Adres

De Buorren 8
9155 AN Raard


Toegang

Gratis
Betaald
Minder validen


Verhuur

50 personen
50 zitplaatsen
Champing
Burgelijk huwelijk
Kerkelijk huwelijk
Bruilofsfeest
Parkeerplekken
Podium
Water
Toilet
Verwarming
Kleedruimte
Keuken


Contact


Sleuteladres

B. Venema
Van Kleffenswei 5
9155 AS Raard
0519-294753 of 06-12778576

Kerk - Kerk - informatie

De kerk van Raard staat op een hoge terp. Het is een typische Romaanse kerk, te zien aan de dikke muren en de kleine ramen.

PLAATSELIJKE COMMISSIE

De Plaatselijke Commissie van Raard kunt u bereiken door contact op te nemen met het contactadres wat u links op deze pagina vindt.

360° foto's


Bouwstijl

Romaans

Ligging

De terp met daarop het oude dorp is deels afgegraven en dit kan men aan de noordkant heel duidelijk zien. Op het overgebleven deel van de terp staat de Kerk.

Datering

13e eeuw

Restauratie

1988

Exterieur

Kenmerkend zijn de dikke muren en de kleine (rond)boogvensters, de bouwstijl uit de 10e tot 13e eeuw. De kerk is opgetrokken uit een groot formaat baksteen. Het gebouw heeft geen westingang. De kerk van Raard was oorspronkelijk eigendom van het klooster Klaarkamp.

Interieur

De kerk heeft een eikenhouten preekstoel uit 1650. De kuip heeft gegroefde Ionische balusters waartussen gesneden panelen. De kerkruimte en inrichting zijn eenvoudig.
Beeldend kunstenares Irene Verbeek heeft de vrije hand gekregen om het interieur van de kerk in Raard een eigen gezicht te geven. De muren zijn opnieuw witgekalkt en de balken en planken vloeren zijn in rode en gele okers, aardse kleuren, geverfd. Haar museum heeft tot 2017 in de kerk gzeten.
Het tongewelf is in blauwe kleuren geschilderd met een gouden streep in het midden die een kier naar de hemel symboliseert. 

Toren

De toren, eigendom van de gemeente Dongeradeel, stamt uit 1787. De klokken in de toren zijn van 1523 en 1620.

AGENDA

    - geen agenda -