvisaties of juist ontspannen luistert naar de klank van zuidelijke melancholie.

Peter Pot is een virtuoos op de diatonische accordeon. Bovendien is hij een avonturier, die uit de folkhoek komt, maar die dat iets te beperkt vond, en die in jazzbassisit Philip Baumgarten de perfecte muzikale partner vond die wel met hem mee wou op expeditie. Het werd voor beiden een avontuurlijke tocht die inmiddels ook al heel wat juweeltjes van cd’s opleverde. Eerst samen met accordeonist Arie van Lienen, later met een variatie aan “friends”.
Peter Pot behoort tot de top van de Nederlandse trekharmonicaspelers. Hij heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdig muzikant en componist. Philip Baumgarten is een jazzbassist met een prachtig eigen geluid en een krachtige vrije stijl. Zijn composities zijn toegankelijk, maar hebben altijd een diepere laag.

De Friends:

Leonieke Vermeer (piano): ‘Het spel van pianiste Leonieke Vermeer zit mooi tussen enerzijds de lichtvoetigheid en het gemak van Ahmad Jamal en anderzijds de zwaardere percussieve tonen van Mal Waldron, met soms een stug vleugje Monk.’ (Dagblad van het Noorden, 2011)
Lotte van Veldhoven (cello) speelt, naast haar vaste pianotrio, graag kamermuziek in verschillende formaties. Ze is ook actief in het Noordpoolorkest. In 2011 trad ze toe tot de band Pot, Baumgarten & Friends, waarin ze een prachtig klassiek getinte inbreng heeft.
René van Astenrode (vibrafoon & slagwerk) zorgt voor de warme, percussieve inbreng op zijn vibrafoon, of juist het spetterend swingende slagwerk.

Peter Pot - diatonische accordeon
Philip Baumgarten - contrabas
René van Astenrode - vibrafoon en percussie
Leonieke Vermeer - piano
Lotte van Velthoven - cello

Opgave: voorverkoop via www.posthuistheater.nl
Website: http://www.terbantstertsjerke.nl


05-05-17

5 mei-lezing door Ernst Hirsch Ballin in Dorpskerk Huizum, Leeuwarden

Tijdstip: 16.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 5,00
De jaarlijkse 5 mei-lezing zal dit jaar worden verzorgd door prof.dr. E.M.H. (Ernst) Hirsch Ballin.

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum


06-05-17

Provocale brengt cantate rond Anne Frank naar Wetsens

Tijdstip: wordt nader bekend gemaakt
Locatie: Wetsens
Entree: wordt nader bekend gemaakt
'Provocale' brengt de Cantate voor koor, klarinet, piano, cello en viool op basis van teksten uit het dagboek van Anne Frank.

Opgave: vituskerk.wetsens@gmail.com
07-05-17

Edouard treedt op in Ioannis Theatersjerke Wier

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
Franse chansons/Songs met stijl

Website: www.ioannistheatertsjerkewier.nl


14-05-17

Historische wandeltocht vanuit kerkje Schurega

Tijdstip: 11.00
Locatie: Schurega
Entree: 5.00
Historische wandeltocht door Schurega en omgeving onder leiding van Roel Visser, auteur van het geschiedenisboekje over het kerkje van Schurega.20-05-17

Fietsen en wandelen langs kerken en kunst

Tijdstip: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Boksum
Entree: vrije bijdrage
In 7 monumentale kerken hangen grote werken van één kunstenaar met religieuze kunst. Er zijn fiets en wandelroutes langs de kerken uitgezet.

Website: http://www.zevenkerken.nl/


21-05-17

Lezing strafpleiter Willem Anker in Van Harenskerk

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Sint Annaparochie
Entree: 10,00 euro
Mr. W. Anker verzorgt zondag 21 mei een lezing over het onderwerp: Strafpleiter, oefening op een evenwichtsbalk. Aanvang: 15.00 uur (kerk open 14.30 uur). Entree: €10,-


Website: http://www.vanharenskerk.nl/


21-05-17

Fietsen en wandelen langs kerken en kunst

Tijdstip: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Boksum
Entree: vrije bijdrage
In 7 monumentale kerken hangen grote werken van één kunstenaar met religieuze kunst. Er zijn fiets en wandelroutes langs de kerken uitgezet.

Website: http://www.zevenkerken.nl


21-05-17

Trio Oeremis treedt op in Kapelle Haskerdijken

Locatie: Haskerdijken
Nadere informatie volgt21-05-17

Leoville Jazzorkest in Ioannis Theatertsjerke Wier

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
Leoville Jazzorkest
De band, compleet met naamschilden annex muzieklessenaars zoals de na-oorlogse jazz-/dansorkesten, put uit een breed scala aan stijlen:
Pittige swing, ingetogen ballads, evergreens, doorleefde blues, aanstekelijke latin wisselen elkaar af, met sommige bekende jazznummers in het Fries.
Leoville laat op overtuigende wijze horen dat al die prachtige jazz-standards, blues, ballads & bossa's terecht niet vergeten of versleten zijn .

Zondag 21 mei 2017 om 15:00 uur
Ioannis Teatertsjerke, Lautawei 5a, Wier
Entree € 10,00
Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123


Opgave: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
Website: www.ioannistheatertsjerkewier.nl


25-05-17

Fietsen en wandelen langs kerken en kunst

Tijdstip: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Boksum
Entree: vrije bijdrage
In 7 monumentale kerken hangen grote werken van één kunstenaar met religieuze kunst. Er zijn fiets en wandelroutes langs de kerken uitgezet.

Website: http://www.zevenkerken.nl


26-05-17

Opening zomerseizoen Open Deur Commissie Van Harenskerk

De Commissie Open Deuren van de Van Harenskerk verzorgt de openstelling van de kerk op zaterdag van 27 mei tot en met eind september. Dit jaar is er een tentoonstelling te zien van foto's die tijdens de restauratie gemaakt zijn. De opening van het zomerseizoen is op vrijdag 26 mei. De SOS-band zorgt voor een muzikale omlijsting.

Website: http://www.vanharenskerk.nl/Welkom


27-05-17

Fietsen en wandelen langs kerken en kunst

Tijdstip: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Boksum
Entree: vrije bijdrage
In 7 monumentale kerken hangen grote werken van één kunstenaar met religieuze kunst. Er zijn fiets en wandelroutes langs de kerken uitgezet.

Website: http://www.zevenkerken.nl


27-05-17

Installatie met beelden van Hein van Delft in Bornwird

Tijdstip: 11.00 - 17.00 uur
Locatie: Bornwird
Entree: Vrijwillige bijdrage
VOOR ALTIJD

installatie - mens en natuur in friesland

In het dertiende-eeuwse kerkje van Bornwird wordt in in de maanden juni, juli en augustus 2017 een installatie met beelden tentoongesteld. De installatie zal worden gemaakt door landschapsarchitect en beeldend kunstenaar Hein van Delft. Hij is liefhebber en kenner van het Friese landschap en de Friese oude kerken. Eerder heeft hij in Friesland geëxposeerd met materieschilderijen en sculpturen die geïnspireerd zijn op het Friese landschap en waarin hij materialen heeft verwerkt die hij in dat landschap verzameld heeft.

De natuur- en cultuurhistorie vormen het uitgangspunt voor de installatie in Bornwird. Deze verwijst naar een hernieuwde samenwerking tussen mens en natuur en naar een mentale houding die aan deze samenwerking kan bijdragen. Met de eerste van drie beelden laat de kunstenaar zowel de toenemende verarming van de ecologische kwaliteit van Friesland zien als de enorme potentie en herstelkracht van de natuur. Vervolgens confronteert hij de bezoeker met een monument voor al het natuurlijk leven dat door deze verarming niet geboren heeft kunnen worden. Met het beeld 'Voor Altijd' tenslotte, laat de kunstenaar de schoonheid en het belang zien van het cyclisch proces van wederzijdse beïnvloeding van mens en natuur. Het landschap, de middeleeuwse kerk en de Friese cultuurgeschiedenis vormen de inspiratiebron voor de beelden. Hij maakt gebruik van materialen uit het landschap, de grafcultuur en van bouwkundige elementen en het interieur van de Friese kerken.

Hij zegt erover: 'Nu we in het tijdperk leven waarin de mens meer dan de natuur onze aarde beïnvloedt zullen wij maximaal verantwoordelijkheid moeten nemen voor onze planeet en daarmee voor de mensheid'. Hij constateert ook dat wij mensen in verwarring zijn gebracht. Enerzijds zijn we ons voortdurend bewust van allerlei vormen van slecht beheer en zelfs vernietiging van de aarde. Anderzijds komen we dikwijls niet werkelijk tot initiatieven wat veroorzaakt wordt door angst, door teleurstelling, ontmoediging, schuldgevoel, ontkenning en kortetermijnbelang. In de installatie refereert de kunstenaar aan de aloude traditie van de contemplatie. Juist oude kerken zoals in Bornwird stonden in deze traditie en boden het gereedschap om in stilte en concentratie werkelijk inzichten te verwerven die kunnen leiden tot het zetten van stappen.

In direct contact met het door mens en natuur ontstane landschap, met de voelbare cultuurhistorie van de locatie, het middeleeuwse kerkje en met de gepresenteerde beelden, krijgt de bezoeker de ruimte om in stilte de haast onbenoembare essentie van de samenwerking tussen mens en natuur op zich in te laten werken.

De installatie is te zien op alle zaterdagen van 27 mei t/m 26 augustus 2017.

Nadere informatie volgt. Voor informatie en contact:

HEIN VAN DELFT
landschapsarchitect - beeldend kunstenaar
heinvandelft.nl - 0204194125 - hein@heinvandelft.nl


Opgave:

Website: http://www.heinvandelft.nl


28-05-17

Fietsen en wandelen langs kerken en kunst

Tijdstip: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Boksum
Entree: vrije bijdrage
In 7 monumentale kerken hangen grote werken van één kunstenaar met religieuze kunst. Er zijn fiets en wandelroutes langs de kerken uitgezet.

Website: http://www.zevenkerken.nl


02-06-17

Orgelbespeling 'It Lûd fan Van Dam' in Dorpskerk Huizum, Leeuwarden

Tijdstip: 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: Gratis (collecte bij uitgang)
Na de restauratie van het orgel in de Dorpskerk Huizum zijn we vorig jaar gestart met een proefserie orgelbespelingen op de eerste vrijdag van de maand, in de namiddag van 5 tot 6 uur. Dit bleek een groot succes.
We prijzen ons zeer gelukkig dat we weer een aantal enthousiaste musici hebben kunnen vinden die u de prachtige klanken van ons fraai gerestaureerde Van Dam orgel willen laten horen.
In het voorjaar van 2017 wordt het orgel bespeeld door vier studenten van Theo Jellema, meester-organist aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen.
Op vrijdag 2 juni 2017 is Jaap de Kok de organist.
U bent van harte welkom voor een uur 'Van Dam-klanken', onder het genot van een kop koffie of thee.

De orgelconcerten in de serie 'It Lûd fan Van Dam' zijn gratis toegankelijk.
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!
Een vrijwillige bijdrage voor de musici wordt zeer op prijs gesteld.
Koffie/thee € 1,50.


Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum


04-06-17

Pinksterviering in Kapelle Haskerdijken

Tijdstip: 19.30 uur
Locatie: Haskerdijken
Voorganger da. A-M Kobes-Gerritsen10-06-17

Boekemerke in tsjerkje Schurega

Tijdstip: 14.00
Locatie: Schurega
Entree: gratis11-06-17

Code Rood door VOCASA in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 15.00 tot 17.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 5,-
VOCASA is een dubbelkwartet uit Drachten en omgeving en uit het Westerkwartier. We vinden het leuk om in een kleine groep te zingen en muzikale uitdagingen aan te gaan. We zingen veel a capella, soms met pianobegeleiding. We zijn dus 'klein' in geluid, maar ook in het innemen van ruimte.
We laten ons regelmatig coachen door zangpedagogen. Zo blijft onze stem goed op peil en kunnen we de puntjes op de i zetten voor een uitvoering.
Ons repertoire is veelzijdig met hier en daar een vleugje theater. We zoeken steeds weer naar nieuwe thema's. Vorig jaar hebben we gezongen rond het thema 'geloof, hoop en liefde'. Op dit moment werken we aan ons nieuwe thema 'Code Rood'.
Dus u bent gewaarschuwd..... 11 juni geldt CODE ROOD in Rottevalle!!!
Inlichtingen en reserveringen: oostenytie@live.nl11-06-17

Trio Oeremis

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
Trio Oeremis treedt al meer dan twintig jaar op met mooie Friestalige nummers voor een luisterpubliek.

Opgave: Trio Oeremis

Zondag 11 juni 2017 om 15:00 uur

Ioannis Teatertsjerke, Lautawei 5a, Wier

Entree € 10,00

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of telefonisch op 0518-471123 of 0518-461506


Website: http://


16-06-17

Muziekfabriek: ensembles uit het Fries Kamer Orkest in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: Gratis (collecte bij uitgang)
De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum


23-06-17

Lezing over de historie van het Tjallingaweeshuis in Westernijtsjerk

Tijdstip: 20.00 uur (ontvangst vanaf 19.30 uur)
Locatie: Westernijtsjerk (bij Marrum)
Entree: € 5 inclusief koffie/thee
Meer dan 300 jaar zijn er wezen opgevangen op de boerderij Tjallingastate in Westernijtsjerk bij Marrum. Op 2 april 1541, dus vorig jaar 475 jaar geleden, legde het kinderloze echtpaar Sjoerd van Andla en Kinsck van Ropta in een donatiebrief de stichting van het weeshuis vast. Het echtpaar woonde op Papingastate bij Weidum; Kisck van Ropta was afkomstig van Roptastate in Metslawier. Tot de vele bezittingen van Sjoerd en Kinsck hoorde ook het aanzienlijke Tjallinga-goed in Westernijkerk. Voor de stichting van het weeshuis stonden Sjoerd en Kinsck Tjallingastate af “tot onderholdinge der armen en elendigen weesen en fondlinge”.

De pachters van Tjallingastate werden belast met de zorg voor de wezen. Tot 1887 verbleven er wezen op Tjallingastate, in sommige perioden meer dan 12 tegelijk. Van 1887 tot 1938 werden de wezen in een tehuis in Huizum opgevangen. Daarna ondersteunde de stichting op een andere manier (half)wezen, wat zich later ontwikkelde tot de huidige praktijk dat de stichting Tjallinga Weeshuis projecten steunt die tot doel hebben het leven te verbeteren van jongeren die het maatschappelijk en/of economisch moeilijk hebben. Dit wordt gefinancierd met de inkomsten uit o.a. de verpachte boerderij Tjallinga State.

In de lezing wordt met name ingegaan op de periode van 1541 tot 1887 waarin de wezen in Westernijtsjerk verbleven. Over het wel en wee van de oprichters, de wezen, de pachters (binnenvaders en -moeders), en de bestuurders (administratoren) waarover een aantal bijzondere verhalen en anekdotes te vertellen zijn, zoals over gebeurtenissen in de 18e eeuw waardoor het voortbestaan van het weeshuis aan een zijden draadje hing, of over hoe bestuurder Bernardus Buma in 1875 de bijnaam'God van Marrum' kreeg.

Ook kan deze avond de kanonskogel worden bekeken die in de gracht van Tjallingastate gevonden is. Mogelijk is deze afkomstig van de belegering van de Tjallingastins door Saksische soldaten omstreeks 1500.
De lezing wordt verzorgd door Titia Jippes-de Boer uit Marrum, die een grote belangstelling voor de plaatselijke geschiedenis heeft.

Vanaf 19.30 uur en na afloop is er gelegenheid om de kerk, waarvan het interieur in het najaar van 2016 is opgeknapt, te bekijken. Daarbij is onder andere een bijzondere grafzerk uit omstreeks 1500 gevonden.

Meer informatie: jippes@planet.nl (Titia Jippes-de Boer) of gerezenwit@planet.nl (Lolkje van der Kooi, secretaris Plaatselijke Commissie Alde Fryske Tsjerken).
Adres kerk: Jepmaloane 2, 9073 TS Marrum


Website: http://marrumonline.nl/agenda/258-het-tjallingaweeshuis-in-westernijtsjerk


25-06-17

Vesper in De Kapelle van Haskerdijken

Tijdstip: 19.30 uur
Locatie: Haskerdijken
Voorganger ds. P. de Buck30-06-17

Vocal Group Stim in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 10,-
De schatkamer van het Nederlandse luisterlied ligt vol met prachtige liedjes. Mooie melodieën en fraaie teksten: van ontroerend en troostend tot hilarisch en ironisch.
Vocal Group Stim maakte een eigenwijze selectie en stelde een programma samen met nummers van onder andere Stef Bos, Klein Orkest, Herman van Veen en Daniel Lohues. Het resultaat is een mooie avond met Nederlandse luisterliedjes, die speciaal zijn gearrangeerd voor close harmony en a capella.
Op vrijdag 30 juni gaat het programma in première in de Dorpskerk in Rottevalle.
Foto: Elze Postma

Website: http://


01-07-17

Kapelle in Haskerdijken doet mee aan Tsjerkepaad

Tijdstip: 13.30-17.00 uur
Locatie: Haskerdijken
Tussen 1 juli en 9 september 2017 opent De Kapelle weer haar deuren gedurende Tsjerkepaad. Elke zaterdagmiddag tussen 13.30 – 17.00 uur bent u van harte welkom. Onze vrijwilligers verwelkomen u graag en uiteraard staat er een kopje koffie of thee voor u klaar.01-07-17

Tsjerkepaad

Tijdstip: 13:30 - 17:00
Locatie: Wier
Entree: Toegang gratis

Website: http://


08-07-17

Tsjerkepaad

Tijdstip: 13:30 - 17:00
Locatie: Wier
Entree: Toegang gratis

Website: http://


15-07-17

Tsjerkepaad

Tijdstip: 13:30 - 17:00
Locatie: Wier
Entree: Toegang gratis

Website: http://


22-07-17

Tsjerkepaad

Tijdstip: 13:30 - 17:00
Locatie: Wier
Entree: Toegang gratis

Website: http://


29-07-17

Tsjerkepaad

Tijdstip: 13:30 - 17:00
Locatie: Wier
Entree: Toegang gratis

Website: http://


05-08-17

Tsjerkepaad

Tijdstip: 13:30 - 17:00
Locatie: Wier
Entree: Toegang gratis

Website: http://


12-08-17

Tsjerkepaad

Tijdstip: 13:30 - 17:00
Locatie: Wier
Entree: Toegang gratis

Website: http://


19-08-17

Tsjerkepaad

Tijdstip: 13:30 - 17:00
Locatie: Wier
Entree: Toegang gratis

Website: http://


26-08-17

Tsjerkepaad

Tijdstip: 13:30 - 17:00
Locatie: Wier
Entree: Toegang gratis

Website: http://


02-09-17

Tsjerkepaad

Tijdstip: 13:30 - 17:00
Locatie: Wier
Entree: Toegang gratis

Website: http://


03-09-17

Evensong in De Kapelle van Haskerdijken

Tijdstip: 19.30 uur
Locatie: Haskerdijken
Voorganger ds. P. Nijssen01-10-17

Gurbe Douwstra treedt op in Terbantster Tsjerke

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Terband
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje
De Drachtster sjonger en lietskriuwer Gurbe Douwstra is mei entûsjasme yngien op de útnûging foar in optreden yn de Terbantster Tsjerke. It is net foar it earst dat dizze Fryske trûbadoer nei dit altyd wer sfearfolle poadium fan Terbant komt te spyljen. Diskear is hy wer ris hielendal allinnich. In solo-optreden mei in kar út de moaiste lietsjes út syn repertoire. Bekende ferskes, mar ek nije lietsjes, dêr’t hjoed de dei geregeld wat nostalgy en mankelikens yn troch klinkt. Mar dat sil grif wat mei de leeftiid te krijen ha, sa seit er sels, mei in glimpke om ‘e lippen. It wurdt grif in moaie middei.

De Drachtster singer/songwriter Gurbe Douwstra heeft met enthousiasme gereageerd op de uitnodiging voor een optreden in de Terbantster Kerk in Terbant. Het is niet de eerste keer dat deze Friese troubadour naar dit altijd weer sfeervolle podium van de Terbantster tsjerke komt te spelen. Deze is hij weer eens helemaal alleen. Een solo-optreden met een ruime keus uit de mooiste liedjes uit zijn repertoire. Bekende liedjes, maar ook nieuw werk, waar vandaag de dag toch ook met regelmaat nostalgie en melancholie in doorklinkt. Maar dat heeft vast wat met de leeftijd te maken, zo zegt hij zelf, met een glimlach om de lippen. Het wordt ongetwijfeld een mooie middag.

Opgave: voorverkoop via www.posthuistheater.nl
Website: http://www.terbantstertsjerke.nl


14-10-17

Strijkorkest Divertimento in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Rottevalle
Strijkorkest Divertimento is eind 2008 opgericht door Anneke Volbeda vanuit de Doesburg vioolschool.
Divertimento speelt muziek uit verschillende stijlperiodes. Het repertoire bevat werken van o.a. Bach, Haydn en Mozart, maar ook Andriessen.
Anneke Volbeda studeerde viool aan het Conservatorium te Groningen bij Bouw Lemkes en Jeanne Lemkes-Vos en later ook nog bij Jan Willem de Vriend en in 2003 altviool bij Cees Dekkers. Al tijdens haar studie begon ze met het geven van vioollessen. Tegenwoordig is zij naast het geven van concerten met o.a. Trio Concordante (pianotrio) en het Badalian Kwartet (strijkkwartet) nog steeds actief als viool- en altviooldocente.

Website: http://


15-10-17

Muzikaal Combo De Nije Knipers in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 15.00-17.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 7,50
Muzikaal Combo De Nije Knipers uit Franeker/Makkum gaat terug in de tijd met nostalgische muziek uit de vorige eeuw. Met zang, begeleid door elektrische gitaar, accordeon en slagwerk, brengen ze 'gouwe ouwen' met een eigen Kniper-sausje. Een muzikale reis om de wereld met een programma waarin luisterliedjes onder andere in het Engels, Spaans, Frans, maar ook in het Nederlands en Fries, worden afgewisseld door dansmuziek in meerdere ritmes.

Website: http://


15-10-17

Roon Staal treedt op in Terbantster Tsjerke

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Terband
Entree: 15 euro
Op 15 oktober, 2017, geeft pianist en zanger Roon Staal een concert in de Terbantster Tsjerke te Terband. Eén van de 15 concerten van de inmiddels 5e Oktober Tour welke van 29 september t/m 29 oktober plaats zal hebben.
Roon Staal zingt en begeleidt zichzelf op de piano. Zijn muziek laat zich omschrijven als warm, integer en levensbeschouwelijk en staat garant voor warme sfeervolle concerten.
Tijdens eerdere concerten werden niet alleen mooie covers als Stay With Me Till The Morning van Vicki Brown, Bridge Over Troubled Water van Simon & Garfunkel en Sailing van Rod Stewart ten gehore gebracht, maar ook prachtige eigen composities als In de Harten van De Wereld en Als je Mij zoekt van de cd "In The Hearts Of The World" alsmede songs van eerder uitgebrachte cd's als Morgen Komt Eraan en Weet Waarom Je Leeft.

Opgave: reserveren via www.roonstaal.com of tel.nr. 0630025992.


22-10-17

Vesper in De Kapelle van Haskerdijken

Tijdstip: 19.30 uur
Locatie: Haskerdijken
Voorganger pastor Charles Aba12-11-17

Basson Continuo in Terbantster Tsjerke

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Terband
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje, vvk: www.posthuistheater.nl
Marjolein Wielinga, fagot en Pieter Rynja, orgel/clavecimbel, vormen samen het duo Basson Continuo. Zij brengen een prachtig en afwisselend programma met muziek uit de renaissance tot en met hedendaagse muziek. Orgel en fagot is een unieke combinatie, beide klankkleuren passen perfect bij elkaar. Marjolein zal kort iets vertellen over het ontstaan van de fagot en daarbij iets laten horen op de renaissance fagot, de barokfagot en de moderne fagot. Pieter begeleidt haar op het orgel en het clavecimbel.

Marjolein Wielinga behaalde in 2012 haar diploma fagot aan het Conservatorium Zwole, ze studeerde bij Peter Gaasterland. Daarnaast volgde zij masterclasses bij Brian Pollard, Bram van Sambeek en Sergio Azzolini
Peter Rynja(1954) studeerde orgel bij Simon C. Jansen en haalde het bachelor orgel bij Hans van Nieuwkoop, Bachelor klavecimbel bij Jaap Spigt en het master klavecimbel aan het Brabants Conservatorium. Volgde vervolgens cursussen en masterclasses bij Monika Henking, Jukka Tiensu en Mireille Lagacé.
Is daarnaast componist, uiteraard zal deze middag een door hem gecomponeerd werk niet ontbreken.

Gespeeld worden werken van: Vivaldi,Bach, Rynja, Kodaly, Mozart, Saint Saens e.a.

Website: http://www.terbantstertsjerke.nl


26-11-17

Byzantijns Mannenkoor in Terbantster Tsjerke

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Terband
Het Byzantijns Mannenkoor Friesland, kortweg BMF, is opgericht in 2004 en telt op dit moment 27 enthousiaste leden. De leden zijn afkomstig uit de 3 noordelijke provincies.
Het repertoire van dit koor bestaat hoofdzakelijk uit Russisch orthodoxe kerkmuziek. Daarnaast worden ook volksliederen uit Oost Europese landen uitgevoerd. Voor een groot deel is het repertoire uniek door de keuze van de dirigente, Nana Tchikhinashvili. Zij is geboren en getogen in Tbilisi (Georgië) en heeft haar cultuur meegenomen en aan het koor overgebracht.
BMF is een a-capellakoor. In de Byzantijnse traditie geldt de opvatting dat alleen de menselijke stem in staat is God te loven. Voor de volksliederen geldt dat natuurlijk niet maar die worden ook zonder begeleiding van muziekinstrumenten gezongen.
Bezoekers worden getroffen door de diepe mannenstemmen en de unieke klankkleur van de melodieën. Eens werd dit uitgedrukt als een emotie van klank, taal en boodschap. Vaak horen we over beleefde kippenvelmomenten.

De taal waarin gezongen wordt is voor de religieuze liederen vaak Oud-Russisch of Kerk-Slavisch, een oude taal. De volksliederen worden in een Oost-Europese taal gezongen. Bezoekers krijgen een programma met een vrije vertaling van de gezongen liederen.

Iets over Byzantijns
Het koor noemt zich Byzantijns omdat het muziek zingt zoals dat in de Russich orthodoxe kerk gezongen wordt. Byzantijns heeft alleen betrekking op de vorm (ritus) van de eredienst. Deze is ontstaan in Byzantium, later Constantinopel, nu Istanbul. Deze aanduiding heeft nu geen enkele aardrijkskundige betekenis meer. Deze ritus heeft zich vanuit Byzantium over grote delen van vooral Oost Europa verspreid. Tot het 2e Vaticaans concilie kende de katholieke kerk alleen het Latijn (kerklatijn) als liturgische taal (Latijnse ritus). De Byzantijnse ritus wordt echter in de landstaal gevierd. De taal waarin gezongen wordt wijkt hiervan af en is vaak onveranderd sinds eeuwen. Het is Oud-Kerk-Slavisch, soms ook Oud-Bulgaars genoemd, dus niet het moderne Russisch.24-12-17

Krystnacht Yn De Kapelle Haskerdijken

Tijdstip: 19.30 en 21.30 uur
Locatie: Haskerdijken

Opgave: Opgave noodzakelijk


Locatie: Schurega