UITAGENDA

3011-22

Donateursactiviteit Hegebeintum

Tijdstip: 13:30 - 16:00
Locatie: Kennis- en informatiecentrum Terp Hegebeintum (Pypkedyk 4, 9173 GC Hegebeintum)
Entree: Gratis

Opgave:

Op woensdagmiddag 30 november zal er een donateursactiviteit georganiseerd worden in Hegebeintum. De bijbelrestaurateurs ‘Frisian Colorists & Restorers’ komen deze middag een lezing geven over hun bijzondere werk. De bijbelrestaurateurs hebben reeds een tiental bijbels gerestaureerd voor de stichting. Deze restauratie is mogelijk gemaakt door Stichting FB Oranjewoud.

Deze eeuwenoude bijbels zijn deze middag ook te bewonderen in de expositieruimte van Hegebeintum. Daarnaast is het werk van de Frisian Colorists & Restorers duidelijk zichtbaar door 'voor' en 'na' foto's van de restauratie. De kerk in Hegebeintum is uiteraard ook te bezoeken deze middag.

Het programma voor de middag is als volgt.

13:30 – 14:00    Inloop met koffie en thee

14:00 – 15:45    Lezingen en bezoek expositie

 

 

Optioneel
15:45 – 16:30    Bezoek kerk met gids van het kennis en informatie centrum

 

 

U kunt zich opgeven voor de activiteit door te mailen naar info@aldefrysketsjerken.nl of telefonisch op 058-2139666. 
0812-22

Lezing door Jeroen van der Werf over Vauban, vestingbouwkundige van Lodewijk XIV in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: Voor leden gratis; voor niet-leden € 10,00.

Lezing door Jeroen van der Werf over Vauban, vestingbouwkundige van Lodewijk XIV.

Een activiteit van Alliance Française in de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
donderdag 8 december 2022 om 20.00 uur.

Het Rampjaar, 350 jaar geleden, staat volop in de aandacht. Lodewijk XIV snelt ons land binnen. In die tijd draait veroveren om de overgave van belangrijke vestingen.
Sébastien Le Prestre de Vauban was de hoofdvestingbouwkundige van Lodewijk XIV.
Of hij mee was naar de Republiek (ons land toen) is niet zeker.
Jeroen van der Werf heeft alle door Vauban ingerichte vestingen bezocht en komt daarover vertellen in de Dorpskerk Huizum.
De lezing is in het Nederlands en daarom ook interessant voor hen die het Frans iets minder machtig zijn.

Voor leden is de toegang gratis, niet-leden betalen 10 euro.


Website: www.dorpskerkhuizum.nl


1112-22

De kracht van kerstmuziek o.l.v. Ido Kempenaar

Mariakerk - Buitenpost

Tijdstip: 15.30 uur
Adres: Oude Havenstraat 1, 9285 TC Buitenpost
Entree: 12,50. Kinderen tot 12 jaar gratis

 

Stichting het Behouden Huis presenteert op zondag 11 december een bijzonder concert in de Mariakerk in Buitenpost. ‘De kracht van kerstmuziek’ is het vervolg op het volledig uitverkochte concert in het voorjaar van 2020. De interactieve muziekbelevenis is een aanrader voor jong en oud. Dirigent Ido Gerard Kempenaar neemt het publiek deze keer mee op zoek naar de kracht van kerstmuziek. Waarom denkt de Buitenposter dirigent te weten waarom ‘All I Want for Christmas’ van Mariah Carey, ‘White Christmas’ van Bing Crosby of ‘Last Christmas’ van Wham blijven scoren tijdens kerst? En wat is eigenlijk de kracht van muziek in een kerstfilm?

 Het programma voor het concert wordt met zorg samengesteld. Ido Gerard zal enkele muziekstukken ontleden. Mooie bewerkingen op klassiekers en klassieke bewerkingen op moderne kerstmuziek. Misschien reikt Ido Gerard iemand in het publiek wel zijn dirigentstok aan en beleeft u zelf wat het is om te dirigeren… De opbouw van het concert gaat van klassiek naar licht en laat alle elementen van kerstmuziek horen en zien. Het concert begint om 15.30 uur. De toegang bedraagt € 12,50 en voor kinderen tot 12 jaar is de entree gratis.

 

Via info@stichtinghetbehoudenhuis.nl is het reserveren van kaarten nu al mogelijk.

 


Informatie of reservering:

info@stichtinghetbehoudenhuis.nl


Website: https://www.stichtinghetbehoudenhuis.nl


1112-22

Zondag 11 december,2022, 15.30 uur. Kerstconcert door Vocaal Ensemble Lijn 12, in de Groate Kerk van St.-Jacobiparochie

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: € 15,00 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Zondag 11 december 2022, 15.30 uur

Kerstconcert door Vocaal Ensemble Lijn 12, in De Groate Kerk

van St.-Jacobiparochie .

 
Lijn 12 is een tienkoppig, eigenwijs vocaal ensemble. Vanaf het begin van het nieuwe millennium laat Lijn 12 haar stem horen. Lijn 12 heeft als standplaats Leeuwarden, maar de zangers en zangeressen zijn afkomstig uit alle windhoeken van Friesland. Elk op eigen wijze hebben zij een brede ervaring opgedaan en dat vinden luisteraars terug in de bijzondere klank van deze groep. De muzikale stimulans en deskundigheid zijn in handen van Sjoek Nutma, afgestudeerd aan het Stedelijk Conservatorium in Leeuwarden en het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Het repertoire is breed, afkomstig uit tal van werelddelen. Lijn 12 brengt haar programma deels a capella, deels onder pianobegeleiding van Saskia Zoet. Het kleinschalig, soms 8-stemmig koor past binnen het geheel ook subtiele choreografie toe. Kortom Lijn 12 is: Vocaal gevarieerd!

De sfeer is intiem, sfeervol en natuurlijk staat kerst centraal.

 


Entree: € 15,- voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis.

Kaartverkoop aan de zaal of reserveren (tot drie uur vóór aanvang)

via reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792

 

 

 


Informatie of reservering:

Kaartverkoop aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang) via reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491882


Website: http://www.groatekerk.nl / www.lijn12.com


1112-22

Tusken lân en wetter

Sint Hyppolytuskerk - Olterterp

Tijdstip: 15:00
Entree: 13,50

Muziekvoorstelling en verhalen “Tusken lân en wetter”

Zondag 11 december 15:00 uur Sint Hippolytuskerk Olterterp (pad in tegenover  Restaurant “Het Witte Huis”). Kaarten (€ 13,50) bij voorkeur te bestellen op:  olterterp@gmail.com  / 06-53847979  of eventueel aan “de kassa”. 

Er tourt dit jaar een prachtige muziekvoorstelling langs sfeervolle monumentale kerkjes van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De voorstelling “Tusken lân en wetter” van zangeres Janna van der Honing en multi-instrumentalist Herman Woltman is geïnspireerd op schilderijen van Friese landschappen van kunstenaar Jentsje Popma, die 28 september j.l. op 100 jarige leeftijd is overleden.

De muziek zal worden afgewisseld met verhalen over Popma en uitleg over meegebrachte schilderijen door kunstkenner Jan Henk Hamoen.

Enkele jaren geleden maakte Janna kennis met het werk van Jentsje Popma. Popma schilderde het Friese landschap vanuit de directe waarneming, de werkelijkheid, met de weersomstandigheden die zich op dat moment aandienden. Janna voelde meteen een connectie met zijn werk en kreeg vandaaruit de drang 'iets' met deze connectie te doen: een muziekvoorstelling maken! Janna gaat in haar werk en leven de werkelijkheid (ook) niet uit de weg, ze staat er middenin, ze neemt waar en ze  motiveert zichzelf en anderen ermee om te (leren) gaan. Janna staat, net zoals Popma, letterlijk en figuurlijk regelmatig met beide benen in de klei “tusken lân en wetter"...

Elk lied heeft zijn eigen identiteit, zijn eigen schilderachtige werkelijkheid, telkens geïnspireerd op elementen uit schilderijen van Popma. De Friese liedteksten van Janna haar hand worden afgedrukt in een boekje, vergezeld van een Nederlandse vertaling zodat de voorstelling voor een ieder te begrijpen is.

Janna en Herman waren eerder met elkaar verbonden in de formatie Souldada. Jan Henk Hamoen is theoloog en kunstkenner, bestuurslid bij Nijkleaster en uit naam daarvan beheerder van de grote collectie schilderijen die Popma schonk aan Nijkleaster.


Informatie of reservering:

olterterp@gmail.com   of 06-53847979  en voor aanvang van de voorstelling. 
1112-22

Ferlet - Janneke Warringa

Doarpstsjerke - Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Buorren 18, 9221 TB Rottevalle
Entree: € 17,50

Het Friestalig liedjesprogramma 'Ferlet'van zangeres Janneke Warringa nog niet gehoord en gezien? Pak dan deze kans! Vanaf volgend jaar toert ze met een nieuw programma.

Ferlet betekent behoefte en verlangen. Verlangen naar datgene wat wij in de afgelopen coronatijd zo gemist hebben: aanraking, verbinding, warmte, troost. Maar ook 'ferlet' aan werk, cultuur, reizen. We willen zo graag weer terug naar het vertrouwde 'normaal'.

De liedjes in Jannekes programma gaan allemaal over dit thema: hoop en verlangen. Met nieuw materiaal en bestaande nummers in een Friese vertaling.

Janneke Warringa is bij uitstek een vertolker van het chanson en het kleinkunstlied. Ze voelt zich zeer verbonden met de muziek van bijvoorbeeld Jacques Brel en Edith Piaf, maar ook met het repertoire van Stef Bos, Eva Cassidy, De Dijk, Randy Newman.

Janneke werkt sinds kort nauw samen met de bekende pianist Peter van der Zwaag, muzikaal begeleider van onder meer Willeke Alberti, Jenny Arean, Robert Long en Liesbeth List. Verder wordt Janneke omringd en muzikaal ondersteund door zangeres Elske Fekkes en celliste Andrea Meijer.

Informatie/reserveringen: doarpstsjerkerottefalle@gmail.com
1112-22

Wereld Lichtjes Dag - herinnering overleden kinderen

Nicolaaskerk - Swichum

Tijdstip: 18.30 uur
Adres: Ayttadyk 3, 9087 CD Swichum
Entree: geen

Informatie of reservering:

Op de tweede zondag in december worden wereldwijd om 19.00 uur kaarsen aangestoken ter herinnering aan het overleden kind.

Op 11 december zal een gezamenlijke herdenking plaatsvinden rondom en in het bijzondere Kerkje van Swichum. Deze herdenkingsavond is voor iedereen die het gemis van een kind ervaart door het overlijden van een zoon of dochter, een broer of zus, een kleinkind, een neef, een nichtje of een vriendje. Ongeacht de leeftijd of de duur van het gemis worden alle overleden kinderen op deze avond herdacht. 

Met elkaar zullen we een kaars voor hen aansteken in een sfeer van warmte, verbinding en samenzijn. Met muziek, teksten en het noemen van hun namen zullen we de herinnering aan hen koesteren en het gemis met elkaar delen en dragen.

Graag ontmoeten we elkaar vanaf 18.30 uur op de Parkeerplaats aan de Moskoureed in Swichum. In stilte lopen we rond 18.45 uur gezamenlijk naar het kerkje waar we de kaarsjes zullen aansteken. Gedragen door het licht en de warmte van deze avond is er gelegenheid om je met elkaar te verbinden en stil te staan bij het gemis van jouw kind.

Deze herdenkingsavond wordt georganiseerd door Gerda van der Brug, ritueelbegeleider bij afscheid, in samenwerking met Hannie Schuurman van het Kerkje van Swichum.

Voel je vrij om deze informatie te delen met mensen voor wie deze herdenking belangrijk zou kunnen zijn. Iedereen is welkom, voor iedereen is plek!


Website: www.kerkjevanswichum.nl/agenda


1112-22

The Frisian Harmonizers

Terbantster Tsjerke - Terband

Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Pastorielaan 12, 8449 BE Terband
Entree: € 15,- incl. pauzedrankje

Het in Leeuwarden gevestigde Barbershop- en Close Harmony mannenkoor, met 15 actieve en enthousiaste leden uit alle windstreken van onze provincie, geeft op zondagmiddag 11 december 2022 een spetterend concert in het prachtige kerkje van Terband. Het koor presenteert een afwisselend repertoire variërend van klassieke barbershop tot meer moderne 4-stemmige close harmony met een knipoog naar pop. Dennis Dronkers verzorgt de professionele leiding. De meeste nummers zijn 4 stemmig a capella maar bij sommige nummers heeft de ondersteuning met een instrument zeker toegevoegde waarde. Verder wordt het programma van deze middag aangevuld met twee gastartiesten te weten:  Wybrig Boerrigter met zang en Ytzen Peterson met gitaar.

 


Informatie of reservering:

Kaarten zijn te koop via het Posthuis Theater:

www.posthuistheater.nl of via tel.nr. 0513-619494

 


Website: www.posthuistheater.nl of www.terbantstertsjerke.nl


1112-22

Vocal Groep "Sjonge Sjonge

Ioannis Theaterkerk - Wier

Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Lautawei 3a 9043VP Wier
Entree: € 15,-

 

 

Kerst? Vocal group Sjonge Jonge uit Grou is er dol op! Daarom brengt het koor op zondagmiddag 11 december graag wat kerstsfeer in de teatertsjerke van Wier met een fijne mix van prachtige christmas songs van vroeger en nu, aangevuld met passende liedjes uit haar pop- en musicalrepertoire. Denk aan ‘Have yourself a merry little christmas’ en “Walking in the air”, maar ook aan het mooie “Door de wind”, “I won’t give up” en zelfs “Flappie” van Youp van ’t Hek!

 

 

Vocal group Sjonge Jonge is opgericht in Grou in 1999 en bestaat uit 19 vrouwen en mannen. De koorleden zingen soms a capella, maar laten zich meestal begeleiden door hun pianist. Sjonge Jonge staat al vele jaren onder leiding van topdirigent Akke Bosma uit Sneek, een kei in haar vak. Ze weet er altijd nog net wat meer uit te halen dan erin zit. De Grouster regisseur Alinda Talsma (tevens koorlid) zorgt telkens weer voor een bijzondere en effectieve koorregie.

 

De vocal group doet af en toe mee aan een festival en valt -soms tot haar eigen verbazing- regelmatig in de prijzen. Zo werd Sjonge Jonge in november 2017 voor de tweede keer winnaar van de Friese Korenslag en won het koor in 2019 het Popkoor Festival in Steenwijk. Die laatste keer schreef de jury: “Jullie interpretatie is heel sterk…fijne spanningsboog in jullie performance…een goede samenklank en dynamiek…jullie zingen ontroerend mooi en zijn heel geloofwaardig…erg hoge entertainmentwaarde”.

Een heel mooie opsteker, maar toch vinden de ‘Sjongers’ een ‘gewoon’ optreden voor publiek het allerleukst! Het koor hoopt dan ook dat het publiek op 11 december met een glimlach op het gezicht en net wat meer kerstgevoel naar huis gaat.


Informatie of reservering:

Ioannis Teatertsjerke, Lautawei 3a, Wier
 Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
1612-22

Orgelconcert ‘Kerst’ door organist Theo Jellema in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 17.00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: Vrijwillige bijdrage

Orgelconcert ‘Kerst’ door organist Theo Jellema,
Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
vrijdag 16 december 2022 van 17.00 tot 18.00 uur

Na de restauratie van het orgel in de Dorpskerk Huizum, eind 2015, zijn er al vaak orgelconcerten geweest op een vrijdagnamiddag van 5 tot 6 uur.
Vrijdag 16 december 2022 is er ook weer een orgelconcert. Dan is Theo Jellema (opnieuw) de organist die u de prachtige klanken van ons fraai gerestaureerde orgel wil laten horen.
Het huidige orgel is niet het eerste. Het is bekend dat de kerk al in de zestiende eeuw een orgel had. Rond 1660 werd het gerepareerd door Willem Meynerts uit Berlikum. In 1727 vindt een vernieuwing plaats door Christian Müller.
In 1849 leverden de orgelmakers L. van Dam & Zn. een nieuw orgel, maar zij gebruikten daarin een deel van het oude pijpwerk.
Dit orgel onderging in de twintigste eeuw enige wijzigingen. De laatste daarvan werd gerealiseerd in 1954-1956, door Bakker & Timmenga uit Leeuwarden.
Deze firma heeft het orgel in 2015 opnieuw gerestaureerd. Organist Theo Jellema trad daarbij toen op als adviseur.

U bent van harte welkom voor een uur orgelklanken, onder het genot van een kop koffie of thee à
€ 2,00. De orgelconcerten zijn gratis toegankelijk maar een vrijwillige bijdrage voor de musici wordt zeer op prijs gesteld.
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

 


Website: www.dorpskerkhuizum.nl


1612-22

Kerstoptreden van koor Sjongnocht uit Oude- en Nieuwehorne.

Mariakerk - Kortezwaag

Tijdstip: 20.00uur
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: € 7,50 (inclusief koffie of thee en koek)

Informatie of reservering:

Thema: wereldvrede.

Optreden bestaand uit het vertellen van een verhaal en zang met solist, gitarist en pianist.
1612-22

Viool en pianoconcert Duo Khojayan en Poortinga

Hervormde Kerk - Schurega

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)
Entree: € 10,--

Met hun recitals in Spanje, Italië, Duitsland en de Verenigde Staten
zijn duo Khojayan/Poortinga ware ambassadeurs van het vioolpianorepertoire. Ze staan als duo bekend om hun eenheid in
interpretatie, muzikale en technische capaciteiten en hebben een repertoire
opgebouwd dat zich uitstrekt van de Barok-periode tot het hedendaagse
tijdperk.
Het is voor het duo erg belangrijk dat het publiek tijdens het concert een diepe, blijvende indruk krijgt van hun muziek.

Ze creëren dit door diversiteit in hun programma's en een wederzijds, muzikaal idee dat ontwikkeld is door jaren van diepgaande studie en optredens. Twee van de grote inspiratiebronnen zijn Lukas
Hagen, eerste violist van het Hagen kwartet en pianist Enrico Pace bij wie het duo sinds drie jaar maandelijks masterclasses volgt


Informatie of reservering:

Mail: kerkjeschurega3@ziggo.nl   of 06 11 32 3733


Website: www.robertandmeri.com


1612-22

Krystreizigers - een gemoedelijk optreden

Nicolaaskerk - Swichum

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Ayttadyk 3, 9087 CD Swichum
Entree: € 15,- (koffie/thee bij inloop inbegrepen)

Kaarten graag vooraf bestellen via https://kerkjevanswichum.nl/events/krystreizgers/

 


Informatie of reservering:

Wat maakt Krystreizgers zo leuk? Misschien de fluwelen sound van het kwartet in de meerstemmige Christmas Carols, misschien de solistisch gezongen kleinkunstliedjes die je kippenvel bezorgen, wellicht het subtiele pianospel van Corinne Staal dat je raakt. In elk geval werkt het plezier waarmee het kwartet op het podium staat aanstekelijk. Muziek wordt afgewisseld met korte momenten waarin een praatje, een gedachte of wat humor je weer met beide benen op de grond zet. De kerstdrukte maakt deze avond even plaats voor verbinding, voor een mijmering, een glimlach . . .

Het kwartet bestaat uit: Marijke Rodenburg (sopraan), Frederike Kleefstra (alt), Klaas de Vries (tenor), Tsjamme Overal (bas) en Corinne Staal (piano).


Website: www.kerkjevanswichum.nl/agenda


1812-22

Kerstconcert Blinder

Sint Joriskerk - Britswert

Tijdstip: 15.00
Adres: Terp 2, 8636 VB Britswert
Entree: €7.50


1812-22

Kerstengelinez

Ioannis Theaterkerk - Wier

Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Lautawei 3a. 9043 VP Wier
Entree: € 15

Beschermengelstaking in de derde hemel, gele hesjes zweven door de wolken en er dreigt een schrijnend hemels personeelstekort rond de feestdagen. Hoewel ze zich vast had voorgenomen dit jaar met Kerst naar de Bahama’s te vliegen, springt Kerstengelinez nog één keer in als reddende engel.

 

Een nieuw muzikaal kerstprogramma met verhalen, meezing-momenten, een kruimeltje bezinning en een stevige portie gezellige kerstpret. En alles draait om de liefde.

 


Informatie of reservering:

Ioannis Teatertsjerke, Lautawei 3a, Wier
Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
1812-22

Kerst en winter op komst: de Dames van Zee

Kerk - Zurich

Tijdstip: 15:00 - 17:00 uur, kerk open om 14:45 uur
Adres: Schoolstraat 6, 8751 TG Zurich
Entree: €7,50

Informatie of reservering:

Als start van de beginnende winter en komende kerst een middag van sfeervolle klanken, liederen en vertellingen rondom het licht. Door de Dames van Zee. Reserveren: merle1911@gmail.com. Graag gepast betalen bij binnenkomst.
1812-22

Kerst en winter op komst: de Dames van Zee

Kerk - Zurich

Tijdstip: 15:00 - 17:00 uur, kerk open om 14:45 uur
Adres: Schoolstraat 6, 8751 TG Zurich
Entree: €7,50

Informatie of reservering:

Als start van de beginnende winter en komende kerst een middag van sfeervolle klanken, liederen en vertellingen rondom het licht. Door de Dames van Zee. Reserveren: merle1911@gmail.com. Graag gepast betalen bij binnenkomst.
2112-22

'Esther vertelt' in Swichum

Nicolaaskerk - Swichum

Tijdstip: 19.00 uur
Adres: Ayttadyk 3, 9087 CD Swichum
Entree: 25,- (inclusief koffie/thee bij inloop)

Informatie of reservering:

Op 21 december 22 is er een ‘Beleving met Esther’ samen met een lichtjestocht rond de kerk van Swichum.

Esther: "Je ontvangt een innerlijke hartenreis, een vertelling waarbij we de diepe verbinding gaan maken met je ziel! Met je dromen, met je verlangens. Over liefde, over engelen en over de fluisteringen van je ziel. Wat komt jouw ziel hier doen, wat opent zich deze avond allemaal voor jou. Ik neem je mee in een fluistering voor je hart en ziel.

De kerk is prachtig in kerstsfeer en jij bent de ster van deze avond! Jong en oud is welkom."

Neem allen een brandend lichtje mee. We starten bij het begin van het kerkhof.

Reserveer je plek via https://kerkjevanswichum.nl/events/beleving-met-esther-211222/

 


Website: www.kerkjevanswichum.nl/agenda


2312-22

Benefietconcert op Jûn foar de Krystnacht met Nancy and the Sinatra's, Onno en Hendrikus

Kloosterkapel - Sibrandahûs

Tijdstip: 20.30 uur
Adres: Birdaarderstraatweg 4, 9106 GA Sibrandahûs
Entree: €12

Nancy and the Sinatra's verzorgen dit jaar het traditionele benefietconcert ten bate van de stichting Make-A-Wish. De groep speelt swingende soul en rock 'n roll met de feel van de jaren '50 en '60. Ook troubadour Onno Loonstra (zang/gitaar) en saxofonist Hendrikus Lalkens, beide eveneens actief in de band Progress, geven acte de presence geven op dit jaarlijkse muziekfestijn. Aanvang 20.30 uur. 


Website: https://www.kloosterkapel-sijbrandahuis.nl


2412-22

Krystreizgers - Een gemoedelijk kerstoptreden

Dorpskerk - Ferwoude

Tijdstip: 19.30
Adres: Buren 2, 8761 PC Ferwoude
Entree: € 19,- inclusief 2 consumpties en een attentie

Wat maakt de Krystreizgers zo leuk? Misschien is de fluwelen sound van het kwartet in de de meerstemmige Christmas Carols, misschien zijn het de solistisch gezongen kleinkunstliedjes die je kippenvel bezorgen? Wellicht raakt het pianospel van Corinne Staal je? In ieder geval werkt het duidelijk plezier waarmee zij op het podium staan nogal aanstekelijk. Het programma van ongeveer 1,5 uur (pauze niet meegerekend) zit prettig in elkaar; muziek wisselt zich af met korte momenten waarin een praatje, een gedachte, een verhaal of wat humor je weer met beide benen op de grond zet. Even de kerstdrukte parkeren, tijd voor verbinding, tijd voor een mijmering, een glimlach .....

Het kwartet bestaat uit:

Marijke Rodenburg - sopraan

Frederike Kleefstra - alt

Klaas de Vries - tenor

Tsjamme Overal - bas

Corinne Staal - piano


Informatie of reservering:

reserverenpcgaastferwoude@gmail.com
2412-22

Krystnacht yn de Kapelle

De Kapelle - Haskerdijken

Tijdstip: 19.30 en 21.30
Adres: Kapellewei 6, 8468 MK Haskerdijken
Entree: € 8,-

Een festival of Lessons and Carols. Kerstnacht in Engelse sferen op een tijdloze plek midden tussen de weilanden van Haskerdijken.

U wordt ontvangen met glühwein en chocolademelk met wat lekkers en kunt genieten van de prachtige zang van zangers van het unieke koor "Hortus Vocalis"


Informatie of reservering:

Kaarten á € 8,- via www.collegiumvocalefryslan.nl

Wees er snel bij want de ruimte is beperkt.


Website: http://www.collegiumvocalefryslan.nl


2412-22

Kerstoratorium 'Maria's Lofsang' door koor en solisten Capella Frisiae en instrumentaal ensemble in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 19.00 en 21.30 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: € 24,50 in de voorverkoop of € 27,00 aan de kassa

Kerstoratorium 'Maria's Lofsang'
Koor en solisten Capella Frisiae en instrumentaal ensemble
o.l.v. dirigent Hoite Pruiksma
Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
Kerstavond zaterdag 24 december 2022, om 19.00 en om 21.30 uur

'Groots, intiem, mysterieus, vrolijk, indringend'

Tien jaar geleden schreef componist Hoite Pruiksma zijn Kerstoratorium 'Maria's Lofsang'.
Daarin klinkt het kerstverhaal in het Fries, afgewisseld met Latijnse gezangen en bekende oud Nederlandse kerstliederen. Het is een 8 delig en 3 talig Kerstoratorium met Maria als centrale figuur.
Voor Kerstmis 2020 (coronatijd) paste hij de partituur aan voor kleinere bezetting en componeerde hij twee nieuwe delen voor dit oratorium.
Deze nieuwe versie zal de komende kerstdagen te horen zijn.

Pruiksma: 'kern van het kerstverhaal is voor mij de doorgaande cyclus van geboorte, leven en sterven.'

Koor                           Capella Frisiae

Solisten:
Engel                          Welmoed van der Molen
Maria                          Inkje Bakker
Mezzo sopraan             Renske van Gelder
Spreekstem                 Ludwin Hiemstra
Evangelist                   Jeroen Helder
Zacharias                    Ben Brunt
Simeon                       Hans de Wolf

Instrumentalisten:
Cello                           Corien Kok
Piano                          Pauli Yap
Harmonium                 Vincent van Laar

Dirigent                      Hoite Pruiksma

Productie                    Stage Master         

Kaarten incl. programmaboekje € 24,50 in de voorverkoop of € 27,00 aan de kassa.
Reserveren kan via: www.stichting-up.nl .

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Foto van koor: Siem Akkerman / Fotografie


Informatie of reservering:

Kaarten incl. programmaboekje € 24,50 in de voorverkoop of € 27,00 aan de kassa.
Reserveren kan via: www.stichting-up.nl .


Website: www.stichting-up.nl


2412-22

Kerstavondconcert door Podium frysKlassiek

Mariakerk - Kortezwaag

Tijdstip: 19.00 en 21.00 uur
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: 15 euro2612-22

Kerstconcert Provocale

Sint Vituskerk - Wetsens

Tijdstip: 11.00 - 12.00
Adres: Opgong 1, 9122 CV Wetsens
Entree: 5 euro

Speciaal kerstconcert door Provocale


Website: www.vituswetsens.nl


0801-23

Nieuwjaarsconcert zondag 8 januari 2023, door Brassband De Wâldsang in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15.30 uur

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: € 17,50 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Zondag 8 januari 2023, Nieuwjaarsconcert door Brassband De Wâldsang in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15.30 uur.

  
De Wâldsang werd begin jaren zeventig opgericht als koperensemble van de gelijknamige muziekschool in Buitenpost. Vanaf 1977 is De Wâldsang een zelfstandige brassband en begon een lange reeks van successen, met concerten, concoursen en opnames in binnen- en buitenland. De Wâldsang is inmiddels één van de meest succesvolle brassbands van Nederland. De band staat al sinds 1989 onafgebroken onder leiding van maestro Rieks van der Velde.

 

Net als in de beginjaren is het ook vandaag de dag nog steeds zo dat één van de belangrijkste doelstellingen van het orkest is om jeugdige muzikanten kennis te laten maken met muziek op het hoogste niveau en zich daarin verder te ontwikkelen. In een mooie mix waarin 'oude routine' en 'jong talent' elkaar de loef af proberen te steken, slagen dirigent en band er al ruim 40 jaar in om dat hoge niveau onverminderd vast te houden. Bijzonder is te zien dat er inmiddels een fanatieke tweede generatie muzikanten in het orkest speelt, waarvan ooit ouders ook in het orkest actief waren.

 

 

Entree :€ 17,50 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis.

Kaartverkoop :aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang) via reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792

 

 

 


Informatie of reservering:

 


Kaartverkoop :aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang) via reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792

 


Website: http://www.groatekerk.nl


0801-23

De band "Helder

Ioannis Theaterkerk - Wier

Tijdstip: 15.00-17.00
Adres: Lautawei 3a, 9043VP, Wier
Entree: € 15

Het deels eigen repertoire bestaat uit poprock met invloeden van jazz. Temponummers worden afgewisseld met rustige liedjes, in het Engels, Nederlands en Fries, aangevuld met covers.

De mannen hebben de coronatijd goed benut, E hebben hun repertoire flink uitgebreid met nieuwe nummers, niet alleen uit de huidige top 40 maar ook oude bekenden in een nieuw Helder jasje.

Voor de liefhebbers van relaxte muziek weer een concert om niet te missen.


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123


Website: https://www.ioannistheatertsjerkewier.nl/


1401-23

Margriet Sjoerdsma en Martin Fondse, Bonifatiuskerk Ter Idzard

Bonifatiuskerk - Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur, welkom vanaf 19.15 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: 10 euro met koffie/thee bij binnenkomst

Muzikale voorstelling, zang, piano, vibrandoneon

Margriet Sjoerdsma en Martin Fondse hebben als multi-instrumentalisten al meerdere indrukwekkende optredens en bijzondere prijzen op hun naam staan! 

Samen brengen ze de caleidoscopische voorstelling ‘Stop de Tijd’, over de wens om de wereld en de tijd naar onze hand te zetten. 

Een gezongen, gelaagde muzikale reis, vol melodieën, teksten, ritmes en geluiden. Van klein en intiem naar groots, orkestraal en episch, persoonlijk én universeel.

We zijn heel trots dat deze bijzondere artiesten hun voorstelling bij ons komen spelen!


Informatie of reservering:

kaartjes via cultuur@ter-idzard.nl


Website: https://www.margrietsjoerdsma.com


1501-23

Lezing Klasina Zeinstra

Kerk - harich

Tijdstip: 16.30 uur, kerk open vanaf 16.00 uur
Adres: Stinsenwei 16, 8571 RJ Harich
Entree: € 7,50

Informatie of reservering:

Klasina Zeinstra, winnares van de laatste Elfstedentocht vertelt over de belevenissen voor, tijdens en na de Elfstedentocht, zodat het spontaan begint te vriezen en de ijspegels aan het plafond hangen.

Na de lezing is er koek en zopie verkrijgbaar.

U kunt een plekje reserveren via e-mailadres: kultuertsjerkeharich@gmail.com of een appje sturen naar (06) 214 66 178
1501-23

Muziekvoorstelling ‘Emily, onbekend voor de wereld’ van Gerard & Compagnie in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: De toegangsprijs is € 12,50; voor kinderen t/m 12 jaar € 2,50.

Muziekvoorstelling ‘Emily, onbekend voor de wereld’
van Gerard & Compagnie, over de Amerikaanse dichteres Emily Dickinson
Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,

zondag 15 januari 2023 om 15.00 uur

Het begon in 1992 allemaal met het boekje ‘Gedichten’, door Emily Dickinson.
Gerard Nijborg, van Gerard & Compagnie, verdiepte zich de afgelopen jaren in de wereld van deze Emily Dickinson.
Hij heeft in de loop der jaren een 16 tal van haar gedichten op muziek gezet.
Samen met de Compagnie zijn er prachtige arrangementen tot stand gebracht.

‘Emily, onbekend voor de wereld’ is een speciale, muzikale en literaire muziekvoorstelling geworden over de mysterieuze Amerikaanse dichteres Emily Dickinson (1830-1886).

Leidraad in de voorstelling is haar leven gezien vanuit het gezichtspunt van haar zus Lavinia.  Die ontdekte pas na de dood van haar zus dat zij een zeer groot aantal prachtige gedichten had geschreven.

Gerard & Compagnie:

•        Gerard Nijborg             solozang, gitaren, mandoline, 5sn. banjo

•        Lieuwe Koster              zang, gitaren, accordeon, mondharmonica, mandoline

•        Alco Hoogcarspel          zang, viool, mandoline, mandola

•        Tjeerd Brouwer            zang, contrabas, gitaar

•        Baudien Dijkstra           verteller, zang

•        Gerlind Hoogcarspel      zang, viool, altviool

De vertalingen van de gesproken gedichten in de voorstelling zijn van de hand van:
Peter Verstegen, Louise van Santen, Willem Wilmink en Simon Vestdijk.

De première van deze muziekvoorstelling was in de uitverkochte ‘Theaterkerk Mammemahuis’ in Jellum op 12 juni jl. en werd met zeer veel enthousiasme ontvangen en omarmd.

De muziek is verkrijgbaar op de CD ‘Emily, unknown to the world’, met als speciale gast het strijkkwartet Risata. Deze CD kreeg prachtige recensies in o.a. Leeuwarder Courant, Friesch Dagblad, Folkforum en in Normandië op www.5planetes.com .

De toegangsprijs is €  12,50; voor kinderen t/m 12 jaar € 2,50.
Toegangskaarten kunnen van tevoren digitaal worden aangeschaft bij het Ticketkantoor via de link https://www.ticketkantoor.nl/shop/GC .

Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).


Informatie of reservering:

Toegangskaarten kunnen van tevoren digitaal worden aangeschaft bij het Ticketkantoor via de link  https://www.ticketkantoor.nl/shop/GC .


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl en https://gerardencompagnie.nl


1501-23

Noord Nederlands Jagerskoor "Prins Hendrik"

Terbantster Tsjerke - Terband

Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Pastorielaan 12, 8449 BE Terband
Entree: € 15,- incl. pauzedrankje

Noord Nederlands Jagerskoor “Prins Hendrik”

Het Noord Nederlands Jagerskoor “Prins-Hendrik” is een 4-stemmig A-capella koor dat bestaat uit ± 18 enthousiaste mannen die onder leiding van dirigent Feike van Tuinen een gevarieerd breed repertoire aan  muziek presenteren waaronder romantische natuur- en jacht liederen, soms aangevuld met jachthoorn blazers.

Klassieke werken van o.a. C. M. von Weber, Frans Schubert, F. Mendelsohn Bartoldy, L. van Beethoven behoren ook tot het programma.Vanzelfsprekend is de bewerkte en geschreven muziek van de dirigent Feike van Tuinen het beluisteren meer dan waard. Het koor is opgericht op 1 november 1991

 


Informatie of reservering:

Kaarten zijn te koop via Posthuis theater:

www.posthuistheater.nl of tel.nr. 0513-619494


Website: www.posthuistheater.nl of www.terbantstertsjerke.nl


2001-23

Concert van meesterpianist Erwin Rommert Weerstra in 'Muziek +' van de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 17.00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: Vrijwillige bijdrage

Concert van meesterpianist Erwin Rommert Weerstra
in de serie 'Muziek +' van Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
vrijdag 20 januari 2023 van 17.00 tot 18.00 uur

Erwin Rommert Weerstra, in 1987 in Leiden geboren, begon op 3-jarige leeftijd piano te spelen. In 1994 werd hij, op 7-jarige leeftijd,  toegelaten tot de Jong Talent-afdeling van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij was destijds de jongste leerling die ooit was geaccepteerd. Tijdens zijn studietijd heeft hij - als enige - tweemaal het Internationale Steinway Concours gewonnen.
Erwin Rommert is prijswinnaar van verschillende internationale concoursen. Zo won hij de 1e prijs bij het Internationale Leopold Godowsky 'Young Virtuoso' Pianoconcours in Warschau en de Prix de J-F. Neuburger bij het 17e Concours International de Piano d'Ile-de France in Frankrijk, voor de beste uitvoering van het voor dit concours geschreven werk.
Hij heeft een actief concertleven met optredens in Nederland maar ook in veel andere Europese landen.
In 2018 is hij geselecteerd voor één van de zeer weinige plaatsen in de Post-Master opleiding in Italië van professor Andrzej Jasiński. 
Momenteel heeft hij aanstellingen als pianist bij het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en bij het Nederlands Dans Theater (NDT).

Klassiek pianorecital.
Vrijdag 20 januari geeft hij in de Dorpskerk Huizum een zeer toegankelijk klassiek pianorecital. Voor dit recital heeft hij werken uitgezocht van Schubert en Chopin. Het is een zeer aantrekkelijk programma geworden waar de bezoekers zeker van zullen genieten. Hieronder volgt een korte toelichting.

Het programma begint met 4 Impromptu's geschreven door Franz Schubert.
Een Impromptu is een muziekwerk dat de indruk geeft dat het ter plekke wordt bedacht (geïmproviseerd). In het begin van de 19e eeuw waren er veel componisten die impromptu’s schreven, met name voor piano solo. De impromptu’s van Schubert worden gezien als enkele van de belangrijkste voorbeelden van dit genre. De 4 impromptu’s Op 90 zijn allemaal zeer verschillend van karakter. Heerlijk om hier van te mogen genieten.

Het programma vervolgt met werken van Frédéric Chopin:
U hoort eerst twee Mazurka’s. Een Mazurka is een traditionele Poolse dans. Mede dankzij de mazurka’s van Chopin werd deze dansvorm zeer populair in de balzalen en salons in Europa in de 19e eeuw. Chopin schreef tenminste 59 Mazurka’s voor piano. Polen was in 1795 zijn onafhankelijkheid verloren, en de invloeden van de traditionele Poolse muziek zijn erg belangrijk in de muziek van Chopin, die zich altijd sterk met zijn vaderland verbonden heeft gevoeld, met name toen hij in ballingschap zat in Parijs na de Poolse Novemberrevolutie in 1830.

Fantaisie Impromptu in Cis mineur:
De Fantaisie Impromptu in cis mineur, opus 66, werd geschreven in 1834. Het werd pas na het overlijden van Chopin (als "opus-postuum") gepubliceerd, en wel als eerste door Jules Fontana, een goede vriend van Chopin. Het werk kreeg naderhand een opusnummer: opus 66.

Nocturne in Es majeur:
Nocturne is een Frans woord en betekent ‘nachtstuk’. Deze korte, langzame instrumentale compositie uit de Romantiek, vaak voor piano solo, is dan ook melodieus en sfeervol van aard. De nocturne is meestal driedelig van opzet, met een romantisch of dromerig karakter aan het begin en het eind, en een contrasterend middendeel.

Souvenir de Paganini:
Chopin schreef dit werk in 1829. Het thema is van oorsprong het Napolitaanse volkslied "O Mamma, Mamma Cara” wat werelberoemd werd gemaakt door Niccolò Paganini, die er variaties voor viool voor schreef.

Scherzo no 2:
Het programma eindigt met het Scherzo no 2. Het Italiaanse woord “scherzo” betekent grap, en een scherzo in de muziek is typisch een humoristisch, virtuoos stuk in een driekwartsmaat. De Scherzi van Chopin hebben echter een duistere, haast demonische energie, en komen niet bepaald over als grappen. Chopin begon aan zijn eerste scherzo in 1831, gedurende de Novemberopstand tegen de Tsaar Alexander I van Rusland. Chopin was toen 21 jaar. Vanwege de opstanden en oorlog veranderden zijn werken van een louter briljante naar een meer donkere, sombere stijl. James Huneker schreef over dit werk: “Wat een meesterlijk schrijven, en het ligt precies in het hart van de piano! Honderd generaties zullen deze pagina's niet kunnen verbeteren.”

Hoewel de concerten in de serie 'Muziek +' gratis toegankelijk zijn wordt een vrijwillige bijdrage voor de musici zeer op prijs gesteld.
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: dorpskerkhuizum@gmail.com .
Meer informatie op: https://www.dorpskerkhuizum.nl ,
https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum en www.erwinrommert.com .  


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl en/of www.erwinrommert.com


2201-23

Talentklas Frans Douwe Slot. Zondag 22 januari in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15.30 uur

De Groate Kerk - St.Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: € 12,50 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Zondag, 22 januari in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15.30 uur.


Talentklas Frans Douwe Slot

 
De voltallige talentklas van Frans Douwe Slot – Deze klas herbergt de muzikale pareltjes van het Noorden. Bruisend van enthousiasme en muzikaal talent, daarmee stralen ze ieder concert weer op het podium. Bestaande uit jonge talenten van 12 tot 19 jaar. Er zijn pianisten, een quatre-mains duo, fluit, hobo, klarinet, trompet en trombone. Ondanks hun leeftijd bereiden ze zich al voor op concerten, concoursen en uiteindelijk de toelatingsexamens. Veel leerlingen uit deze klas wonnen al prijzen op Nederlandse en internationale concoursen.Niet te vergeten dat hun studie aan het conservatorium dan nog moet beginnen.

 Tijdens dit concert spelen pianisten en instrumentalisten een afwisselend programma. Dit alles onder begeleiding van pianist Frans Douwe Slot.

 
Entree : €12,50 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Kaartverkoop: aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang) via reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792


Informatie of reservering:

Kaartverkoop aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang)

via reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792


Website: http://www.groatekerk.nl / www.fransdouweslot.nl


2201-23

Colori Ensemble (fluit, hobo, marimba)

Doarpstsjerke - Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Buorren 18, 9221 TB Rottevalle
Entree: € 15,00, inclusief koffie/thee

Het Colori Ensemble in triobezetting bestaat uit Rianne Jongsma (fluit, piccolo, altfluit), Wilma Jongsma (hobo, althobo) en Arjan Jongsma (marimba). Individueel wonnen de ensembleleden prestigieuze prijzen op het Prinses Christina Concours en het Nationaal Concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland. Het ensemble ontleent haar naam aan de compositie Colori, geschreven door Wim van Ligtenberg in 2012. Vanaf dat jaar hebben meerdere componisten werken aan het ensemble opgedragen, zoals Peter Visser, Sipke Hoekstra en Dirk Dekker. Naast het hedendaagse repertoire speelt het ensemble arrangementen van klassieke meesterwerken. 

Programmatoelichting:
Cesar Franck, Francis Poulenc en Jacques Ibert zijn beroemde Franse componisten die tot de verbeelding spreken, reden waarom het Colori Ensemble composities van hen laat horen in eigen arrangementen voor (alt)fluit, (alt)hobo en marimba. Volslagen onbekend, maar niet minder tot de verbeelding sprekend, is de Zwitser Pierre Bélier. Vanuit grote affiniteit met het werk van deze componist maakte Fries om utens Peter Visser van Béliers pianotrio een bewerking voor fluit, hobo en marimba. Syrinx van Debussy is ongetwijfeld het bekendste solostuk voor fluit. Rianne Jongsma laat horen waarom De Variations on Japanese Children’s Songs van marimba-legende Keiko Abe minder onschuldig zijn dan de titel suggereert. Arjan Jongsma brengt op zijn marimba met volle overtuiging deze schijnbare tegenstelling tot klinken. Ben-Haim voert in zijn Three Songs without Words een murmelende en weemoedig klagende oriëntaalse verteller ten tonele, in dit geval vertolkt door Wilma Jongsma op althobo. Sterk contrasterend hiermee de afsluiting van dit kleurrijke concert: de onvolprezen Roemeense Volksdansen van Bartok, waarbij in zes minuten tijd zeven instrumenten de revue passeren.

Meer info: www.coloriensemble.com

Informatie/reserveringen: doarpstsjerkerottefalle@gmail.com

Foto: Foppe Schut
2201-23

Jan de Vries brengt 'Keel' - JJ Cale in het Bildts

Kloosterkapel - Sibrandahûs

Tijdstip: 15.30
Adres: Birdaarderstraatweg 4, 9106 GA Sibrandahûs
Entree: €12

Jan de Vries brengt 'Keel' - J.J. Cale in ’t Bildts

SIBRANDAHÛS - De Bildtse zanger-liedjesschrijver Jan de Vries komt zondag 22 januari 2023 met zijn programma 'Keel' naar Kloosterkapel Sibrandahûs. 'Keel' is een project waarbij de artiest uit Oudebildtzijl zowel bekende als onbekende(re) nummers van de in 2013 overleden singer-songwriter J.J. Cale in het Bildts vertolkt.

Het publiek mag zich alvast verheugen op onder andere  ‘They Call me the breeze’ (Se noeme mij De Vries), ‘Cocain’ (Kokaïne) en ‘After midnight’ (Na middernacht). De songs van J.J. Cale kregen, vooral door toedoen van Eric Clapton, wereldwijde bekendheid. De Bildtse vertalingen van deze nummers hebben geresulteerd in het prachtige album ‘J.J. Cale in ’t Bildts’ dat in juni 2021 werd gepresenteerd.

Samen met Ruben Bus (basgitaar) is er hard aan gewerkt om deze nummers ook live op de bühne te kunnen spelen. En let wel, in diezelfde relaxte, laid back sfeer die voor het repertoire van deze beroemde Amerikaanse singer-songwriter zo kenmerkend is. Naast het werk van ‘Keel’ zullen ook nog de nodige eigen composities van Jan de Vries voorbijkomen.

Het concert in de Kloosterkapel begint om half vier (15.30 uur). De deuren gaan zoals altijd een half uur voor aanvang open. Kaarten à €12 zijn verkrijgbaar aan de deur (geen voorverkoop). Meer Informatie: www.kloosterkapel-sijbrandahuis.nl
2601-23

De 'Oekraïne Lezing' door Hubert Smeets en Robert Serry in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: € 6,00

De 'Oekraïne Lezing' door Hubert Smeets en Robert Serry
Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,  
donderdag 26 januari 2023 om 20.00 uur

Voorgaande jaren werd eind januari de Epo van Douma Lezing verzorgd door een prominente Nederlandse spreker. De Epo van Douma Lezing krijgt dit jaar een bijzonder karakter en heeft daarom deze keer ook een andere naam. De avond staat namelijk in het teken van (de oorlog in) Oekraïne met een uniek programma dat wordt verzorgd door Hubert Smeets, dè Ruslandexpert, en Robert Serry, oud-ambassadeur in Oekraïne, die heel actief is als fondsenwerver voor Oekraïne. Beiden heren zijn bekend van talkshows op tv.
Daarnaast verzorgen drie topmusici uit Charkiv (de familie Yefimenko) een benefietconcert.
Ze traden overal in Europa op. Nu ze tijdelijk als vluchteling in Bartlehiem wonen treden ze gratis op in de hoop geld in te zamelen voor Oekraïne. (Deze verrassing niet verder vertellen: ze eindigen met het Friese volkslied!)

Journalist/historicus Hubert Smeets is niet alleen Ruslandkenner, hij schreef ook zes boeken waaronder een met de titel ‘De wraak van Poetin’. Deze winnaar van de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek was in een eerder leven hoofdredacteur van de Groene Amsterdammer.

De rasdiplomaat Robert Serrry, was o.a. Midden Oostengezant van de Verenigde Naties, en is getrouwd met een Oekraïense vrouw. Dat verklaart mede zijn grote toewijding aan humanitaire acties voor Oekraïne.

De toegangsprijs is € 6,00. Toegangskaarten kunnen van tevoren digitaal worden aangeschaft via het Ticketkantoor https://www.ticketkantoor.nl/shop/Oekrainelezing .
Reserveer op tijd! 

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: Peter de Haan, tel. 06-11592427. 
E-mail: dorpskerkhuizum@gmail.com . 
Ook informatie op:  https://www.dorpskerkhuizum.nl  en 
https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum . 
 


Informatie of reservering:

Toegangskaarten kunnen van tevoren digitaal worden aangeschaft via het Ticketkantoor https://www.ticketkantoor.nl/shop/Oekrainelezing .


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


2901-23

Preek van de leek van Klaas van der Tempel, gepensioneerd ambassadeur

Mariakerk - Kortezwaag

Tijdstip: 10.30 uur: inloop met koffie/thee; 11.00 uur begin preek
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: gratis (collecte aan het eind van de preek)

Thema: Van kijken naar zien.

Zijn vrouw komt oorspronkelijk ui Gorredijk, zijn vader uit Heerenveen en zij wonen sinds zijn pensionering precies tussen beide plaatsen in. Als diplomatenfamilie belandden zij tussen 1982 en 2016 in landen in Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Oost-Europa. Tussendoor had van der Tempel functies op Buitenlanse  Zaken met accent op de Balkan en Oost-Europa. Hij zal een paar voorbeelden uit eigen diplomatieke praktijk bspreken, waarbij hij zich sterk betrokken voelde.  
2901-23

Waldstok met Maud

Ioannis Theaterkerk - Wier

Tijdstip: 15.00-17.00 uur
Adres: Tsjerkepaed 24 9043 VN Wier
Entree: € 15

Wâldstok speelt blues & ballads in een eigen semi-akoestische jas.
Originals van Little Walter en Buddy Guy worden afgewisseld met recent werk van Beth Heart, Eric Clapton, Betty Lavette, Imelda May, Norah Jones, Shinedown, en heel veel anderen.
Wâldstok bezetting: Maud zang, Martin en Jelle akoestisch gitaar, Aldert cahon en Gert-Jan contrabas.

 


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123


Website: https://www.ioannistheatertsjerkewier.nl/


0502-23

Zondag 5 februari 2023, concert van Fiona van der Marel en Julia Hoorman in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15.30 uur

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: € 12,50 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Zondag 5 februari 2023, concert van Fiona van der Marel ( dwarsfluit) en Julia Hoorman ( pianiste) in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15.30 uur.

Fiona van der Marel studeerde hoofdvak fluit aan het Prins Claus Conservatorium bij Egbert Jan Louwerse, waar ze in 2019 cum laude afstudeerde. Ze nam deel aan (zomer) cursussen van de Nederlandse Fluit Academie, The Scottish International Flute Summer School en the Metropole Academy en volgde masterclasses bij o.a. Jacques Zoon, Emily Beynon, Michael Cox en Wissam Boustany.

Tijdens haar studie liep ze stage bij het Noord Nederlands Orkest en de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en speelde bij diverse symfonie- en harmonieorkesten zoals het Noord Nederlands Orkest, Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso, het NASKA, en het Noordpoolorkest.
Fiona heeft een vaste aanstelling bij het Nootstroom orkest, is productieassistent van Stichting Somer en werkt als musicus en projectleider voor Embrace Nederland. Naast haar werkzaamheden als uitvoerend musicus, werkt ze ook in het (basis) onderwijs voor VRIJDAG (Groningen) en geeft fluitles aan privé studenten en muziekverenigingen.

Curriculum Vitae Julia Hoorman

Julia Hoorman (1995) begon met pianospelen op haar negende bij Debora Prins, docente bij Noordakkoord. In 2008 stond ze in de halve finale in de Doelen in Rotterdam tijdens de Rotterdamse Piano Driedaagse.

In 2010 werd ze toegelaten tot de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Daar studeerde ze bij Nata Tsvereli. In 2012 was ze finalist tijdens het Prinses Christina Concours en in 2015 won ze daar de eerste prijs en speelde tijdens de Dag van de Genomineerden in Den Haag.

Vanaf 2014 studeerde ze hoofdvak piano aan het Prins Claus Conservatorium bij Nata Tsvereli en Paul Komen, waar ze in 2018 cum laude afstudeerde.

Ze heeft masterclasses gevolgd bij onder andere David Kuijken, Hannes Minnaar en Igor Roma.

In 2018 studeerde ze voor een jaar muziektherapie in Leuven aan het Lemmens Instituut. Hierbij volgende ze ook pianolessen bij Joop Celis.

Vanaf 2019 volgde ze een pre-master en master muziektherapie aan het Artez conservatorium in Enschede, waar ze in 2021 afstudeerde.

 


Entree: € 12,50 voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis.

Kaartverkoop: aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang ) via

reserveringen@groatekerk.nl 0f T 0518-491792.Informatie of reservering:

Kaartverkoop aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang)

via reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792


Website: http://www.groatekerk.nl


0502-23

The Frjentsjer Jazz Connection

Ioannis Theaterkerk - Wier

Tijdstip: 15.00-17.00
Adres: Lautawei 3a 9043VP Wier
Entree: € 15,-

Hun  repertoire bestaat uit Latin, pop en Jazz. Met zang, piano, gitaar, contrabas en saxofoon .  De nummers worden in het Fries, Latin en Engels gezongen.

Kom luisteren naar de heerlijke klanken van Antônio Carlos Jobim en de prachtige jazz nummers van Rita Reys.
 
The Frentsjer Jazz Connection bestaat uit: Jaap Hengeveld: contrabas, Peter Stam: gitaar en Annemiek Zijlstra zang, piano en saxofoon.
Hun  repertoire bestaat uit Latin, pop en Jazz. Met zang, piano, gitaar, contrabas en saxofoon .  De nummers worden in het Fries, Latin en Engels gezongen.

 


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123


Website: https://www.ioannistheatertsjerkewier.nl/


1102-23

Zaterdagavond 11 februari optreden van Jacob Spoelstra in De Groate kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 20.00 uur

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: € 12,50 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Zaterdag 11 februari 2023 in De Groate Kerk van St.-Jacobi-parochie, aanvang 20.00 uur

 Jacob Spoelstra

 Jacob Spoelstra is een stand-up comedian/ cabaretier met Friese roots. Nuchter, droog maar vooral grappig! Hij trad al op op Lowlands, het Utrecht International Comedyfestival en voor diverse bedrijven.

 De geboren Fries, Jacob Spoelstra, verwondert zich over de grote maar vooral ook kleine dingen in het leven.

Zijn er wel echt een miljard Chinezen of kunnen ze gewoon niet tellen? Van een menu voor twee personen kun immers ook met z'n zessen van eten. Heeft iemand die kleurenblind is niet gewoon het verkeerde woord bij de verkeerde kleur geleerd? En waarom liggen die sokken daar op de grond? Die laatste vraag is overigens van zijn vrouw.

Antwoorden op deze vragen heeft Jacob wel. Of ze ook kloppen is niet zo belangrijk. Leuk zijn ze wel. 

 


Entree : € 12,50 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Kaartverkoop: aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang) via reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792

 

 

 

Kijk voor meer informatie www.jacobspoelstra.nl

 


Informatie of reservering:

Kaartverkoop aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang ) via reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792


Website: http://www.groatekerk.nl / www.jacobspoelstra.nl


1102-23

Theatergroep Ithaka, Bonifatiuskerk Ter Idzard

Bonifatiuskerk - Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur, welkom vanaf 19.15 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: 10 euro met koffie/thee bij binnenkomst

Verteltheater, zang, gitaar.

Een voettocht op de kop van de zeedijk, van Lauwersoog naar de Afsluitdijk, is de inspiratie geweest voor deze verteltheater-voorstelling. 

Alles komt voorbij: de mooie ontmoetingen, de bijzondere natuurervaringen, de zoektocht naar wie we (zouden willen) zijn.

Het terugblikken op deze reis doen Baukje van der Meer, zang en gitaar en Baukje Fennema, vertelster, met humor, ernst en zelfspot! 

Een theatraal, vrolijk, liefdevol verslag van een ‘pelgrimstocht met een knipoog’. Waaruit voor iedereen een boodschap te halen valt!


Informatie of reservering:

kaartjes via cultuur@ter-idzard.nl


Website: http://www.ithaka-theater.nl


1202-23

Valentijnsconcert van het strijkkwartet 'Regina Forte' en zanger Kees v.d. Berg in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 15.30 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: De toegangsprijs is € 12,50; voor kinderen t/m 12 jaar € 2,50.

Valentijnsconcert ‘Ode aan de liefde’
van het strijkkwartet 'Regina Forte' en zanger Kees van der Berg
Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden, 
zondag 12 februari 2023 om 15.30 uur

Het Valentijnsconcert  ‘Ode aan de liefde’ is een intiem concert met (licht) klassieke en populaire muziek, van barok tot rock, met medewerking van zanger Kees van der Berg.

Strijkkwartet Regina Forte is ontstaan in Friesland in 2014 vanuit een gezamenlijke wens om strijkkwartetten te spelen. Ina, Anna, Inge en Andrea kennen elkaar uit allerlei Friese ad hoc orkesten en via hun banen in het onderwijs. Zij koesterden alle vier de wens om een mooi strijkkwartet op te richten.
Inmiddels hebben ze meer dan 100 concerten verzorgd in Friesland, Groningen en Drenthe en daarbuiten, soms in samenwerking met Gerrit Breteler, Peter van der Zwaag, Wiebe Kaspers en Douw Fonda.
Ze waren op radio en televisie te beluisteren in Noardewyn en Podium on Tour en in oktober 2019 begeleidden ze Willeke Alberti in Afas Live in Amsterdam.

Het strijkkwartet volgde masterclasses bij onder meer Johannes Leertouwer, Kees Dekkers, Douw Fonda van het Vespucci Quartet, het Ruysdael Kwartet, het Dudok Quartet en het Bennewitz Quartet.

Voor het Valentijnsconcert heeft het kwartet Kees van der Berg uitgenodigd. Deze zanger en gitarist speelt graag verfijnde, akoestische liedjes met aandacht voor tekst en melodie.
Zijn stem met groot bereik zou je een mix kunnen noemen tussen Sting en Damien Rice en kleurt prachtig bij het warme geluid van de strijkers.
Samen beleven ze veel plezier aan het instuderen en uitvoeren van de arrangementen die soms speciaal voor hen zijn geschreven, zonder toeters en bellen of grootse effecten, maar van een muzikale schoonheid in zijn zuiverste vorm. 
Ze nodigen u van harte uit om een keer te komen luisteren.

De toegangsprijs is € 12,50; voor kinderen t/m 12 jaar € 2,50.
Toegangskaarten kunnen van tevoren digitaal worden aangeschaft via het Ticketkantoor: https://www.ticketkantoor.nl/shop/Reginaforte .
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).


 


Informatie of reservering:

Toegangskaarten kunnen van tevoren digitaal worden aangeschaft bij het Ticketkantoor via de link https://www.ticketkantoor.nl/shop/Reginaforte .


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl en www.reginaforte.nl.


1902-23

Klezmer in de kerk

Doarpstsjerke - Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Buorren 18, 9221 TB Rottevalle
Entree: € 12,50, inclusief koffie/thee

Twee muzikanten uit het klezmerorkest Di Gojim komen naar de Doarpstsjerke in Rottevalle. Tim de Vries, klarinet en saxofoon, en Sjaak van der Reijden, accordeon.

Joodse klezmermuziek vindt zijn oorsprong in Oost Europa en wordt gekenmerkt door
uitbundige en vrolijke klanken, daarnaast kan de muziek ook zeer melancholisch klinken.
Kortom, klezmer is muziek met een grote emotionele waarde.
Jiddische muzikanten (Klezmorim) speelden op traditionele joodse bruiloften (Khasenes) en
diverse joodse feesten, maar ook op niet-joodse feesten.
De Klezmorim speelde alles wat het publiek maar wilde horen, een Hongaarse Czardas, een
Russische Trepak of zelfs bekende melodieën uit de klassieke muziek.
Ondanks een sterke verwantschap met traditionele folklore muziek uit de Oekraїne, Moldaviё,
Polen, Roemeniё, Hongarije en Slowakije, heeft de klezmermuziek een duidelijk joods
karakter kunnen behouden.
Joodse emigranten die naar de Goldene Medine vertrokken (Amerika) namen hun muziek
mee en voegden er later elementen uit de jazz aan toe.
Het Jiddische woord Klezmer stamt af van de oud-Hebreeuwse woorden Kley (=werktuig,
instrument) en Zemer (=lied, gezang)

Informatie/reserveringen: doarpstsjerkerottefalle@gmail.com
1902-23

Joint String Friends (JSF): Folkmusic – Fun – Good times

Kloosterkapel - Sibrandahûs

Tijdstip: 15.30 uur
Adres: Birdaarderstraatweg 4, 9106 GA Sibrandahûs
Entree: €12

Een groep zeer ervaren muzikanten, die van ieder concert een feestje weet te maken. Zo zou je Joint String Friends (JSF) uit Leeuwarden het best kunnen omschrijven.

Deze vier bevriende multi-instrumentalisten van verschillende generaties – van babyboomer tot millennial - brengen een breed palet aan muzikale stijlen, met de nadruk op Keltische folk. Gevoelige ballads, robuuste folksongs, swingende jigs en reels plus Oost-Europese (dans)muziek, het prijkt allemaal op het muzikale JSF-menu. De ‘Friends’, die allemaal meerdere instrumenten bespelen, maken ook uitstapjes naar americana en akoestische popmuziek. Kortom, wereldmuziek in al zijn diversiteit.

De formatie Joint String Friends, die in 2008 is opgericht, bestaat uit Menno Schilstra (zang, gitaar, basgitaar, mondharmonica, whistles, percussie), Sèbastian Meijer (viool, altviool, zang, percussie), Sicko Hoogterp (gitaar, mandoline, Irish bouzouki, basgitaar, spoons, zang) en Tuaq Pijlman (cajon, bodhran, percussie, zang). In mei 2019 ziet hun eerste cd, getiteld Down by the Banks of the Ocean, het levenslicht. Het album wordt lovend ontvangen en de release leidt dan al direct tot veel nieuwe aanvragen voor optredens. 

Inmiddels heeft de groep een geduchte livereputatie opgebouwd. Enerzijds weten Joint String Friends te ontroeren met hun breekbare luisterliedjes, maar aan de andere kant is het feest – pompend, stampend en dampend - nooit ver weg. Waar de band ook speelt, van kroeg tot kerkje of van theater tot festival, JSF bezorgt haar publiek gegarandeerd een mooie blijvende herinnering.

In het voorjaar van 2020 zet het coronavirus plus de lockdown ‘even’ een vette streep door de geprogrammeerde liveconcerten van JSF. Maar de band gaat niet bij de pakken neer zitten. Fysieke liveoptredens maken tijdelijk plaats voor online concerten. Getuige de talrijke reacties worden deze livestreams zeer gewaardeerd. Ook werkt de groep achter de schermen hard aan nieuwe - deels eigen - nummers,  zowel songs als instrumentals. Dit met het oog op het tweede studioalbum, dat voor volgend jaar gepland staat. En… natuurlijk ook gelet op de komende liveconcerten. De mannen zijn blij dat ze nu weer ‘echt’ het podium op kunnen: waar is dat feestje? Precies!

 


Website: https://www.kloosterkapel-sijbrandahuis.nl


1902-23

Marjolein Meiers met Familieportret

Ioannis Theatertsjerke Wier

Tijdstip: 15.00-17.00
Adres: Lautawei 34 , 9043VP, Wier
Entree: € 15,-

De Rotterdamse Marjolein Meijers een komische flapuit die haar publiek ook in het hart weet te raken. Marjolein Meijers maakt muziek en vertelt verhalen, al een leven lang. Zij staat al 45 jaar op de planken! Haar bekendheid kreeg ze vooral met De Berini`s, met optredens samen met Jan Rot en met de soloprogramma’s met haar twee vaste muzikanten, de broers Walter en Onno Kuipers.

De tijd heeft even stil gestaan maar muziek is van alle tijden. Liedjes die je bij de strot grijpen. Schoon van eenvoud. Hilarisch herkenbaar, maar zeker niet alleen lollig. 
Marjolein Meijers weet het publiek te raken met teksten over liefde, vriendschap, afscheid en natuurlijk: familie! Zonder zich te vertillen aan de “zwaarte van het leven”.

Familieportret geeft een Rotterdamse twist aan o.a. Nederlandse folk, Ierse, Amerikaanse en zelfs Balkan-en Zweedse muziek. 

Marjolein speelt bas, gitaar en banjo en neemt daarnaast zoals gewoonlijk ook de zang voor haar rekening. Daarbij wordt zij ondersteund door Walter, op viool, mandoline, bouzouki en doedelzak, en door Onno, die accordeon, trekzak en gitaar bespeelt.

 

 


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123


Website: https://www.ioannistheatertsjerkewier.n


2602-23

Joint String Friends

Harich

Tijdstip: 15.30 uur, kerk open vanaf 15.00 uur
Adres: Stinsenwei 16, 8571 RJ Harich
Entree: Leden: 15,- / Niet-leden: 18,- / CJP: 10,-

Informatie of reservering:

MUZIEK: "Wat je van verhaalt…. kan lang niet altijd op tegen wat je dichtbij gewoon ook hebt"!
Dit groepje geschoolde muzikanten, we kennen ze uit Balk en omstreken, speelt al heel lang samen en zijn niet te vangen in één muziekstijl, al hebben ze allemaal een zwak voor Keltische invloeden. Sèbastian (Bas) Meijer, Menno Schilstra, Sicko Hoogterp en Tuaq Pijlman zijn ook thuis in fragiele songs. Deze Joint String Friends, beter bekend als JSF, omarmen de americana-invloeden echter net zo goed. Laten we het wereldmuziek noemen! Een perfecte muzikale omlijsting van de zondagmiddag.

Kaarten reservern kan via 't Nut - Gaasterland: www.ticketkantoor.nl/shop/JSFbalk
2602-23

Preek van de leek van Gauke de Vries, voorzitter van LDODK en directeur van Kenonz

Mariakerk - Kortezwaag

Tijdstip: 10.30 uur: inloop met koffie/thee; 11.00 uur begin preek
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: gratis (collecte aan het eind van de preek)

Thema: Het verleggen van grenzen.
1203-23

Zondag 12 maart 2023, FRISICANA - IV WANTED .......ALIVE , in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15.30 uur

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: € 15,00 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Zondag 12 maart 2023, FRISICANA - IV Wanted ......Alive, in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15,30 uur.

 
'Wanted ... Alive' is de titel die de Friese singer/songwriters Gurbe Douwstra, Marcel Smit en Piter Wilkens hebben gegeven aan hun nieuwste liedjesprogramma in de serie 'Frisicana'. De titel is een kleine knipoog naar de vorige show van de heren waarin een aantal covers te horen was van inmiddels overleden artiesten.

In deze vierde editie van de Frisicana-reeks hebben zij vooral liedjes gekozen van nog levende, maar daarom niet minder legendarische artiesten. Het brede Americana-genre blijkt een welhaast onuitputtelijke bron van mooie liedjes te zijn. Deze keer is er repertoire te horen van onder andere Paul Simon, Dolly Parton, Joe Ely, Richard Thompson, Willie Nelson en Kris Kristofferson. Daarnaast natuurlijk veel liedjes uit het eigen repertoire van Piter, Marcel en Gurbe. Nieuw en oud en zowel afzonderlijk als gezamenlijk geschreven.

Frisicana IV - Wanted ... Alive', drie Friese singer/songwriters op zoek naar hun muzikale roots.

Entree          : €15,- voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Kaartverkoop: aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang) via 

                     reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792


Informatie of reservering:

Kaartverkoop aan de zaal of reserveren (tot drie uur vóór aanvang) via

reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792


Website: http://www.groatekerk.nl


1203-23

Vocalibre

Doarpstsjerke - Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Buorren 18, 9221 TB Rottevalle
Entree: € 15,00, inclusief koffie/thee

Vocalibre is een vocaal ensemble met een bezetting van 18 gevorderde zangers en zangeressen. Vocalibre wil klassieke muziek graag onder de aandacht brengen van een groot publiek.   
Deze keer zingt het koor welluidende muziek van Heinrich Schütz en Johann Sebastian Bach. Centraal staat het motet ‘Jesu meine Freude’ van Bach.
Het continuospel wordt verzorgd door Jochem Schuurman op kistorgel en door Anne Vos-van Dijk op cello.
Meer info: www.vocalibre.nl

Informatie/reserveringen: doarpstsjerkerottefalle@gmail.com
1203-23

Magda Mendes Com o vento Liedjes van de wind

Ioannis Theatertsjerke - Wier

Tijdstip: 15.00-17.00
Adres: Lautawei 3a, 9043VP, Wier
Entree: € 15

De Portugese zangeres Magda Mendes volgde de zuidwester wind, de ’Sudoeste’ totdat ze uiteindelijk in Rotterdam neerstreek. Een reis langs de stranden van de Algarve, de kurkbomen van de Alentejo, de steegjes van Lissabon waar de Fado klinkt, de olijfbomen van haar vader en de bergen van het Noorden. Al deze elementen zijn terug te horen in haar stem en in haar zelfgeschreven liedjes die speciaal voor dit programma werden gearrangeerd door gitarist Ward Veenstra voor een nieuwe bijzondere bezetting bestaande uit viool, cello en gitaar.

Magda Mendes - zang, gitaar, ukulele, percussie
Ward Veenstra - Akoestische gitaar, Portugese gitaar.

Gustavo Cabrera - Viool  

Aleksandra Kaspera - Cello  


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
1803-23

Maelisagno Trio, Bonifatiuskerk Ter Idzard

Bonifatiuskerk - Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur, welkom vanaf 19.15 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: 10 euro met koffie/thee bij binnenkomst

Jong Talent ArtEZ, accordeon, cello, sopraan

In het voorjaar van 2022 konden we bij ArtEZ Chamber Music Sessions luisteren naar ‘The Best Of!’ Uit het prachtige aanbod van al dat jonge talent kozen wij de winnaar van de publieksprijs, het Maelisagno Trio. 

Bestaande uit Anneloes Kriek, sopraan, Gemma Smit, cello, Ilse Kok, accordeon.

 
‘De expressie van de menselijke stem, de warme klank van de cello en de veelzijdigheid van de accordeon zorgen voor een breed klankkleurenpalet! 

Verhalen worden verteld en emoties komen tot uiting. Door het samenvoegen van de twee kunstvormen muziek en poëzie ontstaat er iets magisch: de magie van Maelisagno.’


Informatie of reservering:

kaartjes via cultuur@ter-idzard.nl


Website: https://bonifatiuskerkteridzard.org


1903-23

Linde Nijland samen met Bert Ridderbos (multi-instrumentalist)

Hervormde Kerk - Schurega

Tijdstip: 14.30 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)
Entree: € 15,00 incl. koffie/thee

Linde begon op jonge leeftijd te zingen met het vrouwelijke folkduo Ygdrassil. Daarna nam ze 5 albums op en speelde ze op vele podia en festivals zoals Lowlands en Noorderslag. 2007 betekende het einde van dit opmerkelijke Nederlandse duo en Linde ging verder als een succesvolle folkzanger en songwriter. De afgelopen jaren werkt ze internationaal nauw samen met ervaren multi-instrumentalist Bert Ridderbos (gitaar, banjo, cittern, accordeon). Hun muzikale reizen hebben hen naar vele verrassende landen als Iran en Bhutan gebracht


Informatie of reservering:

Reserveren mag: mail kerkjeschurega3@ziggo.nl 

of 06 11 32 3733


Website: www.lindenijland.nl


2603-23

Preek van de leek van Immie Jonkman, cultureel entrepeneur

Mariakerk - Kortezwaag

Tijdstip: 10.30 uur: inloop met koffie/thee; 11.00 uur begin preek
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: gratis (collecte aan het eind van de preek)

Korte inhoud volgt nog.
2603-23

Remmelt, Muus & Femke brengen country, folk en americana

Kloosterkapel - Sibrandahûs

Tijdstip: 15.30 uur
Adres: Birdaarderstraatweg 4, 9106 GA Sibrandahûs
Entree: €12

De Haagse muzikanten Remmelt, Muus & Femke brengen in Kloosterkapel Sibrandahûs een interessante mix van country, folk en americana met  fraaie meerstemmige vocalen. Voor liefhebbers van onder andere Crosby, Stills, Nash & Young een absolute must.  


Website: https://www.kloosterkapel-sijbrandahuis.nl


2603-23

Vituswandeling

Sint vituskerk - Wetsens

Tijdstip: zie www.vituswetsens.nl
Adres: Opgong 1, 9122 CV Wetsens
Entree: vrijwillige bijdrage

Inluiden van de lente met een bezinningswandeling. Napraten in het kerkje met koffie/thee en koek.


Website: www.vituswetsens.nl


2603-23

Duo Duin en Berg, liedjes uit Zuid-Afrika

Ioannis Theatertsjerke Wier

Tijdstip: 15.00- 1700 uur
Adres: Lautawei 3a , 9043VP, Wier
Entree: € 15

Yolande van den Berg en Gelske van der Duin

Duin & Berg: twee sprankelende persoonlijkheden die samen graag muziek maken, tillen u op en nemen u mee op reis door de Lage Landen en Zuid-Afrika, verfrissend en verrassend! Met prachtige teksten op eigengemaakte muziek en de mooiste covers beschrijven ze de natuur, de liefde en alles wat anderszins het leven de moeite waard maakt. Voor hun reis naar Zuid-Afrika hebben ze hun programma aangevuld met een aantal pareltjes uit de Nederlandse literatuur, zodat niet alleen Zuid Afrika, maar ook de Lage Landen zullen worden bezongen.

Duo Duin & Berg bestaat uit componiste en pianiste Yolande van den Berg, die het gros van de composities voor haar rekening neemt en zangeres Gelske van der Duin. Opgegroeid in Zuid-Afrika, maakt Yolande op 26-jarige leeftijd de overstap naar Nederland, waar ze tot haar verrassing de liefde van haar leven tegen het lijf loopt en besluit in Nederland te blijven. Maar Zuid-Afrika blijft natuurlijk trekken... De taal blijkt een grote inspiratiebron te zijn en op de teksten van bekende dichters maakt ze haar eigen composities. Tijdens haar conservatoriumstudie in Nederland ontmoet ze Gelske van der Duin, een zielsverwant op muzikaal gebied. Na het afronden van hun studie krijgt hun samenwerking vleugels en besluiten ze om als Duo Duin & Berg hun muzikale droom verder uit te werken: inspirerende luisterliedjes die op vlotte wijze aan elkaar worden verbonden, ondersteund door prachtige foto's om de luisteraars mee te nemen op een muzikale reis!


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
0104-23

Zaterdagavond 1 april 2023 optreden van: Kentucky Snake Oil American Roots Music, in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 20.00 uur

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: € 15,00 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Zaterdag 1 april 2023, aanvang 20.00 uur in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie

Kentucky Snake Oil, American Roots Music

Swingende fiddle, spetterende banjo, meerstemmige zang en een ritme waarbij je niet kunt blijven stilzitten: Kentucky Snake Oil brengt een energieke mix van Bluegrass, Country en Amerikaanse folkmuziek. De band speelt een gevarieerd repertoire met onder andere nummers die onder meer bekend zijn van Johnny Cash, Bruce Springsteen, Hank Williams, Mumford & Sons, Old Crow Medicine Show, Willie Nelson … etc Voor meer info: www.kentuckysnakeoil.com

Aanvang : 20.00 uur

Entree : €15,- voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis

Kaartverkoop : aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang) via

reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792


Informatie of reservering:

 

Entree : €15,- voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis

Kaartverkoop : aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang) via

reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792


Website: http://www.groatekerk.nl / www.kentuckysnakeoil.com


0604-23

Anna Maria van Schurman Lezing door prinses Laurentien en (o.v.b.) kinderombudsman Margrite Kalverboer in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: € 6,00

Anna Maria van Schurman Lezing door prinses Laurentien van Oranje
en (o.v.b.) kinderombudsman Margrite Kalverboer
Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
donderdag 6 april 2023 om 20.00 uur.

De Anna Maria van Schurman Lezing wordt op 6 april 2023 verzorgd door prinses Laurentien van Oranje en (onder voorbehoud) kinderombudsman Margrite Kalverboer.
Die avond staat het perspectief van het KIND centraal.
Prinses Laurentien werd in Berkeley Master of journalism, schreef twee kinderboeken en zette zich jarenlang in voor alfabetisering. Daarnaast richtte zij samen met prins Constantijn de Number 5 Foundation op. Die stichting staat voor bevordering van een rechtvaardige en duurzame samenleving en hecht aan waarden als inclusief denken, oprechte interesse in en respect voor andere mensen en de durf om kritisch op de eigen houding te reflecteren.

Margrite Kalverboer helpt als nationale Kinderombudsman kinderen en jongeren tot 18 jaar om voor hun rechten op te komen. Ook stelt ze aantasting van die rechten stevig aan de kaak. Daarnaast is ze hoogleraar Pedagogiek en vreemdelingenrecht aan de RUG.

Deze avond zal ook worden bijgewoond door de (loco-)kinderburgemeester van Leeuwarden, Hylke Faber.

De lezing is genoemd naar Anna Maria van Schurman. Zij was één van de grootste vrouwelijke intellectuelen in de Gouden Eeuw.
Destijds bracht zij regelmatig familiebezoek aan Abbingastate (gelegen waar nu het Drachtsterplein is) en in die tijd heeft zij ook de Dorpskerk Huizum wel bezocht.
Dit is de reden waarom het voetpad tussen het Drachtsterplein en de Dorpskerk naar haar is genoemd.

De toegangsprijs is € 6,00 per persoon. Toegangskaarten kunnen van tevoren digitaal worden aangeschaft via  het Ticketkantoor: https://www.ticketkantoor.nl/shop/Schurmanlezing .
Reserveer op tijd!
Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: Peter de Haan, tel. 06-11592427.
E-mail: dorpskerkhuizum@gmail.com .
Ook informatie op:  https://www.dorpskerkhuizum.nl en
https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum .


Informatie of reservering:

Toegangskaarten kunnen van tevoren digitaal worden aangeschaft via  het Ticketkantoor: https://www.ticketkantoor.nl/shop/Schurmanlezing .


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


1404-23

Concert van Melvin van Eldik in 'Muziek +' van de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 17.00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: Vrijwillige bijdrage

Concert van Melvin van Eldik
in de serie 'Muziek +' van Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
vrijdag 14 april 2023 van 17.00 tot 18.00 uur

Over dit optreden wordt hier later meer informatie verstrekt. 

Hoewel de concerten in de serie 'Muziek+' gratis toegankelijk zijn wordt een vrijwillige bijdrage voor de musici zeer op prijs gesteld.
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!

Gratis parkeren is mogelijk op het terrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl en www.melvinvaneldik.nl


1504-23

Optreden Marcel Smit

Kerk - harich

Tijdstip: 20.00 oere, tsjerke iepen fanôf 19.30 oere
Adres: Stinsenwei 16 te Harich
Entree: € 12,50 inclusief 1x kofje/tee yn de pauze

Marcel Smit is een veel gevraagd artiest en niet meer weg te denken uit de Friese Top 100. Hij is autodidact en na zijn eerste cd in 2007 volgde in 2011 een geheel Friestalig album 'Muzyk'. Dit album kreeg prachtige recensies en daar stond hij ineens 'dat jonkje fan de Westereen' tussen de gevestigde namen van de Friese muziek.

Vanaf 2012 schrijft Marcel alles zelf, zowel de teksten als de muziek. Van fleurig, humoristisch tot ontroerend.

Na zijn tweede album 'Mear muzyk' in 2014 kwam hij in 2020 met zijn nieuwste album 'Noch mear muzyk'. Graag laat hij zijn publiek hiermee kennismaken, maar uiteraard komen ook de bekende bestaande nummers ruimschoots aan bod.


Informatie of reservering:

Kaarten kunt u reserveren via e-mailadres: kultuertsjerkeharich@gmail.com of een appje sturen naar (06) 214 66 178.

Mochten er nog kaarten over zijn, dan kunt u aan de kassa ook nog kaarten kopen.
1604-23

Lenny Kuhr

Terbantster Tsjerke - Terband

Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Pastorielaan 12, 8449 BE Terband
Entree: € 20,- incl. pauzedrankje

Lenny zingt uit haar grote en levendige oeuvre. De kers op deze taart is het album dat eind januari 2022 is uitgebracht met als titel: Lenny Kuhr. Een album waarop ze uit haar comfort zone is getreden met verrassende resultaten. Met nieuw werk van haarzelf en met werk dat collega’s speciaal voor haar schreven. Onder andere Stef Bos, Spinvis Elke Vierveijzer en Lenny’s dochter Daphna.

Zelf zegt Lenny over het theaterprogramma dat ze uit eerder werk en uit haar nieuwe album heeft gedestilleerd: ‘een lied is een compacte energie van een ongrijpbaar gegeven'. Het lied vertolkt gevoelens van het benoembare en onbenoembare op oneindig veel manieren. Het vertelt van jou en mij. Over onze existentie en dat wat zich daarin afspeelt. Tijdens ons optreden communiceren we met jullie door middel van de liedjes. We kennen en herkennen elkaar; jij en ik. En we zijn weer samen. En dat vieren we op de plek waar wij samen zijn.


Informatie of reservering:

 

Kaarten zijn te koop bij het Posthuis theater via

www.posthuistheater.nl of tel.nr. 0513-619494


Website: www.posthuistheater.nl of www.terbantstertsjerke.nl


1604-23

Concert voor Zieken en Zeevarenden

Ioannis Theatertsjerke - Wier

Tijdstip: 15.00- 17.00 uur
Adres: Lautawei 3a., 9043VP, Wier
Entree: € 15

Ook al doet de naam anders vermoeden, het Orkest voor Zieken en Zeevarenden is best wel genegen hun smartlappen aan anderen ten gehore te brengen. Dat gebeurde zondag in Earnewâld. De Leading Lady van het orkest is zangeres Trienke Hoogenberg, die wordt bijgestaan door de broers Harm en Klaas Kasma, accordeonist Jan Smidstra. Hoewel zieke moedertjes en verdronken zeelieden veelvuldig in hun liedjes voorkomen, draaien ze hun hand ook niet om voor oude eenzame lieden, jochies met gescheurde broekjes, overleden konijnen, onschuldige dansmeisjes bij rode lampjes en wat al niet meer.


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
2304-23

De Vrolijke Koster

Hervormde Kerk - Schurega

Tijdstip: 14.30 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)
Entree: € 7,50 incl. koffie

Koste(r) lijke verhalen en anekdotes  van de Vrolijke Koster


Informatie of reservering:

Rerserveren mag: mail kerkjeschurega3@ziggo.nl                          of o6 11 32 3733
2304-23

Concert Something Else in Kloosterkapel Sibrandahûs

Kloosterkapel - Sibrandahûs

Tijdstip: 15.30
Adres: Birdaarderstraatweg 4, 9106 GA Sibrandahûs
Entree: €12

SIBRANDAHÛS – De formatie Something Else zal op 23 april het seizoen 2022-2023 van Kloosterkapel Sibrandahûs gaan afsluiten met een feestelijk concert. Saillant detail is dat vijf jaar geleden in ditzelfde kerkje de basis werd gelegd voor de band die het nu is. Dus alle reden voor een lustrumfeestje.

 

Door een gelukkig toeval kwamen Else van der Greft en Jan Roorda in 2018 bijeen om muziek te maken voor het jaarlijkse benefietconcert ten bate van de stichting Make-A-Wish in de Kloosterkapel Sibrandahûs. Het tweetal speelde weliswaar al samen in de Friestalige band Bricquebec, maar er zijn altijd muzikale restjes en ideetjes die op de plank blijven liggen of die goed zouden passen in een andere context.

De samenwerking beviel erg goed. Spelenderwijs onderzochten de muzikanten wat er nog meer in het creatieve vat zat. Een aantal van hen, waaronder de gebroeders Wagenaar en Roorda kenden elkaar al uit de Nederlandstalige band Helder. Uiteindelijk leidde een en ander tot oprichting van de formatie Something Else. Een complete band die voornamelijk eigen nummers in het Engels en het Fries vertolkt, afgewisseld met een aantal  covers. De nummers variëren van stevig up-tempo tot klein en intiem. Aan welke artiesten kan je denken? Something Else speelt covers van bijvoorbeeld Carly Simon, Bonnie Raitt, Amy MacDonald en Maria McKee.

 Something Else bestaat uit: Sido Wagenaar (drums, percussie en zang);  Roelof Wagenaar (gitaar);  Niels Broekema (basgitaar); Jan Roorda (toetsen en zang) en last but not least Else van der Greft (zang en akoestische gitaar)

 

Het concert in de Kloosterkapel begint om half vier (15.30 uur). De deuren gaan zoals altijd een half uur voor aanvang open. Kaarten à €12 zijn verkrijgbaar aan de deur (geen voorverkoop). Meer Informatie: www.kloosterkapel-sijbrandahuis.nl


Website: www.kloosterkapel-sijbrandahuis.nl


2304-23

Vitusactiviteit

Sint vituskerk - Wetsens

Tijdstip: zie website www.vituswetsens.nl
Adres: Opgong 1, 9122 CV Wetsens
Entree: vrijwillige bijdrage

Dit is nog een verrassing. Volg het nieuws op de website www.vituswetsens.nl


Website: www.vituswetsens.nl


3004-23

The Woodyband

Kerk - Zurich

Tijdstip: 15:00 - 17:00 uur, kerk open om 14:30 uur
Adres: Schoolstraat 6, 8751 TG Zurich
Entree: €10 inclusief koffie/thee

The Woodyband

Hoe vaak gebeurt dat nou, dat alles even lekker klopt, dat het moeiteloos klikt?

Het overkwam ons, de vijf mannen van The Woodyband.

Min of meer toevallig bij elkaar gekomen in een ambitieus studioproject in 2014, rond de legendarische folkzanger Woody Guthrie (1912-1967) merkten wij dat het samenspelen bijna als vanzelf ging, dat onze stemmen zich met elkaar vermengden alsof we nooit anders hadden gedaan. Vijf doorgewinterde muzikanten, ieder met zijn eigen achtergrond en ervaring met één gezamenlijke liefhebberij, de liedjes van Woody.

En wat hebben we gespeeld in 2014 en 2015, maar toen werd het stil.

En nu …… in 2022 pakken we de muzikale draad weer op, we zijn er klaar voor!

Nieuwe energie en met ‘oud’ en ‘nieuw’ repertoire van de legendarische Woody Guthrie!

 

De band bestaat, nog steeds, uit:

·       Ad Bos – zang, drums, steelgitaar

·       Jan Huitenga – zang, mandoline, viool

·       Piet Kok – zang, gitaar, mondharmonica

·       Tseard Nauta – zang, bas, tuba, piano

·       Gerard Nijborg – zang, gitaar, banjo, mandoline, cajun-accordions

 

 

Woodrow Wilson Guthrie (Woody) is een van Amerika ’s bekendste folkzangers.

Artiesten als Bob Dylan, Bruce Springsteen en Tom Paxton geven aan zijn werk te zien als een belangrijke invloed en bron van inspiratie. Woody ’s repertoire omvat honderden liederen waarin hij vaak van leer trekt tegen sociale ongelijkheid en willekeur. Ook minder politieke ballades en kinderliedjes zijn deel gaan uitmaken van het collectieve geheugen, in de Verenigde Staten en ver daarbuiten.

“This land is your land”, misschien wel zijn bekendste lied, werd gezongen door Pete Seeger en Bruce Springsteen tijdens de inauguratie van Barack Obama.


Informatie of reservering:

kerkjevanzurich-friesland@outlook.com of gerard.nijborg@upcmail.nl  - 06-29171551
0505-23

De 'Vijf Mei Rede' door Geert Mak in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 16.00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: Vrijwillige bijdrage

De 'Vijf Mei Rede' door Geert Mak
Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
vrijdag 5 mei 2023 om 16.00 uur

Elk jaar wordt in de Dorpskerk Huizum door een prominente Nederlander de 'Vijf Mei Rede' gehouden. In zowel 2020 als 2021 zou deze lezing door Geert Mak worden verzorgd.
In beide jaren moest het vanwege corona worden afgelast, maar dit jaar - drie keer scheepsrecht - kan het doorgaan.
De Dorpskerk Huizum is zeer vereerd dat deze alom bekende schrijver en tv-programma-maker aan de uitnodiging voor deze lezing gehoor wilde geven.

Over de titel en inhoud van de lezing volgt later meer informatie.

Hoewel deze lezing gratis toegankelijk is wordt een vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld.

Foto: Vincent Mentzel

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: Peter de Haan, tel. 06-11592427. E-mail: dorpskerkhuizum@gmail.com .
Ook informatie op https://www.dorpskerkhuizum.nl en https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum .


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


0705-23

Hiske mei Gysbert

Ioannis Theatertsjerke - Wier

Tijdstip: 15.00--17.00
Adres: Lautawei 3a, 9043VP, Wier
Entree: € 15,-

Hiske Oosterwijk spile Tiidgenoaten yn de Boalserter Broeretsjerke yn oktober 2021.

De moaiste lieten lit sy tegearre mei gitarist Job nochris klinke litte yn de Teatertsjerke fan Wier.

Hiske is sjongeres, komponiste, tekstskriuwer en sy is dosint.


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
1205-23

Vituspassie: muzikaal theatredrieluik

Sint vituskerk - Wetsens

Tijdstip: zie www.vituswetsens.nl
Adres: Opgong 1, 9122 CV Wetsens
Entree: 10 euro

Muzikaal theaterdrieluik: Wat verbindt Sint Vitus met Simon?


Website: www.vituswetsens.nl


1305-23

Vituspassie: muzikaal theaterdrieluik

Sint vituskerk - Wetsens

Tijdstip: zie www.vituswetsens.nl
Adres: Opgong 1, 9122 CV Wetsens
Entree: 10 euro

Muzikaal theaterdrieluik: Wat verbindt Sint Vitus met Simon?


Website: www.vituswetsens.nl


1405-23

Vituspassie: muzikaal theaterdrieluik

Sint vituskerk - Wetsens

Tijdstip: zie www.vituswetsens.nl
Adres: Opgong 1, 9122 CV Wetsens
Entree: 10 euro

Muzikaal theaterdrieluik: Wat verbindt Sint Vitus met Simon?


Website: www.vituswetsens.nl


2005-23

Kuiertocht Staatsbosbeheer met Herman v.d. Meulen en Roel Visser

Hervormde Kerk - Schurega

Tijdstip: 10.00 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)
Entree: € 7,50 incl. koffie of thee

Informatie of reservering:

Informatie  via mail: kerkjeschurega3@zziggo.nl of 06 11 32 3733
2105-23

Optreden van saxofoonensemble "SAXEMBLE"

Dorpskerk - Ferwoude

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Buren 2, 8761 PC Ferwoude
Entree: Gratis

U ziet het, de lol spat ervan af. Het saxofoonensemble “SAXEMBLE” uit Sneek. Een aantal jaar geleden ontstaan bij het Kunstencentrum Atrium in Sneek. Deze gezellige groep saxofonisten staat onder leiding van Edith Bakker uit Tjerkwerd. Edith geeft saxofoon les bij het Atrium en werkt sinds 2010 in het Zweedse saxofoonkwartet Rollin’Phones waarmee ze regelmatig optreedt in Scandinavië en daarbuiten. Daarnaast geeft ze muzieklessen in haar privépraktijk STER.

Saxemble bestaat uit 12 tot 15 leden. Iedere twee weken wordt er driftig gerepeteerd in Sneek. Bij de repetities wordt er hard gewerkt, maar wel op een gezellige manier. Het ensemble heeft een sopraansax, een mooie groep altsaxofoons. In het “zware” segment is een prachtige bariton sax te horen samen met 4 tenorsaxofoons, een machtig geluid.

Er worden licht klassieke stukken gespeeld maar ook filmmuziek en eigentijdse muziek.

 

Op zondag 21 mei zal Saxemble optreden in de 2022 gerestaureerde kerk in Ferwoude. Het prachtige dorpje tussen Workum en Gaast.

 

U bent van harte welkom!


Informatie of reservering:

reserverenpcgaastferwoude@gmail.com
2105-23

Adri de Boer

Ioannis Theatertsjerke- Wier

Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Lautawei 3a, 9043VP , Wier
Entree: € 15

Al meer dan een halve eeuw maakt Adri de Boer deel uit van het noordelijke muzieklandschap. De afgelopen 35 jaar doet hij dat als Friestalig troubadour. In zijn muzikale carrière won De Boer drie maal het Friestalig Songfestival ‘Liet’. Daardoor vertegenwoordigde hij Friesland op het internationale minderhedensongfestival ‘Liet International’ in het Engelse Beverly en in het Deense Tønder.

https://adrideboer.frl/

 


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
0206-23

De Sûnde fan Haitze Holwerda en 6 oare sûnden

Sint Margrietkerk - Boksum

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Sint Margrietwei 1, 9031 XG Boksum
Entree: € 20,-

Yn ‘De Sûnde’ nimt in (sabeare) wittenskipper jo (echt) mei lâns de sân haadsûnden. Yn en rûnom Boksum krije jo rinnendewei 7 ferskillende koarte ferhalen te hearren en te sjen dy’t elk minstens ien haadsûnde befet. 

De ferhalen lykje los fan elkoar te stean mar oan de ein blykt dat se alles mei-elkoar te meitsjen hawwe en sels mei jo alles fan dwaan te hawwen.


Informatie of reservering:

Bestel jo kaarten fia www.de-sunde.frl 


Website: http://www.de-sunde.frl


0306-23

De Sûnde fan Haitze Holwerda en 6 oare sûnden

Sint Margrietkerk - Boksum

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Sint Margrietwei 1, 9031 XG Boksum
Entree: € 20,-

Yn ‘De Sûnde’ nimt in (sabeare) wittenskipper jo (echt) mei lâns de sân haadsûnden. Yn en rûnom Boksum krije jo rinnendewei 7 ferskillende koarte ferhalen te hearren en te sjen dy’t elk minstens ien haadsûnde befet. 

De ferhalen lykje los fan elkoar te stean mar oan de ein blykt dat se alles mei-elkoar te meitsjen hawwe en sels mei jo alles fan dwaan te hawwen.


Informatie of reservering:

Bestel jo kaarten fia www.de-sunde.frl 


Website: http://www.de-sunde.frl


0306-23

Boekenmerk in kerkje Schurega

Hervormde Kerk - Schurega

Tijdstip: 14.00 uur tot 17.00 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)

Veel keuze uit 2e hands boeken voor weinig geld 
0406-23

De Sûnde fan Haitze Holwerda en 6 oare sûnden

Sint Margrietkerk - Boksum

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Sint Margrietwei 1, 9031 XG Boksum
Entree: € 20,-

Yn ‘De Sûnde’ nimt in (sabeare) wittenskipper jo (echt) mei lâns de sân haadsûnden. Yn en rûnom Boksum krije jo rinnendewei 7 ferskillende koarte ferhalen te hearren en te sjen dy’t elk minstens ien haadsûnde befet. 

De ferhalen lykje los fan elkoar te stean mar oan de ein blykt dat se alles mei-elkoar te meitsjen hawwe en sels mei jo alles fan dwaan te hawwen.


Informatie of reservering:

Bestel jo kaarten fia www.de-sunde.frl 


Website: http://www.de-sunde.frl


0906-23

De Sûnde fan Haitze Holwerda en 6 oare sûnden

Sint Margrietkerk - Boksum

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Sint Margrietwei 1, 9031 XG Boksum
Entree: € 20,-

Yn ‘De Sûnde’ nimt in (sabeare) wittenskipper jo (echt) mei lâns de sân haadsûnden. Yn en rûnom Boksum krije jo rinnendewei 7 ferskillende koarte ferhalen te hearren en te sjen dy’t elk minstens ien haadsûnde befet. 

De ferhalen lykje los fan elkoar te stean mar oan de ein blykt dat se alles mei-elkoar te meitsjen hawwe en sels mei jo alles fan dwaan te hawwen.


Informatie of reservering:

Bestel jo kaarten fia www.de-sunde.frl 


Website: http://www.de-sunde.frl


1006-23

De Sûnde fan Haitze Holwerda en 6 oare sûnden

Sint Margrietkerk - Boksum

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Sint Margrietwei 1, 9031 XG Boksum
Entree: € 20,-

Yn ‘De Sûnde’ nimt in (sabeare) wittenskipper jo (echt) mei lâns de sân haadsûnden. Yn en rûnom Boksum krije jo rinnendewei 7 ferskillende koarte ferhalen te hearren en te sjen dy’t elk minstens ien haadsûnde befet. 

De ferhalen lykje los fan elkoar te stean mar oan de ein blykt dat se alles mei-elkoar te meitsjen hawwe en sels mei jo alles fan dwaan te hawwen.


Informatie of reservering:

Bestel jo kaarten fia www.de-sunde.frl 


Website: http://www.de-sunde.frl


1106-23

De Sûnde fan Haitze Holwerda en 6 oare sûnden

Sint Margrietkerk - Boksum

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Sint Margrietwei 1, 9031 XG Boksum
Entree: € 20,-

Yn ‘De Sûnde’ nimt in (sabeare) wittenskipper jo (echt) mei lâns de sân haadsûnden. Yn en rûnom Boksum krije jo rinnendewei 7 ferskillende koarte ferhalen te hearren en te sjen dy’t elk minstens ien haadsûnde befet. 

De ferhalen lykje los fan elkoar te stean mar oan de ein blykt dat se alles mei-elkoar te meitsjen hawwe en sels mei jo alles fan dwaan te hawwen.


Informatie of reservering:

Bestel jo kaarten fia www.de-sunde.frl 


Website: http://www.de-sunde.frl


1510-23

Hanneke Rouw

Hervormde Kerk - Schurega

Tijdstip: 14.30 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)
Entree: € 15,00 incl. koffie/thee

Hanneke speelt op een Duitse cello (begin 20e eeuw). Dit is mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Eigen Muziekinstrument.

Vorig seizoen heeft Hanneke met veel plezier en enthousiasme door Nederland getourd met de zes cello suites van Bach en de cello sonates van Beethoven, Mendelssohn, Chopin, Lalo, Brahms, Saint-Saëns, Grieg, Rachmaninoff, Fauré, Shostakovich, Debussy en Prokofjev. Tijdens deze tournee werd zij onder andere begeleid door de Nederlandse pianiste Anouk de Jong en de Russische pianiste Sofia Vasheruk. Vanwege het succes van deze tournee gaat Hanneke Rouw komend seizoen nogmaals op tournee door Nederland, Groot-Brittannië, Italië en Duitsland


Informatie of reservering:

Informatie of reservering kan via: mail kerkjeschurega3@ziggo.nl of 06 11 32 3733


Website: www.hannekerouw.com


1911-23

The Frentsjer Jazz Connection

Hervormde Kerk - Schurega

Tijdstip: 14.30 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)
Entree: € 12,50 incl. koffie/thee

Informatie of reservering:

The Frentsjer Jazz Connection is een trio van enthousiaste muzikanten. Hun repertoire bestaat uit Latin, Jazz en Pop.          Ze bespelen de piano, gitaar, contrabas en saxofoon met zang.

Het belooft een gezellige  middag te worden
1512-23

Kerstconcert gemengd koor Zang en Vriendschap

Hervormde Kerk - Schurega

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)
Entree: €7,50

Informatie of reservering:

Reserveren mag; mail  kerkjeschurega3@ziggo.nl                       of 06 11 32 3733
Zomertentoonstelling door beeldend kunstenaar en dichter Esther Schnerr in De Groate Kerk van St.Jacobiparochie. Van 17 juni t/m 16 september. Elke zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur, toegang is gratis.

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie

Tijdstip: elke zaterdag 13.00 uur - 16.00 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: gratis

Esther Schnerr studeerde in 2020 af aan de Klassieke Academie voor Schilderkunst in Groningen met een serie van 20 monumentale tekeningen (ca. 150 x 220 cm; potlood op papier). Het centrale onderwerp is de evolutie en de impact van de mens op de natuur.

De tekening ‘Human Destruction’ bereikte de finale van de Signature Art Prize (Londen, 2021) en werd genomineerd voor de Jackson’s Painting Prize (Londen, 2022).

Naast haar beeldend werk schrijft Schnerr gedichten; in maart 2022 werd haar debuutbundel ‘Spiegel’ gepubliceerd.

Het titelgedicht ‘Spiegel’ is genomineerd voor de gedichtenprijs van de Prijs de Poëzie (2022).

  

 

Esther Schnerr, beeldend kunstenaar en dichter

Mail: estherschnerr@xs4all.nl

www.estherschnerr.nl

Instagram: estherschnerr

 


Informatie of reservering:

www.groatekerk.nl


Website: www.estherschnerr.nl