Adres

Sluitermanwei 4
9023 AB Jorwert


Toegang

Gratis
Betaald
Minder validen


Verhuur

110 personen
110 zitplaatsen
Slapen
Burgerlijk huwelijk
Kerkelijk huwelijk
Bruilofsfeest
Parkeerplekken
Podium
Water
Toilet
Verwarming
Kleedruimte
Keuken
Verhuur informatie


Contact

Mw. G. van der Haar
Jorwert
06-43448897
saftjorwert@gmail.com


Sleuteladres

Mathieu van den Boogaard
Maliebaan 2
9023 AC Jorwert
058-2519982

Redbadtsjerke Jorwert

Stifting Nijkleaster.

Kerk - Redbadtsjerke - informatie

Met een prachtige toren en sober interieur is de Redbadtsjerke in Jorwert een mooi voorbeeld van een Romaanse kerk. De voorkerk is onlangs verbouwd. Ook is er een nieuwe verdieping (De Ferdjipping) in gekomen. De kerk wordt onder meer gebruikt als uitvalsbasis voor Stifting Nijkleaster.

Huidig gebruik

De kerk van Jorwert wordt zo nu en dan gebruikt door de protestantse streekgemeente Westerwert. Buiten die uren wordt de kerk zo veel mogelijk opengesteld voor toeristen, pelgrims die het Jabikspaad lopen en andere belangstellenden. Openstelling: april tot oktober.
De voorkerk en verdieping daarboven zijn sinds zondag 28 oktober 2012 in gebruik bij de Stifting Nijkleaster. De kerk wordt beheerd door onze Plaatselijke Commissie.
De kerkzaal leent zich voor concerten tot maximaal 110 bezoekers. Uiteraard vinden er ook rouw- en trouwdiensten plaats.
Meer informatie nodig of een afspraak maken? Neem contact op met: Anita de Boer van onze Plaatselijke Commissie.

PLAATSELIJKE COMMISSIE

De Plaatselijke Commissie van Jorwert kunt u bereiken door contact op te nemen met het contactadres wat u links op deze pagina vindt.

360° foto's


Bouwstijl

Romaans

Ligging

De kerk ligt op een terp midden in het dorp en is omgeven door een uitgebreide begraafplaats.

Datering

12e eeuw

Restauratie

1950

Exterieur

De muren zijn verfraaid met een indeling met banden van tufsteen en keperfriezen. De galmgaten zijn rijk gedetailleerd met deelzuiltjes van Bremer zandsteen. Een zadeldak bekroont het geheel. Aan de westzijde van de toren bevindt zicht een rondboogingang. Aan de zuidmuur van de kerk, is een tweezijdige zonnewijzer uit 1621 bevestigd.

Interieur

Het interieur maakt een ruime indruk. Er staat een grote, fraai zeventiende-eeuwse driedubbel overhuifde, herenbank, een niet overhuifde herenbank en een even oude preekstoel.

In de hal ligt de zerk van Wattie van Hania. Hij werd in 1569 in zijn slaapkamer te Groot Hesens (een adellijke state) vermoord. We zien op de zerk hoe een groot zwaard in het lichaam van Wattie wordt gestoken.

Er liggen verder ook veel fraai gebeeldhouwde grafzerken van voorname families in de kerk. Aan de miskelk op de zerk van pastoor Hottie Fons (overleden in 1556) is te zien dat hij het priesterambt vervulde. In het koor (aan de zuidkant) is een zeer oud sarcofaagdeksel ingemetseld.

Toren

De toren van deze tufstenen kerk is een van de mooiste in haar soort.
De twee klokken zijn van 1394 en 1749. Ze worden elke dag om 12.00 uur handmatig geluid door de leden van het 'klokkenluidergilde', maar op donderdag doen leerlingen van de school dit werk. Bij sterfgevallen en geboortes in het dorp klinkt ook klokgelui. Voor een nieuwgeboren 'famke' klinkt de kleine, voor een jongen de grote klok.
Aan de buitenkant vallen de galmgaten op met hun zuiltjes van Bremer zandsteen en het siermetselwerk daarboven.

Orgel

Het orgel uit 1799 van A. Gruizen heeft een speels front en een groot aantal muziekinstrumenten als versiering. Her orgel is in 2017 gerestaureerd.

Verhalen te beluisteren op IZI-travel

De Stichting Alde Fryske Tsjerken heeft digitaal verhalen beschikbaar over de kerk van Jorwert. Deze zijn op uw mobiel te beluisteren als u de kerk bezoekt. U kunt ze ook thuis beluisteren.

Luister hier naar de verhalen over de kerk van Jorwert.

 

Meer informatie:

de kerk en het Nijkleaster.
het dorp Jorwert
het Jabikspaad

 

Informatie over deze kerk staat ook op www.kerken.frl

AGENDA

    - geen agenda -