Adres

Boerestreek 13
9211 TV Kortehemmen


Toegang

Gratis
Betaald
Minder validen


Verhuur

80 personen
80 zitplaatsen
Slapen
Burgerlijk huwelijk
Kerkelijk huwelijk
Bruilofsfeest
Parkeerplekken
Podium
Water
Toilet
Verwarming
Kleedruimte
Keuken
Verhuur informatie


Contact

De heer Hilbrand Klaver
Broekfinne 71
9213 RM De Wilgen
0512-777415

Kerk - Kleastertsjerke - informatie

De kerk van Kortehemmen dateert waarschijnlijk uit de dertiende eeuw. De kerk heeft een sober karakter, zowel van binnen als van buiten. De preekstoel stamt uit de Renaissance. Naast de kerk staat een klokkenstoel uit de achttiende eeuw.

Huidig gebruik

De kerk van Kortehemmen is op 5 juli 2013 overgenomen door de Stichting Alde Fryske Tsjerken en in beheer gekomen bij de Plaatselijke Commissie. Die biedt rondleidingen aan, organiseert concerten en exposities, en verhuurt de kerk verder voor rouw- en trouwdiensten en (familie-)bijeenkomsten.

PLAATSELIJKE COMMISSIE

De Plaatselijke Commissie van Kortehemmen kunt u bereiken door contact op te nemen met het contactadres wat u links op deze pagina vindt.

360° foto's


Bouwstijl

romanogotisch

Ligging

De kerk ligt vlak naast en oostelijk van snelweg A7 op het adres Boerestreek 13, vlakbij het voormalige complex van de Woodbrookers waarin thans een jeugdzorg instelling is ondergebracht.

Datering

Het metselwerk aan de noordzijde heeft romanogotische kenmerken. Op basis daarvan wordt vermoed dat het kerkje rond 1300 gebouwd is.

Restauratie

Exterieur 1990-1911, interieur 2001-2002

Exterieur

Bij de restauratie in 1990 is het pleisterwerk verwijderd en kwamen de oude stenen weer in het zicht. Aan de noordzijde bevinden zich zeven spitsbogen rond een eenmalig verdiept spaarveld: drie gesloten, drie met halve vensters. In dat jaar werd vermoedelijk ook het driezijdig gesloten koor afgebroken en vervangen door een vlakke wand van gele baksteen. Aan de zuidzijde zijn ook zeven nissen met siermetselwerk te zien. De ingang werd in 1620 in de westwand aangebracht, oorspronkelijk een gesloten wand met vier spaarvelden. Boven de ingang bevindt zich een lege nis; mogelijk was hierin een beeldje van de patroonheilige geplaatst.

Interieur

Bij de laatste restauratie is het interieur volledig van pleisterwerk ontdaan. Hierbij kwam aan de noord- en zuidzijde onbekend siermetselwerk aan het licht. Deze spitsbogen zijn nu blijvend zichtbaar. De dooptuin uit 1620 was in 2001 nog compleet aanwezig.

Het hek in renaissancestijl heeft een mooie balustrade. Ook de preekstoel is uit de renaissanceperiode, met al verwijzingen naar de barok. De maker is niet bekend. Boven de kuip vier lege panelen binnen rijk versierde kolommen: bloemen en ander snijwerk, daarboven gecanneleerde pilasters. De Statenbijbel is uit 1643, het gezangboek uit 1846.

De banken zijn uit de achttiende eeuw. De petroleumlampen zijn niet meer in gebruik. ln de vloer liggen zeven grafzerken, gedeeltelijk zichtbaar. De kerk heeft een houten tongewelf uit de achttiende eeuw, de bekleding is aangebracht in de twintigste eeuw.

Orgel

Het orgel is gebouwd in 1904 door Metzner uit Leipzig.
Dispositie:
Woudfluit 2 vt Fluit 4 vt
Holpijp 8 vt Prestant 4 vt
Viola da gamba 8 vt

Kerkhof

De klokkenstoel is gebouwd in 1750. Klokkenstoel en kerkhof zijn overigens niet overgedragen en dus in eigendom gebleven van de Protestantse Gemeente Boornbergum.

AGENDA

    - geen agenda -