Adres

Kerkstraat 4
8813 JC Schalsum


Toegang

Gratis
Betaald
Minder validen


Verhuur

80 personen
80 zitplaatsen
Slapen
Burgerlijk huwelijk
Kerkelijk huwelijk
Bruilofsfeest
Parkeerplekken
Podium
Water
Toilet
Verwarming
Kleedruimte
Keuken
Verhuur informatie


Contact

Mw. P. Snoekstra
Franekerweg 18-20
8813 JA Schalsum
0517-397027
psnoekstra@ziggo.nl


Sleuteladres

Mw. P. Snoekstra
Franekerweg 18-20
8813 JA Schalsum
0517–397027

Kerk - Nicolaaskerk - informatie

De Nicolaaskerk in Schalsum is vooral vanwege de kleurstelling in het interieur bijzonder. De kleurstelling van zachtrose en zachtgeel verrast veel bezoekers. De kerk in Schalsum staat aan het Jabikspaad en is een stempelpost.

PLAATSELIJKE COMMISSIE

De Plaatselijke Commissie van Schalsum kunt u bereiken door contact op te nemen met het contactadres wat u links op deze pagina vindt.

360° foto's


Bouwstijl

Romaans

Ligging

Schalsum ligt ten noordoosten van de stad Franeker.

Datering

12e eeuw

Restauratie

toren 1984

Exterieur

De kerk moet uit de 12e eeuw dateren, zoals resten tufsteen in de muren doen vermoeden. Later, rond 1300, is ze gewijzigd en in ongeveer 1400 is de noordmuur geheel beklampt met baksteen. In de zuidmuur is een dichtgemetselde rondbogige ingang en zijn sporen te zien van kleine eveneens rondbogige vensters.

Interieur

Het interieur is in subtiel roze en geel geschilderd. De ramen zijn in dezelfde tinten uitgevoerd.Er is een prachtige eikenhouten preekstoel uit 1711 met gebeeldhouwde panelen. Op het voorste paneel is de afbeelding van het Laatste Avondmaal te zien, op de andere panelen de vier evangelisten. In de kerk is een aparte ruimte waarin het Avondmaal gevierd wordt.

Toren

De voormalige klok in de toren die dateerde uit 1761 bestaat niet meer. Na de 2e wereldoorlog is ze in 1949 vervangen door een klok uit de gieterij van Van Bergen uit Midwolda.

Orgel

Het orgel is in 1862 door L. van Dam en Zonen gebouwd. Van Dam gebruikte een lade (rugwerk) en veel pijpwerk van het door hem verbouwde Van Gruisen orgel in de Hervormde kerk van Heerenveen. Alleen de frontpijpen, de Viool de Gambe en de houten pijpen van Holpijp 8' en Prestant 8' zijn van 1862. De Trompet 8' is de Dulciaan 8' van Van Gruisen.

AGENDA

    - geen agenda -