Oude Havenstraat 1
9285 TC Buitenpost
Gratis
Betaald
Minder validen
200 personen
200 zitplaatsen
Slapen
Burgerlijk huwelijk
Kerkelijk huwelijk
Bruilofsfeest
Parkeerplekken
Podium
Water
Toilet
Verwarming
Kleedruimte
Keuken
Verhuur informatie
Sjaan Sentner
Bernhardlaan 62
9285 TT Buitenpost
06-23502756
sjsentner@gmail.com
Peter de Poel
Haersma de Withstraat 44
9285 TH Buitenpost
06-55134238
info@depoelreclame.nl
De Plaatselijke Commissie van Buitnepost kunt u bereiken door contact op te nemen met het contactadres op deze pagina.
Het van oorsprong agrarische wegdorp staat als ‘Post’ al vroeg in de annalen (1388). In de loop der tijd evolueert de naam via Uetpost (1418), Butapost (1480), Buta post (1508), Butenpost (1558) tot Buitenpost. De naam kan geduid worden als een samenstelling van buta ‘buiten, richting zee' en post 'eenvoudige brug’. In de variant Uetpost betekent ut 'uit, buitenwaarts gelegen'.
De stichtingssteen in de muur van het laatgotische kerkgebouw heeft als tekst: I H S MARIA / MCCCCXCVI (= Griekse afkorting naam Jezus – Maria – 1496). Nog geen honderd jaar later, in 1594, teistert een felle brand het gebouw. De restauratie vindt plaats in de periode 1611-1613, waarbij de kerk wat lager wordt, maar de toren juist hoger. In 1956 woedt er door blikseminslag opnieuw een brand, nu gaat de toren gedeeltelijk verloren. Herstel volgt in 1957, waarbij de robuuste toren de huidige spits krijgt. Die toren is trouwens het oudste bouwdeel. Waarschijnlijk, zo laten de toegepaste kloostermoppen zien, al uit de twaalfde eeuw. Ook na 1613 ondergaan toren en kerk nog diverse veranderingen, tot in de vorige eeuw: bij de restauratie van 1976-1978 wordt het exterieur ingrijpend onder handen genomen, het interieur volgt in de periode 1989-1996.
De zware muren van de toren worden alleen door de vier galmgaten en de toegangsdeur doorbroken. Achter die galmgaten hing een klok uit 1883, maar die overleefde de Duitse klokkenroof uit de Tweede Wereldoorlog niet. De opvolger ervan is na de blikseminslag van 1956 hergoten door Van Bergen uit Heiligerlee. Zo gesloten als de toren oogt, zo open moeten de gevels van de kerk geweest zijn. De zuidgevel laat dit dankzij de zeven opvallend grote spitsboogvensters nog steeds zien. In de noordgevel resteren echter nog maar twee vensters. Ook het vijfzijdig gesloten koor moet het met minder vensters doen: er zijn nog drie over.
Bij binnenkomst van de kerk wordt de blik van de bezoeker onweerstaanbaar naar de zes in het koor hangende monumentale rouwkassen getrokken. Deze achttiende-eeuwse rouwkassen herdenken overleden personen uit diverse voorname families zoals Acronius, Scheltinga, Haersma en Bouricius. Onder de rouwkassen hangen vier zeventiende-eeuwse rouwborden.
Op het laatgotische doopvont staan afbeeldingen van de apostelen Petrus (met sleutel) en Paulus (met zwaard) en van het Lam Gods en de bloedende pelikaan als symbolen van Christus. In het koor is een altaarplaat of mensa van rode zandsteen tentoongesteld. Deze plaat met vijf wijdingskruisjes is evenals de doopvont tijdens de Reformatie beschadigd. Aan de voorzijde is de reliekholte nog zichtbaar. De overige inventaris stamt uit de tijd na de Reformatie.
Aan de zuidwand bevindt zich een door een doophek omgeven preekstoel uit 1769 met een eenvoudige versiering in rococostijl. De koperen lessenaar draagt de initialen FR ter herinnering aan ds. Frans Rondaan die de kansel inwijdde. Aan de trap hangt een fraaie, draaibare koperen doopbekkenhouder met sierlijke rococo-vormen, waarin een doopschaal rust.
Tegenover de preekstoel staan vijf herenbanken uit de zeventiende en achttiende eeuw. Twee ervan zijn overhuifd en voorzien van familiewapens. Een zesde bank met familiewapens staat in het koor.
In 1877 bouwt Lambertus van Dam een tweeklaviers orgel voor de kerk. Het heeft een hoofd- en een bovenwerk met respectievelijk tien en acht stemmen. In 1974 vervangt een vrij pedaal met vier registers het aangehangen pedaal. De orgelkas heeft een mini-front (dat geen rugpositief is) waarachter een majestueus front oprijst. Orgelmakerij Bakker & Timmenga restaureert in 2016 het monumentale instrument. Meer informatie over het orgel heeft Organum Frisicum, onze samenwerkingspartner. U kunt zelfs een opname van dit orgel beluisteren.