Adres

Sint Margrietwei 1
9031 XG Boksum


Toegang

Gratis
Betaald
Minder validen


Verhuur

120 personen
120 zitplaatsen
Slapen
Burgerlijk huwelijk
Kerkelijk huwelijk
Bruilofsfeest
Parkeerplekken
Podium
Water
Toilet
Verwarming
Kleedruimte
Keuken
Verhuur informatie


Contact

Dhr. K.R. Iepema
Heechpaed 6
9031 XV BOKSUM
058-2541525


Sleuteladres

Dhr. K.R. Iepema
Heechpaed 6
9031XV Boksum
058-2541525

Kerk - Sint Margarethakerk - informatie

Bovenop de terp ligt de Sint Margarethakerk in Boksum. De kerk, die dateert uit de twaalfde eeuw, heeft een prachtige protestantse inrichting, mét herenbanken. In de vloer is een zandstenen sarcofaag ingebouwd.

Huidig gebruik

In de kerk vinden concerten plaats. In de herfstvakantie is in de kerk altijd een expositie te zien over de geschiedenis van Boksum.

PLAATSELIJKE COMMISSIE

De Plaatselijke Commissie van Boksum kunt u bereiken door contact op te nemen met het contactadres wat u links op deze pagina vindt.

360° foto's


Bouwstijl

Romano-gotisch

Ligging

De Sint Margaretakerk is gebouwd bovenop een terp en is omgeven door een kerkhof.

Datering

ca. 1100

Restauratie

De restauratie van de kerk is in 2003 voltooid en werd met een officiële opening op donderdag 23 oktober 2003 weer in gebruik genomen.

Exterieur

De kerk is grotendeels van tufsteen en werd in 1300 vergroot met baksteen. In de noordmuur bevindt zich een dichtgemetselde korfbogige ingang uit ongeveer 1500 met een omlijsting van profielsteen. De toren is van jongere datum, namelijk van 1843, toen deze hersteld werd na een instorting.

Interieur

De kerk bezit een zeer gave protestantse inrichting met o.a. een overhuifde herenbank uit 1661 met het wapen van Bouricius en Glinstra. Er is ook een gedenkbord uit 1686 met een opschrift over de slag bij Boksum in 1586 tijdens de Spaanse overheersing.

Toren

De toren is herbouwd nadat hij in 1842 in elkaar stortte.

Orgel

De oudste onderdelen dateren uit 1661. De firma van Dam heeft het orgel vernieuwd, waarbij de oude kas uit 1675 van Jan Harmens uit Berlikum bewaard is gebleven.

Kerkhof

Het kerkhof van Boksum is aan beide kanten omzoomd door leilinden.

SARCOFAAG

Tijdens werkzaamheden op het kerkhof in 2002 werd een sarcofaag (zandstenen lijkkist) van rode zandsteen ontdekt; deze is in de vloer van de voorkerk ingebouwd. Met enige moeite zijn de ingebeitelde motieven aan de binnenkant van de kist te zien: kruizen, kromstaven en een ankerkruis. Tegen de muur hangt een rechthoekig stuk zandsteen, waarschijnlijk een oude altaarsteen.

Informatie over deze kerk is ook te vinden op www.kerken.frl.

AGENDA

    - geen agenda -