Adres

Ayttadyk 3
9087 CD Swichum


Toegang

Gratis
Betaald
Minder validen


Verhuur

70 personen
70 zitplaatsen
Slapen
Burgerlijk huwelijk
Kerkelijk huwelijk
Bruilofsfeest
Parkeerplekken
Podium
Water
Toilet
Verwarming
Kleedruimte
Keuken
Verhuur informatie


Contact

Hannie Schuurman
Swichumerdyk 25
9088 AP Wirdum
06-22265493
info@kerkjevanswichum.nl


Sleuteladres

Hannie Schuurman
Swichumerdyk 25
9088 AP Wirdum
06-22265493
info@kerkjevanswichum.nl

Meer informatie: 


Kerk - Nicolaaskerk - informatie

De Nicolaaskerk in Swichum was oorspronkelijk gewijd aan Nicolaas van Myra. De kerk staat op een terp die voor een groot deel aan het begin van de twintigste eeuw is afgegraven. Het heeft prachtige rondboogvensters, een piscina, een hagioscoop en een weggewerkt poortje.

Huidig gebruik

Er worden veel huwelijken gesloten in Swichum sinds de kerk een van de officiële trouwlocaties van Leeuwarden is. Een op de tien laat zijn huwelijk vervolgens ook kerkelijk bevestigen met een zelf meegenomen pastor, want Swichum valt tegenwoordig niet meer onder een kerkelijke gemeente. Doop- of rouwdiensten kunnen op dezelfde wijze georganiseerd worden. Verder vinden er regelmatig culturele activiteiten plaats.
Voor de website van de kerk, klik hier.

Ambassadeur

De Nicolaestsjerke van Swichum wordt beheerd mevrouw H. Schuurman. U kunt haar bereiken via het contactadres wat u links op deze pagina vindt.

360° foto's


Bouwstijl

Romaans

Ligging

Swichum was oorspronkelijk een natuurlijke verhoging te midden van moerassen en meren. In de tiende eeuw kreeg Swichum door dijkenbouw een vaste verbinding met Goutum en Leeuwarden.

Datering

13e eeuw

Restauratie

1997/1998

Exterieur

Deze kerk is een van de vroegste bakstenen kerken in Friesland Zij heeft prachtige rondboogvensters, een piscina, een hagioscoop en een weggewerkt poortje.
Tegen het koor zijn steunberen gebouwd. Bij de restauratie in 1996-1997 is één daarvan weggehaald, omdat die meer trok dan steunde. Op het overgebleven stompje is een dekplaat aangebracht met de tekst: "hier stond een beer, hij is niet meer". Het rijmpje is twintig jaar later amper nog leesbaar.
Kerk en toren laten allerlei sporen zien van de historie waarin de familie van de hoofdeling Wigle van Aytta een belangrijke rol speelde.

Interieur

Het ingetogen negentiende-eeuwse interieur is nog volledig aanwezig, inclusief doophek.
Er zijn diverse tastbare overblijfselen van de band met de adellijke familie die veel voor het dorp betekend heeft: de Aytta’s. In de kerk zijn twee grafkelders van de familie Aytta blootgelegd. Hun state stond ooit ten zuiden van de kerk.
Naar deze familie verwijzen graf- en gevelstenen en een aantal prachtige gebrandschilderde ruitjes uit 1626 met onder andere afbeeldingen van een narcis, tulp en papegaai, die afkomstig zijn uit het begin twintigste eeuw afgebroken 'godshuis' dat naast de kerk heeft gestaan.

Toren

De zadeldaktoren dateert uit de veertiende eeuw en is in 1882 ommetseld met een kleine steen die bij de restauratie in 1997/1998 vrijwel geheel moest worden vernieuwd.
In de toren hangen twee klokken, een uit 1438 en een klok van Geert van Wou jr. uit 1548. Dankzij de opschriften op deze klokken is bekend dat de Heilige Nicolaas en Catharina, de patrones van maagden en filosofen, de patroonheiligen van deze kerk waren.

Kerkhof

Het kerkhof is eigendom van de Protestantse Gemeente Goutum. Op het kerkhof zijn oude en moderne grafmonumenten te bewonderen met uiteenlopende voorbeelden van grafsymboliek.

AGENDA

  • Wereld Lichtjes Dag - herinnering overleden kinderen in SWICHUM
    08 12 24
  • Zonsopkomst wandeling met meditatie
    19 01 25
  • Popkoor Wergea
    02 02 25
  • STILTE-OCHTEND met wandeling
    09 03 25
  • Mindfulness (cursus 8 bijeenkomsten)
    10 03 25
  • STILTE-OCHTEND met wandeling
    13 04 25
  • STILTEDAG in Kerkje Swichum
    25 05 25
  • Rouwen is -een- Kunst
    21 06 25
  • Zonsopkomst wandeling met meditatie
    28 09 25
  • Volle (super)maan wandeling met meditatie
    05 11 25