UITAGENDA

0406-23

'BACH' orgel en cello concert 2023-06-04

Kerk, Britsum

Tijdstip: 16.00 uur
Adres: Greate Buorren 1, 9055 MT Britsum
Entree: vrijwillige bijdrage

BACH!

Orgel: Simon Bouma

Cello: Judith Oost

 

‘BACH!’ is een ontmoeting tussen twee instrumenten waarvoor Bach’s composities van onschatbare waarde zijn: de cello en het orgel.

De beide instrumenten gaan met elkaar in dialoog en vertellen samen een muzikaal verhaal, waarin de wereldlijke en geestelijke muziek van Johann Sebastian Bach naast elkaar klinkt.

Er worden orgelkoralen gespeeld in een bewerking voor cello en orgel, delen uit de sonates voor gamba en klavichord (op cello en orgel), delen uit de solosuites voor cello en preludes, fuga’s en een fantasia voor orgel solo.

 

Het verhaal dat vanuit deze werken ontstaat, laat de mens horen in al zijn kwetsbaarheid. Met verschillende, voor iedere luisteraar herkenbare, gemoedstoestanden. Daartegenover staan grote, nauwelijks te bevatten begrippen, zoals de dood, de eeuwigheid en de Heilige Drievuldigheid. Bach wist ze in zijn orgelcomposities te verklanken en dichter bij ons voorstellingsvermogen te brengen.

 

‘BACH!’ is vanuit nieuwsgierigheid ontstaan. Organist Simon Bouma en celliste/theatermaakster Judith Oost zien er naar uit om de ontdekkingen die zij deden, met de luisteraars te delen!

Het duo werkt sinds 2018 samen en heeft als doel om de zeldzame combinatie van cello en orgel onder de aandacht te brengen. Het orgel, met zijn grote rijkdom aan klankkleuren, biedt in samenklank met de cello als vertellend melodie-instrument, oneindig veel mogelijkheden om ontroerende, fantasievolle en humoristische muzikale verhalen te laten ontstaan.

 


Informatie of reservering:

www.barrevoet.nl


Website: www.barrevoet.nl


0806-23

zomer tour 2023 Roon Staal

Mariakerk - Kortezwaag

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: 22,50 Euro

Eigen songs en covers 


Informatie of reservering:

reserveringen: roonstaal.com 06-15403125
2106-23

MIDSIMMERJÛNCONCERT 'CANTO OSTINATO' IN REDBADTSJERKE JORWERT

Redbadtsjerke - Jorwert

Tijdstip: 21.00 uur - middernacht
Adres: Sluitermanwei 4, 9023 AB Jorwert
Entree: € 25,00

Op de langste dag van het jaar verwelkomt Nijkleaster de zomer met de Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt. Betoverend, toegankelijk, hypnotiserend, verrassend: zo kun je zijn muziek typeren. Omdat in de Canto Ostinato niets vast ligt, ontstaat de muziek tijdens elke uitvoering opnieuw, in de samenwerking tussen de musici. De Canto Ostinato wordt gespeeld door Wiebe Kaspers (piano) en Wytske Holtrop (cello) in de Redbadtsjerke te Jorwert. 


Informatie of reservering:

Kaarten á € 25,- p.p. te bestellen via www.nijkleaster.frl2206-23

Zomerconcert Roon Staal 2023-06-22

Kerk, Britsum

Adres: Greate Buorren 1, 9055 MT Britsum
Entree: € 22,50 volwassenen en € 12,50 t/m 17 jaar

ROON STAAL DOET BRITSUM AAN TIJDENS ZOMER TOUR

Zanger-pianist, componist en acteur Roon Staal verheugt zich op een reeks nieuwe matinee- en avondconcerten van zijn Zomer Tour. De start is op 1 juni in Kwadijk en het laatste concert wordt gehouden op 1 juli te West Terschelling. Elk jaar geeft Staal met zijn team rond de 90 concerten in ons land. Onlangs reisde de singer-songwriter na een tussenpoos van ruim 3 jaar naar Japan waar hij een concert gaf in Fukui.

Het concert te Britsum vindt plaats op donderdag 22 juni a.s. in het Johanneskerk. De aanvangstijd is 20.00 uur.

Covers en eigen werken:
Roon Staal, bekend om zijn loepzuivere tenorstem en vloeiende pianospel, weet zijn publiek elk concert weer op een authentieke en ontspannen wijze in vervoering te brengen. Dan weer sferisch ingetogen en even later vol energie begeleidt hij zichzelf op de piano. Deze Zomer Tour biedt u een gevarieerd muziekprogramma met zang in het Engels en Nederlands. Bekende covers van grote namen zoals de Bee Gees, Paul McCartney en Simon & Garfunkel worden afgewisseld met eigen werken zoals ‘Promisel’ , ‘Anthem For All’ ,’You Turn My World Around’ en ‘Dreamland’.

Muzikale carrière:
Van jongs af aan zingt Staal graag in kerken met een mooie akoestiek waar een prettige interactie is met zijn publiek. In de Michaëlskerk in Oosterland zingt de 8-jarige Roon al solo in het kinderkoor. In de rol van Gavroche in ‘Les Misérables’ in 1991 kon hij muzikale talent verder ontwikkelen alsook in televisieproducties van Joop van den Ende. Rijke ervaring heeft Staal opgedaan in de rockopera ‘Tommy’ (2002) waarin hij de titelrol speelde en de musicals ‘Rembrandt’ (2006) en ‘Petticoat’ (2010) waarvoor hij een nominatie voor een musicalprijs ontving.

Met zijn broer Roelf maakt Roon Staal in 2000 een bewerking van het bekende nummer ‘Help Me Through The Night’ van zijn oom Ede Staal. Een lied waarmee hij hoge ogen gooide en dat hij bij elk concert zingt. Zijn eerste studioalbum ‘The Journey’ bracht de singer-songwriter in 2010 uit. Daarna volgden nog 15 albums waarvan het prachtige album ‘Dreamland’ de meest recente is.

Concertbezoek:
Beleef een concert van de Zomer Tour van Roon Staal waar u zichzelf kunt opladen met nieuwe inspiratie en energie aan het begin van een mooie zomer. Alle informatie m.b.t. deze tour kunt u vinden op de website www.roonstaal.com. Reserveringen kunnen daar worden gemaakt of via 06-15403125. Tickets kosten € 22,50. Kinderen en jongeren t/m 17 jaar hebben toegang voor € 12,50.

U bent van harte uitgenodigd!


Informatie of reservering:

www.roonstaal.com

tel. 06-15405125
0107-23

Tsjerkepaad Johanneskerk Britsum

Tijdstip: 14.00 uur t/m 17.00 uur
Entree: Gratis

Gedurende de Tsjerkepaad-periode van 1 juli t/m begin september is de Johanneskerk in Britsum iedere zaterdag en zondag geopend van 14.00 - 17.00 uur.


Website: http://


0107-23

Expositie beeldend kunstenaar Jan Osinga

Kerk - harich

Tijdstip: Iedere zaterdagmiddaag van 1 juli t/m 25 augustus van 13.30 tot 16.30 uur
Adres: Stinsenwei 16, 8571 RJ Harich
Entree: Toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Jan Osinga uit Harich maakt beelden van roestvrij staal. Veelal van bedreigde vogel- en diersoorten zoals zeearend en neushoorn.

Deze beeldend kunstenaar in hart en nieren leerde, in de jaren '90, van collega's als Hein Mader, Wigle Engelsma en Herma Bovenkerk de fijne kneepjes van het vak.
0107-23

'Tsjerkepaad' en de expositie van portretschilder Janneke Holtkamp en keramist Ineke Kroese in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 13:30 tot 17:00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: Gratis toegang

'Tsjerkepaad' en de expositie van portretschilder Janneke Holtkamp en keramist  Ineke Kroese
in de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
van 1 juli tot en met 9 september 2023, elke zaterdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur.

De Dorpskerk Huizum is ook dit jaar weer open voor 'Tsjerkepaad'. Het thema is ‘Kerk als plaats van ontmoeting’.
Er is dan ook weer een interessante expositie.
Deze zomer exposeren de portretschilder Janneke Holtkamp en de keramist  Ineke Kroese. De opening van de expositie zal - tegelijk met de start van 'Tsjerkepaad 2023' - op 1 juli 2023 plaatsvinden.
Ook doen we dit jaar tijdens ‘Tsjerkepaad’ op 12 augustus mee met ‘Orgelpaad’, het programma van Stg. Organum Frisicum. Dan zal mevr. M.E. Koopman-Kuipers uit Waskemeer van 15.30 - 16.00 uur het fraaie Van Dam-orgel bespelen.

Tijdens de opening – op 1 juli – wordt de muziek verzorgd door organist Jelle Rollema. Ook zal op de andere zaterdagmiddagen het orgel worden bespeeld.
U bent weer van harte welkom in onze oude, maar zeer fraaie kerk.

Janneke Holtkamp begon als jong meisje met het tekenen van haar drie zusjes en klasgenoten. Zij waren altijd erg onder de indruk van de gelijkenis en zij vond het heel leuk om te doen. Toch besloot zij om orthopedagogiek te gaan studeren in plaats van naar de kunstacademie te gaan. Jarenlang heeft zij met veel plezier als orthopedagoog gewerkt, maar tekenen en schilderen bleef altijd haar passie en droom.
Ongeveer 15 jaar geleden begon zij weer actief te schilderen en sinds enkele jaren schildert zij portretten in opdracht. De laatste tijd wil zij, naast de portretten, een verhaal neerzetten rondom de persoon en schildert ze ook mensen in een bepaalde situatie. Hierin vindt zij een nieuwe uitdaging. Zij schildert creatief voor eigen plezier maar ook in opdracht.
Ineke Kroese boetseert schoonheid en kracht van mens en paard en vertaalt dit in bijzonder keramiek. Zij is docent beeldende vorming, HBO-maatschappelijk werk en HBO-Systemische gezinsbegeleiding. Sinds 2005 is zij weer gaan boetseren en zij heeft diverse cursussen gevolgd bij Lia Vriend in Paterswolde.
Ineke is deelnemer van het kunstenaarscollectief ‘Zichtlijn’ uit de gemeente Westerkwartier.

Deze bijzonder mooie expositie wordt mede mogelijk gemaakt door FGD Assurantiën.

U bent van harte welkom. De toegang is gratis. 

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: dorpskerkhuizum@gmail.com . 


Informatie of reservering:

Reservering is niet van toepassing.


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


0107-23

Tsjerkepaad 2023

Mariakerk - Kortezwaag

Tijdstip: 13.30 tot 16.30
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: gratis vrijwillige bijdrage naar draagkracht

Het boek "De aandacht verloren" van Johann Hari zal deze middag centraal staan.

Moniek Bergsma zal een recentie uitspreken.

Daarna plenair gesprek met aanwezige bezoekers


Informatie of reservering:

vrije toegang tijdens de openingstijd 
0107-23

Opening Tsjerkepaad 2023 en Expositie 'Als dingen konden spreken...' in Ter Idzard

Kerk - Ter Idzard

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: Vrij, bijdrage voor het kerkje wordt op prijs gesteld

Tijdens TSJERKEPAAD 2023 is er in het kerkje in Ter Idzard een expositie met als thema: 'Als dingen konden spreken...'

Objecten met een bijzonder verhaal staan centraal in deze tentoonstelling. De (kunst)voorwerpen zijn ingebracht door inwoners van de drie dorpen van Idzawolde, oftewel Ter Idzard, Oldeholtwolde, Nijeholtwolde. De expositie is verrassend, veelzijdig en interessant voor iedereen.

De expositie wordt op 1 juli om 14.00 uur feestelijk geopend door een gastverteller die verknocht is aan 'dingen met verhalen'.

Iedereen is van harte welkom op de opening en daarna tot en met 2 september, op zaterdagen van 13.30 tot 17.00 uur.


Informatie of reservering:

Opening van Tsjerkepaad 2023 en de expositie 'Als dingen konden spreken..., objecten met een verhaal'


Website: https://bonifatiuskerkteridzard.org


0107-23

Expositie luciferkerkjes

Kerk - Westernijkerk

Tijdstip: 13.30-17.00 uur
Adres: Jepmaloane 2, 9073 TS Marrum (Westernijkerk)

Zo’n 45 jaar lang had Frits Jansen (1926-2002) uit Cornjum een bijzondere hobby: hij bouwde tientallen kerkmodellen van lucifers exact op schaal. Voor het maken van een kerk was hij soms wel een half jaar bezig en dan was hij wel 40 uur in de week aan het werk.

Na zijn overlijden heeft hij alle kerken aan de stichting Alde Fryske Tsjerken na gelaten.

Vanaf 1 juli tot en met 9 september is een deel van deze collectie elke zaterdag te zien in de kerk van Westernijkerk, bij Marrum.
0107-23

Tsjerkepaad expositie: houtbewerking van G.J.Abma en schildersgroep Colorama

Bartholomeuskerk - Westhem

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Adres: Feytebuorren 1, 8616 LB Westhem
Entree: gratis

Artistieke houtbewerking G.J. Abma, Nijland

Na de wederopbouwd werd de jeugd geadviseerd een vak te leren. Over creatieve kunstzinnige talenten werd niet gesproken.

Gerrit behoorde ook tot deze generatie jongeren die een vak moest leren. Hij koos voor het schildersvak. Hij bekwaamde zich in de creatieve richting, namelijk het letter zetten, toen nog handwerk, en de houtimitatie die veel in kerken en herenhuizen werd toegepast. Door zijn inzet en betrokkenheid blonk hij uit in het schildersvak en menig klant vroeg naar Gerrit om het schilderwerk van zijn pand te verzorgen. Hij deed dit met volle overgave.

Tijdens vakanties in het buitenland vond Gerrit houtresten. Die bijzondere vormen spraken hem aan om er iets van te maken of te bewerken tot een sculptuur. Het begin van zijn artistieke houtbewerking.
In de jaren ’80 heft Gerrit het houtdraaien eigen gemaakt met behulp van boeken, oefenen en ook mislukkingen. Na de technische basiskennis probeert hij zijn creativiteit verder uit te bouwen.

Het hout zelf moet spreken. Hij wil naar voren halen wat er van nature in zit. Elk stuk hout vraagt om een eigen invulling. Een creatief proces (panta rei: alles stroomt). Door te experimenteren en werken met eenvoudige zelfgemaakte gereedschappen is zijn werk van hoge kwaliteit. Een houtkunstenaar “pur sang”.

 

Schildersgroep Colorama, Sneek

De schildersgroep Colorama werd in 1976 te Sneek opgericht. Een enthousiaste groep kunstliefhebbers die zich wilden bekwamen in het tekenen en schilderen.

In het wijkgebouw De Schuttersheuvel kreeg men les van een vaste docent. In 1988 werd de groep omgezet in een vereniging met een bestuur. Het schilderseizoen is van midden september tot begin april op donderdagmiddag onder leiding van gastdocenten.

Iedere week wordt er een thema aangedragen om dit in een persoonlijke beeldtaal uit te drukken, voorbeelden hiervan zijn ‘stad bij nacht’ of ‘ochtendgloren’, het stilleven of een gelukkig moment wat je persoonlijk raakt. Thema’s waar de leden over na moeten denken; wat wil ik vertellen en hoe vorm te geven. Na afloop worden de werken gezamenlijk beoordeeld en besproken.

In het voorjaar trekt de groep naar buiten om op een mooie locatie (en plain air) het landschap te schilderen.

Het seizoen wordt afgesloten met een bezoek aan een museum of galerie.

Contactpersoon :           Piet Werff,  0515-416336
0807-23

Tsjerkepaad 2023

Mariakerk - Kortezwaag

Tijdstip: 13.30 tot 16.30
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: gratis vrijwillige bijdrage naar draagkracht

Iedere zaterdag staat een boek centraal. Een recentie wordt uitgesproken, daarna plenaire discussie met aanwezige bezoekers


Informatie of reservering:

open inloop
0807-23

Tsjerkepaad 2023 en Expositie 'Als dingen konden spreken...' in Ter Idzard

Kerk - Ter Idzard

Tijdstip: 13.30 uur - 17.00 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: Vrij, bijdrage voor het kerkje wordt op prijs gesteld

Tijdens TSJERKEPAAD 2023 is er in het kerkje in Ter Idzard een expositie met als thema: 'Als dingen konden spreken...'.

Objecten met een bijzonder verhaal staan centraal in deze tentoonstelling. De (kunst)voorwerpen zijn ingebracht door inwoners van de drie dorpen van Idzawolde, oftewel Ter Idzard, Oldeholtwolde, Nijeholtwolde. De expositie is verrassend, veelzijdig en interessant voor iedereen.

Iedereen is van harte welkom tot en met 2 september, op zaterdagen van 13.30 tot 17.00 uur.


Informatie of reservering:

Tsjerkepaad 2023 en de expositie 'Als dingen konden spreken..., objecten met een verhaal'


Website: https://bonifatiuskerkteridzard.org


0807-23

Oargelpaad 2023. Bonifatiuskerk Ter Idzard.

Bonifatiuskerk - Ter Idzard

Tijdstip: in de middag
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: nvt

Gelegenheid om het kabinetorgel te bespelen. Dit gaat in overleg met de Plaatselijke Commissie van Bonifatiuskerk Ter Idzard. Mail voor overleg naar kerkje@ter-idzard.nl

De kerk is op deze middag tevens open om de kerk en de expositie 'Als dingen konden spreken...' te bezoeken.


Informatie of reservering:

Organisten die de speciale techniek beheersen, worden van harte uitgenodigd om, in overleg, het traporgel te komen bespelen. 
0807-23

Expositie luciferkerkjes

Kerk - Westernijkerk

Tijdstip: 13.30-17.00 uur
Adres: Jepmaloane 2, 9073 TS Marrum (Westernijkerk)

Zo’n 45 jaar lang had Frits Jansen (1926-2002) uit Cornjum een bijzondere hobby: hij bouwde tientallen kerkmodellen van lucifers exact op schaal. Voor het maken van een kerk was hij soms wel een half jaar bezig en dan was hij wel 40 uur in de week aan het werk.

Na zijn overlijden heeft hij alle kerken aan de stichting Alde Fryske Tsjerken na gelaten.

Vanaf 1 juli tot en met 9 september is een deel van deze collectie elke zaterdag te zien in de kerk van Westernijkerk, bij Marrum.
0807-23

Tsjerkepaad expositie: houtbewerking van G.J.Abma en schildersgroep Colorama

Bartholomeuskerk - Westhem

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Adres: Feytebuorren 1, 8616 LB Westhem
Entree: gratis

Artistieke houtbewerking G.J. Abma, Nijland

Na de wederopbouwd werd de jeugd geadviseerd een vak te leren. Over creatieve kunstzinnige talenten werd niet gesproken.

Gerrit behoorde ook tot deze generatie jongeren die een vak moest leren. Hij koos voor het schildersvak. Hij bekwaamde zich in de creatieve richting, namelijk het letter zetten, toen nog handwerk, en de houtimitatie die veel in kerken en herenhuizen werd toegepast. Door zijn inzet en betrokkenheid blonk hij uit in het schildersvak en menig klant vroeg naar Gerrit om het schilderwerk van zijn pand te verzorgen. Hij deed dit met volle overgave.

Tijdens vakanties in het buitenland vond Gerrit houtresten. Die bijzondere vormen spraken hem aan om er iets van te maken of te bewerken tot een sculptuur. Het begin van zijn artistieke houtbewerking.
In de jaren ’80 heft Gerrit het houtdraaien eigen gemaakt met behulp van boeken, oefenen en ook mislukkingen. Na de technische basiskennis probeert hij zijn creativiteit verder uit te bouwen.

Het hout zelf moet spreken. Hij wil naar voren halen wat er van nature in zit. Elk stuk hout vraagt om een eigen invulling. Een creatief proces (panta rei: alles stroomt). Door te experimenteren en werken met eenvoudige zelfgemaakte gereedschappen is zijn werk van hoge kwaliteit. Een houtkunstenaar “pur sang”.

 

Schildersgroep Colorama, Sneek

De schildersgroep Colorama werd in 1976 te Sneek opgericht. Een enthousiaste groep kunstliefhebbers die zich wilden bekwamen in het tekenen en schilderen.

In het wijkgebouw De Schuttersheuvel kreeg men les van een vaste docent. In 1988 werd de groep omgezet in een vereniging met een bestuur. Het schilderseizoen is van midden september tot begin april op donderdagmiddag onder leiding van gastdocenten.

Iedere week wordt er een thema aangedragen om dit in een persoonlijke beeldtaal uit te drukken, voorbeelden hiervan zijn ‘stad bij nacht’ of ‘ochtendgloren’, het stilleven of een gelukkig moment wat je persoonlijk raakt. Thema’s waar de leden over na moeten denken; wat wil ik vertellen en hoe vorm te geven. Na afloop worden de werken gezamenlijk beoordeeld en besproken.

In het voorjaar trekt de groep naar buiten om op een mooie locatie (en plain air) het landschap te schilderen.

Het seizoen wordt afgesloten met een bezoek aan een museum of galerie.

Contactpersoon :           Piet Werff,  0515-416336
1207-23

Monnikenwerk, Dien L. de Boer

Sint Petruskerk - Jouswier

Adres: Bergsmawei 3, 9124 ES Jouswier

Website: www.monnikenwerk.nl

1207-23

Monnikenwerk, Esther IJssels

Sint Nicolaaskerk - Oosterum

Adres: Terpleane 11 9125 EE Oostrum


1207-23

Monnikenwerk, Josefien Alkema

Sint vituskerk - Wetsens

Tijdstip: 17.00 - 19.30 uur
Adres: Opgong 1, 9122 CV Wetsens
Entree: gratis

Website: www.monnikenwerk.nl

1507-23

Married at Gaast en Ferwoude

Dorpskerk - Ferwoude

Tijdstip: Mits juli tot en met 9 september
Adres: Buren 2, 8761 PC Ferwoude
Entree: Gratis

In de zomermaanden is er in de kerk van Ferwoude een expositie van trouwfoto’s van inwoners uit de dorpen van Gaast en Ferwoude.


Informatie of reservering:

pcgaastferwoude@gmail.com
1507-23

Tsjerkepaad 2023

Mariakerk - Kortezwaag

Tijdstip: 13.30 tot 16.30
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: gratis vrijwillige bijdrage naar draagkracht

Iedere zaterdag staat een boek centraal. Een recentie wordt uitgesproken, daarna plenaire discussie met aanwezige bezoekers


Informatie of reservering:

open inloop
1507-23

Tsjerkepaad 2023 en Expositie 'Als dingen konden spreken...' in Ter Idzard

Kerk - Ter Idzard

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: Vrij, bijdrage voor het kerkje wordt op prijs gesteld

Tijdens TSJERKEPAAD 2023 is er in het kerkje in Ter Idzard een expositie met als thema: 'Als dingen konden spreken...'

Objecten met een bijzonder verhaal staan centraal in deze tentoonstelling. De (kunst)voorwerpen zijn ingebracht door inwoners van de drie dorpen van Idzawolde, oftewel Ter Idzard, Oldeholtwolde, Nijeholtwolde. De expositie is verrassend, veelzijdig en interessant voor iedereen.

Iedereen is van harte welkom tot en met 2 september, op zaterdagen van 13.30 tot 17.00 uur.  

Het laatste weekend, op 9 en 10 september is het Sneupersweekend van het dorpsarchief, als afsluiting van Tsjerkepaad en Open Monumentendag. Open op zaterdag 9.9. en zondag 10.9 van 13.30 tot 17.00 uur


Informatie of reservering:

Tsjerkepaad 2023 en de expositie 'Als dingen konden spreken..., objecten met een verhaal'


Website: https://bonifatiuskerkteridzard.org


1507-23

Tsjerkepaad expositie: houtbewerking van G.J.Abma en schildersgroep Colorama

Bartholomeuskerk - Westhem

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Adres: Feytebuorren 1, 8616 LB Westhem
Entree: gratis

Artistieke houtbewerking G.J. Abma, Nijland

Na de wederopbouwd werd de jeugd geadviseerd een vak te leren. Over creatieve kunstzinnige talenten werd niet gesproken.

Gerrit behoorde ook tot deze generatie jongeren die een vak moest leren. Hij koos voor het schildersvak. Hij bekwaamde zich in de creatieve richting, namelijk het letter zetten, toen nog handwerk, en de houtimitatie die veel in kerken en herenhuizen werd toegepast. Door zijn inzet en betrokkenheid blonk hij uit in het schildersvak en menig klant vroeg naar Gerrit om het schilderwerk van zijn pand te verzorgen. Hij deed dit met volle overgave.

Tijdens vakanties in het buitenland vond Gerrit houtresten. Die bijzondere vormen spraken hem aan om er iets van te maken of te bewerken tot een sculptuur. Het begin van zijn artistieke houtbewerking.
In de jaren ’80 heft Gerrit het houtdraaien eigen gemaakt met behulp van boeken, oefenen en ook mislukkingen. Na de technische basiskennis probeert hij zijn creativiteit verder uit te bouwen.

Het hout zelf moet spreken. Hij wil naar voren halen wat er van nature in zit. Elk stuk hout vraagt om een eigen invulling. Een creatief proces (panta rei: alles stroomt). Door te experimenteren en werken met eenvoudige zelfgemaakte gereedschappen is zijn werk van hoge kwaliteit. Een houtkunstenaar “pur sang”.

 

Schildersgroep Colorama, Sneek

De schildersgroep Colorama werd in 1976 te Sneek opgericht. Een enthousiaste groep kunstliefhebbers die zich wilden bekwamen in het tekenen en schilderen.

In het wijkgebouw De Schuttersheuvel kreeg men les van een vaste docent. In 1988 werd de groep omgezet in een vereniging met een bestuur. Het schilderseizoen is van midden september tot begin april op donderdagmiddag onder leiding van gastdocenten.

Iedere week wordt er een thema aangedragen om dit in een persoonlijke beeldtaal uit te drukken, voorbeelden hiervan zijn ‘stad bij nacht’ of ‘ochtendgloren’, het stilleven of een gelukkig moment wat je persoonlijk raakt. Thema’s waar de leden over na moeten denken; wat wil ik vertellen en hoe vorm te geven. Na afloop worden de werken gezamenlijk beoordeeld en besproken.

In het voorjaar trekt de groep naar buiten om op een mooie locatie (en plain air) het landschap te schilderen.

Het seizoen wordt afgesloten met een bezoek aan een museum of galerie.

Contactpersoon :           Piet Werff,  0515-416336
1907-23

Monnikenwerk, Dien L.de Boer

Sint Petruskerk - Jouswier

Adres: Bergsmawei 3, 9124 ES Jouswier

Website: www.monnikenwerk.nl

1907-23

Monnikenwerk, Esther IJssels

Sint Nicolaaskerk - Oosterum

Adres: Terpleane 11 9125 EE Oostrum


1907-23

Monnikenwerk, Josefien Alkema

Sint vituskerk - Wetsens

Tijdstip: 17.00 - 19.30 uur
Adres: Opgong 1, 9122 CV Wetsens
Entree: gratis

Website: www.monnikenwerk.nl

2207-23

Tsjerkepaad 2023

Mariakerk - Kortezwaag

Tijdstip: 13.30 tot 16.30
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: gratis vrijwillige bijdrage naar draagkracht

Iedere zaterdag staat een boek centraal. Een recentie wordt uitgesproken, daarna plenaire discussie met aanwezige bezoekers


Informatie of reservering:

open inloop
2207-23

Zomerexpositie Kunstcollectief Tegendraads

Sint Hyppolytuskerk - Olterterp

Tijdstip: 13:30-17:00
Entree: Gratis

Van 22 juli t/m 3 september (zaterdag&zondag) 2023  is de jaarlijkse zomerexpositie in de "Sint Hippolytuskerk" in Olterterp. Dit jaar exposeert het Kunst Collectief "Tegendraads"    

Het Kunst Collectief Tegendraads bestaat uit een groep kunstenaars in de regio Drachten-Boornbergum, die gezamenlijk hun kunst onder de aandacht willen brengen.

De groep bestaat uit beroepsmatige/amateur kunstenaars en kunstverzamelaars/liefhebbers: Johan Adema, Ans Hamer, Gerard Herder, Janke Huitema, Gatso Lamsma, Nicole van Overbeek en Margôt Ritman. 

Het bezoek aan de expositie is ook mooi te combineren met een wandeling in de prachtige natuur en bossen rondom het kerkje. 

Route: het pad in tegenover Hotel-Restaurant "Het Witte Huis".  Bij het kerkje is voldoende parkeergelegenheid. 

Openingstijden: zaterdag en zondag van 13:30 - 17:00 uur. 
2207-23

Oargelpaad 2023. Bonifatiuskerk Ter Idzard.

Bonifatiuskerk - Ter Idzard

Tijdstip: in de middag
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: nvt

Gelegenheid om het kabinetorgel te bespelen. Dit gaat in overleg met de Plaatselijke Commissie van Bonifatiuskerk Ter Idzard. Mail voor overleg naar kerkje@ter-idzard.nl

De kerk is op deze middag tevens open om de kerk en de expositie 'Als dingen konden spreken...' te bezoeken.


Informatie of reservering:

Organisten die de speciale techniek beheersen, worden van harte uitgenodigd om, in overleg, het traporgel te komen bespelen.
2207-23

Tsjerkepaad 2023 en Expositie 'Als dingen konden spreken...' in Ter Idzard

Kerk - Ter Idzard

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: Vrij, bijdrage voor het kerkje wordt op prijs gesteld

Tijdens TSJERKEPAAD 2023 is er in het kerkje in Ter Idzard een expositie met als thema: 'Als dingen konden spreken...'

Objecten met een bijzonder verhaal staan centraal in deze tentoonstelling. De (kunst)voorwerpen zijn ingebracht door inwoners van de drie dorpen van Idzawolde, oftewel Ter Idzard, Oldeholtwolde, Nijeholtwolde. De expositie is verrassend, veelzijdig en interessant voor iedereen.

Iedereen is van harte welkom tot en met 2 september, op zaterdagen van 13.30 tot 17.00 uur.


Informatie of reservering:

Tsjerkepaad 2023 en de expositie 'Als dingen konden spreken..., objecten met een verhaal'


Website: https://bonifatiuskerkteridzard.org


2207-23

Tsjerkepaad expositie: houtbewerking van G.J.Abma en schildersgroep Colorama

Bartholomeuskerk - Westhem

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Adres: Feytebuorren 1, 8616 LB Westhem
Entree: gratis

Artistieke houtbewerking G.J. Abma, Nijland

Na de wederopbouwd werd de jeugd geadviseerd een vak te leren. Over creatieve kunstzinnige talenten werd niet gesproken.

Gerrit behoorde ook tot deze generatie jongeren die een vak moest leren. Hij koos voor het schildersvak. Hij bekwaamde zich in de creatieve richting, namelijk het letter zetten, toen nog handwerk, en de houtimitatie die veel in kerken en herenhuizen werd toegepast. Door zijn inzet en betrokkenheid blonk hij uit in het schildersvak en menig klant vroeg naar Gerrit om het schilderwerk van zijn pand te verzorgen. Hij deed dit met volle overgave.

Tijdens vakanties in het buitenland vond Gerrit houtresten. Die bijzondere vormen spraken hem aan om er iets van te maken of te bewerken tot een sculptuur. Het begin van zijn artistieke houtbewerking.
In de jaren ’80 heft Gerrit het houtdraaien eigen gemaakt met behulp van boeken, oefenen en ook mislukkingen. Na de technische basiskennis probeert hij zijn creativiteit verder uit te bouwen.

Het hout zelf moet spreken. Hij wil naar voren halen wat er van nature in zit. Elk stuk hout vraagt om een eigen invulling. Een creatief proces (panta rei: alles stroomt). Door te experimenteren en werken met eenvoudige zelfgemaakte gereedschappen is zijn werk van hoge kwaliteit. Een houtkunstenaar “pur sang”.

 

Schildersgroep Colorama, Sneek

De schildersgroep Colorama werd in 1976 te Sneek opgericht. Een enthousiaste groep kunstliefhebbers die zich wilden bekwamen in het tekenen en schilderen.

In het wijkgebouw De Schuttersheuvel kreeg men les van een vaste docent. In 1988 werd de groep omgezet in een vereniging met een bestuur. Het schilderseizoen is van midden september tot begin april op donderdagmiddag onder leiding van gastdocenten.

Iedere week wordt er een thema aangedragen om dit in een persoonlijke beeldtaal uit te drukken, voorbeelden hiervan zijn ‘stad bij nacht’ of ‘ochtendgloren’, het stilleven of een gelukkig moment wat je persoonlijk raakt. Thema’s waar de leden over na moeten denken; wat wil ik vertellen en hoe vorm te geven. Na afloop worden de werken gezamenlijk beoordeeld en besproken.

In het voorjaar trekt de groep naar buiten om op een mooie locatie (en plain air) het landschap te schilderen.

Het seizoen wordt afgesloten met een bezoek aan een museum of galerie.

Contactpersoon :           Piet Werff,  0515-416336
2307-23

Zomerexpositie Kunstcollectief Tegendraads

Sint Hyppolytuskerk - Olterterp

Tijdstip: 13:30-17:00
Entree: Gratis

Van 22 juli t/m 3 september (zaterdag&zondag) 2023  is de jaarlijkse zomerexpositie in de "Sint Hippolytuskerk" in Olterterp. Dit jaar exposeert het Kunst Collectief "Tegendraads"    

Het Kunst Collectief Tegendraads bestaat uit een groep kunstenaars in de regio Drachten-Boornbergum, die gezamenlijk hun kunst onder de aandacht willen brengen.

De groep bestaat uit beroepsmatige/amateur kunstenaars en kunstverzamelaars/liefhebbers: Johan Adema, Ans Hamer, Gerard Herder, Janke Huitema, Gatso Lamsma, Nicole van Overbeek en Margôt Ritman. 

Het bezoek aan de expositie is ook mooi te combineren met een wandeling in de prachtige natuur en bossen rondom het kerkje.

Adres: Achterwei 6 Olterterp  

Route: het pad in tegenover Hotel-Restaurant "Het Witte Huis".  Bij het kerkje is voldoende parkeergelegenheid. 

Openingstijden: zaterdag en zondag van 13:30 - 17:00 uur. 
2607-23

Monnikenwerk, Dien L. de Boer

Sint Petruskerk - Jouswier

Adres: Bergsmawei 3, 9124 ES Jouswier

Website: www.monnikenwerk.nl

2607-23

Monnikenwerk, Esther IJssels

Sint Nicolaaskerk - Oosterum

Adres: Terpleane 11 9125 EE Oostrum


2607-23

Monnikenwerk, Josefien Alkema

Sint vituskerk - Wetsens

Tijdstip: 17.00 - 19.30 uur
Adres: Opgong 1, 9122 CV Wetsens
Entree: gratis

Website: www.monnikenwerk.nl

2907-23

Tsjerkepaad 2023

Mariakerk - Kortezwaag

Tijdstip: 13.30 tot 16.30
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: gratis vrijwillige bijdrage naar draagkracht

Iedere zaterdag staat een boek centraal. Een recentie wordt uitgesproken, daarna plenaire discussie met aanwezige bezoekers


Informatie of reservering:

open inloop
2907-23

Zomerexpositie Kunstcollectief Tegendraads

Sint Hyppolytuskerk - Olterterp

Tijdstip: 13:30-17:00
Entree: Gratis

Van 22 juli t/m 3 september (zaterdag&zondag) 2023  is de jaarlijkse zomerexpositie in de "Sint Hippolytuskerk" in Olterterp. Dit jaar exposeert het Kunst Collectief "Tegendraads"    

Het Kunst Collectief Tegendraads bestaat uit een groep kunstenaars in de regio Drachten-Boornbergum, die gezamenlijk hun kunst onder de aandacht willen brengen.

De groep bestaat uit beroepsmatige/amateur kunstenaars en kunstverzamelaars/liefhebbers: Johan Adema, Ans Hamer, Gerard Herder, Janke Huitema, Gatso Lamsma, Nicole van Overbeek en Margôt Ritman. 

Het bezoek aan de expositie is ook mooi te combineren met een wandeling in de prachtige natuur en bossen rondom het kerkje. 

Adres: Achterwei 6 Olterterp.   

Route: het pad in tegenover Hotel-Restaurant "Het Witte Huis".  Bij het kerkje is voldoende parkeergelegenheid. 

Openingstijden: zaterdag en zondag van 13:30 - 17:00 uur. 
2907-23

Tsjerkepaad 2023 en Expositie 'Als dingen konden spreken...' in Ter Idzard

Kerk - Ter Idzard

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: Vrij, bijdrage voor het kerkje wordt op prijs gesteld

Tijdens TSJERKEPAAD 2023 is er in het kerkje in Ter Idzard een expositie met als thema: 'Als dingen konden spreken...'

Objecten met een bijzonder verhaal staan centraal in deze tentoonstelling. De (kunst)voorwerpen zijn ingebracht door inwoners van de drie dorpen van Idzawolde, oftewel Ter Idzard, Oldeholtwolde, Nijeholtwolde. De expositie is verrassend, veelzijdig en interessant voor iedereen.

Iedereen is van harte welkom tot en met 2 september, op zaterdagen van 13.30 tot 17.00 uur.


Informatie of reservering:

Tsjerkepaad 2023 en de expositie 'Als dingen konden spreken..., objecten met een verhaal'


Website: https://bonifatiuskerkteridzard.org


2907-23

Expositie luciferkerkjes

Kerk - Westernijkerk

Tijdstip: 13.30-17.00 uur
Adres: Jepmaloane 2, 9073 TS Marrum (Westernijkerk)

Zo’n 45 jaar lang had Frits Jansen (1926-2002) uit Cornjum een bijzondere hobby: hij bouwde tientallen kerkmodellen van lucifers exact op schaal. Voor het maken van een kerk was hij soms wel een half jaar bezig en dan was hij wel 40 uur in de week aan het werk.

Na zijn overlijden heeft hij alle kerken aan de stichting Alde Fryske Tsjerken na gelaten.

Vanaf 1 juli tot en met 9 september is een deel van deze collectie elke zaterdag te zien in de kerk van Westernijkerk, bij Marrum.
2907-23

Tsjerkepaad expositie: houtbewerking van G.J.Abma en schildersgroep Colorama

Bartholomeuskerk - Westhem

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Adres: Feytebuorren 1, 8616 LB Westhem
Entree: gratis

Artistieke houtbewerking G.J. Abma, Nijland

Na de wederopbouwd werd de jeugd geadviseerd een vak te leren. Over creatieve kunstzinnige talenten werd niet gesproken.

Gerrit behoorde ook tot deze generatie jongeren die een vak moest leren. Hij koos voor het schildersvak. Hij bekwaamde zich in de creatieve richting, namelijk het letter zetten, toen nog handwerk, en de houtimitatie die veel in kerken en herenhuizen werd toegepast. Door zijn inzet en betrokkenheid blonk hij uit in het schildersvak en menig klant vroeg naar Gerrit om het schilderwerk van zijn pand te verzorgen. Hij deed dit met volle overgave.

Tijdens vakanties in het buitenland vond Gerrit houtresten. Die bijzondere vormen spraken hem aan om er iets van te maken of te bewerken tot een sculptuur. Het begin van zijn artistieke houtbewerking.
In de jaren ’80 heft Gerrit het houtdraaien eigen gemaakt met behulp van boeken, oefenen en ook mislukkingen. Na de technische basiskennis probeert hij zijn creativiteit verder uit te bouwen.

Het hout zelf moet spreken. Hij wil naar voren halen wat er van nature in zit. Elk stuk hout vraagt om een eigen invulling. Een creatief proces (panta rei: alles stroomt). Door te experimenteren en werken met eenvoudige zelfgemaakte gereedschappen is zijn werk van hoge kwaliteit. Een houtkunstenaar “pur sang”.

 

Schildersgroep Colorama, Sneek

De schildersgroep Colorama werd in 1976 te Sneek opgericht. Een enthousiaste groep kunstliefhebbers die zich wilden bekwamen in het tekenen en schilderen.

In het wijkgebouw De Schuttersheuvel kreeg men les van een vaste docent. In 1988 werd de groep omgezet in een vereniging met een bestuur. Het schilderseizoen is van midden september tot begin april op donderdagmiddag onder leiding van gastdocenten.

Iedere week wordt er een thema aangedragen om dit in een persoonlijke beeldtaal uit te drukken, voorbeelden hiervan zijn ‘stad bij nacht’ of ‘ochtendgloren’, het stilleven of een gelukkig moment wat je persoonlijk raakt. Thema’s waar de leden over na moeten denken; wat wil ik vertellen en hoe vorm te geven. Na afloop worden de werken gezamenlijk beoordeeld en besproken.

In het voorjaar trekt de groep naar buiten om op een mooie locatie (en plain air) het landschap te schilderen.

Het seizoen wordt afgesloten met een bezoek aan een museum of galerie.

Contactpersoon :           Piet Werff,  0515-416336
3007-23

Zomerexpositie Kunstcollectief Tegendraads

Sint Hyppolytuskerk - Olterterp

Tijdstip: 13:30-17:00
Entree: Gratis

Van 22 juli t/m 3 september (zaterdag&zondag) 2023  is de jaarlijkse zomerexpositie in de "Sint Hippolytuskerk" in Olterterp. Dit jaar exposeert het Kunst Collectief "Tegendraads"    

Het Kunst Collectief Tegendraads bestaat uit een groep kunstenaars in de regio Drachten-Boornbergum, die gezamenlijk hun kunst onder de aandacht willen brengen.

De groep bestaat uit beroepsmatige/amateur kunstenaars en kunstverzamelaars/liefhebbers: Johan Adema, Ans Hamer, Gerard Herder, Janke Huitema, Gatso Lamsma, Nicole van Overbeek en Margôt Ritman. 

Het bezoek aan de expositie is ook mooi te combineren met een wandeling in de prachtige natuur en bossen rondom het kerkje. 

Adres: Achterwei 6 Olterterp.   

Route: het pad in tegenover Hotel-Restaurant "Het Witte Huis".  Bij het kerkje is voldoende parkeergelegenheid. 

Openingstijden: zaterdag en zondag van 13:30 - 17:00 uur. 
0208-23

Monnikenwerk, Dien L. de Boer

Sint Petruskerk - Jouswier

Adres: Bergsmawei 3, 9124 ES Jouswier

Website: www.monnikenwerk.nl

0208-23

Monnikenwerk, Esther IJssels

Sint Nicolaaskerk - Oosterum

Adres: Terpleane 11 9125 EE Oostrum


0208-23

Monnikenwerk, Josefien Alkema

Sint vituskerk - Wetsens

Tijdstip: 17.00 - 19.30 uur
Adres: Opgong 1, 9122 CV Wetsens
Entree: gratis

Website: www.monnikenwerk.nl

0508-23

Expositie Corrie Cuperus in Johanneskerk Britsum

Tijdstip: 14.00 uur t/m 17.00 uur
Entree: Gratis

 

Expositie handwerk Corrie Cuperus

 

De uitdaging voor Corrie is vooral om complexe patronen te ontrafelen en om te zetten in een prachtig werk, of het nou naaien, breien, haken of borduren is.

Vanaf zaterdag 5 augustus tot zondag 10 september op de zaterdag en zondag van 14.00 - 17.00 uur.

Als sinds haar vroege jeugd op de woonark op Nieuw Rapenburg bij Huizum is Corrie enthousiast handwerkster. Dat enthousiasme  heeft ze overgenomen van haar moeder, die als ex-naaister graag en veel handwerkte.

De uitdaging voor Corrie is vooral om complexe patronen te ontrafelen en om te zetten in een prachtig werk, of het nou naaien, breien, haken of borduren is. Corrie zal een selectie van haar werken tentoonstellen in de Johanneskerk vanaf begin augustus a.s. tot medio september. De kerk is in de weekenden open voor publiek.


Website: http://


0508-23

'Tsjerkepaad' en de expositie van portretschilder Janneke Holtkamp en keramist Ineke Kroese in de Dorpskerk Huizum (vervolg)

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 13:30 tot 17:00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: Gratis toegang

'Tsjerkepaad' en de expositie van portretschilder Janneke Holtkamp en keramist  Ineke Kroese
in de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden, nog tot en met 9 september 2023, elke zaterdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur.

De Dorpskerk Huizum is ook dit jaar weer open voor 'Tsjerkepaad'. Het thema is ‘Kerk als plaats van ontmoeting’.
Er is dan ook weer een interessante expositie.
Deze zomer exposeren de portretschilder Janneke Holtkamp en de keramist  Ineke Kroese. 
Ook doen we dit jaar tijdens ‘Tsjerkepaad’ op 12 augustus mee met ‘Orgelpaad’, het programma van Stg. Organum Frisicum. Dan zal mevr. M.E. Koopman-Kuipers uit Waskemeer van 15.30 - 16.00 uur het fraaie Van Dam-orgel bespelen.
Ook zal op de andere zaterdagmiddagen het orgel worden bespeeld.
U bent weer van harte welkom in onze oude, maar zeer fraaie kerk.

Janneke Holtkamp begon als jong meisje met het tekenen van haar drie zusjes en klasgenoten. Zij waren altijd erg onder de indruk van de gelijkenis en zij vond het heel leuk om te doen. Toch besloot zij om orthopedagogiek te gaan studeren in plaats van naar de kunstacademie te gaan. Jarenlang heeft zij met veel plezier als orthopedagoog gewerkt, maar tekenen en schilderen bleef altijd haar passie en droom.
Ongeveer 15 jaar geleden begon zij weer actief te schilderen en sinds enkele jaren schildert zij portretten in opdracht. De laatste tijd wil zij, naast de portretten, een verhaal neerzetten rondom de persoon en schildert ze ook mensen in een bepaalde situatie. Hierin vindt zij een nieuwe uitdaging. Zij schildert creatief voor eigen plezier maar ook in opdracht.
Ineke Kroese boetseert schoonheid en kracht van mens en paard en vertaalt dit in bijzonder keramiek. Zij is docent beeldende vorming, HBO-maatschappelijk werk en HBO-Systemische gezinsbegeleiding. Sinds 2005 is zij weer gaan boetseren en zij heeft diverse cursussen gevolgd bij Lia Vriend in Paterswolde.
Ineke is deelnemer van het kunstenaarscollectief ‘Zichtlijn’ uit de gemeente Westerkwartier.

Deze bijzonder mooie expositie wordt mede mogelijk gemaakt door FGD Assurantiën.

U bent van harte welkom. De toegang is gratis. 

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: dorpskerkhuizum@gmail.com . 


Informatie of reservering:

Reservering is niet van toepassing.


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


0508-23

Tsjerkepaad 2023

Mariakerk - Kortezwaag

Tijdstip: 13.30 tot 16.30
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: gratis vrijwillige bijdrage naar draagkracht

Iedere zaterdag staat een boek centraal. Een recentie wordt uitgesproken, daarna plenaire discussie met aanwezige bezoekers


Informatie of reservering:

open inloop
0508-23

Zomerexpositie Kunstcollectief Tegendraads

Sint Hyppolytuskerk - Olterterp

Tijdstip: 13:30-17:00
Entree: Gratis

Van 22 juli t/m 3 september (zaterdag&zondag) 2023  is de jaarlijkse zomerexpositie in de "Sint Hippolytuskerk" in Olterterp. Dit jaar exposeert het Kunst Collectief "Tegendraads"    

Het Kunst Collectief Tegendraads bestaat uit een groep kunstenaars in de regio Drachten-Boornbergum, die gezamenlijk hun kunst onder de aandacht willen brengen.

De groep bestaat uit beroepsmatige/amateur kunstenaars en kunstverzamelaars/liefhebbers: Johan Adema, Ans Hamer, Gerard Herder, Janke Huitema, Gatso Lamsma, Nicole van Overbeek en Margôt Ritman. 

Het bezoek aan de expositie is ook mooi te combineren met een wandeling in de prachtige natuur en bossen rondom het kerkje. 

Adres: Achterwei 6 Olterterp.   

Route: het pad in tegenover Hotel-Restaurant "Het Witte Huis".  Bij het kerkje is voldoende parkeergelegenheid. 

Openingstijden: zaterdag en zondag van 13:30 - 17:00 uur. 
0508-23

Oargelpaad 2023. Bonifatiuskerk Ter Idzard.

Bonifatiuskerk - Ter Idzard

Tijdstip: in de middag
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: nvt

Gelegenheid om het kabinetorgel te bespelen. Dit gaat in overleg met de Plaatselijke Commissie van Bonifatiuskerk Ter Idzard. Mail voor overleg naar kerkje@ter-idzard.nl

De kerk is op deze middag tevens open om de kerk en de expositie 'Als dingen konden spreken...' te bezoeken.


Informatie of reservering:

Organisten die de speciale techniek beheersen, worden van harte uitgenodigd om, in overleg, het traporgel te komen bespelen.
0508-23

Tsjerkepaad 2023 en Expositie 'Als dingen konden spreken...' in Ter Idzard

Kerk - Ter Idzard

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: Vrij, bijdrage voor het kerkje wordt op prijs gesteld

Tijdens TSJERKEPAAD 2023 is er in het kerkje in Ter Idzard een expositie met als thema: 'Als dingen konden spreken...'

Objecten met een bijzonder verhaal staan centraal in deze tentoonstelling. De (kunst)voorwerpen zijn ingebracht door inwoners van de drie dorpen van Idzawolde, oftewel Ter Idzard, Oldeholtwolde, Nijeholtwolde. De expositie is verrassend, veelzijdig en interessant voor iedereen.

Iedereen is van harte welkom tot en met 2 september, op zaterdagen van 13.30 tot 17.00 uur.


Informatie of reservering:

Tsjerkepaad 2023 en de expositie 'Als dingen konden spreken..., objecten met een verhaal'


Website: https://bonifatiuskerkteridzard.org


0508-23

Expositie luciferkerkjes

Kerk - Westernijkerk

Tijdstip: 13.30-17.00 uur
Adres: Jepmaloane 2, 9073 TS Marrum (Westernijkerk)

Zo’n 45 jaar lang had Frits Jansen (1926-2002) uit Cornjum een bijzondere hobby: hij bouwde tientallen kerkmodellen van lucifers exact op schaal. Voor het maken van een kerk was hij soms wel een half jaar bezig en dan was hij wel 40 uur in de week aan het werk.

Na zijn overlijden heeft hij alle kerken aan de stichting Alde Fryske Tsjerken na gelaten.

Vanaf 1 juli tot en met 9 september is een deel van deze collectie elke zaterdag te zien in de kerk van Westernijkerk, bij Marrum.
0508-23

Tsjerkepaad expositie: houtbewerking van G.J.Abma en schildersgroep Colorama

Bartholomeuskerk - Westhem

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Adres: Feytebuorren 1, 8616 LB Westhem
Entree: gratis

Artistieke houtbewerking G.J. Abma, Nijland

Na de wederopbouwd werd de jeugd geadviseerd een vak te leren. Over creatieve kunstzinnige talenten werd niet gesproken.

Gerrit behoorde ook tot deze generatie jongeren die een vak moest leren. Hij koos voor het schildersvak. Hij bekwaamde zich in de creatieve richting, namelijk het letter zetten, toen nog handwerk, en de houtimitatie die veel in kerken en herenhuizen werd toegepast. Door zijn inzet en betrokkenheid blonk hij uit in het schildersvak en menig klant vroeg naar Gerrit om het schilderwerk van zijn pand te verzorgen. Hij deed dit met volle overgave.

Tijdens vakanties in het buitenland vond Gerrit houtresten. Die bijzondere vormen spraken hem aan om er iets van te maken of te bewerken tot een sculptuur. Het begin van zijn artistieke houtbewerking.
In de jaren ’80 heft Gerrit het houtdraaien eigen gemaakt met behulp van boeken, oefenen en ook mislukkingen. Na de technische basiskennis probeert hij zijn creativiteit verder uit te bouwen.

Het hout zelf moet spreken. Hij wil naar voren halen wat er van nature in zit. Elk stuk hout vraagt om een eigen invulling. Een creatief proces (panta rei: alles stroomt). Door te experimenteren en werken met eenvoudige zelfgemaakte gereedschappen is zijn werk van hoge kwaliteit. Een houtkunstenaar “pur sang”.

 

Schildersgroep Colorama, Sneek

De schildersgroep Colorama werd in 1976 te Sneek opgericht. Een enthousiaste groep kunstliefhebbers die zich wilden bekwamen in het tekenen en schilderen.

In het wijkgebouw De Schuttersheuvel kreeg men les van een vaste docent. In 1988 werd de groep omgezet in een vereniging met een bestuur. Het schilderseizoen is van midden september tot begin april op donderdagmiddag onder leiding van gastdocenten.

Iedere week wordt er een thema aangedragen om dit in een persoonlijke beeldtaal uit te drukken, voorbeelden hiervan zijn ‘stad bij nacht’ of ‘ochtendgloren’, het stilleven of een gelukkig moment wat je persoonlijk raakt. Thema’s waar de leden over na moeten denken; wat wil ik vertellen en hoe vorm te geven. Na afloop worden de werken gezamenlijk beoordeeld en besproken.

In het voorjaar trekt de groep naar buiten om op een mooie locatie (en plain air) het landschap te schilderen.

Het seizoen wordt afgesloten met een bezoek aan een museum of galerie.

Contactpersoon :           Piet Werff,  0515-416336
0608-23

Expositie Corrie Cuperus in Johanneskerk Britsum

Tijdstip: 14.00 uur t/m 17.00 uur
Entree: Gratis

 Expositie handwerk van Corrie Cuperus.

 De uitdaging voor Corrie is vooral om complexe patronen te ontrafelen en om te zetten in een prachtig werk, of het nou naaien, breien, haken of borduren is.


Vanaf zaterdag 5 augustus tot zondag 10 september op de zaterdag en zondag van 14.00 - 17.00 uur.

Als sinds haar vroege jeugd op de woonark op Nieuw Rapenburg bij Huizum is Corrie enthousiast handwerkster. Dat enthousiasme  heeft ze overgenomen van haar moeder, die als ex-naaister graag en veel handwerkte.

De uitdaging voor Corrie is vooral om complexe patronen te ontrafelen en om te zetten in een prachtig werk, of het nou naaien, breien, haken of borduren is. Corrie zal een selectie van haar werken tentoonstellen in de Johanneskerk vanaf begin augustus a.s. tot medio september. De kerk is in de weekenden open voor publiek.
Website: http://


0608-23

Zomerexpositie Kunstcollectief Tegendraads

Sint Hyppolytuskerk - Olterterp

Tijdstip: 13:30-17:00
Entree: Gratis

Van 22 juli t/m 3 september (zaterdag&zondag) 2023  is de jaarlijkse zomerexpositie in de "Sint Hippolytuskerk" in Olterterp. Dit jaar exposeert het Kunst Collectief "Tegendraads"    

Het Kunst Collectief Tegendraads bestaat uit een groep kunstenaars in de regio Drachten-Boornbergum, die gezamenlijk hun kunst onder de aandacht willen brengen.

De groep bestaat uit beroepsmatige/amateur kunstenaars en kunstverzamelaars/liefhebbers: Johan Adema, Ans Hamer, Gerard Herder, Janke Huitema, Gatso Lamsma, Nicole van Overbeek en Margôt Ritman. 

Het bezoek aan de expositie is ook mooi te combineren met een wandeling in de prachtige natuur en bossen rondom het kerkje. 

Adres: Achterwei 6 Olterterp.   

Route: het pad in tegenover Hotel-Restaurant "Het Witte Huis".  Bij het kerkje is voldoende parkeergelegenheid. 

Openingstijden: zaterdag en zondag van 13:30 - 17:00 uur. 
0908-23

Monnikenwerk, Dien L. de Boer

Sint Petruskerk - Jouswier

Adres: Bergsmawei 3, 9124 ES Jouswier

Website: www.monnikenwerk.nl

0908-23

Monnikenwerk, Esther IJssels

Sint Nicolaaskerk - Oosterum

Adres: Terpleane 11 9125 EE Oostrum


0908-23

Monnikenwerk, Josefien Alkema

Sint vituskerk - Wetsens

Tijdstip: 17.00 - 19.30 uur
Adres: Opgong 1, 9122 CV Wetsens
Entree: gratis

Website: www.monnikenwerk.nl

1208-23

Expositie Corrie Cuperus in Johanneskerk Britsum

Tijdstip: 14.00 uur t/m 17.00 uur
Entree: Gratis

Expositie handwerk van Corrie Cuperus.

De uitdaging voor Corrie is vooral om complexe patronen te ontrafelen en om te zetten in een prachtig werk, of het nou naaien, breien, haken of borduren is.

Vanaf zaterdag 5 augustus tot zondag 10 september op de zaterdag en zondag van 14.00 - 17.00 uur.

Als sinds haar vroege jeugd op de woonark op Nieuw Rapenburg bij Huizum is Corrie enthousiast handwerkster. Dat enthousiasme  heeft ze overgenomen van haar moeder, die als ex-naaister graag en veel handwerkte.

De uitdaging voor Corrie is vooral om complexe patronen te ontrafelen en om te zetten in een prachtig werk, of het nou naaien, breien, haken of borduren is. Corrie zal een selectie van haar werken tentoonstellen in de Johanneskerk vanaf begin augustus a.s. tot medio september. De kerk is in de weekenden open voor publiek.


Website: http://


1208-23

Tsjerkepaad 2023

Mariakerk - Kortezwaag

Tijdstip: 13.30 tot 16.30
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: gratis vrijwillige bijdrage naar draagkracht

Iedere zaterdag staat een boek centraal. Recentie wordt uitgesproken daarna plenaire dicussie met aanwezige bezoekers.


Informatie of reservering:

open inloop
1208-23

Zomerexpositie Kunstcollectief Tegendraads

Sint Hyppolytuskerk - Olterterp

Tijdstip: 13:30-17:00
Entree: Gratis

Van 22 juli t/m 3 september (zaterdag&zondag) 2023  is de jaarlijkse zomerexpositie in de "Sint Hippolytuskerk" in Olterterp. Dit jaar exposeert het Kunst Collectief "Tegendraads"    

Het Kunst Collectief Tegendraads bestaat uit een groep kunstenaars in de regio Drachten-Boornbergum, die gezamenlijk hun kunst onder de aandacht willen brengen.

De groep bestaat uit beroepsmatige/amateur kunstenaars en kunstverzamelaars/liefhebbers: Johan Adema, Ans Hamer, Gerard Herder, Janke Huitema, Gatso Lamsma, Nicole van Overbeek en Margôt Ritman. 

Het bezoek aan de expositie is ook mooi te combineren met een wandeling in de prachtige natuur en bossen rondom het kerkje. 

Adres: Achterwei 6 Olterterp.   

Route: het pad in tegenover Hotel-Restaurant "Het Witte Huis".  Bij het kerkje is voldoende parkeergelegenheid. 

Openingstijden: zaterdag en zondag van 13:30 - 17:00 uur. 
1208-23

Tsjerkepaad 2023 en Expositie 'Als dingen konden spreken...' in Ter Idzard

Kerk - Ter Idzard

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: Vrij, bijdrage voor het kerkje wordt op prijs gesteld

Tijdens TSJERKEPAAD 2023 is er in het kerkje in Ter Idzard een expositie met als thema: 'Als dingen konden spreken...'

Objecten met een bijzonder verhaal staan centraal in deze tentoonstelling. De (kunst)voorwerpen zijn ingebracht door inwoners van de drie dorpen van Idzawolde, oftewel Ter Idzard, Oldeholtwolde, Nijeholtwolde. De expositie is verrassend, veelzijdig en interessant voor iedereen.

Iedereen is van harte welkom tot en met 2 september, op zaterdagen van 13.30 tot 17.00 uur.


Informatie of reservering:

Tsjerkepaad 2023 en de expositie 'Als dingen konden spreken..., objecten met een verhaal'


Website: https://bonifatiuskerkteridzard.org


1208-23

Expositie luciferkerkjes

Kerk - Westernijkerk

Tijdstip: 13.30-17.00 uur
Adres: Jepmaloane 2, 9073 TS Marrum (Westernijkerk)

Zo’n 45 jaar lang had Frits Jansen (1926-2002) uit Cornjum een bijzondere hobby: hij bouwde tientallen kerkmodellen van lucifers exact op schaal. Voor het maken van een kerk was hij soms wel een half jaar bezig en dan was hij wel 40 uur in de week aan het werk.

Na zijn overlijden heeft hij alle kerken aan de stichting Alde Fryske Tsjerken na gelaten.

Vanaf 1 juli tot en met 9 september is een deel van deze collectie elke zaterdag te zien in de kerk van Westernijkerk, bij Marrum.
1208-23

Tsjerkepaad expositie: houtbewerking van G.J.Abma en schildersgroep Colorama

Bartholomeuskerk - Westhem

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Adres: Feytebuorren 1, 8616 LB Westhem
Entree: gratis

Artistieke houtbewerking G.J. Abma, Nijland

Na de wederopbouwd werd de jeugd geadviseerd een vak te leren. Over creatieve kunstzinnige talenten werd niet gesproken.

Gerrit behoorde ook tot deze generatie jongeren die een vak moest leren. Hij koos voor het schildersvak. Hij bekwaamde zich in de creatieve richting, namelijk het letter zetten, toen nog handwerk, en de houtimitatie die veel in kerken en herenhuizen werd toegepast. Door zijn inzet en betrokkenheid blonk hij uit in het schildersvak en menig klant vroeg naar Gerrit om het schilderwerk van zijn pand te verzorgen. Hij deed dit met volle overgave.

Tijdens vakanties in het buitenland vond Gerrit houtresten. Die bijzondere vormen spraken hem aan om er iets van te maken of te bewerken tot een sculptuur. Het begin van zijn artistieke houtbewerking.
In de jaren ’80 heft Gerrit het houtdraaien eigen gemaakt met behulp van boeken, oefenen en ook mislukkingen. Na de technische basiskennis probeert hij zijn creativiteit verder uit te bouwen.

Het hout zelf moet spreken. Hij wil naar voren halen wat er van nature in zit. Elk stuk hout vraagt om een eigen invulling. Een creatief proces (panta rei: alles stroomt). Door te experimenteren en werken met eenvoudige zelfgemaakte gereedschappen is zijn werk van hoge kwaliteit. Een houtkunstenaar “pur sang”.

 

Schildersgroep Colorama, Sneek

De schildersgroep Colorama werd in 1976 te Sneek opgericht. Een enthousiaste groep kunstliefhebbers die zich wilden bekwamen in het tekenen en schilderen.

In het wijkgebouw De Schuttersheuvel kreeg men les van een vaste docent. In 1988 werd de groep omgezet in een vereniging met een bestuur. Het schilderseizoen is van midden september tot begin april op donderdagmiddag onder leiding van gastdocenten.

Iedere week wordt er een thema aangedragen om dit in een persoonlijke beeldtaal uit te drukken, voorbeelden hiervan zijn ‘stad bij nacht’ of ‘ochtendgloren’, het stilleven of een gelukkig moment wat je persoonlijk raakt. Thema’s waar de leden over na moeten denken; wat wil ik vertellen en hoe vorm te geven. Na afloop worden de werken gezamenlijk beoordeeld en besproken.

In het voorjaar trekt de groep naar buiten om op een mooie locatie (en plain air) het landschap te schilderen.

Het seizoen wordt afgesloten met een bezoek aan een museum of galerie.

Contactpersoon :           Piet Werff,  0515-416336
1308-23

Expositie Corrie Cuperus in Johanneskerk Britsum

Tijdstip: 14.00 uur t/m 17.00 uur
Entree: Gratis

Expositie handwerk van Corrie Cuperus.

De uitdaging voor Corrie is vooral om complexe patronen te ontrafelen en om te zetten in een prachtig werk, of het nou naaien, breien, haken of borduren is.

Vanaf zaterdag 5 augustus tot zondag 10 september op de zaterdag en zondag van 14.00 - 17.00 uur.

Als sinds haar vroege jeugd op de woonark op Nieuw Rapenburg bij Huizum is Corrie enthousiast handwerkster. Dat enthousiasme  heeft ze overgenomen van haar moeder, die als ex-naaister graag en veel handwerkte.

De uitdaging voor Corrie is vooral om complexe patronen te ontrafelen en om te zetten in een prachtig werk, of het nou naaien, breien, haken of borduren is. Corrie zal een selectie van haar werken tentoonstellen in de Johanneskerk vanaf begin augustus a.s. tot medio september. De kerk is in de weekenden open voor publiek.
Website: http://


1308-23

Zomerexpositie Kunstcollectief Tegendraads

Sint Hyppolytuskerk - Olterterp

Tijdstip: 13:30-17:00
Entree: Gratis

Van 22 juli t/m 3 september (zaterdag&zondag) 2023  is de jaarlijkse zomerexpositie in de "Sint Hippolytuskerk" in Olterterp. Dit jaar exposeert het Kunst Collectief "Tegendraads"    

Het Kunst Collectief Tegendraads bestaat uit een groep kunstenaars in de regio Drachten-Boornbergum, die gezamenlijk hun kunst onder de aandacht willen brengen.

De groep bestaat uit beroepsmatige/amateur kunstenaars en kunstverzamelaars/liefhebbers: Johan Adema, Ans Hamer, Gerard Herder, Janke Huitema, Gatso Lamsma, Nicole van Overbeek en Margôt Ritman. 

Het bezoek aan de expositie is ook mooi te combineren met een wandeling in de prachtige natuur en bossen rondom het kerkje. 

Adres: Achterwei 6 Olterterp.   

Route: het pad in tegenover Hotel-Restaurant "Het Witte Huis".  Bij het kerkje is voldoende parkeergelegenheid. 

Openingstijden: zaterdag en zondag van 13:30 - 17:00 uur. 
1608-23

Monnikenwerk, Dien L. de Boer

Sint Petruskerk - Jouswier

Adres: Bergsmawei 3, 9124 ES Jouswier

Website: www.monnikenwerk.nl

1608-23

Monnikenwerk, Esther IJssels

Sint Nicolaaskerk - Oosterum

Adres: Terpleane 11 9125 EE Oostrum


1608-23

Monnikenwerk, Josefien Alkema

Sint vituskerk - Wetsens

Tijdstip: 17.00 - 19.30 uur
Adres: Opgong 1, 9122 CV Wetsens
Entree: gratis

Website: www.monnikenwerk.nl

1908-23

Expositie Corrie Cuperus in Johanneskerk Britsum

Tijdstip: 14.00 uur t/m 17.00 uur
Entree: Gratis

Expositie handwerk van Corrie Cuperus.

 De uitdaging voor Corrie is vooral om complexe patronen te ontrafelen en om te zetten in een prachtig werk, of het nou naaien, breien, haken of borduren is.

Vanaf zaterdag 5 augustus tot zondag 10 september op de zaterdag en zondag van 14.00 - 17.00 uur.

Als sinds haar vroege jeugd op de woonark op Nieuw Rapenburg bij Huizum is Corrie enthousiast handwerkster. Dat enthousiasme  heeft ze overgenomen van haar moeder, die als ex-naaister graag en veel handwerkte.

De uitdaging voor Corrie is vooral om complexe patronen te ontrafelen en om te zetten in een prachtig werk, of het nou naaien, breien, haken of borduren is. Corrie zal een selectie van haar werken tentoonstellen in de Johanneskerk vanaf begin augustus a.s. tot medio september. De kerk is in de weekenden open voor publiek.
Website: http://


1908-23

Tsjerkepaad 2023

Mariakerk - Kortezwaag

Tijdstip: 13.30 tot 16.30
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: gratis vrijwillige bijdrage naar draagkracht

Iedere zaterdag staat een boek centraal. Een recentie wordt uitgesproken daarna een plenaire discussie met aanwezige bezoekers.


Informatie of reservering:

open inloop
1908-23

Zomerexpositie Kunstcollectief Tegendraads

Sint Hyppolytuskerk - Olterterp

Tijdstip: 13:30-17:00
Entree: Gratis

Van 22 juli t/m 3 september (zaterdag&zondag) 2023  is de jaarlijkse zomerexpositie in de "Sint Hippolytuskerk" in Olterterp. Dit jaar exposeert het Kunst Collectief "Tegendraads"    

Het Kunst Collectief Tegendraads bestaat uit een groep kunstenaars in de regio Drachten-Boornbergum, die gezamenlijk hun kunst onder de aandacht willen brengen.

De groep bestaat uit beroepsmatige/amateur kunstenaars en kunstverzamelaars/liefhebbers: Johan Adema, Ans Hamer, Gerard Herder, Janke Huitema, Gatso Lamsma, Nicole van Overbeek en Margôt Ritman. 

Het bezoek aan de expositie is ook mooi te combineren met een wandeling in de prachtige natuur en bossen rondom het kerkje. 

Adres: Achterwei 6 Olterterp.   

Route: het pad in tegenover Hotel-Restaurant "Het Witte Huis".  Bij het kerkje is voldoende parkeergelegenheid. 

Openingstijden: zaterdag en zondag van 13:30 - 17:00 uur. 
1908-23

Tsjerkepaad Schurega Foto Expositie van Iebeltje van der Spoel

Hervormde Kerk - Schurega

Tijdstip: 14.00 uur tot 17.00 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)
Entree: Gratis

Informatie of reservering:

I

Iebeltje van der Spoel (1978)

werkt en woont afwisselend in Jubbega en Amsterdam.

 

                        Informatie over het werk van Iebeltje:                                                                   

Pikerje net, it komt dochs oars; een tegeltje met die tekst stond vroeger bij ons thuis op de schoorsteenmantel. Het betekent zoiets als ”Maak je maar geen zorgen, alles verandert toch.” Dat alles verandert in het leven is een vaststaand feit. Het beangstigt me zowel als dat het me fascineert. Om met deze angst om te gaan maak ik het onderdeel van mijn fotografie. Terugkerende thema’s zijn verval, vergankelijkheid en verlies. Ik gebruik hiervoor vaak mijn eigen Friese jeugd als startpunt voor mijn projecten.

 

OPLEIDING                                                                                Master Photography, St. Joost Breda (2017)                              Masterclass Charlotte Dumas (2008)                     

Bachelor Fotografie Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht (2006) Audiovisuele Media, Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht (propedeuse 2000).  
1908-23

Tsjerkepaad 2023 en Expositie 'Als dingen konden spreken...' in Ter Idzard

Kerk - Ter Idzard

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: Vrij, bijdrage voor het kerkje wordt op prijs gesteld

Tijdens TSJERKEPAAD 2023 is er in het kerkje in Ter Idzard een expositie met als thema: 'Als dingen konden spreken...'

Objecten met een bijzonder verhaal staan centraal in deze tentoonstelling. De (kunst)voorwerpen zijn ingebracht door inwoners van de drie dorpen van Idzawolde, oftewel Ter Idzard, Oldeholtwolde, Nijeholtwolde. De expositie is verrassend, veelzijdig en interessant voor iedereen.

Iedereen is van harte welkom tot en met 2 september, op zaterdagen van 13.30 tot 17.00 uur.  


Informatie of reservering:

Tsjerkepaad 2023 en de expositie 'Als dingen konden spreken..., objecten met een verhaal'


Website: https://bonifatiuskerkteridzard.org


1908-23

Oargelpaad 2023. Bonifatiuskerk Ter Idzard.

Bonifatiuskerk - Ter Idzard

Tijdstip: in de middag
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: nvt

Gelegenheid om het kabinetorgel te bespelen. Dit gaat in overleg met de Plaatselijke Commissie van Bonifatiuskerk Ter Idzard. Mail voor overleg naar kerkje@ter-idzard.nl

De kerk is op deze middag tevens open om de kerk en de expositie 'Als dingen konden spreken...' te bezoeken.


Informatie of reservering:

Organisten die de speciale techniek beheersen, worden van harte uitgenodigd om, in overleg, het traporgel te komen bespelen.
1908-23

Expositie luciferkerkjes

Kerk - Westernijkerk

Tijdstip: 13.30-17.00 uur
Adres: Jepmaloane 2, 9073 TS Marrum (Westernijkerk)

Zo’n 45 jaar lang had Frits Jansen (1926-2002) uit Cornjum een bijzondere hobby: hij bouwde tientallen kerkmodellen van lucifers exact op schaal. Voor het maken van een kerk was hij soms wel een half jaar bezig en dan was hij wel 40 uur in de week aan het werk.

Na zijn overlijden heeft hij alle kerken aan de stichting Alde Fryske Tsjerken na gelaten.

Vanaf 1 juli tot en met 9 september is een deel van deze collectie elke zaterdag te zien in de kerk van Westernijkerk, bij Marrum.
1908-23

Tsjerkepaad expositie: houtbewerking van G.J.Abma en schildersgroep Colorama

Bartholomeuskerk - Westhem

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Adres: Feytebuorren 1, 8616 LB Westhem
Entree: gratis

Artistieke houtbewerking G.J. Abma, Nijland

Na de wederopbouwd werd de jeugd geadviseerd een vak te leren. Over creatieve kunstzinnige talenten werd niet gesproken.

Gerrit behoorde ook tot deze generatie jongeren die een vak moest leren. Hij koos voor het schildersvak. Hij bekwaamde zich in de creatieve richting, namelijk het letter zetten, toen nog handwerk, en de houtimitatie die veel in kerken en herenhuizen werd toegepast. Door zijn inzet en betrokkenheid blonk hij uit in het schildersvak en menig klant vroeg naar Gerrit om het schilderwerk van zijn pand te verzorgen. Hij deed dit met volle overgave.

Tijdens vakanties in het buitenland vond Gerrit houtresten. Die bijzondere vormen spraken hem aan om er iets van te maken of te bewerken tot een sculptuur. Het begin van zijn artistieke houtbewerking.
In de jaren ’80 heft Gerrit het houtdraaien eigen gemaakt met behulp van boeken, oefenen en ook mislukkingen. Na de technische basiskennis probeert hij zijn creativiteit verder uit te bouwen.

Het hout zelf moet spreken. Hij wil naar voren halen wat er van nature in zit. Elk stuk hout vraagt om een eigen invulling. Een creatief proces (panta rei: alles stroomt). Door te experimenteren en werken met eenvoudige zelfgemaakte gereedschappen is zijn werk van hoge kwaliteit. Een houtkunstenaar “pur sang”.

 

Schildersgroep Colorama, Sneek

De schildersgroep Colorama werd in 1976 te Sneek opgericht. Een enthousiaste groep kunstliefhebbers die zich wilden bekwamen in het tekenen en schilderen.

In het wijkgebouw De Schuttersheuvel kreeg men les van een vaste docent. In 1988 werd de groep omgezet in een vereniging met een bestuur. Het schilderseizoen is van midden september tot begin april op donderdagmiddag onder leiding van gastdocenten.

Iedere week wordt er een thema aangedragen om dit in een persoonlijke beeldtaal uit te drukken, voorbeelden hiervan zijn ‘stad bij nacht’ of ‘ochtendgloren’, het stilleven of een gelukkig moment wat je persoonlijk raakt. Thema’s waar de leden over na moeten denken; wat wil ik vertellen en hoe vorm te geven. Na afloop worden de werken gezamenlijk beoordeeld en besproken.

In het voorjaar trekt de groep naar buiten om op een mooie locatie (en plain air) het landschap te schilderen.

Het seizoen wordt afgesloten met een bezoek aan een museum of galerie.

Contactpersoon :           Piet Werff,  0515-416336
2008-23

Expositie Corrie Cuperus in Johanneskerk Britsum

Tijdstip: 14.00 uur t/m 17.00 uur
Entree: Gratis

 Expositie handwerk van Corrie Cuperus.

 De uitdaging voor Corrie is vooral om complexe patronen te ontrafelen en om te zetten in een prachtig werk, of het nou naaien, breien, haken of borduren is.

Vanaf zaterdag 5 augustus tot zondag 10 september op de zaterdag en zondag van 14.00 - 17.00 uur.

Als sinds haar vroege jeugd op de woonark op Nieuw Rapenburg bij Huizum is Corrie enthousiast handwerkster. Dat enthousiasme  heeft ze overgenomen van haar moeder, die als ex-naaister graag en veel handwerkte.

De uitdaging voor Corrie is vooral om complexe patronen te ontrafelen en om te zetten in een prachtig werk, of het nou naaien, breien, haken of borduren is. Corrie zal een selectie van haar werken tentoonstellen in de Johanneskerk vanaf begin augustus a.s. tot medio september. De kerk is in de weekenden open voor publiek.


Website: http://


2008-23

Zomerexpositie Kunstcollectief Tegendraads

Sint Hyppolytuskerk - Olterterp

Tijdstip: 13:30-17:00
Entree: Gratis

Van 22 juli t/m 3 september (zaterdag&zondag) 2023  is de jaarlijkse zomerexpositie in de "Sint Hippolytuskerk" in Olterterp. Dit jaar exposeert het Kunst Collectief "Tegendraads"    

Het Kunst Collectief Tegendraads bestaat uit een groep kunstenaars in de regio Drachten-Boornbergum, die gezamenlijk hun kunst onder de aandacht willen brengen.

De groep bestaat uit beroepsmatige/amateur kunstenaars en kunstverzamelaars/liefhebbers: Johan Adema, Ans Hamer, Gerard Herder, Janke Huitema, Gatso Lamsma, Nicole van Overbeek en Margôt Ritman. 

Het bezoek aan de expositie is ook mooi te combineren met een wandeling in de prachtige natuur en bossen rondom het kerkje. 

Adres: Achterwei 6 Olterterp.   

Route: het pad in tegenover Hotel-Restaurant "Het Witte Huis".  Bij het kerkje is voldoende parkeergelegenheid. 

Openingstijden: zaterdag en zondag van 13:30 - 17:00 uur. 
2608-23

Expositie Corrie Cuperus in Johanneskerk Britsum

Tijdstip: 14.00 uur t/m 17.00 uur
Entree: Gratis

 Expositie handwerk van Corrie Cuperus.

 De uitdaging voor Corrie is vooral om complexe patronen te ontrafelen en om te zetten in een prachtig werk, of het nou naaien, breien, haken of borduren is.

Vanaf zaterdag 5 augustus tot zondag 10 september op de zaterdag en zondag van 14.00 - 17.00 uur.

Als sinds haar vroege jeugd op de woonark op Nieuw Rapenburg bij Huizum is Corrie enthousiast handwerkster. Dat enthousiasme  heeft ze overgenomen van haar moeder, die als ex-naaister graag en veel handwerkte.

De uitdaging voor Corrie is vooral om complexe patronen te ontrafelen en om te zetten in een prachtig werk, of het nou naaien, breien, haken of borduren is. Corrie zal een selectie van haar werken tentoonstellen in de Johanneskerk vanaf begin augustus a.s. tot medio september. De kerk is in de weekenden open voor publiek.
Website: http://


2608-23

Tsjerkepaad 2023

Mariakerk - Kortezwaag

Tijdstip: 13.30 tot 16.30
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: gratis vrijwillige bijdrage naar draagkracht

Iedere zaterdag staat een boek centraal. Een recentie wordt uitgesproken daarna een plenaire discussie met aanwezige bezoekers.


Informatie of reservering:

open inloop
2608-23

Zomerexpositie Kunstcollectief Tegendraads

Sint Hyppolytuskerk - Olterterp

Tijdstip: 13:30-17:00
Entree: Gratis

Van 22 juli t/m 3 september (zaterdag&zondag) 2023  is de jaarlijkse zomerexpositie in de "Sint Hippolytuskerk" in Olterterp. Dit jaar exposeert het Kunst Collectief "Tegendraads"    

Het Kunst Collectief Tegendraads bestaat uit een groep kunstenaars in de regio Drachten-Boornbergum, die gezamenlijk hun kunst onder de aandacht willen brengen.

De groep bestaat uit beroepsmatige/amateur kunstenaars en kunstverzamelaars/liefhebbers: Johan Adema, Ans Hamer, Gerard Herder, Janke Huitema, Gatso Lamsma, Nicole van Overbeek en Margôt Ritman. 

Het bezoek aan de expositie is ook mooi te combineren met een wandeling in de prachtige natuur en bossen rondom het kerkje. 

Adres: Achterwei 6 Olterterp.   

Route: het pad in tegenover Hotel-Restaurant "Het Witte Huis".  Bij het kerkje is voldoende parkeergelegenheid. 

Openingstijden: zaterdag en zondag van 13:30 - 17:00 uur. 
2608-23

Tsjerkepaad Schurega Foto Expositie van Iebeltje van der Spoel

Hervormde Kerk - Schurega

Tijdstip: 14.00 uur tot 17.00 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)
Entree: Gratis

Iebeltje van der Spoel (1978)

werkt en woont afwisselend in Jubbega en Amsterdam.

 

                        Informatie over het werk van Iebeltje:                                                                   

Pikerje net, it komt dochs oars; een tegeltje met die tekst stond vroeger bij ons thuis op de schoorsteenmantel. Het betekent zoiets als ”Maak je maar geen zorgen, alles verandert toch.” Dat alles verandert in het leven is een vaststaand feit. Het beangstigt me zowel als dat het me fascineert. Om met deze angst om te gaan maak ik het onderdeel van mijn fotografie. Terugkerende thema’s zijn verval, vergankelijkheid en verlies. Ik gebruik hiervoor vaak mijn eigen Friese jeugd als startpunt voor mijn projecten.                                                                                                                    

OPLEIDING                                                                                            Master Photography, St. Joost Breda (2017)                              Masterclass Charlotte Dumas (2008)                     

Bachelor Fotografie Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht (2006) Audiovisuele Media, Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht (propedeuse 2000).  
2608-23

Tsjerkepaad 2023 en Expositie 'Als dingen konden spreken...' in Ter Idzard

Kerk - Ter Idzard

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: Vrij, bijdrage voor het kerkje wordt op prijs gesteld

Tijdens TSJERKEPAAD 2023 is er in het kerkje in Ter Idzard een expositie met als thema: 'Als dingen konden spreken...'

Objecten met een bijzonder verhaal staan centraal in deze tentoonstelling. De (kunst)voorwerpen zijn ingebracht door inwoners van de drie dorpen van Idzawolde, oftewel Ter Idzard, Oldeholtwolde, Nijeholtwolde. De expositie is verrassend, veelzijdig en interessant voor iedereen.

Iedereen is van harte welkom tot en met 2 september, op zaterdagen van 13.30 tot 17.00 uur. 


Website: https://bonifatiuskerkteridzard.org


2608-23

Expositie luciferkerkjes

Kerk - Westernijkerk

Tijdstip: 13.30-17.00 uur
Adres: Jepmaloane 2, 9073 TS Marrum (Westernijkerk)

Zo’n 45 jaar lang had Frits Jansen (1926-2002) uit Cornjum een bijzondere hobby: hij bouwde tientallen kerkmodellen van lucifers exact op schaal. Voor het maken van een kerk was hij soms wel een half jaar bezig en dan was hij wel 40 uur in de week aan het werk.

Na zijn overlijden heeft hij alle kerken aan de stichting Alde Fryske Tsjerken na gelaten.

Vanaf 1 juli tot en met 9 september is een deel van deze collectie elke zaterdag te zien in de kerk van Westernijkerk, bij Marrum.
2608-23

Tsjerkepaad expositie: houtbewerking van G.J.Abma en schildersgroep Colorama

Bartholomeuskerk - Westhem

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Adres: Feytebuorren 1, 8616 LB Westhem
Entree: gratis

Artistieke houtbewerking G.J. Abma, Nijland

Na de wederopbouwd werd de jeugd geadviseerd een vak te leren. Over creatieve kunstzinnige talenten werd niet gesproken.

Gerrit behoorde ook tot deze generatie jongeren die een vak moest leren. Hij koos voor het schildersvak. Hij bekwaamde zich in de creatieve richting, namelijk het letter zetten, toen nog handwerk, en de houtimitatie die veel in kerken en herenhuizen werd toegepast. Door zijn inzet en betrokkenheid blonk hij uit in het schildersvak en menig klant vroeg naar Gerrit om het schilderwerk van zijn pand te verzorgen. Hij deed dit met volle overgave.

Tijdens vakanties in het buitenland vond Gerrit houtresten. Die bijzondere vormen spraken hem aan om er iets van te maken of te bewerken tot een sculptuur. Het begin van zijn artistieke houtbewerking.
In de jaren ’80 heft Gerrit het houtdraaien eigen gemaakt met behulp van boeken, oefenen en ook mislukkingen. Na de technische basiskennis probeert hij zijn creativiteit verder uit te bouwen.

Het hout zelf moet spreken. Hij wil naar voren halen wat er van nature in zit. Elk stuk hout vraagt om een eigen invulling. Een creatief proces (panta rei: alles stroomt). Door te experimenteren en werken met eenvoudige zelfgemaakte gereedschappen is zijn werk van hoge kwaliteit. Een houtkunstenaar “pur sang”.

 

Schildersgroep Colorama, Sneek

De schildersgroep Colorama werd in 1976 te Sneek opgericht. Een enthousiaste groep kunstliefhebbers die zich wilden bekwamen in het tekenen en schilderen.

In het wijkgebouw De Schuttersheuvel kreeg men les van een vaste docent. In 1988 werd de groep omgezet in een vereniging met een bestuur. Het schilderseizoen is van midden september tot begin april op donderdagmiddag onder leiding van gastdocenten.

Iedere week wordt er een thema aangedragen om dit in een persoonlijke beeldtaal uit te drukken, voorbeelden hiervan zijn ‘stad bij nacht’ of ‘ochtendgloren’, het stilleven of een gelukkig moment wat je persoonlijk raakt. Thema’s waar de leden over na moeten denken; wat wil ik vertellen en hoe vorm te geven. Na afloop worden de werken gezamenlijk beoordeeld en besproken.

In het voorjaar trekt de groep naar buiten om op een mooie locatie (en plain air) het landschap te schilderen.

Het seizoen wordt afgesloten met een bezoek aan een museum of galerie.

Contactpersoon :           Piet Werff,  0515-416336
2708-23

Expositie Corrie Cuperus in Johanneskerk Britsum

Tijdstip: 14.00 uur t/m 17.00 uur
Entree: Gratis

 Expositie handwerk van Corrie Cuperus.

 De uitdaging voor Corrie is vooral om complexe patronen te ontrafelen en om te zetten in een prachtig werk, of het nou naaien, breien, haken of borduren is.

Vanaf zaterdag 5 augustus tot zondag 10 september op de zaterdag en zondag van 14.00 - 17.00 uur.

Als sinds haar vroege jeugd op de woonark op Nieuw Rapenburg bij Huizum is Corrie enthousiast handwerkster. Dat enthousiasme  heeft ze overgenomen van haar moeder, die als ex-naaister graag en veel handwerkte.

De uitdaging voor Corrie is vooral om complexe patronen te ontrafelen en om te zetten in een prachtig werk, of het nou naaien, breien, haken of borduren is. Corrie zal een selectie van haar werken tentoonstellen in de Johanneskerk vanaf begin augustus a.s. tot medio september. De kerk is in de weekenden open voor publiek.


Website: http://


2708-23

Zomerexpositie Kunstcollectief Tegendraads

Sint Hyppolytuskerk - Olterterp

Tijdstip: 13:30-17:00
Entree: Gratis

Van 22 juli t/m 3 september (zaterdag&zondag) 2023  is de jaarlijkse zomerexpositie in de "Sint Hippolytuskerk" in Olterterp. Dit jaar exposeert het Kunst Collectief "Tegendraads"    

Het Kunst Collectief Tegendraads bestaat uit een groep kunstenaars in de regio Drachten-Boornbergum, die gezamenlijk hun kunst onder de aandacht willen brengen.

De groep bestaat uit beroepsmatige/amateur kunstenaars en kunstverzamelaars/liefhebbers: Johan Adema, Ans Hamer, Gerard Herder, Janke Huitema, Gatso Lamsma, Nicole van Overbeek en Margôt Ritman. 

Het bezoek aan de expositie is ook mooi te combineren met een wandeling in de prachtige natuur en bossen rondom het kerkje. 

Adres: Achterwei 6 Olterterp.   

Route: het pad in tegenover Hotel-Restaurant "Het Witte Huis".  Bij het kerkje is voldoende parkeergelegenheid. 

Openingstijden: zaterdag en zondag van 13:30 - 17:00 uur. 
0209-23

Expositie Corrie Cuperus in Johanneskerk Britsum

Tijdstip: 14.00 uur t/m 17.00 uur
Entree: Gratis

Expositie handwerk van Corrie Cuperus.

 De uitdaging voor Corrie is vooral om complexe patronen te ontrafelen en om te zetten in een prachtig werk, of het nou naaien, breien, haken of borduren is.

Vanaf zaterdag 5 augustus tot zondag 10 september op de zaterdag en zondag van 14.00 - 17.00 uur.

Als sinds haar vroege jeugd op de woonark op Nieuw Rapenburg bij Huizum is Corrie enthousiast handwerkster. Dat enthousiasme  heeft ze overgenomen van haar moeder, die als ex-naaister graag en veel handwerkte.

De uitdaging voor Corrie is vooral om complexe patronen te ontrafelen en om te zetten in een prachtig werk, of het nou naaien, breien, haken of borduren is. Corrie zal een selectie van haar werken tentoonstellen in de Johanneskerk vanaf begin augustus a.s. tot medio september. De kerk is in de weekenden open voor publiek.


Website: http://


0209-23

Tsjerkepaad 2023

Mariakerk - Kortezwaag

Tijdstip: 13.30 tot 16.30
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: gratis vrijwillige bijdrage naar draagkracht

Iedere zaterdag staat een boek centraal. Een recentie wordt uitgesproken daarna een plenaire discussie met aanwezige bezoekers.


Informatie of reservering:

open inloop
0209-23

Zomerexpositie Kunstcollectief Tegendraads

Sint Hyppolytuskerk - Olterterp

Tijdstip: 13:30-17:00
Entree: Gratis

Van 22 juli t/m 3 september (zaterdag&zondag) 2023  is de jaarlijkse zomerexpositie in de "Sint Hippolytuskerk" in Olterterp. Dit jaar exposeert het Kunst Collectief "Tegendraads"    

Het Kunst Collectief Tegendraads bestaat uit een groep kunstenaars in de regio Drachten-Boornbergum, die gezamenlijk hun kunst onder de aandacht willen brengen.

De groep bestaat uit beroepsmatige/amateur kunstenaars en kunstverzamelaars/liefhebbers: Johan Adema, Ans Hamer, Gerard Herder, Janke Huitema, Gatso Lamsma, Nicole van Overbeek en Margôt Ritman. 

Het bezoek aan de expositie is ook mooi te combineren met een wandeling in de prachtige natuur en bossen rondom het kerkje. 

Adres: Achterwei 6 Olterterp.   

Route: het pad in tegenover Hotel-Restaurant "Het Witte Huis".  Bij het kerkje is voldoende parkeergelegenheid. 

Openingstijden: zaterdag en zondag van 13:30 - 17:00 uur. 
0209-23

Tsjerkepaad Schurega Foto Expositie van Iebeltje van der Spoel

Hervormde Kerk - Schurega

Tijdstip: 14.00 uur tot 17.00 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)
Entree: Gratis

Iebeltje van der Spoel (1978)

werkt en woont afwisselend in Jubbega en Amsterdam.

 

                        Informatie over het werk van Iebeltje:                                                                   

Pikerje net, it komt dochs oars; een tegeltje met die tekst stond vroeger bij ons thuis op de schoorsteenmantel. Het betekent zoiets als ”Maak je maar geen zorgen, alles verandert toch.” Dat alles verandert in het leven is een vaststaand feit. Het beangstigt me zowel als dat het me fascineert. Om met deze angst om te gaan maak ik het onderdeel van mijn fotografie. Terugkerende thema’s zijn verval, vergankelijkheid en verlies. Ik gebruik hiervoor vaak mijn eigen Friese jeugd als startpunt voor mijn projecten. 

   

OPLEIDING                                                                                            Master Photography, St. Joost Breda (2017)                              Masterclass Charlotte Dumas (2008)                     

Bachelor Fotografie Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht (2006) Audiovisuele Media, Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht (propedeuse 2000).  

  
0209-23

Tsjerkepaad 2023 en Expositie 'Als dingen konden spreken...' in Ter Idzard

Kerk - Ter Idzard

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: Vrij, bijdrage voor het kerkje wordt op prijs gesteld

Tijdens TSJERKEPAAD 2023 is er in het kerkje in Ter Idzard een expositie met als thema: 'Als dingen konden spreken...'

Objecten met een bijzonder verhaal staan centraal in deze tentoonstelling. De (kunst)voorwerpen zijn ingebracht door inwoners van de drie dorpen van Idzawolde, oftewel Ter Idzard, Oldeholtwolde, Nijeholtwolde. De expositie is verrassend, veelzijdig en interessant voor iedereen.

Iedereen is van harte welkom tot en met 2 september, op zaterdagen van 13.30 tot 17.00 uur.


Informatie of reservering:

Tsjerkepaad 2023 en de expositie 'Als dingen konden spreken..., objecten met een verhaal'


Website: https://bonifatiuskerkteridzard.org


0209-23

Expositie luciferkerkjes

Kerk - Westernijkerk

Tijdstip: 13.30-17.00 uur
Adres: Jepmaloane 2, 9073 TS Marrum (Westernijkerk)

Zo’n 45 jaar lang had Frits Jansen (1926-2002) uit Cornjum een bijzondere hobby: hij bouwde tientallen kerkmodellen van lucifers exact op schaal. Voor het maken van een kerk was hij soms wel een half jaar bezig en dan was hij wel 40 uur in de week aan het werk.

Na zijn overlijden heeft hij alle kerken aan de stichting Alde Fryske Tsjerken na gelaten.

Vanaf 1 juli tot en met 9 september is een deel van deze collectie elke zaterdag te zien in de kerk van Westernijkerk, bij Marrum.
0209-23

Tsjerkepaad expositie: houtbewerking van G.J.Abma en schildersgroep Colorama

Bartholomeuskerk - Westhem

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Adres: Feytebuorren 1, 8616 LB Westhem
Entree: gratis

Artistieke houtbewerking G.J. Abma, Nijland

Na de wederopbouwd werd de jeugd geadviseerd een vak te leren. Over creatieve kunstzinnige talenten werd niet gesproken.

Gerrit behoorde ook tot deze generatie jongeren die een vak moest leren. Hij koos voor het schildersvak. Hij bekwaamde zich in de creatieve richting, namelijk het letter zetten, toen nog handwerk, en de houtimitatie die veel in kerken en herenhuizen werd toegepast. Door zijn inzet en betrokkenheid blonk hij uit in het schildersvak en menig klant vroeg naar Gerrit om het schilderwerk van zijn pand te verzorgen. Hij deed dit met volle overgave.

Tijdens vakanties in het buitenland vond Gerrit houtresten. Die bijzondere vormen spraken hem aan om er iets van te maken of te bewerken tot een sculptuur. Het begin van zijn artistieke houtbewerking.
In de jaren ’80 heft Gerrit het houtdraaien eigen gemaakt met behulp van boeken, oefenen en ook mislukkingen. Na de technische basiskennis probeert hij zijn creativiteit verder uit te bouwen.

Het hout zelf moet spreken. Hij wil naar voren halen wat er van nature in zit. Elk stuk hout vraagt om een eigen invulling. Een creatief proces (panta rei: alles stroomt). Door te experimenteren en werken met eenvoudige zelfgemaakte gereedschappen is zijn werk van hoge kwaliteit. Een houtkunstenaar “pur sang”.

 

Schildersgroep Colorama, Sneek

De schildersgroep Colorama werd in 1976 te Sneek opgericht. Een enthousiaste groep kunstliefhebbers die zich wilden bekwamen in het tekenen en schilderen.

In het wijkgebouw De Schuttersheuvel kreeg men les van een vaste docent. In 1988 werd de groep omgezet in een vereniging met een bestuur. Het schilderseizoen is van midden september tot begin april op donderdagmiddag onder leiding van gastdocenten.

Iedere week wordt er een thema aangedragen om dit in een persoonlijke beeldtaal uit te drukken, voorbeelden hiervan zijn ‘stad bij nacht’ of ‘ochtendgloren’, het stilleven of een gelukkig moment wat je persoonlijk raakt. Thema’s waar de leden over na moeten denken; wat wil ik vertellen en hoe vorm te geven. Na afloop worden de werken gezamenlijk beoordeeld en besproken.

In het voorjaar trekt de groep naar buiten om op een mooie locatie (en plain air) het landschap te schilderen.

Het seizoen wordt afgesloten met een bezoek aan een museum of galerie.

Contactpersoon :           Piet Werff,  0515-416336
0309-23

Expositie Corrie Cuperus in Johanneskerk Britsum

Tijdstip: 14.00 uur t/m 17.00 uur
Entree: Gratis

 Expositie handwerk van Corrie Cuperus.

 De uitdaging voor Corrie is vooral om complexe patronen te ontrafelen en om te zetten in een prachtig werk, of het nou naaien, breien, haken of borduren is.

Vanaf zaterdag 5 augustus tot zondag 10 september op de zaterdag en zondag van 14.00 - 17.00 uur.

Als sinds haar vroege jeugd op de woonark op Nieuw Rapenburg bij Huizum is Corrie enthousiast handwerkster. Dat enthousiasme  heeft ze overgenomen van haar moeder, die als ex-naaister graag en veel handwerkte.

De uitdaging voor Corrie is vooral om complexe patronen te ontrafelen en om te zetten in een prachtig werk, of het nou naaien, breien, haken of borduren is. Corrie zal een selectie van haar werken tentoonstellen in de Johanneskerk vanaf begin augustus a.s. tot medio september. De kerk is in de weekenden open voor publiek.


Website: http://


0309-23

Zomerexpositie Kunstcollectief Tegendraads

Sint Hyppolytuskerk - Olterterp

Tijdstip: 13:30-17:00
Entree: Gratis

Van 22 juli t/m 3 september (zaterdag&zondag) 2023  is de jaarlijkse zomerexpositie in de "Sint Hippolytuskerk" in Olterterp. Dit jaar exposeert het Kunst Collectief "Tegendraads"    

Het Kunst Collectief Tegendraads bestaat uit een groep kunstenaars in de regio Drachten-Boornbergum, die gezamenlijk hun kunst onder de aandacht willen brengen.

De groep bestaat uit beroepsmatige/amateur kunstenaars en kunstverzamelaars/liefhebbers: Johan Adema, Ans Hamer, Gerard Herder, Janke Huitema, Gatso Lamsma, Nicole van Overbeek en Margôt Ritman. 

Het bezoek aan de expositie is ook mooi te combineren met een wandeling in de prachtige natuur en bossen rondom het kerkje. 

Adres: Achterwei 6 Olterterp.   

Route: het pad in tegenover Hotel-Restaurant "Het Witte Huis".  Bij het kerkje is voldoende parkeergelegenheid. 

Openingstijden: zaterdag en zondag van 13:30 - 17:00 uur. 
0309-23

Justright, Jacobien, Simone en Roel.

Ioannis Theaterkerk - Wier

Tijdstip: 15.00 - 17.00
Adres: Lautawei 3a, 9043VP, Wier
Entree: € 15,-

Just Right.

Roel → Gitarist,  Simone → Zangeres,  Jacobien → Zangeres 

Trio met zang en gitaar, zingen en spelen mooie, gevoelige en vlotte liedjes. die heel goed passen in een intieme setting.

Tijdens het concert in theaterkerk in Wier spelen zij bestaande muziek zoals liedjes van Sting, Bløf, Clouseau, Stevie Wonder, Bertolf, The Beatles en nog veel meer. 

Jacobien

Zangeres & Stembevrijder

www.jacobiendebruijn.nl

https://justright.jouwweb.nl  


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
0909-23

Open Monumenten dag met expositie in Johanneskerk Britsum

Tijdstip: 10.00 uur t/m 17.00 uur
Entree: Gratis

 Expositie handwerk van Corrie Cuperus.

 De uitdaging voor Corrie is vooral om complexe patronen te ontrafelen en om te zetten in een prachtig werk, of het nou naaien, breien, haken of borduren is.

Vanaf zaterdag 5 augustus tot zondag 10 september op de zaterdag en zondag van 14.00 - 17.00 uur.

Als sinds haar vroege jeugd op de woonark op Nieuw Rapenburg bij Huizum is Corrie enthousiast handwerkster. Dat enthousiasme  heeft ze overgenomen van haar moeder, die als ex-naaister graag en veel handwerkte.

De uitdaging voor Corrie is vooral om complexe patronen te ontrafelen en om te zetten in een prachtig werk, of het nou naaien, breien, haken of borduren is. Corrie zal een selectie van haar werken tentoonstellen in de Johanneskerk vanaf begin augustus a.s. tot medio september. De kerk is in de weekenden open voor publiek.


Website: http://


0909-23

Tsjerkepaad 2023

Mariakerk - Kortezwaag

Tijdstip: 13.30 tot 16.30
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: gratis vrijwillige bijdrage naar draagkracht

Iedere zaterdag staat een boek centraal. Een recentie wordt uitgesproken daarna een plenaire discussie met aanwezige bezoekers.


Informatie of reservering:

open inloop
0909-23

Tsjerkepaad Schurega Foto Expositie van Iebeltje van der Spoel

Hervormde Kerk - Schurega

Tijdstip: 14.00 uur tot 17.00 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)
Entree: Gratis

Iebeltje van der Spoel (1978)

werkt en woont afwisselend in Jubbega en Amsterdam.

 

                        Informatie over het werk van Iebeltje:                                                                   

Pikerje net, it komt dochs oars; een tegeltje met die tekst stond vroeger bij ons thuis op de schoorsteenmantel. Het betekent zoiets als ”Maak je maar geen zorgen, alles verandert toch.” Dat alles verandert in het leven is een vaststaand feit. Het beangstigt me zowel als dat het me fascineert. Om met deze angst om te gaan maak ik het onderdeel van mijn fotografie. Terugkerende thema’s zijn verval, vergankelijkheid en verlies. Ik gebruik hiervoor vaak mijn eigen Friese jeugd als startpunt voor mijn projecten.

OPLEIDING                                                                                            Master Photography, St. Joost Breda (2017)                              Masterclass Charlotte Dumas (2008)                     

Bachelor Fotografie Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht (2006) Audiovisuele Media, Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht (propedeuse 2000).  
0909-23

Open Monumentendag 2023 en Sneupersweekend Historisch Centrum 'Idzawolde' in Ter Idzard

Tijdstip: Zaterdag 9 en zondag 10 september 13.30 - 17.00 uur
Entree: Vrij, bijdrage voor het kerkje wordt op prijs gesteld

In het kader van Tsjerkepaad en Open Monumentendagen op 9 en 10 september 2023 stelt het Historisch Centrum 'Idzawolde' ook dit jaar weer de archieven open voor eenieder die op zoek is naar feiten uit het verleden van de dorpen Ter Idzard, Olde- en Nijeholtwolde.

Vele oude foto's in speciaal samengestelde fotoboeken en krantenknipselboeken liggen ter inzage. Verder kunnen wij u een aantal familie-stambomen laten zien van dorpsbewoners.

Uiteraard zijn de commissieleden zelf ook aanwezig om u bij uw zoektocht bij te staan.

Mocht u zelf nog materiaal, zoals foto's, verenigingsverslagen, krantenknipsels, trouw- en rouwkaarten, enzovoort hebben, dan ontvangen wij die graag of er wordt ter plekke een kopie van gemaakt.


Opgave:

Opgave niet nodig.

Adres: Bonifatiuskerk Ter Idzard, Idzardaweg 61.

Voor meer informatie: archief@ter-idzard.nl


Website: https://www.ter-idzard.nl/historie


0909-23

Expositie luciferkerkjes en collectie mineralen

Kerk - Westernijkerk

Tijdstip: 10.00-17.00 uur
Adres: Jepmaloane 2, 9073 TS Marrum (Westernijkerk)

Zo’n 45 jaar lang had Frits Jansen (1926-2002) uit Cornjum een bijzondere hobby: hij bouwde tientallen kerkmodellen van lucifers exact op schaal. Voor het maken van een kerk was hij soms wel een half jaar bezig en dan was hij wel 40 uur in de week aan het werk.

Na zijn overlijden heeft hij alle kerken aan de stichting Alde Fryske Tsjerken na gelaten.

Vanaf 1 juli tot en met 9 september is een deel van deze collectie elke zaterdag te zien in de kerk van Westernijkerk, bij Marrum.

Op zaterdag 9 september, Nationale Monumentendag, is de kerk de hele dag open. Naast de luciferkerkjes is dan ook de collectie mineralen van Tjeerd van Dijk uit Marrum te zien. Tjeerd van Dijk is dan zelf aanwezig om daarover te vertellen.
0909-23

Tsjerkepaad expositie: houtbewerking van G.J.Abma en schildersgroep Colorama

Bartholomeuskerk - Westhem

Tijdstip: 13.30 - 17.00 uur
Adres: Feytebuorren 1, 8616 LB Westhem
Entree: gratis

Artistieke houtbewerking G.J. Abma, Nijland

Na de wederopbouwd werd de jeugd geadviseerd een vak te leren. Over creatieve kunstzinnige talenten werd niet gesproken.

Gerrit behoorde ook tot deze generatie jongeren die een vak moest leren. Hij koos voor het schildersvak. Hij bekwaamde zich in de creatieve richting, namelijk het letter zetten, toen nog handwerk, en de houtimitatie die veel in kerken en herenhuizen werd toegepast. Door zijn inzet en betrokkenheid blonk hij uit in het schildersvak en menig klant vroeg naar Gerrit om het schilderwerk van zijn pand te verzorgen. Hij deed dit met volle overgave.

Tijdens vakanties in het buitenland vond Gerrit houtresten. Die bijzondere vormen spraken hem aan om er iets van te maken of te bewerken tot een sculptuur. Het begin van zijn artistieke houtbewerking.
In de jaren ’80 heft Gerrit het houtdraaien eigen gemaakt met behulp van boeken, oefenen en ook mislukkingen. Na de technische basiskennis probeert hij zijn creativiteit verder uit te bouwen.

Het hout zelf moet spreken. Hij wil naar voren halen wat er van nature in zit. Elk stuk hout vraagt om een eigen invulling. Een creatief proces (panta rei: alles stroomt). Door te experimenteren en werken met eenvoudige zelfgemaakte gereedschappen is zijn werk van hoge kwaliteit. Een houtkunstenaar “pur sang”.

 

Schildersgroep Colorama, Sneek

De schildersgroep Colorama werd in 1976 te Sneek opgericht. Een enthousiaste groep kunstliefhebbers die zich wilden bekwamen in het tekenen en schilderen.

In het wijkgebouw De Schuttersheuvel kreeg men les van een vaste docent. In 1988 werd de groep omgezet in een vereniging met een bestuur. Het schilderseizoen is van midden september tot begin april op donderdagmiddag onder leiding van gastdocenten.

Iedere week wordt er een thema aangedragen om dit in een persoonlijke beeldtaal uit te drukken, voorbeelden hiervan zijn ‘stad bij nacht’ of ‘ochtendgloren’, het stilleven of een gelukkig moment wat je persoonlijk raakt. Thema’s waar de leden over na moeten denken; wat wil ik vertellen en hoe vorm te geven. Na afloop worden de werken gezamenlijk beoordeeld en besproken.

In het voorjaar trekt de groep naar buiten om op een mooie locatie (en plain air) het landschap te schilderen.

Het seizoen wordt afgesloten met een bezoek aan een museum of galerie.

Contactpersoon :           Piet Werff,  0515-416336
1009-23

Open Monumenten dag met expositie in Johanneskerk Britsum

Tijdstip: 10.00 uur t/m 17.00 uur
Entree: Gratis

 Expositie handwerk van Corrie Cuperus.

 De uitdaging voor Corrie is vooral om complexe patronen te ontrafelen en om te zetten in een prachtig werk, of het nou naaien, breien, haken of borduren is.

Vanaf zaterdag 5 augustus tot zondag 10 september op de zaterdag en zondag van 14.00 - 17.00 uur.

Als sinds haar vroege jeugd op de woonark op Nieuw Rapenburg bij Huizum is Corrie enthousiast handwerkster. Dat enthousiasme  heeft ze overgenomen van haar moeder, die als ex-naaister graag en veel handwerkte.

De uitdaging voor Corrie is vooral om complexe patronen te ontrafelen en om te zetten in een prachtig werk, of het nou naaien, breien, haken of borduren is. Corrie zal een selectie van haar werken tentoonstellen in de Johanneskerk vanaf begin augustus a.s. tot medio september. De kerk is in de weekenden open voor publiek.


Website: http://


1009-23

Concert van Jochem Schuurman ( orgel) in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15.30 uur

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: € 12,50 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Concert van Jochem Schuurman ( orgel) in De Groate Kerk van

St.-Jacobiparochie, zondag 10 september, aanvang 15.30 uur.

Jochem Schuurman (*1989) kreeg van 1997 tot 2007 orgellessen van Johan G. Koers. Vervolgens studeerde hij bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen, alwaar hij in juni 2013 cum laude afstudeerde als Master of Music. Daarnaast verbleef Jochem Schuurman een aantal maanden in Berlijn om aan de Universität der Künste lessen te volgen bij Leo van Doeselaar en Paolo Crivellaro. Hij volgde masterclasses bij Wolfgang Zerer, Eric Lebrun, Edoardo Bellotti en Pieter Dirksen. Sinds 2016 wordt Jochem Schuurman gecoacht door zijn oud-docent Johan G. Koers.

In december 2013 werd aan Jochem Schuurman het Zilveren Viooltje, een muziekprijs voor jong talent afkomstig uit het noorden van Nederland, uitgereikt. In het juryrapport werd hij geprezen om zijn veelzijdigheid, zijn overtuigende houding en zijn ondernemerschap. In augustus 2015 behaalde hij de derde prijs op het internationale orgelconcours in Wuppertal. In mei 2017 won hij de tweede prijs en de publieksprijs op het internationale César Franck-concours in Haarlem. In september 2018 won hij de tweede prijs op het internationale Buxtehude-orgelconcours in Lübeck en Hamburg. In 2016 en 2019 was hij finalist van het prestigieuze Paul Hofhaimer-orgelconcours rond de historische orgels van de stad Innsbruck.

Jochem Schuurman is titulair organist van de Martinikerk te Franeker en daarmee de vaste bespeler van het monumentale Van Dam-orgel uit 1842.

Als uitvoerend musicus geeft hij concerten als solist, maar ook als begeleider van andere musici en is hij bovendien regelmatig betrokken bij premières van nieuwe composities. Verder is Jochem Schuurman actief als orgel- en pianodocent en werkzaam als artistiek adviseur voor de Stichting Organum Frisicum.

 


Entree: € 12,50 voor volwassenen en kinderen t/m 16 jaar gratis.

Kaartverkoop aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang) via

reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792.

 

 

 


Informatie of reservering:

Entree: € 12,50 voor volwassenen en kinderen t/m 16 jaar gratis.

Kaartverkoop aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang) via

reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792.


Website: http://www.groatekerk.nl


1009-23

Open Monumentendag 2023 en Sneupersweekend Historisch Centrum 'Idzawolde' in de Bonifatiuskerk Ter Idzard

Tijdstip: Zaterdag 9 en zondag 10 september 13.30 - 17.00 uur
Entree: Vrij, bijdrage voor het kerkje wordt op prijs gesteld

In het kader van Tsjerkepaad en Open Monumentendagen op 9 en 10 september 2023 stelt het Historisch Centrum 'Idzawolde' ook dit jaar weer de archieven open voor eenieder die op zoek is naar feiten uit het verleden van de dorpen Ter Idzard, Olde- en Nijeholtwolde.

Vele oude foto's in speciaal samengestelde fotoboeken en krantenknipselboeken liggen ter inzage. Verder kunnen wij u een aantal familie-stambomen laten zien van dorpsbewoners.

Uiteraard zijn de commissieleden zelf ook aanwezig om u bij uw zoektocht bij te staan.

Mocht u zelf nog materiaal, zoals foto's, verenigingsverslagen, krantenknipsels, trouw- en rouwkaarten, enzovoort hebben, dan ontvangen wij die graag of er wordt ter plekke een kopie van gemaakt.


Opgave:

Opgave niet nodig.

Adres: Bonifatiuskerk Ter Idzard, Idzardaweg 61.

Voor meer informatie: archief@ter-idzard.nl


Website: https://www.ter-idzard.nl/historie


1509-23

Janneke Warringa UBUNTU - lieten fan ferbining in Swichum

Nicolaaskerk - Swichum

Tijdstip: 20.30 uur (inloop 20.00 uur)
Adres: Ayttadyk 3, 9087 CD Swichum
Entree: 19,50 (1 koffie/thee inbegrepen)

UBUNTU lieten fan ferbining – Janneke Warringa & Peter vd Zwaag


In het friestalige theaterprogramma Ubuntu zingt Janneke Warringa over verbinding en dialoog; over verdraagzaamheid en respect. Dit vanuit het besef dat we leven in een roerige tijd waarin mensen steeds vaker tegenover elkaar lijken te staan.

Ubuntu – een levensmotto binnen de Zuid-AFrikaanse cultuur en uitgedragen door mensen als Nelson Mandela en Desmond Tutu – betekent vrij vertaald: ‘ik ben, omdat wij zijn’. Met andere woorden: we hebben elkáár nodig in ons bestaan. Wederzijds begrip en onbaatzuchtigheid kunnen daar een bijdrage aan leveren.

Net als haar vorige theaterprogramma Ferlet staat Ubuntu voor een onvergetelijk concert, waar muziek en dit boeiende thema samenkomen. Met bekend en minder bekend repertoire, o.a. van Frank Boeijen, Jenny Arean, Stef Bos, en Liesbeth List, speciaal vertaald in het Fries. Janneke werkt in dit nieuwe programma weer samen met pianist Peter van der Zwaag, begeleider van o.a. Willeke Alberti, Jenny Arean, Robert Long en Liesbeth List. Verder wordt ze muzikaal ondersteund door zangeres Elske Fekkes en celliste Andrea Meijer.

Regie: Bart Kingma

Liedteksten: Baukje Wytsma, Peter van der Zwaag, Janneke Warringa.

Arrangementen en productie: Peter van der Zwaag.


Informatie of reservering:

Bestellen en betalen kaarten via de link

https://kerkjevanswichum.nl/events/ubuntu-janneke-warringa-peter-vd-zwaag-2-670-998/


Website: https://kerkjevanswichum.nl/events/ubuntu-janneke-warringa-peter-vd-zwaag-2-670-998/


1709-23

Herman Postma: Lezing over natuur en natuurreizen

Ioannis Theaterkerk - Wier

Tijdstip: 15.00 - 17.00
Adres: Lautawei 3a, 9043VP, Wier
Entree: € 15,00

Herman Postma werkte hij als landbouwvoorlichter bij LNV. (ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) Hij is nu reisleider bij SNP natuurreizen.
Hij behandelt veel onderwerpen, zoals: werken, wonen, ( over-)leven, natuur, wilde dieren, vogels en planten, cultuur, anekdotes tijdens zijn reizen, armoe, rijkdom ect.
Behalve Afrika vertelt Herman ook over zijn reizen naar Cyprus over de opgravingen daar, de natuur en slangen in Lesbos en heet waterbronnen en modderpoelen in IJsland.

De opbrengst van zijn lezing gaat naar de vrouwen in Afrika.

 


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
2409-23

Zondag 24 september 2023. Cabaretprogramma met Femke Vernij en Arie Vuyk in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15.30 uur De boeddhist en de ADHD-er on tour.

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: € 15,- voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis

Zondag 24 september 2023. Cabaretprogramma met Femke Vernij en Arie Vuyk

in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15.30 uur

De boeddhist en de ADHD-er on tour. 


De een leidt een rustig overzichtelijk leven, is boeddhist, beheerst vrede en focus.

De ander is expert in multitasken, chaos en verwarring.


Waar de boeddhist het publiek onbezorgd laat bulderlachen, 

vindt de ADHD-er op het podium verdieping en kwetsbaarheid.


Deze twee cabaretiers met vele jaren ervaring, staan komend seizoen op 1 podium. Twee soloprogramma’s, twee universums die samen komen.

 


Entree: € 15,- voor volwassenen en kinderen t/m 16 jaar gratis.

Kaartverkoop aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang) via

reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792.


Informatie of reservering:

Kaartverkoop aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang) via

reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792.


Website: http://www.groatekerk.nl


3009-23

Optreden Marcel Smit

Kerk - harich

Tijdstip: 20.00 oere, tsjerke iepen fanôf 19.30 oere
Adres: Stinsenwei 16 te Harich
Entree: € 10,00 inclusief 1x kofje/tee yn de pauze

Marcel Smit is een veel gevraagd artiest en niet meer weg te denken uit de Friese Top 100. Hij is autodidact en na zijn eerste cd in 2007 volgde in 2011 een geheel Friestalig album 'Muzyk'. Dit album kreeg prachtige recensies en daar stond hij ineens 'dat jonkje fan de Westereen' tussen de gevestigde namen van de Friese muziek.

Vanaf 2012 schrijft Marcel alles zelf, zowel de teksten als de muziek. Van fleurig, humoristisch tot ontroerend.

Na zijn tweede album 'Mear muzyk' in 2014 kwam hij in 2020 met zijn nieuwste album 'Noch mear muzyk'. Graag laat hij zijn publiek hiermee kennismaken, maar uiteraard komen ook de bekende bestaande nummers ruimschoots aan bod.


Informatie of reservering:

Kaarten kunt u reserveren via e-mailadres: kultuertsjerkeharich@gmail.com of een appje sturen naar (06) 214 66 178.

Mochten er nog kaarten over zijn, dan kunt u aan de kassa ook nog kaarten kopen.
0110-23

zondag 1 oktober, concert door Fries Kamer Orkest in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15.00 uur

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: € 20,-

Zondag 1 oktober, concert door het Fries Kamer Orkest in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15.00 uur.

 
Dirigent van het Fries Kamer Orkest is: Ronald Slager, als soliste treedt op

mezzo-sopraan : Marijke Beute.

  
Op het programma staan o.a. werken van:

Brahms: Tragische Ouverture

Mahler: Lieder eines fahrende Gesellen, soliste Marijke Beute

Dvorak: Symfonie nr.8Kaarten € 20,- verkrijgbaar via www.frieskamerorkest.nl


Informatie of reservering:

Kaarten uitsluitend verkrijgbaar via: www.frieskamerorkest.nl


Website: http://www.groatekerk.nl


0110-23

Hanneke Rouw

Hervormde Kerk - Schurega

Tijdstip: 14.30 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)
Entree: € 15,00 incl. koffie/thee

Hanneke speelt op een Duitse cello (begin 20e eeuw). Dit is mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Eigen Muziekinstrument.

Vorig seizoen heeft Hanneke met veel plezier en enthousiasme door Nederland getourd met de zes cello suites van Bach en de cello sonates van Beethoven, Mendelssohn, Chopin, Lalo, Brahms, Saint-Saëns, Grieg, Rachmaninoff, Fauré, Shostakovich, Debussy en Prokofjev. Tijdens deze tournee werd zij onder andere begeleid door de Nederlandse pianiste Anouk de Jong en de Russische pianiste Sofia Vasheruk. Vanwege het succes van deze tournee gaat Hanneke Rouw komend seizoen nogmaals op tournee door Nederland, Groot-Brittannië, Italië en Duitsland


Informatie of reservering:

Informatie of reservering kan via: mail kerkjeschurega3@ziggo.nl of 06 11 32 3733


Website: www.hannekerouw.com


0110-23

Woody Band

Ioannis Theaterkerk - Wier

Tijdstip: 15.00 - 17.00
Adres: Lautawei 3a, 9043VP, Wier
Entree: € 15.00

 Woody Band

Vijf doorgewinterde muzikanten spelen en zingen liederen van de legendarische folkzanger Woody Guthrie (1912- 1967) o.a.: ‘This land is your land’.

Ad Bos- zang, drums, steelgitaar

Jan Huitenga- zang, mandoline, viool

Piet Kok- zang, gitaar, mondharmonica Tseard Nauta- zang, bas, tuba, piano

Gerard Nijborg- zang, gitaar, banjo, mandoline, cajun-accordions

 


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
0510-23

De ‘Slauerhoff Lezing’ door Arie Pos in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 20:00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: € 6,00

De ‘Slauerhoff Lezing’ door Arie Pos
Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
donderdag 5 oktober 2023, om 20.00 uur.

In de Dorpskerk Huizum wordt jaarlijks door een Nederlandse prominent de Slauerhoff Lezing gehouden. Dat gebeurt steeds rond de sterfdatum van Jan Jacob Slauerhoff.
Op 5 oktober 2023 wordt deze lezing verzorgd door dr. Arie Pos. De titel van zijn lezing is: ‘Steeds weer de zee: zwerven als lust en noodlot’.
Het is een lezing in het kader van het thema ‘Op wereldreis met Slauerhoff’.

De toegangsprijs is € 6,00. Over het kopen van toegangskaarten volgt later informatie.

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: Peter de Haan, tel. 06-11592427.
E-mail: dorpskerkhuizum@gmail.com .
Ook informatie op https://www.dorpskerkhuizum.nl en https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum .


Informatie of reservering:

Over het kopen van toegangskaarten volgt later informatie.
0710-23

ROON STAAL doet GAAST aan tijdens zijn HERFST TOUR

Dorpskerk - Gaast

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Zeedijk 9, 8757 JV Gaast
Entree: volwassenen €22,50, kinderen en jongeren t/m 17 jaar €12,50

Roon toert vanaf de vertolking van zijn laatste musical rol in 2011 (de rol van Peter Koot in Petticoat van producent Stage Entertainment) vijf keer per jaar door het land met concerten in kerkjes en theaters.

Met zijn gevoelige zang en melodieuze pianospel weet hij zijn publiek telkens weer in vervoering te brengen. Aan de hand van prachtige bekende cover-songs zoals Roon die op geheel eigen wijze brengt en eigen werken die hij schreef in Nederland, Rusland en Japan vult de 43-jarige musicus de avond in met luisterliedjes en hier en daar een verhaal over zijn reizen of dochtertje: Hij werd in 2022 vader.

Niet bekend van radio of TV maar geprezen door bekendheden en het publiek kunt u deze herfst genieten van zijn authentieke performances. 

 


Informatie of reservering:

via website www.roonstaal.com of via 06-15403125


Website: www.roonstaal.nl


0710-23

'DRIE JAAR BACH IN FRYSLAN' - ORGELCONCERT THEO JELLEMA IN REDBADTSJERKE JORWERT

Redbadtsjerke - Jorwert

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Sluitermanwei 4, 9023 AB Jorwert
Entree: Gratis, met bij de uitgang collecte voor het onderhoud van het kerkgebouw

De Leeuwarder stadsorganist Theo Jellema geeft een serie concerten onder de titel 'Drie jaar Bach in Fryslân'.De serie bestaat uit 24 concerten die, verdeeld over drie jaar, plaatsvinden in een enkele Leeuwarder kerk en in een twintigtal dorpskerken, die tot de gemeente Leeuwarden behoren. In de serie brengt Jellema onder meer de complete uitvoering van Bachs Inventionen en Sinfonien, het Wohltemperierte Klavier (deel 1 en 2), de Neumeister Koralen en Die Kunst der Fuge.

 

 

 

 

 0810-23

Roon Staal met Herst tour

Terbantster Tsjerke - Terband

Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Pastorielaan 12, 8449 BE Terband
Entree: € 22,50 excl. consumptie

Beleef een concert van singer-songwriter-pianist Roon Staal waar u zichzelf kunt opladen met nieuwe inspiratie en energie aan het begin van een mooie herfst.

Roon Staal, bekend om zijn loepzuivere tenorstem en vloeiende pianospel, weet zijn publiek elk concert weer op een authentieke en ontspannen wijze in vervoering te brengen. Deze tour biedt u een gevarieerd muziekprogramma met zang in het Engels en Nederlands. Bekende covers van grote namen zoals de Bee Gees, Paul McCartney en Simon & Garfunkel worden afgewisseld met eigen werken.

Roon Staal brengt een bewerking van het bekende nummer ‘Help Me Through The Night’ van zijn oom Ede Staal ten gehore. 

 

 


Informatie of reservering:

 Alle informatie m.b.t. deze tour kunt u vinden op de website www.roonstaal.com. Reserveringen kunnen daar worden gemaakt of via 06-15403125. Tickets kosten € 22,50. Kinderen en jongeren t/m 17 jaar hebben toegang voor € 12,50.


Website: www.posthuistheater.nl of www.terbantstertsjerke.nl


1310-23

Concert van Gerard & Compagnie in 'Muziek +' van de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 17:00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: Vrijwillige bijdrage

Concert van Gerard & Compagnie in de serie 'Muziek +' van Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
vrijdag 13 oktober 2023 van 17.00 tot 18.00 uur.

Gerard & Compagnie speelt al zo’n 25 jaar folkmusic uit de smeltkroes van culturen, die Verenigde Staten van Amerika heet. Akoestische muziek over de liefde, het leven, lijden, werken, hartstocht, dood, humor en melancholie!
In de Dorpskerk Huizum maken ze een keuze uit hun omvangrijke repertoire.o.a. nummers uit hun ‘Weavers’ en 'Three of a Kind' […].

Gerard & Compagnie:

• Gerard Nijborg solozang, gitaren, mandoline, 5sn. banjo

• Lieuwe Koster zang, gitaren, accordeon, mondharmonica,           mandoline

• Alco Hoogcarspel zang, viool, mandoline, mandola

Hoewel de concerten in de serie 'Muziek +' gratis toegankelijk zijn wordt een vrijwillige bijdrage voor de musici zeer op prijs gesteld.

Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!
Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: dorpskerkhuizum@gmail.com .
Meer informatie op: https://www.dorpskerkhuizum.nl ,
https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum en  https://gerardencompagnie.nl .  


Informatie of reservering:

Reserveren is niet nodig.


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl en https://gerardencompagnie.nl .


1310-23

1e Aytta-lezing door Arno Brok in Swichum

Nicolaaskerk - Swichum

Tijdstip: 20.00 uur (inloop 19.30 uur)
Adres: Ayttadyk 3, 9087 CD Swichum
Entree: 12,- (1 koffie/thee inbegrepen)

De 1e Aytta-lezing in het Kerkje van Swichum wordt verzorgd door Commissaris van de Koning Arno Brok. Uiteraard plannen we dat in oktober, rondom de geboortedag van Viglius van Aytta. Deze redelijke onbekende Fries -afkomstig uit Swichum- heeft ondertussen, terecht, een standbeeld op de Tweebaksmarkt in Leeuwarden en een plek in het Fries Museum.
Deze allereerste Aytta-lezing wordt verzorgd door onze eigen fryske pommerant, de Commissaris van Koning, Arno Brok. Hij is ondertussen vijf jaar beschermheer van de Alde Fryske Tsjerken en heeft grote affiniteit met momentenzorg. Zijn liefde voor het culturele erfgoed van Fryslân zal zeker in de lezing doorklinken en natuurlijk legt hij de verbinding naar de huidige tijd en hoe Fryslân en haar inwoners zich daartoe kunnen verhouden met behoud van eigenheid.


Informatie of reservering:

Bestellen en betalen kaarten via de link

https://kerkjevanswichum.nl/events/1e-aytta-lezing-304/


Website: https://kerkjevanswichum.nl/events/1e-aytta-lezing-304/


1410-23

It tredde portret

Doarpstsjerke - Rottevalle

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Buorren 18, 9221 TB Rottevalle
Entree: € 17,50

Hymphamp bringt mei harren tredde kabaretprogramma wer in breed skala oan humorystyske types yn deistige, werkenbere sitewaasjes. In jûn lekker laitsje! Mar ek harkje nei de gefoelige ferskes mei nije teksten. 
Yn 'It tredde portret" komme de pontsjeskippers Klaas-Sjoerd en Sippy foarby, de frouljusferiening, Johannes en Joukje en ek âlde bekinden Rudi en Tiny belibje in nij ANWB avontoer. 
Lit jim fermeitsje, reitsje en gewoan lekker laitsje by HympHamp téater. 
www.hymphamp.nl

Mear ynformaazje en reservearingen: doarpstsjerkerottefalle@gmail.com
2210-23

Zondag 22 oktober 2023. Optreden van Paddy’s Day Off in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15.30 uur

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: € 15,00 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Een muziekprogramma met aanstekelijke Ierse en Schotse folk. Komend seizoen brengt Paddy’s Day Off een vrolijk muziekprogramma geïnspireerd door Ierse plaatsnamen. Via de Rocky Road to Dublin en langs de Bridge of Toome voert de muziek langs plaatsen en door landstreken die elk hun verhaal hebben; van de tragiek van Skibbereen tot de onweerstaanbare Galway Girl.

Wil je het vakantiegevoel nog even vasthouden, of heb je voor volgend jaar nog geen vakantiebestemming? Laat je inspireren door dit repertoire met nummers van o.a. The Dubliners, The Pogues, Dougie MacLean en Dropkick Murphys.


Informatie of reservering:

Kaartverkoop aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang) via

reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792.


Website: http://www.groatekerk.nl


2210-23

Preek van de leek van Immie Jonkman, cultureel entrepeneur

Mariakerk - Kortezwaag

Tijdstip: 10.30 uur: inloop met koffie/thee; 11.00 uur begin preek
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: gratis (collecte aan het eind van de preek)

Korte inhoud volgt nog.
2210-23

Britta Maria

Ioannis Theaterkerk - Wier

Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Lautawei 3a , 9043VP, Wier
Entree: € 15.-

Wegens het grote succes van vorig jaar: Britta back in town!

Met haar prachtige stem trekt ze alle aandacht naar zich toe.

Begeleid op de piano door Maurits Fondse en accordeonist Oleg Fateev

Franse Chansons e.a.

Zie Youtube:
In Dromen:https://www.youtube.com/watch?v=qZhedwXOrAg&t=2s
Houd Moed: https://www.youtube.com/watch?v=QdVtcRLFo_c&t=4s

 


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
2810-23

Zaterdag 28 oktober gaat De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie in samenwerking met verschillende organisaties een invulling geven aan de Nacht van de Nacht.

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie

Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie

Informatie of reservering:

Zaterdag 28 oktober gaat De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie in samenwerking met verschillende organisaties een invulling geven aan de Nacht van de Nacht.

 
2810-23

Les Copains. Franse chansons in Ter Idzard

Kerk - Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur, welkom vanaf 19.15 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: 15 euro inclusief koffie/thee bij binnenkomst en pauzedrankje

De muzikanten van Les Copains nemen ons met contrabas, accordeon, gitaar en zang mee in de wereld van het chanson. Natuurlijk met heerlijke klassiekers van onder meer Jaques Brel en Charles Aznavour. Maar ook eigentijds repertoire staat op het programma. Nostalgie, mooie herinneringen en nieuwe kennismakingen in één avond!

Les Copains bestaat uit de ervaren muzikanten Paul Drijvers, zang/gitaar, Henk Kuik, accordeon/zang en Philip Woudenberg, contrabas/zang. Hun optredens staan bol van (Franse) gemoedelijkheid en plezier. De ontspannen sfeer op deze avond brengt het vakantiegevoel even helemaal bij ons terug!


Informatie of reservering:

kaartjes via cultuur@ter-idzard.nl


Website: https://bonifatiuskerkteridzard.org


2810-23

Orgelconcert door Gert Verhoef

Kerk Wanswert - Wanswert

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Tsjerkepaed 6, 9178 GN Wanswert
Entree: 10 euro inclusief drankje en hapje


2910-23

Lezing Hinkie Bangma - reis op klompen door Amerika

Kerk - harich

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Stinsenwei 16, 8571 RJ Harich
Entree: € 7,50 incl. koffie / thee (plaatsen te reserveren via kultuertsjerkeharich@gmail.com)

Hinkie Bangma kan geweldig vertellen over haar éénjarige reis op klompen en haar tweedehands fiets door Amerika. Op hilarische wijze vertelt zij alles over haar avonturen van dertig jaar geleden, toen zij naar Amerika vertrok en in New York op de fiets stapte met klompen aan. Nieuwsgierig naar haar boeiende verhaal? Kom gezellig langs! Koffie en thee staat klaar!
2910-23

Grytz & Grize

Terbantster Tsjerke - Terband

Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Pastorielaan 12, 8449 BE Terband
Entree: € 15,-- inclusief consumptie

Fryske ferskes

Grytz & Grize, altijd samen op pad sinds 2010 met voornamelijk covers op feesten en partijen. Maar in Terband zullen zij alleen maar Friese liedjes spelen! Douwe en Grytsje hebben een nieuw programma samengesteld, samen met Bokke Rypma (Boys named Sue, Damp, Bokke en de Heidehippers) en Jan Hoekstra (J.A.N.).

‘Fryske ferskes, de titel zegt het al, Friese liedjes. Denk aan Bliuw by my, Sei Age, Heit mei’k mei. Maar ook van Bokke, J.A.N. en andere Friestalige artiesten. Natuurlijk kunnen de Boudewijn de Groot-liedjes ook niet ontbreken.

 


Informatie of reservering:

Kaartverkoop via Posthuistheater : www.posthuistheater.nl of telefoonnummer 0513-619494


Website: www.terbantstertsjerke.nl


0511-23

Workshop stembevrijding en Mantra onder leiding van Hester Dam in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden

Workshop stembevrijding en Mantra onder leiding van Hester Dam, zondag 5 november 2023 
in de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden.

Hierover zal later meer informatie worden verstrekt. 


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl en www.hesterdam.nl


0511-23

VOORSTELLING 'UBUNTU' IN REDBADTSJERKE JORWERT

Redbadtsjerke - Jorwert

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Sluitermanwei 4, 9023 AB Jorwert
Entree: € 19,50

In het Friestalige theaterprogramma Ubuntu zingt Janneke Warringa over verbinding en dialoog; over verdraagzaamheid en respect. Dit vanuit het besef dat we leven in een roerige tijd waarin mensen steeds vaker tegenover elkaar lijken te staan.

Ubuntu - een levensmotto binnen de Zuid-Afrikaanse cultuur en uitgedragen door mensen als Nelson Mandela en Desmond Tutu - betekent vrij vertaald: 'ik ben, omdat wij zijn'.
Met andere woorden: we hebben elkáár nodig in ons bestaan. Wederzijds begrip en onbaatzuchtigheid kunnen daar een bijdrage aan leveren.

Net als haar vorige theaterprogramma Ferlet staat Ubuntu voor een bijzondere voorstelling, waar muziek en dit boeiende thema samenkomen. Met bekend en minder bekend repertoire, van o.a. Jenny Arean, Stef Bos en Liesbeth List, speciaal vertaald in het Fries.
Janneke werkt in dit nieuwe programma weer samen met pianist Peter van der Zwaag, begeleider van artiesten als Willeke Alberti, Jenny Arean, Robert Long en Liesbeth List.

Verder wordt ze muzikaal ondersteund door zangeres Elske Fekkes en celliste Andrea Meijer.

 
0511-23

Lichtjesavond

Sint vituskerk - Wetsens

Tijdstip: 15.30 - 17.00
Adres: Opgong 1, 9122 CV Wetsens
Entree: collecte

Met een viering bij kaarslicht krijgt men de gelegenheid stil te staan bij dierbaren die men moet missen


Website: www.vituswetsens.nl


0511-23

Theaterconcert: ‘Broos’

Ioannis Theaterkerk - Wier

Tijdstip: 15.00 - 17.00
Adres: Tsjerkepaed 24 9043 VN Wier
Entree: € 15.00

Anne Zwaga en Cajan Witmer, bekend van Blau Hynder. 

Met het programma “Broos” brengen professioneel saxofonist Anne Zwaga en pianist Cajan Witmer een unieke voorstelling met uitsluitend eigen muziek en teksten. Cajan en Anne vinden elkaar in lyrische melodieën waarin de saxofoon en de piano met elkaar lijken te versmelten. Tekst brengt de luisteraar in de sfeer van de muziek en vice versa. Er is ruimte om te fantaseren, dóór te denken en om te lachen. Zang komt als element van verrassing en brengt je nog dichter bij de muziek.


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
1111-23

HEILIGENBEELDENMARKT IN REDBADTSJERKE JORWERT

Redbadtsjerke - Jorwert

Tijdstip: 11.00 - 16.00 uur
Adres: Sluitermanwei 4, 9023 AB Jorwert

De Radboudkerk in Jorwert zal in het weekend van 11 en 12 november helemaal in het teken staan van heiligenbeelden en veel andere religieuze voorwerpen. 

Een groep verzamelaars van heiligenbeelden en andere religieuze voorwerpen tonen en verkopen dan hier deels hun mooie collectie, die vaak na jaren verzamelen een enorme omvang heeft aangenomen. 

Op deze gezellige en sfeervolle expositie ontmoeten veel mensen met - en zonder kerkelijke achtergrond elkaar, raken met elkaar in gesprek en halen oude herinneringen op. Genieten van de vele heiligenbeelden, bid- en devotieprentjes, medailles, wijwaterbakjes, knik-engelen, oude kerstgroepen, rozenkransen, kruisbeelden, zakheiligdommen, religieuze afbeeldingen en nog veel meer religieuze voorwerpen. 

De diversiteit aan religieuze artikelen is ongekend groot voor het Noorden en zijn veelal tegen heel redelijke prijzen te koop. We willen deze voorwerpen weer terugbrengen onder de mensen, zegt organisator Jan van Cruchten. 

In deze Middeleeuwse kerk worden prachtige Marialiederen ten gehore gebracht. Tevens treft men er een boekentafel aan met veel informatie over heiligenlevens. Ook wordt er een devotiehoek ingericht met een prachtig Mariabeeld waar mensen tot rust en bezinning kunnen komen, een lichtje kunnen opsteken en een boodschap of wens kunnen achterlaten. 
1211-23

Fries Symfonie Orkest

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie

Tijdstip: 16.00 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: € 15,- voor volwassenen/ tot 18 jaar €7,50/ vrienden €12,50

Zondag 12 november 2023, optreden van het Fries Symfonie Orkest in

De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 16.00 uur

 Het Fries Symfonie Orkest bestaat uit een veertigtal bevlogen amateurmusici die wekelijks in Beetsterzwaag repeteren onder leiding van dirigent Gerhart Drijvers. Het FSO geeft gemiddeld vier concerten per jaar en brengt daarmee allerlei verschillende werken uit de klassieke muziek ten gehore. Vaak wordt er samengewerkt met andere musici, dansers, acteurs uit de provincie.

November vinden we een geschikte maand voor een symfonie. Vandaar de symfonie van Haydn.

Voor het stuk van Jan Václav Kalliwoda hebben we samenwerking gezocht met een jonge hoornist, Sybren Faber. ook vinden we het belangrijk naast werk van oude bekende componisten werk van componisten te laten horen die klassieke muziek in een eigentijds jasje stoppen of muziek maken die een geheel eigen klank hebben.

 


Gelegenheid na het concert voor ontmoeting met een drankje.

 
Datum: Zondag 12 november

Locatie: De Groate Kerk, St. Jacobiparochie

Aanvang 16.00 uur

 


Kaarten bestellen via www.fso.frl of aan de zaal

Prijs Volwassenen € 15,00/ jongeren tot 18 jaar €7,50/ vrienden €12,50. incl. pauzedrankje

 


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de secretaris van het FSO (0631918186)

 

 

 

Voorlopig programma

Carl Maria von Weber Ouverture Peter Schmoll
Hendrik Andriessen Hendrik Khunau*
Jan Václav Kalliwoda Introduction & Rondeau
Joseph Haydn Symfonie 104 D majeur

 

 

 

 


Informatie of reservering:

U kunt kaarten bestellen via www.fso.frl of aan de zaal


Website: http://www.groatekerk.nl


1211-23

HEILIGENBEELDENMARKT IN REDBADTSJERKE JORWERT

Redbadtsjerke - Jorwert

Tijdstip: 11.00 - 16.00 uur
Adres: Sluitermanwei 4, 9023 AB Jorwert

De Radboudkerk in Jorwert zal in het weekend van 11 en 12 november helemaal in het teken staan van heiligenbeelden en veel andere religieuze voorwerpen. 

Een groep verzamelaars van heiligenbeelden en andere religieuze voorwerpen tonen en verkopen dan hier deels hun mooie collectie, die vaak na jaren verzamelen een enorme omvang heeft aangenomen. 

Op deze gezellige en sfeervolle expositie ontmoeten veel mensen met - en zonder kerkelijke achtergrond elkaar, raken met elkaar in gesprek en halen oude herinneringen op. Genieten van de vele heiligenbeelden, bid- en devotieprentjes, medailles, wijwaterbakjes, knik-engelen, oude kerstgroepen, rozenkransen, kruisbeelden, zakheiligdommen, religieuze afbeeldingen en nog veel meer religieuze voorwerpen. 

De diversiteit aan religieuze artikelen is ongekend groot voor het Noorden en zijn veelal tegen heel redelijke prijzen te koop. We willen deze voorwerpen weer terugbrengen onder de mensen, zegt organisator Jan van Cruchten. 

In deze Middeleeuwse kerk worden prachtige Marialiederen ten gehore gebracht. Tevens treft men er een boekentafel aan met veel informatie over heiligenlevens. Ook wordt er een devotiehoek ingericht met een prachtig Mariabeeld waar mensen tot rust en bezinning kunnen komen, een lichtje kunnen opsteken en een boodschap of wens kunnen achterlaten. 
1211-23

We Want More Vocal Group

Terbantster Tsjerke - Terband

Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Pastorielaan 12, 8449 BE Terband
Entree: € 15,- inclusief consumptie

We Want More Vocal Group uit Heerenveen bestaat uit 28 ervaren zangers en zangeressen. De vocal group is in september 2020 opgericht door de gedreven topdirigent en pianist Lars Mulder en zijn vrouw Tjitske Mulder die vooral de presentatie en communicatie van de vocal group doet. Lars en Tjitske zijn o.a. bekend van het grote Queen Project in Heerenveen (zie ook: www.queenproject.nl). Het repertoire van We Want More Vocal Group omvat de mooiste pop en rock hits (o.a. Adele, Andra Day, Aerosmith, Billy Joel, Coldplay, Ed Sheeran, Imagine Dragons, Simply Red en Queen). Naast enkele a capella nummers zingt de vocal group vooral met begeleiding van piano, keyboard, gitaar en/of band. De koornummers worden afgewisseld met verassende solo's en duetten door enkele talenten van de vocal group. Laat je meeslepen in een wereld vol energie, passie en emotie. Een concert om nooit te vergeten! Net even wat anders en net even wat meer.


Informatie of reservering:

Voorverkoop kaarten via www.posthuishuistheater.nl of telefoonnummer 0513-619494


Website: www.terbantstertsjerke.nl


1911-23

“Percussie en panfluit”

Sint Vituskerk - Finkum

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Holdingawei 51, 9053 LV Finkum
Entree: €19,50, t/m 20 jaar €10,00. Incl. drankje in de pauze

“Percussie en panfluit”


Matthijs Koene - panfluit en Raphael Simon - slagwerk

De Nederlandse panfluittist Matthijs Koene en de Franse slagwerker Raphael Simon bundelen hun krachten in een lang verwacht concertprogramma. Componisten uit heel Europa schreven korte nieuwe werken voor dit duo en hun levendige instrumentale combinatie. Compositiestudenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag vullen deze composities aan met hun eigen spiegelingen tot een veelzijdig programma.

Fotograaf: Sarah Wijzenbeek


Informatie of reservering:

www.pakhussolo.nl


Website: www.pakhussolo.nl


1911-23

Duo IJlstra/Garcia: Colores del Sur: MUZIEK VOL ZUIDELIJK TEMPERAMENT

Doarpstsjerke - Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Buorren 18, 9221 TB Rottevalle
Entree: € 15,00, inclusief koffie/thee

"We nemen je mee naar het muzikale zuiden waar we samen dansen, zingen en dromen in het avondlicht.” (Femke IJlstra en Celia García-García)

Saxofoniste Femke IJlstra en pianiste Celia García-García ontmoetten elkaar tijdens een uitvoering van de Jazz Suite nr. 2 van Shostakovich in het Amsterdamse Concertgebouw. Al snel besloten de dames een duo te vormen en zich toe te leggen op repertoire en bewerkingen voor deze bezetting. IJlstra is een van de succesvolste klassieke saxofonisten van haar generatie en speelde over de hele wereld. Ze is oprichter van het Syrène Saxofoonkwartet en werkt als hoofdvakdocent aan het Groningse Prins Claus Conservatorium. García-García is een veelgevraagd pianiste en verbonden aan het Utrechts Conservatorium en het Tilburgse Fontys als docente en koorrepetitor. Regelmatig treedt ze op met Nederlandse symfonieorkesten.

Na diverse succesvolle optredens besloot het duo een album te maken voor het avontuurlijke label TRPTK. Ze kozen voor warmbloedig repertoire met een duidelijk Zuid-Europese en Zuid-Amerikaanse inslag. Onder het motto ‘Colores del Sur’ spelen ze muziek van onder meer Isaac Albéniz, Paul Maurice, Manuel de Falla, Heitor Villa-Lobos en Jean Françaix. Componisten, waarvan bekend is dat ze open stonden voor exotische invloeden. Ook bevat de productie curiosa van Maurice Ravel, Darius Milhaud en Kurt Weill.

IJlstra en García-García weten aan deze temperamentvolle muziek – waarin vrolijkheid en melancholie hand in hand gaan – een authentieke stem te geven. Ze spelen met een losheid en onbevangenheid die ongekend is. “We willen een echt verhaal vertellen en spelen uit ons gevoel, we willen vooral onszelf zijn”, laten de musici weten. Het resultaat is er dan ook naar, met gepassioneerde uitvoeringen die soms een spannend, rafelig randje hebben.

“Graag willen we deze fantastische muziek overal laten horen, na een lange corona periode. Dit levendige en krachtige repertoire is echt onweerstaanbaar.” 
1911-23

Fryske Tsjiinst

Hervormde Kerk - Schurega

Tijdstip: 9,30 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)


1911-23

The Frentsjer Jazz Connection

Hervormde Kerk - Schurega

Tijdstip: 14.30 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)
Entree: € 12,50 incl. koffie/thee

Informatie of reservering:

The Frentsjer Jazz Connection is een trio van enthousiaste muzikanten. Hun repertoire bestaat uit Latin, Jazz en Pop.          Ze bespelen de piano, gitaar, contrabas en saxofoon met zang.

Het belooft een gezellige  middag te worden
2511-23

Floor Wittink. Vertelconcert 'Misschien wisten zij alles' in Ter Idzard

Kerk - Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur, welkom vanaf 19.15 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: 15,00 euro inclusief koffie/thee bij binnenkomst en pauzedrankje

In ‘Misschien wisten zij alles’ smeedt musicus Floor Wittink verhalen van Toon Tellegen en muziek van onder meer Schubert, Bach en Ravel samen tot een uniek vertelconcert voor volwassenen.

Zichzelf begeleidend op piano en saxofoon speelt en vertelt Floor enkele van de 214 intieme, filosofische en soms absurdistische verhalen over de mier en andere dieren uit het gelijknamige boek van deze schrijver, arts en dichter.

Muziek en vertellingen vormen een subtiele eenheid, die ontroert, verrast en je laat wegdromen.


Informatie of reservering:

kaartjes via cultuur@ter-idzard.nl

 


Website: https://bonifatiuskerkteridzard.org


2611-23

Friestalig theaterprogramma Ubuntu, lieten fan ferbining- Janneke Warringa

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: €19,50

Zondag 26 november 2023 in De Groate Kerk van

St.-Jacobiparochie, Friestalig theaterprogramma Ubuntu, lieten fan ferbining - Janneke Warringa, aanvang 15.30 uur

 

In het Friestalige theaterprogramma Ubuntu zingt Janneke Warringa over verbinding

en dialoog; over verdraagzaamheid en respect. Dit vanuit het besef dat we leven in een roerige tijd waarin mensen steeds vaker tegenover elkaar lijken te staan.
Ubuntu - een levensmotto binnen de Zuid-Afrikaanse cultuur en uitgedragen door mensen als Nelson Mandela en Desmond Tutu - betekent vrij vertaald: 'ik ben, omdat wij zijn'.
Met andere woorden: we hebben elkáár nodig in ons bestaan.
Wederzijds begrip en onbaatzuchtigheid kunnen daar een bijdrage aan leveren.

 


Net als haar vorige theaterprogramma Ferlet staat Ubuntu voor een bijzondere voorstelling, waar muziek en dit boeiende thema samenkomen. Met bekend en minder bekend repertoire, van o.a. Jenny Arean, Stef Bos en Liesbeth List, speciaal vertaald in het Fries.
Janneke werkt in dit nieuwe programma weer samen met pianist Peter van der Zwaag, begeleider van artiesten als Willeke Alberti, Jenny Arean, Robert Long en Liesbeth List.

Verder wordt ze muzikaal ondersteund door zangeres Elske Fekkes en celliste Andrea Meijer.

 


Entree: € 19,50

 


Info: Peter van der Zwaag 06-29050584

www.petervanderzwaag.nl

 


Informatie of reservering:

info en reserveren : www.petervanderzwaag.nl

T 06-29050584


Website: http://www.groatekerk.nl


2611-23

Bert Heerink

Thomaskerk - Katlijk

Adres: Kerkelaan 20, 8455 JR Katlijk

Bert Heerink is een in Utrecht geboren muzikant en zanger. Hij is vooral bekend van de hardrockband Vandenberg, waarmee hij in de jaren tachtig twee wereldhits scoort: Burning Heart en Different Worlds.

Daarna speelt hij in de band Picture en brengt hij een aantal albums in het Nederlands uit. Halverwege de jaren negentig zingt hij enkele reclamespotjes voor Heineken in. Eén van de liedjes, Julie July, wordt een top 10-hit. Het album Storm Na De Stilte wordt goud.2611-23

preek van de leek

Mariakerk - Kortezwaag

Tijdstip: 10.30 - 12.30
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: gratis vrijwillige bijdrage naar draagkracht

Lekepreker en inhoud volgen nog
2611-23

The Lasses

Terbantster Tsjerke - Terband

Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Pastorielaan 12, 8449 BE Terband
Entree: € 15,- inclusief consumptie

Wintersongs

The Lasses staan bekend om hun geweldige vertolkingen van Ierse, Schotse en Amerikaanse folk, en hun troostrijke eigen werk. Hun tweestemmigheid is uniek en met hun ontspannen podiumpresentatie weten ze elk publiek voor zich te winnen.

Sophie Janna en Margot Merah zingen samen alsof ze zussen zijn. Verhalen over liefde, dood en andere ellende worden gebracht zonder pretentie, vol humor en muzikaliteit. De Ierse en Amerikaanse folktradities hebben duidelijk hun stempel gezet op de liedkeuze én op het eigen werk van The Lasses. Speciaal voor de donkere wintermaanden hebben ze een sfeervol ‘winterprogramma’ samengesteld waarbij Ierse en Schotse nummers afgewisseld worden met Wintersongs.

Margot en Sophie spelen over de hele wereld in folkclubs, kerkjes en huiskamers. Hun intieme liedjes doen het geweldig op kleine podia, maar ook op een festival weten The Lasses met gemak sfeer te creëren. Verwacht wondermooie tweestemmigheid, subtiel gitaarspel en vlammende percussiepartijen op de bodhrán.

 


Informatie of reservering:

Voorverkoop kaarten via www.posthuistheater.nl of telefoonnummer 0513-619494


Website: www.terbantstertsjerke.nl


2611-23

Sân man en Sikke

Ioannis Theaterkerk - Wier

Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Tsjerkepaed 24 9043 VN Wier
Entree: € 15.-

De vocale mannengroep Sânman & Sikke, ontstaan in 1994 in Workum. Heeft met zijn samenstelling en repertoirekeuze geleidelijk een unieke plaats in het Friese muziekleven weten te verwerven. De groep staat o.l.v. Siebren Kramer.

Het repertoire mag gerust breed genoemd worden; de diversiteit aan stijlen, van barbershop tot Beatles en van gospel tot Westcoast, zorgt ervoor dat het publiek zich geen moment hoeft te vervelen. Ook de eigen Friestalige nummers en de informele en prikkelende presentatie dragen in belangrijke mate bij aan de identiteit en uitstraling van de groep. Uit de vele reacties tijdens optredens in de provincie (maar ook daarbuiten) in dorpshuizen, kerkjes en theaters, is wel gebleken dat de sound van Sânman & Sikke bij een breed publiek in de smaak valt.Voor meer informatie en luistervoorbeelden, kijk op www.sanmanensikke.nl


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
0712-23

De lezing door Kader Abdolah over de Perzische dichter Rumi in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: € 10,00

De lezing door Kader Abdolah over de Perzische dichter Rumi, georganiseerd in samenwerking met de Stichting voor Universeel Soefisme Noord-Nederland, 
Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
donderdag 7 december 2023, om 20.00 uur.

Wat weten we van de schrijver Kader Abdolah?
Kader Abdolah is het schrijverspseudoniem van de Iraanse balling Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani (Iran, 1954). Hij is geboren in Arak in de streek Farahani, een streek waar streng de Islam nagevolgd wordt.
Tijdens zijn studie natuurkunde in Teheran sluit hij zich aan bij een geheime linkse partij die tegen de dictatuur van de sjah en later die van de ayatollahs vocht. Hij schrijft voor een illegaal blad en publiceert twee clandestiene verhalenbundels onder de samengevoegde voornamen van twee vrienden (Kader en Abdolah) uit het verzet, die vermoord werden.
In 1988 vluchtte hij vanuit Iran naar Nederland. Worstelend met de taal begint hij zijn verhalen in het Nederlands te schrijven.
In 1993 debuteert hij met de verhalenbundel ‘De adelaars’, waarvoor hij meteen bekroond wordt met de belangrijke debutantenprijs ‘Het Gouden Ezelsoor’.


Zijn nieuwste boek.
In het nieuwste boek beschrijft Kader Abdolah een mystieke reis door het leven van de Perzische dichter Rumi.
‘Wat je zoekt, zoekt jou’ is een drieluik geworden, waarin Abdolah een novelle over het leven van Rumi heeft verwerkt en zo’n negentig gedichten en vijftig verhalen van de Perzische meester heeft vertaald. Met dit werk schenkt Kader Abdolah zijn persoonlijke keuze uit het ontzagwekkende werk van Rumi aan de westerse lezer.
Een hoogstnoodzakelijk werk, van Rumi én Kader Abdolah, in een tijd van haast en grote onrust, om even stil te staan bij het leven.
'Wat je zoekt, zoekt jou' gaat niet zozeer over Rumi, maar over ons: de mens, op onze puurste en mooiste momenten.

Foto: Yvette Wolterinck

De toegangsprijs is € 10,00. Over het kopen van toegangskaarten volgt later informatie.

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: e-mail: dorpskerkhuizum@gmail.com .
Ook informatie op https://www.dorpskerkhuizum.nl en https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum .


Informatie of reservering:

Over het kopen van toegangskaarten volgt later informatie.


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


1012-23

Zondag 10 december, Kerstprogramma door "Vocaal Ensemble Intermezzo" met als titel: The twelve days for Christmas.......,aanvang 15.30 uur

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: € 12,50 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Zondag 10 december, Kerstprogramma door “Vocaal Ensemble Intermezzo” met als titel : The twelve days for Christmas…. , aanvang 15.30 uur

 
Zo’n beetje twaalf dagen voor kerst hebben wij het druk, heel druk. Kerststress!!!!

Druk met kerstboom, cadeautjes, boodschappenlijstjes, schoonmaken en de kerstborrel van het werk met miss Santa verkiezing.

Maar ook druk met gekissebis over wie we uitnodigen voor de kerst, wat doen we met de kinderen, beppe en pake, de buurman die alleen is. Want ook in kersttijd is niet alles pais en vree.

O ja, een heel belangrijk maar niet te vermijden pijnpunt, de kerstoutfit. Wat trekken we aan, want jeetje, gegroeid!

Naast al de drukte hopen we ook tijd vrij te maken voor momenten van verstilling zo in de laatste dagen van advent. Misschien bezoeken we een kerk, een kerstconcert, een kerstmarkt waar de mooiste kerstliederen Carols en klinken. Dan kijken we omhoog in de heldere nacht, op zoek naar de ene stralende ster.

 

 

 

Entree: € 12,50 voor volwassenen en kinderen t/m 16 jaar gratis.

Kaartverkoop aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang) via

reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792.


Informatie of reservering:

Entree: €12,50 voor volwassenen en kinderen t/m 16 jaar gratis.

Kaartverkoop aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang) via reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792


Website: http://www.groatekerk.nl


1012-23

Wereld Lichtjes Dag

Nicolaaskerk - Swichum

Tijdstip: 18.30 uur
Adres: Ayttadyk 3, 9087 CD Swichum
Entree: Gratis (graag bijdrage voor consumptie)

In het licht van Stilte

Op de tweede zondag in december worden wereldwijd om 19.00 uur kaarsen aangestoken ter herinnering aan het overleden kind. In en om het bijzondere Kerkje van Swichum zal een gezamenlijke herdenking plaatsvinden.

Deze herdenkingsavond is voor iedereen die het gemis van een kind ervaart door het overlijden van een zoon of dochter, een broer of zus, een kleinkind, een neef, een nichtje of een vriendje. Ongeacht de leeftijd of de duur van het gemis worden alle overleden kinderen op deze avond herdacht.

Met elkaar zullen we een kaars voor hen aansteken in een sfeer van warmte, verbinding en samenzijn. Met muziek, teksten en het noemen van hun namen zullen we de herinnering aan hen koesteren en het gemis met elkaar delen en dragen.

We ontmoeten elkaar om 18.30 uur op de parkeerplaats aan de Moskoureed in Swichum. In stilte lopen we rond 18.45 uur gezamenlijk naar het kerkje waar we de kaarsjes zullen aansteken. Gedragen door het licht en de warmte van deze avond is er gelegenheid om je met elkaar te verbinden en stil te staan bij het gemis van jouw kind.

Als je het fijn vindt om de naam van jouw kind te laten noemen dan kun je dat (vóór 8 december) aangeven door een mail te sturen naar info@kerkjevanswichum.nl

 

 


Informatie of reservering:

Graag uw komst melden via www.kerkjevanswichum.nl/agenda 

 


Website: www.kerkjevanswichum.nl/agenda


1012-23

Duo Fling

Terbantster Tsjerke - Terband

Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Pastorielaan 12, 8449 BE Terband
Entree: € 15,- inclusief consumptie

Prachtige Keltische muziek en zang

Fling speelt op briljante wijze Ierse traditionele muziek. Verankerd in de traditie, ontworstelen zowel de gebrachte traditionals als de eigen composities de platgetreden paden door de zeer eigenzinnige aanpak. 

Beide muzikanten zijn uitstekende multi-instrumentalisten en het gebruik van hun uitgebreide instrumentarium levert een zeer afwisselende en verfrissende klank op.


Informatie of reservering:

Voorverkoop kaarten via www.posthuistheater.nl of 0513-619494


Website: www.terbantstertsjerke.nl


1512-23

Kerstconcert gemengd koor Zang en Vriendschap

Hervormde Kerk - Schurega

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)
Entree: €7,50

Informatie of reservering:

Reserveren mag; mail  kerkjeschurega3@ziggo.nl                       of 06 11 32 3733
1712-23

Adventsconcert door het Vocaal Ensemble ‘Vocalibre’ in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 15:00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: € 12,50

Adventsconcert door het Vocaal Ensemble ‘Vocalibre’ uit Drachten in de Dorpskerk Huizum te Leeuwarden,
zondag 17 december 2023 om 15.00 uur.

Over dit concert en over de aanschaf van toegangskaarten wordt later informatie verstrekt.


Informatie of reservering:

Over de aanschaf van toegangskaarten wordt later informatie verstrekt.


Website: www.dorpskerkhuizum.nl


1712-23

Hans van Gorp, Brabantse troubadour AANGENAAM

Ioannis Theaterkerk - Wier

Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Lautawei 3a, 9043VP, Wier
Entree: € 15

Al 40 jaar hanteert hij het aloude handwerk van de  troubadour: Het vermaken van mensen met mooie liedjes, de interactie met het publiek en bezet hij de podia in België en Nederland. 

Puur in zijn presentatie, warm in klank en intens in zijn boodschap. Hans van Gorp verstaat de kracht van de eenvoud in zijn ode aan de kleinkunst. Zijn warme stem neemt je ogenblikkelijk mee in de wereld van de magie van verhalen en ruw schurende vertellingen over het leven. Met Brabantse bevlogenheid brengt Hans van Gorp met zijn gitaarspel een ontwapening met zich mee.
In de opbouw put hij uit meer dan een halve eeuw kleinkunst van prachtig geschreven liederen van Boudewijn de Groot tot aan onze Vlaamse buur Miel Cools. Creëert intimiteit alsof je aan de keukentafel zit. Hij zet zijn publiek in de luisterstand en houdt hun aandacht vast. Daar zorgen zijn zorgvuldig uitgekozen opbouw, afwisseling en herkenning in de liederen wel voor. Zeker de eigen nummers zijn een aanrader, zoals het lied Langs de Leie ingeleid met een persoonlijk verhaal over een jeugdliefde


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123


Website: https://www.ioannistheatertsjerkewier.nl/


2412-23

Krystnacht yn de Kapelle

De Kapelle - Haskerdijke

Tijdstip: 19.30 en 21.30
Adres: Kapellewei 6, 8468 MK Haskerdijken
Entree: Plaatsen reserveren via Collegium Vocale Fryslân € 10,-

Kerstavond vieren in de Kapelle van Haskerdijken. Daar genieten van de fantastische koorzang van Hortus Vocalis, de mystieke klanken van de harp door Nienke van Leyden en het harmonium door Jan de Jong en dit alles onder de bezielende leiding van dirigent Gerben van der Veen.

Een kerstavond die u niet snel zult vergeten.
2412-23

Zondag 24 december, Kerstnachtdienst in De Groate Kerk

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie

Tijdstip: 21.30 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie

Informatie of reservering:

www.groatekerk.nl


Website: http://www.groatekerk.nl


2412-23

kerstkoor "Vocal Chain"

Ioannis Theaterkerk - Wier

Tijdstip: 15.00 - -17.00 uur
Adres: Lautawei 3a, 9043VP, Wier
Entree: € 15

Vocal Chain, in 1982 opgericht in Harlingen, is een sprankelend, gemengd koor met 23 leden, dat een zeer gevarieerd repertoire zingt, close harmony, prachtige ballads en alles wat er aan moois te vinden is. De nummers worden zowel á cappella als met pianobegeleiding gezongen onder leiding van Gert Jan Hoekstra.


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123


Website: https://www.ioannistheatertsjerkewier.nl/


2612-23

Kerstconcert Provocale

Sint Vituskerk - Wetsens

Tijdstip: 10.30
Adres: Opgong 1, 9122 CV Wetsens
Entree: 5 euro

Speciaal kerstconcert door Provocale


Website: www.vituswetsens.nl


2701-24

ATafel! Nederlandstalige Kleinkunstliedjes in Ter Idzard

Kerk - Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur, welkom vanaf 19.15 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: 15,00 euro inclusief koffie/thee bij binnenkomst en pauzedrankje

‘A(an) tafel!!’ Een oproep om je te verzamelen, want het gaat beginnen!

Atafel! is een muziek- en zanggezelschap van 12 mensen M/V dat zelfgeschreven en/of hertaald Nederlandstalig repertoire zingt en speelt. Het twaalftal wordt hierbij met mooie arrangementen begeleid door de piano.

Tijdens hun optreden vormt humor de hoofdmoot, maar de ontroering wordt ook niet geschuwd. Geen wonder dat bezoekers van hun vorige optreden ons gevraagd hebben ze nogmaals een podium te geven.

En als je deze vrolijke club zangers en zangeressen de vorige keer gemist hebt: hierbij de herkansing voor een avondje onbezorgd lachen en luisteren.


Informatie of reservering:

kaartjes via cultuur@ter-idzard.nl


Website: https://bonifatiuskerkteridzard.org


2801-24

preek van de leek uitgesproken door Albert Veenstra oud rechercheur

Mariakerk - Kortezwaag

Tijdstip: 10.30 - 12.30
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: gratis vrijwillige bijdrage naar draagkracht0402-24

Adri de Boer songt Bos

Terbantster Tsjerke - Terband

Tijdstip: 15.00 - 17.00
Adres: Pastorielaan 12, 8449 BE Terband
Entree: € 15,-

Het prachtige werk van Stef Bos yn it Frysk

Het idee om werk van Stef Bos te gaan hertalen en vertalen naar het Fries ontstond op basis van de treffende overeenkomsten tussen de twee muzikanten en liedjesschrijvers; beiden in dezelfde levensfase, hun diep donkere stemgeluid en sterke voorliefde voor melodieuze liedjes met een boodschap. Toeval of niet, maar beide troubadours maakten een album met de titel ‘Tijd’ en hun beider grootste hits hebben een spectaculaire verbintenis met elkaar, Bos met ‘Papa’ en De Boer met ‘Soan’.


Informatie of reservering:

Voorverkoop kaarten via wwww.posthuistheater.nl of telefoonnummer 0513-619494.


Website: www.terbantstertsjerke.nl

2502-24

Melomania

Terbantster Tsjerke - Terband

Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Pastorielaan 12, 8449 BE Terband
Entree: € 15,- inclusief consumptie

Melomania is een a-capella koor met vijftien leden uit Lippenhuizen en omgeving, dat volgens de leden niet in een hokje te plaatsen is.  Het is geen popkoor en ook geen klassiek koor, maar wel een gezellig en eigenzinnig koor. Ze zingen in verschillende talen en stijlen en vier-en vijfstemmig met een internationaal en afwisselend repertoire. Dit varieert van een African lullaby en oude volksmuziek tot popnummers van onder andere Billy Joël, Sting en The Beatles. De dirigent zorgt ervoor dat het koor uitdagingen op muzikaal gebied niet uit de weg gaat.

 


Informatie of reservering:

Voorverkoop kaarten via Posthuis theater: www.posthuistheater.nl of telefoonnummer 0513-619494.


Website: www.terbantstertsjerke.nl


0203-24

Trio Trabant. Muziek & zang uit ‘Zuid-West Zigeunië’ in Ter Idzard

Kerk - Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur, welkom vanaf 19.15 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: 15 euro inclusief koffie/thee bij binnenkomst en pauzedrankje

Zuid-West Zigeunië is een land met tradities van eeuwen terug. Een land van afgelegen dorpen, waar volkeren van heinde en ver zich ooit hebben gevestigd en hun cultuur hebben ingebracht. Een land waar grenzen vervagen en water verbindt. En waar de Trabant nog steeds rondrijdt.


De muzikanten van Trio Trabant hebben zich over de Trabo laten afzakken en in hoofdstad Trabantia vonden ze een zinderende mix van muziek en dans waarin alle invloeden samenkomen. Er valt niet te ontkomen aan hun meeslepende dans-, luister-, treur- en feestmuziek, virtuoos gespeeld op een onwaarschijnlijke hoeveelheid instrumenten.


Informatie of reservering:

kaartjes via cultuur@ter-idzard.nl


Website: https://bonifatiuskerkteridzard.org


1703-24

Peter & Engbert

Terbantster Tsjerke - Terband

Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Pastorielaan 12, 8449 BE Terband
Entree: € 15,- inclusief consumptie

“De Friese Simon & Garfunkel“ met Grenzeloos

 Van jongs af aan zijn Peter en Engbert met muziek bezig geweest. Sinds januari 2003 ontstond de ambitie om meer tijd te kunnen maken voor eigen muziek en verscheen hun eerste CD “Kleur”. Na vele optredens besloten ze ook eigen teksten en muziek te maken, waarbij Peter de teksten schreef en Engbert de muziek componeerde. Deze zijn verschenen op de tweede CD ‘Natuurlijk’ met o.a. nummers van Simon en Garfunkel. Vanwege hun stemgeluid worden ze ook wel de ‘Friese Simon and Garfunkel’ genoemd.

Ze zijn inmiddels verscheidene malen op de provinciale radio te beluisteren geweest en waren ze te zien op TV-Fryslân. En landelijk waren ze te zien in het programma “Twinzz”! 

Het programma staat in teken hun derde CD “Grenzeloos” met weer eigen geschreven nummers en covers van o.a. Simon and Garfunkel.


Informatie of reservering:

Voorverkoop kaarten via www.posthuistheater.nl of telefoonnummer 0513-619494.


Website: www.terbantstertsjerke.nl


0604-24

Jong Muzikaal Talent in Ter Idzard

Kerk - Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur, welkom vanaf 19.15 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: 15,00 euro inclusief koffie/thee bij binnenkomst en pauzedrankje

Ieder jaar in mei maken wij een keuze uit de zes geselecteerde ensembles die optreden tijdens 'Chamber Music Sessions: The Best of...' van ArtEZ Zwolle. 

Ten tijde van de druk van deze Uitloper was de uitslag nog niet bekend. Houd u de website in de gaten van www.aldefrysketsjerken.nl Vanaf september vind u hier verdere informatie. Op basis van eerdere keuzes garanderen wij u sowieso een bijzondere avond vol talent!


Informatie of reservering:

kaartjes via cultuur@ter-idzard.nl


Website: https://bonifatiuskerkteridzard.org


Zomertentoonstelling in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie met 2 exposanten nl. Esther Schnerr en Karel Jan Elsdijk. De opening is op 17 juni en vanaf 24 juni t/m 16 september is deze tentoonstelling gratis te bezoeken op zaterdagmiddagen van 13.00-17.00 uur.

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie

Tijdstip: elke zaterdag 13.00 uur - 16.00 uur vanaf 24 juni t/m 16 september
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: gratis


Esther Schnerr, beeldend kunstenaar, studeerde in 2020 af aan de Klassieke

Academie voor Schilderkunst in Groningen met een serie van 20 monumentale

tekeningen ( ca. 150X 220 cm; potlood op papier). Het centrale onderwerp is de evolutie en de impact van de mens op de natuur.

De tekening ’ Human Destruction’ bereikte de finale van de Signature Art Prize (Londen, 2021) en werd genomineerd voor de Jackson’s Painting Prize (Londen, 2022).Naast haar beeldend werk schrijft Schnerr gedichten; in maart 2022 werd haar debuutbundel ’Spiegel’ gepubliceerd. Het titelgedicht ’Spiegel’ is genomineerd voor de gedichtenprijs van de Prijs de Poëzie ( 2022).

www.estherschnerr.nl

 


Karel Jan Elsdijk, kunstenaar van aquarellen die hij langs het Jabikspaad heeft gemaakt, met als titel: Beelden van een pelgrim. Het Friese Jabikspaad van St.-Jacobiparochie naar Hasselt getekend. In augustus 2020 liep Karel Jan Elsdijk van Franeker naar Boer om van het Middeleeuwse kerkje aldaar een tekening te maken. Twee pelgrims kwamen ook even een kijkje nemen en toen ontstond bij hem het idee om het hele Jabikspaad te gaan lopen en onderweg al die oude Friese kerkjes in beeld te brengen. Alle illustraties zijn in deze tentoonstelling te zien, plus enige extra afbeeldingen op het thema pelgrim die hij eerder maakte. Naast iedere tekening schreef hij een bijpassende tekst onder de titel “Gedachten van een pelgrim”. De kunstenaar Karel Jan Elsdijk zal regelmatig zelf aanwezig zijn op deze tentoonstelling.

De tentoonstelling “beelden van een pelgrim” is tot stand gekomen door een samenwerking van kunstenaar Elsdijk met Stichting Jabikspaad Fryslân en Stichting Kultureel Sintrum De Groate Kerk.

Voor uitgebreide info:zie www.groatekerk.nl

Stichting Jabikspaad Fryslân: jabikspaad@gmail.comInformatie of reservering:

www.groatekerk.nl


Website: www.estherschnerr.nl


Fryske Tsjiinst

Hervormde Kerk - Schurega

Tijdstip: 9.30 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)