Home

Actueel

Kerken

Over ons

Word donateur

Webwinkel

Contact

Excursies

De excursiecommissie organiseert twee maal per jaar een excursie voor donateurs en overige belangstellenden. De voorjaars- en de najaarsexcursie staan open voor iedereen. De vrijwilligers van de commissie zijn tevens bereid om groepen te begeleiden die op hun eigen moment een rondrit langs Friese kerken willen maken.

Begeleiding voor kerkentochten

Wilt u met een groep mensen een rondrit langs Friese kerken maken? Daar helpen wij u graag bij. We hebben deskundige en ervaren vrijwilligers in de aanbieding, die uw groep met alle plezier en tegen een bescheiden vergoeding willen begeleiden. Neem voor meer informatie contact op met het bureau. Dat kan via de mail: info@aldefrysketsjerken.nl of telefonisch 058-2139666 (van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 17.00 uur en op vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur).

Voorjaarsexcursie 17 maart 2018

De voorjaarsexcursie van 2018 voert op zaterdag 17 maar 2018 langs de kerken van Kûbaard, Iens en Spannum. De kerken zijn open van 11.30 tot 17.00 uur en gratis toegankelijk. Wie met de bus langs de drie kerken wil reizen, wordt een lunch en koffie/thee aangeboden.

In de middeleeuwse Victorkerk van Kûbaard (foto) zien we op de muur bij het orgel een deel van een fresco van Christoffel met kind uit omstreeks 1500. Christoffel was de patroonheilige van de middeleeuwse reiziger. In de vijfzijdige koorsluiting zien we nog een restant van een raam dat ons herinnert aan de tijd dat daaronder een grote kraak heeft gezeten, vanwege het grote aantal kerkgangers. De kerk is voorzien van kleurrijke banken en een preekstoel met klankbord die dateert uit de zeventiende eeuw.

Van de dertiende-eeuwse Hervormde kerk in Iens zijn de noordelijke muur met romaanse elementen en de zadeldaktoren voor een groot deel bewaard gebleven. In de noordmuur zit een sluitsteen met het opschrift: 'Cogito mori. Hier leggen begraven die lichamen van deze namen'. Dit is waarschijnlijk een sluitsteen van een grafkelder. In 1952 werd op de toren een ooievaarsnest geplaatst. In 1874 is de kerk vergroot met als gevolg dat naast de zeventiende-eeuwse preekstoel onder de vloer een regenwaterbak zit.

In Spannum is van verre de forse laatgotische zadeldaktoren van de Remigiuskerk al zichtbaar. Na een verwoestende strooptocht van Spaanse legerbendes in 1586 is de kerk omstreeks 1600 weer opgebouwd. Aan de zuidmuur van de toren zien we een gedenksteen die ons herinnert aan het feit dat de toren in 1742 is vernieuwd. Achter de oostelijke steunbeer staat een miniatuurhuisje tegen de kerk. Het interieur van de kerk vertoont veel eikenhouten elementen: onder meer fraai uitgevoerde zijschotten van banken, de zeventiende-eeuwse avondmaalstafel en de preekstoel met fraai gesneden vleugelstukken in het achterschot. Aan de noordmuur valt het grote bord ui 1729 op met een afbeelding van Mozes en de tekst van de 'Tien Geboden'.


Concert en lezingen

Om 15.45 uur vindt in de Remigiuskerk in Spannum een concert plaats door een instrumentaal ensemble.

Naast doorlopend rondleidingen en lezingen op verzoek, zijn er ook geplande lezingen:
  • 11.30 uur: Victorker in Kûbaard
  • 13.45 uur: Hervormde kerk in Iens
  • 15.00 uur: Remigiuskerk in Spannum

Kerkbeschrijvingen
Indien gewenst kunnen busdeelnemers de betreffende brochure met de kerkbeschrijvingen toegestuurd krijgen. U betaalt dan € 1,50 extra aan portokosten.
Bezoekers met eigen vervoer kunnen de brochure in de kerken kopen voor € 2,00. Door overmaking van € 3,50 op rekeningnummer NL92 INGB 0003 6906 69 kunt u de brochure ook toegestuurd krijgen.

De organisatie

De excursiebus vertrekt om 11.00 uur van het busstation Leeuwarden (bij het spoorwegstation) en komt circa 17.00 uur daar weer terug. Let op de vertrektijd!
De kosten voor de busdeelnemers van dit arrangement bedragen € 40,- p.p. (inclusief kerkbeschrijvingen, lunch, koffie/thee). Inschrijving bij ontvangst van genoemd bedrag op rekeningnummer NL92 INGB 0003 6906 69 t.n.v. Excursiecommissie Alde Fryske Tsjerken te Leeuwarden, o.v.v. ‘najaarsexcursie 2017’ en het aantal personen. U ontvang van ons geen bevestiging. Uw betaling is uw bewijs van inschrijving. Inschrijven kan tot en met 12 maart 2018; daarna loopt u het risico dat u niet meer met de bus mee kunt.

Heeft u vragen over de betaling of over het busschema, dan kunt u contact opnemen met mevrouw Veenstra van de excursiecommissie: 0512-303647 of 06-12788657.

Op eigen gelegenheid

Wie de kerken op eigen gelegenheid wil bezoeken, kan terecht op de volgende adressen (handig voor de TomTom):
  • Kûbaard: Tsjerkebuorren 3, 8732 ED
  • Iens: Van Burmaniawei 3, 8733 EP
  • Spannum: Tsjerkebuorren 8, 8843 KE
Contactpersoon tijdens de excursie is Piet Wouda, op die zaterdag mobiel bereikbaar via 06-44028890.

Excursiecommissie

De Excursiecommissie bestaat uit de volgende vrijwilligers:
P. Wouda, voorzitter
mw. B. Groothuis, secretaris
mw. S. Veenstra, penningmeester
mw. S. Kooi
J. Bolt
L. van der Meer
T. van Popta
W. Dijkstra