Huizum Dorp 67
8934 BS Leeuwarden
Gratis
Betaald
Minder validen
170 personen
170 zitplaatsen
Slapen
Burgerlijk huwelijk
Kerkelijk huwelijk
Bruilofsfeest
Parkeerplekken
Podium
Water
Toilet
Verwarming
Kleedruimte
Keuken
Verhuur informatie
Agendabeheerder
06-46451857
boekingendorpskerkhuizum@gmail.com
Peter de Haan
Huizum Dorp 97
8934 BS Leeuwarden
06-11592427
Mw. E. Tempelman
Pasveerweg 28
8934 BX Leeuwarden
06-46451857
Meer informatie:
De Dorpskerk van Huizum is op 29 november 2013 overgenomen door de Stichting Alde Fryske Tsjerken en in beheer gekomen bij de Plaatselijke Commissie, zie ook www.dorpskerkhuizum.nl
De plaatselijke commissie organiseert concerten, lezingen en poëzieavonden.
Er zijn regelmatig exposities in de kerk. Tevens wordt de kerk verhuurd voor rouw- en trouwdiensten en andere bijzondere bijeenkomsten (jubilea familie/organisaties). Onderaan treft u een Trouwbrochure aan. De redenen waarom trouwlustige echtparen deze kerk graag verkiezen zijn o.a.: de warme monumentale sfeer, de mogelijkheden tot feestelijke aankleding inclusief vlag op de toren, de moderne faciliteiten (beamer, opnameapparatuur etc.), de mogelijkheid van een totaalarrangement vanwege de combinatie met het nevengebouw De Voorhof met een zaal voor 90 personen, de voor bruidsreportages prachtige omgeving (water, park, liefdesbruggetje). Zie ook: www.facebook.com/dorpskerkhuizum
Het kerkhof direct rond de kerk is in 1979 door de toenmalige eigenaar gesloten. Het kerkhof is sinds 2014 eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Er wordt door de vrijwilligers onderhoud aan het kerkhof verricht; ook worden (historisch belangwekkende) zerken waar mogelijk leesbaar gemaakt. Periodiek onderhoud wordt gepleegd in overleg met en op verzoek van nabestaanden. De kerk heeft een brochure (12 blz.) beschikbaar met een toelichting op en een rondleiding over de dodenakker. Op het kerkhof staat een baarhuisje, dat in 2014 volledig is gerestaureerd. In het baarhuisje is een expositie ingericht over grafcultuur in Friesland. Dit minimuseum kan net als de kerk zelf 's zomers tijdens Tsjerkepaad worden bezocht, daarnaast op aanvraag. Op de Huizumer begraafplaats werden o.a. de ouders van de dichter Jan Jacob Slauerhoff begraven. Hun grafsteenplaat prijkt op een sokkel bij de ingang van het kerkhof. De dichter wijdde zijn langste gedicht (In Memoriam Patris) aan de begrafenis van zijn vader met dezelfde naam.
Op het kerkhof en de naburige gemeentelijke begraafplaats liggen tal van bekende Friezen. Veel informatie over de historie, bekende en gewone Friezen die hier begraven liggen, de relatie met WOII en Slauerhoff etc staat in het in 2019 uitgebrachte boek'(SCHAT)GRAVEN IN HUIZUM, verhalen over de Huizumer dodenakker' van Peter de Haan en Leendert Plaisier. Dit rijk geïllustreerde en prachtig vormgegeven boek (€ 9,00) kent 136 blz.. en biedt een rijke bron aan achtergrondinformatie.
VOORBEELDEN VAN BEKENDE FRIEZEN DIE OP HET KERKHOF BEGRAVEN LIGGEN:
- Pieter van Dam, orgelfabrikant
- Jan Dirks Ankringa, classicus, historicus
- Klaas Tigler, , doopsgezind voorman, succesvol zakenman, naar wie het Klaas Tigler Leen is genoemd
- Jacob van Leeuwen, historicus, provinciaal archivaris
- Pieter Cats, rijkste Fries begin 19e eeuw, bestuurder, naar hem is het door hem gebouwde Catshuis (Nieuwestad) genoemd
- Regnerus Juckema van Burmania Rengers en barones Van Asbeck: aan haar wijdde Jacob van Lennep tijdens zijn bekende voetreis door Friesland een lofdicht
- Helenus Speelman Wobma, sprak als rechter van het Gerechtshof het laatste doodsvonnis uit (over Ype Baukes de Graaf / 1859)
- diverse bekende telgen uit het geslacht Beucker Andreae (bekende juristen / oprichters van verzekeringsmaatschappij)
- Montanus de Haan Hettema, jurist en historicus
- Carel Battaerd, militair, mooiste grafsteen van het kerkhof
- Eelkje Poppes, dichteres; aan haar is de (prachtige) plaquette in de zuidmuur van de kerk gewijd
en diverse anderen.
Op de gemeentelijke begraafplaats liggen ook tal van bekende Friezen: de bioloog Jacob Botke, de architecten Louw Reinalda, Ane Nauta en Hendrik Nieuwland, de oud-senator en historicus Hendrik Algra, destilleerder Jodocus Boomsma, de schilder Jentsje van der Sloot, de schrijver Pieter Terpstra (ook bekend van de Havankreeks), de jurist en archeoloog Pieter Boeles, Pier Sambrink (bekend van de Sambrinco's), de damkampioen Menno Bandstra, diverse oorlogshelden (geallieerde vliegers maar ook oorlogshelden als Sijbrandus van Dam en Leendert Sinnema maar ook Taco van der Veen, bekend van De Overval), kinderboekenschrijfster Margje de Lange-Praamsma, jurist Evert Aardema, tv-dominee Ype Schaaf (tevens schrijver boek 'Laarzen op de Lange Pijp'),belangrijke krantenmannen (Witsen Elias, fam. Sprenger) en last but not least Elfstedenwinnaar Karst Leemburg..
Voor de exacte grafnummers op het kerkhof resp. de begraafplaats verwijzen wij naar het boek 'Schat' Graven in Huizum, verhalen over de Huizumer dodenakker' en de daarin opgenomen wandelroutes langs graven van bekende Friezen.
De Stichting Alde Fryske Tsjerken heeft digitaal verhalen beschikbaar over de Dorpskerk van Huizum. Deze zijn op uw mobiel te beluisteren als u de kerk bezoekt. U kunt ze ook thuis beluisteren.
Luister hier naar de verhalen over de Dorpskerk van Huizum.
De Voorhof
Op dertig meter afstand bevindt zich het nevengebouw De Voorhof, waarin keuken en toiletten zijn ondergebracht. De afzonderlijke, in 2015 gerenoveerde zaal (capaciteit: 90 zitplaatsen) kan zowel in combinatie met de kerk als los daarvan worden gehuurd (voor nazitten bij uitvaarten of huwelijksvoltrekkingen, vergaderingen, repetities, feestelijke bijeenkomsten e.d.)