Adres

Piet Paaltjespad 1
9154 BD Foudgum


Toegang

Gratis
Betaald
Minder validen


Verhuur

80 personen
80 zitplaatsen
Slapen
Burgerlijk huwelijk
Kerkelijk huwelijk
Bruilofsfeest
Parkeerplekken
Podium
Water
Toilet
Verwarming
Kleedruimte
Keuken
Verhuur informatie


Contact

Mw. G. Tania-Sijens
F. Haverschmidtwei 6
9154 BA Foudgum
0612954997
grytsjetania@kpnmail.nl


Sleuteladres

Mw. H. Zuidema
Piet Paaltjenspaad 4
9154 BD Foudgum


Sleuteladres 2

Mw. A. Kingma
De Terp 16
9154 BC Foudgum
0610085603

Kerk - Mariakerk - informatie

De Mariakerk van Foudgum staat op het restant van een terp. Van de oorspronkelijke middeleeuwse romaanse kerk resteren nog slechts enkele delen van de toren. Het huidige kerkgebouw dateert uit 1808. De kerk is bekend vanwege predikant François Haverschmidt (pseudoniem Piet Paaltjens).

Huidig gebruik

Naast de eredienst wordt de kerk gebruikt voor begrafenis- en trouwdiensten. Ook kunnen er kleine concerten worden georganiseerd, (maximaal 70 personen). Voor het gebruik wordt een vergoeding voor de gemaakte onkosten gevraagd. U kunt hiervoor contact opnemen met de Plaatselijke Commissie die het beheer en verhuur van het kerkgebouw verzorgt.

PLAATSELIJKE COMMISSIE

De Plaatselijke Commissie van Foudgum kunt u bereiken door contact op te nemen met het contactadres wat u links op deze pagina vindt.

360° foto's


Bouwstijl

Romaans

Ligging

Langs de weg tussen Dokkum en Holwerd ligt het prachtige terpdorp Foudgum.

Datering

Vroege middeleeuwen

Restauratie

De kerk is voor het laatst gerestaureerd in de eerste helft van 2015. Daarbij is vooral het interieur onder handen genomen.

Exterieur

De kerk is een eenvoudig éénbeukig gebouw: vier raamtraveeën diep met een driezijdige koorsluiting en een ongelede, met zwart geglazuurde pannen gedekte, zadeldaktoren.
Het schip is in 1808 in één bouwcampagne opnieuw opgetrokken. Het opgaande muurwerk van het schip is aan weerszijden van de toegangen en op de hoeken van de koorsluiting geleed door lisenen op een plint. De zuidelijke toegang is na 1808 gedicht. De rondboogvensters hebben een ijzeren roedeverdeling. Het schip van de kerk wordt gedekt door een zadeldak met driezijdige sluiting, belegd met zwart geglazuurde platte Friese pannen. Op de makelaar boven het koor staat een windvaan met het wapen van Foudgum

Interieur

Het kerkinterieur is zeer eenvoudig met een axiale opstelling van de banken als in een gehoorzaal: van achter naar voren lopen de banken naar beneden.
De toegang onder de galerij is een getimmerde wand met een rondboogdeur met er naast schijndeuren. De dubbele paneeldeur wordt geflankeerd door Ionische pilasters, waarop een kroonlijst en een tandlijst zijn gelegd. Hierop rust de balustrade van de orgelgalerij.

Toren

Aan het eind van de 15de en in de eerste helft van de 16de eeuw is de kerk belangrijk verbouwd: de oostelijke geveltop van de toren is toen opgetrokken en in de noord- en zuidgevel van de toren zijn de sporen van de verbouwing terug te vinden als een verbrokkeld metselverband. De westelijke geveltop werd geheel opnieuw gemetseld. Dit verklaart de vele ankers aan de westzijde van de toren. De verbouwing is gedateerd door ankers in de topgevel, die het jaartal 1753 vormen.
In de toren liggen twee keien afkomstig uit de fundamenten op de hoeken van het westwerk. De gewichten die erboven hangen behoren bij het slingeruurwerk uit 1640 dat in 1978 geëlektrificeerd werd. Op de torenzolder hangen twee luidklokken. De grote klok dateert uit 1395.

Orgel

In 1924 is een zogenaamd kabinetorgel uit de 18de eeuw geplaatst door de fa. Bakker en Timmenga. Het orgel was afkomstig uit de Vrij Evangelische kerk te Leeuwarden. De bouwer is J.E. Hageman, Amsterdam, ca. 1775. Het instrument oogt als een kabinet, maar bij het openen van de kastdeuren, die tijdens de restauratie in 1989 opnieuw werden aangebracht, wordt het orgelfront zichtbaar: drie pijpvelden met verguld giet-lofwerk. Ook de stijlen tussen de velden zijn versierd. Bij de restauratie bleef de gewijzigde klaviatuur en registratuur gehandhaafd. Het instrument heeft 16 registertrekkers. Een aantal zijn loos, ter wille van de symmetrie.

AGENDA

    - geen agenda -