Adres

Kerkbuurt 23
8758 LE Allingawier


Toegang

Gratis
Betaald
Minder validen


Contact

Jelly Reitsma
Meerwei 7
8758 LC Allingawier
0515-233535


Sleuteladres

Stichting Aldfaers Erf Route
Kerkbuurt 19
8758 LE Allingawier
0515-231736

Aldfaers Erf Route

Kerk - Grote Kerk - informatie

De kerk van Allingawier stamt uit de 17de eeuw. Het gebouw is sober uitgevoerd, zowel van buiten als van binnen. De kerk is onderdeel van de toeristische route "Aldfaers Erf" en herbergt een bijzondere klankbeeldvoorstelling.

Huidig gebruik

Allingawier is een oud vissers- en turfstekersdorp, gelegen aan een gedempt meer. De grote kerk is tegenwoordig als Woord & Beeldkerk onderdeel van de touristische route "Aldfears Erf", die door de dorpen Exmorra, Allingawier, Ferwoude en Piaam voert. Deze museumroute leidt u langs gerestaureerde en oorspronkelijk ingerichte panden en toont U oude ambachten, gereedschappen en gebruiksvoorwerpen. Zo kunt u zich een beeld vormen van het Friese plattelandsleven in de achttiende en negentiende eeuw, in de dorpjes vlakbij de voormalige Zuiderzee. In de kerk kunt u kijken en luisteren naar een klankbeeldvoorstelling rond het thema de Schepping.

PLAATSELIJKE COMMISSIE

De Plaatselijke Commissie van Allingawier kunt u bereiken door contact op te nemen met het contactadres links op deze pagina.

360° foto's


Bouwstijl

Zaalkerk met zadeldaktoren

Ligging

Allingawier was voor het jaar 1000 al een terpdorpje met een kerk. Het lag in het West-Friese waterland, dichtbij het grote Workumer en Makkumermeer.

Datering

1635

Restauratie

1978

Exterieur

Het exterieur is zeer eenvoudig. Bij de bouw in 1635 zijn opnieuw gotische ramen aangebracht, vermoedelijk in navolging van de oude kerk die in dat jaar gesloopt is. Aan de kleur van de steen bij de koorsluiting is te zien dat de kerk in de jaren 1783-1788 is verbouwd en dat de kerk toen is ingekort.

Interieur

Het interieur zonder versiering of herenbanken is karakteristiek voor het protestantisme.  Bijzonder zijn de kerkbanken uit 1545. Een gedenksteen in de toren dateert uit 1635.

Toren

De twintig meter hoge toren heeft zeer dikke muren. In de toren hangt een luidklok die afkomstig is uit de oude kerktoren. Deze klok is in 1599 gegoten door Henrik Hegewaert uit Kampen.

AGENDA

    - geen agenda -