Feytebuorren 1
8616 LB Westhem
Gratis
Betaald
Minder validen
80 personen
80 zitplaatsen
Slapen
Burgerlijk huwelijk
Kerkelijk huwelijk
Bruilofsfeest
Parkeerplekken
Podium
Water
Toilet
Verwarming
Kleedruimte
Keuken
Verhuur informatie
Dhr. E.F. de Jong
De Kat 2
8616 LA Westhem
0515-579425
Dhr. S. Jacobi
Feytebuorren 2
8616 LB Westhem
0515-579128
De Plaatselijke Commissie van Westhem is al vele jaren een trouwe deelnemer aan ‘Tsjerkepaad’. Er vinden regelmatig concerten en exposities plaats. Verder is het romantisch gelegen kerkje beschikbaar voor rouw- en trouwdiensten.
De Plaatselijke Commissie van Westhem kunt u bereiken via het contactadres.
De kerk staat in het piepkleine dorpje Westhem op een terp. Al in de negende eeuw moeten er mensen hebben gewoond. Deze kerk is al menigmaal gefotografeerd dankzij de fraaie ligging aan de vaart en de karakteristieke zadeldaktoren.
De uit kloostermoppen opgebouwde zadeldaktoren dateert vermoedelijk nog uit de dertiende of veertiende eeuw.
Onder in deze middeleeuwse toren is nog duidelijk zichtbaar dat de onderste ruimte overwelfd is geweest. In de muren zitten nog diepe rondbogige uitsparingen en hogerop bevinden zich smalle nissen. In de toren hangen twee klokken, waarvan de oudste uit 1353 (anonieme gieter) dateert. Het randschrift op de klok luidt (vertaald): “Bartholomeus, de met purper beklede, de heilige koning en de onbevlekte moeder van Jezus. Weesgegroet Maria”. De jongste klok uit 1639 is van J. Noteman. De windwijzer dateert uit circa 1700.
De eenvoudige deur die van de kerk naar de toren leidt, dateert uit de zeventiende eeuw en is aan de binnenzijde voorzien van ingekerfde huismerken en jaartallen uit de periode 1667-1673.
Rond 1450 raakt de kerk beschadigd bij twisten tussen de rivaliserende Schieringers en Vetkopers, ook zou er een brand hebben gewoed. In 1708 is het kerkje afgebroken en opnieuw opgebouwd met bruinrode bakstenen.
De familie Ykema heeft een belangrijke rol gespeeld bij de wederopbouw van de kerk. De familiezerken liggen in de kerkvloer.
In 2005 wordt het kerkje fraai gerestaureerd. Het interieur is uiterst sober, maar vormt wel een gave eenheid uit de bouwtijd. De eenvoudige banken hebben een houtkleur met zwarte knoppen, ook de vakkundig gedraaide spijlen van het doophek en de balustrade krijgen een zwarte kleur.
De mannenbanken aan de noordzijde hebben een bankschot, dat bekroond wordt door een gedraaide bol, de vrouwenbanken aan de zuidkant hebben alleen een rugleuning, zodat er meer ruimte voor lange rokken is. Hier wordt het bankschot bekroond met een gestileerde vaas.
De kerk heeft een eikenhouten zeskantige preekstoel met gesneden bloemfestoenen op de hoeken van de kuip. De functie van de twee ronde raampjes aan weerszijden van de kansel laat zich raden.
Op de galerij, boven de lambrisering is de oude torenmuur van kloostermoppen zichtbaar. Op de galerij of ‘kreake’ staat een harmonium van de firma Muhleisen uit Straatsburg.
Bij het verlaten van de kerkzaal, leest men al eeuwenlang: Ontfangt met sachtmoedigheid het woord dat in u geplant wort t welk uwe zielen kan salig maken. En zijt daders des woords en niet alleen hoorders. Jac. 1: 21