Kerklaan 3
8411 ZG Jubbega (Schurega)
Gratis
Betaald
Minder validen
100 personen
100 zitplaatsen
Slapen
Burgerlijk huwelijk
Kerkelijk huwelijk
Bruilofsfeest
Parkeerplekken
Podium
Water
Toilet
Verwarming
Kleedruimte
Keuken
Verhuur informatie
Mw. J. Wijnbeek
Gorredijksterweg 23
8411 KA Jubbega
06-11323733
johannawijnbeek@ziggo.nl
Mw. J. Wijnbeek
Gorredijksterweg 23
8411 KA Jubbega
06-11323733
johannawijnbeek@ziggo.nl
De Plaatselijke Commissie die het kerkje van Schurega beheert, is bijzonder actief. Er vinden regelmatig concerten en exposities plaats. Verder wordt het kerkje veel gehuurd voor rouw- en trouwdiensten.
Welkom in dit romantisch gelegen kerkje van Schurega. Waar vind je dit nog… een kerkje aan een zandpad. De kerk van Schurega staat aan de rand van een bos, halverwege Jubbega en Oldeberkoop. Waarom is juist hier ruim driehonderd jaar geleden een kerk gebouwd?
Schurenga is niet zo groot en heeft geen echte kern. Omdat het plaatsje wel een kerk heeft maar lokaal niet als dorp wordt beschouwd, behoort deze plaats tot de bijzondere categorie 'buurtschap met kerk'. De buurtschap Schurega valt, ook voor postadressen, onder het dorp Jubbega. De naam Schurega zou als volgt verklaard kunnen worden: ga 'dorp, dorpsgebied' van de persoon Scuere.
ln de vijftiende eeuw hebben de parochies van Schurega en Jubbega elk hun eigen zelfstandigheid, met ook een eigen kerk. Vóór de reformatie meldden beide dorpen aan de bisschop dat ze één nieuwe kerk willen bouwen, omdat de twee oude in verval zijn. De beide dorpen zijn dan eigenlijk al een duodorp geworden. In 1579 vindt, ongeveer op de scheiding van Jubbega en Schurega, die nieuwbouw plaats.
In 1715 wordt de huidige kerk gebouwd met steun van de grietman van Schoterland, Martinus van Scheltinga. Boven de ingang van de kerk is een steen met de wapenschilden van zijn familie en van die van zijn vrouw (dezelfde familie) ingemetseld. Links en rechts in de westmuur zien we nog twee gevelstenen met respectievelijk ANNO en 1715. De kerk is opgebouwd van rode baksteen. ln de muren zitten rondbogige vensters. Van het driezijdige koor is de muur waar de preekstoel hangt, gesloten. Op de oostkant van het dak staat een windvaan met het jaartal 1995, als verwijzing naar de toen voltooide restauratie. Het oorspronkelijke haantje is niet teruggekeerd.
In 1910 verdwijnt de naast de kerk gelegen klokkenstoel. Daarvoor in de plaats komt er een dakruiter op de westgevel, met een slanke spits. De klok van het voormalige klokhuis hangt nu in de toren. Volgens de monumentenlijst is de klok in 1732 gegoten door N. Muller te Amsterdam.
Bij binnenkomst vallen meteen de preekstoel en de wandborden op. Het is het enige oude meubilair van de kerk. Op het ruggenschot van de kansel uit omstreeks 1700 -waarschijnlijk nog afkomstig uit de oude kerk- is een standerdmolen gesneden, met daarboven een zespuntige ster met in het midden een knop voor de baret van de predikant. Aan de zijkanten van het ruggenschot zijn versieringen aangebracht. Over de molen bestaan vermoedens dat die een symbolisch aandenken is aan dominee Van der Molen, die aan het einde van de zeventiende eeuw de gemeente leidt. Op de preekstoel ligt een jonge Statenbijbel uit 1864. Aan de wanden hangen twee mooie geschilderde gedenkborden met opschriften over Daniël de Blocq van Scheltinga, met zjn wapen. Op de ene staat geboren in 1704 en gestorven in 1781. De vloer is bekleed met oude estriken en plavuizen. Het gebrandschilderd glas met een molen is in 2010 gemaakt door Karel van der Wal als geschenk van de kinderen van Johan Molenaar, die veel voor de kerk heeft betekend. Het tweede raam met gebrandschilderd glas -passend bij de kerk en het eerste raam- wordt in 2020 geplaatst door kunstenares Monique Verbruggen. Op dit raam is de voormalige klokkenstoel en een haan afgebeeld. Op de zolderverdieping bevindt zich een vergadertafel, waarin een doodsbaar als onderstel is gebruikt.
ln de kerk heeft nooit een pijporgel gestaan. De kerk heeft een tijdje gebruik mogen maken van een kabinetorgel uit 1895, gebouwd door Jan van Gelder, dat nu weer op een kleine kraak in de Bonifatiuskerk van Ter Idzard staat opgesteld.