Adres

Kapellewei 6
8468 MK Haskerdijken


Toegang

Gratis
Betaald
Minder validen


Verhuur

96 personen
96 zitplaatsen
Slapen
Burgerlijk huwelijk
Kerkelijk huwelijk
Bruilofsfeest
Parkeerplekken
Podium
Water
Toilet
Verwarming
Kleedruimte
Keuken
Verhuur informatie


Contact

Janke v.d. Veen
Spitsendijk 8
8468 BC Haskerdijken
0513-671401


Sleuteladres

Berend Mulder
Kapellewei 1
8468 MK Haskerdijken

Meer informatie:


Kerk - De Kapelle - informatie

Welkom in de Kapelle, waar de naam verwijst naar het rijke kloosterverleden. Het klooster, gesticht door de heiligverklaarde monnik Dodo van Haska, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontginning van het land en het graven van het monniksrak. Dodo strijdt tegen bloedwraak en geneest mensen. Zijn sterfdatum zondag 30 maart 1231 wordt elk jaar nog herdacht in Haskerdijken.

Huidig gebruik

De kerk wordt beheerd door een Plaatselijke Commissie. Acht keer per jaar vinden er nog erediensten plaats van de Protestantse Gemeente te Heerenveen, die De Kapelle in juni 2012 heeft overgedragen aan de Stichting Alde Fryske Tsjerken.

PLAATSELIJKE COMMISSIE

De Plaatselijke Commissie van Haskerdijken kunt u bereiken via het contactadres op deze pagina.

360° foto's


Bouwstijl

zaalkerk

Ligging

De kapel van Haskerdijken ligt buiten het dorp aan een doodlopende weg. De Kapelle is gelegen aan het Jabikspaad, de pelgrimsroute tussen Zwarte Haan en Hasselt (B) vanwaar men verder kan pelgrimeren naar Santiago de Compostella. Haskeland betekent: land begroeid met kleine struiken en boompjes. Tegelijk met de ontginning van het land leggen monniken dijken aan en daar dankt het dorp zijn naam aan. 

Datering

Volgens de schaarse middeleeuwse bronnen staat op de plek van het huidige kerkje van Haskerdijken rond 1200 al een kleine kapel, met daarin een crucifix en een Mariabeeldje. Hoe de middeleeuwse kapel er heeft uitgezien is niet precies bekend, er zijn slechts een paar simpele tekeningen bewaard van een eenvoudig kapelletje met een dakruiter en een leiendak. In 1703 krijgt Johan Pytters van Gedeputeerde Staten de opdracht de kerk te voorzien van nieuwe leien. In de Franse tijd (1795-1813) komen de bezittingen van de Friese Staten in handen van het Rijk, ze worden domeingoed. Na de Franse tijd blijft deze situatie bestaan. Als de oude kapel bouwvallig wordt, dringen de gemeenteleden bij de Rijksdomeinen aan op herstel of op nieuwbouw. Pas in 1817 wordt hierover een besluit genomen: de oude kerk wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. In april 1818 is de nieuwe kerk klaar.

Exterieur

 De kapel is gebouwd op de fundamenten van de oude kerk, heeft een driezijdige gesloten koor en op de westgevel is een eenvoudig torentje geplaatst met een ingesnoerde spits. Boven de ingang bevindt zich een gevelsteen, met een Latijnse tekst. Deze tekst laat zich als volgt vertalen: In het jaar 1818 in de maand april is deze kerk gerestaureerd toen Ferdinand Adriaan Boelens beheerder was van de domeingoederen in Friesland, Groningen en Drenthe. 
In de op de westgevel gebouwde toren hangt een in 1528 door Gerhardus van Wou en Jan ter Stege gegoten klok. Bij de restauratie van 1985 is de westgevel helemaal opnieuw opgemetseld. In 1934 zijn op het terrein ten zuiden van de kapel restanten aangetroffen van het oude klooster, een aantal van de vondsten wordt ook in de kerk bewaard.  

Interieur

 De kerkruimte wordt gedekt door een houten tongewelf, beschilderd in een sjabloontechniek. De eenvoudige preekstoel dateert nog uit de bouwtijd; of er ook een doophek geweest is, valt niet meer na te gaan. De banken dateren nog uit de bouwtijd van de kerk. Op de achterste banken is een houtimitatiekleur aangebracht. Verder bezit de kerk nog een Statenbijbel uit 1728 en een boek voor de voorzanger uit 1842. Bij de restauratie van het interieur in 1994-1995 is een aantal banken verwijderd om de kerk meer gebruiksmogelijkheden te geven. Men heeft toen ook de houten vloer verwijderd, waarbij de grijze estriken vloer weer in het zicht is gebracht. In deze vloer liggen de grafzerken van een aantal predikanten uit de zeventiende en achttiende eeuw. Bij opgravingen tijdens de restauratie komen veel restanten van middeleeuwse geglazuurde plavuizen tevoorschijn uit de oude kapel. Met al die restanten wordt het houten kruis gevuld dat op de noordmuur hangt. Wie de kerkzaal weer verlaat, leest boven de deur: Zalig zijn degenen, die het woord Gods hooren en bewaren. Lukas 11:28 
 

Orgel

Er is geen orgel, wel staat er een fraai harmonium in de kerk, het bouwjaar is onbekend. 

Kerkhof

De begraafplaats rond de Kapelle is eigendom van de burgerlijke gemeente Skarsterlân en nog altijd in gebruik. Wie een uitvaartdienst wil houden in het kerkje, kan contact opnemen met de Plaatselijke Commissie.

Jabikspaad

De Kapelle is gelegen aan het Jabikspaad, de pelgrimsroute tussen Zwarte Haan en Hasselt, vanwaar men verder kan pelgrimeren naar Santiago de Compostella. Pelgrims die de kerk willen bezoeken, kunnen kijken of de deur open is. Wie het officiële stempel voor het pelgrimspaspoort wenst van de Stichting Jabikspaad Fryslân, kan terecht bij een inwoner van het dorp. Groepen pelgrims die zeker willen weten dat ze terecht kunnen, worden verzocht contact op te nemen met de Plaatselijke Commissie.

AGENDA

  • vesper
    27 04 25
  • Klankschaalsessie
    11 05 25