Home

Actueel

Kerken

Over ons

Word donateur

Webwinkel

Contact

Excursies

De excursiecommissie organiseert twee maal per jaar een excursie voor donateurs en overige belangstellenden. De voorjaars- en de najaarsexcursie staan open voor iedereen. De vrijwilligers van de commissie zijn tevens bereid om groepen te begeleiden die op hun eigen moment een rondrit langs Friese kerken willen maken.

Begeleiding voor kerkentochten

Wilt u met een groep mensen een rondrit langs Friese kerken maken? Daar helpen wij u graag bij. We hebben deskundige en ervaren vrijwilligers in de aanbieding, die uw groep met alle plezier en tegen een bescheiden vergoeding willen begeleiden. Neem voor meer informatie contact op met het bureau. Dat kan via de mail: info@aldefrysketsjerken.nl of telefonisch 058-2139666 (van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 17.00 uur en op vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur).

Najaarsexcursie 2017

De najaarsexcursie voert ons op zaterdag 7 oktober langs de de Sixtuskerk in Sexbierum, de Andreaskerk in Wijnaldum en de Reginakerk in Zweins. De kerken zijn geopend van 11.30 tot 17.00 uur en ook te bezoeken door belangstellenden. Leden van de excursiecommissie verzorgen voortdurend lezingen en rondleidingen. Degenen die met de bus langs de drie kerken reizen, wordt een lunch en koffie/thee aangeboden. Uit onderzoek blijkt dat een dagarrangement door deelnemers op prijs wordt gesteld.

In de onlangs prachtig gerestaureerde dertiende-eeuwse Sixtuskerk in Sexbierum zal het in rococostijl uitgevoerde houtsnijwerk van Johann Georg Hempel aan preekstoel, doophek en orgel uw aandacht trekken. De kuip van de preekstoel hangt als het ware in een boom, de boom des levens met tussen de takken als teken van nieuw leven een vogelnestje verstopt. Preekstoel en doophek vormen als geheel een kunstwerk van grote kwaliteit dat in Nederland nauwelijks zijn gelijke vindt, zo schreef Regnerus Steensma (1937-2012) in Keppelstok (december 2009).

De laatgotische Andreaskerk van Wijnaldum is gebouwd in de vijftiende eeuw en in 1931 gerestaureerd onder leiding van architect Hendrik Kramer. De kerk is toen bekleed met het oude bouwmateriaal: rode en gele kloostermoppen. De huidige toren met ingesnoerde spits dateert uit 1904 en wordt bekroond door driehoekige gevelelementen. De preekstoel, de lambrisering, het doophek met gesneden deur, de vrouwen- en mannenbanken, de lichtkronen in art deco-achtige stijl zorgen voor een rijk en bezienswaardig interieur.

De aan Regina (Maria als koningin des hemels) gewijde zaalkerk in Zweins werd in 1783 gebouwd ter vervanging van een middeleeuwse kerk. In het midden van het kerkdak bevindt zich een achtzijdige dakruiter: een houten koepeltorentje, dat plaats biedt aan de in 1471 gegoten klok. In het interieur zien we onder andere twee herenbanken, een zandstenen epitaaf uit 1652 en gebeeldhouwde fragmenten van een vijftiende-eeuws doopvont. Het in 1877 omgebouwde orgel stamt uit 1785 en is gemaakt door de orgelbouwer Johann Friedrich Wenthin uit Emden. Het is het enige orgel in zijn soort in de provincie Fryslân. De kerk van Zweins is sinds 1975 in eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Concert en lezingen
Om 15.45 uur vindt in de Reginakerk te Zweins een concert plaats door een instrumentaal ensemble.

Naast doorlopend rondleidingen en lezingen op verzoek, zijn er ook geplande lezingen:
  • 11.30 uur: Sixtuskerk te Sexbierum
  • 13.45 uur: Andreaskerk te Wijnaldum
  • 15.00 uur: Reginakerk te Zweins

Kerkbeschrijvingen
Indien gewenst, kunnen busdeelnemers de betreffende brochure met de kerkbeschrijvingen toegestuurd krijgen. U betaalt dan € 1,50 extra aan portokosten.
Bezoekers met eigen vervoer kunnen de brochure in de kerken kopen voor € 2,00. Door overmaking van € 3,50 op rekeningnummer NL92 INGB 0003 6906 69 kunt u de brochure ook toegestuurd krijgen.


De organisatie

De bus vertrekt om 11.00 uur van het busstation Leeuwarden (bij het spoorwegstation) en komt 17.30 uur daar weer terug. Let op de vertrektijd!
De kosten voor de busdeelnemers van dit arrangement bedragen € 40,- p.p. (inclusief kerkbeschrijvingen, lunch, koffie/thee). Inschrijving bij ontvangst van genoemd bedrag op rekeningnummer NL92 INGB 0003 6906 69 t.n.v. Excursiecommissie Alde Fryske Tsjerken te Leeuwarden, o.v.v. ‘najaarsexcursie 2017’ en het aantal personen. U ontvang van ons geen bevestiging. Uw betaling is uw bewijs van inschrijving. Inschrijven kan tot en met 23 september 2017; daarna loopt u het risico dat u niet meer met de bus mee kunt.

Heeft u vragen over de betaling of over het busschema, dan kunt u contact opnemen met mevrouw Veenstra van de excursiecommissie: 0512-303647 of 06-12788657.

Op eigen gelegenheid

Wie de kerken op eigen gelegenheid wil bezoeken, kan terecht op de volgende adressen (handig voor de TomTom):
Sexbierum: Walburgastrjitte 6, 8855 CL
Wijnaldum: Tsjerkepaed 1, 8857 BJ
Zweins: Hoofdweg 1, 8814 JW

Excursiecommissie

De Excursiecommissie bestaat uit de volgende vrijwilligers:
P. Wouda, voorzitter
W. Dijkstra, secretaris
mw. S. Veenstra, penningmeester
mw. S. Kooi
J. Bolt
B. Keizer
L. van der Meer
T. van Popta