Home

Actueel

Kerken

Over ons

Word donateur

Webwinkel

Contact

Filter :

UITAGENDA

24-03-18

Mulder & Sons - Vaders en Zonen in Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Ter Idzard
Entree: € 10,--
Multi-instrumentalist Jaap Mulder brengt samen met zijn zonen Ruben (toetsen) en David (percussie) een voorstelling met verhalen over vaders en zonen.
Mooie luisterliedjes worden afgewisseld met virtuoze folk-pop.
Een bijzondere en muzikale voorstelling, persoonlijk en universeel, boeiend tot de laatste klanken vervliegen.

Opgave: cultuur@ter-idzard.nl


25-03-18

Open Huis met theaterstuk Anna & Us Heit

Tijdstip: 13.30 uur
Locatie: Bears
Entree: gratis

Opgave: Uniastate Bears nodigt u graag uit voor het Open Huis, zondag 25 maart. Op deze dag bent u van 13.30 tot 16.30 uur welkom voor een bezichtiging van onze state, poarte en kerk. Dit kan door middel van een rondleiding of op eigen initatief. Ook zijn er kinderactiviteiten en wordt u verwelkomt met een hapje & drankje. De toegang is gratis, ook voor de voorstelling van Anna & ús Heit, die om 14.30 uur start in de kerk.

Anna & Us Heit - aanvang 14.30 uur
De verboden liefde tussen Willem Lodewijk van Nassau en zijn nichtje Anna van Oranje staat centraal in dit verrassende theaterstuk.

Anna en Us Heit spoken na 430 jaar huwelijk nog steeds rond. Na hun dood vermaken ze zich door het spelen van spelletjes met iedereen die ze ontmoeten. Maar Anna geniet nauwelijks van het spelen. Ze vraagt zich af waarom haar familie nooit langs komt. Us Heit probeert haar op te vrolijken door nieuwe spellen te verzinnen. Maar Anna ontdekt dat haar man geheimen heeft. Ze wil de waarheid weten over haar verleden en de rol hierin van haar vader. En dan wordt hun liefde, op de proef gesteld.

De speelse dialogen worden afgewisseld met prachtige liedjes. Er zijn teksten gebruikt van toneelschrijver Jan Janszoon Starter en historicus Wopke Eekhof.
Website: http://www.uniastate.nl


25-03-18

Concert van Zeemanskoor 'De Skúmkoppen', met gastoptredens, in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 10,00 (incl. consumptie)
Concert van Zeemanskoor 'De Skúmkoppen',
met gastoptredens van Jilt Heidstra, Lodewijk Meeter en Age Veldboom.

Het Zeemanskoor 'De Skúmkoppen' werd in maart 1994 in Harlingen opgericht.
Het koor begon met 16 leden, maar is in de loop der jaren steeds groter geworden en het heeft momenteel 55 leden. Dirigente is Lesley Joosten. De begeleiding wordt verzorgd door drie accordeonisten en een violist.
Spontaniteit en plezier in het zingen zijn de belangrijkste kenmerken van het koor.
Het repertoire bestaat voornamelijk uit Engelstalige shanties en zeemansliederen, maar ook uit Duitse en Nederlandse liederen. De laatste jaren is een aantal Ierse zeemansliedjes en ballades aan het repertoire toegevoegd.
Het koor treedt graag en regelmatig op tijdens Shantyfestivals, op dorpsfeesten en in rust- en verzorgingshuizen.

Tijdens dit concert, waarin met name aandacht wordt geschonken aan het 50-jarig jubileum van het skûtsje 'it Doarp Huzum', zijn er gastoptredens van de Fryske folk-sjonger Jilt Heidstra, Lodewijk Meeter van het Huzumer skûtsje en Age Veldboom van het Skûtsje-museum in Earnewâld.

De toegangsprijs is €10,00 (incl. consumptie in de pauze).
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!


Opgave:

Website: https://www.facebook.com/cultureelpodiumdorpskerkhuizum en http://www.skumkoppen.nl .


25-03-18

Preek van de leek door journalist Hanneke Boonstra in Mariakerkje van Kortezwaag te Gorredijk

Tijdstip: 10.30 uur inloop met koffie/thee; 11.00 uur begin preek
Locatie: Gorredijk-Kortezwaag
Entree: gratis (collecte aan het eind van de preek)
Het thema van de preek is: Mijn Mata Hari.
Jarenlang dacht Hanneke Boonstra dat ze familie was van Mata Hari. Het leidde tot een speurtocht naar het leven van deze oudtante, één van de beroemdste vrouwen ter wereld. In Parijs, Londen en Rome trad ze in haar voetsporen.
Het gaf haar een andere blik op Mata Hari, op de geschiedenis en op haar eigen leven als journalist. Ze schreef erover op de website van het Fries Museum en publiceerde het boek: "Mijn Mata Hari".
Na afloop van de preek is er gelegenheid om na te praten en signeert de auteur haar boek.

Website: http://


25-03-18

Jazzorkest Leoville

Tijdstip: 14.30
Locatie: Schurega

Jazzorkest LEOVILLE (Friesland)

... prettig in het gehoor liggend ... drie blazers... ritmesectie...zangeres...

Al vanaf 1976 is de naam LEOVILLE verbonden aan een Friese jazzband.
De “Leoville Jazzband” was in de jaren ‘80 en ’90 een bekend dixielandorkest met veel optredens, vooral in Friesland, maar ook elders in den lande.
Na een daverende reünie in 2001 besloten enkele muzikanten om een nieuwe band te vormen.
Vanwege de naamsbekendheid werd gekozen voor de naam “LEOVILLE”.

LEOVILLE put uit een breed scala aan stijlen.
Een belangrijk deel van het repertoire bevat nummers uit de periode voor, tijdens en na WO 2.
Vooral na de bevrijding was de Amerikaanse populaire muziek toonaangevend voor West Europa (American Songbook!) en ook nu nog worden veel nummers uit die periode volop gespeeld.
Zo komen meerdere Ellington-composities voorbij, hits uit de bigband/swing-periode en uit de toenmalig bekende musicals, jazz-standards, ballads, maar ook blues, latin, gospel/soul, folk.
Het Friese “Samar ynienen ljocht”en “As yn de Hjerst” zijn bekende jazz-standards.
De bezetting is enigszins gewijzigd:
Er is een nieuwe bassist en i.p.v. de slaggitarist speelt nu weer, evenals een aantal jaren geleden, een pianist mee.Opgave: p.jong37@chello.nl of tel.06-811.46.929
Website: http://


25-03-18

Concert Sjonge Jonge in Terbantster Tsjerke

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Terband
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje. Vvk.: posthuistheater.nl
Vocal Group Sjonge Jonge, winnaar Friese Korenslag 2017, is een gemengd koor uit het mooie Friese watersportdorp Grou en opgericht in 1999. Het koor bestaat uit 19 leden en brengt een gevarieerd programma, dat onder andere bestaat uit prachtige popballads, levendige musicalnummer en swingende up tempo songs. Sjonge Jonge zingt zowel a capella als onder begeleiding van pianist Matthijs Soldaat.
Natuurlijk heeft deze vocal group ook behoorlijk wat ambitie, maar dat kan ook niet anders met een topdirigente als Akke Bosma. Met haar geweldige technieken, geleerd aan The Royal Academy of Music in Aalborg (DK), probeert ze alles eruit te halen wat er in zit.
Regisseur Alinda Talsma zorgt telkens weer voor een bijzondere en effectieve koorregie, waarbij de beleving van het lied en uitstraling belangrijke toverwoorden zijn.
Sjonge Jonge is een erg enthousiaste groep met een zeer divers repertoire,waarmee ze zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan de doelgroep en gelegenheid.
Website: http://www.sjonge-jonge.nl


25-03-18

Trek Harmonica Club Oostergoo

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
Swingen, luisteren en meezingen met THC Oostergoo in Ioannis Teatertsjerke

Hoewel THC staat voor Trek Harmonica Club, presenteren de leden zich liever als muziekgroep. De trekzak staat weliswaar centraal en veel van de enthousiaste muzikanten hebben hun sporen verdiend in de trekharmonicawereld, maar er wordt ook gespeeld op batá, cajon en gitaar. Bij de meeste nummers wordt bovendien ook gezongen. Het is dus geen traditionele trekzakgroep.

Het tweede deel van de naam verwijst naar Hotel Oostergoo in Grou. Hier is het ooit begonnen. En het is nog steeds deplek waar de groep in de periode van oktober - mei iedere zondagochtend samen speelt en repeteert. Dat gebeurt dan van 10:30 - 12:30 uur in het restaurant van Hotel Oostergoo, waarbij ook publiek van harte welkom is. In deze periode wordt er hard gewerkt aan het instuderen van nieuwe nummers, wat resulteert in het traditionele Voorjaarsconcert. Dit inmiddels enorm populaire concert trekt in april gewoonlijk meer dan 400 bezoekers naar Hotel Oostergoo.

THC Oostergoo brengt een gevarieerd programma. Natuurlijk staan er trekzaknummers op het repertoire maar dan wel vaak net even anders, met eigen bewerkingen. Daarnaast komen instrumentale en vocale nummers voorbij in Fries, Engels, Leeuwarders en Nederlands. Het gaat in bijna alle gevallen om heel herkenbare nummers van bekende artiesten, zoals -om er een paar te noemen- The Dubliners, The Eagles, Simon & Garfunkel en John Denver, maar ook Gurbe Douwstra en Anneke Douma. De groep heeft maar één doel en dat is het publiek laten genieten. En dat lukt altijd met de brede muziekkeuze, van luisterliedjes tot gezellige walsen, van gevoelige ballads tot meezingers.


Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
Website: http://


01-04-18

Under de Toer: Anna Maria in Sint Joriskerk Britswert i.s.m. Nicolaaskerk Wiuwert

Tijdstip: Wordt nog bekend gemaakt, evenals de data van de voorstellingen
In 1678 overleed Anna Maria van Schurman in Wiuwerd, op zeventigjarige leeftijd. Ze werd begraven in de Nicolaaskerk. Van Schurman was een befaamde 17e-eeuwse vrouw . Ze was zeer bekwaam in vele talen, was wetenschapster en kunstenares. Ze correspondeerde en was bevriend met vele beroemdheden, onder wie René Descartes, Constantijn Huygens en Jacob Cats. Ze was de eerste vrouw in Europa die mocht gaan studeren aan de universiteit. Maar hoe gewaardeerd en geroemd ook, dit veranderde toen ze zich aansloot bij de strenge geloofssekte van Jean de Labadie, afstand deed van haar werk en zich terugtrok op de Van Walta State in Wieuwert. Anna Maria is een deels historisch en deels fictief verhaal over het leven van Anna Maria van Schurman.

M.m.v. Tonielgroep Vriendenkring Britswert/Wiuwert, dorpsbelang De twa doarpen en Museum Martena Franeker. Script: Remco Klop, regie: Luuk Eisema

De voorstelling begint in en rond de kerk in Britswert.
De bezoekers reizen dan naar Wiuwert voor de rest van de voorstelling.
Meer informatie is verkrijgbaar via annamariaproject2018@hotmail.com of kijk op de FacebookpaginaWebsite: http://underdetoer.nl/manifestaties/anna-maria/


02-04-18

Grien Festival, park Koarnjum, 2 t/m 15 april

Tijdstip: Nicolaaskerk: Doordeweeks van 15.00 tot 17.00 uur. Weekends 11.00 -14.00 uur, m.u.v. zondag 15 april.
Locatie: Koarnjum
Expositie in de Nicolaaskerk:
 • "De twee eilanden", kunstwerk Martena State van Marjan Beuker; http://www.marjanbeuker.nl/
 • "Gehaakt kleed" thema Stinzenblomkes, doel mensen verbinden. Onderdeeltje van de grootste gehaakte deken ter wereld presentatie als Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa is in 2018. De grootste deken wordt na de presentatie, in delen, aan goede doelen geschonken.
  Op 3 en 10 april van 14.00 tot 16.00 uur komen een aantal haaksters uit Leeuwarden en Stiens in de kerk haken.
  Heb je zin om dan mee te doen, klim in de haakpen.
  Zie ook: https://vrouwenvannu.nl/landelijk/vrouwen-van-nu-h...
 • Fotoexpositie stinzenplanten van Sjoerd Hogerhuis.
  Fotografie is mijn grote passie. Alleen of samen met andere fotografen op stap te gaan naar mooie plekken in onze omgeving. Dus ook in het park Martenastate, waar ik correspondent ben voor de stinzenplantenmonitor www.stinze-stiens.nl/stinzenflora-monitor-kalender
  Daar lig ik regelmatig op de knieën voor de blomkes. Het resultaat ziet u hier in deze expositie die in eerste weken van april 2018 wordt gehouden.
  Mijn lidmaatschap van de Natuurfotografenvereniging Friesland www.vnf-friesland.nl en Fotoclub 8-88 www.fotoclub8-88.nl in Stiens geeft mij de mogelijkheid om inspiratie op te doen en mijn hobby met anderen te delen. Ik heb diverse prijzen gewonnen met foto’s en heb verschillende keren alleen en in clubverband geëxposeerd. Sjoerd Hogerhuis Koarnjum

Opgave: Zie separate aankondigingen en website www.GRIENFESTIVAL.nl
Website: http://www.GRIENFESTIVAL.nl


03-04-18

“Landgoed Martenastate: haar bewoners en omwonenden door de eeuwen heen”

Tijdstip: 20.00-21.30
Locatie: Koarnjum
Entree: €6,50
Samenstellers en projectleiders Tjitte Kamminga en Henk F. Popma co-auteurs, werken aan een nieuwe publicatie over het landgoed Martena State.
De Martena’s werden rond 1500 tot de meest vemogende en invloedrijke families van Friesland gerekend. Ze behoorden dan ook van oudsher tot de kerngroep van de Friese adel.
De Cornjumer tak van de Martena’s hield tot aan het overlijden van Doecke Tjebbes van Martena in 1605 de laatste mannelijke telg, de familienaam in Cornjum in ere. Daarna woonden er tot 1766 vier generaties Burmania’s op de state, om daarna in handen van de familie Vegelin van Claerbergen over te gaan.
Uiteindelijk werd de state nagelaten aan de kerkvoogdij van de Hervormde kerk van Cornjum, die besloot om de verpauperde gebouwen te slopen…..

Reserveer uw stoel in de Nicolaaskerk € 6,50 inclusief ontvangst met koffie en iets lekkers.

Opgave: info@martenastate.nl
Website: http://www.GRIENFESTIVAL.nl


05-04-18

Jansonius Lezing door charismatische Belg Bleri Lleshi in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 5,00
De charismatische Belg Bleri Lleshi is niet alleen de meest invloedrijke migrant van België, hij is van Albanese afkomst, maar daar ook een gevierd filosoof, auteur van diverse boeken, documentairemaker en ..... spreker.
Omdat Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa is haalt Cultureel Podium Dorpskerk Huizum dit jaar sprekers naar Leeuwarden met internationale faam.
Vandaar dat bij de Jansonius Lezing de keuze viel op Bleri Lleshi.
Hij spreekt over 'Liefde in tijden van angst'. Het boek met die naam werd gevolgd door een nieuwe bestseller Inaya: een brief aan zijn kind dat nog geboren moest worden. Hij treedt vaak op in Belgische talkshows etc. maar komt voor het eerst naar Noord-Nederland.
Ernst Janssen, oud-wethouder en nu directeur van een welzijnsorganisatie, gaat op de specifiek Leeuwarder situatie in.
Bleri Leschi inspireert als geen ander mensen: mis hem niet!!


Opgave:

Website: https://www.facebook.com/cultureelpodiumdorpskerkhuizum


06-04-18

Wyn&Musyk

Tijdstip: 19.00 - 22.00 uur.
Locatie: Koarnjum
Entree: €15,00 / €17,50
Wyn&Musyk
Optreden van:
Regina Forte, Nicolaaskerk, Gerrit Breteler , Dorpshuis De Bining en GreatLake (Kees de Groot& Sandra van der Meer) Túnmanswente.

ReginaForte is ontstaan in het najaar van 2014 vanuit een gezamenlijke wens om strijkkwartetten te spelen. De strijkers kennen elkaar uit allerlei Friese ad hoc orkesten, toevallig zijn ze alle vier ook werkzaam in het onderwijs. Zoals vrijwel elke strijker koesterden ook zij de wens om een mooi strijkkwartet op te richten. Hetstrijkkwartet mag dan bekend staan als één van de moeilijkste muziekgenres , veel grotecomponisten hebben hun beste muzikale ideeën voor het strijkkwartetbewaard.Regina Forte is de uitdaging aangegaan en beleeft veel plezier aan deze composities, zonder toeters en bellen of grootste effecten, maarvan een muzikale schoonheid in zijn zuiverste vorm.

Een goede wijn op elk adres is bij de entree inbegrepen.
Opgave: Reserveer vooraf a € 15,00 inclusief drie consumpties via info@martenastate.nl
Of voor € 17,50 aan de kassa, vol=vol
Website: http://www.GRIENFESTIVAL.nl


06-04-18

Uitvoering Muziek, Taal en Gedichten

Tijdstip: 20:00 uur
Locatie: Uitwellingerga
Entree: gratis
In de culturele smeltkroes van de Hermestsjerke, Uitwellingerga, vallen twee begrippen samen. ‘De Wereldweek van het autisme’ en ‘Lân fan taal’, Leeuwarden-Fryslân culturele hoofdstad van Europa. Dat heeft de deelnemers aan Schrijfgalerie geïnspireerd om naar buiten te treden met muziek en allerlei vormen van taal.

Ivar Masé was de 10-jarige violist die in 2013 bij de heropening van Johannestjerke optrad met moeder Monique Masé die het jeugdtreintje in beweging zette. Ivar speelt in het Frysk Jeugd Orkest en neemt deel aan het Prinses Christina Concours. Monique is een veelzijdige zangeres o.a. bij jazzorkest Leoville, JazzYpassion en samen met muziekdocent
Leon Smits in gospelformatie Saffier. Ivar, Leon en Monique verzorgen de muzikale omlijsting van het Schrijfgalerie programma.


De deelnemers van Schrijfatelier,Anneke K., Anneke S., Margriet, Monique, Marina en Ids,

komen aan bod met zelf gemaakte verhalen en gedichten. Of putten uit inspiratiebronnen van taalverrijking. Creatief tot stand gekomen of autobiografisch, dat is de vrijheid van de schrijver. Het hoogste goed. Anneke B. gidst ons door het programma.

Dat het een Top avond gaat worden in de Twel-tsjerke laat zich raden. Wie is niet benieuwd naar de presentaties van de uitvoerders en de bijdragen uit eigen werk?

Opgave: In het kader van de Week van het Autisme.
Website: http://


07-04-18

Zanger - pianist Roon Staal

Tijdstip: 20:00 uur
Locatie: Olterterp
Entree: 15,00
In akoestiekrijke en pittoresque kerkjes of theaters weet Roon Staal op een romantische avond of middag de luisteraar mee te nemen. Zijn composities zijn authentiek evenals zijn performance en zijn stem raakt en entertaint mensen. Befaamde sterren als zanger Art Garfunkel en singer-songwriter Gilbert O'Sullivan, in wiens studio hij twee albums opnam, zijn lovend over de 37-jarige Nederlander.

Opgave: http://roonstaal.com/ticketformulier.html


Website: http://roonstaal.com


08-04-18

Trio d'Encore (piano, viool en cello) in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 10,-
Het Trio d'Encore is ontstaan vanuit een hechte vriendschap: drie jongens met een gedeelde passie voor muziek. Caspar Vos (piano), Koen Stapert (viool) en Marcus van den Munckhof (cello) leerden elkaar kennen op het Conservatorium van Amsterdam. Sinds 2012 spelen zij samen en in 2016 richtten zij het Trio d'Encore op. Het trio kenmerkt zich door gepassioneerd samenspel en onderscheidt zich door programma's rondom de bij het publiek zo geliefde encores te spelen. Met deze muziek gelooft het trio het publiek op een verfrissende manier te kunnen overtuigen van zijn muzikale boodschap. Onder het motto 'encore is more' brengt Trio d'Encore een nieuwe concertbeleving naar voren, waarin toegankelijkheid en interactie met het publiek centraal staan, met werken van Debussy, Poulenc, Schoenfield, Piazzolla en Gershwin.

Inlichtingen/reserveringen: h.lansen@chello.nl

Website: http://


08-04-18

Soamaarweer Singers

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
De Soamaarweer Singers zo maar weer terug in de Ioannistsjerke Wier

In 2007 zocht de Bildtse schrijver Sytse Buwalda muzikale ondersteuning voor één van zijn projecten. Daarbij kwam hij uit bij een aantal leden van Shantykoor De Bútsoekers.

Deze groep, die toen nog iets groter was, verzorgde daarna zowel de solo- als de koorzang bij diverse muzikale toneelstukken van zijn hand. Enkele daarvan zijn De Hogerhuis Zaak en de Poerdersramp. Ook bij de Kaizerin fan Ouwesyl, een muziektheaterstuk van de hand van Simy Sevenster, namen zij het muzikale deel voor hun rekening.

De naam van de groep is ontstaan doordat zij zo maar weer konden worden opgeroepen voor een toneelstuk of een andere gelegenheid. In het Bildts werd dat al snel “De Soamaarweer Singers”.

Uiteindelijk heeft dit er toe geleid dat de groep bij allerlei uiteenlopende activiteiten betrokken is geweest, als achtergrondkoor of als deel van een voorstelling, zoals De Bildtse Overdâg en diverse boekpresentaties. Ook verzorgden zij concerten, zoals in 2013, toen een afgeladen Ioannistsjerke in Wier het sfeervolle decor vormde voor een prachtige middag.

Op 8 april 2018 zal dat laatste op veler verzoek nog eens worden herhaald. De Soamaarweer Singers, nu bestaand uit 7 man en een vrouw, gaan dan nog eens terug in de tijd met repertoire van de afgelopen jaren. Zij worden daarbij muzikaal ondersteund door de SOS + band en Jolanda Miedema (de Kaizerin fan Ouwesyl). Het programma zal bestaan uit veel liedjes met Bildtse, Friese en ook Engelse teksten.

Opgave: Simy Sevenster 0518-471123 of s.sevenster@hetnet.nl
Website: http://


09-04-18

De cultuurhistorie van stinzenplanten en het unieke van Martenastate

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Koarnjum
Entree: €6,50
Door Prof. em. dr. W.H. (Willem) van Riemsdijk.
………..naast de eeuwenoude bomen is het park Martena state één van de rijkste vindplaatsen van stinzenplanten in Friesland. Al vroeg in het voorjaar vormt zich een tapijt van duizenden bol- en knolgewassen. In totaal worden er op Martenastate 15 verschillende soorten stinzenflora aangetroffen. Daslook, aronskelk, bostulp, holwortel en adderwortel… u vindt al deze schitterende planten op Martenastate.

Reserveer uw stoel in de Nicolaaskerk € 6,50 inclusief koffie met iets lekkers bij ontvangst.

Opgave: info@martenastate.nl
Website: http://://www.GRIENFESTIVAL.nl


12-04-18

Behoud en ontwikkeling van cultuurnatuur en historie

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Koarnjum
Entree: €6,50
Door Stefien Smeding en Jan Jelle Jongsma, It Fryske Gea.

Reserveer uw stoel in de Nicolaaskerk € 6,50 inclusief koffie met lekkers bij ontvangst.

Opgave: info@martenastate.nl
Website: http://www.GRIENFESTIVAL.nl


15-04-18

Orgelconcert in de Nicolaaskerk door Liuwe Tamminga

Tijdstip: 14.30 uur
Locatie: Koarnjum
Entree: €10,-
Liuwe Tamminga, in het dagelijks leven conservator van het Museum San Colombano in Bologna (Italië), waar zich één van de belangrijkste collecties van historische muziekinstrumenten bevindt. Hij is daarnaast ook titulair-organist van de Basiliek San Petronio, en wordt gezien als een van de grootste kenners op het gebied van de Italiaanse orgelmuziek uit de 16e en 17e eeuw. Hij studeerde in Groningen en Parijs en ontving meerdere muzikale onderscheidingen. Hij maakte vele cd’s met muziek van beroemde componisten onder andere van Marc'Antonio Cavazzoni, G. Frescobaldi, W.A. Mozart en de wereldpremière van orgelstukken van Giacomo Puccini. Ook speelt Liuwe Tamminga met diverse ensembles en krijgt hij regelmatig uitnodigingen om masterclasses te geven aan diverse conservatoria in geheel Europa. De drukke concertpraktijk brengt hem overal in Europa, maar ook in de Verenigde Staten, Latijns-Amerika, Japan en Israel. www.liuwetamminga.it

Reserveer uw stoel in de Nicolaaskerk € 10,00 inclusief koffie met lekkers bij ontvangst.


Opgave: info@martenastate.nl o.v.v. Orgelconcert en aantal kaarten
Website: http://www.GRIENFESTIVAL.nl


20-04-18

Concert van Sweelinck Blokfluit Ensemble, in 'Muziek+' , Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 - 18.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
Concert van het Sweelinck Blokfluit Ensemble
met medewerking van Leeuwarder Madrigalisten
in de serie 'Muziek+' van Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
vrijdag 20 april 2018 van 17.00 – 18.00 uur.


Het Sweelinck Blokfluit Ensemble uit Drachten staat onder leiding van Broer Giesing.
Tijdens dit concert zijn vijf Leeuwarder Madrigalisten, zangers uit het Leeuwarder Madrigaalkoor, te gast.
Samen en afzonderlijk brengen beide ensembles een zeer afwisselend programma met muziek uit verschillende perioden.
Van Bach twee koraalbewerkingen, die tot zijn mooiste behoren, van Händel een Concerto Grosso, Arvo Pärt met Spiegel im Spiegel, Pergolesi een Aria en van onze eigen Jan Pietersz Sweelinck een Psalm en twee Chansons.
Het Sweelinck Blokfluit Ensemble gebruikt veel verschillende blokfluiten en enkele werken worden ondersteund door een fagot.

De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!Opgave:

Website: https://www.facebook.com/cultureelpodiumdorpskerkhuizum


22-04-18

Bouke vd Woude & Cambell

Tijdstip: 14.30
Locatie: Schurega
Entree: 10.00
Opgave: p.jong37@chello.nl of tel. 06-811.46.929

Website: http://


22-04-18

Concert Rob Klerkx & The Secret in Kloosterkapel

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sibrandahûs
Entree: 7,50 euro
Rob Klerkx is bekend als drummer van de band Moke, maar momenteel vooral actief als liedjesschrijver en zanger van zijn eigen band Rob Klerkx & The Secret.
Volgens de band zelf liggen de roots van hun 'explosieve Americana' in straight pop, psychedelische rock, southern rock en soft Americana. Nadere info volgt...22-04-18

'Mei GRYTZ & GRIZE it skip yn' yn Terbantster Tsjerke

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Terband
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje. Vvk.: posthuistheater.nl
‘Mei Grytz & Grize it skip yn’ met Carel van Leeuwen, cello en Vincent van Dam, viool

Grytz & Grize zitten bepaald niet stil. Na hun ‘Tsjerketoer’ met optredens in kleine kerkjes op het Friese platteland en hun ‘11stedentocht’ langs huiskamers hebben Grytsje Melchers en Douwe van der Werff, samen met violist Vincent van Dam en cellist Carel van Leeuwen een boeiend en gevarieerd theaterprogramma samengesteld.
De basis wordt gevormd door de eigen Friestalige liedjes van het duo en een aantal Engelstalige covers. Daarnaast spelen zij verschillende instrumentale nummers met folk- en Balkan invloeden.

Carel van Leeuwen, onder meer bekend van Souldada en RemoliNo, heeft in het verleden al vaker met het duo gewerkt. Vincent van Dam, sinds kort vanuit Amsterdam naar Friesland verhuisd, speelt in Panville en Damp en heeft een voorliefde voor Balkanmuziek.
Juist door de verschillende smaken van de vier muzikanten ontstaat er een grote verscheidenheid aan stijlen. “Het is geweldig om met deze muzikanten een nieuw programma te maken”, aldus Douwe. “De invulling die Carel en Vincent aan onze nummers geven is steeds verrassend en heeft geleid tot een zeer gevarieerd programma. Onze bestaande nummers als Bliuw by my en Sei Age hebben een nieuw geluid gekregen en er zijn bijzondere instrumentale arrangementen ontstaan”.
Het gebruik van minder gangbare instrumenten als bijvoorbeeld de monochord draagt bij aan de unieke sfeer. Door middel van persoonlijke verhalen krijgt het programma een fraaie theatrale invulling waarbij ook de achtergrond van de vier muzikanten aan bod komt.
Website: http://www.grytzengrize.nl


01-05-18

Under de Toer: Sint Vitus Passie in Sint Vituskerk Wetsens

Tijdstip: Wordt nog bekend gemaakt, evenals de data van de voorstellingen
Locatie: Wetsens
Op een zondagochtend in 1842 staat predikster Vitalis op de preekstoel in de Sint Vituskerk te Wetsens. Ze preekt over Simson, richter van het volk van Israël in het jaar 1000 voor Christus. In de tempel van Dagon staat hij, temidden van de menigte. Getekend door mishandeling, blind en aangeslagen. Zijn handen tasten naar de pilaren, schijnbaar om steun te vinden. In werkelijkheid trekt hij, in een laatste krachtsinspanning, de pilaren om, zodat de tempel van de Filistijnen instort. Nog tijdens de preek stort ook de toren van Wetsens onder luid geraas in… Was het de bliksem? De wraak fan Vitus? Simson? Of toch..?

De getuigen trekken in processie naar de plek waar eens de toren stond. Daar klinkt het slotkoraal.

Componist: Anne E. de Bruijn, tekst: Ina Sijtsma, met: diverse solisten, bewoners Wetsens, Vocaalensemble Promovocale en koorleden uit Niawier en Dokkum.
Website: http://www.promovocaal.nl/


12-05-18

Opening expositie Jeppemastate en de kerk van Westernijtsjerk

Tijdstip: 13.30 uur
Locatie: Westernijtsjerk (bij Marrum)
Entree: gratis
De kerk van Westernijtsjerk is waarschijnlijk gesticht vanuit het adellijke huis Jeppema. De kerk staat op de zuidelijke hoek van het voormalige stinsterrrein. Over de historie van Jeppemastate en de kerk van Westernijtsjerk is een expositie ingericht, die op deze dag geopend wordt. Er zal onder andere een maquette van de state en de kerk te zien zijn, gemaakt door studenten bouwkunde van de NHL. Illustrator Skelte Braaksma heeft aan de hand van een aantal historische verhalen tekeningen in gewassen inkt voor de expositie gemaakt. De state is eigendom geweest van o.a. Jeppema's, Unema's, Roorda's en Grovestinsen, en werd enkele jaren na het overlijden van de ongetrouwde 83-jarige freule Eduarda van Grovestins in 1764 afgebroken.

In 2018 is de expositie verder geopend tijdens Tsjerkepaad (raadpleeg voor de exacte data de website van Tsjerkepaad).Na 2018 wordt de expositie ondergebracht in de voormalige opbaarruimte in de kerk.

Website: http://marrumonline.nl/agenda/316-opening-expositie-jeppemastate-en-de-kerk-van-westernijtsjerk


13-05-18

Janneke en Lise-Marije

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Terband
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje. Vvk.: posthuistheater.nl

Opgave: Janneke en Lise-Marije vormen samen een duo met Fryske en Engelse singer-songwriter muziek.

We zijn begonnen in een band Chosen, waarbij Janneke de lead zangeres en Lise-Marije de pianist/bassist en 3e zangeres is. Chosen, opgericht in Feanwalden, is een christelijk pop/rock band die door heel Friesland optredens en diensten muzikaal verzorgd.

Hier kwamen we erachter dat er een grote match was met onze stemmen en we beide op zoek waren naar iets nieuws/anders. Bestaande liedjes werden vertaald naar het Frysk, waaronder 'mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij naar 'mei ik dan by dy'. Het lied van Adele 'Hiding my heart' werd vertaald naar 'Myn hert'. We kregen de smaak te pakken en het talent begon zich te ontwikkelen naar het schrijven van eigen nummers, waarbij Janneke de teksten schrijft en Lise-Marije de muziek. Met ons eerste nummer 'Myn leafde foar dy' deden we mee aan de zangwedstrijd 'Liet' en wonnen we de publieksprijs.

Nu een jaar verder presenteren we met trots onze eerste Fryske EP genaamd 'Leafd''

Website: http://


18-05-18

Concert van Blaaskwintet BlaasVaak, in 'Muziek+', Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
Een ensemble in de samenstelling van een klassiek blaaskwintet heeft een heel speciaal eigen geluid. Deze kamermuziek, die zijn oorsprong vindt in de 18e eeuw, wordt gedragen door de warme, donkere tonen van de hoorn en de fagot. Deze tonen worden bij BlaasVaak geleverd door Jan Kuipers op fagot en Richard Kop op hoorn
Zij vormen de basis en absoluut drijvende kracht en geven tegengas aan de andere instrumenten. De boterzachte tonen van de klarinet vormen eigenlijk de stabilisator en zijn onmisbaar voor de balans voor de doorzichtige composities. Alrik Voolstra is onze stabilisator op klarinet. De hobo en de fluit zijn veelal de kwinkeleerders van de 5 en voeren vaak de boventoon, waarbij de hobo met zijn rustige passionele houtklank de tegenpool is voor de vaak drukke passages van de fluit. De kwinkeleerders van de 5 zijn Herman Leusman op hobo en Anna Andela op fluit.

BlaasVaak is in 2004 ontstaan uit een initiatief van enkele houtblazers uit het Fries Kamer Orkest die graag ook eens in kleinere bezetting wilden spelen en sinds 2011 speelt het kwintet in de huidige samenstelling.


Opgave:

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum en http://www.houtkwintetblaasvaak.nl .


01-06-18

Under de Toer: De klok en het meisje in Thomaskerkje Katlijk

Tijdstip: Wordt nog bekend gemaakt, evenals de data van de voorstellingen
Locatie: Katlijk
Opeens was zij daar, het meisje van de klok. De dorpsbewoners kijken er inmiddels niet meer van op. Zij vindt het fijn om bij de klokkenstoel te zitten. Soms lijkt ze hele gesprekken te voeren…

Het publiek zit op een tribune in het weiland en kijkt uit op het prachtige Thomaskerkje met daarnaast de klokkenstoel. Via het meisje gaan zij een merkwaardig spel aan met de tijd. Die blijkt niet chronologisch of überhaupt enige logica te bevatten. Net als in een droom lopen verhalen door elkaar, parallel aan elkaar en bestaan naast elkaar. Zo kan het gebeuren dat zij met de marechaussee uit 1930 zit opgesloten in de kerk, terwijl de onderduikers uit 1942 langslopen. Het meisje is als een venster met uitzicht op de voorbije eeuwen, het heden en mogelijk zelfs de toekomst. Net als de klok is zij de stille getuige.

M.m.v. Toneelvereniging De Twa Doarpen, Thijs (Ties) Huisman en Gerard Thijssen, leerlingen van Bornego College en OSG Sevenwolden, een koor, en Yoram Ish-Hurwitz, Oranjewoud Festival. Regie, tekst, compositie en vormgeving: Kameroperahuis.

Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/de-klok-en-het-meisje/


08-07-18

Tinco's Tsjerkepaad zomerexpositie

Tijdstip: 13 - 17 uur
Locatie: Olterterp
Tinco, de eik op het familiewapen van Lycklama à Nijeholt (nieuw hout), foto’s en tekstobjecten. Expositie van auteur en beeldend kunstenaar Gerhild van Rooij. In de kerk in Olterterp hangen rouwborden van de familie Lycklama à Nijeholt, waartoe Jhr. Tinco behoort. Bovenop de eikenstam met wortels, ontspruiten drie eikels: Nijeholt – nieuw hout. In de kunstwerken staat die eik symbool voor groei, trouw, rijkdom, vergankelijkheid. De expositie sluit aan bij de Tinco Tentoonstelling in Beetsterzwaag.
Zondag 8 juli t/m zondag 2 september, Open op zaterdag en zondag van 13-17 uur.

Website: http://www.historischbeetsterzwaag.nl


01-08-18

Under de Toer: Slauerhoff - In Memoriam Patris in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: De data en tijden van de Expositie en de Theatervoorstellingen worden nog bekend gemaakt.
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Jan Jacob Slauerhoff (1898-1936), een van Nederlands grootste dichters, kwam uit Leeuwarden. Zijn werk werd in 26 talen vertaald. Deze altijd rusteloze, flamboyante en melancholische man, bevoer alle wereldzeeën. Zijn langste gedicht, met maar liefst 34 strofen, is In Memoriam Patris. Het gaat over zijn vader en diens begrafenis in Huizum.

In 2018 keert de internationaal gelauwerde Slauerhoff weer terug naar zijn geboortestad en naar het oudste monument van Leeuwarden (12e eeuw): de Dorpskerk Huizum. De ‘verloren zoon’ zoekt er zijn vader. Het antwoord op de bijzondere zoektocht van deze unieke Nederlander krijgt u via een expositie en een theatervoorstelling in en rond dit bezienswaardige monument.

Naast deze twee hoofdevenementen komt er ook een Slauerhoff-route in de stad en wordt het gedicht In Memoriam Patris in tenminste vijf talen vertaald: een uniek initiatief.

De manifestatie is te zien van augustus t/m oktober 2018.

Artistiek leider en regisseur: Gooitsen Eenling, auteur Gerit Jan Zwier. M.m.v een vijftal koren, tientallen vrijwilligers van de Dorpskerk, wijkorganisatie Huizum-Oost en vele anderen.


Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/slauerhof-in-memoriam-patris/


01-09-18

Under de Toer: Dodo fan Haska in De Kapelle van Haskerdijken

Tijdstip: Wordt nog bekend gemaakt, evenals de data van de voorstellingen
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Het stuk brengt ons terug naar de 13e eeuw, toen de hoofdpersoon zich vestigde in de Haskerlanden. Dodo was een geestelijke, een man met een missie. Hij stond bekend om zijn grote pastorale gaven. Hij hielp mee om het land te bewerken en bij de aanleg van dijken. Dodo was ook gewoon een mens, meer dan hem lief was. Om tegen zijn aanvechtingen te strijden zocht hij zijn heil in ascese. Uitgerekend in het huis van God krijgt hij bezoek van de Duivel…

M.m.v. o.a. bewoners, acteurs, muzikanten en zangers uit Haskerdijken e.o. Libretto: Eppie Dam, compositie: Gerben van der Veen, regie: Romke Gabe Draaijer.

Meer informatie verkrijgbaar via: dodofanhaska@gmail.com


Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/dodo-fan-haska/


01-09-18

Under de Toer: Slauerhoff - In Memoriam Patris in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: De data en tijden van de Expositie en de Theatervoorstellingen worden nog bekend gemaakt.
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Jan Jacob Slauerhoff (1898-1936), een van Nederlands grootste dichters, kwam uit Leeuwarden. Zijn werk werd in 26 talen vertaald. Deze altijd rusteloze, flamboyante en melancholische man, bevoer alle wereldzeeën. Zijn langste gedicht, met maar liefst 34 strofen, is In Memoriam Patris. Het gaat over zijn vader en diens begrafenis in Huizum.

In 2018 keert de internationaal gelauwerde Slauerhoff weer terug naar zijn geboortestad en naar het oudste monument van Leeuwarden (12e eeuw): de Dorpskerk Huizum. De ‘verloren zoon’ zoekt er zijn vader. Het antwoord op de bijzondere zoektocht van deze unieke Nederlander krijgt u via een expositie en een theatervoorstelling in en rond dit bezienswaardige monument.

Naast deze twee hoofdevenementen komt er ook een Slauerhoff-route in de stad en wordt het gedicht In Memoriam Patris in tenminste vijf talen vertaald: een uniek initiatief.

De manifestatie is te zien van augustus t/m oktober 2018.

Artistiek leider en regisseur: Gooitsen Eenling, auteur Gerit Jan Zwier. M.m.v een vijftal koren, tientallen vrijwilligers van de Dorpskerk, wijkorganisatie Huizum-Oost en vele anderen.

Opgave:

Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/slauerhof-in-memoriam-patris/


02-09-18

Trio Bauke van der Woude - Teare Ferskes

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
Trio Bauke van der Woude - Teare Ferskes

Een nieuw programma van Bauke van der Woude, Campbell Forbes & Daan Schaaf.

Bauke en Campbell zijn beide de vijfenzestig gepasseerd. Daan is nog piepjong, maar ze delen alle drie de liefde voor Teare Ferskes.
Het was Campbell die Bauke ooit meegaf dat je het leven misschien wel het mooist leeft wanneer je vrede hebt met het leven zelf en met alles wat dat met zich mee brengt. Dat inzicht van Campbell leverde de nodige Teare Ferskes op.

Hun jonge muziekvriend Daan moedigde Bauke aan hier een programma over te maken. Daan: “Naast feest zoeken mensen ook altijd naar troost. Je mag verwachten dat dit in het feestjaar Culturele Hoofdstad 2018 niet anders is.”

Ouderen moeten ook naar jongeren luisteren en zo ging Bauke ging aan de slag met: Teare Ferskes.

Zelfgemaakte herkenbare liedjes in het Fries en Stadsfries. Bestaand repertoire maar ook veel nieuwe liedjes. Ze bezingen de thema’s hoop, liefde, verlangen en troost.

De middag of avond wordt door Bauke op aangename wijze aan elkaar gepraat.

U komt beslist niet droevig thuis. Elk lied heeft zijn oorsprong en daar krijgt de luisteraar wat van mee. Zo beluistert u een programma tussen het leven en de dood, dat troost biedt en moed geeft voor de toekomst.

Een aangenaam programma, geschikt voor iedere kleine locatie, als er maar even geluisterd kan worden.

Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
Website: http://


01-10-18

Under de Toer: Slauerhoff - In Memoriam Patris in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: De data en tijden van de Expositie en de Theatervoorstellingen worden nog bekend gemaakt.
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Jan Jacob Slauerhoff (1898-1936), een van Nederlands grootste dichters, kwam uit Leeuwarden. Zijn werk werd in 26 talen vertaald. Deze altijd rusteloze, flamboyante en melancholische man, bevoer alle wereldzeeën. Zijn langste gedicht, met maar liefst 34 strofen, is In Memoriam Patris. Het gaat over zijn vader en diens begrafenis in Huizum.

In 2018 keert de internationaal gelauwerde Slauerhoff weer terug naar zijn geboortestad en naar het oudste monument van Leeuwarden (12e eeuw): de Dorpskerk Huizum. De ‘verloren zoon’ zoekt er zijn vader. Het antwoord op de bijzondere zoektocht van deze unieke Nederlander krijgt u via een expositie en een theatervoorstelling in en rond dit bezienswaardige monument.

Naast deze twee hoofdevenementen komt er ook een Slauerhoff-route in de stad en wordt het gedicht In Memoriam Patris in tenminste vijf talen vertaald: een uniek initiatief.

De manifestatie is te zien van augustus t/m oktober 2018.

Artistiek leider en regisseur: Gooitsen Eenling, auteur Gerit Jan Zwier. M.m.v een vijftal koren, tientallen vrijwilligers van de Dorpskerk, wijkorganisatie Huizum-Oost en vele anderen.

Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/slauerhof-in-memoriam-patris/


01-10-18

Under de Toer: De klok moat werom! in Mariakerkje Kortezwaag te Gorredijk

Tijdstip: Wordt nog bekend gemaakt, evenals de data van de voorstellingen
Locatie: Gorredijk-Kortezwaag
In 1797 werd de huidige Mariakerk gebouwd, zonder toren. In 1896 besloot het toenmalige kerkbestuur om er alsnog een toren op te zetten. Maar wie zou dat betalen? Besloten werd een van de klokken uit de klokkenstoel naast de kerk te verkopen. Daar was de kerkvoogd het absoluut niet mee eens: woedend verliet Tjalle Tamme de vergadering: ‘As ik dea gean, wol ik troch twá klokken bebongele wurde!’, en met deze woorden sprak hij zijn vloek uit over het dorp. Het is hoog tijd dat de klok terugkomt, om Tjalle Tamme’s vloek eindelijk op te heffen.

In De Klok moat werom! zult u zien of dit gaat lukken. Er wordt ook een kinderboek gemaakt met dit verhaal. Een theatervoorstelling van Eijer Producties en de bewoners van Gorredijk e.o., met dans, muziek en film.

Regie en choreografie: Janna Eijer, Eijer Producties en de commissie Mariakerk Kortezwaag, schrijfster boek: Janny van der Molen. M.m.v. zangkoor Nim it sa’t it is, Frysksjongkoor, Koor De Reade Hoeke.

Meer informatie verkrijgbaar via: info@eijerproducties.nl


Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/de-klok-moat-werom/


05-10-18

Under de Toer: De tael van et hatte in Ter Idzard

Tijdstip: 5 en 6 oktober 2018
Locatie: Ter Idzard
De pelgrims uit de Stellingwerven, die in 1579 nadat ze naar Santiago de Compostela zijn gelopen thuiskomen en feestelijk worden onthaald, schrikken zich een hoedje. De raadsheer Baerte van Idzarda heeft uit naam van Friesland de Unie van Utrecht ondertekend. Daardoor is de Spaanse overheersing nu weliswaar voorbij, maar wat stelt de vrijheid die ze gekregen hebben nu eigenlijk voor? Wat betekent dat voor de identiteit van de Stellingwervers, hun taal en geloofsovertuiging? Hoeveel lijken de Stellingwervers van meer dan 400 jaar geleden op die van vandaag de dag? Kijk in de spiegel die ons wordt voorgehouden! Een tocht met muziek, theater en beeldende kunst.

M.m.v. de inwoners uit de drie dorpen Oldeholtwolde, Nijeholtwolde en Ter Idzard, Bonifatiuskerk er Idzard, toneelclub De Vriendenkring, koor 4Klank, Gelegenheidskoor, theater ’t Darreltien. Artistieke medewerking: Sigrid Hamelink (beeldende kunst), Johan Veenstra (tekst), Janneke Florijn (muziek) en Gooitsen Eenling (regie).


Website: http://www.detaelvanethatte.nl/


14-10-18

Duo Elise Besemer (viool) en Laurens de Man (piano) in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 10,- (inclusief koffie/thee)
Elise Besemer (viool) en Laurens de Man (piano) spelen sinds 2014 samen. Op het vioolconcours Oskar Back viel hun samenspel op. Inmiddels hebben ze al vele malen op de mooiste locaties opgetreden en een prachtig repertoire opgebouwd.
Elise Besemer was een van de drie genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs 2017, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een jonge musicus die uitblinkt in zijn/haar vakgebied en is opgevallen door een uitzonderlijke prestatie. Laurens de Man is in 2016 cum laude afgestudeerd voor piano en orgel. Op hun repertoire staan onder meer sonates van Beethoven en Franck.

Inlichtingen/reserveringen: h.lansen@chello.nl

Website: http://


19-10-18

Under de Toer: De slach by Boxum rondom de Sint Margrietkerk Boksum

Tijdstip: 00:00 tot 23:00
Locatie: Boksum
Op 17 januari 1586 stuitte het Spaanse leger nabij het dorpje Boksum op een Fries leger. Helaas kwam het niet tot een eerlijk gevecht, waarbij het Friese leger het zwaar te verduren kreeg. Vaandeldrager Otto Clant had opdracht het vaandel met zijn leven te verdedigen en betrad de Sint Margrietkerk. De Spanjaarden boden hem genade, maar hij wikkelde zich in het vaandel en streed voort.

Dit indrukwekkende 3D videomapping-spektakel met livemuziek en toneel rondom de Sint Margrietkerk, vertelt het verhaal van het Friese leger dat in opstand komt tegen de Spaanse onderdrukking tijdens de 80-jarige oorlog. De bezoeker zal zich in de middeleeuwen wanen wanneer hij het historische gedeelte van Boksum binnenwandelt, waar onder meer een middeleeuwse markt te vinden is. De schedel met musketkogelgat, die in 2016 is opgegraven, speelt een rol in dit spektakel.

M.m.v. onder meer Muziekvereniging Advendo, Tonielferiening De Stringpraters, Dorpskoor Boksum en ABBS Otto Clantskoalle. Beeldmateriaal: Mark van Houten, videomapping: Pieter-Frans Flameling, licht: Koos de Vries, historicus Syds Pasma.

De voorstellingen zijn in de periode van 19 oktober tot en met 10 november op elke vrijdag en zaterdag te zien.

Meer informatie verkrijgbaar via: info@markvanhouten.nl


Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/de-slach-by-boxum/


02-11-18

Under de Toer: De slach by Boxum rondom Sint Margrietkerk Boksum

Tijdstip: 00:00 tot 23:00
Locatie: Boksum
Op 17 januari 1586 stuitte het Spaanse leger nabij het dorpje Boksum op een Fries leger. Helaas kwam het niet tot een eerlijk gevecht, waarbij het Friese leger het zwaar te verduren kreeg. Vaandeldrager Otto Clant had opdracht het vaandel met zijn leven te verdedigen en betrad de Sint Margrietkerk. De Spanjaarden boden hem genade, maar hij wikkelde zich in het vaandel en streed voort.

Dit indrukwekkende 3D videomapping-spektakel met livemuziek en toneel rondom de Sint Margrietkerk, vertelt het verhaal van het Friese leger dat in opstand komt tegen de Spaanse onderdrukking tijdens de 80-jarige oorlog. De bezoeker zal zich in de middeleeuwen wanen wanneer hij het historische gedeelte van Boksum binnenwandelt, waar onder meer een middeleeuwse markt te vinden is. De schedel met musketkogelgat, die in 2016 is opgegraven, speelt een rol in dit spektakel.

M.m.v. onder meer Muziekvereniging Advendo, Tonielferiening De Stringpraters, Dorpskoor Boksum en ABBS Otto Clantskoalle. Beeldmateriaal: Mark van Houten, videomapping: Pieter-Frans Flameling, licht: Koos de Vries, historicus Syds Pasma.

De voorstellingen zijn in de periode van 19 oktober tot en met 10 november op elke vrijdag en zaterdag te zien.

Meer informatie verkrijgbaar via: info@markvanhouten.nl

Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/de-slach-by-boxum/


04-11-18

Piet Kok (zanger/gitarist) en Roelof Reineman (gitarist) in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 10,- (inclusief koffie/thee)
Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Piet Kok zijn eerste optreden als zanger/gitarist deed en dat gaat gevierd worden met een speciale jubileumshow. Samen met (slide)gitarist Roelof Reineman heeft hij een repertoire samengesteld, bestaande uit songs van zijn lp's One way street en Rambling Round en de cd Solo. Dit aangevuld met composities van hun muzikale helden, zoals o.a. Bob Dylan, Leonard Cohen, Johnny Cash, Buddy Holly en Ferre Grignard. Ook staat een aantal traditionele folk- en bluessongs op het programma, alsmede eigen composities.
Roelof Reineman is ook bekend als gitarist van The Hangouts en van de muziek bij een documentaire van Rob Pieters over de kunstschilder Hendrik Elings.
Piet en Roelof spelen al vele jaren samen, aanvankelijk in de Plok Blues Band, maar de laatste jaren als duo met een Bob Dylan Tribute.

Inlichtingen/reserveringen: h.lansen@chello.nl

Website: http://


23-12-18

Trio Garmoniya

Tijdstip: 15:00
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
Russische en Oekraïnse volksliederen en licht klassieke nummers

Opgave: Simy Sevenster 0518-471123 of s.sevenster@hetnet.nl
Website: http://


31-03-19

Tobias Borsboom (piano) in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 10,- (inclusief koffie/thee)
Tobias Borsboom is een van Nederlands bekendste jonge pianisten van dit moment. Bekendheid verwierf hij met een dubbele nominatie voor de Dutch Classical Talent Award, die hem in 2015 werd uitgereikt. Tobias is een veelgevraagd pianist op velerlei podia en festivals als het Storioni Festival, het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, het Wonderfeel Festival, My First Festival en The International Holland Music Sessions. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek.
Tobias Borsboom speel o.a. werken van Liszt, Debussy, Swerts, Godowski en Nasapoulou.

Inlichtingen/reserveringen: h.lansen@chello.nl

Website: http://


Under de Toer: Dodo fan Haska in De Kapelle van Haskerdijken

Tijdstip: 20.15
Locatie: Haskerdijken
Entree: Kaarten € 18,50 per persoon (incl. pauzedrankje). Vroegboekkorting (vóór 1 juni 2018) kaarten € 16,- per persoon (incl. pauzedrankje). Rolstoelplaatsen aanwezig.
Het stuk brengt ons terug naar de 13e eeuw, toen de hoofdpersoon zich vestigde in de Haskerlanden. Dodo was een geestelijke, een man met een missie. Hij stond bekend om zijn grote pastorale gaven. Hij hielp mee om het land te bewerken en bij de aanleg van dijken. Dodo was ook gewoon een mens, meer dan hem lief was. Om tegen zijn aanvechtingen te strijden zocht hij zijn heil in ascese. Uitgerekend in het huis van God krijgt hij bezoek van de Duivel…

M.m.v. o.a. bewoners, acteurs, muzikanten en zangers uit Haskerdijken e.o. Libretto: Eppie Dam, compositie: Gerben van der Veen, regie: Romke Gabe Draaijer.

Meer informatie verkrijgbaar via: dodofanhaska@gmail.com


Opgave: Via het Posthuistheater Heerenveen https://www.posthuistheater.nl/#modal=/voorstellin...
Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/dodo-fan-haska/ https://www.facebook.com/DodofanHaska/