Adres

De Buorren 8
9155 AN Raard


Toegang

Gratis
Betaald
Minder validen


Contact


Sleuteladres

B. Venema
Van Kleffenswei 5
9155 AS Raard
0519-294753 of 06-12778576

Kerk - Kerk - informatie

De kerk van Raard staat op een hoge terp. Het is een typische Romaanse kerk, te zien aan de dikke muren en de kleine ramen.

Huidig gebruik

De kerk is sinds 1 september 2019 in gebruik als atelier en expositieruimte van de Leeuwarder kunstenaar Paul Andringa. Daarmee is voor deze kerk een passende, nieuwe bestemming gevonden. Eerder was het Oerka Irene Verbeek museum gevestigd in de kerk van Raard.

Het werk van Andringa wordt omschreven als ‘raadselachtig, rauw en poëtisch, met een sensitieve sfeer’. Zijn tekeningen, beelden en installaties zijn niet alledaags. Hij zegt er zelf over: ‘Het is mijn taak als kunstenaar om mensen iets aan te reiken en mee te geven om over na te denken. Een tegenwicht voor alle ellende. Een wereld om blij van te worden. Mijn werk is niet altijd vrolijk maar ik bied wel een mogelijkheid om even aan de dagelijkse realiteit te ontsnappen.’

PLAATSELIJKE COMMISSIE

De Plaatselijke Commissie van Raard kunt u bereiken door contact op te nemen met het contactadres wat u links op deze pagina vindt.

360° foto's


Bouwstijl

Romaans

Ligging

De terp met daarop het oude dorp is deels afgegraven en dit kan men aan de noordkant heel duidelijk zien. Op het overgebleven deel van de terp staat de Kerk. De kerk is in gebruik als atelier en expositieruimte van de Leeuwarder kunstenaar Paul Andringa.

Datering

13e eeuw

Restauratie

1988

Exterieur

Kenmerkend zijn de dikke muren en de kleine (rond)boogvensters, de bouwstijl uit de 10e tot 13e eeuw. De kerk is opgetrokken uit een groot formaat baksteen. Het gebouw heeft geen westingang. De kerk van Raard was oorspronkelijk eigendom van het klooster Klaarkamp.

Interieur

De kerk heeft een eikenhouten preekstoel uit 1650. De kuip heeft gegroefde Ionische balusters waartussen gesneden panelen. De kerkruimte en inrichting zijn eenvoudig.
Beeldend kunstenares Irene Verbeek heeft in het verleden de vrije hand gekregen om het interieur van de kerk in Raard een eigen gezicht te geven. De muren zijn opnieuw witgekalkt en de balken en planken vloeren zijn in rode en gele okers, aardse kleuren, geverfd. Haar museum heeft tot 2017 in de kerk gezeten.
Het tongewelf is in blauwe kleuren geschilderd met een gouden streep in het midden die een kier naar de hemel symboliseert.

 

Toren

De toren, eigendom van de gemeente Dongeradeel, stamt uit 1787. De klokken in de toren zijn van 1523 en 1620.

Extra informatie

Informatie over deze kerk staat ook op www.kerken.frl

Informatie over het werk van Paul Andringa is te vinden op www.paulandringa.nl

AGENDA

    - geen agenda -