Adres

Buorren 18
9221 TB Rottevalle


Toegang

Gratis
Betaald
Minder validen


Verhuur

110 personen
110 zitplaatsen
Slapen
Burgerlijk huwelijk
Kerkelijk huwelijk
Bruilofsfeest
Parkeerplekken
Podium
Water
Toilet
Verwarming
Kleedruimte
Keuken
Verhuur informatie


Contact

mevrouw Y. Mulder
Bildwei 12
9221 SJ Rottevalle
0512-341637 of 06-15221260
yvette.mulder1968@gmail.com


Sleuteladres

Lous Pezie
Buorren 25
9221 TB Rottevalle
06-51059099
lopez@simpc.nl

Meer informatie:


Kerk - Doarpstsjerke - informatie

Welkom in de 300 jaar oude doarpstsjerke, een eenvoudige kerk. De kerk heeft een fraaie lichtinval en een orgel met een verhaal.

Huidig gebruik

De Plaatselijke Commissie programmeert bijzondere activiteiten, in deze mooie kerk met goede akoestiek. De kerk blijft daarnaast beschikbaar voor erediensten, huwelijken en begrafenissen.
In het kerkje is een toilet en een keuken aanwezig.

PLAATSELIJKE COMMISSIE

De Plaatselijke Commissie van Rottevalle kunt u bereiken via het contactadres op deze pagina.

360° foto's


Ligging

Rond 1600 komt de vervening aan de noordoostkant van het eeuwenoude veenriviertje De Lits op gang. Rond het kruispunt van De Lits en een al eerder gegraven dwarsvaart ontstaat dan bebouwing. In die tijd ligt er een sluis die door schippers en bewoners in verband wordt gebracht met een rattenval, zo ontstaat de naam. Rottevalle verschijnt voor het eerst op schrift in een akte uit 1618.

Datering

De ‘Heeren Gedeputeerde Staeten van Frieslandt’ hebben er weinig fiducie in als de Rottevalsters rond 1720 een kerk willen bouwen. ‘Het sijn luyden die met haere handen den kost moeten winnen en also onvermogend om dit grote werk tot een geluckigh eijnde te brengen.’ Dat valt mee. Want de Rottevalsters zijn al vanaf 1690 aan het sparen. Maar er moet nog meer gebeuren. Via collectes in heel Fryslân en later zelfs in Amsterdam, Haarlem en Broek in Waterland komt de financiering voor de bouw van kerk en pastorie rond. In 1724 staat de kerk er, die – natuurlijk – in sobere stijl gebouwd is.

Exterieur

De plattegrond is rechthoekig met hierop aansluitend een driezijdig, op het oosten gericht, koor. Het zadeldak is met gesmoorde Hollandse pannen gedekt. In de gevels zijn rondboogvormige vensters aangebracht, die de kerk een evenwichtige uitstraling geven. De voorgevel wordt bekroond door een vierkante, met leien beklede, klokkentoren. De toren heeft een ingesnoerde achthoekige spits.

Interieur

Wat vooral opvalt aan het interieur van de zaalkerk is de lichte toets ervan. Die is te danken aan de grote lichtinval en de heldere kleurstelling van het schilderwerk. De kerkzaal wordt gedekt door een houten tongewelf.

De kansel uit 1724 is weliswaar eenvoudig van ontwerp, maar hij voegt zich daarmee prachtig in het karakter van de kerk. De kuip is op de hoeken voorzien van gecanneleerde pilasters, dat zijn pilaren versierd met verticale gleuven. Bijzonder is dat de maker zijn naam in de kapitelen gesneden heeft: Korneelis Meinis 1724. Op een uit 1764 daterende bewonerslijst van Drachten staat hij als kastmaker te boek.

Jan Albert de Grave (circa 1666-1729) is stadsgeschut- en klokkengieter in Amsterdam. Hij is zeker niet de eerste beste. Zo giet hij in 1719 drie klokken voor de Oude Kerk in Delft. In 1722 maakt hij de luidklok voor Rottevalle. De klok is dus twee jaar eerder klaar dan de kerk.  
 
Tijdens de Duitse bezetting ontsnapt de klok door een slimme actie aan omsmelting voor de oorlogsindustrie. Hierbij wordt de verlichtende maatregel benut dat iedere gemeente één klok met een gewicht van hooguit 150 kg mag houden als alarmklok. Bathmen, toen een zelfstandige gemeente, is dan haar twee klokken al kwijtgeraakt en heeft daardoor geen alarmklok meer. Nu komt de lichte Rottevalster klok in beeld: die verhuist naar Bathmen, fungeert daar als alarmklok en komt na de oorlog terug in Rottevalle. 
 

Orgel

In 1865 bouwt de derde van vier generaties Van Dam een orgel voor het Armen- of Schipperskerkje (tegenwoordig Galileakapel) in Leeuwarden. In 1924 verhuist dit orgel naar Rottevalle. Voor het eerst in tweehonderd jaar krijgt de gemeente een echt orgel. Tot 1907 zorgt een voorzanger voor de juiste inzetten, daarna begeleidt een harmonium de gemeentezang. Het orgel heeft zeven stemmen en bevat veel onderdelen van een kabinetorgel uit 1857.

AGENDA

  • Lenteconcert van Roon Staal
    22 05 25
  • Weima & Van der Werf, al meer dan 25 jaar een muzikaal duo
    12 10 25
  • Koarbizznizz – Vocaal ensemble met verrassende klanken
    16 11 25