Adres

Huizum Dorp 67
8934 BS Leeuwarden


Toegang

Gratis
Betaald
Minder validen


Verhuur

180 personen
180 zitplaatsen
Champing
Burgelijk huwelijk
Kerkelijk huwelijk
Bruilofsfeest
Parkeerplekken
Podium
Water
Toilet
Verwarming
Kleedruimte
Keuken
Verhuur informatie


Contact

Agendabeheerder
06-12290194
boekingendorpskerkhuizum@gmail.com


Sleuteladres

Peter Popken
De Pelsweg 1
8934 CC Leeuwarden
06-51050174

Kerk - Dorpskerk - informatie

In het zuiden van de hoofdstad van Friesland ligt een echte dorpskerk: de Johannes de Doperkerk die al sinds jaar en dag Dorpskerk Huizum wordt genoemd. De kerk is sinds 2014 in eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De plaatselijke commissie organiseert een scala aan activiteiten. De kerk is vanwege zijn bijzondere uitstraling en grootte (180 zitplaatsen) daarnaast een populaire locatie voor herdenkingen (uitvaarten) en voor huwelijksvoltrekkingen.

Huidig gebruik

De Dorpskerk van Huizum is op 29 november 2013 overgenomen door de Stichting Alde Fryske Tsjerken en in beheer gekomen bij de Plaatselijke Commissie, zie ook www.dorpskerkhuizum.nl
De plaatselijke commissie organiseert concerten, lezingen en poëzieavonden.
Er zijn regelmatig exposities in de kerk. Tevens wordt de kerk verhuurd voor rouw- en trouwdiensten en andere bijzondere bijeenkomsten (jubilea familie/organisaties). Onderaan treft u een Trouwbrochure aan. De redenen waarom trouwlustige echtparen deze kerk graag verkiezen zijn o.a.: de warme monumentale sfeer, de mogelijkheden tot feestelijke aankleding inclusief vlag op de toren, de moderne faciliteiten (beamer, opnameapparatuur etc.), de mogelijkheid van een totaalarrangement vanwege de combinatie met het nevengebouw De Voorhof met een zaal voor 90 personen, de voor bruidsreportages prachtige omgeving (water, park, liefdesbruggetje). Zie ook: www.facebook.com/dorpskerkhuizum

PLAATSELIJKE COMMISSIE

De Plaatselijke Commissie van Huizum kunt u bereiken door contact op te nemen met het contactadres wat u links op deze pagina vindt.

360° foto's


Bouwstijl

gotisch

Ligging

Vroeger was Huizum een afzonderlijk dorp. Nu ligt de Dorpskerk precies in het geografische hart van hedendaags Leeuwarden. De kerk is opgenomen in het netwerk van fietsknooppunten (route 67) en is vanaf 2016 via de sloepenroute over de Wirdumervaart ook varend bereikbaar. Gratis parkeren is mogelijk op het grote parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk). Volg op de rondweg het bord "Huizumer begraafplaats".

Datering

Het muurwerk bevat tufsteen uit de twaalfde eeuw. Daarmee is de Dorpskerk het oudste monument van de stad Leeuwarden. De vormentaal van het schip verwijst naar het eind van de vijftiende eeuw of het begin van de zestiende eeuw. Mogelijk is de kerk toen gewijzigd, of opnieuw opgebouwd met gebruikmaking van de oude tufstenen.

Exterieur

In de zuidmuur van het schip zijn vier spitsboogvensters te zien en in de vijfzijdige koorsluiting nog eens twee. In de noordmuur van het schip zijn twee grote spitsboog- en twee ronde ramen aangebracht. Aan de westzijde van de noordmuur bevindt zich de ingang, die in empirestijl is omlijst (1804).

Interieur

Hoogtepunt in het buitengewoon rijke protestantse interieur is de houten preekstoel uit de zestiende eeuw. Dit is de enige preekstoel in Fryslân die dateert van vóór de reformatie. In de dooptuin staat een doopbekken uit 1604. Een aantal banken is voorzien van wangstukken uit de renaissance. Tegenover de preekstoel staan drie herenbanken en in de koorsluiting is nog een vierde herenbank te vinden. Het houten tongewelf is voorzien van gewelfschotels met gesneden passiesymbolen.

Toren

De toren dateert grotendeels uit de dertiende eeuw. In de zestiende eeuw is er een stuk bovenop gebouwd. In dit nieuwe gedeelte zijn paarsgewijs galmgaten aangebracht. De geveltoppen aan beide zijden van het zadeldak hebben klimmende spitsboognissen. In de toren hangen twee klokken, één uit 1529 en een uit 1582.

Orgel

Het is bekend dat de kerk al in de 16e eeuw een orgel had. Rond 1660 werd het gerepareerd door Willem Meynerts uit Berlikum. In 1727 vindt een vernieuwing plaats door Christian Müller. Het huidige orgel is in 1849 gebouwd door de orgelmakers Van Dam; zij gebruikten daarin een deel van het oude pijpwerk. Dit orgel onderging in de 20e eeuw enige wijzigingen. De laatste daarvan werd gerealiseerd in 1954-1956.
In 2015 is het orgel opnieuw gerestaureerd door Orgelmakerij Bakker & Timmenga uit Leeuwarden onder advies van Theo Jellema. Het orgel is teruggebracht naar de situatie in 1849.

Kerkhof

Het kerkhof direct rond de kerk is in 1979 door de toenmalige eigenaar gesloten. Het kerkhof is sinds 2014 eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Het onderhoud is in handen van de vrijwilligers van de Plaatselijke Commissie. In overleg met nabestaanden kunnen zij tegen vergoeding de grafmonumenten onderhouden en/of restaureren. Op het kerkhof staat een baarhuisje, dat in 2014 volledig is gerestaureerd. In het baarhuisje is een expositie ingericht over grafcultuur in Friesland. Dit minimuseum kan net als de kerk zelf 's zomers tijdens Tsjerkepaad worden bezocht, daarnaast op aanvraag. Op de Huizumer begraafplaats werden o.a. de ouders van de dichter Jan Jacob Slauerhoff begraven. Hun grafsteenplaat prijkt op een sokkel bij de ingang van het kerkhof. De dichter wijdde zijn langste gedicht (In Memoriam Patris) aan de begrafenis van zijn vader met dezelfde naam.

Verhalen te beluisteren via IZI-travel

De Stichting Alde Fryske Tsjerken heeft digitaal verhalen beschikbaar over de Dorpskerk van Huizum. Deze zijn op uw mobiel te beluisteren als u de kerk bezoekt. U kunt ze ook thuis beluisteren.

Luister hier naar de verhalen over de Dorpskerk van Huizum.


De Voorhof

Op dertig meter afstand bevindt zich het nevengebouw De Voorhof, waarin keuken en toiletten zijn ondergebracht. De afzonderlijke, in 2015 gerenoveerde zaal (capaciteit: 90 zitplaatsen) kan zowel in combinatie met de kerk als los daarvan worden gehuurd (voor nazitten bij uitvaarten of huwelijksvoltrekkingen, vergaderingen, repetities, feestelijke bijeenkomsten e.d.)

Informatie over deze kerk staat ook op www.kerken.frl

Video


AGENDA

 • 03 10-19
  Voorstelling 'Slauerhoff, tussen onrust en weemoed' door Peter Vermaat in de Dorpskerk Huizum

  Voorstelling 'Slauerhoff, tussen onrust en weemoed' door Peter Vermaat,Cultureel Podium

 • 18 10-19
  Concert van het 'Fryska Fluit Ensemble' in 'Muziek+' van de Dorpskerk Huizum

  Concert van het 'Fryska Fluit Ensemble', in de serie 'Muziek+'van

 • 26 10-19
  Expositie 'Licht op de dood' van 26 oktober t/m 16 november 2019 in de Dorpskerk Huizum met werk van Guus Slauerhoff.

  Expositie 'Licht op de dood' met werk van Guus Slauerhoff

 • 31 10-19
  'Dierbare Herinneringen', drie Leeuwarders vertellen over herinneringen aan een uitvaart, in de Dorpskerk Huizum

  'Dierbare Herinneringen',drie Leeuwarders delen bijzondere herinneringen aan een uitvaart met

 • 02 11-19
  'Allerzielen', een uur van poëzie, stilte en muziek in de Dorpskerk Huizum

  'Allerzielen' uur van poëzie, stilte en muziek zaterdag 2 november

 • 15 11-19
  Trio 'Nieuwe Registers' met een bijzonder klassiek concert in de Dorpskerk Huizum

  Het trio 'Nieuwe Registers' met een bijzonder klassiek concert in

 • 17 11-19
  Meezingconcert en High Tea, met medewerking van 'Sipelsjeu', in de Dorpskerk Huizum

  Meezingconcert en High Tea, met medewerking van het Smartlappenkoor

 • 21 12-19
  Kerstkoor 'De Kerststerren', concert met een verhaal bij kerst, Dorpskerk Huizum

  Kerstkoor 'De Kerststerren' concert met een verhaal bij Kerst,