Nieuwsbrief November 2017
Libbene stiennen foto Niels Westra www.jpg Piter Wilkens. Foto: Niels Westra

Volop activiteiten rondom onze Stichting!

Het bruist van de activiteiten rondom onze kerken. We brengen u in deze Nieuwsbrief graag op de hoogte. Schroom niet om de nieuwsbrief door te sturen naar vrienden en bekenden. Veel leesplezier!
Gerhard A. Bakker, directeur


Piter Wilkens in Sneek

Piter.jpg

  • Datum: zondag 19 november
  • Tijdstip: 14.30 uur
  • Locatie: Theater Sneek
  • Entree: 15 euro


Hij houdt van de Friese kerken, voelt er zich thuis, geniet volop van een optreden in de monumentale gebouwen. Piter Wilkens komt, na een succesvolle tournee langs Friese kerken in 2015 en 2016, nu met de voorstelling Libbene Stiennen naar de Noorderkerk in Sneek.

Twintig prachtige liedjes, waarvan zestien nieuw geschreven, uit liefde voor de Friese kerken, geschiedenis en natuur. Piter Wilkens wordt in Libbene Stiennen begeleid door Ytzen Peterson op gitaar en Willo de Bildt op (contra)bas. Speciaal voor deze gelegenheid wordt het optreden aangevuld met een gospelkoor en een hammondorgel.

In 2015 heeft Piter Wilkens de muziekvoorstelling “Libbene Stiennen” gemaakt ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. In Libbene Stiennen staat het verhaal van de middeleeuwse dorpskerk centraal. Het verhaal van terpen, boeren, monniken, geloof en de grote gebeurtenissen in het leven. Libbene stiennen is een lofzang geworden op de authentieke middeleeuwse dorpskerk en de belangrijke, onmisbare plek van de ‘tsjerke’ in het Friese landschap.

Opgave:
via website Theater Sneek


Orgel Jorwert in ere hersteld

020 Theo Jellema speelt met Wim Dijkstra als registrant.jpg

De Stichting Alde Fryske Tsjerken heeft dinsdag 31 oktober tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Redbadtsjerke in Jorwert het gerestaureerde Van Gruisen orgel opnieuw in gebruik genomen. De bijeenkomst werd bijgewoond door zo'n vijftig belangstellenden. Zondag 5 november was er een open middag voor orgelliefhebbers.

Directeur Bert Ydema van Orgelmakerij Bakker & Timmenga uit Leeuwarden gaf tijdens de bijeenkomst een toelichting op het technische gedeelte van de restauratie. Orgeladviseur Theo Jellema uit Leeuwarden, die de restauratie heeft begeleid, plaatste het Van Gruisen orgel in z'n historische context en speelde vervolgens een viertal werken uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw op het gerestaureerde instrument.

Karin Veldman van Restauratie- en decoratieschilders Veldman en Veltman vertelde uitgebreid over het schilderwerk aan de orgelkas en de peiwand.

De restauratie is financieel mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Fryslân, een aanzienlijke bijdrage van onze Plaatselijke Commissie in Jorwert die hier jarenlang voor gespaard en actie gevoerd heeft, en verschillende cultuurfondsen. U vindt een overzicht op onze website.


Veel meer in onze agenda!

uitagenda.jpg

Wilt u op de hoogte blijven van alle activiteiten in onze kerken? Hou dan onze website in de gaten. U kunt de volledige agenda hier vinden. Van harte aanbevolen.
Mede namens onze Plaatselijke Commissies heten we u van harte welkom in onze kerken, waar het bruist van de activiteiten.