Adres

Buorren 18
9221 TB Rottevalle


Toegang

Gratis
Betaald
Minder validen


Verhuur

110 personen
110 zitplaatsen
Slapen
Burgerlijk huwelijk
Kerkelijk huwelijk
Bruilofsfeest
Parkeerplekken
Podium
Water
Toilet
Verwarming
Kleedruimte
Keuken
Verhuur informatie


Contact

mevrouw Y. Mulder
Bildwei 12
9221 SJ Rottevalle
0512-341637 of 06-15221260
yvette.mulder1968@gmail.com


Sleuteladres

Lous Pezie
Buorren 25
9221 TB Rottevalle
06-51059099
lopez@simpc.nl

Meer informatie:


Kerk - Doarpstsjerke - informatie

De kerk van Rottevalle is vooral opvallend door het vele licht dat de kerk binnenvalt. Dat geeft het interieur van de kerk een heel aangename sfeer. De kerk is beschikbaar voor erediensten, huwelijken en begrafenissen.

Huidig gebruik

De hervormde kerk van Rottevalle is op 26 mei 2011 overgenomen door de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Bij die gelegenheid is een Plaatselijke Commissie (PC) geïnstalleerd, die verschillende culturele activiteiten ontplooit, in overleg met het naastgelegen dorpshuis. De kerk blijft beschikbaar voor erediensten, huwelijken en begrafenissen.
In het kerkje is een toilet en een keuken aanwezig.

PLAATSELIJKE COMMISSIE

De Plaatselijke Commissie van Rottevalle kunt u bereiken door contact op te nemen met het contactadres wat u links op deze pagina vindt.

360° foto's


Bouwstijl

Zaalkerk

Ligging

In het centrum van het pas in de zeventiende eeuw als veenkolonie ontstane dorp Rottevalle staat de voormalige hervormde kerk op een verhoogd kerkhof dat nog steeds in gebruik is.

Datering

1724/1725

Restauratie

1968

Exterieur

De aan de oostkant driezijdig afgesloten zaalkerk uit het eerste kwart van de achttiende eeuw heeft grote rondboogvensters die het gebouw een evenwichtige uitstraling geven. Op de torenspits staat een haan als windwijzer, symbool voor opstanding en waakzaamheid. Op het nokeinde van het kerkdak staat een paard als windwijzer, refererend aan het agrarische verleden.

Interieur

Het interieur van de kerk oogt door de grote lichtinval en heldere kleurstelling van het schilderwerk erg licht. De kerkruimte wordt gedekt door een houten tongewelf. De preekstoel dateert uit het bouwjaar van de kerk, 1724. De kuip is op de hoeken voorzien van gecanneleerde pilasters. Bijzonder is dat de maker zijn naam heeft ingesneden: Korneeles Meines. Zijn naam komt voor op een uit 1764 daterende bewonerslijst van Drachten, met als beroep ‘ kastmaker’. Bij de restauratie in 1968 is het podium in het koor verhoogd, en is de vloer van plavuizen voorzien. Toen zijn ook de eenvoudige losse houten banken geplaatst. Het interieur maakt daardoor een weinig monumentale indruk.

Toren

De ingebouwde klokkentoren heeft een achthoekige ingesnoerde spits. In de toren hangt een in 1722 door Jan Albert de Grave te Amsterdam gegoten luidklok.

Orgel

Het in 1865 door de firma L. van Dam en Zn. gebouwde orgel is afkomstig uit het ‘armen- of schipperskerkje’ aan het Droevendal te Leeuwarden (de tegenwoordige Galileakapel), en is in 1924 naar Rottevalle overgebracht.

AGENDA

  • De StroatklinkerS
    06 10 24
  • Allégresse mmv Kaukasisch mannenensemble
    20 10 24
  • Het Saxofoonorkest
    24 11 24