De excursiecommissie organiseert twee maal per jaar een excursie voor donateurs en overige belangstellenden. De voorjaars- en de najaarsexcursie staan open voor iedereen. De Excursiecommissie bestaat uit de volgende vrijwilligers:
dhr. André A. Buwalda | dhr. Jan Bolt |
Vacature | dhr. Liuwe van der Meer |
Begeleiding kerkentochten
Wilt u met een groep mensen een rondrit langs Friese kerken maken? Daar helpen wij u graag bij. We hebben deskundige en ervaren vrijwilligers in de aanbieding, die uw groep met alle plezier en tegen een bescheiden vergoeding willen begeleiden. Neem voor meer informatie contact op met het bureau. Dat kan via de mail: info@frysketsjerken.nl of telefonisch 058-2139666.
Gaat u mee met de najaarsexcursie?
Op zaterdag 4 oktober voert de najaarsexcursie ons naar Minnertsga, Vrouwenparochie en Finkum.
De kerk van Minnertsga is vooral bekend door het feit dat hij in 1947 volledig uitbrandde. Vervolgens is de kerk gerestaureerd en staat als een uit de as verrrezen Fenix in het mooie dorp. Het interieur was ook helemaal afgebrand en dat is hersteld met onderdelen die van elders afkomstig zijn. In dit verband mag het Robustelly-orgel genoemd worden dat het verloren gegane Hinsch-orgel heeft vervangen.
De kerk van Vrouwenparochie is in 1670 gebouwd ter vervanging van een vroeg-zestiende eeuwse kerk. In deze kerk zijn fraaie onderdelen uit de bouwtijd en de negentiende eeuw bewaard. In de kerk staat een pas gerestaureerd Van Dam-orgel uit 1844.
De kerk van Finkum is van deze drie de enige in eigendom van de stichting. De Sint Vituskerk is gebouwd in de dertiende eeuw. Het is een gaaf voorbeeld van de gotische bouwstijl. Bij de restauratie begin jaren zestig is deze ook duidelijk in die stijl teruggerestaureerd, waarbij latere toevoegingen als steunberen weer zijn verwijderd. Het interieur is bij de restauratie voor een deel opgeofferd om de kerk voor meerdere doeleinden te kunnen gebruiken, oude banken en doophek zijn dan ook verwijderd.
Hoe kunt u meedoen? Kom langs met eigen vervoer en bezoek de kerken of ga mee met de busreis incl. een heerlijke lunch.
Praktische informatie
U betaalt voor rondleidingen, vervoer, lunch én een excursieboekje 50,- euro per persoon. Meer informatie over de kerken en opgave voor bus&lunch via een e-mail aan info@fryksetsjerken.nl of het aanmeldformulier.
Jubileumexcursie zaterdag 14 juni 2025
Extra excursie vanwege het 55 jarig jubileum!
We bezoeken twee kerken in West-Friesland. We steken over vanuit Stavoren naar Enkhuizen en bezoeken ook Andijk, we gaan met bus én boot. Houd rekening met een stuk lopen van boot naar kerk en van kerk naar boot (ongeveer 1000 meter).
Enkhuizen
De 15de eeuwse Zuider- of Sint- Pancraskerk in Enkhuizen is een tweebeukige, laatgotische hallenkerk die gebouwd werd tussen rond 1420 en 1460, en bij deze kerk is een 75 meter hoge, zeer karakterestieke toren gebouwd die in 1524 voltooid is. Verschillende Friese kustplaatsen hebben ook torens gehad die geïnspireerd waren door die van Enkhuizen.
De kerk bezit een rijk interieur dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Ook de ligging van de kerk, tussen een fijn vertakt stratenplan, is de moeite waard.
Andijk
De gereformeerde kerk van Andijk is gebouwd in 1929-1930 naar een ontwerp van de Groninger architect Egbert Reitsma, die ook de ontwerper is van de Pelikaankerk in Leeuwarden. De gereformeerden wilden een kerkgebouw dat kon wedijveren met de katholieke kerk van Wervershoof en dat is ruimschoots gelukt. Dankzij de bloeiende bollenteelt in de streek was er genoeg geld beschikbaar om iets groots neer te zetten! Men sprak dan ook al snel over een “Gereformeerde Kathedraal”. De 45 meter hoge toren versterkt dit karakter nog eens extra. Ook de naastgelegen pastorie werd in dezelfde stijl uitgevoerd.
Reitsma was een bewonderaar van De Stijl, wat bij zijn ontwerp ook duidelijk naar voren komt: primaire kleuren aan de buitenkant, maar ook in het interieur zijn veel primaire kleuren toegepast. Het is begrijpelijk dat veel gereformeerden deze kleurenpracht niet echt wisten te waarderen, waardoor het interieur in de jaren na 1930 veel van zijn kleuren verloor, in de jaren zestig en zeventig zijn veel interieuronderdelen dan ook overgeschilderd in bruine en witte tinten.
Bij de tussen 2010 en 2015 uitgevoerde restauratie heeft men besloten om de kleurenpracht van 1930 weer te herstellen, wat een schitterend resultaat heeft opgeleverd. Ook de originele lampen-in-Stijl-stijl heeft men weer gereconstrueerd.
Praktische Informatie
Verzamelen in Stavoren vanaf 10u, waar we om 10.25 uur de boot nemen naar Enkhuizen, alwaar we om ongeveer 12 uur aankomen, een overtocht duurt gemiddeld tachtig minuten. We bezoeken bij deze extra excursie twee kerken in plaats de gebruikelijke drie, vanwege de vaartijd.
Van Enkhuizen haven lopen we gezamenlijk naar de Zuiderkerk, vertrek 12:10, de lunch is in de noordbeuk van de kerk om 12:30u. Van 13:30 tot is er een rondleiding met lezing en deze duurt tot 14 uur. Na de bezichtiging lopen we naar de bus, deze staat bij het station van Enkhuizen, dan vertrekken we rond 14:30 naar Andijk. Bezichtiging van de kerk in Andijk is tot 15.45 uur. Om 16 uur brengt de bus ons van Andijk naar de haven van Enkhuizen en nemen we de boot van 16.45 uur terug naar Stavoren. Aankomst aldaar 80 minuten later.
Station Stavoren tot haven Stavoren is te belopen. Op het schip kunt u zowel op heen als op terug reis op eigen kosten koffie, thee en versnaperingen verkrijgen.
Op eigen gelegenheid
Bezoekers die niet met bus en boot meegaan, kunnen op eigen gelegenheid de kerken bezoeken. U bent welkom om bij de groep aan te sluiten in Enkhuizen tussen 12.30 uur en 14.00 uur, in Andijk tussen 14.30 en 15.45 uur.
Aanmelden vervoer boot en bus
Degenen die graag met de boot, bus en lunch meedoen kunnen zich aanmelden via het aanmeldformulier. De kosten bedragen 70- EUR (Brochure, boot, bus, lunch, koffie/thee) Er kunnen maximaal 50 mensen mee. U reist vooraf op eigen gelegenheid naar Stavoren. In Stavoren is een grote parkeerplaats, ook met de trein is Stavoren prima te bereiken, de trein stopt bijna naast de haven en de reistijden van trein en boot zijn op elkaar afgestemd.
Adres Zuiderkerk: Zuiderkerksteeg 1, 1601 HJ Enkhuizen
Adres kerk in Andijk: Middenweg 4, 1619 BL Andijk
Download het excursieboekje van de jubileumexcursie.
Tijdens deze excursie hopen we een aantal terpdorpen in een prachtig weids, groen landschap ten zuidwesten van Leeuwarden te bezoeken en met name drie kerken uit de dertiende eeuw: Bears, Weidum en Húns. Ook de naast de kerk van Bears gelegen Uniastate is zeker een bezoekje waard. Van de oorspronkelijke stins is alleen het Poortgebouw (Poarte) bewaard gebleven. Maar waar eens de stenen muren van de state stonden is nu door kunstenaar Bep Mulder een stalen replica gebouwd, als echo van het verleden.
BEARS
Lezing Bears start om 11:30 uur. Deze vroeg-gotische kerk (13de eeuw) is in de beginjaren tachtig grondig gerestaureerd. Bij de restauratie werd een grafkelder aangetroffen van de familie Unia, de bewoners van de nabijgelegen stins. De sporen van deze rijke familie zijn terug te vinden in het interieur: banken, lambrisering en vooral de prachtige kansel uit 1759, waarin de zeven christelijke deugden zijn uitgesneden. Ook het houten tongewelf trekt de aandacht: de aangebrachte rosetten moeten de zon, de maan, de sterren en het alziend oog verbeelden. De oudste grafzerk dateert uit 1476. Bijzonder zijn de klokken uit 1569 met namen van de Uniafamilie erin gegraveerd en een aparte steen boven de ingang van de kerk met een wat boos kijkende mannenfiguur.
WEIDUM
Lezing Weidum start om 14:15 uur. De Johanneskerk ligt op een deels afgegraven terp en is in de tweede helft van de dertiende eeuw met kloostermoppen opgebouwd. De fraaie naaldspits van de toren is van verre zichtbaar. In de zestiende eeuw is het stenen gewelf vervangen door een houten tongewelf. Binnen vallen een mooie preekstoel met doophek uit 1712 en 4 indrukwekkende, overhuifde herenbanken op. De eeuwen hebben hun sporen nagelaten: de voet van een doopvont en sarcofaagdeksels (romaanse tijd), wijdingskruisen (gotiek) en renaissance grafzerken. Het Van Dam orgel dateert uit 1889.
HUNS
Lezing Húns start om 15:30 uur. Bij de Nicolaaskerk uit het begin van de dertiende eeuw zijn aan de noord- en westzijde nog duidelijk de gele kloostermoppen te zien waarmee gebouwd is, ook zijn er nog 2 dichtgemetselde ingangen. Binnen verlichten de olielampen (19e eeuw) de preekstoel, het doophek en de banken uit de zeventiende eeuw. Er zijn nog een aantal grafzerken, de oudste uit 1577.
PRAKTISCHE INFORMATIE
De kerken zijn op zaterdag 15 maart van 11.30- 17.00 uur gratis te bezichtigen. Er vinden lezingen/rondleidingen plaats: Bears 11:30u, Weidum 14:15u, Húns 15:30u. In de kerk is voor 3 euro een brochure met de kerkbeschrijvingen verkrijgbaar.
AANMELDEN VERVOER PER BUS
Degenen die zich graag per bus laten vervoeren en gebruik willen maken van de lunch kunnen zich tot 7 maart a.s. aanmelden bij het bureau via info@frysketsjerken.nl. De kosten bedragen 50 euro (brochure, bus, lunch, koffie/thee). Let op! U betaalt nadat u per mail bericht hebt ontvangen dat de excursie per bus (incl. lunch) doorgaat. Daarin staat ook de praktische informatie met de betalingsgegevens. De bus vertrekt om 11.00 uur vanaf Leeuwarden en komt daar rond 17.00 uur weer terug. De bus staat geparkeerd tegenover het lijnbusstation bij het gebouw “Tot Maandag “, links tegenover het spoorwegstation.
Adressen van de kerken:
AGENDATIP
In september 2025 bestaat de stichting 55 jaar. In verband met dit 55 jarig jubileum organiseert de excursiecommissie een extra excursie op zaterdag 14 juni 2025. Informatie hierover volgt later via onze website. Noteer de datum alvast in uw agenda!
EXCURSIEBOEKJE
Download het excursieboekje hieronder.
Op zaterdag 5 oktober 2024 werden er drie kerken bezocht in de Stellingwerven. De bus zat goed vol en ook waren er zelf nog een mooi aantal bezoekers op pad met de fiets of auto. De dorpen die op deze dag werden bezocht waren Ter Idzard, Oldeholtpade en Oldeberkoop.
Na aankomst bij de kerk in Ter Idzard konden de bezoekers een rondje om de kerk lopen. Langs het pad konden ze een gedicht - in delen - van Attie Nijboer lezen, een onderdeel van de expositie "Rondjes om de kerk" die ook tijdens Tsjerkepaad te zien was. Ook in de kerk hadden de aanwezigen de gelegenheid om de verschillende onderdelen van deze tentoonstelling te ervaren. Na ontvangst met koffie en een krakeling gaf André Buwalda (SAFT excursiecommissie) een lezing over de historie van het kerkje. De kerk in Ter Idzard is aan de heilige Bonifatius gewijd en omstreekst 1500 gebouwd. Bij een grondige vernieuwing in het begin van de twintigste eeuw is er een toren geplaatst aan de westgevel. In de kerk bevinden zich drie gebeeldhouwde grafmonumenten van zandsteen, afkomstig van de adellijke familie Idzerda. De lezing werd over de dag heen meerdere malen gepresenteerd.
In Oldeholtpade werd de (laatgotische) Stephanuskerk bezocht uit 1545 en in Oldeberkoop de Bonifatiuskerk met onder meer het veertiende-eeuwse zandstenen doopvont, één van de weinige die in Friesland bewaard zijn gebleven. Ook hier werden doorlopend lezingen en rondleidngen gegeven. Door de dag heen waren er ruim 100 belangstellenden op pad. We kijken daarmee terug op weer een prachtige excursie.
De brochure met de kerkbeschrijvingen kunt u hier digitaal downloaden.
Tijdens de voorjaarsexcursie op zaterdag 16 maart hebben ruim 200 personen drie verschillende kerken bezocht in Súdwest-Fryslân. Dit ging om de R.K. Parochiekerk St. Martinus in Roodhuis (Reahûs), de Nicolaaskerk in Nijland (Nylân) en de Bartholomeuskerk in Westhem. De kerkelijke gemeentes verzorgden een welkom ontvangst en de excursiecommissie had interessante lezingen en rondleidingen voorbereid. De deelnemers die met de bus mee gingen konden genieten van een heerlijke lunch in de Mande in Nijland waarna zij onder klokgebeier naar de kerk konden lopen.
De brochure met de kerkbeschrijvingen kunt u hier digitaal downloaden.
Tijdens de najaarsexcursie op zaterdag 7 oktober 2023 werden de volgende kerken bezocht; de Laurenstsjerke van Donkerbroek, de Kloosterkerk van Kortehemmen en de St. Hippolytuskerk van Olterterp. Beide laatstgenoemde kerken zijn prachtig gelegen aan de bosrand van Beetsterzwaag en zijn in het bezit van de stichting. Er waren op deze dag veel mensen op pad en de kerken en lezingen door de excursiecommissie zijn goed bezocht.
Download hier de brochure met informatie over de bezochte kerken.
De voorjaarsexcursie van dit jaar ging richting de Afsluitdijk waar drie heel verschillende kerken werden bezocht: de St.Bonifatiuskerk in Cornwerd, de Hervormde Kerk van Wons en de Hervormde Kerk van Schraard. Het was weer een prachtige dag met interessante lezingen en mooie orgelconcerten. De lezingen en de rondleidingen in de kerken werden ook dit keer weer verzorgd door leden van de excursiecommissie.
Download hier de brochure van de excursie.
Het was een mooie dag met veel belangstelling voor de opgenstelde kerken. De kerken die werden bezichtigd waren; de Krústsjerke in Burgum, de Mariakerk in Buitenpost en de Agustinitsjerke in Augustinusga. Kerken met een rijke historie die zich daarin graag laten zien. De lezing en de rondleiding in de kerken werden verzorgd door leden van de excursiecommissie. Piet Wouda, de voormalig voorzitter van de excursiecommissie, gaf op deze dag zijn laatste lezing en heeft daarmee afscheid genomen van zijn functie als voorzitter.
Op zaterdag 25 juni organiseerde de excursiecommissie weer een excursie, echter dit keer per boot. De boot vertrok vanuit Sneek en ging als eerste richting het fraaie dorp Langweer. Hier brachten we een bezoek aan de uit 1777 daterende dorpskerk met een bezienswaardig interieur (preekstoel uit 1684 met rijk gesneden voorstellingen, herenbank uit de bouwtijd en orgel gebouwd in 1784 door Lambertus van Dam). Daarna vaarde de boot door naar Woudsend.
Het dorp Woudsend heeft een interessant historisch centrum met veel monumentale panden. Er werd een bezoek gebracht aan de protestantse kerk De Karmel en de rooms-katholieke Sint Michaëlkerk. Woudsend heeft daarnaast nog een schuilkerk gehad, de voormalige doopsgezinde kerk. Het nog bestaande gebouw uit 1858 is niet meer in gebruik als kerk. Het heeft in 1969 een nieuwe bestemming gekregen als ‘Kerkrestaurant ’t Ponkje’. Het interieur ademt nog de unieke sfeer van een kerkzaaltje.
Zaterdag 9 oktober bracht de excursiecommissie belangstellenden naar de kerken in Gaast en Ferwoude. Deze werden in 2018 als 50e en 51e kerk aan Alde Fryske Tsjerken overgedragen. Daarnaast bezochten we in Allingaweer de Grote Kerk.
De kerkelijke gemeente van Gaast en Ferwoude vormen sinds de Reformatie samen een kerkelijke gemeente en gaan ook samen hun gemeenschappelijke weg als kerken van de Alde Fryske Tsjerken.
De Grote Kerk ligt in het fraaie museumdorp Allingawier dat net als Ferwoude onderdeel is van de toeristische route "Aldfaers Erf" en herbergt tegenwoordig een bijzondere klankbeeldvoorstelling.
Download hier de brochure van de excursie.
De excursies van 6 juni 2020 en 10 oktober 2020 zijn door de corona-crisis komen te vervallen.
Tijdens de voorjaarsexcursie wilden we een boottocht maken langs enkele kerken in het zuidwesten van de provincie.
De najaarsexcursie is uitgesteld naar het najaar van 2021.
Op zaterdag 5 oktober organiseerde de excursiecommissie een excursie langs drie kerken in Harlingen, Schalsum en Franeker. Kerken met een rijke en interessante geschiedenis op prachtige locaties. De lezing en de rondleiding in de kerken werden verzorgd door de excursiecommissie.
Lees hier het verslag van Algemeen Bestuurslid Hindrik ten Hoeve.
De Voorjaarsexcursie van 2019 leidde langs de kerken van Ternaard, Nes (Dongeradeel) en Metslawier. In deze drie dorpen in de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân ontving de Stichting Alde Fryske Tsjerken meer dan 100 belangstellenden. Een bijzonder geslaagde dag!