Adres

De Leijen 29
8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)


Toegang

Gratis
Betaald
Minder validen


Verhuur

110 personen
115 zitplaatsen
Slapen
Burgerlijk huwelijk
Kerkelijk huwelijk
Bruilofsfeest
Parkeerplekken
Podium
Water
Toilet
Verwarming
Kleedruimte
Keuken
Verhuur informatie


Contact

De heer A. Vromans
De Leijen 23
8401 AA Gorredijk
06-12049958
ad.vromans@planet.nl


Sleuteladres

De heer A. Vromans
De Leijen 23
8401 AA Gorredijk
06-12049958
ad.vromans@planet.nl

Kerk - Mariakerk - informatie

Baksteen en oude kloostermoppen vormen de bouwstenen van de kerk van Kortezwaag. Het eenvoudige gebouw kent een sober interieur, met onder meer een preekstoel uit de zeventiende eeuw. De kerk wordt niet vaak gebruikt.

Huidig gebruik

Het kerkje van Kortezwaag wordt enkele keren per jaar gebruikt voor trouw- en rouwdiensten, soms zelfs inclusief meerdaagse opbaringen. Maar momenteel ook voor het houden van de van de zgn. preken van de leek, voor muziekuitvoeringen en als repetitieruimte voor koren. En natuurlijk voor de de jaarlijkse deelname aan Tsjerkepaad.

“Voor 100 euro kunt u het kerkje huren voor een dagdeel (ochtend, middag of avond). Ook kan in dat geval koffie/thee worden geschonken voor 1,50 euro per beker.

Desgewenst kunt u gebruik maken van onze service die er in bestaat dat wij mededeling doen van uw concert aan een 150 tal geregelde gasten. Voor de rest is alles aan u zelf om te regelen en te organiseren.”

PLAATSELIJKE COMMISSIE

De Plaatselijke Commissie van Kortezwaag kunt u bereiken door contact op te nemen met het contactadres wat u links op deze pagina vindt.

360° foto's


Bouwstijl

Zaalkerk

Ligging

De kerk van Kortezwaag ligt op een kleine verhoging en is omgeven door een fraai begraafplaats.

Datering

1792

Restauratie

1981/2009

Exterieur

Het eenvoudige kerkje is opgetrokken uit baksteen, oude kloostermoppen zijn zichtbaar, afkomstig van de in 1896 afgebroken kerk.

Interieur

De kerkruimte heeft een eenvoudige inrichting met o.a. een 17e eeuwse kansel. Onder de kansel ligt een roodzandstenen sarcofaagdeksel, dat ook dienst heeft gedaan als deksteen voor een altaar, waarvan de aangebrachte vijf kruisen getuigen. Er zijn twee herenbanken in de kerk voor de kerkvoogden van weleer en een preekstoel.

Toren

Tot het einde van de negentiende eeuw stond er een klokkenstoel bij de kerk. In 1896 zijn de twee klokken daaruit verkocht. Een van die beide klokken, een rijkversierde twaalfde- of dertiende-eeuwse klok, staat bekend als de oudste klok van Nederland. Hij bevindt zich nu in het klokkenmuseum in Asten, in Noord-Brabant. Er staat onder meer een groot Mariamonogram op de klok en in spiegelbeeld de tekst Ave Maria. Deze Mariaklok is waarschijnlijk afkomstig uit de Mariakapel die in de middeleeuwen in Kortezwaag heeft gestaan. De huidige klok in de dakruiter is van 1947.

AGENDA

 • Opening Tsjerkepaad
  06 07 24
 • Afsluiting Tsjerkepaad 2024
  14 09 24
 • Preek van de leek uitgesproken door Fokko Bosker
  27 10 24
 • Preek van de leek uitgesproken door Sierd Moll
  24 11 24
 • Kerstconcert door Eijer Producties
  19 12 24