Wat vertellen de stenen? Wat betekent die ene kerk voor u? Wat maakte u mee, bij of in de kerk, en wanneer? Frysk mei ek! We zoeken naar uw verhaal, over Levende Stenen...
Typ uw verhaal in of voeg een bestand bij. U kunt ook een foto uploaden. Dit online gastenboek is gemaakt bij het jubileum van de stichting. In 2025 bestaan we 55 jaar en daar zijn we trots op. Uw verhaal is voor ons belangrijk.
Hieronder leest u de verhalen die we ontvingen.
We hebben de zes smeuïge verhalen rond de Dorpskerk Huizum in een document (incl. foto's die bij het verhaal horen) vervat en dat document als bijlage bij dit bericht gevoegd. We hopen dat dat document aangeklikt kan worden en daarmee zichtbaar wordt.
Wie (nog) meer over de historie van deze prachtige kerk, het oudste (12e eeuw) monument van de stad Leeuwarden, wil weten raad ik aan om de website te raadplegen: zie www.dorpskerkhuizum.nl. Daarop kunt u alle mogelijke informatie (zowel in tekst als met behulp van filmpjes etc.) terugvinden. Ook wordt daar verwezen naar een audiotour te vinden op "izitravel" (klikken op 'Dorpskerk'). Via die link zijn 12 bijzondere verhalen over de kerk te beluisteren.
Tenslotte kunt u via de contactgegevens op de website een persoonlijke rondleiding aanvragen.
Voor de Tsjerketour was ik op bezoek bij de Thomastsjerke in Katlijk om verhalen naar boven te halen over de kerk en over het dorp zelf.
Ik sprak daar met een aantal leden van Katlijk500 die bezig waren met de viering van het 500-jarig bestaan van Katlijk. Zij vertelden mij van alles over de geschiedenis van de kerk en over het dorp.
Zo werd mij verteld dat Katlijk vroeger heel erg arm was. De dorpelingen hadden zich helemaal bekommerd om het turfsteken gezien de rijke veengrond. Turfsteken was (is) alleen zo'n zware klus dat er heel veel tijd en energie in ging zitten, men vroeg overleed door o.a. de harde arbeid en de barre omstandigheden. Blokken van 20 kilo die uit de grond werden geschept, vervolgens werden gestapeld en werden gedroogd, om daarna de vaart op te gaan om het te verkopen aan Heerenveen. De heren van Heerenveen bleken aardig de kneepjes in handen te hebben van handel en hadden langs de vaart cafés neergezet om de wachtende arbeider nog even van zijn laatste centen te ontdoen en hen zogezegd 'te verdrinken in de vaart'. Lekker alcohol verkopen om de tijd door te komen.
Het kerkje van Katlijk vind ik wel de mooiste die ik bij de hele Tsjerketour tegen ben gekomen. Een heel oud, karakteristiek kerkje, waar de schaduwen van de bomen zo prachtig op vallen, en waar de toren van mist. Of nou ja, mist, die staat een stukje verderop, los. Men had vroeger geen geld voor een toren dus men had alleen een schip. De toren waar Katlijk het 'mee moest doen' bestaat uit twee klokken tussen een aantal balken met een dak erboven. Maar dat maakt het extra bijzonder, op een of andere manier.
Wanneer je in de buurt bent van Heerenveen móet je eigenlijk even langs de Thomastsjerke in Katlijk. Het is een plaatje.
We laten vrienden uit het Westen kennismaken met Friesland, met mijn jeugd.Eerst gaan we naar de Sint Vituskerk in Blauwhuis, gebouwd door de bekende architect Pierre Cuijpers. Een kerk die imponeert. Daarna gaan we naar 'mijn' kerk. Het eeuwenoude Bartholomeűskerkje in Westhem.
Met nog steeds de oude grafstenen op de vloer, de mosterdgele (harde) bankjes (nu voorzien van kussentjes), het orgel en de preekstoel. En nee, geen glas in lood ramen maar gewoon vensterglas. Het is er stil en verstild.
We nemen onze rust hier en laten de hectiek achter ons. De tijd heeft hier sinds mijn jeugd stilgestaan. Het is er nog steeds prachtig en een unieke plek waar mijn vader buiten zijn laatste rustplaats heeft gevonden.
We koesteren deze plek en fijn dat het de stormen van de tijd zo ongeschonden heeft doorstaan. Dank aan de nieuwe eigenaren en de buren die dit prachtige cultureel erfgoed mede bewaken.
Diety
De kerk van Boksum is speciaal voor mij, daar ervaar ik rust en stilte. Een plek waar ik even uit de hectiek van alle dag kan komen, waar alle geluiden verstommen. Veel voorbijgangers waarderen het dat de kerk elke dag open is en in ons gastenboek lezen we dat terug. Deze gastvrijheid geeft een gevoel van welkom en dat vind ik heel verwarmend.
In deze eeuwenoude kerk laat de geschiedenis zich lezen in de oude stenen en het interieur, en dat vind ik indrukwekkend. En de kerk is na al die eeuwen nog springlevend en actief!
Naast de 2-wekelijkse kerkdiensten zijn er optredens, concerten en tentoonstellingen. Dat maakt het voor mij een levend geheel, een plek waar ik me op mijn gemak voel.
Ik zie je graag eens in Boksum,
Dina Visser
Foto bij de opening van nieuwe etappes Het Ziltepad op 1 april 2025. Hier lopen we van Stroe naar Den Oever terug, met vrijwilligers die de kerken opendoen. In de verte is de toren van de St Michaëlkskerk te zien.
Libbene stiennen
Fielsto de sfear fan ús tsjerke
de paden binne tige berûn
yn de tiid fan fier foar de telling
wie it hjir al wijde grûn, ja grûn
wie it hjir al wijde grûn
Op in hegere wâl by in kwelder
kamen ús foarfaars al gear
en dêr bouden sy ea in timpel
it wie it plak foar leauwen en mear, en mear
it wie it plak foar leauwen en mear
Men spruts rjocht en men holde de merk hjir
men brocht hjir ferstoarnen ta hôf
en it is hjir no fredich en rêstich
mar ast harkest dan hearst noch genôch, genôch
ast harkest dan hearst noch genôch
Hjir lizze libbene stiennen
dit is gjin dea materiaal
wille en lok, rou en triennen
it sit hjir fol mei ferhaal, ferhaal
it sit hjir fol mei ferhaal
Sjochsto de skjintme fan ús tsjerke
makke fan hout, glês en stien
mei de bealch en mei bleate hannen
mei leafde en fakmanskip dien, ja dien
mei leafde en fakmanskip dien
Hoe’n soad wegen rûnen hjir hinne
fan hoefolle doarmet hjir noch de geast
hoefolle preken binne hjir holden
en is bidden foar hope en treast, en treast
is bidden foar hope en treast
Ik mei graach efkes sjen yn de tsjerke
meitsje graach ris in kuier oer ’t hôf
alles liket ienfâldich en sober
mar ast sjen wolst dan sjochst noch genôch, genôch
ast sjen wolst dan sjochst noch genôch
Hawwe ús tsjerken noch takomst
der wurdt sein: sy hawwe it dreech
it leauwen dat is bot feroare
en stadichoan rinne sy leech, ja leech
stadichoan rinne sy leech
Alles fan wearde is kwetsber
dus hâld dit gebou yn ’e kuer
monumint fan leauwen en skiednis
it hert fan uze kultuer, kultuer
it hert fan uze kultuer
Fielsto de sfear fan ús tsjerke
de paden binne tige berûn
yn de tiid fan fier foar de telling
wie it hjir al wijde grûn, ja grûn
wie it hjir al wijde grûn
© Piter Wilkens, 2015
Wat is uw verhaal, laat ook iets achter in ons gastenboek?