Adres

It Hof 5
8511 AE Goingaryp


Toegang

Gratis
Betaald
Minder validen


Verhuur

78 personen
78 zitplaatsen
Slapen
Burgerlijk huwelijk
Kerkelijk huwelijk
Bruilofsfeest
Parkeerplekken
Podium
Water
Toilet
Verwarming
Kleedruimte
Keuken
Verhuur informatie


Contact

Dhr. C. Mollema
It Hôf 2
8511 AG Goingarijp
06-12953494 of 06-19376443
goingarijpkerk@gmail.com


Sleuteladres

Dhr. C. Mollema
It Hôf 2
8511 AG Goingarijp
06-12953494 of 06-19376443
goingarijpkerk@gmail.com

Kerk - Dorpskerk - informatie

De kerk in Goïngarijp is één van de kerken met een eigen klokkenstoel. Dat maakt de kerk bijzonder – al was de klokkenstoel vaak een keuze uit armoede. Met name de gebrandschilderde ramen zijn een attractie voor de vele (watersport)toeristen die deze kerk bezoeken.

Huidig gebruik

Het kerkje wordt veel bezocht door (watersport) toeristen. De Plaatselijke Commissie verhuurt het gebouw nog heel regelmatig aan de protestantse streekgemeente in de omgeving, en voor rouw- en trouwdiensten.

PLAATSELIJKE COMMISSIE

De Plaatselijke Commissie van Goingarijp kunt u bereiken door contact op te nemen met het contactadres wat u links op deze pagina vindt.

360° foto's


Bouwstijl

Zaalkerk

Ligging

De naam Goingarijp is afgeleid van Goai (een persoonsnaam), gea (dorp) en ryp (strook). Goingarijp ligt aan het eind van ontginningsstroken, die hun oorsprong hebben in het dorp Goënga. De kerk staat in het midden van het dorp.

Datering

1770

Restauratie

klokkenstoel in 1980, kerk in 2001

Exterieur

Boven de zuidelijke ingang is een steen met het wapen van Vegelin van Claerbergen met het jaartal 1770. 

Interieur

De gebrandschilderde ramen in de kerk zijn van Ype Staak uit Sneek. Hij vervaardigde in 1770 de zes ramen, waaronder een met de wapens van de laatste stadhouder, prins Willem V, de wapens van de grietman van Doniawerstal Johan Vegelin van Claerbergen en de Friese bestuurscolleges.

Orgel

Er is een klein orgel aanwezig in de kerk. 

Klokkenstoel

De klokkenstoel wordt al in 1543 genoemd. De klok moest toch geluid worden om tot gebed op te roepen en geboortes en sterfgevallen te melden.

De Goïngarijpster klok, uit 1527 van Geert van Wou uit Kampen (hij goot onder meer de zeven luidklokken voor de Dom van Utrecht), is de zwaarste klok die in Fryslân in een klokkenstoel hangt, en weegt maar liefst 1135 kilo. Volgens het opschrift op de klok is zijn naam:  Salvator.

AGENDA

    - geen agenda -