Adres

Oude Weg 1
8809 HZ Boer


Toegang

Gratis
Betaald
Minder validen


Verhuur

90 personen
90 zitplaatsen
Slapen
Burgerlijk huwelijk
Kerkelijk huwelijk
Bruilofsfeest
Parkeerplekken
Podium
Water
Toilet
Verwarming
Kleedruimte
Keuken
Verhuur informatie


Contact

Dhr. P. Weiland
Miedweg 8
8809 HX Boer
06-30139260
petermeadow66@hotmail.com


Sleuteladres

Mw. G. van der Wal
Dongjumerweg 9
8809 HW Boer
0517-269403

Kerk - Mariakerk - informatie

De gepleisterde eenbeukige kerk uit de twaalfde eeuw was oorspronkelijk gewijd aan Maria. Het ingangsportaal uit 1664 is heel bijzonder: het is gesierd met twee leeuwen en een vaas, afkomstig van de afgebroken stins Elgersmastate.

Huidig gebruik

De kerk wordt sinds de restauratie in 2008 beheerd door een actieve Plaatselijke Commissie, die onder meer concerten organiseert, maar die de kerk ook verhuurt voor (familie)bijeenkomsten. Regelmatig worden groepen pelgrims verwelkomd die het eerste deel van het Jabikspaad lopen tussen Zwarte Haan en Franeker. In september maakt de kerk van Boer onderdeel uit van de kunstroute van Facit, de Franeker vereniging van kunstenaars.

PLAATSELIJKE COMMISSIE

De Plaatselijke Commissie van Boer kunt u bereiken door contact op te nemen met het contactadres wat u links op deze pagina vindt.

360° foto's


Bouwstijl

Romaans

Ligging

Boer ligt aan de provinciale weg van Dongjum naar Berlikum en telt 19 woningen. In Boer staat het oudste nog bestaande stenen woonhuis van Frysl├ón, vlak naast de kerk.

Datering

eind 12e eeuw

Restauratie

2008

Exterieur

Kerk en toren hebben een algehele bepleistering, waarachter de baksteen verscholen gaat. Aan de zuidmuur wordt de ingang gemarkeerd door een poortje met pilasters, festoenen en een fronton met leeuwen uit 1664. Dit poortje is afkomstig van de ruim honderd jaar geleden afgebroken Elgersma State. De kerk heeft bij de restauratie in 2008 haar typische donkerrode kleur gekregen.

Klik hier voor bijzondere panoramafoto's

Interieur

Het houten tongewelf in de kerk stamt uit 1570 en heeft doorhangende schenkels, versierd met een gesneden lijst. De trekbalken zijn van sleutelstukken voorzien. De zeventiende-eeuwse preekstoel is een geschenk van kolonel Ignatius van Kingma (begraven in Zweins), een opmerkelijke gift voor iemand die zelf katholiek was.

Toren

In de toren hangt een door Willem Wegewart uit Deventer gegoten luidklok uit 1561.

Orgel

In de kerk van Boer staat sinds 1890 een drukwindharmonium van de Franse bouwer Rodolphe. Bij de restauratie van de kerk in 2008 is het harmonium verwijderd om te worden gerestaureerd. Het ligt nu in opslag bij de restaurateur, in afwachting van de benodigde middelen.

Kerkhof

Het kerkhof is eigendom van de Protestantse Gemeente Ried-Skingen c.a.

Video


AGENDA

    - geen agenda -