Podiumtour

 

Omdat de stichting Alde Fryske Tsjerken dit jaar 50 jaar bestaat, trakteert zij op 16 gratis concerten  in sfeervolle oude kerkjes verspreid over de provincie. Deze zogeheten Podiumtour wordt verzorgd door Marcel Smit.

 

Marcel Smit, geboren in 1977 en opgegroeid in Zwaagwesteinde, is een veel gevraagd artiest en niet meer weg te denken uit de jaarlijkse Fryske Top 100. Hij is autodidact en nam in 2007 zijn eerste demo cd op waarvan het enige eigen nummer ‘Goudsjeblom’ een boppeslach bleek en werd gedraaid op Omrop Fryslân.

 

Gesterkt door dit succes schreef hij nieuwe liedjes, zoals in 2008 zijn eerste singel ‘Lyts Famke’ en in 2010 de singel ‘De Kop der foar’. In 2011 was daar het eerste complete geheel Friestalige album ‘Muzyk’. Dit album kreeg prachtige recencies en daar stond hij ineens, ‘dat jonkje fan de Westereen’ tussen de gevestigde namen van de Friese muziek.

Vanaf 2012 schrijft Marcel alles zelf, zowel teksten als muziek. Het zijn veelal verhalende luisterliedjes over zaken uit het dagelijkse leven. Van fleurig, humoristisch tot ontroerend.

 

Marcel treedt ook regelmatig op met andere artiesten, zoals in het succesvolle Frisicana-project met Piter Wilkens en Gurbe Douwstra.

Na zijn tweede album ‘Mear muzyk’ in 2014  is nu vers van de pers album nummer 3 ‘Noch mear muzyk! Alle nieuwe nummers zijn tijdens deze Podiumtour live te beluisteren maar uiteraard komen ook de bekende bestaande nummers ruimschoots aan bod.

Het programma ziet er als volgt uit:

 

Zondag 26 januari, Dedgum Vrijdag 17 april, Holwerd (Afgelast) Vrijdag 21 augustus, Zweins (Afgelast)
Vrijdag 31 januari, Baaium Vrijdag 24 april, Ferwoude (Afgelast) Zondag 6 september, St. Jacobiparochie
Vrijdag 7 februari, Feinsum Vrijdag 15 mei, Britsum (Afgelast) Zondag 4 oktober, Jorwert
Zondag 8 maart, Swichum Zondag 14 juni, Haskerdijken (Afgelast) Zondag 25 oktober, Kortehemmen
Zondag 5 april, Huizum-Dorp (Afgelast ivm Corona) Vrijdag 19 juni, Olterterp (Afgelast) Zondag 22 november, Terband
    Zondag 13 december, Blessum


De concerten op vrijdag beginnen om 20.30 uur; op zondag om 15.30 uur.

Deur open een half uur vantevoren.