Adres

Buorren 59
8624 TM Twellegea


Toegang

Gratis
Betaald
Minder validen


Verhuur

200 personen
165 zitplaatsen
Slapen
Burgerlijk huwelijk
Kerkelijk huwelijk
Bruilofsfeest
Parkeerplekken
Podium
Water
Toilet
Verwarming
Kleedruimte
Keuken
Verhuur informatie


Contact

Mevr. M. Wittermans
Sjaerdawei 35
8925 HR Oppenhuizen
0515-559332
mwittermans@home.nl


Sleuteladres

De heer G. Riphagen
Merkelstrjitte 43
8625 HX Oppenhuizen


Sleuteladres 2

Mw. M.Wittermans
Sjaerdawei 35
8925 HR Oppenhuizen
0515-559332

Meer informatie:


Kerk - Hermeskerk - informatie

De kerk van Uitwellingerga dankt zijn naam aan Hermes, een martelaar uit Rome. Er zijn in Nederland weinig kerken naar deze martelaar vernoemd. De witte luiken aan de buitenkant geven dit kerkje een fris aanzien.

Huidig gebruik

De kerk wordt gebruikt voor concerten en andere uitvoeringen, exposities, Friese kerkdiensten en soms ook als aula.

PLAATSELIJKE COMMISSIE

De Plaatselijke Commissie van Uitwellingerga kunt u bereiken via het contactadres op deze pagina.

360° foto's


Bouwstijl

Zaalkerk

Ligging

In 1328 wordt het dorp vermeld als Wolprandeskerke, in de loop van de tijd ontwikkelt zich de naam tot onder meer Westerwallingerga, tot VVtwallingergae en Twellinggae. De oorspronkelijk plaatsnaam, Wolprandeskerke, duidt op een kerk van de persoon Wolprand of Wolfbrand. De latere naam wijst op een dorp (ga) dat buitenwaarts gelegen was, bewoond door het geslacht Wallinge. Samen met Oppenhuizen vormt het een dubbeldorp dat plaatselijk Top en Twel wordt genoemd.

Datering

De oorspronkelijke romaanse zaalkerk moet in de tweede helft van de dertiende eeuw zijn gebouwd. De huidige kerk dateert uit 1690. Voor het koor van de kerk wordt een nieuw fundament gelegd, voor het bovenste deel van het muurwerk wordt oud materiaal hergebruikt.

Exterieur

Het schip heeft een driezijdig gesloten koor. In de zuidzijde bevindt zich een gedenksteen met het wapen van grietman Van Burmania. De toren van de oude kerk, gedekt met een zadeldak, blijft nog bijna twee eeuwen bestaan. De huidige toren is gebouwd in 1873, hierbij wordt de kerk enigszins ingekort. In de tweede geleding van de toren zijn drie uurwerkplaten aangebracht in een rondgemetselde omlijsting van gele baksteen. De klok is in 1787 gegoten door L. Hoverkamp uit Hoor en vermeldt onder andere: Jr. E. S. G. I. van Burmania Rengers, grietman van Wymbritseradeel, Anne Gerrits en Gabe Ennes, huislieden en kerkvoogden van Uitwellingerga. 


Terwijl de torenspits is verrijkt met een vergulde haan is het kerkschip voorzien van een windwijzer in de vorm van een zeilschip, illustratief voor de band tussen het dorp en het omringende water. In de kerk bevindt zich een grafzerk waarop een zeilschip is afgebeeld. Door de aanleg van de Prinses Margriettunnel en de vele begravingen vlak bij het muurwerk, verzakt de kerk. In 1992-1993 laat de Stichting Alde Fryske Tsjerken de in 1983 verworven kerk restaureren.  

Interieur

Het meest bijzondere object in het interieur is de kansel uit circa 1675. Deze kansel komt in 1866 te koop, als bij de nieuwbouw van de kerk in IJsbrechtum wordt gekozen voor een nieuwe preekstoel met dooptuin. De panelen van de aangekochte preekstoel zijn voorzien van verguld snijwerk, de kolommen lijken gemarmerd te zijn. Bij de plaatsing van de ‘nieuwe’ preekstoel wordt de raamindeling gewijzigd. De herenbank met gedraaide kolommen en beschilderde sierpotten op de overhuiving wordt gedateerd rond 1635. Het zeventiende-eeuwse doophek heeft deels gedraaide kolommen en een spijlenfries. De kerk bezit fraaie tekstborden, die ooit door jhr. Ds. C. van Eysinga zijn aangetroffen bij het grofvuil en grondig zijn gerestaureerd.  
 

Orgel

Het orgel van de kerk wordt in 1893 door D.G. Steenkuyl gebouwd voor de kapel van een weeshuis, in 1937 overgebracht naar Beetsterzwaag en in 1968 verhuist het uiteindelijk naar Uitwellingerga. Voor de kerk is dit het eerste orgel. Onder het orgelbalkon is een Fries opschrift aangebracht: Lit út dit oargel lûden rûzje, fol en klear, ta seine foar it folk en ta eare fan de Hear. Vrij vertaald naar het Nederlands: Laat uit dit orgel geluiden ruisen, vol en zuiver, tot zegen voor het volk en ter ere van de Heer.

AGENDA

  • Breng de Hermes-tsjerke in beeld
    05 07 25
  • Breng de Hermes-tsjerke in beeld
    12 07 25
  • Breng de Hermes-tsjerke in beeld
    19 07 25
  • Breng de Hermes-tsjerke in beeld
    26 07 25
  • Breng de Hermes-tsjerke in beeld
    02 08 25
  • Breng de Hermes-tsjerke in beeld
    09 08 25
  • Breng de Hermes-tsjerke in beeld
    16 08 25
  • Breng de Hermes-tsjerke in beeld
    23 08 25
  • Breng de Hermes-tsjerke in beeld
    30 08 25
  • Breng de Hermes-tsjerke in beeld
    06 09 25
  • Breng de Hermes-tsjerke in beeld
    13 09 25