Buren 16
8764 PR Dedgum
Gratis
Betaald
Minder validen
75 personen
75 zitplaatsen
Slapen
Burgerlijk huwelijk
Kerkelijk huwelijk
Bruilofsfeest
Parkeerplekken
Podium
Water
Toilet
Verwarming
Kleedruimte
Keuken
Algemeen:
Wiebren Poelstra
Arkumerlaan 6
8764 PN Dedgum
0515-579444
www.dedzjum.nl
Voor reserveringen en boekingen:
Tsjallie Gietema
06-51076609 / 0515-579514
Wiebren Poelstra
Arkumerlaan 6
8764 PN Dedgum
0515-579444
Meer informatie:
De kerk wordt zo nu en dan gebruikt door de Protestantse Gemeente Tjerkwerd-Dedgum. Sinds de restauratie en de herbestemming van 2018 kan de kerk ook gebruikt worden als dorpshuis, als Bed & Brochje en als toeristische trekpleister: in de toren is namelijk een uitzichtpunt gerealiseerd, op zo'n 20 meter hoogte.
De kerk is op twee manieren toegankelijk, via het torenportaal in de westgevel of via de hoofdentree in de eerste travee van de noordmuur.
Het interieur kent een karakteristieke laat negentiende-eeuwse inrichting. Deze bestaat uit een kerkzaal en een voorportaal onder de orgelgalerij, van elkaar gescheiden door een peiwand.
In 2018 is het voorportaal vergroot door de peiwand 1,5 meter te verschuiven. Dit was onderdeel van de grote restauratie en herbestemming van de kerk. Hierdoor is het voorportaal getransformeerd tot een vergaderzaal voor het dorp. In het voorportaal is ook een open keuken gerealiseerd.
De kerkzaal is ingericht met een lambrisering van kraalschrootjes en een lange rij banken aan weerskanten van een centraal middenpad, dat eindigt tegen het doophek met balusters. Een deel van de banken is verplaatsbaar, zodat de kerkzaal op verschillende manieren kan worden gebruikt.
Achter het hek bevindt zich het liturgisch centrum met de kerkenraadsbanken en de preekstoel. De ruimte zelf is overdekt met een boogvormig stucgewelf voorzien van gietijzeren sierroosters. Trekstangen voorkomen dat de muren uit elkaar worden gedrukt. Een van de bijzonderheden aan het interieur is de oorspronkelijke gaafheid van de kleurstelling. De donkerbruine eikenhoutimitaties op de banken, peiwand en lambrisering zijn samen met de roodbruine kleuren van het orgel en de onderdelen van de orgelgalerij vrijwel ongewijzigd. Slechts de vloer is aangepast, van roodbruin naar blauwgrijs, vermoedelijk in 1956 toen enkele wijzigingen plaatsvonden.
Preekstoel
De preekstoel is zorgvuldig vormgegeven. Vijf versierde panelen worden afgewisseld door consoles. Er is een duidelijke hiërarchie in de panelen. Het fraaiste stuk is het centrale frontpaneel. Dit paneel is versierd met twee papegaaiachtige vogels aan weerskanten van een bloemvaas met een grote variëteit aan bloemen.
Links en rechts van dit paneel vinden we vergelijkbare panelen, maar dan met een centrale papegaai geplaatst op een boeket aan vruchten en omringd door bladornament en bloemenkransen. De minst zichtbare panelen aansluitend op de muur bestaan uit zogenaamd servetwerk binnen een kader van bladornament.
De kuip van de preekstoel is bereikbaar via een eikenhouten trap uit 1889. Aan deze trap is een koperen doopbekkenhouder bevestigd, in 1767 vervaardigd door S. Klinkhamer. Deze sierlijke en scharnierbare draagarm mondt uit in drie pootjes met daarop de ring waarin het koperen doopbekken ligt. De vorm van de houder is opvallend en bijna identiek aan het exemplaar in de kerk van Tjerkwerd, dat gezien de signatuur EEV het werk zal zijn van de vermaarde Amsterdamse geelgieter Elias Eliasz. van Vliet.
In Dedgum kan ook in de kerk geslapen worden. In de toren is een prachtige Bêd en Brochje gerealiseerd. Er is een prachtige toilet- en douchevoorziening bijgebouwd. Deze Bêd en Brochje is een echte aanrader. Slapen in de kerk is een unieke belevenis. En u krijgt er een heerlijk ontbijt bij! Meer informatie is te vinden op www.dedzjum.nl.