Nieuwsbrief januari 2019
de traanjagers foto.jpg

Een nieuw jaar, nieuwe activiteiten

In het jaar 2019 staat er veel op het programma. Nieuw is 'Podiumtour', een bijzondere tour langs een aantal van onze kerken met een bijzondere inhoud. U leest er hieronder veel meer over. Maar er is meer: natuurlijk organiseren onze excursies en later in het jaar onze donateursbijeenkomst. Ook staan we dit jaar samen met u stil bij de wandborden in Hegebeintum, de oplevering van de kerk in Dedgum en de restauratie van het orgel in Britsum. Daarover later dit jaar meer informatie. Voor nu, veel leesplezier.


Podiumtour, met Anne-Goaitske Breteler

9200000091620362.jpg

Podiumtour is een nieuw initiatief van het impresariaat van de stichting Alde Fryske Tsjerken. Tijdens Podiumtour kan het publiek gedurende een aantal maanden genieten van een muzikant, acteur of spreker die de gelegenheid krijgt in een geselecteerd aantal kerken, verspreid over de provincie, op te treden.

Anne-Goaitske Breteler, 23 jaar jong, afkomstig uit Nes, bijt het spits af met haar lezing over de walvisvaarders.

Op 14 juni 2018 heeft Anne-Goaitske haar debuut 'De traanjagers, herinneringen van naoorlogse walvisvaarders' uitgebracht. In het boek beschrijft zij op fraaie wijze de herinneringen van oud-walvisvaarders die allemaal, net na de Tweede Wereldoorlog, mee zijn gegaan op de reizen richting de Zuidpool. De sfeer aan boord en de avonturen in de havens passeren de revue evenals de walvisjacht zelf, maar ook de twijfel en ambivalentie die tot op de dag van vandaag als een schaduw over deze herinneringen hangen.

Nu het boek verschenen is, geeft Anne-Goaitske door heel Nederland lezingen over dit onderwerp. In haar lezing bespreekt zij niet alleen deze vergeten geschiedenis aan de hand van de reisverhalen van de mannen die ze sprak, maar ze laat het tevens zien met originele foto's en film-fragmenten.

De recensies over haar tot nu toe gehouden lezingen zijn lovend.

Data van de lezingen (entree € 7,50):

27 januari 15.00 uur Mariakerk Bears
3 februari 14.30 uur Dorpskerk Gaast
3 maart 15.30 uur Van Harenskerk St. Annaparochie
10 maart 15.30 uur Mariakerk Blessum
13 maart 20.00 uur Nicolaaskerk Swichum
6 april 20.00 uur St. Genovevakerk Jelsum
14 april 15.00 uur St. Hippolytuskerk Olterterp
19 mei 15.00 uur Ioannis Theaterkerk Wier


Voorjaarsexcursie op 16 maart

grutte tsjerke.jpg

Ternaard, Nes (Dongeradeel) en Metslawier. In deze drie dorpen in de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân nodigt de excursiecommissie u op zaterdag 16 maart 2019 uit voor een bezichtiging van drie fraaie kerken. Deze zijn tussen 11.30 en 17.00 uur voor ieder gratis toegankelijk. De excursiecommissie verzorgt lezingen en rondleidingen. Wie met de bus langs de drie kerken wil reizen, wordt een dagarrangement aangeboden. U bent welkom.

Veel meer informatie over de Voorjaarsexcursie leest u op onze website.


Precisiewerkje in kerk Hegebeintum

heg4.jpg

In de kerk van Hegebeintum is restaurator Randolph Algera van Art Decor uit Heerenveen bijna klaar met de restauratie van de zestien rouwborden. Een bijzondere klus, die met veel precisie wordt uitgevoerd.

De kerk van Hegebeintum staat op de hoogste terp van Nederland. In de kerk bevinden zich zestien rouwborden van de voormalige bewoners van het nabij gelegen landhuis Harsta State. De zestien rouwborden vormen één van de grootste collecties in het hele land.

Het is heel bijzonder dat de rouwborden bewaard zijn gebleven. In de Franse tijd moesten alle adellijke wapens uit openbare ruimten verwijderd worden. Veel rouwborden zijn toen vernietigd. Van 80 tot 90 procent van de grafzerken zijn de familiewapens weggehakt. In Hegebeintum zijn ze nog netjes aanwezig op de zerk van de broer van ‘stedendwinger’ Menno van Coehoorn.

De kerk trekt ieder jaar duizenden bezoekers, die veelal diep onder de indruk raken van de veelzijdigheid van de rouwborden. Ook Randolph Algera, die de restauratie uitvoert, is onder de indruk. Hij wil tijdens de schoonmaakbeurt zoveel mogelijk de sfeer van de kerk intact laten. 

Alle zestien rouwborden vragen om een aparte behandeling. Er moet vooral veel schoongemaakt worden. Nu het  werk bijna klaar is, blijkt hoe prachtig de rouwborden eigenlijk zijn.

In het voorjaar organiseert de Stichting een bijeenkomst, waarin Algera uitleg zal geven over de restauratie en de wandborden. U kunt uw belangstelling daarvoor alvast tonen, door een mailtje te sturen naar info@aldefrysketsjerken.nl, met als onderwerp 'Hegebeintum'.


Kerk Sint Annaparochie op landelijke tv

I.9 Sint Annaparochie.JPG

De Van Harenskerk in Sint Annaparochie komt op de landelijke televisie. Voor een serie over de schilder Rembrandt zijn opnames gemaakt in deze kerk. In de voorloper van de huidige kerk zijn Rembrandt en Saskia van Uylenburgh getrouwd.

Dit jaar staat Nederland in het teken van Rembrandt en de Gouden Eeuw. Aanleiding is de 350e sterfdag van onze beroemdste Hollandse Meester. Mede om deze reden is er ook een grote tentoonstelling in het Fries Museum.

Door zijn jarenlange passie voor Rembrandt laat Jan Six - nazaat van Rembrandts goede vriend Jan Six 1e - de kijkers aan de start van het Rembrandtjaar met een andere blik kijken naar het imposante oeuvre van de grootste schilder uit de Gouden Eeuw.

Zo bleek Rembrandt dol op drama. Ook vertelt Six over Rembrandts nietsontziende blik op de vrouwen om hem heen. En wist u dat hij de kunst van zijn voorgangers letterlijk afkeek? Iedere aflevering komt een nieuw onderwerp aan bod: Rembrandt als denker, Rembrandt als dief, Rembrandt als voyeur, Rembrandt als regisseur en Rembrandt als vader.

Six over Rembrandt, van woensdag 30 januari t/m 1 februari om 22.45 uur bij AVROTROS op NPO 2
Six over Rembrandt, 2 en 3 februari om 22.30 uur bij AVROTROS op NPO 2


Bent u al donateur?

Bent u al donateur van de Stichting Alde Fryske Tsjerken? Zo ja, dan zijn we daar bijzonder blij mee. Bent u nog geen donateur? Dan is dit het moment om donateur te worden. Dat kost slechts 17,50 euro per jaar!

Als u nu donateur wordt, ontvangt u het boek De Friese Elfkerkentocht van prof. dr. Justin Kroesen cadeau. In dit boek neemt hij de lezer mee langs elf schitterende Friese dorpskerken waarin nog een gaaf zeventiende- of achttiende-eeuws interieur bewaard is gebleven. Het boek is drietalig (Nederlands, Engels en Duits) en is uitgegeven door de Stichting Alde Fryske Tsjerken in samenwerking met Uitgeverij Wijdemeer.

Word nu donateur.