Actueel

Home

50 JAAR

Actueel

Kerken

Over ons

Word donateur

Webwinkel

Contact

Filter :

 • Expositie
 • Muziek
 • Lezing
 • Theater
 • Overig

 • april
 • mei
 • juni
 • juli
 • augustus
 • september
 • oktober
 • november
 • december
 • 2022
 • januari
 • februari
 • maart

UITAGENDA

2504-21

Podcast met Gerk Jan Rinsma vanuit kerkje Kortezwaag

Tijdstip: vanaf 25 april
Entree: gratis

Nu er nog geen bezoekers in de kerk ontvangen kunnen worden, zijn er in samenwerking met SA!media een drietal ontmoetingen georganiseerd met oud-lekenprekers.

Vandaag is de beurt aan Gerk Jan Rinsma, eigenaar van Rinsma Fashion. In zijn lekenpreek van 2017 gaf hij zijn persoonlijke visie op onderdelen van het leven.

Rinsma wordt geïnterviewd door Arend Wanenga.

De video en podcast zijn vanaf zondag 25 april te beluisteren via de kanalen van SA!Media.

De link volgt zo spoedig mogelijk in deze UIT-agenda.

 

 

 

 


Website: http://


0405-21

De 'Vier Mei Rede' door Geert Mak in de Dorpskerk Huizum (GEANNULEERD)

Tijdstip: 20.30 uur
Entree: Vrijwillige bijdrage

De 'Vier Mei Rede' door Geert Mak,
Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
dinsdag 4 mei 2021, om 20.30 uur.

Elk jaar wordt in de Dorpskerk Huizum door een prominente Nederlander de 'Vijf Mei Rede' gehouden. Dit jaar zou deze lezing worden verzorgd door Geert Mak maar omdat hij 5 mei aanwezig moet zijn bij een internationaal prestigieuze prijsuitreiking is zijn herdenkingsrede verplaatst naar de avond van dinsdag 4 mei 2021.
De Dorpskerk Huizum is zeer vereerd dat deze alom bekende schrijver en tv-programma-maker aan de uitnodiging voor deze lezing gehoor wilde geven.
De titel van de lezing luidt: 'De oorlog voorbij; de vrede voorbij' met als subtitel: 'In welke wereld herdenken we ‘straks’ honderd jaar bevrijding?'
De lezing wordt afgewisseld met muziek. Tetsje van der Kooi en haar ensemble zullen vrijheidsliederen ten gehore brengen. Daarnaast zal het apart voor de gelegenheid gemaakte vrijheidsgedicht 'Jaartallen' van Rienk Kruiderink worden vertolkt.
In verband met de coronamaatregelen kunnen de (gratis) toegangskaarten alleen vooraf, met opgaaf van het aantal personen uit één huishouding, digitaal worden aangeschaft door het sturen van een e-mail aan: dorpskerkhuizum@gmail.com.

Hoewel deze lezing gratis toegankelijk is wordt een vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld.
Het toegestane aantal bezoekers is afhankelijk van het kabinetsbeleid. Reserveer dus op tijd!

Gratis parkeren is mogelijk op het terrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: Peter de Haan, tel. 06-11592427.
E-mail: dorpskerkhuizum@gmail.com .
Ook informatie op https://www.dorpskerkhuizum.nl en https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum .


Opgave:

In verband met de coronamaatregelen kunnen de (gratis) toegangskaarten alleen vooraf, met opgaaf van het aantal personen uit één huishouding, digitaal worden aangeschaft door het sturen van een e-mail aan: dorpskerkhuizum@gmail.com.


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


1005-21

Workshops gitaar in de Dorpskerk Huizum (GEANNULEERD)

Entree: € 55,00 voor 3 avonden

De muziekworkshops van Anno van der Werf (gitaar) en Wander van Duin (ukelele) worden in verband met de Corona maatregelen uitgesteld naar een tijdstip in de nabije toekomst. 

Houdt de agenda in de gaten voor de nieuwe data!


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


1505-21

GEANNULEERD Wandeling in de omgeving van het kerkje Schurega

Tijdstip: 10.00 uur
Entree: € 7,50 incl. koffie en na afloop soep
Samen wandelen o.l.v. Roel Visser en Herman van de Meulen.
Eerst koffie en om 10.30 start wandeling. .

Opgave: Mail: kerkjeschurega3@ziggo.nl of
Tel.nr. (006) 11 32 37 33
Website: http://


1505-21

GEANNULEERD Wandeling in de omgeving van het kerkje Schurega

Tijdstip: 10.00 uur
Entree: € 7,50 incl. koffie en na afloop soep
Samen wandelen o.l.v. Roel Visser en Herman van de Meulen.
Eerst koffie en om 10.30 start wandeling. .

Opgave: Mail: kerkjeschurega3@ziggo.nl of
Tel.nr. (006) 11 32 37 33
Website: http://


2706-21

Concert 'Reis met de Caprice' in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 15.00 uur
Entree: € 12,50; voor kinderen t/m 12 jaar € 2,50.

Concert 'Reis met de Caprice',
Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
zondag 27 juni 2021 om 15.00 uur.
Het concert wordt gegeven door Simon Bouma (orgel), Judith Oost (cello en concept) en gastspeler Philine Coops (piano en
teksten).

In 1995 schreef organist, musicoloog en componist Gert Oost 'de Caprice' voor cello en orgel. Theatermaker/celliste (en dochter van Gert) Judith Oost en organist Simon Bouma laten de compositie na 25 jaar weer klinken en nemen het stuk als aanleiding voor een gevarieerde concertreeks rond het leven en werk van Gert Oost. Op basis van een persoonlijk verhaal geven zij, in samenwerking met verschillende gastspelers, een inkijkje in de 4e wereld van orgels en organisten.
Met een uitzonderlijk veelzijdig, verhalend muziekprogramma, laten Simon en Judith vanuit hun eigen achtergrond als organist en organistendochter, horend dat het orgel oneindig veel mogelijkheden heeft. Er zit een heel orkest in de orgelkast verstopt en het is met zijn vele verschillende klankkleuren zelfs geschikt als theaterinstrument!

Judith's vader groeide op in Friesland en verhuisde rond het 18e jaar naar de Randstad, waar hij zich ontwikkelde tot een bijzondere musicus.
Van zijn werk als organist, musicoloog en componist is veel bekend, maar van de beginperiode in Friesland, zal weinig weten. Judith en Simon kozen voor de juiste periode uit de lichten en Gert's voetsporen te volgen.
Gert speelde het eerste concert in de Dorpskerk Huizum, samen met de leerlingen van het Gymnasium in Leeuwarden.
Daarom is voor het concert op 18 april gekozen voor het thema 'leraar en leerling'.
Er is op muzikale wijze aandacht besteed aan Gert's orgeldocenten Piet Post, Anton van der Horst en Albert de Klerk en er is een bijzonder verhaal verteld over zijn eigenzinnige pianoleraar Guillaume Hesse.
Naast duidelijk hoe Gert, zowel door zijn werk, als door de manier waarop hij in het leven stond, een muzikale gids is voor velen.

De toegangsprijs bedraagt € 12,50; voor kinderen t/m 12 jaar € 2,50.
In verband met de coronamaatregelen kunnen toegangskaarten alleen vooraf digitaal worden aangeschaft bij het Ticketkantoor: https://www.ticketkantoor.nl/shop/Caprice .
Het aantal bezoekers is afhankelijk van het kabinetsbeleid. Reserveer dus op tijd!

Gratis parkeren kan op het terrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Reis met de Caprice is mede mogelijk gemaakt door: Prins Bernhard Cultuurfonds, E.J. Struif Fonds, Gemeente Súdwest-Fryslân, Gemeente Waadhoeke, Gemeente Terschelling, Gemeente Bunnik, Iepen Mienskipsfûns en Ritske Boelema Gasthuis.

 

 


Opgave:

In verband met de coronamaatregelen kunnen toegangskaarten alleen vooraf digitaal worden aangeschaft bij het Ticketkantoor: https://www.ticketkantoor.nl/shop/Caprice .


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl en www.barrevoet.nl


1007-21

Tentoonstelling in zwart-wit van 10 juli t/m 11 september in De Groate Kerk van St.Jacobiparochie

Tijdstip: elke zaterdag 13.00 uur - 16.00 uur

Tentoonstelling in zwart-wit

 In een wereld vol contrasten hebben beeldend kunstenaressen Connie Harkema (uit Sint Annaparochie) en Ryt Kooistra (uit Koudum) voor de tentoonstelling in De Groate Kerk in Sint Jacobiparochie een omgeving in zwart-wit geschapen. Connie met tekeningen, collages en woorden, en Ryt met tekeningen, beelden en potten.

 Het synthetisme van Connie

Als voormalig journaliste en redactrice trad Connie het eerst met woorden naar buiten. De combinatie met schilderijen en tekeningen is later ontstaan.

"Mijn manier van werken neigt naar synthetisme, waarbij ongelijksoortige zaken worden samengevoegd en iets nieuws ontstaat", legt Connie uit. "Vanwege de afstand die ik neem van de nabootsing van de werkelijkheid krijgt het beeldend werk iets poëtisch en brengt het een emotie, stemming of mysterie teweeg. Door er gedichten aan toe te voegen worden deze gevoelens versterkt. Feitelijk speelt kleur al jarenlang een belangrijke rol in mijn schilderijen en tekeningen. De zogeheten 'zwartwitjes' zijn werkjes uit mijn beginperiode, waar ik onlangs gedichten bij heb gemaakt om vervolgens beeld en woord op de computer bij elkaar te brengen."

De passie van Ryt

Na jaren in het onderwijs te hebben gewerkt als docente textiele vormgeving ontstond bij Ryt steeds meer de drang naar vrijheid om op zoek te gaan naar meer en ander voedsel voor haar creatieve geest. Ze stortte zich op het beeldhouwen in steen, maar dit materiaal bleek te weinig flexibel waardoor al snel de overstap naar klei werd gemaakt. “Hierin vond ik mijn passie. Ik doe niets liever dan met mijn handen in de klei wroeten. Mijn voorkeur ligt bij het boetseren van dieren en dan met name gevogelte.”

Naast beelden maakt Ryt pentekeningen die zich kenmerken door een eindeloos geduld en precisie. Dit doet ze op het platte vlak, maar ook tekent zij op ruimtelijke vormen met kleurechte en watervaste pennen.

 De samenwerking

De twee kunstenaressen hebben elkaar in de poëzie gevonden. Samen hebben ze vorig jaar het succesvolle boekje "111 elfjes verbeeld" uitgebracht. Een kunstzinnig boekje geschreven in de dichtvorm elfje (111 in totaal) met daarbij foto's van hun beeldend werk. Deze samenwerking verliep zo leuk dat het tweetal besloot om samen te gaan exposeren.

Geïnteresseerden kunnen "111 elfjes verbeeld" ook tijdens de expositie aanschaffen.

 
De tentoonstelling zwart-wit is van 10 juli t/m 11 september elke zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur te bezoeken. Entree gratis. Adres: Kultureel Sintrum De Groate Kerk, Oosteinde 1, Sint Jacobiparochie.

 
Voor nadere informatie:

connieharkema.nl

rytsverbeelding.nl

 


Opgave:

Bezoek is mogelijk volgens de richtlijnen van het RIVM en de overheid.


Website: http://www.groatekerk.nl


1909-21

'Ferlet! een muzikale voorstelling van Janneke Warringa in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 15.00 uur

'Ferlet! een muzikale voorstelling van Janneke
Warringa,
Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden, zondag 19 september 2021 om 15.00 uur.
Zangeres Janneke Warringa brengt een nieuw Friestalig liedjesprogramma met als thema en titel 'Ferlet'.

Ferlet betekent behoefte en verlangen. Verlangen naar datgene wat we in de afgelopen coronatijd zo gemist hebben: aanraking, verbinding, warmte, troost. Maar ook 'ferlet' aan werk, cultuur, reizen. We willen zo graag weer terug naar het vertrouwde 'normaal'.
De liedjes in Jannekes programma gaan allemaal over dit thema: hoop en verlangen.
Met nieuw materiaal en ook bestaande nummers in een nieuwe Friese vertaling.
Janneke Warringa is een vertolker van het chanson en het kleinkunstlied.
Zij voelt zich zeer verbonden met de muziek van bijvoorbeeld Jacques Brel en Edith Piaf, maar ook met het repertoire van Stef Bos, Bløf, De Dijk en Ramses Shaffy.

Janneke werkt sinds kort nauw samen met pianist Peter van der Zwaag, die bekend is als muzikale begeleider van onder meer Willeke Alberti, Jenny Arean, Robert Long en Liesbeth List. Verder wordt Janneke omringd en muzikaal ondersteund door zangeres Elske Fekkes en celliste Andrea Meijer.

Regie: Bart Kingma.
Liedteksten: Baukje Wytsma, Tsjebbe Hettinga, Jaap Duijs, Peter van der Zwaag.
Techniek: Remko Hoitsma.
Muziekarrangementen & productie: Peter van der Zwaag.

De toegangsprijs bedraagt € 17,50; voor kinderen t/m 12 jaar
€ 2,50.
Mogelijk hebben we nog te maken met bepaalde coronamaatregelen.
Toegangskaarten kunnen alleen vooraf digitaal worden aangeschaft bij het Ticketkantoor:

https://www.ticketkantoor.nl/shop/Ferlet .
Het aantal bezoekers is misschien nog beperkt.
Reserveer daarom op tijd!

Gratis parkeren is mogelijk op het terrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).


Opgave:

De toegangsprijs bedraagt € 17,50; voor kinderen t/m 12 jaar € 2,50.
Mogelijk hebben we nog te maken met bepaalde coronamaatregelen. 
Toegangskaarten kunnen alleen vooraf digitaal worden aangeschaft bij het Ticketkantoor: https://www.ticketkantoor.nl/shop/Ferlet .
Het aantal bezoekers is misschien nog beperkt.

Reserveer daarom op tijd!


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl en www.petervanderzwaag.com .


1909-21

Concert Wytske Holtrop (cello) en Caspar Vos (piano) in de Doarpstsjerke van Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Entree: € 10,- (inclusief koffie/thee)
Wytske Holtrop uit Gersloot speelt cello sinds haar zesde jaar en kreeg haar eerste lessen in de muziekschool in Beetsterzwaag. In 2018 behaalde zij haar master cum laude aan het Conservatorium in Genève. Caspar Vos behaalde aan het Amsterdams Conservatorium zijn masterdiploma cum laude in 2014. Ze treden regelmatig samen op. In Rottevalle spelen ze o.a. de Sonate opus 38 in e klein van J. Brahms en de Sonate pour violoncelle et piano FP 143 van F. Poulenc.

Inlichtingen/reserveringen: doarpstsjerkerottefalle@gmail.comWebsite: http://


1010-21

Gitaarconcert Duo Weima & vd Werf in de Doarpstsjerke van Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Entree: € 10,- (inclusief koffie/thee)
Duo Weima & vd Werf speelt sinds de zomer van 1996 en heeft inmiddels al een behoorlijke naam opgebouwd. Zo zijn er inmiddels zes cd's - waarvan drie met (deels) eigen Engelstalig werk, een met covers en twee met eigen Friestalig werk - en een cd- single op de markt gebracht. Het duo heeft ook vele radio-optredens verzorgd. Weima & vd Werf beheersen de truc en weten wat te doen met publiek: een volledig kloppend duo qua muziek, beeld, spel en energie, zonder al te veel poespas. Het duo is fanatiek, gaat voor de volle 100% en speelt gedreven bij optredens. Met behulp van gitaar en bas en twee stemmen worden er krakers gespeeld en de show loopt snel door. Klassiekers worden afgewisseld met moderner werk en een Nederpop repertoire. Ook een greep uit de Top 2000 passeert de revue.

Inlichtingen/reserveringen: doarpstsjerkerottefalle@gmail.com

Website: http://


1510-21

Concert van Saxofoonkwartet SAKS in 'Muziek+' van de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 uur

Concert van het Saxofoonkwartet SAKS,
in de serie 'Muziek+' van Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden.

Tijdens een tournee in 2009 van het Frysk Fanfare Orkest in Amerika besloten vier saxofonisten dat ze meer wilden dan alleen spelen in een orkest. Dus het saxofoonkwartet 'SAKS' (kort maar krachtig en een verwijzing naar de Friese achtergrond van de musici). In de loop der jaren zijn er een aantal wisselingen in de bezetting, maar sinds 2015 timmert SAKS in de huidige samenstelling aan de weg. Het is uitgegroeid tot een zeer professioneel, kleurrijk en veelzijdig kwartet.
Het kwartet heeft in de afgelopen jaren concerten verzorgd in binnen- en buitenland, het werkte samen met verschillende orkesten en speelde o.a. op festivals.
Eind 2018 heeft SAKS zich aangesloten bij Stichting Noorderwind Muziekproducties. Deze stichting bestaat uit ensembles en musici uit Noord-Nederland, overlijdt in diverse samenstellingen bijzondere muziekprojecten en -producties ontwikkelen en uitvoeren.
Sinds 'SAKS meets Talent' (2013), een initiatief van Keunstwurk in het kader van Fulkaan, organiseert SAKS ook bijna elk jaar een SAKS-dag. Tijdens zo'n dag worden saxofonisten van alle leeftijden en alle niveaus gecoacht in verschillende ensembles door de leden van SAKS en geven ze samen met SAKS een eindpresentatie voor publiek.
SAKS bestaat uit 4 professionele musici: Miriam Stoffelsma (sopraansaxofoon), Jildou Renema (altsaxofoon), Sietske Trinks (tenorsaxofoon) en Marrich Noordmans (baritonsaxofoon).

Misschien hebben we nog te maken met coronamaatregelen.
Gratis toegangskaarten kunnen vooraf, met opgaaf van het aantal personen uit één huishouding, digitaal worden aangeschaft door het sturen van een e-mail aan: dorpskerkhuizum@gmail.nl .
Hoewel dit concert gratis toegankelijk is, een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.
Het aantal bezoekers is afhankelijk van het t.z.t. geldende kabinetsbeleid. Reserveer dus op tijd!

Gratis parkeren is mogelijk op het terrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).


Opgave:

Misschien hebben we nog te maken met coronamaatregelen. Gratis toegangskaarten kunnen vooraf, met opgaaf van het aantal personen uit één huishouding, digitaal worden aangeschaft door het sturen van een e-mail aan: dorpskerkhuizum@gmail.com.


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl en https://saks4.com


2410-21

Andries van der Veen in kerkje Schurega

Tijdstip: 14.30 uur
Entree: € 7,50
Natuurfilm "Strijd om het bestaan" De filmopnames zijn o.a. gemaakt in Natuurpark Rottige Meente

Opgave: Via mail: kerkjeschurega3@ziggo.nl
of tel.nr. (06) 11 32 37 33
Website: http://


0711-21

GEANNULEERD Fryske Tsjinst kerkje Schurega

Tijdstip: 9.30 uur

Website: http://


1411-21

Alexander Broussard in kerkje Schurega

Tijdstip: 14.30 uur
Entree: € 10,--
Concert Alexander Broussard speelt Billy Joel

Opgave: Mail: kerkjeschurega3@ziggo.nl of
Tel.nr. (06) 11 32 37 33
Website: http://


2111-21

Concert duo PUUR: Petra van den Dolder (fluitiste) en Annegreet Rouw (harpiste) in de Doarpstsjerke van Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Entree: € 10,- (inclusief koffie/thee)
Fluitiste Petra van den Dolder en harpiste Annegreet Rouw vormen samen duo PUUR. Ze zijn allebei afgestudeerd aan het conservatorium van Enschede. Daar is hun samenwerking - in 2006 - begonnen. Ze zijn een enthousiast, dynamisch en professioneel fluit-harpduo.
Waarom heten ze duo PUUR? Duo PUUR is een naam die bij hen past. Dat vinden ze niet alleen zelf, maar ook hun opdrachtgevers en luisteraars. Ze zijn PUUR in hun toelichtingen, in hun benaderingen naar opdrachtgevers en luisteraars, maar bovenal zijn ze PUUR zoals ze zelf zijn!

Inlichtingen/reserveringen: doarpstsjerkerottefalle@gmail.com

Website: http://


1012-21

STIM in kerkje Schurega

Tijdstip: 20.00 uur
Entree: € 10,--
Een close harmony groep die zowel a capella als met begeleiding zingt.

Opgave: Mail: kerkjeschurega3@ziggo.nl
of
Tel.nr. (06) 11 32 37 33
Website: http://


1302-22

Valentijnsconcert Strijkkwartet Regina Forte in de Doarpstsjerke van Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Entree: 10,- (inclusief koffie/thee)
Regina Forte is ontstaan in het najaar van 2014 vanuit een gezamenlijke wens om strijkkwartetten te spelen. Als oud-Frysk Jeugd Orkestleden troffen ze elkaar regelmatig in allerlei ad hoc orkesten en beroepsmatig zijn ze collega's van elkaar: ze zijn alle vier werkzaam in het onderwijs. Zoals vrijwel elke strijker koesterden ook zij de wens om een mooi strijkkwartet op te richten. Het strijkkwartet mag dan bekend staan als een van de moeilijkste muziekgenres, veel grote componisten hebben hun beste muzikale ideeën voor het strijkkwartet bewaard. Zij zijn de uitdaging aangegaan en beleven veel plezier aan deze composities. De celliste van dit strijkkwartet, Andrea Meijer, komt uit Rottevalle.

Inlichtingen/reservaringen: doarpstsjerkerottefalle@gmail.com

Website: http://