Home

Actueel

Kerken

Over ons

Word donateur

Webwinkel

Contact

Filter :

UITAGENDA

15-12-17

Festival of Lessons & Carols door Schola Liturgica in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 - 18.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De concerten/optredens in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
Festival of Lessons and Carols door Schola Liturgica in de serie 'MUZIEK+' van de Dorpskerk Huizum.
Een Festival of Lessons and Carols naar het voorbeeld van de Engelse festivals.
De dienst is vooral bekend geworden door het koor van King’s College in Cambridge, maar in heel Engeland worden in de adventstijd dergelijke festivaldiensten gehouden in kathedralen of kerken.
In Engeland is het meer regel dan uitzondering dat koren een belangrijk onderdeel van de dienst voor hun rekening nemen. In de afwisseling van gebeden, lezingen, samenzang en koorzang mag iedereen in de kerk zijn of haar bijdrage leveren.
De Stichting Schola Liturgica is gespecialiseerd in Anglicaanse kerkmuziek en verzorgt in heel Nederland diensten in de Engelse traditie.
Artistiek leiders van Schola Liturgica zijn Geke Bruining-Visser en Sjouke Bruining.

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum en http://www.zingeninengeland.nl .


15-12-17

Roon Staal en "Zang en Vriendschap" in kerk Schurega

Tijdstip: 20,00
Locatie: Schurega
Entree: 10,00
Winteravond concert met Roon Staal en " Zang en Vriendschap" in het kerkje van Schurega.17-12-17

Kerstwandeltocht langs Kapelle Haskerdijken

Tijdstip: tussen 16.00 en 18.oo uur
Locatie: Haskerdijken
Entree: Dorpshuis
Een sfeervol verlichte (ongeveer 2 uur durende) wandelroute met onderweg muziek, toneel, film en versnaperingen.
Aanmelding en start: tussen 16 en 18 uur in dorpshuis It Deelshûs te Haskerdijken.
Er wordt in groepen van 20-25 personen gelopen.
Graag zoveel mogelijk reflecterende kleding of een reflectiehesje dragen.
Na de wandeling staat er voor iedereen een kop snert klaar.
Deelname is gratis, wel staat er een collectebusvoor een vrijwillige bijdrage.
We hopen dat iedereen op 17 december weer aan de wandel gaat!
Deelname aan de tocht is voor eigen risico.

Opgave: Voor meer informatie. opgave of vragen: Janke v/d Veen 671401, Marjan Haarsma 671211. Deelname aan de tocht is voor eigen risico.17-12-17

Kerstconcert, Gospelkoor Bliid Boadskip Sjongers en Fanfare Crescendo

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: € 10,00 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis
ZONDAG 17 DECEMBER in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie KERSTCONCERT, GOSPELKOOR BLIID BOADSKIP SJONGERS EN FANFARE CRESCENDO


De Bliid Boadskip Sjongers; in 1974 opgericht en vanaf het 1e begin was duidelijk dat de naam ook tegelijkertijd een boodschap met zich mee droeg. Het brengen van It Bliid Boadskip.

Op dit moment bestaat het koor uit ca. 30 personen en wordt begeleid door hun vaste pianiste Gelske Bergsma. Een bijdrage leveren in een kerkdienst en het zelf opzetten van themadiensten zijn vaste ingrediënten tijdens een seizoen. Tevens vinden ze het bijzonder om concerten te organiseren zoals afgelopen voorjaar met het Frysk Hoorn Trio.

Fanfare Crescendo; opgericht in 1930 als Christelijke Muziekvereniging Crescendo met slechts 14 leden. Na ruim 80 jaar nog steeds springlevend! De laatste jaren onderscheidt deze fanfare zich door het organiseren en uitvoeren van bijzondere concerten (gebaseerd op o.a. films). In 2011 werd Crescendo Nederlands kampioen in de 5e divisie.

Het kerstconcert van de Bliid Boadskip Sjongers en Fanfare Crescendo staat onder leiding van Wim Dijkstra!

Aanvang 15.30 uur
Entree € 10,00 voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis
Opgave: Aan de zaal of reserveren via T0518-491792 of via E reserveringen@groatekerk.nl

Website: http://www.groatekerk.nl


17-12-17

Wafels & glühweinconcert in Nicolaaskerk Oostrum

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Oostrum
Entree: Gratis, collecte bij de uitgang
Zondag 17 december wordt er een gezellig wafels & glühweinconcert georganiseerd in de Sint Nicolaaskerk in Oostrum. Een uur lang muziek door het Vrouwen ‘Burgerkoor’ Dokkum, onder leiding van accordeonist Willem Molenbuur. Met medewerking van diverse gastmuzikanten: Ries Buckers-Bariton, Bouwe Molenbuur-Viool/Darboeka, Anja Dijkstra-Saxofoon, Bob Rijpstra-Doedelzak, Bram Borstlap-Gitaar/Gedicht . Een divers scala van muziek komt voorbij zoals: Friestalig, Afrikaans, Golden Oldies, pop, keagan etc. Tevens is er een traktatie van Glühwein en Friese wafels.
De entree is gratis, na afloop is er collecte voor het behoud van de kerk. Aanvang 15.30 uur. Een gezellig muzikaal moment met een zeer divers programma! Commissie Alde Fryske Tsjerken Eastrum en Jouswier

Website: https://www.facebook.com/events/286559538521390/


17-12-17

Kerstconcert door E&E Brass in Hermeskerk Uitwellingerga

Tijdstip: 16:00 uur
Locatie: Uitwellingerga
Entree: Vrijwillige bijdrage
E&E Brass bestaat uit geroutineerde muzikanten die in hart en nieren liefhebbers zijn van de brassband muziek, en die de uitdaging aan gaan om deze muziek op een zo goed mogelijke manier ten gehore te brengen. Met elkaar genieten van inspirerende repetities, goede concerten en de uitvoering van de vele goed gecomponeerde en / of gearrangeerde brassband muziek.


Website: http://


17-12-17

HoHoHo De Krystrevu met Inez Timmer e.a. in Wier

Tijdstip: 15:00
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
„HO HO HO De Krystrevu“
Mei Inez Timmer, Tseard en Douwe Nauta, en Remko Hoitsma.

Inez Timmer, Tseard en Douwe Nauta en Remko Hoitsma onthalen u op een mix van bekende kerstliedjes, in close harmony, swing, country en rock & roll. Daartussen kerstverhalen, vrolijke nostalgie en bonte kerstsurprises met een kruimeltje bezinning.

Heel bijzonder is de samenwerking met Douwe Nauta, -ja inderdaad de zoon van, getalenteerd jazzviolist, drummer en bassist, wiens swingende begeleiding uitstekend past bij de jazzy interpretatie van Amerikaanse kerst-evergreens door Inez Timmer. Dat multi-instrumentale zit in de familie Nauta; vader en zoon beheersen samen zo'n negen instrumenten, daarnaast componeren en arrangeren ze beide. Remko Hoitsma neemt de piano- en gitaarbegeleiding voor zijn muzikale rekening en in het zangkwartet zingt hij de baspartijen.


Kom en geniet van White Christmas, Jingle Bells, Rudolph the Rednosed Reindeer, speciaal voor deze kerstrevue in een nieuw en swingend jasje gestoken.


"HO HO HO De Krystrevu" is een vrolijke, interactieve avond met veel muziek.


„Kryst, mar dan oars!"Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123


20-12-17

Kerstkoor De Kerststerren in Radboudkerk Jorwert

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Jorwert
Kerstkoor De Kerststerren treedt op 20 december op in de Radboudkerk in Jorwert.

Website: http://dorp.jorwert.nl/


21-12-17

Sint Thomasluiden vandaag weer van start in Katlijk

Tijdstip: 7.00 - 22.00 uur
Locatie: Katlijk
Entree: Gratis
Van 21 december tot 1 januari worden in Katlijk weer de hele dag door de klokken geluid. Het Sint Thomasluiden, om de boze geesten te verjagen, vindt plaats in de periode wanneer de dagen het kortst zijn. Dit oude gebruik wordt nog in slechts twee plaatsen in Friesland in ere gehouden en wel in Katlijk en in het naburige Oudehorne. Het is nu vooral een aardig volksgebruik, waarbij het de kunst is om in een goed op elkaar afgestemd ritme twee klokken te luiden. Het gaat bij dat luiden om de zogenaamde "vierkante slag". De kleine klok komt daarbij in harmonie tussen de slagen van de grote klok. De kleine klok moet een kwartslag na de grote klok komen.
Oorspronkelijk ging het Sint Thomasluiden dag en nacht door. Tegenwoordig mag er alleen van 's morgens 7 uur tot 's avonds 10 uur worden geluid. Overigens is er een tijd geweest dat de gemeente Heerenveen het luiden wilde verbieden. Men haalde op een bepaald moment zelfs de klepels uit de klokken. De Katlijkers bedachten echter steeds weer iets waardoor er toch geluid kon worden. Tegenwoordig stimuleert de gemeente Heerenveen de traditie door het geven van een subsidie.

De jaarlijkse Sint Thomasluiden - manifestatie, waarbij ervaren klokkenluiders, in traditionele kledij gestoken, de
klokken prachtig op maat laten klinken.

In de periode van 21 tot en met 31 december vindt in Katlijk het traditionele Sint Thomasluiden plaats. Iedereen die dat wil kan de klokken luiden van 's morgens 7 uur tot 10 uur in de avond. Maar tijdens de door Plaatselijk Belang Katlijk georganiseerde Sint Thomasluiden - manifestatie is de eer aan de ervaren Katlijker klokkenluiders.

Website: http://www.katlijk.nl/Sint_Thomasluiden


22-12-17

Kerstconcert en Kerstverhaal van Sânman & Sikke in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 10,00 (incl. consumptie)
De vocale mannengroep Sânman & Sikke, ontstaan in 1994 in Workum en nu dus ruim 20 jaar actief, heeft met zijn samenstelling en repertoirekeuze geleidelijk een unieke plaats in het Friese muziekleven weten te verwerven. De groep staat vanaf het begin onder leiding van Siebren Kramer. Sânman & Sikke is weliswaar op lichte muziek georiënteerd, maar schuwt ook klassieke elementen niet en is daarom lastig in een hokje te plaatsen. In de loop van de jaren heeft de groep 5 cd’s opgenomen, die in eigen beheer zijn uitgebracht.
Het repertoire mag gerust breed genoemd worden; de diversiteit aan stijlen, van barbershop tot Beatles en van gospel tot Westcoast, zorgt ervoor dat het publiek zich geen moment hoeft te vervelen. Ook de eigen Friestalige nummers en de informele en prikkelende presentatie dragen in belangrijke mate bij aan de identiteit en uitstraling van de groep. Uit de vele reacties tijdens optredens in de provincie (maar ook daarbuiten) in dorpshuizen, kerkjes en theaters, is wel gebleken dat de sound van Sânman & Sikke bij een breed publiek in de smaak valt.
De mannen worden echter ook regelmatig gevraagd voor andere muzikale uitstapjes. Zo hebben ze bijvoorbeeld aan theatervoorstellingen meegewerkt, de achtergrondzang verzorgd bij de film ‘De hel van ‘63’ en het bijbehorende nummer ‘De hel foarby’ van De Kast en meegewerkt aan een nieuwjaarsrevue van Rients Gratama.
De kerstconcerten van Sânman & Sikke (meestal om het jaar) blijken keer op keer bijzondere publiekstrekkers te zijn.
Het kerstverhaal wordt verzorgd door Henk van der Veer.

Voor meer informatie en luistervoorbeelden, kijk op https://www.sanmanensikke.nl.

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum en https://www.sanmanensikke.nl


22-12-17

Sint Thomasluiden tot 1 januari in Katlijk

Tijdstip: 7.00 - 22.00 uur
Locatie: Katlijk
Entree: Gratis
Van 21 december tot 1 januari worden in Katlijk weer de hele dag door de klokken geluid. Het Sint Thomasluiden, om de boze geesten te verjagen, vindt plaats in de periode wanneer de dagen het kortst zijn. Dit oude gebruik wordt nog in slechts twee plaatsen in Friesland in ere gehouden en wel in Katlijk en in het naburige Oudehorne. Het is nu vooral een aardig volksgebruik, waarbij het de kunst is om in een goed op elkaar afgestemd ritme twee klokken te luiden. Het gaat bij dat luiden om de zogenaamde "vierkante slag". De kleine klok komt daarbij in harmonie tussen de slagen van de grote klok. De kleine klok moet een kwartslag na de grote klok komen.
Oorspronkelijk ging het Sint Thomasluiden dag en nacht door. Tegenwoordig mag er alleen van 's morgens 7 uur tot 's avonds 10 uur worden geluid. Overigens is er een tijd geweest dat de gemeente Heerenveen het luiden wilde verbieden. Men haalde op een bepaald moment zelfs de klepels uit de klokken. De Katlijkers bedachten echter steeds weer iets waardoor er toch geluid kon worden. Tegenwoordig stimuleert de gemeente Heerenveen de traditie door het geven van een subsidie.

De jaarlijkse Sint Thomasluiden - manifestatie, waarbij ervaren klokkenluiders, in traditionele kledij gestoken, de
klokken prachtig op maat laten klinken.

In de periode van 21 tot en met 31 december vindt in Katlijk het traditionele Sint Thomasluiden plaats. Iedereen die dat wil kan de klokken luiden van 's morgens 7 uur tot 10 uur in de avond. Maar tijdens de door Plaatselijk Belang Katlijk georganiseerde Sint Thomasluiden - manifestatie is de eer aan de ervaren Katlijker klokkenluiders.

Website: http://www.katlijk.nl/Sint_Thomasluiden


22-12-17

Kryst-yn.......yn Swichum!

Tijdstip: Fanôf 17.00
Locatie: Swichum
Entree: € 17,50 ynklusyf buffet
Fanôf 17.00 stiet Glühwein, kofje en in gesellich krystbuffet foar jim klear. Muzikale omlijsting troch "De Hellingbazen" út Feanwâlden.

Opgave: www.kerkjevanswichum.nl of 06-37383408.
Website: http://www.kerkjevanswichum.nl


23-12-17

De Jûn foar de Krystnacht - Johan Juckers en muzikale vrienden (o.a. Gerard & Compagnie)

Tijdstip: 20.30 uur aanvangstijd.
Locatie: Sibrandahûs
Entree: 10,00 euro

Benefietconcert 'Jûn foar de Krystnacht': muziekfeest in Kloosterkapel Sibrandahûs met Johan Juckers, JJAMM, Gerard & Compagnie en troubadour Bruno

SIBRANDAHÛS – Een uitgebreid gezelschap muzikanten zal zaterdagavond 23 december optreden in de Kloosterkapel van Sibrandahûs tijdens de jaarlijkse ‘Jûn foar de Krystnacht’.Centraal dit jaar staat Johan Juckers (ex-Irish Stew), spil van de formatie JJAMM. Ook Gerard Nijborg & Compagnie en de Friese troubadour Bruno zijn van de partij op dezefeestelijke avond met onvervalste folk, blues, americana plus Fryske lieten.

De opbrengst van het benefietconcert, waarbij alle artiesten ook nog gezamenlijk zullen optreden, komt geheel ten goede aan de stichting Make-A-Wish, die wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte in vervulling laat gaan. Het concert begint om 20.30 uur.

Ervaren kwartet

Nadat Irish Stew eerder dit jaar haar afscheidstournee had voltooid, was frontman Johan Juckers aan een nieuwe uitdaging toe. Die kwam er met de oprichting van JJAMM, een zeer ervaren kwartet met een rijk oeuvre, van folk tot blues.

De energieke Friese singer-songwriter / entertainer Bruno speelt nummers in het Engels, Fries en het Nederlands. Hij won het Friese songfestival Liet 2014 met zijn liedje ‘Beppe’.

De vier leden van Gerard & Compagnie timmeren al ruim twintig jaar aan de weg met fraaie ‘American folkmusic’. Naast traditionals spelen ze songs van onder andere Leadbelly, Pete Seeger, Woody Guthrie en Tom Paxton.

Kaarten à 10 euro zijn verkrijgbaar aan de deur. Er is geen voorverkoop.

Voor meer informatie zie:www.kloosterkapel-sijbrandahuis.nl


Website: http://


24-12-17

kerstnachtdienst

Tijdstip: 22.00 uur
Locatie: Boksum
Kerstnachtdienst van de Protestantse Gemeente Terpoarte. Voorganger ds. Harrie Strubbe. Medewerking door cantorij Terpoarte. U bent van harte welkom!

Website: http://


24-12-17

Krystnacht Yn De Kapelle Haskerdijken

Tijdstip: 19.30 en 21.30 uur
Locatie: Haskerdijken
Gaudete

Goed nieuws! Op 24 december 2017 is er weer het traditionele Krystnacht yn de Kapelle. Waar proef je de sfeer, intimiteit en puurheid van kerst beter dan op kerstnacht in ‘onze Kapelle’ met de stal naast de deur. Dit jaar wordt het geheel opgeluisterd door het jonge gitaartalent Gertinus Oostra. Dus verheugt U en komt allen tezamen naar Haskerdijken.

uitvoerenden:

Projectkoor Collegium Vocale Fryslân

Jan de Jong - harmonium/piano

Gertinus Oostra - gitaar

Janke van der Veen en Piet Nijssen lezingen

het geheel o.l.v. Gerben van der Veen


24 december om 19.30 en om 21.30 uur Kapelle te Haskerdijken

Toegang gratis, wel plaatsen reserveren via: www.collegiumvocalefryslan.nl

Collecte bij de uitgang

U wordt, traditiegetrouw verwelkomt met Glühwein of Chocolademelk


Opgave: Opgave noodzakelijk


24-12-17

Trio Garmoniya - een harmonieus kerstconcert in de Ioannis Tsjerke

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
Trio Garmoniya uit de stad Novovolynsk (Oekraïne) komt al een aantal jaren in juni en december naar Nederland voor een serie concerten. Daarbij deed het trio al eerder de Ioannis Teatertsjerke aan. Ook nu weer. En dat dit nu al voor de vierde keer gebeurt, is niet zonder reden. Het publiek kan geen genoeg krijgen van de zangeressen Zoya en Inna en zanger Alexander. Garmoniya betekent harmonie, een naam die naadloos aansluit op alles wat het trio uit wil stralen. Van de kleding tot de muziek, alles staat in het teken van harmonie. Zoya en Inna dragen veel kleding in de kleuren geel en blauw, de kleuren van de Oekraïense vlag, met Alexander in het zwart als tegenhanger (Rusland). Het repertoire van het klassiek geschoolde trio is ook harmonieus samengesteld. Oekraïense volksliedjes, Italiaanse opera, filmmuziek en liturgische liederen, met bekende nummers zoals ‘Ave Maria’, ‘Halleluja’ (Leonard Cohen) en ‘I believe’ (Andrea Bocelli). Deze keer zullen de kerstliederen natuurlijk niet ontbreken. Speciaal voor hun concerten in Friesland hebben ze ‘Stille Nacht’ in het Fries ingestudeerd. En wie weet, speelt Alexander nog een paar stukken op het orgel. Want ook dat kan hij op een geweldige manier. En hij vindt het leuk……..

Tijdens hun vorige optredens in de Ioannis Tsjerke was iedereen vol lof over hun mooie stemmen. Dus kom het zelf (weer) beleven en vier het mee op kerstmiddag in Wier.

Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123


26-12-17

Kleintje kerstconcert in Vituskerk Wetsens

Tijdstip: 11.00 uur
Locatie: Wetsens
Dinsdag 26 december vindt er een bijzonder kerstconcert plaats in de Sint Vituskerk in Wetsens. Zet de datum nu alvast in uw agenda. Nadere informatie volgt.

Website: https://www.facebook.com/events/354382681674222/?acontext=%7B%22ref%22%3A%223%22%2C%22ref_newsfeed_story_type%22%3A%22regular%22%2C%22feed_story_type%22%3A%22279%22%2C%22action_history%22%3A%22null%22%7D


30-12-17

Midwintermarkt op plein Thomastsjerke Katlijk

Tijdstip: 13.00-17.00 uur
Locatie: Katlijk
Entree: Gratis
Traditiegetrouw wordt aan het einde van het jaar in Katlijk de Midwintermarkt gehouden. De markt is dit jaar op zaterdag 30 december van 13.00 tot 17.00 uur. Op het kerkplein bij de Thomastsjerke staan weer diverse standhouders die hun producten aanbieden. In het kerkje vinden muziekoptredens plaats. En uiteraard wordt de inwendige mens niet vergeten met een hapje en een drankje.

Sint Thomasluiden
Bekwame klokkenluiders zullen tijdens de markt weer laten zien en horen hoe de klokken geluid moeten worden. Deze traditie staat bekend als het Sint Thomasluiden. Het Sint Thomasluiden is een oud volksgebruik. Vroeger was dit gebruik in grote delen van Friesland erg populair. Nu wordt deze traditie nog in slechts twee dorpen gehouden: Katlijk en Oudehorne.

Komt u ook gezellig even langs op zaterdag 30 december tussen 13.00 en 17.00 uur?

Website: http://www.katlijk.nl/Midwintermarkt_30-12-2017_op_het_Kerkplein_in_Katlijk


07-01-18

Nieuwjaarsconcert Salonorkest Sinnema in Sint Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: € 10,00 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis
Salonorkest Sinnema mag zichzelf het oudste salonorkest van Nederland noemen. Het is in 1918 door Leendert Sinnema opgericht en droeg de naam Kamermuziekvereeniging Leeuwarden. In de oorlog werd Sinnema vanwege verzetswerk opgepakt en omgebracht. Als eerbetoon aan hem kreeg het orkest na de oorlog de naam Salonorkest Sinnema.Het orkest begon met wat strijkers, een trompet, een trombone en een xylofoon. Met de jaren zijn er ook fluiten, een hobo, klarinet, fagot, hoorn en saxofoons bijgekomen, en de xylofoon is door een drumstel vervangen. Het orkest bestaat momenteel uit 20 leden en staat onder leiding van de bevlogen dirigente Nynke Jaarsma.Hoe kan het dat het orkest na al die jaren nog bestaat? Voorzitter Durk Overal: “We proberen telkens met onze tijd mee te gaan, muziek te spelen die jong en oud aanspreekt.” Dat het orkest ook jong publiek aanspreekt, was te zien tijdens de Midnight Walk, waar het orkest dit jaar voor de tweede keer aan meedeed. De vrolijke muziek werkte aanstekelijk en honderden wandelaars liepen swingend voorbij.In 2018 gaat het orkest zijn 100ste verjaardag groots vieren. Maar eerst komt 2017 nog, een jaar met een alweer goed gevulde agenda. Vooral als nieuwjaarsconcertengever doet het orkest het goed. Op 15 januari treden ze op in de Doopsgezinde Kerk in Leeuwarden. Het orkest speelt dan ook de compositie Landmannalaugar, vernoemd naar een regio in IJsland. Het werk is gecomponeerd door orkestlid Truus de Vries (1986).In mei en juni organiseert het orkest het project Samen Lekker Musiceren, waarin ze (jonge) muzikanten ervaring laten opdoen in het spelen in een orkest. Overal: “We spelen allerlei soorten muziek, waardoor je van alles wat meekrijgt.” Over het aantal leden hebben ze niets te klagen, maar strijkers zijn wel lastig te vinden. Door het project hoopt het orkest meer naamsbekendheid te krijgen en wie weet blijft er wel een strijker hangen?
Opgave: reserveren kan via T 0518-491792 of E reserveringen@groatekerk.nl
Website: http://www.groatekerk.nl


14-01-18

Duo Shin Sihan (viool) - Anne Brackman (piano) in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 10,-
Het duo Shin Sihan-Anne Brackman heeft in TivoliVredenburg, Utrecht, de finale gewonnen van Dutch Classical Talent 2017.
Violist Shin Sihan rondde in 2013 de Sweelinck Academie af, de jong talent-opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam en studeert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij vormt een duo met Anne Brackman. Zij studeerde zowel fluit als piano aan de Sweelinck Academie en studeert nu piano in het vierde jaar van de bacheloropleiding bij Frank van de Laar.
Shin Sihan en Anne Brackman spelen werken van Debussy, Szymanowski en Ravel.

Website: http://


14-01-18

Froukje Nijholt vertelt over Nepal in kerk Wier

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 10,00 incl. koffie/thee
Lezing over Nepal.

Froukje Nijholt bezocht Nepal na de grote aardbevingen. Nu zamelt ze geld in voor hulp aan de getroffen gebieden.

Zondag 14 januari 2018 - 15:00 uur

Entree: € 10,00 incl. koffie/thee19-01-18

Concert van Vocaal Ensemble 'Lijn 12', in 'Muziek+' , Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
Lijn 12 is een tienkoppig, eigenwijs vocaal ensemble.
Onder leiding van Sjoek Nutma zingt de groep deels a capella en deels met pianobegeleiding van Tinelies Beetsma.
Lijn 12 heeft als standplaats Leeuwarden maar de zangers zijn afkomstig uit alle windhoeken van Friesland. Zij hebben ieder op eigen wijze een brede zangervaring opgedaan en dat vinden luisteraars terug in de bijzondere klank van deze groep.
Lijn 12 brengt muziek uit alle werelddelen ten gehore en past regelmatig subtiele choreografie toe.
Door de afwisseling in muziekstijlen zult u zich tijdens het optreden geen moment vervelen.
Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum en http://www.lijn12.com .


21-01-18

Popkoor Wergea

Tijdstip: 15.00
Locatie: Swichum
Entree: vrij
"Popkoor Wergea is gestart in 2012 en staat o.l.v. Reinout Weima (piano & gitaar). In korte tijd is er een flink repertoire aan popsongs opgebouwd. Inmiddels heeft het bijna 40-koppige koor er al heel wat mooie optredens opzitten op o.a. Lokaal Vocaal en het Winterkorenfestival. Hoogtepunt is het jubileumconcert ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan afgelopen oktober, waarbij het koor flink heeft uitgepakt met een optreden in een volle Bildler te Wergea compleet met band, blazers en gastzanger- en zangeressen..
In Swichum gaat het koor weer terug naar de intieme muzikale begeleiding met een gevarieerd repertoire bestaande uit zowel oldies van o.a. Beatles, Stones en Simon & Garfunkel tot moderner werk van o.a. Rag ’n Bone Man, Lorde en Gotye."Website: http://www.kerkjevanswichum.nl


21-01-18

Drio Oeremis

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Terband
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje. Vvk.: posthuistheater.nl

Opgave: Drio Oeremis

Thema: ‘ûnwennigens nei ferlerne leafdes’

Drio Oeremis heeft in 2017 in diverse Friese kerkjes en live op Omrop Fryslan een muzikale zoektocht gehouden naar verloren liefdes. Helaas is deze zoektocht niet succesvol ten einde gebracht, men is nog steeds op zoek naar muzikale manieren om de verloren liefdes terug te vinden. Of dit gaat slagen in 2018 is nog maar de vraag gelet op de nieuw titel ‘heimwee naar verloren liefdes’ of in geef Frysk: ‘ûnwennigens nei ferlerne leafdes’

Dit drio, bestaande uit Zwaanette Dijkstra , Wim Douma en Erie Dam zijn al meer dan 20 jaar aktief. In hun optredens raken ze met de Friese teksten bij menigeen een gevoelige snaar. In bijvoorbeeld het nummer ‘de Feteraan’ brengen ze naar voren wat voor zwakte de samenleving vertoont voor wat betreft de opvang van getraumatiseerde veteranen. Andere nummers gaan over verloren liefdes waarbij het de vraag is of er een oplossing was geweest. Dit alles wordt tijdens de aankondiging van ieder nummer met een knipoog van Wim en Erie gepresenteerd waarbij Zwaanette snel overgeschakeld van piano naar saxofoon of accordeon.


Facebookpagina : Oeremis Doumadijkstradam


Website: http://www.terbantstertsjerke.nl


27-01-18

Folkmuziek Gullane & De Jong in kerk Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Ter Idzard
Entree: € 10,--
Folkmuzikanten Roy Gullane (Tannahill Weavers) en Erik de Jong ontmoetten elkaar in O'Ceallaigh's Traditional Music Bar, en spelen al 10 jaar met veel plezier samen.
Ze bespelen diverse instrumenten en brengen in zang en muziek de grote verscheidenheid van de Keltische muziek voor het voetlicht.

Opgave: cultuur@ter-idzard.nl


28-01-18

Concert van Ernst de Corte met 'Lied van mijn vader', Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 10,00 (incl. consumptie)
Jules de Corte wilde een betere wereld voor iedereen. Zijn talloze liedjes gaan over thema's die ons nu, ruim 20 jaar na zijn dood, nog steeds bezighouden: milieu, geloof, oorlog en vrede, de commercialisering en verharding van de maatschappij.
'Het leven is bezig onleefbaar te worden' schreef hij in één van zijn gedichten. Toch was Jules allesbehalve een sombere man. Hij had juist veel humor en zag altijd een vonkje licht in de harten van de mensen.
In 'Lied van mijn vader' brengt Ernst de liedjes van Jules naar de mensen. Naast bekendere liedjes omvat dit programma ook onbekendere liedjes.
De pianobegeleiding is in handen van Guus Westdorp. Zo laven we ons nog eens aan de wonderschone melodieën van Jules de Corte en kunnen we genieten van zijn zuivere taalkunst. Jules' stem mag niet verloren gaan!


Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum en http://www.ernstdecorte.com .


28-01-18

Regina Albrink speelt romantisch pianorecital in Sint Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: € 10,00 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis
REGINA ALBRINK met een romantisch Pianorecital

Zondag 28 januari om 15.30 uur komt Regina Albrink spelen op de prachtige

vleugel in De Groate Kerk in Sint Jacobiparochie.

Ze zal o.a. de overweldigende 'Sturm' sonate van Ludwig van Beethoven

ten gehore brengen en van haar lievelingscomponist Frédéric Chopin staan

het bekende 2e Scherzo en Nocturnes op het programma.

Haar spel wordt omschreven als parelend, schitteren & hypnotiserend.REGINA ALBRINK behaalde haar solistendiploma in Amsterdam bij Danièle Dechenne

en studeerde daarna 3 jaar aan de beroemde Franz Liszt Academie in Budapest

bij Pál Kadosa en Ferenc Rados

Ze heeft inmiddels vele concerten gegeven in binnen- en buitenland.

Zo trad ze op in de serie 'Jonge Nederlanders' en speelde ze met orkest verschillende keren

in de Grote Zaal van Het Concertgebouw te Amsterdam en de Alte Oper in Frankfurt.

Regina speelde ook mee in talrijke theatervoorstellingen van Alexandra Radius.

Samen met de acteur Klaas Hofstra geeft ze al 15 jaar theatervoorstellingen over

componisten zoals Chopin en Liszt. Eind 2016 is de nieuwste productie Beethoven vs Beethoven

in première gegaan

Regina Albrink geeft al jaren een KERSTRECITAL in Het Concertgebouw Amsterdam

Ze begon hiermee in 1991. Het concert is steevast uitverkocht dankzij interesse

vanuit heel de wereld. Haar recital van 2004 werd integraal uitgezonden op de radio

en werd ook uitgebracht als cd. Dat van 2008 verscheen als dvd.

Voorts is zij te beluisteren op een aantal cd's,

waaronder de veelgeprezen The Best of Gottschalk , Liszt The Legend,

The Many Colors of Chopin en Beethoven 5 Sonatas.Le nouvel Observateur: Ongelooflijk briljant. Wat een parelend spel, wat een parel!

Luister: Fantastisch, prachtige grandeur, subliem gespeeld, volledige beheersing van

instrument en muziek!

Gazzetta del Sud: Technisch meesterschap van absoluut topniveau… buitengewone

zeggingskracht en zeldzaam briljant van uitvoering.

Neue Westfälische Zeitung: Hoogtepunt van de avond. Ook Chopin zelf zou het prachtig gevonden hebben.
Opgave: Aan de zaal of reserveren via T 0518-491792 of E reserveringen@groatekerk.nl
Website: http://www.groatekerk.nl


28-01-18

Seunnenga en Vestdijk treden op in Sibrandahûs

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sibrandahûs
Entree: 7,50 euro
Jankobus Seunnenga (zang, gitaar) en Dick Vestdijk (zang, gitaar) brengen op muziek gezette Nederlandstalige gedichten van dichters met Friese roots op de planken. Werk van o.a. J.J. Slauerhoff, Pieter Jelles Troelstra en Simon Vestdijk passeert de revue. Ndere info volgt.

Website: http://


28-01-18

Concert band 'Helder' in Teatertsjerke Wier

Tijdstip: 15:00
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
Helder is opgericht in het jaar 2001 met aan de basis de broers Roelof Wagenaar (Gitaar/zang) en Sido Wagenaar (Drums/zang).
Beide speelden al langer met de gedachte om een band te starten met enkel en alleen eigen geschreven nummers.De muziek van de band bleef niet onopgemerkt en al gauw was de eerste airplay op Omrop Fryslân een feit.Ook landelijk werden er successen geboekt. Na het behalen van NCRV 's Volgspot finale genereert de band airplay op Radio 2. Een ander hoogtepunt was een clip op de toenmalige muziekzender "The Box".

Na een rustpauze werd op initiatief van Jan Roorda (Toetsen) in Augustus 2008 een doorstart gemaakt met de band. Uitgangspunt was: Veel spelen er we zien wel wat er gebeurt! Het eerste jaar werd daarom ook gebruikt om nieuwe nummers te schrijven en bestaande nummers opnieuw te arrangeren.
Uiteindelijke resultaat is dat er gestruktureerd wekelijks wordt gerepeteerd. Dit resulteerde eind 2008 in de single "Krysttiid" waar ook een clip bij werd gemaakt die regionaal te zien was bij o.a. Omrop Fryslan en GPTV.

In februari 2010 werd de band compleet met de komst van Rene Mulder (Bas). In maart 2010 werd de single "Moaier as mooi" incl. clip opgenomen. Ook deze single verschaft de band veel airplay.

Helder is:
Roelof Wagenaar: Gitaar/Zang
Jan Roorda: Toetsen/Zang
Rene Mulder: Bas/Zang
Sido Wagenaar: Drums/Zang

28-01-2018
Ioannis Teatertsjerke, Lautawei 5a, Wier

Entree € 10,00

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123

www.ioannistheatertsjerkewier.nl Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-47112304-02-18

Zingen voor je leven in Swichum

Tijdstip: 15.00
Locatie: Swichum
Bij ons koor zingen mensen die zelf of in hun nabijheid getroffen zijn door kanker. Wij zingen omdat zingen helpt en heelt.
Zingen voor je leven Leeuwarden is een lotgenotengroep met een opgewekt repertoire:
pop- en luisterliedjes, musical-melodieen en wereldmuziek.

Elke woensdagmiddag zingen we met Hinke Jelsma achter de piano en gaan we na afloop voldaan en met nieuwe energie naar huis.
In de pauze wisselen we meestal vrolijk en soms ook droevig nieuws uit, zoals elk koor dat doet, met een kopje thee of koffie...


Website: http://


10-02-18

Koren en Korpsen van het Bildt presenteren zich in Groate Kerk

Tijdstip: 15.00-18.00 uur en 19.00-22.00 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: Gratis entree
Koren en Korpsen van het Bildt presenteren zich ook weer in 2018.
U bent van harte uitgenodigd!

Website: http://www.groatekerk.nl


11-02-18

Valentijnsconcert Strijkkwartet Regina Forte in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 8,-
Regina Forte is ontstaan in het najaar van 2014. Als oud-Frysk Jeugd Orkestleden troffen we elkaar regelmatig in allerlei ad hoc orkesten. Zoals vrijwel elke strijker koesterden ook wij de wens om een mooi strijkkwartet op te richten. Het strijkkwartet mag dan bekend staan als één van de moeilijkste muziekgenres, veel grote componisten hebben hun beste muzikale ideeën voor het strijkkwartet bewaard. Wij zijn de uitdaging aangegaan en beleven veel plezier aan deze composities, zonder toeters en bellen of grootste effecten, maar van een muzikale schoonheid in zijn zuiverste vorm. Ons repertoire omvat kwartetten uit alle muzikale periodes: de barok, de klassieke periode, de romantiek, de 20e en zelfs de 21e eeuw. Muziek van onder meer Händel, Mozart, Schubert, Tsjaikovski en Pärt, allemaal pareltjes die wij heerlijk vinden om te spelen.


Website: http://


11-02-18

Roon Staal - Valentijnsconcert in kerk Wier

Tijdstip: 15:00 uur
Locatie: Wier
Entree: € 10,00
Roon Staal brengt Valentijnsromantiek in Ioannis Teatertsjerke Wier

mantisch en melodieus zijn woorden die bij Valentijn horen. Maar ook de woorden die het beste passen bij de muziek van Roon Staal. De 37-jarige zanger begeleidt zichzelf vanachter de piano en weet het publiek te raken met zijn stem, pianospel en teksten. Mooie covers van weleer en eigen composities komen prachtig tot hun recht in akoestiekrijke kerkjes, maar ook grote theaterzalen laten zich naar de hand zetten van Roon’s musiceren.

Roon Staal, geboren in Hoorn, brengt zijn jongste jeugd door in Noorwegen. Terug in Nederland gaat hij al vrij snel zingen bij het Michaëlskoor uit Oosterland. Ook volgt hij pianolessen. Als hij elf is speelt Roon, die ook acteren leuk lijkt te vinden, de rol van Gavroche in de musical Les Misérables van Joop van den Ende. Meerdere (TV-)optredens volgen, zoals met Johnny Kraaijkamp sr. en met Ruth Jacott, met wie hij een duet uit de musical Oliver zingt.

In plaats van een baantje als vakkenvuller of krantenbezorger verzorgt hij tijdens zijn middelbare schooltijd de muziek in een restaurant. Daar stopt hij mee als hij de kans krijgt om een aantal nummers op te nemen in een studio in Hollywood. Behalve die opnames zijn er ook een aantal optredens gepland, waaronder het zingen van het Amerikaans volkslied voor 19.000 toeschouwers in Seattle. Bijzonder is ook een solo-optreden in het voorprogramma van Art Garfunkel, bekend van het legendarische duo Simon & Garfunkel.

Rond het jaar 2000 maakt Roon samen met broer Roelf het nummer Help Me Through The Night. Dit lied, geschreven door Roon's oom Ede Staal, raakt veel mensen tot op de dag van vandaag.

Zijn avontuur in Amerika levert Roon uiteindelijk in 2002 de hoofdrol op in de rock opera Tommy, een veel geprezen productie van het Koninklijke Luchtmacht Orkest.

Later, als hij zijn studie wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam weer heeft opgepakt, neemt hij de rol van Titus van Rijn - zoon van Rembrandt - voor zijn rekening in de musical Rembrandt. De rol van Rembrandt wordt daarbij beurtelings gespeeld door Henk Poort en Syb van der Ploeg.

Na Rembrandt reist Roon naar Azië. Daar vindt hij een tweede thuis in de Russisch-Aziatische stad Vladivostok aan de Japanse Zee. Hij keert er nog regelmatig terug voor een langdurig verblijf en verzorgt er nog steeds concerten.

In 2010 brengt Staal zijn eerste volledige studioalbum The Journey uit, opgenomen in de Jersey Rock Studio’s van de Britse singer-songwriter Gilbert ‘O Sullivan, met hierop een combinatie van Engels- en Nederlandstalige nummers, covers en zelf geschreven songs. Zijn tweede album is een live-registratie van The Vladivostok Concert. Er volgen daarna nog diverse CD’s en het aantal optredens blijft toenemen. Intussen werd hij genomineerd voor een musical award voor zijn rol als Peter Koot in de musical Petticoat (een tour door de Nederlandse theaters). Dit seizoen 2017-2018 werkt Roon aan meerdere CD-projecten waaronder zijn nieuwste album Promise en toert hij in oktober, december (Kerst Tour), februari (Valentijns Tour) en april door Nederland.Roon Staal - Valentijnsconcert

Zondag 11 februari 2018 om 15:00 uur

Ioannis Teatertsjerke, Lautawei 5a, Wier

Entree € 10,00

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123

of www.roonstaal.com of 06-30025992

Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123

of www.roonstaal.com of 06-30025992
Website: http://


16-02-18

Concert van de Martens Cantorij in 'Muziek+', Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
De Martens Cantorij (1931) uit Scharnegoutum is een gemengd koor met regionale uitstraling met ongeveer 40 leden. Een kenmerk van de Martens Cantorij is veelzijdigheid. Dat vertaalt zich in een drukke muzikale agenda van concerten en vieringen.
Het koor geeft o.a. literair/muzikale themaconcerten, uitvoeringen van diverse requiems, maar ook lichtvoetiger repertoire staat op hun programma.
De Martens Cantorij staat sinds 1999 onder leiding van Sjoerd van der Veen.
Sjoerd van der Veen begon zijn muzikale loopbaan thuis en bij muziekkorps Crescendo in Heeg. Als docent heeft Sjoerd aan diverse muziekscholen en in het Middelbaar Onderwijs gewerkt, o.a. in Sneek en Balk, en in de jaren ’80 was hij consulent muziek voor het basisonderwijs in de gemeente Opsterland.


Opgave:

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum en http://www.martenscantorij.nl .


18-02-18

Concert Iris 'The Voice' Kroes in Kloosterkapel Sibrandahûs

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sibrandahûs
Entree: 7,50 euro
De zangeres/harpiste Iris Kroes geeft een intiem concert in de Kloosterkapel van Sibrandahûs. De uit Drachten afkomstige winnares van The Voice of Holland 2012 wordt muzikaal ondersteund door een pianist. Nadere info volgt.

Website: http://


24-02-18

Concert van zigeunertrio 'La Manouche' in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 10,00 (inclusief consumptie)
Het zigeunertrio 'La Manouche' bestaat uit Mouché (zang en ritmegitaar), Roelof (klarinet) en Manito (sologitaar). 'La Manouche' is eind jaren 80 begonnen als instrumentaal gitaarduo. Al vrij snel stonden er gezongen stukken op het programma. Het doorleefde stemgeluid van Mouché werd sfeerbepalend. In 2012 completeerde Roelof met zijn karakterestieke klarinetgeluid deze groep. Het repertoire is een verzameling van traditionals uit de Sinti- en Roma cultuur.
Enkele nummers zijn via overlevering verkregen, een aantal zijn bijeengebracht door andere muzikanten. Ook zijn er wat stukken van andere zigeunergroepen geleend.
In de gitaarbegeleiding is gypsyswing, csardas en rumba flamenca te horen.
Het spel wordt bepaald door veel improvisaties en interactie tussen de twee gitaren en het blaasinstrument. Geen enkel concert is daarom hetzelfde.
Met enorme bezieling zingt Mouché zijn nummers. Alle facetten van het reizende volk worden in deze liederen beschreven. Soms voel je hierin de beproevingen van het leven, maar ook de vrolijke kanten van het zigeunerbestaan.Opgave:

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum en http://www.lamanouche.nl .


24-02-18

Palle Fuhr Jørgenson en Roel Praas in Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Ter Idzard
Entree: € 10,--
Palle Fuhr Jørgenson (bariton) en Roel Praas (piano) vormen sinds 2003 een muzikaal duo. Hun brede repertoire omvat liederen van de afgelopen 4 eeuwen.

Voor dit concert hebben zij een keuze gemaakt uit de muziek van oa. Ives, Schubert, Schumann, R.Strauss en Quilter

Opgave: cultuur@ter-idzard.nl


25-02-18

Preek van de leek door Pek van Andel in Kortezwaagkerkje te Gorredijk

Tijdstip: 10.30 uur; inloop met koffie of thee; 11.00 uur: begin preek
Locatie: Gorredijk-Kortezwaag
Entree: gratis (collecte aan het eind van de preek)
Nadere gegevens volgen.

Website: http://


25-02-18

Wouter de Vries spreekt

Tijdstip: 15.00
Locatie: Swichum
Entree: €5,00
Wouter de Vries, nog niet lang geleden afgezwaaid als persvoorlichter van Politie Noord-Nederland, vertelt over zijn belevenissen in die functie en de achtergronden die meespeelden. De impact die dat heeft op mensen en dus ook op politiemensen.

Opgave: www.kerkjevanswichum.nl of 06-37383408
Website: http://www.kerkjevanswichum.nl


25-02-18

Concert van Duo Puur in Terbantster Tsjerke

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Terband
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje. Vvk.: posthuistheater.nl
Duo Puur is een kamermuziekduo dat bestaat uit fluitiste Petra van den Dolder en harpiste Annegreet Rouw. Zij ontmoetten elkaar op het conservatorium en treden sinds 2006 samen op. Voor de combinatie van fluit en harp – een klassieke samenklank die prachtig uit de verf komt – zijn veel composities geschreven. Daarnaast schrijven Petra en Annegreet zelf stukken voor andere instrumenten om zodat zij die kunnen uitvoeren.

Het programma van Duo Puur bestaat uit klassieke muziek van bekende en minder bekende componisten van de achttiende eeuw tot nu. Elk stuk wordt ingeleid met enkele wetenswaardigheden over de componist en vaak ook een persoonlijke anekdote. Duo Puur neemt u mee in de wereld van de klassieke muziek zoals u die nog niet kende.

Opgave:
Website: http://www.duo-puur.nl


04-03-18

Vocaal Ensemble Intermezzo in Groate Kerk Sint Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: € 10,00 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis
Vocaal Ensemble IntermezzoVocaal Ensemble Intermezzo bestaat uit vijf geschoolde zangeressen

en een ervaren pianist. Zij brengen in een wervelende show een grote diversiteit

in stijlen: muziek uit de pruikentijd en daarvoor, operette, intieme luisterliedjes,

musicalhits, jaren dertig klassiekers en Nederlands -of Friestalige liedjes.

Niet alleen muzikaal valt er veel te genieten, minstens zo belangrijk is de

theatrale presentatie waarin ook de humor niet ontbreekt. Kortom een

programma met voor ieder wat wils.


Opgave: Aan de zaal of T 0518-491792 of E reserveringen@groatekerk.nl
Website: http://www.groatekerk.nl


11-03-18

Fluitkwartet Four Flutes in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 8,-
Vanaf 2007 speelt Four Flutes samen. Leontien, Simone en Janine eerst met Betty en in verband met de verhuizing van Betty sinds de zomer van 2016 met Marlies.
Het repertoire is veelzijdig: van klassiek tot filmmuziek en alles wat daar tussen zit. Bij diverse muziekstukken maken ze, naast de 4 c-fluiten, gebruik van de alt- en de basfluit. In 2016 heeft Four Flutes de eerste prijs van het Benelux Fluitconcours voor Ensembles gewonnen. De jury was lovend over hun enthousiaste podiumprestatie en uitstekende uitvoering.

Website: http://


16-03-18

Concert van Vronie de Vreeze met zangleerlingen in 'Muziek+', Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
Vronie de Vreeze is sopraan, zangdocente én de naam en het gezicht van 'Lied in uitvoering'.
Na 13 jaar in het basisonderwijs te hebben gewerkt ging bij haar het roer om en is zij weer gaan studeren: een muziekstudie aan de Schumannakademie.
Zij volgde zanglessen bij Femke de Boer en Heleen Koele en behaalde in juni 2012 haar bachelor of music.
Haar hele levenheeft zij gezongen, ooit begonnen in een kinderkoor en als volwassene in verschillende ensembles.
Als soliste heeft zij regelmatig meegewerkt aan concerten, zowel soloconcerten als met koren en muzikale ensembles. Sinds 2002 is zij als cantrix actief in de Katholieke kerken van de Titus Brandsma Parochie in Leeuwarden.
Haar muziekkeuze is breed: naast kerk- en klassieke muziek is zij ook liefhebber van lichte muziek. Sinds 2007 geeft zij bij haar thuis zanglessen.


Opgave:

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum en http://www.liedinuitvoering.nl .


18-03-18

'In libbenlang taal en muzyk' in Groate Kerk Sint Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sint Jacobiparochie
Entree: € 10,00 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis
In libbenlang taal en muzyk

Under boppesteande titel komt Hindrik van der Meer fan Jorwert op 18 maart 2018 de middeis om 15.30 mei in tige ôfwikseljend programma fol mei muzyk, poëzy en ferhalen nei de Groate Kerk. Hy nimt ús fertellend, sjongend en spyljend mei yn in reis troch syn libben. Wy komme yn’e kunde mei syn grutte rippertwaar oan bernelieten, tsjerkelieten, gedichten, musicals. Ek de literêre en muzikale bustochten en de tiid dy’t frou Beitske en hy trochbrochten yn Papoea (it eardere Nederlandsch Nieuw Guinea) wurdt oanstipt en as fansels wurdt der ek mei elkoar songen.
Een levenlang taal en muziek

Onder bovenstaande titel komt Hindrik van der Meer uit Jorwert op 18 maart ’s middags om 15.30 met een zeer afwisselend programma vol muziek, poëzie en verhalen naar de Groate Kerk. Hij neemt ons vertellend, zingend en spelend mee in een reis door zijn leven. Wij maken kennis met zijn grote repertoire aan kinderliedjes, gedichten, kerkliederen en musicals. Ook de literaire en de muzikale bustochten en de tijd dat hij en zijn vrouw Beitske doorbrachten in Papoea (het voormalige Nederlandsch Nieuw Guinea) worden aangestipt en als vanzelfsprekend wordt er ook met elkaar gezongen.


Opgave: Aan de zaal of T 0518-491792 of E reserveringen@groatekerk.nl
Website: http://www.groatekerk.nl


18-03-18

Inez Timmer brengt 'Tusken Heimat & Heitelân' in Sibrandahûs

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sibrandahûs
Entree: 7,50 euro
Tusken Heimat & Heitelân’ is een persoonlijk Friestalig theaterprogramma met veel muziek. Inez Timmer verraadt vanuit de luwte van een koe in Paesens/Moddergat hoe de eenhoorn uitgestorven is en waarom Màxima in Duitsland zo populair is. Inez kan het weten want zij woont al jaren in Duitsland, waar ze furore heeft gemaakt als musicalster. Ze kreeg heimwee naar de Friese taal en het Friese landschap en dat bracht haar terug naar de Friese podia. Nader info volgt...

Website: http://


24-03-18

Mulder & Sons - Vaders en Zonen in Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Ter Idzard
Entree: € 10,--
Multi-instrumentalist Jaap Mulder brengt samen met zijn zonen Ruben (toetsen) en David (percussie) een voorstelling met verhalen over vaders en zonen.
Mooie luisterliedjes worden afgewisseld met virtuoze folk-pop.
Een bijzondere en muzikale voorstelling, persoonlijk en universeel, boeiend tot de laatste klanken vervliegen.

Opgave: cultuur@ter-idzard.nl


25-03-18

Concert van Zeemanskoor 'De Skúmkoppen' in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 10,00 (incl. consumptie)
Het Zeemanskoor 'De Skúmkoppen' werd in maart 1994 in Harlingen opgericht.
Het koor begon met 16 leden, maar in de loop der jaren is het uitgegroeid tot een vereniging van 64 leden.
Spontaniteit en plezier in het zingen zijn de belangrijkste kenmerken van het koor.
Het repertoire bestaat voornamelijk uit Engelstalige shanties en zeemansliederen, maar ook uit Duitse en Nederlandse liederen. De laatste jaren is een aantal Ierse zeemansliedjes en ballades aan het repertoire toegevoegd.
De begeleiding wordt verzorgd door drie accordeonisten en een violiste.
Het koor treedt graag en regelmatig op tijdens Shantyfestivals, op dorpsfeesten en in rust- en verzorgingshuizen.
Opgave:

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum en http://www.skumkoppen.nl .


25-03-18

Concert Sjonge Jonge in Terbantster Tsjerke

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Terband
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje. Vvk.: posthuistheater.nl
Vocal Group Sjonge Jonge, winnaar Friese Korenslag 2017, is een gemengd koor uit het mooie Friese watersportdorp Grou en opgericht in 1999. Het koor bestaat uit 19 leden en brengt een gevarieerd programma, dat onder andere bestaat uit prachtige popballads, levendige musicalnummer en swingende up tempo songs. Sjonge Jonge zingt zowel a capella als onder begeleiding van pianist Matthijs Soldaat.
Natuurlijk heeft deze vocal group ook behoorlijk wat ambitie, maar dat kan ook niet anders met een topdirigente als Akke Bosma. Met haar geweldige technieken, geleerd aan The Royal Academy of Music in Aalborg (DK), probeert ze alles eruit te halen wat er in zit.
Regisseur Alinda Talsma zorgt telkens weer voor een bijzondere en effectieve koorregie, waarbij de beleving van het lied en uitstraling belangrijke toverwoorden zijn.
Sjonge Jonge is een erg enthousiaste groep met een zeer divers repertoire,waarmee ze zich gemakkelijk kunnen aanpassen aan de doelgroep en gelegenheid.
Website: http://www.sjonge-jonge.nl


01-04-18

Under de Toer: Anna Maria in Sint Joriskerk Britswert i.s.m. Nicolaaskerk Wiuwert

Tijdstip: Wordt nog bekend gemaakt, evenals de data van de voorstellingen
In 1678 overleed Anna Maria van Schurman in Wiuwerd, op zeventigjarige leeftijd. Ze werd begraven in de Nicolaaskerk. Van Schurman was een befaamde 17e-eeuwse vrouw . Ze was zeer bekwaam in vele talen, was wetenschapster en kunstenares. Ze correspondeerde en was bevriend met vele beroemdheden, onder wie René Descartes, Constantijn Huygens en Jacob Cats. Ze was de eerste vrouw in Europa die mocht gaan studeren aan de universiteit. Maar hoe gewaardeerd en geroemd ook, dit veranderde toen ze zich aansloot bij de strenge geloofssekte van Jean de Labadie, afstand deed van haar werk en zich terugtrok op de Van Walta State in Wieuwert. Anna Maria is een deels historisch en deels fictief verhaal over het leven van Anna Maria van Schurman.

M.m.v. Tonielgroep Vriendenkring Britswert/Wiuwert, dorpsbelang De twa doarpen en Museum Martena Franeker. Script: Remco Klop, regie: Luuk Eisema

De voorstelling begint in en rond de kerk in Britswert.
De bezoekers reizen dan naar Wiuwert voor de rest van de voorstelling.
Meer informatie is verkrijgbaar via annamariaproject2018@hotmail.com of kijk op de FacebookpaginaWebsite: http://underdetoer.nl/manifestaties/anna-maria/


05-04-18

Lezing door Bleri Lleshi in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 20.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: € 5,00
De lezing wordt verzorgd door Bleri Lleshi, de in België wonende politiek filosoof, schrijver en spreker.

Opgave:

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum


08-04-18

Trio d'Encore (piano, viool en cello) in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 10,-
Het Trio d'Encore is ontstaan vanuit een hechte vriendschap: drie jongens met een gedeelde passie voor muziek. Caspar Vos (piano), Koen Stapert (viool) en Marcus van den Munckhof (cello) leerden elkaar kennen op het Conservatorium van Amsterdam. Sinds 2012 spelen zij samen en in 2016 richtten zij het Trio d'Encore op. Het trio kenmerkt zich door gepassioneerd samenspel en onderscheidt zich door programma's rondom de bij het publiek zo geliefde encores te spelen. Met deze muziek gelooft het trio het publiek op een verfrissende manier te kunnen overtuigen van zijn muzikale boodschap. Onder het motto 'encore is more' brengt Trio d'Encore een nieuwe concertbeleving naar voren, waarin toegankelijkheid en interactie met het publiek centraal staan, met werken van Debussy, Poulenc, Schoenfield, Piazzolla en Gershwin.

Website: http://


20-04-18

Concert van Broer Giesing met blokfluitensembe, in 'Muziek+' , Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 01-11-2017
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.


Opgave:

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum


22-04-18

Concert Rob Klerkx & The Secret in Kloosterkapel

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Sibrandahûs
Entree: 7,50 euro
Rob Klerkx is bekend als drummer van de band Moke, maar momenteel vooral actief als liedjesschrijver en zanger van zijn eigen band Rob Klerkx & The Secret.
Volgens de band zelf liggen de roots van hun 'explosieve Americana' in straight pop, psychedelische rock, southern rock en soft Americana. Nadere info volgt...22-04-18

'Mei GRYTZ & GRIZE it skip yn' yn Terbantster Tsjerke

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Terband
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje. Vvk.: posthuistheater.nl
‘Mei Grytz & Grize it skip yn’ met Carel van Leeuwen, cello en Vincent van Dam, viool

Grytz & Grize zitten bepaald niet stil. Na hun ‘Tsjerketoer’ met optredens in kleine kerkjes op het Friese platteland en hun ‘11stedentocht’ langs huiskamers hebben Grytsje Melchers en Douwe van der Werff, samen met violist Vincent van Dam en cellist Carel van Leeuwen een boeiend en gevarieerd theaterprogramma samengesteld.
De basis wordt gevormd door de eigen Friestalige liedjes van het duo en een aantal Engelstalige covers. Daarnaast spelen zij verschillende instrumentale nummers met folk- en Balkan invloeden.

Carel van Leeuwen, onder meer bekend van Souldada en RemoliNo, heeft in het verleden al vaker met het duo gewerkt. Vincent van Dam, sinds kort vanuit Amsterdam naar Friesland verhuisd, speelt in Panville en Damp en heeft een voorliefde voor Balkanmuziek.
Juist door de verschillende smaken van de vier muzikanten ontstaat er een grote verscheidenheid aan stijlen. “Het is geweldig om met deze muzikanten een nieuw programma te maken”, aldus Douwe. “De invulling die Carel en Vincent aan onze nummers geven is steeds verrassend en heeft geleid tot een zeer gevarieerd programma. Onze bestaande nummers als Bliuw by my en Sei Age hebben een nieuw geluid gekregen en er zijn bijzondere instrumentale arrangementen ontstaan”.
Het gebruik van minder gangbare instrumenten als bijvoorbeeld de monochord draagt bij aan de unieke sfeer. Door middel van persoonlijke verhalen krijgt het programma een fraaie theatrale invulling waarbij ook de achtergrond van de vier muzikanten aan bod komt.
Website: http://www.grytzengrize.nl


01-05-18

Under de Toer: Sint Vitus Passie in Sint Vituskerk Wetsens

Tijdstip: Wordt nog bekend gemaakt, evenals de data van de voorstellingen
Locatie: Wetsens
Op een zondagochtend in 1842 staat predikster Vitalis op de preekstoel in de Sint Vituskerk te Wetsens. Ze preekt over Simson, richter van het volk van Israël in het jaar 1000 voor Christus. In de tempel van Dagon staat hij, temidden van de menigte. Getekend door mishandeling, blind en aangeslagen. Zijn handen tasten naar de pilaren, schijnbaar om steun te vinden. In werkelijkheid trekt hij, in een laatste krachtsinspanning, de pilaren om, zodat de tempel van de Filistijnen instort. Nog tijdens de preek stort ook de toren van Wetsens onder luid geraas in… Was het de bliksem? De wraak fan Vitus? Simson? Of toch..?

De getuigen trekken in processie naar de plek waar eens de toren stond. Daar klinkt het slotkoraal.

Componist: Anne E. de Bruijn, tekst: Ina Sijtsma, met: diverse solisten, bewoners Wetsens, Vocaalensemble Promovocale en koorleden uit Niawier en Dokkum.
Website: http://www.promovocaal.nl/


05-05-18

De 5 Mei Rede door Guy Verhofstadt in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 16.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
De 5 Mei Rede wordt verzorgd door Guy Verhofstadt, Belgisch politicus, oud-premier in België en momenteel Europarlementariër.

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum


12-05-18

Opening expositie Jeppemastate en de kerk van Westernijtsjerk

Tijdstip: 13.30 uur
Locatie: Westernijtsjerk (bij Marrum)
Entree: gratis
De kerk van Westernijtsjerk is waarschijnlijk gesticht vanuit het adellijke huis Jeppema. De kerk staat op de zuidelijke hoek van het voormalige stinsterrrein. Over de historie van Jeppemastate en de kerk van Westernijtsjerk is een expositie ingericht, die op deze dag geopend wordt. Er zal onder andere een maquette van de state en de kerk te zien zijn, gemaakt door studenten bouwkunde van de NHL. Illustrator Skelte Braaksma heeft aan de hand van een aantal historische verhalen tekeningen in gewassen inkt voor de expositie gemaakt. De state is eigendom geweest van o.a. Jeppema's, Unema's, Roorda's en Grovestinsen, en werd enkele jaren na het overlijden van de ongetrouwde 83-jarige freule Eduarda van Grovestins in 1764 afgebroken.

In 2018 is de expositie verder geopend tijdens Tsjerkepaad (raadpleeg voor de exacte data de website van Tsjerkepaad).Na 2018 wordt de expositie ondergebracht in de voormalige opbaarruimte in de kerk.

Website: http://marrumonline.nl/agenda/316-opening-expositie-jeppemastate-en-de-kerk-van-westernijtsjerk


13-05-18

Janneke en Lise-Marije

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Terband
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje. Vvk.: posthuistheater.nl

Opgave: Janneke en Lise-Marije vormen samen een duo met Fryske en Engelse singer-songwriter muziek.

We zijn begonnen in een band Chosen, waarbij Janneke de lead zangeres en Lise-Marije de pianist/bassist en 3e zangeres is. Chosen, opgericht in Feanwalden, is een christelijk pop/rock band die door heel Friesland optredens en diensten muzikaal verzorgd.

Hier kwamen we erachter dat er een grote match was met onze stemmen en we beide op zoek waren naar iets nieuws/anders. Bestaande liedjes werden vertaald naar het Frysk, waaronder 'mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij naar 'mei ik dan by dy'. Het lied van Adele 'Hiding my heart' werd vertaald naar 'Myn hert'. We kregen de smaak te pakken en het talent begon zich te ontwikkelen naar het schrijven van eigen nummers, waarbij Janneke de teksten schrijft en Lise-Marije de muziek. Met ons eerste nummer 'Myn leafde foar dy' deden we mee aan de zangwedstrijd 'Liet' en wonnen we de publieksprijs.

Nu een jaar verder presenteren we met trots onze eerste Fryske EP genaamd 'Leafd''

Website: http://


18-05-18

Concert van Blaaskwintet BlaasVaak, in 'Muziek+', Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 uur
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Entree: De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
Een ensemble in de samenstelling van een klassiek blaaskwintet heeft een heel speciaal eigen geluid. Deze kamermuziek, die zijn oorsprong vindt in de 18e eeuw, wordt gedragen door de warme, donkere tonen van de hoorn en de fagot. Deze tonen worden bij BlaasVaak geleverd door Jan Kuipers op fagot en Richard Kop op hoorn
Zij vormen de basis en absoluut drijvende kracht en geven tegengas aan de andere instrumenten. De boterzachte tonen van de klarinet vormen eigenlijk de stabilisator en zijn onmisbaar voor de balans voor de doorzichtige composities. Alrik Voolstra is onze stabilisator op klarinet. De hobo en de fluit zijn veelal de kwinkeleerders van de 5 en voeren vaak de boventoon, waarbij de hobo met zijn rustige passionele houtklank de tegenpool is voor de vaak drukke passages van de fluit. De kwinkeleerders van de 5 zijn Herman Leusman op hobo en Anna Andela op fluit.

BlaasVaak is in 2004 ontstaan uit een initiatief van enkele houtblazers uit het Fries Kamer Orkest die graag ook eens in kleinere bezetting wilden spelen en sinds 2011 speelt het kwintet in de huidige samenstelling.


Opgave:

Website: https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum en http://www.houtkwintetblaasvaak.nl .


01-06-18

Lili Marleen Voorstelling van Inez Timmer

Tijdstip: volgt
Locatie: Britsum
Entree: volgt

Website: http://


01-06-18

Under de Toer: De klok en het meisje in Thomaskerkje Katlijk

Tijdstip: Wordt nog bekend gemaakt, evenals de data van de voorstellingen
Locatie: Katlijk
Opeens was zij daar, het meisje van de klok. De dorpsbewoners kijken er inmiddels niet meer van op. Zij vindt het fijn om bij de klokkenstoel te zitten. Soms lijkt ze hele gesprekken te voeren…

Het publiek zit op een tribune in het weiland en kijkt uit op het prachtige Thomaskerkje met daarnaast de klokkenstoel. Via het meisje gaan zij een merkwaardig spel aan met de tijd. Die blijkt niet chronologisch of überhaupt enige logica te bevatten. Net als in een droom lopen verhalen door elkaar, parallel aan elkaar en bestaan naast elkaar. Zo kan het gebeuren dat zij met de marechaussee uit 1930 zit opgesloten in de kerk, terwijl de onderduikers uit 1942 langslopen. Het meisje is als een venster met uitzicht op de voorbije eeuwen, het heden en mogelijk zelfs de toekomst. Net als de klok is zij de stille getuige.

M.m.v. Toneelvereniging De Twa Doarpen, Thijs (Ties) Huisman en Gerard Thijssen, leerlingen van Bornego College en OSG Sevenwolden, een koor, en Yoram Ish-Hurwitz, Oranjewoud Festival. Regie, tekst, compositie en vormgeving: Kameroperahuis


Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/de-klok-en-het-meisje/


01-08-18

Under de Toer: Slauerhoff - In Memoriam Patris in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: Wordt nog bekend gemaakt, evenals de data van de voorstellingen
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Jan Jacob Slauerhoff (1898-1936), een van Nederlands grootste dichters, kwam uit Leeuwarden. Zijn werk werd in 26 talen vertaald. Deze altijd rusteloze, flamboyante en melancholische man, bevoer alle wereldzeeën. Zijn langste gedicht, met maar liefst 34 strofen, is In Memoriam Patris. Het gaat over zijn vader en diens begrafenis in Huizum.

In 2018 keert de internationaal gelauwerde Slauerhoff weer terug naar zijn geboortestad en naar het oudste monument van Leeuwarden (12e eeuw): de Dorpskerk Huizum. De ‘verloren zoon’ zoekt er zijn vader. Het antwoord op de bijzondere zoektocht van deze unieke Nederlander krijgt u via een expositie en een theatervoorstelling in en rond dit bezienswaardige monument.

Naast deze twee hoofdevenementen komt er ook een Slauerhoff-route in de stad en wordt het gedicht In Memoriam Patris in tenminste vijf talen vertaald: een uniek initiatief.

De manifestatie is te zien van augustus t/m oktober 2018.

Artistiek leider en regisseur: Gooitsen Eenling, auteur Gerit Jan Zwier. M.m.v een vijftal koren, tientallen vrijwilligers van de Dorpskerk, wijkorganisatie Huizum-Oost en vele anderen.


Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/slauerhof-in-memoriam-patris/


01-09-18

Under de Toer: Dodo fan Haska in De Kapelle van Haskerdijken

Tijdstip: Wordt nog bekend gemaakt, evenals de data van de voorstellingen
Locatie: Haskerdijken
Het stuk brengt ons terug naar de 13e eeuw, toen de hoofdpersoon zich vestigde in de Haskerlanden. Dodo was een geestelijke, een man met een missie. Hij stond bekend om zijn grote pastorale gaven. Hij hielp mee om het land te bewerken en bij de aanleg van dijken. Dodo was ook gewoon een mens, meer dan hem lief was. Om tegen zijn aanvechtingen te strijden zocht hij zijn heil in ascese. Uitgerekend in het huis van God krijgt hij bezoek van de Duivel…

M.m.v. o.a. bewoners, acteurs, muzikanten en zangers uit Haskerdijken e.o. Libretto: Eppie Dam, compositie: Gerben van der Veen, regie: Romke Gabe Draaijer.

Meer informatie verkrijgbaar via: dodofanhaska@gmail.com


Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/dodo-fan-haska/


01-09-18

Under de Toer: Dodo fan Haska in De Kapelle van Haskerdijken

Tijdstip: Wordt nog bekend gemaakt, evenals de data van de voorstellingen
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Het stuk brengt ons terug naar de 13e eeuw, toen de hoofdpersoon zich vestigde in de Haskerlanden. Dodo was een geestelijke, een man met een missie. Hij stond bekend om zijn grote pastorale gaven. Hij hielp mee om het land te bewerken en bij de aanleg van dijken. Dodo was ook gewoon een mens, meer dan hem lief was. Om tegen zijn aanvechtingen te strijden zocht hij zijn heil in ascese. Uitgerekend in het huis van God krijgt hij bezoek van de Duivel…

M.m.v. o.a. bewoners, acteurs, muzikanten en zangers uit Haskerdijken e.o. Libretto: Eppie Dam, compositie: Gerben van der Veen, regie: Romke Gabe Draaijer.

Meer informatie verkrijgbaar via: dodofanhaska@gmail.com


Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/dodo-fan-haska/


01-09-18

Under de Toer: Slauerhoff - In Memoriam Patris in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: Wordt nog bekend gemaakt, evenals de data van de voorstellingen
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Jan Jacob Slauerhoff (1898-1936), een van Nederlands grootste dichters, kwam uit Leeuwarden. Zijn werk werd in 26 talen vertaald. Deze altijd rusteloze, flamboyante en melancholische man, bevoer alle wereldzeeën. Zijn langste gedicht, met maar liefst 34 strofen, is In Memoriam Patris. Het gaat over zijn vader en diens begrafenis in Huizum.

In 2018 keert de internationaal gelauwerde Slauerhoff weer terug naar zijn geboortestad en naar het oudste monument van Leeuwarden (12e eeuw): de Dorpskerk Huizum. De ‘verloren zoon’ zoekt er zijn vader. Het antwoord op de bijzondere zoektocht van deze unieke Nederlander krijgt u via een expositie en een theatervoorstelling in en rond dit bezienswaardige monument.

Naast deze twee hoofdevenementen komt er ook een Slauerhoff-route in de stad en wordt het gedicht In Memoriam Patris in tenminste vijf talen vertaald: een uniek initiatief.

De manifestatie is te zien van augustus t/m oktober 2018.

Artistiek leider en regisseur: Gooitsen Eenling, auteur Gerit Jan Zwier. M.m.v een vijftal koren, tientallen vrijwilligers van de Dorpskerk, wijkorganisatie Huizum-Oost en vele anderen.

Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/slauerhof-in-memoriam-patris/


01-10-18

Under de Toer: Slauerhoff - In Memoriam Patris in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: Wordt nog bekend gemaakt, evenals de data van de voorstellingen
Locatie: Leeuwarden-Huizum
Jan Jacob Slauerhoff (1898-1936), een van Nederlands grootste dichters, kwam uit Leeuwarden. Zijn werk werd in 26 talen vertaald. Deze altijd rusteloze, flamboyante en melancholische man, bevoer alle wereldzeeën. Zijn langste gedicht, met maar liefst 34 strofen, is In Memoriam Patris. Het gaat over zijn vader en diens begrafenis in Huizum.

In 2018 keert de internationaal gelauwerde Slauerhoff weer terug naar zijn geboortestad en naar het oudste monument van Leeuwarden (12e eeuw): de Dorpskerk Huizum. De ‘verloren zoon’ zoekt er zijn vader. Het antwoord op de bijzondere zoektocht van deze unieke Nederlander krijgt u via een expositie en een theatervoorstelling in en rond dit bezienswaardige monument.

Naast deze twee hoofdevenementen komt er ook een Slauerhoff-route in de stad en wordt het gedicht In Memoriam Patris in tenminste vijf talen vertaald: een uniek initiatief.

De manifestatie is te zien van augustus t/m oktober 2018.

Artistiek leider en regisseur: Gooitsen Eenling, auteur Gerit Jan Zwier. M.m.v een vijftal koren, tientallen vrijwilligers van de Dorpskerk, wijkorganisatie Huizum-Oost en vele anderen.

Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/slauerhof-in-memoriam-patris/


01-10-18

Under de Toer: De klok moat werom! in Mariakerkje Kortezwaag te Gorredijk

Tijdstip: Wordt nog bekend gemaakt, evenals de data van de voorstellingen
Locatie: Gorredijk-Kortezwaag
In 1797 werd de huidige Mariakerk gebouwd, zonder toren. In 1896 besloot het toenmalige kerkbestuur om er alsnog een toren op te zetten. Maar wie zou dat betalen? Besloten werd een van de klokken uit de klokkenstoel naast de kerk te verkopen. Daar was de kerkvoogd het absoluut niet mee eens: woedend verliet Tjalle Tamme de vergadering: ‘As ik dea gean, wol ik troch twá klokken bebongele wurde!’, en met deze woorden sprak hij zijn vloek uit over het dorp. Het is hoog tijd dat de klok terugkomt, om Tjalle Tamme’s vloek eindelijk op te heffen.

In De Klok moat werom! zult u zien of dit gaat lukken. Er wordt ook een kinderboek gemaakt met dit verhaal. Een theatervoorstelling van Eijer Producties en de bewoners van Gorredijk e.o., met dans, muziek en film.

Regie en choreografie: Janna Eijer, Eijer Producties en de commissie Mariakerk Kortezwaag, schrijfster boek: Janny van der Molen. M.m.v. zangkoor Nim it sa’t it is, Frysksjongkoor, Koor De Reade Hoeke.

Meer informatie verkrijgbaar via: info@eijerproducties.nl


Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/de-klok-moat-werom/


05-10-18

Under de Toer: De tael van et hatte in Ter Idzard

Tijdstip: 5 en 6 oktober 2018
Locatie: Ter Idzard
De pelgrims uit de Stellingwerven, die in 1579 nadat ze naar Santiago de Compostela zijn gelopen thuiskomen en feestelijk worden onthaald, schrikken zich een hoedje. De raadsheer Baerte van Idzarda heeft uit naam van Friesland de Unie van Utrecht ondertekend. Daardoor is de Spaanse overheersing nu weliswaar voorbij, maar wat stelt de vrijheid die ze gekregen hebben nu eigenlijk voor? Wat betekent dat voor de identiteit van de Stellingwervers, hun taal en geloofsovertuiging? Hoeveel lijken de Stellingwervers van meer dan 400 jaar geleden op die van vandaag de dag? Kijk in de spiegel die ons wordt voorgehouden! Een tocht met muziek, theater en beeldende kunst.

M.m.v. de inwoners uit de drie dorpen Oldeholtwolde, Nijeholtwolde en Ter Idzard, Bonifatiuskerk er Idzard, toneelclub De Vriendenkring, koor 4Klank, Gelegenheidskoor, theater ’t Darreltien. Artistieke medewerking: Sigrid Hamelink (beeldende kunst), Johan Veenstra (tekst), Janneke Florijn (muziek) en Gooitsen Eenling (regie).


Website: http://www.detaelvanethatte.nl/


14-10-18

Duo Elise Besemer (viool) en Laurens de Man (piano) in Dorpskerk Rottevalle

Tijdstip: 15.30 uur
Locatie: Rottevalle
Entree: € 10,-
Elise Besemer (viool) en Laurens de Man (piano) spelen sinds 2014 samen. Op het vioolconcours Oskar Back viel hun samenspel op. Inmiddels hebben ze al vele malen op de mooiste locaties opgetreden en een prachtig repertoire opgebouwd.
Elise Besemer was een van de drie genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs 2017, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een jonge musicus die uitblinkt in zijn/haar vakgebied en is opgevallen door een uitzonderlijke prestatie. Laurens de Man is in 2016 cum laude afgestudeerd voor piano en orgel. Op hun repertoire staan onder meer sonates van Beethoven en Franck.

Website: http://


19-10-18

Under de Toer: De slach by Boxum rondom de Sint Margrietkerk Boksum

Tijdstip: 00:00 tot 23:00
Locatie: Boksum
Op 17 januari 1586 stuitte het Spaanse leger nabij het dorpje Boksum op een Fries leger. Helaas kwam het niet tot een eerlijk gevecht, waarbij het Friese leger het zwaar te verduren kreeg. Vaandeldrager Otto Clant had opdracht het vaandel met zijn leven te verdedigen en betrad de Sint Margrietkerk. De Spanjaarden boden hem genade, maar hij wikkelde zich in het vaandel en streed voort.

Dit indrukwekkende 3D videomapping-spektakel met livemuziek en toneel rondom de Sint Margrietkerk, vertelt het verhaal van het Friese leger dat in opstand komt tegen de Spaanse onderdrukking tijdens de 80-jarige oorlog. De bezoeker zal zich in de middeleeuwen wanen wanneer hij het historische gedeelte van Boksum binnenwandelt, waar onder meer een middeleeuwse markt te vinden is. De schedel met musketkogelgat, die in 2016 is opgegraven, speelt een rol in dit spektakel.

M.m.v. onder meer Muziekvereniging Advendo, Tonielferiening De Stringpraters, Dorpskoor Boksum en ABBS Otto Clantskoalle. Beeldmateriaal: Mark van Houten, videomapping: Pieter-Frans Flameling, licht: Koos de Vries, historicus Syds Pasma.

De voorstellingen zijn in de periode van 19 oktober tot en met 10 november op elke vrijdag en zaterdag te zien.

Meer informatie verkrijgbaar via: info@markvanhouten.nl


Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/de-slach-by-boxum/


02-11-18

Under de Toer: De slach by Boxum rondom Sint Margrietkerk Boksum

Tijdstip: 00:00 tot 23:00
Locatie: Boksum
Op 17 januari 1586 stuitte het Spaanse leger nabij het dorpje Boksum op een Fries leger. Helaas kwam het niet tot een eerlijk gevecht, waarbij het Friese leger het zwaar te verduren kreeg. Vaandeldrager Otto Clant had opdracht het vaandel met zijn leven te verdedigen en betrad de Sint Margrietkerk. De Spanjaarden boden hem genade, maar hij wikkelde zich in het vaandel en streed voort.

Dit indrukwekkende 3D videomapping-spektakel met livemuziek en toneel rondom de Sint Margrietkerk, vertelt het verhaal van het Friese leger dat in opstand komt tegen de Spaanse onderdrukking tijdens de 80-jarige oorlog. De bezoeker zal zich in de middeleeuwen wanen wanneer hij het historische gedeelte van Boksum binnenwandelt, waar onder meer een middeleeuwse markt te vinden is. De schedel met musketkogelgat, die in 2016 is opgegraven, speelt een rol in dit spektakel.

M.m.v. onder meer Muziekvereniging Advendo, Tonielferiening De Stringpraters, Dorpskoor Boksum en ABBS Otto Clantskoalle. Beeldmateriaal: Mark van Houten, videomapping: Pieter-Frans Flameling, licht: Koos de Vries, historicus Syds Pasma.

De voorstellingen zijn in de periode van 19 oktober tot en met 10 november op elke vrijdag en zaterdag te zien.

Meer informatie verkrijgbaar via: info@markvanhouten.nl

Website: http://underdetoer.nl/manifestaties/de-slach-by-boxum/