Adres

Terpleane 11
9125 EE Eastrum


Toegang

Gratis
Betaald
Minder validen


Verhuur

130 personen
130 zitplaatsen
Slapen
Burgerlijk huwelijk
Kerkelijk huwelijk
Bruilofsfeest
Parkeerplekken
Podium
Water
Toilet
Verwarming
Kleedruimte
Keuken
Verhuur informatie


Contact

Dhr. A. v.d. Berg
Bergsmawei 7
9124 ES Eastrum
0519-241378
firmaab@hotmail.com


Sleuteladres

Dhr. B.G. Keizer
Terpleane 2
9125 EE Eastrum
0519-724044
bgkeizer@knid.nl


Sleuteladres 2

Dhr. A. v.d. Berg
Bergsmawei 7
9124 ES Jouswier
0519-241378
firmaab@hotmail.com

Kerk - Sint Nicolaaskerk - informatie

De Sint-Nicolaaskerk in Eastrum staat op een deels afgegraven terp. De toren is aanmerkelijk ouder dan het kerkgebouw. De toren met zadeldak is gebouwd in de 13e eeuw. De kerk zelf is waarschijnlijk in de 16e eeuw gebouwd. De kerk heeft markante muurschilderingen.

Huidig gebruik

Er worden nog diensten gehouden.

PLAATSELIJKE COMMISSIE

De Plaatselijke Commissie van Eastrum kunt u bereiken door contact op te nemen met het contactadres wat u links op deze pagina vindt.

360° foto's


Bouwstijl

Gotisch

Ligging

Het dorp ligt vlakbij Dokkum. Het is gebouwd op een middeleeuwse terp van 4,5 meter hoogte boven NAP. De terp is deels afgegraven. Op de terp staat deze middeleeuwse kerk.

Datering

eind 15e of begin 16e eeuw

Restauratie

1973

Exterieur

De kerk is van hergebruikt materiaal en met grote vensters, omlijst door brede rollagen, eind 15e of begin 16e eeuw ontstaan ter vervanging van een oudere kerk. In 1937 zijn twee zware steunberen tegen de westgevel van de toren verwijderd, waarna deze tot de eerste versnijding bemetseld werd. In 1973 werden alle steunberen weer aangebracht. Op het kerkdak vallen de nog uit de middeleeuwen daterende dakpannen op: de zogeheten nonnen en monniken.

Interieur

Het gotische tongewelf is in 1821 vervangen door het tegenwoordige. Het doophek met grof gesneden fries en vazen is uit 1822. De preekstoel heeft een achterschot. Het klankbord en bijbehorende lezenaar is in 1762 gemaakt door Tjeerd Dirks. Op de panelen staan allegorische figuren van Geloof, Hoop en Liefde. Voor de panelen wordt D. Emderveld te Leeuwarden betaald.
De muurschilderingen zijn met bruinrode verf op de pleisterlaag aangebracht. Het zijn afbeeldingen van kerken getekend in aanzicht, of als een soort doorsnede of doorzicht. De meest westelijke lijkt op de abdijtoren van Dokkum met ervoor de Kleine Kerk. De beide andere hebben een toren met een hoge naaldspits waarvan één nog een kleine spits op het dak heeft. Op de 16e -eeuwse provinciekaart van Van Deventer hebben de kerken van Kollum, Hantum en Wetsens spitsen.

Toren

13e eeuw. De klok is in 1457 door H. Kokenbacker gegoten.

AGENDA

  • Monnikenwerk