Adres

Tsjerkepaed 3
9025 BM Bears


Toegang

Gratis
Betaald
Minder validen


Verhuur

120 personen
120 zitplaatsen
Slapen
Burgerlijk huwelijk
Kerkelijk huwelijk
Bruilofsfeest
Parkeerplekken
Podium
Water
Toilet
Verwarming
Kleedruimte
Keuken
Verhuur informatie


Contact

Dhr. A.Pots
uniastatebears@gmail.com


Sleuteladres

Stichting Tsjerke en Uniastate Bears
Tsjerkepaad 3
9025 BM Bears
058-2519263

Uniastate Bears

Kerk - Mariakerk - informatie

De Mariakerk van Bears is een prachtige eenheid met de reconstructie van Uniastate. De kerk is van buiten vrij sober, maar kent van binnen een rijk interieur. De kerk en Uniastate zijn heel populair bij bruidsparen en dagjesmensen.

Huidig gebruik

De kerk van Bears en Uniastate vormden vroeger een eenheid. Na de sloop van de state bleef het poortgebouw staan. Beeldend kunstenaar Beb Mulder heeft een ‘luchtspiegeling’ gemaakt van de contouren van de oude state die van verre opvalt. Veel bruidsparen laten zich hier fotograferen en anderen beklimmen graag de trap in de toren naar boven! Een video en een aantal vernuftige tentoonstellingskasten informeren u over het leven op de stinzen en states rond Leeuwarden. Een in de kerk verkrijgbare fietsroute leidt u langs nog bestaande adellijke huizen in de omgeving van Leeuwarden, zoals Dekemastate te Jelsum en het Poptaslot te Marssum.

Poarte en Uniastate Bears

De kerk van Bears wordt beheerd door de Stichting Poarte en Uniastate Bears, die u kunt bereiken door contact op te nemen met het contactadres wat u links op deze pagina vindt.

360° foto's


Bouwstijl

Vroeggotisch

Ligging

Aan de westrand van het dorp staat, pal naast de twintigste-eeuwse reconstructie van Uniastate, de dertiende-eeuwse kerk, niet te missen voor de treinreiziger tussen Leeuwarden en Sneek.

Datering

13e eeuw

Restauratie

1983

Exterieur

Het koor is uit de veertiende eeuw en de toren en het westwerk stammen uit 1858. Het meest oorspronkelijke metselwerk is aan de noordzijde zichtbaar. Bijzonder zijn een aparte steen boven de ingang in de buitenmuur met een wat boos kijkende mannenkop, en de klokken uit 1569.

Interieur

De kerk is zeer rijk ingericht; het achtiende-eeuwse meubilair is bijna geheel bewaard gebleven met als pronkstuk de rijk gesneden preekstoel met allegorische figuren die vervaardigd is door E. Swalue in 1759.

Verhalen te beluisteren via IZI-travel

De Stichting Alde Fryske Tsjerken heeft digitaal verhalen beschikbaar over de kerk van Bears. Deze zijn op uw mobiel te beluisteren als u de kerk bezoekt. U kunt ze ook thuis beluisteren.

Luister hier naar de verhalen over de kerk van Bears.

 

Informatie over deze kerk is ook te vinden op www.kerken.frl.

Video


AGENDA

  • Zomeravondconcert Tickled Pink op harp en dwarsfluit
    27 09 24
  • Vocalgroup STIM
    16 11 24